< Return to Video

Të luftosh pa dhunë

 • 0:00 - 0:04
  Pas gjysmë shekulli përpjekje për
  parandalimin e luftërave,
 • 0:04 - 0:08
  është një pyetje që ende vazhdoj ta kem:
 • 0:08 - 0:12
  Si të përballemi me dhunën ekstreme
 • 0:12 - 0:15
  pa u kundërpërgjigjur me forcë?
 • 0:15 - 0:18
  Kur ke të bësh me brutalitet,
 • 0:18 - 0:21
  qoftë një fëmijë përballë një
  ngacmuesi në parkun e lojërave
 • 0:21 - 0:22
  apo dhuna në familje -
 • 0:22 - 0:25
  apo sot, në rrugët e Sirisë,
 • 0:25 - 0:28
  përballë tankeve dhe shrapnelave,
 • 0:28 - 0:31
  cila është gjëja më efektive që
  duhet bërë?
 • 0:31 - 0:34
  Të kundërpërgjigjesh? Të dorëzohesh?
 • 0:34 - 0:37
  Të përdorësh më shumë forcë?
 • 0:37 - 0:41
  Këtë pyetje: "Si të përballem me një
  agresor
 • 0:41 - 0:45
  pa u bërë edhe vetë kriminel"?
 • 0:45 - 0:48
  vazhdoj ta kem që nga fëmijëria.
 • 0:48 - 0:50
  Më kujtohet kur isha rreth 13 vjeç,
 • 0:50 - 0:55
  po shihja ne një televizor bardhë e zi me
  miza në dhomën e prindërve
 • 0:55 - 1:00
  teksa tanket sovjetike u futën në
  Budapest,
 • 1:00 - 1:03
  dhe disa fëmijë jo shumë më të mëdhenj
  se unë
 • 1:03 - 1:05
  hidheshin në drejtim të tankeve
 • 1:05 - 1:07
  dhe masakroheshin.
 • 1:07 - 1:11
  Unë vrapova shkallëve dhe fillova
  të paketoj valixhen.
 • 1:11 - 1:14
  Nëna ime erdhi dhe më tha, "Çfarë
  të ka shkuar ne mendje te bësh"?
 • 1:14 - 1:16
  Dhe unë i thashë, "Po shkoj në Budapest".
 • 1:16 - 1:19
  Dhe ajo më tha, "Përse"?
 • 1:19 - 1:21
  Unë i thashë, "Fëmijët po vriten atje.
 • 1:21 - 1:23
  Është e tmerrshme ajo që po ndodh".
 • 1:23 - 1:25
  Dhe ajo tha, "Mos u bëj budallaqe".
 • 1:25 - 1:27
  Unë fillova të qaj.
 • 1:27 - 1:29
  Ajo e kuptoi dhe tha,
 • 1:29 - 1:31
  "E shoh që është serioze.
 • 1:31 - 1:34
  Je tepër e re të ndihmosh.
 • 1:34 - 1:37
  Të duhet trajnim. Unë do të të ndihmoj.
 • 1:37 - 1:39
  Por cpaketoje njëherë valixjen".
 • 1:39 - 1:42
  Dhe kështu unë u trajnova
 • 1:42 - 1:46
  dhe shkova e punova
  në Afrikë në të njëzetat.
 • 1:46 - 1:50
  Por e kuptova që atë çfarë duhet
  ta di në të vërtetë
 • 1:50 - 1:52
  nuk mund ta marr nga kurset trajnuese.
 • 1:52 - 1:55
  Doja të kuptoja
 • 1:55 - 1:59
  si funksionojnë dhuna dhe shtypja.
 • 1:59 - 2:04
  Dhe ajo që kam zbuluar që atëherë është:
 • 2:04 - 2:08
  Agresorët e përdorin dhunën
  në tri mënyra.
 • 2:08 - 2:13
  Përdorin dhunën politike për të frikësuar,
 • 2:13 - 2:19
  dhunën fizike për të tmerruar
 • 2:19 - 2:26
  dhe dhunën mendore apo emocionale
  për të nënçmuar.
 • 2:26 - 2:29
  Dhe rrallë, në shumë pak raste
 • 2:29 - 2:33
  funksionon të përdorësh më shumë dhunë.
 • 2:33 - 2:39
  Nelson Mandela u burgos
  duke besuar në dhunë
 • 2:39 - 2:41
  dhe 27 vite më vonë
 • 2:41 - 2:43
  ai dhe kolegët e tij,
 • 2:43 - 2:45
  ngadalë dhe me kujdes,
 • 2:45 - 2:50
  mprehën aftësitë, aftësitë e
  jashtëzakonshme, që iu duheshin
 • 2:50 - 2:54
  për ta shndërruar një ndër qeveritë më të
  egra që ka njohur bota
 • 2:54 - 2:56
  në një demokraci.
 • 2:56 - 3:01
  Dhe ia arritën me një përkushtim të plotë
  ndaj jo-dhunës.
 • 3:01 - 3:08
  Ata e kuptuan që të përdorësh forcë
  kundër forcës
 • 3:08 - 3:13
  nuk funksionon.
 • 3:13 - 3:15
  Pra, çfarë funksionon?
 • 3:15 - 3:19
  Kam gjetur shumë metoda
 • 3:19 - 3:21
  që funksionojnë, - ka shumë të tjera -
 • 3:21 - 3:23
  që kryejnë punë dhe janë efektive.
 • 3:23 - 3:25
  Dhe e para është
 • 3:25 - 3:27
  që ndryshimi duhet të ndodhë
 • 3:27 - 3:31
  duhet të ndodhë këtu, brenda meje.
 • 3:31 - 3:36
  Është reagimi im, qëndrimi im,
  ndaj shtypjes
 • 3:36 - 3:38
  të cilin unë mund ta kontrolloj,
 • 3:38 - 3:41
  dhe që mund të bëj diçka rreth tij.
 • 3:41 - 3:45
  Për këtë duhet të zhvilloj vetëdijen.
 • 3:45 - 3:47
  Duhet ta njoh veten time,
 • 3:47 - 3:50
  kur rrëzohem,
 • 3:50 - 3:54
  cilat janë pikat e mia të forta,
 • 3:54 - 3:57
  cilat janë pikat e mia të dobta.
 • 3:57 - 3:58
  Kur dorëzohem?
 • 3:58 - 4:03
  Për çka do ta ngre zërin?
 • 4:03 - 4:08
  Meditimi apo vetë-inspektimi
 • 4:08 - 4:11
  është një mënyrë - pra, jo e vetmja -
 • 4:11 - 4:12
  është një ndër mënyrat
 • 4:12 - 4:16
  për ta fituar këtë lloj fuqie të
  brendshme.
 • 4:16 - 4:19
  Dhe heroina ime këtu - si e Satishit -
 • 4:19 - 4:22
  është Aung San Suu Kyi në Burma.
 • 4:22 - 4:25
  Ajo po udhëhiqte një grup studentësh
 • 4:25 - 4:28
  në një protestë në rrugët e Rangoon-it.
 • 4:28 - 4:32
  Ata u gjendën përballë mitralozëve.
 • 4:32 - 4:33
  Dhe ajo kuptoi menjëherë
 • 4:33 - 4:37
  që ushtarëve iu dridheshin gishtat
  nën këmbëz
 • 4:37 - 4:43
  dhe ishin më të frikësuar se protestuesit
  prapa saj.
 • 4:43 - 4:45
  Por ajo iu tha studentëve të ulen.
 • 4:45 - 4:53
  Dhe eci përpara me qetësi dhe qartësi
 • 4:53 - 4:56
  duke mos pasur aspak frikë
 • 4:56 - 5:00
  që të afrohet te arma e parë
 • 5:00 - 5:04
  ta vë dorën mbi të dhe ta ulë.
 • 5:09 - 5:12
  Dhe askush nuk u vra.
 • 5:12 - 5:16
  Ja ç'mund të bëjë mjeshtëria ndaj frikës
 • 5:16 - 5:18
  jo vetëm përballë mitralozëve.
 • 5:18 - 5:23
  por nëse përballeni me një përleshje
  me thika në rrugë.
 • 5:23 - 5:25
  Por duhet të ushtrohemi.
 • 5:25 - 5:27
  E çfarë sa i përket frikës?
 • 5:27 - 5:32
  Kam një mantra të vogël.
 • 5:32 - 5:35
  Frika ime shëndoshet
 • 5:35 - 5:37
  me energjinë që ia ushqej unë.
 • 5:37 - 5:40
  Dhe nëse bëhet shumë e madhe
 • 5:40 - 5:42
  me siguri ndodh.
 • 5:42 - 5:46
  Ne e dimë sindromën tre i mëngjesit,
 • 5:46 - 5:49
  kur diçka që të brengos,
  të zgjon nga gjumi
 • 5:49 - 5:52
  Unë shoh shumë njerëz -
 • 5:52 - 5:55
  dhe rrotullohesh në shtrat për një orë,
 • 5:55 - 5:57
  vetëm sa bëhet më keq,
 • 5:57 - 6:00
  dhe në ora katër je ngjitur në jastëk
 • 6:00 - 6:02
  nga një përbindësh kaq i madh.
 • 6:02 - 6:04
  E vetmja gjë për t'u bërë
 • 6:04 - 6:06
  është të ngrihesh, bën një filxhan çaj
 • 6:06 - 6:11
  dhe ulu të flasësh me frikën si
  me një fëmijë.
 • 6:11 - 6:14
  Ti je i rrituri.
 • 6:14 - 6:16
  Frika është fëmija.
 • 6:16 - 6:17
  Dhe ti flet me frikën
 • 6:17 - 6:20
  dhe e pyet çfarë do, për çfarë ka nevojë.
 • 6:20 - 6:25
  Si mund të përmirësohet?
 • 6:25 - 6:27
  Si mund fëmija të ndihet më i fortë?
 • 6:27 - 6:28
  Dhe harton një plan.
 • 6:28 - 6:30
  Thua, "Në rregull, tani kthehemi në gjumë.
 • 6:30 - 6:34
  Në gjashtë e gjysmë, ngrihemi dhe
  veprojmë".
 • 6:34 - 6:40
  Unë pata një nga këto episode të dielën
 • 6:40 - 6:44
  e paralizuar me frikën
  se do të flas para jush.
 • 6:44 - 6:46
  (Të qeshura)
 • 6:46 - 6:47
  Kështu që veprova ashtu.
 • 6:47 - 6:51
  U zgjova, bëra çajin, fola me të,
  dhe kështu
 • 6:51 - 6:55
  jam këtu - ende pjesërisht e paralizuar,
  por jam këtu.
 • 6:55 - 7:00
  (Duartrokitje)
 • 7:00 - 7:02
  Kjo ishte frika. E çfarë sa i përket
  zemërimit?
 • 7:02 - 7:07
  Kudo që ka padrejtësi, ka zemërim.
 • 7:07 - 7:10
  Por zemërimi është si benzinë,
 • 7:10 - 7:13
  nëse e hedh përreth e dikush ndezë një
  kokërr çibriti,
 • 7:13 - 7:15
  krijohet një ferr.
 • 7:15 - 7:20
  Por zemërimi si motor - brenda një
  motori - është i fuqishëm.
 • 7:20 - 7:24
  Nëse mund ta vendosim zemërimin tonë
  brenda një motori,
 • 7:24 - 7:26
  ai mund të na shtyjë para,
 • 7:26 - 7:29
  mund të na nxjerrë nga momentet e vështira
 • 7:29 - 7:33
  dhe mund të na japë forcë të brendshme
  të vërtetë.
 • 7:33 - 7:36
  Këtë e kam mësuar në punën time
 • 7:36 - 7:38
  me politikëbërësit e armëve nukleare.
 • 7:38 - 7:41
  Sepse në fillim isha aq e indinjuar
 • 7:41 - 7:44
  ndaj rreziqeve që ata po na ekspozonin
 • 7:44 - 7:50
  sa vetëm doja të grindesha, t'i fajësoja,
  që ata ta kenë gabim.
 • 7:50 - 7:52
  Krejtësisht joefektive.
 • 7:52 - 7:56
  Në mënyrë që të zhvillohet dialogu për
  ndryshim
 • 7:56 - 7:58
  duhet të përballemi me zemërimin tonë.
 • 7:58 - 8:03
  Është në rregull të zemërohesh ndaj
  gjërave -
 • 8:03 - 8:05
  në këtë rast, armëve nukleare -
 • 8:05 - 8:09
  por nuk ia vlen të zemërohesh me njerëzit.
 • 8:09 - 8:11
  Ata janë qenie njerëzore siç jemi ne.
 • 8:11 - 8:14
  Dhe po bëjnë çfarë mendojnë se është
  më së miri.
 • 8:14 - 8:18
  Dhe mbi këtë bazë ne duhet të flasim
  me ta.
 • 8:18 - 8:21
  Pra, ky ishte i treti, zemërimi.
 • 8:21 - 8:22
  Që më sjell te thelbi
 • 8:22 - 8:25
  i asaj që po ndodh, ose që unë kam
  kuptuar se po ndodh,
 • 8:25 - 8:26
  me botën sot,
 • 8:26 - 8:30
  që është se shekullin që shkoi fuqia
  vinte nga lart-poshtë.
 • 8:30 - 8:35
  Qeveritë ende iu tregonin njerëzve çfarë
  të bëjnë.
 • 8:35 - 8:37
  Këtë shekull, ka një ndryshim.
 • 8:37 - 8:41
  Fuqia është nga poshtë-lart, nga populli.
 • 8:41 - 8:44
  Si kërpudhat që rriten përmes betonit.
 • 8:44 - 8:51
  Është bashkimi i njerzëve, siç e tha tani
  Bundy, milje larg
 • 8:51 - 8:53
  për të sjellur ndryshimin.
 • 8:53 - 8:57
  Dhe Peace Direct e hetoi mjaft herët
 • 8:57 - 9:01
  që vendësit në zonat
  e konfliktit të nxehtë
 • 9:01 - 9:03
  dinë çfarë të bëjnë.
 • 9:03 - 9:05
  E dinë më së miri.
 • 9:05 - 9:09
  Prandaj Peace Direct i përkrah ata.
 • 9:09 - 9:11
  Ajo çfarë po bëjnë është që
 • 9:11 - 9:14
  po i çmobilizojnë milicitë,
 • 9:14 - 9:17
  po i rindërtojnë ekonomitë,
 • 9:17 - 9:19
  po i rikthejnë refugjatët,
 • 9:19 - 9:24
  madje po i lirojnë fëmijët ushtarë.
 • 9:24 - 9:27
  Dhe atyre u duhet ta rrezikojnë jetën
  pothuajse çdo ditë
 • 9:27 - 9:30
  për ta bërë këtë.
 • 9:30 - 9:34
  Dhe ajo çfarë kanë kuptuar
 • 9:34 - 9:39
  është se përdorimi i dhunës në këto
  situata ku ata veprojnë
 • 9:39 - 9:44
  jo vetëm që është më pak njerëzore,
 • 9:44 - 9:46
  por është më pak efektive
 • 9:46 - 9:52
  sesa përdorimi i metodave që lidhin
  njerëzit mes vete, që rindërtojnë.
 • 9:52 - 9:56
  Dhe mendoj që ushtria e ShBA
 • 9:56 - 10:03
  më në fund po e kupton këtë.
 • 10:03 - 10:06
  Deri më tani, politika e tyre kundër
  terroristëve
 • 10:06 - 10:11
  kanë qenë vrasja e kryengritësve për
  pothuajse çfarëdo çmimi,
 • 10:11 - 10:14
  edhe kur përfshihen civilët;
 • 10:14 - 10:18
  atëherë konsiderohet si "dëm anësor".
 • 10:18 - 10:25
  Dhe kjo e zemëron dhe e poshtëron
 • 10:25 - 10:27
  aq shumë popullin e Afganistanit,
 • 10:27 - 10:32
  saqë e bën rekrutimin në al-Qaeda
  shumë të lehtë,
 • 10:32 - 10:35
  kur njerëzit janë kaq të neveritur nga,
  për shembull,
 • 10:35 - 10:37
  djegia e Kuranit.
 • 10:37 - 10:40
  Prandaj trajnimi i trupave duhet të
  ndryshojë.
 • 10:40 - 10:45
  Dhe besoj që ka shenja që ka filluar
  të ndryshojë.
 • 10:45 - 10:48
  Ushtria britanike gjithnjë ka qenë më e
  aftë këtu.
 • 10:48 - 10:54
  Por ekziston një shembull i shkëlqyer
  për ta përcjellur
 • 10:54 - 10:57
  dhe ai është një toger kolonel amerikan
  i mrekullueshëm
 • 10:57 - 10:59
  që quhet Chris Hughes.
 • 10:59 - 11:03
  Ai udhëhiqte ushtarët e tij në rrugët
  e Najafit -
 • 11:03 - 11:05
  në Irak, në fakt -
 • 11:05 - 11:10
  dhe befas njerëzit po suleshin nga
  shtëpitë në të dy anët e rrugës,
 • 11:10 - 11:15
  duke bërtitur, uluritur, tejet të
  acaruar
 • 11:15 - 11:19
  dhe i rrethuan këta burra shumë të ri të
  cilët ishin krejtësisht të tmerruar,
 • 11:19 - 11:22
  nuk dinin çfarë po ndodhte, nuk dinin
  arabisht.
 • 11:22 - 11:26
  Dhe Chris Hughes u fut në mes të turmës
 • 11:26 - 11:30
  me armën përmbi kokë, te drejtuar nga toka
 • 11:30 - 11:31
  dhe tha, "Gjunjëzohuni".
 • 11:31 - 11:34
  Dhe këta ushtarë të mëdhenj
 • 11:34 - 11:37
  me çantat dhe me armatosjen trupore,
 • 11:37 - 11:41
  u lëkundën në tokë.
 • 11:41 - 11:47
  Dhe ra heshtje e plotë.
 • 11:47 - 11:50
  Pas rreth dy minutash,
 • 11:50 - 11:54
  të gjithë u mënjanuan dhe shkuan
  në shtëpi.
 • 11:54 - 12:00
  E kjo, për mua, është urtësi në veprim.
 • 12:00 - 12:04
  Në atë çast, kjo është çka ai bëri.
 • 12:04 - 12:10
  Dhe po ndodh kudo tani.
 • 12:10 - 12:12
  Nuk më besoni?
 • 12:12 - 12:15
  A e keni pyetur veten
 • 12:15 - 12:20
  pse dhe si janë rrëzuar
  kaq shumë diktatura
 • 12:20 - 12:23
  në 30 vitet e fundit?
 • 12:23 - 12:28
  Diktaturat në Çekosllovaki,
  Gjermaninë Lindore,
 • 12:28 - 12:32
  Estoni, Letoni, Lituani,
 • 12:32 - 12:35
  Mali, Madagaskar,
 • 12:35 - 12:39
  Poloni, Filipine,
 • 12:39 - 12:44
  Serbi, Slloveni, mund të vazhdoj,
 • 12:44 - 12:49
  dhe tani Tunizia dhe Egjipti.
 • 12:49 - 12:53
  Dhe kjo nuk ka ndodhur rastësisht.
 • 12:53 - 12:56
  Një pjesë e madhe vjen nga libri
 • 12:56 - 13:00
  i një burri 80 vjeçar nga Bostoni,
  Gene Sharp.
 • 13:00 - 13:04
  Ai shkroi librin "Nga diktatura në
  demokraci"
 • 13:04 - 13:10
  me 82 metodologji për rezistencë
  jo të dhunshme.
 • 13:10 - 13:12
  Është përkthyer në 26 gjuhë.
 • 13:12 - 13:14
  Ka bërë xhiron e botës.
 • 13:14 - 13:21
  Dhe tani po përdoret nga njerëzit e ri
  dhe të vjetër gjithkund,
 • 13:21 - 13:26
  sepse funksionon
  dhe është efektive.
 • 13:26 - 13:31
  Prandaj kjo është ajo që më jep shpresë -
 • 13:31 - 13:35
  jo vetëm shpresë, më bën
  të ndihem shumë pozitive.
 • 13:35 - 13:39
  Sepse më në fund, njerëzit po e kuptojnë.
 • 13:39 - 13:46
  Po e kuptojmë metodologjinë praktike,
  të përdorshme
 • 13:46 - 13:48
  për t'iu përgjigjur pyetjes time:
 • 13:48 - 13:54
  Si të përballemi me një agresor pa u bërë
  vetë kriminel?
 • 13:54 - 13:59
  Po përdorim shkathtësitë që përmenda:
 • 13:59 - 14:02
  forcën e brendshme - zhvillimin e forcës
  së brendshme - përmes vetë-dijes,
 • 14:02 - 14:06
  njohjen dhe punën me frikën tonë,
 • 14:06 - 14:10
  përdorimin e zemërimit si karburant,
 • 14:10 - 14:12
  bashkëpunimin me të tjerët,
 • 14:12 - 14:14
  grupimin bashkë me tjerët,
 • 14:14 - 14:16
  guximin,
 • 14:16 - 14:23
  dhe më e rëndësishmja, përkushtimin
  ndaj jo-dhunës së vazhdueshme.
 • 14:23 - 14:27
  Tani jo vetëm që besoj në jo-dhunë.
 • 14:27 - 14:30
  Nuk më duhet të besoj në të.
 • 14:30 - 14:34
  Gjithkund shoh dëshmi se si ajo
  funksionon.
 • 14:34 - 14:40
  Dhe shoh se si ne, njerëzit e zakonshëm,
 • 14:40 - 14:46
  mund të bëjmë çka Aung San Suu Kyi dhe
  Ghandi dhe Mandela bënë.
 • 14:46 - 14:49
  Mund t'i japim fund
 • 14:49 - 14:54
  shekullit më të përgjakshëm
  që ka njohur njerëzimi.
 • 14:54 - 15:02
  Dhe mund të organizohemi për ta
  mposhtur shtypjen
 • 15:02 - 15:04
  duke hapur zemrat tona
 • 15:04 - 15:10
  dhe duke forcuar këtë zgjidhje të
  jashtëzakonshme.
 • 15:10 - 15:15
  Kjo hapje e zemrës është pikërisht çfarë
  kam përjetuar
 • 15:15 - 15:19
  në tërë organizimin e këtij takimi që kur
  kam ardhur dje.
 • 15:19 - 15:21
  Ju falemnderit.
 • 15:21 - 15:26
  (Duartrokitje)
Title:
Të luftosh pa dhunë
Speaker:
Scilla Elworthy
Description:

Si të përballesh me një agresor pa u bërë kriminel? Në këtë diskutim të urtë dhe të ndjeshëm, aktivistja e paqes Scilla Elworthy shpjegon shkathtësitë që na duhen - si kombe dhe si individë - për ta luftuar forcën ekstreme pa u kundërpërgjigjur me forcë. Për t'u përgjigjur se pse dhe si jo-dhuna funksionon, ajo përkujton heronjtë historikë - Aung San Suu Kyi, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela - dhe filozofitë personale që fuqizuan protestat e tyre paqësore. (Xhiruar në TEDxExeter).

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
Project:
TEDTalks
Duration:
15:47
Helena Bedalli approved Albanian subtitles for Fighting with non-violence
Helena Bedalli edited Albanian subtitles for Fighting with non-violence
Helena Bedalli edited Albanian subtitles for Fighting with non-violence
Helena Bedalli edited Albanian subtitles for Fighting with non-violence
Helena Bedalli accepted Albanian subtitles for Fighting with non-violence
Helena Bedalli edited Albanian subtitles for Fighting with non-violence
Helena Bedalli edited Albanian subtitles for Fighting with non-violence
Shegë Bahtiri edited Albanian subtitles for Fighting with non-violence
Show all

Albanian subtitles

Revisions