< Return to Video

Për të kuptuar autizmin, mos u ndalni së shikuari

 • 0:01 - 0:03
  "Më shiko!"
 • 0:05 - 0:09
  Kjo frazë më shndërroi në një
  trajner të kontaktit me sy.
 • 0:11 - 0:14
  Unë jam nëna e Ivanit; ai është 15 vjeç.
 • 0:15 - 0:16
  Ivan ka autizëm,
 • 0:16 - 0:18
  ai nuk flet,
 • 0:18 - 0:20
  dhe komunikon përmes një iPad,
 • 0:20 - 0:24
  ku i gjithë universi i tij i fjalëve
  ekziston në imazhe.
 • 0:26 - 0:30
  Ai u diagnostikua kur ishte dy e gjysmë.
 • 0:32 - 0:36
  E mbaj mend akoma atë ditë me dhimbje.
 • 0:37 - 0:40
  Burri im dhe unë ndiheshim
  vërtet të humbur;
 • 0:41 - 0:44
  ne nuk dinim se ku të fillonim.
 • 0:45 - 0:47
  Nuk kishte internet,
 • 0:47 - 0:50
  ju nuk mund kërkonit informacionet
  në Google,
 • 0:51 - 0:53
  kështu që i bëmë hapat e parë
 • 0:54 - 0:56
  vetëm nga intuita.
 • 0:58 - 1:00
  Ivan nuk e mbante kontaktin me sy,
 • 1:01 - 1:03
  ai kishte humbur fjalët që i dinte
 • 1:04 - 1:08
  dhe nuk iu përgjigj emrit të tij
  ose asgjë që ne i kërkuam,
 • 1:09 - 1:11
  sikur fjalët të ishin zhurmë.
 • 1:13 - 1:17
  E vetmja mënyrë që mund ta dija
 • 1:18 - 1:20
  se çfarë po ndodhte me të,
 • 1:20 - 1:22
  atë që ndjente,
 • 1:22 - 1:24
  ishte ta shikoja në sy.
 • 1:26 - 1:28
  Por ajo urë u prish.
 • 1:31 - 1:33
  Si mund ti mësoja atij gjërat për jetën?
 • 1:36 - 1:39
  Kur i bëja gjërat që atij i pëlqenin,
  ai më shikonte,
 • 1:39 - 1:41
  dhe ne ishim të lidhur.
 • 1:42 - 1:45
  Kështu që u përkushtova që të punoja me të
  për ato gjëra,
 • 1:45 - 1:50
  kështu që do të kishim gjithnjë e më shumë
  momente të kontaktit me sy.
 • 1:51 - 1:58
  Do të kalonim orë të tëra duke luajtur
  kile me motrën e tij më të madhe, Aleksian
 • 1:59 - 2:01
  dhe kur thoshim: "Unë të kapa!"
 • 2:02 - 2:04
  ai do të shikonte përreth nesh,
 • 2:05 - 2:10
  dhe në atë moment,
  unë mund të ndjeja se ai ishte gjallë.
 • 2:13 - 2:18
  Ne gjithashtu mbajmë një rekord
  për orë të kaluara në pishinë.
 • 2:19 - 2:23
  Ivan gjithmonë kishte pasion ujin.
 • 2:24 - 2:27
  Mbaj mend kur ai ishte dy e gjysmë,
 • 2:28 - 2:31
  në një ditë dimri me shi,
 • 2:31 - 2:34
  Po e çoja në një pishinë të brendshme,
 • 2:34 - 2:36
  sepse edhe në ditë me shi
  do të shkonim në not.
 • 2:38 - 2:42
  Ne ishim në autostradë,
  dhe mora daljen e gabuar.
 • 2:42 - 2:46
  Ai shpërtheu në lot dhe qau
  në mënyrë të pandërprerë,
 • 2:46 - 2:48
  derisa u ktheva mbrapa.
 • 2:49 - 2:50
  Vetëm pas kësaj ai u qetësua.
 • 2:52 - 2:55
  Si ishte e mundur
  që një dy vjeç e gjysmë
 • 2:55 - 2:57
  nuk iu përgjigj emrit të tij,
 • 2:58 - 3:02
  e në mes të shiut dhe mjegullës,
  ku unë nuk mund të shoh asgjë,
 • 3:02 - 3:06
  ai e dinte rrugën e saktë?
 • 3:09 - 3:13
  Ishte kjo kur kuptova që Ivan kishte një
  memorje të jashtëzakonshme vizuale,
 • 3:14 - 3:17
  dhe kjo do të ishte rruga ime.
 • 3:18 - 3:20
  Kështu që unë fillova të beja
  foto gjithçka,
 • 3:21 - 3:23
  dhe duke e mësuar atë si ishte jeta,
 • 3:23 - 3:27
  duke i treguar atij, foto nga foto.
 • 3:28 - 3:32
  Edhe tani, është mënyra si komunikon Ivan
 • 3:32 - 3:34
  çfarë dëshiron,
 • 3:34 - 3:36
  atë që i duhet
 • 3:36 - 3:39
  dhe gjithashtu atë që ndjen.
 • 3:42 - 3:45
  Por nuk ishte vetëm kontakti me
  sytë e Ivanit që kishte rëndësi.
 • 3:47 - 3:49
  Të gjithë të tjerët kanë bërë gjithashtu.
 • 3:51 - 3:55
  Si mund t'i bëj njerëzit të shohin
  jo vetëm autizmin e tij,
 • 3:55 - 3:56
  por ta shikojnë atë si person
 • 3:57 - 3:59
  dhe gjithçka që mund të japë ai;
 • 4:00 - 4:02
  gjithçka që mund të bëjë;
 • 4:03 - 4:06
  gjërat që ai i pëlqen dhe nuk i pëlqen,
 • 4:06 - 4:08
  ashtu si ndonjëri prej nesh?
 • 4:09 - 4:12
  Por për këtë, edhe unë duhej
  të jap veten.
 • 4:14 - 4:16
  Unë duhej të kisha forcën ta lëshoja,
 • 4:17 - 4:19
  që ishte jashtëzakonisht e vështirë.
 • 4:21 - 4:23
  Ivan ishte 11 vjeç,
 • 4:24 - 4:27
  dhe ai shkonte për trajtim
  në një lagje afër shtëpisë tonë.
 • 4:29 - 4:32
  Nje pasdite,
  ndërsa e prisja,
 • 4:33 - 4:34
  Unë hyra në një dyqan,
 • 4:34 - 4:37
  një dyqan tipik lagjeje
  me pak nga gjithçka.
 • 4:38 - 4:40
  Ndërsa po bëja pazar,
 • 4:40 - 4:43
  Fillova të flas me Jose, pronarin.
 • 4:45 - 4:46
  I tregova atij për Ivanin,
 • 4:47 - 4:48
  se ai kishte autizëm,
 • 4:49 - 4:54
  dhe që unë doja që ai të mësonte
  të eci nëpër rrugë vetë,
 • 4:54 - 4:56
  pa e mbajtur njeri.
 • 4:57 - 5:01
  Prandaj vendosa ta pyes Jose
  nëse të enjten rreth orës 14:00,
 • 5:02 - 5:05
  Ivan mund të vinte dhe ta ndihmonte
  të rregullonte shishet e ujit në rafte,
 • 5:05 - 5:08
  sepse i pëlqente të organizonte gjëra.
 • 5:08 - 5:11
  Dhe si shpërblim, ai mund të blinte
  disa biskota çokollate,
 • 5:11 - 5:13
  të cilat ishin të preferuarit e tij.
 • 5:16 - 5:17
  Ai tha "po" menjëherë.
 • 5:19 - 5:22
  Kështu ka kaluar një vit:
 • 5:22 - 5:24
  Ivan do të shkonte në dyqan të Jose,
 • 5:25 - 5:29
  të ndihmonte të rregullojë raftet
  me shishe uji
 • 5:29 - 5:34
  me etiketat perfekte
  rreshtuar në të njëjtën anë,
 • 5:34 - 5:38
  dhe ai do të largohej i lumtur
  me biskotat e tij me çokollatë.
 • 5:44 - 5:46
  Jose nuk është ekspert i autizmit.
 • 5:49 - 5:52
  Nuk ka nevojë të jesh ekspert
 • 5:53 - 5:57
  as të bëjë ndonjë gjë heroike për të
  përfshirë dikë.
 • 6:00 - 6:02
  Thjesht duhet të jemi aty --
 • 6:03 - 6:04
  (Duartrokitje)
 • 6:11 - 6:13
  (Duartrokitjet mbarojnë)
 • 6:14 - 6:15
  Me të vërtetë, asnjë vepër heroike --
 • 6:17 - 6:19
  thjesht duhet të jemi afër.
 • 6:22 - 6:24
  Dhe nëse kemi frikë nga diçka
 • 6:25 - 6:27
  ose ne nuk kuptojmë diçka,
 • 6:27 - 6:28
  duhet të pyesim.
 • 6:29 - 6:31
  Le të jemi kureshtar
 • 6:32 - 6:36
  por asnjëherë indiferent.
 • 6:38 - 6:42
  Le të kemi guximin
  për të parë njëri-tjetrin në sy,
 • 6:44 - 6:46
  sepse duke parë,
 • 6:47 - 6:50
  ne mund të hapim një botë
  të tërë për dikë tjetër.
 • 6:51 - 6:54
  (Duartrokitje)
 • 6:54 - 6:56
  (Brohoritje)
Title:
Për të kuptuar autizmin, mos u ndalni së shikuari
Speaker:
Carina Morillo
Description:

Carina Morillo nuk dinte gati asgjë për autizmin kur djali i saj Ivan ishte diagnostikuar, vetëm se ai nuk fliste apo nuk u përgjigjej fjalëve dhe se ajo duhej të gjente mënyra tjera për t'u lidhur me të. Carina tregon se si ajo mësoi të ndihmojë djalin e saj të përmbushë veten duke ndarë kuriozitetin e saj me të.

more » « less
Video Language:
Spanish
Team:
closed TED
Project:
TEDTalks
Duration:
07:09

Albanian subtitles

Revisions