< Return to Video

Силија Елворти: Борба со помош на ненасилство

 • 0:00 - 0:04
  Иако половина век се обидувам да
  помогнам во спречувањето на војни,
 • 0:04 - 0:08
  има едно прашање што секогаш си го поставувам:
 • 0:08 - 0:12
  Како да се справиме со екстремното насилство
 • 0:12 - 0:15
  без да возвратиме со сила?
 • 0:15 - 0:18
  Кога се соочувате со бруталност,
 • 0:18 - 0:21
  дали е тоа дете што се соочува
  со силеџија на игралиштето
 • 0:21 - 0:22
  или домашно насилство
 • 0:22 - 0:25
  или денес, на улиците на Сирија,
 • 0:25 - 0:28
  соочувањето со тенкови и шрапнели,
 • 0:28 - 0:31
  што е најдобро да се направи?
 • 0:31 - 0:34
  Да возратиме? Да се предадеме?
 • 0:34 - 0:37
  Да примениме повеќе сила?
 • 0:37 - 0:41
  Прашањето: Како да се справам со силеџија
 • 0:41 - 0:45
  без притоа да се претворам во насилник?
 • 0:45 - 0:48
  ме следи од дете.
 • 0:48 - 0:50
  Се сеќавам дека имав околу 13 год.
 • 0:50 - 0:55
  бев залепена за црно-белиот телевизор
  во дневната соба на моите родители
 • 0:55 - 1:00
  кога советските тенкови влегоа во Будимпешта,
 • 1:00 - 1:03
  а деца, не многу постари од мене
 • 1:03 - 1:05
  се фрлаа пред тенковите
 • 1:05 - 1:07
  за да бидат убиени.
 • 1:07 - 1:11
  Се стрчав по скалите горе и
  почнав да си го пакувам куферот
 • 1:11 - 1:14
  Мајка ми дојде и ми рече: „Што правиш“?
 • 1:14 - 1:16
  И реков: „Одам за Будимпешта.“
 • 1:16 - 1:19
  Таа рече: „Зошто?“
 • 1:19 - 1:21
  И реков: „Таму убиваат деца.
 • 1:21 - 1:23
  Нешто страшно се случува.“
 • 1:23 - 1:25
  А таа ми рече: „Не биди смешна.“
 • 1:25 - 1:27
  Јас заплакав.
 • 1:27 - 1:29
  Таа разбра и ми рече,
 • 1:29 - 1:31
  „Добро, гледам дека си сериозна.
 • 1:31 - 1:34
  Премлада си за да помогнеш.
 • 1:34 - 1:37
  Ти треба обука. Ќе ти помогнам.
 • 1:37 - 1:39
  Само отпакувај го куферот.“
 • 1:39 - 1:42
  И така, поминав одредена обука
 • 1:42 - 1:46
  и заминав да работам во Африка
  поголем дел од моите двесетти години.
 • 1:46 - 1:50
  Но, сфатив дека она што навистина сакав да го знам
 • 1:50 - 1:52
  не можев да го научам на курсеви за обука.
 • 1:52 - 1:55
  Сакав да разберам
 • 1:55 - 1:59
  како функционираат насилството, опресијата.
 • 1:59 - 2:04
  Оттогаш открив дека:
 • 2:04 - 2:08
  Силеџиите се служат со насилство на три начини.
 • 2:08 - 2:13
  Користат политичко насилство за да заплашуваат,
 • 2:13 - 2:19
  физичко насилство за да тероризираат
 • 2:19 - 2:26
  и психичко или емоционално
  насилство за да ве понижат.
 • 2:26 - 2:29
  И само многу ретко во многу малку случаи
 • 2:29 - 2:33
  функционира примената на поголемо насилство за возврат.
 • 2:33 - 2:39
  Нелсон Мандела отиде во
  затвор верувајќи во насилство,
 • 2:39 - 2:41
  и 27 години подоцна
 • 2:41 - 2:43
  тој и неговите колеги
 • 2:43 - 2:45
  бавно и внимателно
 • 2:45 - 2:50
  ги усовршуваа вештините, неверојатните вештини,
  кои им беа потребни
 • 2:50 - 2:54
  за да ја претворат една од
  најбруталните влади познати на светот
 • 2:54 - 2:56
  во демократија.
 • 2:56 - 3:01
  Тоа го остварија со целосна
  посветеност на ненасилство.
 • 3:01 - 3:08
  Тие сфатија дека возвраќањето на сила со сила
 • 3:08 - 3:13
  не функционира.
 • 3:13 - 3:15
  Но, што функционира?
 • 3:15 - 3:19
  Со текот на времето собрав околу шест методи
 • 3:19 - 3:21
  што функционираат --секако има многу повеќе--
 • 3:21 - 3:23
  коишто функционираат и коишто се ефикасни.
 • 3:23 - 3:25
  Првиот е
 • 3:25 - 3:27
  дека промената што треба да се случи
 • 3:27 - 3:31
  треба да се случи тука, во мене.
 • 3:31 - 3:36
  Тоа е мојата реакција, мојот став кон опресијата
 • 3:36 - 3:38
  врз којшто имам контрола,
 • 3:38 - 3:41
  и за којшто можам нешто да преземам.
 • 3:41 - 3:45
  А за да го направам тоа треба да се спознаам самата себе.
 • 3:45 - 3:47
  Тоа значи дека треба да знам како функционирам,
 • 3:47 - 3:50
  кога ќе паднам,
 • 3:50 - 3:54
  да знам каде ми се силните точки,
 • 3:54 - 3:57
  и каде ми се оние послабите.
 • 3:57 - 3:58
  Кога да се предадам?
 • 3:58 - 4:03
  За што ќе се заложам?
 • 4:03 - 4:08
  А медитацијата или самопроверката
 • 4:08 - 4:11
  е еден од начините -- повторно не е единствениот начин --
 • 4:11 - 4:12
  е еден од начините
 • 4:12 - 4:16
  за здобивање со ваков вид на внатрешна моќ.
 • 4:16 - 4:19
  А мојата хероина тука -- како и на Сатиш --
 • 4:19 - 4:22
  е Аун Сан Су Чи во Бурма.
 • 4:22 - 4:25
  Таа предводеше група студенти
 • 4:25 - 4:28
  на протест по улиците на Рангун.
 • 4:28 - 4:32
  Во еден ќош, тие се соочија со редица митралези.
 • 4:32 - 4:33
  А таа веднаш сфати
 • 4:33 - 4:37
  дека војниците со нивните прсти
  кои се тресеа на чкрапалата
 • 4:37 - 4:43
  се поисплашени од
  студентите - демонстранти - зад неа.
 • 4:43 - 4:45
  Но таа им кажа на студентите да седнат.
 • 4:45 - 4:53
  И таа тргна напред со таква смиреност и јаснотија
 • 4:53 - 4:56
  и целосно отсуство на страв
 • 4:56 - 5:00
  што успеа да дојде до првата пушка,
 • 5:00 - 5:04
  да ја стави раката врз неа и да ја спушти.
 • 5:09 - 5:12
  И никој не загина.
 • 5:12 - 5:16
  Тоа може да се случи кога ќе го совладате стравот --
 • 5:16 - 5:18
  не само кога се соочувате со митралези,
 • 5:18 - 5:23
  туку и ако наидете на тепачка со ножеви на улица.
 • 5:23 - 5:25
  Но мора да вежбаме.
 • 5:25 - 5:27
  Што со нашиот страв?
 • 5:27 - 5:32
  Јас имам мала мантра.
 • 5:32 - 5:35
  Мојот страв расте
 • 5:35 - 5:37
  од енергијата со која го хранам.
 • 5:37 - 5:40
  И ако порасне многу голем
 • 5:40 - 5:42
  веројатно ќе се оствари.
 • 5:42 - 5:46
  Сите ние го знаеме синдромот на три часот наутро
 • 5:46 - 5:49
  кога нешто што ве загрижува ќе ве разбуди --
 • 5:49 - 5:52
  гледам многу луѓе --
 • 5:52 - 5:55
  и еден час се вртите и превртувате
 • 5:55 - 5:57
  станува сѐ полошо и полошо,
 • 5:57 - 6:00
  и до четири часот веќе сте врзани за перницата
 • 6:00 - 6:02
  од едно толку големо чудовиште.
 • 6:02 - 6:04
  Единственото нешто
 • 6:04 - 6:06
  е да станете, да си сварите чај
 • 6:06 - 6:11
  и да седнете со стравот како дете покрај вас.
 • 6:11 - 6:14
  Вие сте возрасниот.
 • 6:14 - 6:16
  Стравот е детето.
 • 6:16 - 6:17
  Разговарате со стравот
 • 6:17 - 6:20
  и го прашувате што сака, што му треба.
 • 6:20 - 6:25
  Како може ова да се подобри?
 • 6:25 - 6:27
  Како може детето да се чувствува посилно?
 • 6:27 - 6:28
  Правите план.
 • 6:28 - 6:30
  И велите: „Добро, сега ќе се вратиме во кревет.
 • 6:30 - 6:34
  Во седум и триесет, ќе станеме и тоа ќе го направиме.“
 • 6:34 - 6:40
  Имав една од тие епизоди во 3 часот наутро во Неделата --
 • 6:40 - 6:44
  парализирана од страв, поради овој говор.
 • 6:44 - 6:46
  (смеа)
 • 6:46 - 6:47
  Го направив тоа.
 • 6:47 - 6:51
  Станав, си сварив чај, седнав со него, сѐ завршив
 • 6:51 - 6:55
  и еве сум -- сѐ уште делумно парализирана, но тука сум.
 • 6:55 - 7:00
  (аплауз)
 • 7:00 - 7:02
  Тоа е стравот. Што е со гневот?
 • 7:02 - 7:07
  Секаде каде што има неправда, има гнев.
 • 7:07 - 7:10
  Но, гневот е како бензин,
 • 7:10 - 7:13
  ако со него испрскате наоколу и некој употреби запалка,
 • 7:13 - 7:15
  тогаш добивате пекол.
 • 7:15 - 7:20
  Но, гневот како двигател -- во мотор -- е моќен.
 • 7:20 - 7:24
  Ако можеме нашиот гнев да го ставиме во мотор,
 • 7:24 - 7:26
  може да нѐ движи напред,
 • 7:26 - 7:29
  може да ни помогне во тешките моменти
 • 7:29 - 7:33
  и може да ни даде вистинска внатрешна моќ.
 • 7:33 - 7:36
  Го научив ова преку мојата работа
 • 7:36 - 7:38
  со креаторите на политиките за нуклеарно оружје.
 • 7:38 - 7:41
  Затоа што на почетокот бев толку бесна
 • 7:41 - 7:44
  поради опасностите на кои нè изложуваа
 • 7:44 - 7:50
  што сакав само да се расправам со нив,
  да ги обвинувам и да ги окривувам.
 • 7:50 - 7:52
  Крајно неефективно.
 • 7:52 - 7:56
  Со цел да изградиме дијалог за промена,
 • 7:56 - 7:58
  треба да се справиме со нашиот гнев.
 • 7:58 - 8:03
  Во ред е да бидете гневни на нештото --
 • 8:03 - 8:05
  нуклеарното оружје во овој случај --
 • 8:05 - 8:09
  но безнадежно е да бидете гневни на луѓето.
 • 8:09 - 8:11
  Тие се човечки суштества исто како и ние.
 • 8:11 - 8:14
  Го прават она што мислат дека е најдобро.
 • 8:14 - 8:18
  Тоа е основата врз која треба да разговараме со нив.
 • 8:18 - 8:21
  Значи, тоа е третото, гневот.
 • 8:21 - 8:22
  А тоа ме води до сржта
 • 8:22 - 8:25
  на она што се случува, она што гледам дека се случува,
 • 8:25 - 8:26
  во светот денеска,
 • 8:26 - 8:30
  а тоа е дека изминатиов век
  моќта доаѓаше од горе- надолу.
 • 8:30 - 8:35
  Владите сѐ уште им кажуваа на луѓето што да прават.
 • 8:35 - 8:37
  Во овој век настапи промена.
 • 8:37 - 8:41
  Таа е од долу-нагоре или моќ на народот.
 • 8:41 - 8:44
  Како печурки кои пробиваат низ бетон.
 • 8:44 - 8:51
  Тоа се луѓе кои се здружуваат со луѓе,
  како што рече Банди, оддалечени со километри
 • 8:51 - 8:53
  за да донесат промена.
 • 8:53 - 8:57
  „Пис Дајрект“ многу рано сфатија
 • 8:57 - 9:01
  дека локалното население во
  области на жесток конфликт
 • 9:01 - 9:03
  знаат што треба да прават.
 • 9:03 - 9:05
  Тие најдобро знаат што да прават.
 • 9:05 - 9:09
  Затоа, „Пис Дајрект“ застанува зад нив,
  за да го прават тоа.
 • 9:09 - 9:11
  Некои од нештата што тие ги прават,
 • 9:11 - 9:14
  се демобилизирање на милицијата,
 • 9:14 - 9:17
  обнова на економиите,
 • 9:17 - 9:19
  повторно населување на бегалци,
 • 9:19 - 9:24
  дури и ослободување на деца-војници.
 • 9:24 - 9:27
  И речиси секој ден треба да го ризикуваат својот живот
 • 9:27 - 9:30
  за да сторат тоа.
 • 9:30 - 9:34
  Тие сфатиле
 • 9:34 - 9:39
  дека примената на насилство во такви ситуации
 • 9:39 - 9:44
  не само што е помалку хумано,
 • 9:44 - 9:46
  туку е помалку ефективно
 • 9:46 - 9:52
  отколку користењето на методи
  кои ги поврзуваат луѓето со луѓе, кои обновуваат.
 • 9:52 - 9:56
  Мислам дека армијата на САД
 • 9:56 - 10:03
  конечно почна да го разбира тоа.
 • 10:03 - 10:06
  Досега, нивната политика против тероризмот
 • 10:06 - 10:11
  беше убивање на бунтовниците по секоја цена,
 • 10:11 - 10:14
  а ако по пат загинат цивили,
 • 10:14 - 10:18
  тоа се припишува како „колатерална штета“.
 • 10:18 - 10:25
  Тоа е толку навредливо и понижувачко
 • 10:25 - 10:27
  за населението на Авганистан,
 • 10:27 - 10:32
  и заради тоа регрутирањето од Алкаеда е многу лесно,
 • 10:32 - 10:35
  кога луѓето толку многу ќе се згрозат, на пример,
 • 10:35 - 10:37
  од палењето на Куранот.
 • 10:37 - 10:40
  Затоа, обуката на војската треба да се промени.
 • 10:40 - 10:45
  Јас верувам дека има знаци на промена.
 • 10:45 - 10:48
  Британската армија отсекогаш
  била многу подобра во ова.
 • 10:48 - 10:54
  Но, има еден извонреден пример
  на кој тие може да се угледаат,
 • 10:54 - 10:57
  а тоа е брилијантниот потполковник на САД,
 • 10:57 - 10:59
  кој се вика Крис Хјуз.
 • 10:59 - 11:03
  Тој ги водел своите луѓе низ улиците на Наџаф
 • 11:03 - 11:05
  поточно во Ирак --
 • 11:05 - 11:10
  и одеднаш луѓето почнале да излегуваат од куќите
  на двете страни од улицата,
 • 11:10 - 11:15
  вриштејќи, викајќи, крајно бесни,
 • 11:15 - 11:19
  и ги опколиле младите војници
  кои биле целосно престрашени,
 • 11:19 - 11:22
  не знаеле што се случува, не зборувале арапски.
 • 11:22 - 11:26
  А Крис Хјуз зачекорил среде толпата
 • 11:26 - 11:30
  со неговото оружје над главата, посочувајќи кон земјата,
 • 11:30 - 11:31
  и рекол, „Клекнете“.
 • 11:31 - 11:34
  И тие огромни војници
 • 11:34 - 11:37
  со нивните ранци и нивното телесно оружје,
 • 11:37 - 11:41
  се стресле на земјата.
 • 11:41 - 11:47
  Завладеала целосна тишина.
 • 11:47 - 11:50
  И по околу две минути,
 • 11:50 - 11:54
  сите се повлекле и си заминале дома.
 • 11:54 - 12:00
  За мене, тоа е мудро дејствување.
 • 12:00 - 12:04
  Во тој момент, тоа го направил.
 • 12:04 - 12:10
  И тоа сега се случува насекаде.
 • 12:10 - 12:12
  Не ми верувате?
 • 12:12 - 12:15
  Дали сте се запрашале
 • 12:15 - 12:20
  зошто и како толку многу диктаторства се срушија
 • 12:20 - 12:23
  во изминатите 30 години?
 • 12:23 - 12:28
  Диктаторства во Чехословачка, Источна Германија,
 • 12:28 - 12:32
  Естонија, Латвија, Литванија,
 • 12:32 - 12:35
  Мали, Мадагаскар,
 • 12:35 - 12:39
  Полска и Филипините,
 • 12:39 - 12:44
  Србија, Словенија, има уште,
 • 12:44 - 12:49
  а сега Тунис и Египет.
 • 12:49 - 12:53
  Сето тоа не се случи само од себе.
 • 12:53 - 12:56
  Голем дел од тоа се должи на книга
 • 12:56 - 13:00
  напишана од еден 80-годишен човек во Бостон, Џин Шарп.
 • 13:00 - 13:04
  Тој напиша книга со наслов
  „Од диктаторство до демократија“
 • 13:04 - 13:10
  со 81 методологии за ненасилен отпор.
 • 13:10 - 13:12
  Таа е преведена на 26 јазици.
 • 13:12 - 13:14
  Го прелета светот.
 • 13:14 - 13:21
  Ја користат млади луѓе и постари луѓе насекаде,
 • 13:21 - 13:26
  затоа што функционира и е делотворна.
 • 13:26 - 13:31
  Тоа е она што ми дава надеж --
 • 13:31 - 13:35
  и не само надеж, тоа прави да се чувствувам многу позитивно сега.
 • 13:35 - 13:39
  Затоа што конечно, луѓето почнаа да разбираат.
 • 13:39 - 13:46
  Доаѓаме до практични, остварливи методологии
 • 13:46 - 13:48
  за да одговориме на моето прашање:
 • 13:48 - 13:54
  Како да се справиме со силеџија,
  без да станеме насилници?
 • 13:54 - 13:59
  Се служиме со вештините кои ги нагласив:
 • 13:59 - 14:02
  внатрешната моќ -- развојот на внатрешна моќ -- преку себе-спознавање
 • 14:02 - 14:06
  прифаќање и работење со нашиот страв,
 • 14:06 - 14:10
  користење на гневот како гориво,
 • 14:10 - 14:12
  соработување со други,
 • 14:12 - 14:14
  групирање со други,
 • 14:14 - 14:16
  храброст,
 • 14:16 - 14:23
  а најважно од сѐ, посветеноста на активно ненасилство.
 • 14:23 - 14:27
  Денес, не само што верувам во ненасилство.
 • 14:27 - 14:30
  Не мора да верувам во него.
 • 14:30 - 14:34
  Насекаде гледам докази за неговото функционирање.
 • 14:34 - 14:40
  и гледам дека ние, обичните луѓе,
 • 14:40 - 14:46
  можеме да направиме нешто што го направиле
  Аун Сан Су Чи и Ганди и Мендела.
 • 14:46 - 14:49
  Можеме да го окончаме
 • 14:49 - 14:54
  најкрвавиот век што го памети човештвото.
 • 14:54 - 15:02
  И можеме да се организираме
  за да ја надминеме опресијата
 • 15:02 - 15:04
  со отворање на нашите срца
 • 15:04 - 15:10
  како и зајакнување на тоа неверојатно откритие.
 • 15:10 - 15:15
  И токму таа отвореност на срцата ја почувствував
 • 15:15 - 15:19
  кај сите организатори на овој собир,
  откако пристигнав вчера.
 • 15:19 - 15:21
  Ви благодарам.
 • 15:21 - 15:26
  (аплауз)
Title:
Силија Елворти: Борба со помош на ненасилство
Speaker:
Scilla Elworthy
Description:

Како да се справите со силеџија, без притоа да се претворите во насилник? Во овој мудар и длабоко емотивен говор, мировниот активист, Силија Елворти, ги наведува вештините кои ни се потребни -- како нации и поединци -- за да се бориме против екстремното насилство без да возвратиме со сила. За да одговори на прашањето зошто и како функционира ненасилството, таа се навраќа на историски херои -- Аун Сан Су Чи, Махатма Ганди, Нелсон Мендела -- и личните филозофии кои им дале моќ на нивните мирни протести. (Снимано во TEDxExeter.)

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
Project:
TEDTalks
Duration:
15:47
Dimitra Papageorgiou approved Macedonian subtitles for Fighting with non-violence
ALEKSANDAR MITEVSKI accepted Macedonian subtitles for Fighting with non-violence
ALEKSANDAR MITEVSKI edited Macedonian subtitles for Fighting with non-violence
ALEKSANDAR MITEVSKI edited Macedonian subtitles for Fighting with non-violence
ALEKSANDAR MITEVSKI edited Macedonian subtitles for Fighting with non-violence
ALEKSANDAR MITEVSKI edited Macedonian subtitles for Fighting with non-violence
ALEKSANDAR MITEVSKI edited Macedonian subtitles for Fighting with non-violence
ALEKSANDAR MITEVSKI edited Macedonian subtitles for Fighting with non-violence
Show all

Macedonian subtitles

Revisions