Return to Video

Djaloshi i Internetit: Historia e Aaron Swartz

 • 0:24 - 0:26
  Ka ligje të padrejta;
 • 0:26 - 0:28
  a duhet me qenë të kënaqun edhe me i respektu,
 • 0:28 - 0:33
  apo duhet me u përpjekë me i ndreqë,
  tuj i respektu deri sa t'mos i ndreqim,
 • 0:34 - 0:37
  apo me i shkelë të tana përnjiherë?
 • 0:37 - 0:41
  - Henry David Thoreau
 • 0:51 - 0:58
  Nji prej bashkëthemeluesve të websiteit
  social Reddit asht gjetë i vdekun.
 • 0:58 - 1:02
  Ka qenë fëmijë talent, ndonëse
  ai veten nuk e ka konsideru të tillë.
 • 1:02 - 1:05
  Ka qenë krejtësisht i pamotivum
 • 1:05 - 1:08
  me nisë biznis për me ba pare.
 • 1:10 - 1:15
  Sonte Highland Parkun, vendlindjen e Aaron Swartzit
  e ka kaplu nji ndjenë e fellë e humbjes,
 • 1:15 - 1:18
  teksa të afërmit i thonë lamtumirë njanit
  prej yjeve ma të ndritshme t'internetit.
 • 1:18 - 1:22
  Aktivista të lirisë, Qasjes së Hapun dhe
  të kompjuterit po vajtojnë humbjen e tij.
 • 1:22 - 1:25
  "Nji intelekt i mahnitshëm",
  thonë njerëzit që e kanë njoftë.
 • 1:25 - 1:29
  Asht vra prej qeverisë, dhe MIT
  i ka tradhëtu tana parimet e veta themelore.
 • 1:30 - 1:33
  Kanë dashtë me ba shembull përmjet tij, a po merr vesh?
 • 1:35 - 1:39
  Qeveritë kanë dëshirë të pangijshme
  me kontrollu.
 • 1:39 - 1:43
  Atij i këcënoheshin 35 vjet burg
  dhe gjobë prej nji milion dollarësh.
 • 1:43 - 1:50
  Dalin pyetje rreth zellit të prokurorit,
  si dhe mundet me u thanë keqpërdorimit.
 • 1:50 - 1:55
  A ia keni lëshu nji sy kësaj çashtjeje
  dhe a e keni mbërri nji konkluzion?
 • 1:57 - 2:01
  Tuj u rritë, gradualisht e kam përjetu procesin
  e të kuptuemit që tana gjanat rreth meje
 • 2:02 - 2:06
  që njerëzit m'kishin thanë se janë krejt natyrshëm
  ashtu siç janë gjanat, edhe siç kanë me mbetë gjithmonë,
 • 2:06 - 2:08
  ato nuk ishin aspak të natyrshme,
  ka gjana që mujnë me u ndërru
 • 2:09 - 2:12
  ajo që asht hala ma me randësi: ka gjana që
  janë gabim edhe që duhet me u ndërru,
 • 2:12 - 2:14
  dhe kur e pata marrë vesh këtë punë,
  s'kishte ma kthim mbrapa.
 • 2:24 - 2:28
  Mirësevini në orën e leximit të tregimeve.
 • 2:28 - 2:33
  Titulli i librit asht "Paddingtoni në Panair".
 • 2:33 - 2:36
  Pra, ai ka lindë në Highland Park,
  edhe asht rritë poaty.
 • 2:37 - 2:40
  Aaroni u rrit në nji familje me tre djem
  të tretë jashtëzakonisht të zgjuet.
 • 2:40 - 2:44
  "Oh, u rrotullu kutia..."
 • 2:44 - 2:48
  Asnjani prej neve s'ka qenë,
  fëmija ma i sjellshëm në botë.
 • 2:48 - 2:51
  Tre djem që kanë vrapu poshtë e përpjetë
  tanë kohën, tuj ba sherre.
 • 2:52 - 2:54
  "Hej, mos, mos mos!"
 • 2:54 - 2:56
  - Aaron!
  - Çka?
 • 2:56 - 3:01
  Dikur e pata kuptu që Aaroni në moshë
  shum t're i kish ra në fije qysh me mësu.
 • 3:01 - 3:06
  "Nji, dy, tre, katër, pesë, gjashtë,
  shtatë, tetë, nandë, dhejtë!"
 • 3:06 - 3:09
  - Tak, tak!
  - Kush asht?
 • 3:09 - 3:11
  - Aaroni.
  - Cili Aaron?
 • 3:12 - 3:13
  - Aaron Hajgarexhia.
 • 3:13 - 3:15
  Ai e dijke çka dojke,
  edhe gjithmonë dojke me ba atë që dojke.
 • 3:15 - 3:17
  Gjithmonë ia dilke në krye me ba çka dojke.
 • 3:18 - 3:21
  Ka qenë pafundësisht kurreshtar.
 • 3:21 - 3:27
  "Qe nji pamje e vogël e planeteve.
  Secili planet e ka simbolin e vet."
 • 3:27 - 3:33
  "Simboli i Merkurit, i Venerës, i Tokës,
  Simboli i Marsit, i Jupiterit."
 • 3:33 - 3:37
  Nji ditë i tha Susanës, "Çka asht qai argëtimi falas
  familjar në qendër të Highland Parkut?"
 • 3:37 - 3:40
  "Argëtim falas familjar
  në qendër të Highland Parkut."
 • 3:40 - 3:42
  Atëhere i ka pasë tre vjet.
 • 3:42 - 3:44
  Ajo tha, "Për çka e ke fjalën?"
 • 3:44 - 3:46
  Ai tha, "Këqyr, po shkrun
  qetu në frigorifer,"
 • 3:46 - 3:50
  "Argëtim falas familjar
  në qendër të Highland Parkut."
 • 3:50 - 3:54
  Ajo u palu prej habisë
  që ai dijke me lexu.
 • 3:55 - 3:59
  E paska emnin "Sederi jem familjar".
 • 4:00 - 4:05
  Nata e Sederit asht ndryshe
  prej tana netëve tjera.
 • 4:05 - 4:09
  Njiherë m'kujtohet, kemi qenë
  në bibliotekën e Universitetit të Chicagos.
 • 4:09 - 4:12
  E mora nji libër prej raftit
  dikund të vjetit 1900,
 • 4:12 - 4:16
  ia kallxova atij edhe i thash, "Diqysh,
  ky vend asht përnjimend i jashtëzakonshëm."
 • 4:16 - 4:22
  Të tanë kemi qenë fëmijë kurreshtarë, mirëpo Aaroni njimend
  ka pasë qef me mësu vetë edhe me i mësu të tjerët.
 • 4:22 - 4:27
  "Tash kemi m'e mësu alfabetin mbrapsht."
 • 4:27 - 4:31
  "Z, Y, X, W, V, U, T..."
 • 4:31 - 4:35
  Po m'kujtohet kur asht kthy në shpi
  prej orë së parë t'algjebrës.
 • 4:35 - 4:38
  Erdh e tha, "Noah, hajde me ta mësu algjebrën!"
 • 4:39 - 4:41
  E unë ia ktheva, "Çka asht algjebra?"
 • 4:41 - 4:43
  Gjithmonë ka qenë qasi.
 • 4:43 - 4:48
  "Tash hajde e klikojmë pullën,
  qe! Edhe del qajo!"
 • 4:48 - 4:52
  "Tash bahet pembe!"
 • 4:52 - 4:56
  Kur i ka pasë diçka si dy a tre vjet,
  e Bobi e pat njoftu me kompjuterin,
 • 4:56 - 4:59
  u fut si i trentë në trip të kompjuterave.
 • 4:59 - 5:03
  (muhabet bebash)
 • 5:03 - 5:09
  Të tanë na kishim kompjutera, por Aaroni njimend
  u fut në ta, edhe sidomos u fut në internet.
 • 5:09 - 5:13
  - A je tuj punu n'kompjuter?
  - jo...
 • 5:13 - 5:16
  "Qysh asht... mami,
  pse kurrgja s'po funksionon?"
 • 5:16 - 5:18
  Pat fillu me programu prej
  moshës shum t're.
 • 5:18 - 5:21
  Më kujtohet programi i parë
  që e pata shkru me të në BASIC,
 • 5:21 - 5:24
  ka qenë nji lojë me pyetje prej Star Wars.
 • 5:26 - 5:30
  Ai u pat ulë me mu n'podrum,
  ku e kishim kompjuterin,
 • 5:30 - 5:33
  me orë të tana, tuj e programu lojën.
 • 5:35 - 5:38
  Problemin që e kam pasë tanë kohën me tê
  unë s'kisha kurrgja që dojsha me kry,
 • 5:38 - 5:41
  ndërsa për tê, kish gjithmonë
  diçka që ai dojke me ba,
 • 5:41 - 5:44
  Gjithmonë kish diçka
  që mujke me u programu.
 • 5:47 - 5:50
  Për Aaronin programimi,
  ka qenë gjithmonë magji.
 • 5:50 - 5:54
  Mundesh me ba sende
  që s'mundet me i ba nji njeri normal.
 • 5:54 - 5:58
  Aaroni e ndërtoi nji bankomat me nji Mac
  edhe nji kuti të kartonit.
 • 5:58 - 6:02
  Njiherë për Halloween,
  S'kisha ide, si çka m'u masku,
 • 6:02 - 6:06
  edhe ai tha që kish me qenë shum tepër cool
  me u pasë veshë si kompjuteri ma i dashtun i tij,
 • 6:06 - 6:09
  që në atë kohë ish nji iMac.
 • 6:09 - 6:13
  Po mendoj, atij i shkojke n'nerva me u veshë për Halloween
  por kish shum qef me i bindë njerëzit tjerë
 • 6:13 - 6:16
  me u veshë me gjanat që ai kish qef me i pa.
 • 6:16 - 6:20
  "Nikoqiri Aaron, ndalu!
  Djem, hajde ma, këqyrni n'kamerë!"
 • 6:20 - 6:23
  "Spidermani po këqyrë në kamerë!"
 • 6:24 - 6:31
  Ai e krijoi nji website me emnin The Info,
  ku njerëzit mujnë thjeshtë me shtu informata.
 • 6:31 - 6:35
  Jam i sigurtë që dikush atje din
  gjithçka për arin, prarimin...
 • 6:35 - 6:38
  Pse nuk shkrujnë për qat punë në këtë website?
  E mandej ma vonë njerëzit tjerë vijnë aty,
 • 6:39 - 6:43
  e lexojnë informacionin e ndryshojnë
  informacionin nëse mendojnë se asht keq.
 • 6:43 - 6:46
  Jo fort e pangjajshme me Wikipedian, apo jo?
 • 6:46 - 6:51
  Kjo ka ndodh para se me nisë Wikipedia,
  asht zhvillu prej nji djaloshi 12-vjeçar,
 • 6:51 - 6:58
  në dhomën e vet, krejt vetëm, në nji server
  të vocërr me teknologji antike.
 • 6:58 - 7:01
  E nji prej mësuesve i thot,
 • 7:01 - 7:07
  "Kjo asht ide palidhje, s'munesh me ia leju
  gjithkujt me qenë autor i enciklopedisë!"
 • 7:07 - 7:10
  "Krejt arsyeja pse kemi akademik
  asht që ata me i shkru këta libra për ne."
 • 7:10 - 7:12
  "Qysh t'ka ra n'mend kjo ide kaq palidhje?"
 • 7:13 - 7:16
  Unë dhe vëllau tjetër mandej thojshim,
  "O, a din qysh, Wikipedia asht send i çart, por..."
 • 7:17 - 7:20
  "e kemi pasë te shpija, para nja 5 vjetëve."
 • 7:21 - 7:25
  Websitei i Aaronit, theinfo.org,
  e fiton nji çmim në nji garë në shkollë
 • 7:25 - 7:30
  që e hostojke nji kompani e web designit
  prej Cambridgeit me emnin ArsDigita.
 • 7:34 - 7:38
  Patëm shku të gjithë në Cambridge kur
  e fitoi çmimin ArsDigita
 • 7:38 - 7:40
  s'kishim haber se çka asht tuj ba Aaroni.
 • 7:40 - 7:43
  Ishte e kjartë që çmimi
  ishte goxha i randësishëm.
 • 7:44 - 7:48
  Aaroni mandej u lidh me
  komunitete të programerave online,
 • 7:48 - 7:51
  Mandej në proces t'formësimit
  të nji vegle të re për web.
 • 7:51 - 7:55
  Vjen te unë edhe më thot: "Ben, asht nji
  send shum i çartë që jam kah e punoj."
 • 7:55 - 7:57
  "Duhesh me ndigju!"
 • 7:58 - 7:59
  "A po, çka asht ai send?"
 • 8:00 - 8:02
  "Asht nji send që e ka emnin RSS."
 • 8:03 - 8:07
  Madej ma shpjegoi çka asht RSSi.
  E unë, "Kujt i hyn në punë, Aaron?"
 • 8:07 - 8:11
  "A po e përdor ndoi site?
  Pse kisha me përdorë unë?"
 • 8:11 - 8:16
  Ish nji mailing list për njerëz që punojshin
  në RSS, edhe në XML pak ma përgjithshëm,
 • 8:16 - 8:21
  dhe në këtë list ish nji person me emnin
  Aaron Swartz që ish luftarak, por shum intelegjent,
 • 8:21 - 8:25
  dhe që kish shum ide t'mira, e
 • 8:25 - 8:28
  mirëpo nuk vijke në takimet fizike
  edhe njerëzit i thojshin,
 • 8:28 - 8:32
  "Kur don me ardhë në takim
  kur takohemi fizikisht?"
 • 8:32 - 8:37
  Edhe ai tha, "Paj, s'di a m'len mama me ardhë.
  Unë sapo i kam mbushë katërmbdhejtë."
 • 8:37 - 8:42
  E mandej reagimi i tyne i parë: "ky person,
  ky kolegë me t'cilin po punojmë tanë vitin
 • 8:43 - 8:46
  i paska pasë trembëdhejt vjet sa ishim tuj
  punu bashkë, dhe tash i paska ba katërmbëdhejtë."
 • 8:47 - 8:48
  E reagimi i dytë ishte:
 • 8:48 - 8:51
  "Zot, shum kishim pasë dëshirë me taku.
  I jashtëzakonshëm!"
 • 8:51 - 8:53
  Ai ka qenë pjesë e komiteteti që e ka draftu RSSin.
 • 8:54 - 8:59
  Ajo çka ka ba asht me ndihmu në ndërtimin
  e bazamentit të hypertextit modern.
 • 8:59 - 9:06
  Pjesa në të cilën ka punu, në RSS,
  ka qenë nji vegël që përdoret për me i nxjerrë përmbledhjet
 • 9:06 - 9:08
  e gjanave që kanë dalë në faqe tjera.
 • 9:09 - 9:10
  Zakonisht kjo vegël përdoret në blog.
 • 9:10 - 9:13
  Mundesh me i pasë 10 a 20 bloga të njerëzve
  që don me i lexu.
 • 9:13 - 9:18
  E përdorë ushqyesin RSS të tyne, përmbledhjet e asaj
  çka ka ndodhë në faqet e tyne
 • 9:18 - 9:22
  për me kriju nji listë unike të tanë artikujve
  që janë publiku aty.
 • 9:22 - 9:27
  Aaroni ka qenë shum i ri, por e ka kuptu mirë
  teknologjinë edhe e ka pa që nuk asht e përsosun
 • 9:27 - 9:30
  edhe ka kërku mënyra për me ba ma të përsosun.
 • 9:35 - 9:40
  Dikur nana e vet filloi m'e hypë në aeroplan
  në Chicago. Na e merrshim në San Francicso.
 • 9:40 - 9:45
  E njoftojshimm me njerëz interesant për me debatu,
  edhe u mahnitshim me shprehit e tij t'tmerrshme n'ushqim.
 • 9:45 - 9:51
  Hajke veç ushqim të bardhë, veç oriz në avull
  jo oriz t'fërgum 'se nuk ish boll i bardhë
 • 9:51 - 9:53
  edhe bukë t'bardhë, e kështu me radhë...
 • 9:54 - 9:59
  edhe u mahnitshim me cilësinë e debatit
  që un nxitke nga kjo,
 • 9:59 - 10:01
  ajo që u dukke si nji gojë e nji djaloshi t'vogël,
 • 10:02 - 10:05
  edhe mendojshe, ky asht nji fëmijë që ka me
  mbërri shum, nëse ndërkohë nuk vdes prej skorbutit.
 • 10:05 - 10:06
  Aaron, rendi jot!
 • 10:07 - 10:10
  Mendoj se dallimi tash asht, se nuk mundesh
  ma me kriju kompani si dotcom.
 • 10:10 - 10:15
  Nuk mundesh me pasë kompani që shet ushqim t'qenve
  n'Internet apo shet ushqim të qenve n'telefona mobil.
 • 10:16 - 10:18
  Por prap ka plot invoacione që po ndodhin.
 • 10:18 - 10:21
  Mendoj se nëse nuk jenu tuj e pa inovacionin
  ndoshta e keni kryet n'zallë.
 • 10:21 - 10:24
  Ai i qaset kësaj pune, si nji personalitet
  bubaç alpha, ku tingëllon si
 • 10:25 - 10:28
  "Unë jam ma i mençëm se ti, pra meqenëse
  jam ma i mençëm se ti, jam ma i mirë se ti,
 • 10:28 - 10:31
  edhe muj me t'kallxu çka me ba."
 • 10:31 - 10:35
  Diqysh e tepron pak, del si kastravec.
 • 10:35 - 10:39
  Kështuqë i agregon krejt këta kompjutera bashkë
  edhe i ban me zgjidhë probleme të mëdha
 • 10:39 - 10:42
  si për shembull me lypë jashtëtokësor
  apo me shnoshë kancerin.
 • 10:45 - 10:48
  Për herë të parë e kam taku në IRC, Internet Relay Chat.
 • 10:48 - 10:53
  Jo veç që shkrujke kod, por edhe i angazhojke njerëzit
  emocionalisht për zgjidhjet e problemeve që i dilshin.
 • 10:53 - 10:55
  Ka qenë konektor.
 • 10:55 - 10:58
  Kultura e lirë ka marrë shum energji prej tij.
 • 10:59 - 11:04
  Mendoj që Aaroni asht mundu me ba botën
  me funksionu. U mundojke me ndreqë botën.
 • 11:04 - 11:08
  Ka pasë nji personalitet shum t'fortë
  që kohë mbas kohe i kallxojke edhe kthetrat.
 • 11:08 - 11:13
  Jo gjithmonë asht ndje komod
  me botën
 • 11:13 - 11:16
  as bota nuk ka qenë komode me tê.
 • 11:19 - 11:23
  kur Aaroni hyni në gjimnaz
  ia nisi me u gërditë prej shkollës.
 • 11:23 - 11:28
  Nuk i pëlqejke shkolla. Nuk i pëlqejshin as landët
  që i mësojke. Nuk i pëlqejshin as mësuesit.
 • 11:28 - 11:30
  Aaroni e ka dijtë qysh merren informacionet.
 • 11:30 - 11:35
  Thojke, "Nuk kam nevojë me shku te filan
  mësuesi për me mësu gjeometri.
 • 11:35 - 11:37
  Muj thjesht me lexu librin e gjeometrisë,
 • 11:37 - 11:41
  edhe nuk kam nevojë me shku te ky mësuesi tjetër
  me mësu verzionin e tyne të historisë Amerikane,
 • 11:41 - 11:45
  I kam nja tri përmbledhje historike qaty,
  të cilat kisha mujtë me i lexu,
 • 11:45 - 11:49
  nuk jam i interesum për qato sende.
  Jam i intersum për Web."
 • 11:49 - 11:53
  Kam qenë shum i frustrum në shkollë. E kisha përshtypjen
  që mësuesit s'kishin ide për ato që folshin,
 • 11:53 - 11:57
  ishin dominues dhe kontrollues,
  detyrat e shpisë ishin shtihim,
 • 11:57 - 12:01
  krejt ai muhabet ish njifarë tentimi me i mbledhë nxanësat
  edhe me i shti me zor me ba detyra shpije palidhje.
 • 12:01 - 12:05
  Edhe ia nisa me lexu libra
  për historinë e edukimit
 • 12:05 - 12:08
  me pa qysh asht zhvillu ky sistem i edukimit,
 • 12:08 - 12:11
  edhe, cilat janë alternativat tjera edhe mënyrat
  qysh me i ba njerëzit përnjimend me i mësu sendet
 • 12:11 - 12:15
  si kundërpërgjigje në ripërtypjen e fakteve
  që na i kallxojshin mësuesit,
 • 12:15 - 12:19
  edhe kjo m'çoi te udha e hulumtimit të pyetjeve
  sa ia nisa me vu në dyshim shkollën u futa mbrenda,
 • 12:19 - 12:24
  pyetje për shoqëninë që e ka kriju shkollën, pyetje
  për firmat, për të cilat trajnohen njerëzit në këto shkolla,
 • 12:24 - 12:28
  shtrojsha pyetje për qeverinë
  që e kish mëkambë krejt këtë strukturë.
 • 12:28 - 12:32
  Nji prej gjanave, mbas të cilave ka qenë shum i pasionum
  asht pronësia intelektuale, sidomos në ditët e hershme.
 • 12:32 - 12:37
  Pronësia intelektuale ka qenë gjithmonë barrë
  për industrinë botuese edhe për lexuesit,
 • 12:38 - 12:43
  por nuk ka qenë barrë ekscesive.
  Ka qenë institucion me vend për m'e siguru
 • 12:44 - 12:47
  që autorët janë pagu.
 • 12:47 - 12:53
  Ajo që përjetoi gjenerata e Aaronit ishte nji përplasje
  mes këtij sistemi të lashtë të pronësisë intelektuale
 • 12:53 - 12:57
  dhe këtij sendi të ri që ishim tuj e ndërtu --
  Interneti dhe Webi.
 • 12:57 - 13:00
  Këto dy gjana u përplasen, dhe krijun kaos.
 • 13:02 - 13:06
  Mandej e takoi profesorin e juridikut e Harvardit
  Lawrence Lessig,
 • 13:06 - 13:09
  i cili n'atë kohë po merrej me sfidimin e ligjit
  të pronësisë intelektuale në Gjykatën Supreme.
 • 13:09 - 13:13
  Aaron Swartz, nji djalë i ri fluturoi për Washington
  për me marrë pjesë në ndigjimet e Gjykatës Supreme.
 • 13:13 - 13:17
  Jam Aaron Swartz kam ardhë me ndigju Eldredin--
  me pa dokumentin e Eldredit.
 • 13:18 - 13:23
  Pse ke fluturu prej Chicagos deri këtu, ke ba gjithë
  këtë udhë për me ndigju argumentin e Eldredit?
 • 13:23 - 13:26
  Pyetje pak e vështirë...
 • 13:29 - 13:34
  Nuk e dij.
  Asht shum emocionuse m'e pa Gjykatën Supreme,
 • 13:34 - 13:36
  sidomos me nji rast kaq prestigjioz si ky.
 • 13:43 - 13:47
  Lessigu ish tuj përparu edhe me nji mënyrë të re
  të përkufizimit të pronësisë intelektuale në Internet.
 • 13:47 - 13:49
  Që quhej Creative Commons.
 • 13:49 - 13:53
  Idea e thjeshtë e Creative Commons
  asht me jau dhanë njerëzve --krijuesve--
 • 13:53 - 13:58
  nji mënyrë të thjeshtë me shêju krijimin e vet
  me liritë që dojnë me i mbajtë.
 • 13:59 - 14:04
  Nëse copyrighti flet për "të gjitha të drejtat të rezervuara",
  atëherë ky model asht diçka si "disa të drejta të rezervume".
 • 14:04 - 14:09
  Po du në nji mënyrë të thjeshtë me ju thanë,
  "Qe çka mundeni me ba me punën teme,
 • 14:09 - 14:13
  edhe nëse ka tjera gjana, për të cilat ju duhet leja jeme
  para se me ba diçka."
 • 14:14 - 14:16
  Roli i Aaronit ka qenë pjesa kompjuterike.
 • 14:16 - 14:21
  Për shembull qysh dizajnohen licencat
  që me qenë të thjeshta dhe të kuptushme
 • 14:21 - 14:24
  edhe të shprehuna qasisoji që me i procesu edhe maqinat?
 • 14:24 - 14:27
  Njerëzit m'pyetshin, "Cka e ke këtë
  fëmijë pesëmbëdhejtë-vjeç
 • 14:27 - 14:30
  që po ta shkrun specifikacionin për Creative Commons?
 • 14:30 - 14:32
  A s'po ta merr mendja që asht gabim i madh?"
 • 14:32 - 14:35
  Ndërs Larry thojke, "gabimi ma i madh kish me qenë
  mos me pasë ndigju këtë fëmijë."
 • 14:36 - 14:39
  Ai menxi mbërrijke me dalë me shtat
  përmbi podium,
 • 14:40 - 14:43
  ishte ky podiumi i lëvizshëm
  kështuqë ishte e sikletshme,
 • 14:43 - 14:46
  kur e çelke laptopin kurrkush
  s'ia shihke fëtyrën.
 • 14:47 - 14:51
  Kur hyni në faqen tonë këtu,
  edhe shkoni te "Zgjedh Licencën".
 • 14:51 - 14:57
  Ju jep këtë listë të opcionevet, që shpjegon çka
  don me thanë, përmjet tri pyetjeve të thjeshta:
 • 14:58 - 15:00
  "A doni me kërku atribuim?"
 • 15:00 - 15:03
  "A doni m'e leju përdorim komercial t'punës tuj?"
 • 15:03 - 15:06
  "A doni me leju modifikim t'punës tuj?"
 • 15:06 - 15:12
  Unë u palova, krejt u pata shastrisë
  t'ritunit i drejtoheshin atij si nji t'rrituni,
 • 15:12 - 15:16
  dhe Aaroni dul aty përpara tanë asaj
  audience përplot me njerëz, edhe ia nis me folë
 • 15:16 - 15:20
  për platformën që kish kriju
  për Creative Commons,
 • 15:20 - 15:23
  edhe të tanë e ndigjojshin me vëmendje, veç...
 • 15:23 - 15:29
  Unë isha ulë mbrapa edhe mendojsha:
  ky asht fëmijë, pse p'e ndigjojnë?
 • 15:29 - 15:30
  Por tanë e ndigjojshin...
 • 15:30 - 15:33
  Si duket nuk e pata kuptu në tanësi.
 • 15:33 - 15:37
  Megjithëse kritikët thojshin se ban tepër pak
  me u siguru që artistat paguhen
 • 15:37 - 15:40
  suksesi i Creative Commonsit ka qenë i stërmadh.
 • 15:40 - 15:47
  Momentalisht veç në websitein Flickr, mbi 200 milionë
  njerëz përdorin ndonji prej licencave Creative Commons.
 • 15:47 - 15:56
  Ai ka kontribuu me aftësitë e veta teknike,
  mirëpo për tê nuk ishin ato thjesht çashtje teknike.
 • 15:57 - 16:00
  Aaroni shpesh shkrujke haptaz në blogun e vet personal:
 • 16:01 - 16:06
  Mendoj shum fellë për gjanat,
  edhe du që edhe të tjerë me ba t'njejtën gja.
 • 16:07 - 16:11
  Punoj për ide edhe mësoj prej njerëzve.
  Nuk du me i përjashtu njerëzit.
 • 16:11 - 16:15
  Jam perfekcionist, por nuk ia lejoj vetes që kjo
  me ma pamundësu publikimin.
 • 16:15 - 16:19
  Përveç për edukim dhe argëtim,
  nuk hupi kohë për kurgja tjetër
 • 16:20 - 16:21
  sidomos jo për gjana që s'prodhojnë efekt.
 • 16:21 - 16:26
  Mundohem me qenë shok me secilin,
  por më shkon në nerva, kur nuk më marrin seriozisht.
 • 16:26 - 16:32
  Nuk mbaj inat, nuk asht produktive,
  por mësoj prej eksperiencës teme.
 • 16:32 - 16:35
  Du me ba botën vend ma të mirë.
 • 16:41 - 16:46
  Në vjetin 2004, Swartz largohet prej Highland Parkut
  dhe regjistrohet në Universitetin e Stanfordit.
 • 16:46 - 16:52
  Ka pasë ndezje të zorrës që i bajke shum problem,
  edhe ishim shum t'brengosun se a po i merr ilaçet.
 • 16:52 - 16:56
  U shtru në spital për me marrë koktejin
  hapave përçdo ditë,
 • 16:57 - 17:01
  nji nga këta hapa ish nji steroid
  që ia ndali rritjen,
 • 17:01 - 17:05
  edhe e bani me u ndje ndryshe prej
  studentave tjerë.
 • 17:05 - 17:08
  Aaroni, kam përshtypjen, hyn në Stanford
  i gatshëm për bursë
 • 17:08 - 17:13
  mirëpo përfundon në nji program për përkrahjen
  gjimnazistave super-talentë
 • 17:13 - 17:21
  të cilët për katër vjet planifikoheshin me u ba
  kapitenat e industrisë dhe nji-përqindshat
 • 17:21 - 17:25
  edhe mendoj kjo e hallakati komplet.
 • 17:26 - 17:29
  Më 2005, mbas nji vjeti në fakultet,
 • 17:29 - 17:36
  Swartzit ia ofrun nji vend në nji inkubator për start-upa
  t'kompanisë Y Combinator, e udhëhequn prej Paul Grahamit.
 • 17:36 - 17:40
  Ai thojke, "Hej, E kam nji ide për website."
 • 17:40 - 17:43
  E Paul Grahami e dojke bajagi,
  edhe i thojke, "A po, hajde."
 • 17:43 - 17:46
  Kështuqë Aaroni e la shkollën,
  edhe u vendos në banesë të re...
 • 17:47 - 17:49
  Kjo ka qenë banesa e Aaronit kur u shpërngul.
 • 17:49 - 17:55
  E kam nji kujtim të zbehtë të babës tem që thojke
  sa vështirë asht me marrë kredi
 • 17:55 - 17:58
  se Aaroni s'kish kredit edhe e kish lanë shkollën.
 • 17:59 - 18:05
  Aaroni jetojke në dhomën që tash asht dhomë e ditës
  disa postera janë hala prej kohës, kur Aaron ka jetu këtu.
 • 18:05 - 18:10
  Mandej biblioteka... ka hala ma shum libra,
  por shumica janë t'Aaronit.
 • 18:11 - 18:17
  Faqja e Aaronit në Y Combinator u pagëzu "infogami",
  vegël për me kriju webfaqe.
 • 18:17 - 18:21
  Por infogami e kishte të vështirë me gjetë përdorues,
  kështuqë Swartzi në fund
 • 18:21 - 18:25
  e bashkoi me nji projekt tjetër të Y Combinatorit
  nji projekt që kish nevojë për ndihmë.
 • 18:25 - 18:30
  Ky projekt udhëhiqej prej Steve Huffmanit
  dhe Alexis Ohanianit, edhe quhej "Reddit".
 • 18:30 - 18:34
  Ishim qaty, tu e nisë prej pothuejse kurrçkafit.
  Pa përdorues, pa pare, pa kod,
 • 18:34 - 18:37
  edhe e rritëm në nji website shum popullor,
 • 18:37 - 18:40
  Edhe nuk kish as sheja që dojke me hypë.
 • 18:40 - 18:44
  Në fillim i kishim 1000 përdorues, mandej 10000,
  mandej 20000 e ma shum e ma shum... e pabesueshme.
 • 18:44 - 18:49
  Redditi u ba gjigant edhe asht nji qosh
  për geeka në Internet.
 • 18:52 - 19:01
  Ka shum humor, ka edhe art,
  edhe plot njerëz që tubohen në site,
 • 19:01 - 19:08
  edhe e bajnë këtë faqe kryesoren t'veten
  hyjnë përçdo mëngjes për me i marrë lajmet e veta.
 • 19:08 - 19:12
  redditi asht në zgripc t'kaosit në njifarë niveli,
 • 19:12 - 19:19
  nga njena anë asht vend ku njerëzit dikutojnë
  lajmet e ditës, teknologjinë, politikën dhe çashtjet,
 • 19:19 - 19:25
  por nga ana tjetër ka edhe plot përmbajtje
  jo t'shëndetshme për punë, përmbajtje ofenduese,
 • 19:25 - 19:29
  ka do sub-reddita, ku trollat
  janë si n'shpi t'veten,
 • 19:30 - 19:34
  dhe kështu, redditi ka qenë
  edhe strofull i kontraverzave.
 • 19:34 - 19:37
  Diqysh asht në zgripth të nji kaosi.
 • 19:37 - 19:41
  redditi kap vëmendjen e magazinës gjigante
  korporative Conde Nast,
 • 19:41 - 19:43
  që ban ofertë me ble kompaninë.
 • 19:43 - 19:47
  Nji shumë e madhe e pareve, boll e madhe që babës tem
  iu desh me u konfrontu me nji kallabllak pyetje
 • 19:47 - 19:51
  si: "ku me i rujtë paret?"
 • 19:51 - 19:54
  - Asi shume e madhe e pareve...
  - Goxha shumë e madhe.
 • 19:54 - 20:00
  Me gjasë mbi nji milionë dollarë,
  por sakt nuk e dij.
 • 20:00 - 20:03
  - E sa vjeç ka qenë atëherë?
  - 19, 20.
 • 20:05 - 20:11
  Edhe ka qenë në këtë banesë. Ishin ulë përreth
  në do kauça që kanë qenë para këtyne,
 • 20:11 - 20:15
  tuj programu në Reddit dhe, kur e shitën Redditin
 • 20:15 - 20:18
  e banën nji ndejë gjigante, edhe tanë bashkë
  fluturunë të nesërmen për Kaliforni,
 • 20:18 - 20:22
  edhe mu m'i lanë çelsat.
 • 20:24 - 20:27
  Ka qenë interesant, sapo e kish shitë kompaninë
  edhe të gjithë na e merrshim me mend
 • 20:27 - 20:29
  që ish ba personi ma i pasun n'mahallë
 • 20:29 - 20:34
  por ai tha, "ah jo, Po e marr qet dhomën
  e vocërr sa nji kuti e këpucave. Ma shum s'm'vyn."
 • 20:34 - 20:36
  Dhoma ka qenë pak ma e madhe se nji dollap.
 • 20:36 - 20:42
  Idea me harxhu pare për gjana fancy
  ish shum joplauzibile për tê.
 • 20:42 - 20:44
  Ai vetë e shpjegojke, "M'pëlqen me jetu n'banesë
 • 20:44 - 20:47
  kështuqë s'kam nevojë me harxhu pare për shpi
  të re. As me ble vilë,
 • 20:48 - 20:50
  edhe m'pëlqen me veshë farmerka edhe majica,
 • 20:50 - 20:52
  nuk du me harxhitë ma shum as në tesha.
 • 20:52 - 20:54
  Kështu që s'asht ndoj punë e madhe."
 • 20:54 - 20:58
  Për Swartzin punë e madhe asht, qysh
  qarkullon trafiku në internet,
 • 20:58 - 21:01
  edhe çka na tërhjekë vëmendjen.
 • 21:01 - 21:04
  Në sistemet e moçme të emitimit, je
  thelbësisht i kufizum prej sasisë së kanaleve
 • 21:04 - 21:08
  hapësinës së valëve. Ke mujtë me i çu veç
  dhejtë kanale përmjet valëve, televizive
 • 21:08 - 21:11
  apo edhe me kabëll, i ke pasë 500 kanale.
 • 21:11 - 21:15
  Në Internet, gjithkush mundet me pasë kanal.
  Gjithkush mundet me pasë blog, apo faqe n'MySpace.
 • 21:16 - 21:18
  Gjithkush e ka nji mënyrë m'e shprehë veten.
 • 21:18 - 21:21
  Ajo që shohim tash nuk asht pyetja
  kush ka qasje në valë,
 • 21:21 - 21:25
  por asht pyetja kush e merr kontrollin te mënyrat
  qysh i gjejmë njerëzit.
 • 21:25 - 21:29
  Po shohim centralizim të fuqisë në siteat si
  Google, roje të portave që t'kallxojnë
 • 21:29 - 21:31
  ku po don me shku në internet.
 • 21:31 - 21:34
  Njerëzit që t'ofrojnë burime
  të lajmeve dhe informacioneve.
 • 21:34 - 21:38
  Pra nuk asht e sigurt që njerëit marrin licencë
  për me folë, sot gjithkush ka
 • 21:38 - 21:41
  licence me folë. Pyetja asht, kush ndigjohet.
 • 21:45 - 21:50
  Mbasi që ia nisi me punu në San Francisco
  në Condé Nast, hyn në nji zyre
 • 21:50 - 21:54
  edhe ia ofrojnë nji kompjuter me krejt
  bërllogun e instalum në tê
 • 21:54 - 21:57
  edhe i thojnë që s'mundet me instalu kurrgja tjetër
  në kompjuter,
 • 21:57 - 21:59
  që për developera asht trishtim.
 • 21:59 - 22:02
  Prej ditës së parë, asht anku
  për secilin send.
 • 22:05 - 22:11
  "Mure t'hinta, tavolina t'hinta, zhurëm e hintë.
  Ditën e parë që dola n'punë nuk mujta me duru.
 • 22:11 - 22:15
  Në drekë, u mshela në banjo
  edhe ia plasa vajit.
 • 22:15 - 22:18
  Nuk muj me mbetë shnosh n'kry
  tuj e ndigju qat zhurëm përditë
 • 22:18 - 22:21
  E as me kry punën teme.
 • 22:21 - 22:24
  As këta tjerët s'e kisha përshtypjen
  që mujshin me kry punën
 • 22:24 - 22:27
  Secili vijke në zyren tonë me ndejtë
  e me ba muhabet, apo me na ftu për ndoj lojë
 • 22:27 - 22:30
  Nji sistem i ri për video lojna
  që e testojke Wired."
 • 22:33 - 22:38
  Ai njimend ka pasë tjera aspirata
  të cilat ishin të orientume politikisht,
 • 22:38 - 22:42
  e Silicon Valley nuk e kish fort
  qat lloj kulture
 • 22:42 - 22:47
  që e orienton aktivitetin teknik
  për qëllime dhe caqe politike.
 • 22:47 - 22:49
  Aaroni e urrejke punën për korporata.
 • 22:49 - 22:54
  Ata tanë e urrejshin punën në Condé Nast,
  por Aaroni ishte i vetmi që s'dojke me vazhdu.
 • 22:54 - 22:56
  Edhe Aaroni ia bjen vetes punën me u shkarku.
 • 22:56 - 22:58
  Qashtu që nuk del asnjiherë në punë.
 • 23:01 - 23:05
  Thuhet se ka qenë shkëputje e zorshme.
  Edhe Alexis Ohanian edhe Steve Huffman
 • 23:05 - 23:08
  refuzun me dhanë intervistë për këtë film.
 • 23:09 - 23:16
  Ai e refuzojke botën e biznisit. Nji gja
  e randësishme që duhet me kujtu për
 • 23:16 - 23:22
  këtë vendim, kur Aaron vendosi me dalë prej kulturës
  së start-upave, asht që i la mbrapa edhe gjanat
 • 23:23 - 23:31
  që e kishin ba të famshëm dhe të dashtun,
  edhe rrezikojke me i lanë në lloq fansat e vet.
 • 23:31 - 23:36
  Mbërrijti qaty ku e ka pasë të destinume me shku,
  edhe e kish vetëdijen
 • 23:36 - 23:43
  edhe kryefortësinë për me marrë vesh se ish ngjitë
  në nji bjeshkë me mut për me këputë
 • 23:43 - 23:46
  nji drandofill të vetëm dhe me zbulu
  që e kish hupë shqisën e të nuhatunit,
 • 23:46 - 23:50
  edhe në vend se me u ulë qaty edhe me insistu
  që puna nuk asht qaq keq sa po duket,
 • 23:50 - 23:53
  sepse megjithatë e kish gjetë drandofillin,
 • 23:54 - 23:57
  ai zhdrypi prap teposhtë,
  gja që ka qenë goxha impresive.
 • 23:58 - 24:01
  Mënyra qysh e shihke Aaroni, ka qenë
  që programimi asht magji--
 • 24:02 - 24:07
  mundesh me ba gjana që njerëzit normalë
  s'mujnë me ba, me programim.
 • 24:07 - 24:13
  Pra nëse ke fuqi magjike, a kishe me i përdorë
  për mirë, apo për me ba shum pare?
 • 24:15 - 24:18
  Swartzi ishte i frymëzum prej nji vizionari
  të cilin e kish taku si fëmijë.
 • 24:18 - 24:22
  Njerin që e kish zbulu World Wide Webin,
  Tim Berners-Lee.
 • 24:22 - 24:26
  Në vitet e 1990ta, Berners-Lee
  kushtimisht ish në burim
 • 24:26 - 24:29
  të shpikjes ma fitimprumëse të
  shekullit 20.,
 • 24:29 - 24:35
  por në vend se me përfitu prej shpikjes së vet
  të World Wide Webit, ai e dha atë gratis.
 • 24:36 - 24:40
  Kjo asht arsyeja e vetme pse
  World Wide Webi ekziston sot.
 • 24:41 - 24:45
  Aaroni ka qenë ndiku fellësisht prej Timit.
 • 24:45 - 24:51
  Timi asht sigurisht gjeniu i hershëm prominent
  i Internetit, i cili nuk merr pare prej shpikjes së vet.
 • 24:51 - 24:56
  Ai nuk asht aspak i interesum qysh me i ra në fije
  me ba miliarda dollarë.
 • 24:56 - 24:58
  Njerëzit thojshin, "Eh, qaty mundet me u ba pare,"
 • 24:58 - 25:00
  po me pasë shku ashtu i kishim pasë plot weba t'vegjël,
 • 25:00 - 25:02
  në vend se nji të madh,
 • 25:02 - 25:05
  e nji web i vogël, e turli weba
  t'ndryshëm nuk funksionon,
 • 25:05 - 25:08
  sepse nuk mundesh me ndjekë linka
  prej njanit n'tjetrin.
 • 25:10 - 25:14
  Asht dashtë me mbërri masën kritike--
  ky send asht krejt planeti,
 • 25:14 - 25:17
  pra nuk mundet me funksionu nëse
  nuk kyçet krejt planeti.
 • 25:24 - 25:28
  E ndjej që nuk mjafton veç
  me jetu në botë qashtu qysh asht,
 • 25:29 - 25:34
  veç me marrë çka t'japin, edhe me i ndjekë gjanat
  që t'rritun t'kanë mësu me i ba,
 • 25:35 - 25:39
  prindja t'kanë thanë m'i ba, edhe shoqënia t'thonë m'i ba.
  Mendoj, gjithmonë duhesh me shtru pyetje.
 • 25:39 - 25:43
  E marr nji qëndrim shum shkencor, që
  gjithçka që ke mësu asht e përkohshme,
 • 25:43 - 25:49
  që gjithmonë asht e hapun për mohim apo kundërshtim
  apo për me vu n'pyetje, kjo zbatohet edhe n'shoqëni.
 • 25:49 - 25:53
  Në momentin që e kuptova që kishte
  probleme reale serioze --probleme fundamentale--
 • 25:53 - 25:58
  që kisha mujtë me ba diçka me i adresu, nuk shoh
  mënyrë për me harru. Nuk e rrokë mos me i adresu.
 • 26:02 - 26:05
  Sapo fillum me kalu shum kohë bashkë,
 • 26:05 - 26:06
  ashtu thjeshtë si shokë.
 • 26:09 - 26:12
  Rrijshim bashkë e folshim, me orë të tana,
  deri natën vonë.
 • 26:14 - 26:18
  Definitivisht asht dashtë me kuptu që ai
  flirtojke me mu. Në njifarë mënyre,
 • 26:18 - 26:24
  unë, e shihsha si ide të tmerrshme, të pamundshme,
  edhe pretendojsha që s'po ndodh.
 • 26:25 - 26:29
  Meqë martesa jeme ish në prishje e sipër, e vetë
  isha e kurthume pa ide se kah me ia mbajtë,
 • 26:29 - 26:33
  u banëm bashkëjetues, edhe une e mora
  edhe çikën teme me vete.
 • 26:34 - 26:37
  Hynëm bashkë edhe e mobilum shpinë,
  edhe ishim shum rahat.
 • 26:37 - 26:41
  Për nji kohë s'e kam pasë jetën aspak rahat,
  edhe as jeta e tij s'ka qenë.
 • 26:46 - 26:54
  Kemi qenë shum të afërt qysh prej fillimit
  të relacionit tonë romantik.
 • 26:54 - 26:57
  Na veç...ishim në kontakt t'vazhdushëm.
 • 26:57 - 27:02
  Por na të dytë jemi njerëz të komplikum.
 • 27:04 - 27:11
  Gjatë nji diskutimi shum si Ally McBeal, ai m'u rrëfy
  që e kish pasë nji kangë, edhe unë e shtina me ma këndu.
 • 27:12 - 27:16
  Ishte kanga "Extraordinary Machine" nga Fiona Apple.
 • 27:16 - 27:24
  Mendoj që ka qenë ai sensi, kur je
  diqysh i kërleshtë që e ka kanga,
 • 27:25 - 27:28
  edhe pos asaj e ka edhe nji ndjenjë të shpresës.
 • 27:28 - 27:34
  ♪ Asht ngjitje e kadalshme n'kambë, po jam n'rregull
  me jokomoditetin tem e s'muj m'u ndalë
 • 27:34 - 27:36
  ndërroj tanë kohën -
 • 27:37 - 27:44
  Në shum mënyra Aaroni ka qenë tmerrësisht optimist
  për jetën. Edhe kur nuk e ka ndje,
 • 27:44 - 27:47
  ka mujtë me qenë tmerrësisht optimist për jetën.
 • 27:47 - 27:49
  Extraordinary machine
 • 27:53 - 27:58
  - Çka po ban (Quinn)
  - Flickeri ka video tash.
 • 28:00 - 28:01
  Swartz e derdhi energjinë në nji varg
 • 28:02 - 28:04
  projektesh t'reja që kishin t'banin
  qasje në informata publike,
 • 28:05 - 28:08
  përfshi këtu edhe nji webside të llogaridhanies
  me emnin watchdog.net,
 • 28:08 - 28:11
  edhe nji projekt me emnin The Open Library.
 • 28:11 - 28:15
  Pra, projekti Biblioteka e Hapun asht nji website
  që mundet me u vizitu te openlibrary.org,
 • 28:15 - 28:20
  ide asht me u ba nji wiki gjigant,
  website i editueshëm me nga nji faqe për libër.
 • 28:20 - 28:24
  Domethanë përçdo libër t'botun ndojherë,
  dojmë me pasë nji faqe për tê që kombinon
 • 28:24 - 28:29
  tana informacionet prej botuesit, shitësit,
  bibliotekave, lexuesve
 • 28:29 - 28:34
  në nji faqe, që t'i jep linkat se ku me ble
  ku me huazu, apo me shfletu.
 • 28:34 - 28:40
  I du bibliotekat. Jam asi tipi që
  kur shkoj në nji qytet ma s'pari e lypi bibliotekën.
 • 28:40 - 28:44
  Kjo asht andrra e Bibliotekës së Hapun, me ndërtu
  nji website ku edhe mundesh me kcy
 • 28:44 - 28:49
  prej librit në libër, prej personit te autori,
  prej temës te idea, me shetitë në këtë pyell të madh
 • 28:49 - 28:54
  të dijes që asht futë e ka hupë
  në bibliotekat fizike, dhe që asht vështirë me u gjetë,
 • 28:54 - 28:59
  që nuk janë fort të qasshme online. Asht vërtetë
  me randësi sepse librat janë trashigimia jonë kulturore.
 • 28:59 - 29:01
  Librat janë vendi ku njerëzit
  shkojme me i mbajtë shenim sendet,
 • 29:01 - 29:06
  dhe me i kapërdi krejt këto sende
  prej nji koroporate të vetme asht pak e tutshme.
 • 29:07 - 29:11
  Qysh me pru qasje publike te domena publike?
 • 29:11 - 29:15
  Mundet me tingllu shum ashiqare qe ish dashte me pase qasje
  në domenën publike,
 • 29:15 - 29:21
  por në fakt nuk asht kështu. Domena publike duhet
  me qenë e lirë për të gjithë, por shpesh asht e mshelët.
 • 29:21 - 29:26
  Shpesh ka kafeza që e rujnë. Asht si me pasë
  park nacional me istikame përreth,
 • 29:27 - 29:33
  edhe me tyta t'pushkëve që drejtohen, kur dikush
  don me u mësy përnime m'e shiju domenën publike.
 • 29:33 - 29:39
  Nji gja që Aaronit në veçanti i ka interesu
  ka qenë me pru qasje publike në domenë publike.
 • 29:39 - 29:43
  Kjo ka qenë nji prej gjanave
  që i ka pru qaq shum telashe.
 • 29:46 - 29:53
  Jam mundu me marrë qasje në
  dosjet e gjykatës federale në Amerikë.
 • 29:54 - 29:59
  Ajo që zbulova ishte nji sistem
  i ngatërrum i qujtun PACER.
 • 29:59 - 30:03
  Shkurtesë për Public Access to Court Electronic Records
  (Qasje Publike për Dosjet Elektronike t'Gjykatave).
 • 30:03 - 30:07
  Fillova me googlu, dhe aty rash në
  Carl Malamudin.
 • 30:09 - 30:15
  Qasja në materialet ligjore të Amerikës
  asht biznis dhejta miliardësh dollarë në vjet.
 • 30:15 - 30:23
  PACERi asht veç nji abuzim i hatashëm
  i shërbimeve qeveritare. asht dhejtë centë për faqe,
 • 30:23 - 30:27
  Asht kodi ma truthamë që e keni pa ndoiherë.
  Nuk mundesh me lypë nëpër tê. Nuk mundesh me ia vu shejë.
 • 30:27 - 30:32
  Duhesh me pasë kartë krediti,
  dhe këto janë në fakt dosje publike.
 • 30:32 - 30:37
  Gjykatat amerikane të qarkut janë shum të randësishme;
  qaty fillojnë shum prej proceseve embrionale.
 • 30:37 - 30:44
  Raste të të drejtës civile, raste të patentave,
  turlifarë sendi. Gazetarë, studenta, qytetarë e avokatë
 • 30:44 - 30:48
  gjithkush ka nevojë për qasje në PACER,
  edhe ky jau nxinë jetën në secilin hap.
 • 30:48 - 30:55
  Njerëzit pa pare nuk mujnë me pa ligjin njejt kollaj
  si njerëzit me kartë Gold American Express.
 • 30:55 - 30:58
  Asht taksë për qasje në drejtësi.
 • 30:58 - 31:04
  Ligji asht sistemi operativ i demokracisë
  tonë, edhe ti je i detyrum me pagu për m'e pa?
 • 31:04 - 31:07
  Diqysh, kjo s'asht fort demokraci.
 • 31:07 - 31:12
  Ata i nxjerrin nja 120 milionë dollarë në vjet
  prej sistemit PACER,
 • 31:12 - 31:18
  e ai vetë nuk kushton as ngat asaj, simbas
  shenimeve t'veta. Në fakt, kjo asht joligjore.
 • 31:19 - 31:26
  Ligji për E-Qeverisje i vitit 2002 thot se gjykatat mujnë
  me inkasu veç deri në atë masë sa asht e domosdoshme,
 • 31:26 - 31:29
  për m'e mbulu koston e mirëmbajtjes së PACERit.
 • 31:34 - 31:40
  Si themelues i Public.Resource.Org,
  Malamudi ka tentu me protestu kundër tarifave të PACERit.
 • 31:40 - 31:43
  Ai ka fillu nji Projekt të riciklimit të PACERit,
 • 31:43 - 31:47
  ku njerëzir mujnë me i ngarku dokumentet e PACERit
  për të cilat kanë pagu
 • 31:47 - 31:50
  në nji databazë të lirë, ku tjerët mujnë me i përdorë.
 • 31:50 - 31:55
  Njerëzit e PACERit merrshin shum publicitet
  prej Kongresit dhe të tjerëve për qasje publike,
 • 31:55 - 32:01
  kështuqë ata krijun nji sistem në 17 biblioteka
  në tanë vendin që kishin qasje të hapun në PACER.
 • 32:02 - 32:07
  kjo i bjen, nji bibliotekë çdo 35,000 kilometra katrorë,
  po besoj, gja që nuk ish fort praktike.
 • 32:08 - 32:12
  I inkurajojsha vullnetarët me iu bashku
  të ashtuqujtunës Çeta e USB Stickave,
 • 32:12 - 32:17
  për me shkarku prej bibliotekave që kishin qasje,
  edhe me i ngarku te faqja e riciklimit të PACERit.
 • 32:17 - 32:21
  Njerëzit e merrshin nji USB stick me vete në bibliotekë,
  edhe e shkarkojshin nji grumbull dokumentash,
 • 32:21 - 32:25
  edhe m'i çojshin mu. Ka qenë diqysh si hajgare.
 • 32:25 - 32:28
  Në fakt kur klikojshe te çeta e USB stickave,
  aty e kishi Magjistarin e Ozit,
 • 32:28 - 32:32
  do xhuxha knojshin, edhe dilke nji video-clip:
 • 32:32 - 32:35
  Na jemi esnafi i lolipopave...
 • 32:35 - 32:39
  Por m'vijshin edhe telefonata prej
  Steve Shultzit dhe Aaronit, që thojshin,
 • 32:39 - 32:43
  "Po dojmë me iu bashku Çetës së USB stickave."
 • 32:43 - 32:47
  Përafërsisht në qat kohë, u takova
  me Aaronin në nji konferencë.
 • 32:47 - 32:51
  Kjo asht diçka që duhet me u ba si bashkëpunim
  mes shum njerëzve të ndryshëm.
 • 32:51 - 32:53
  Kështuqë iu afrova edhe i thash,
 • 32:53 - 32:58
  "Hej, po mendoj me ba nji intervenim
  në problemin e PACERit."
 • 33:00 - 33:04
  Schultzi tashma e kish zhvillu nji program
  që shkarkojke automatikisht dokumente të PACERit
 • 33:04 - 33:06
  prej bibliotekave testuese.
 • 33:06 - 33:09
  Swartzi dashti me ia lëshu nji sy.
 • 33:09 - 33:13
  Kështuqë ia kallxova kodin,
  s'kisha ide çka mundet me ardhë ma tutje,
 • 33:13 - 33:19
  por çka dul, gjatë disa orëve të ardhshme
  në atë konferencë,
 • 33:19 - 33:24
  ai shkoi në nji qysh, tuj e ndreqë kodin,
  tuj e rekrutu nji shok t'vetin
 • 33:24 - 33:32
  që jetojke afër njanës prej bibliotekave për me shku
  në bibliotekë, me testu kodin e rregullum.
 • 33:32 - 33:38
  Në këtë pikë dostat në gjykata i ranë në fije
  që diçka s'asht tuj shku simbas planit.
 • 33:38 - 33:43
  Shenimet ia nisën me ardhë, e me ardhë, e me ardhë
 • 33:43 - 33:47
  dhe shum shpejtë u banë 760 GB dokumente të PACERit,
  rreth 20 milionë faqe.
 • 33:49 - 33:52
  Prej informatave që i kish nxjerrë
  nga bibliotekat testuese,
 • 33:52 - 33:57
  Swartzi e lëshoi një proces masiv paralel automatik
  t'shkarkimit prej sistemit PACER.
 • 33:57 - 34:04
  Ai ia dul n'krye me i shkarku 2.7 milionë dokumente të
  Gjykatës Federale, rreth 20 milionë faqe tekst.
 • 34:04 - 34:10
  20 milionë faqe i kishin tejkalu
  pritjet e njerëzve
 • 34:10 - 34:14
  për projektin pilot të qasjes,
  por befasimi i byrokratëve nuk asht jashtëligjor.
 • 34:15 - 34:19
  Aaroni and Carli vendosën me folë me
  New York Timesin rreth asaj që kish ndodhë.
 • 34:20 - 34:26
  Ata i ranë në sy edhe FBIit,
  të cilët fillun me vrojtu shpinë
  e prindëve t'Swartzit në Illinois.
 • 34:26 - 34:31
  Më vjen nji cicërrimë prej
  nanës së tij që thot, "Thirrëm!!"
 • 34:31 - 34:34
  Mendova vetëmevete, çka dreqi po ban vaki?
 • 34:34 - 34:39
  Dhe në fund e takova Aaronin edhe, nana e Aaronit
  ish shastrisë, "Oh zot, FBI, FBI, FBI!"
 • 34:40 - 34:46
  Nji agjent i FBIit kish hy në rrugicën e shpisë,
  tuj dashtë me kqyrë mos asht Aaroni aty.
 • 34:47 - 34:52
  Po më kujtohet që kam qenë në shpi atë ditë,
  u çuditsha pse po shkon ky kerr nëpër rrugicen tonë,
 • 34:52 - 34:55
  tuj i grahë mbrapa. Shum çudtishëm!
 • 34:57 - 35:05
  Para pesë vjetësh e kisha pasë lexu nji dosje të FBIit,
  oh zot: ky ish nji agjent i FBIit, në rrugicën teme.
 • 35:05 - 35:09
  Ai u trishtu shum. Ish komplet i tmerrum.
 • 35:10 - 35:15
  Hala ma shum u tmerru, kur FBI
  e thirri në telefon,
 • 35:15 - 35:19
  edhe tentojshin me shti me dalë
  në nji kafe pa avokat.
 • 35:19 - 35:24
  Ai shkoi në shpi me u shtri,
  edhe u dridhke prej sikletit.
 • 35:25 - 35:30
  Shkarkimi zbuloi shkelje masive
  të privacisë në dokumentet e gjykatave.
 • 35:30 - 35:35
  përfundimisht, gjykatat u detyrun me i ndërru
  politikat e veta si rezultat i kësaj,
 • 35:35 - 35:40
  ndërsa FBI i mbylli investigimet
  pa ndjekje.
 • 35:40 - 35:42
  Deri sot, e konsideroj shum t'veçantë
 • 35:43 - 35:48
  që të gjithë, edhe në zyrën ma zibidi
  të FBIit n'katund
 • 35:48 - 35:52
  mendojshin që harxhimi i pareve t'taksapagusve
  për me investigu njerëz
 • 35:52 - 35:55
  për vjedhje kriminale me bazë që
  e kishin ba ligjin publik.
 • 35:55 - 35:58
  Qysh mundesh me i thanë vetes njeri i ligjit,
 • 35:58 - 36:02
  edhe me mendu që diçka nuk asht në rregull
  në këtë botë
 • 36:02 - 36:04
  nëse e ban ligjin publik?
 • 36:04 - 36:09
  Aaroni ishte i gatshëm m'e futë veten në rrezik
  për çashtjet, në të cilat besojke.
 • 36:09 - 36:15
  I bezdisun prej pabarazisë n'mirëqenie, Swartzi shkon përtej
  teknologjisë, në drejtim të shkaqeve politike të tyne.
 • 36:15 - 36:22
  Shkova në Kongres, edhe e ftova me ardhë
  me qëndru aty si praktikant i joni për nji kohë
 • 36:22 - 36:25
  në mënyrë që me i pa e mësu proceset politike.
 • 36:25 - 36:31
  Ai në njifarë mënyre mësojke për komunitetin e ri
  për shkathtësi të reja për me ndreqë politikën.
 • 36:31 - 36:36
  Asht qesharake që minatorëve u duhet me i ra çekiç
  tanë kohën derisa t'u mbulohet krejt trupi me djersë
 • 36:36 - 36:41
  të përballun me dijen se nëse guxojnë m'e ndalë punën,
  nuk kanë me pasë bukë me hangër për darkë,
 • 36:41 - 36:46
  kur muj me ba përditë shum ma shum pare
  tuj ndejtë ulun edhe tuj këqyrë televizor.
 • 36:46 - 36:49
  Ashiqare bota asht qesharake.
 • 36:49 - 36:53
  Kështuqë, e bashkëthemelova grupin "Komisioni
  i Fushatës për Ndryshim Progresiv",
 • 36:53 - 36:58
  ajo që po tentojmë me ba asht me i organizu njerëzit
  prej Internetit që e kanë për zemër politikën progresive
 • 36:58 - 37:00
  edhe me lëvizë vendin drejt
  nji orientimi ma progresiv
 • 37:00 - 37:04
  diqysh me u ba bashkë, me u kyçë në
  e-mail listat tona me iu bashku fushatave
 • 37:04 - 37:06
  dhe me na ndihmu me i zgjedhë kandidatët
  progresiv në tanë vendin.
 • 37:06 - 37:12
  Grupi asht përgjegjës për dhezjen e shkëndijës grassroots
  mbrapa fushatës për zgjedhjen e Elizabeth Warrenit n'Senat.
 • 37:13 - 37:18
  Ai mbase ka mendu që sistemi asht shum i ngurtë
  mirëpo erdh e tha, "Po du me mësu këtë sistem,
 • 37:18 - 37:21
  sepse mundet me u manipulu
  si çdo sistem tjetër social."
 • 37:21 - 37:26
  Por pasioni për dije edhe biblioteka
  nuk i mbet mbrapa aspak.
 • 37:26 - 37:31
  Aaroni filloi m'i këqyrë ma për s'afërmi institucionet
  që publikojnë artikuj n'revista akademike.
 • 37:31 - 37:35
  Tuj qenë student i nji Univeristeti të madh amerikan,
  ke automatikisht qasje
 • 37:35 - 37:38
  në nji mori revistash akademike.
 • 37:39 - 37:44
  Pothujse çdo universitet i madh në Amerikë
  pagun tarifat e licencimit te organizata si
 • 37:44 - 37:51
  JSTOR dhe Thompson Isi për me marrë qasje në revista,
  të cilat pjesa tjetër e botë nuk mundet me i lexu.
 • 37:51 - 37:57
  Këto revista akademike dhe këta artiku janë në thelb
  krejt pasunia e dijes njerëzore online,
 • 37:57 - 38:02
  nji pjesë e madhe e tyne janë pagu me pare
  të taksapaguesve apo me grante qeveritare,
 • 38:02 - 38:08
  por për me i lexu, ti prap duhesh me pagu
  me pare të majme shpijat botuese si Reed-Elsevier.
 • 38:09 - 38:15
  Këto tarifa për licencim janë kaq të mëdha,
  sa njerëzit që studiojnë në Indi, dhe jo n'Amerikë,
 • 38:15 - 38:19
  nuk kanë qasje në to.
  Janë të përjashtum prej këtyne revistave.
 • 38:19 - 38:23
  Janë të përjashtum prej krejt trashigimisë shkencore.
 • 38:23 - 38:27
  Po mendoj, nji pjesë e këtyne artikujve,
  janë qysh prej kohës së Iluminizmit.
 • 38:27 - 38:32
  Saherë dikush e ka shkru nji punim shkencor, asht skenu,
  digjitalizu, edhe asht futë në këto kolekcione.
 • 38:32 - 38:40
  Kjo asht trashigimi që na kanë pru prej historisë së njerëzve
  që kanë ba punë interesante, asht histori e shkencëtarëve.
 • 38:40 - 38:43
  Asht trashigimi që na takon neve
  si bashkësi, si njerëz,
 • 38:43 - 38:48
  por n'vend t'kësaj, ajo asht mshelë edhe asht publiku online
  prej disa pak korporatave që bajnë profit,
 • 38:48 - 38:53
  të cilat mandej mundohen me gjeneru
  maksimalisht profit prej tyne.
 • 38:53 - 38:59
  Kështu nji hulumtues që paguhet prej universitetit
  apo prej popullit publikon nji punim,
 • 38:59 - 39:02
  dhe në fund të krejt këtij procesi,
  mbasi që kryhet krejt puna,
 • 39:02 - 39:07
  mbasi që krejt hulumtimi origjinal asht kry -
  mendimi, puna n'laborator, analiza, mbasi krejt asht kry,
 • 39:07 - 39:13
  në fazë e fundit, hulumtuesi duhet me ia dorëzu
  pronësinë e vet intelektuale nji kompanie multimiliardëshe.
 • 39:14 - 39:18
  Kjo asht gërditshme. Asht nji ekonomi e tanë
  e ndërtume në punë vullnetare,
 • 39:18 - 39:21
  mandej botuesi rrin në maje
  edhe e mbledhë kajmakun.
 • 39:22 - 39:29
  Flasim për mashtrim. Nji botues në Britani ka ba
  profit prej 3 miliardë dollarësh vitin e kalum.
 • 39:29 - 39:30
  Çfarë haraçi!
 • 39:30 - 39:34
  JSTORi asht nji lojtar
  shum shum i vogël në këtë histori
 • 39:34 - 39:41
  por për çfarëdo arsye Aaroni ka vendosë
  me u përballë pikërisht me JSTORin.
 • 39:41 - 39:45
  Kishte shku në nji konferencë për
  Qasje të Hapun dhe Botim të Hapun,
 • 39:45 - 39:47
  dhe nuk e dij se kush ka qenë
  personi prej JSTORit,
 • 39:47 - 39:50
  por mendoj dikush - në nji moment,
  Aaroni e shtron nji pyetje,
 • 39:50 - 39:54
  "Sa mundet me kushtu me çelë
  JSTORin përgjithmonë?"
 • 39:54 - 39:58
  Edhe ata e japin nji shifër -
  Më duket se kanë thanë dyqind milionë dollarë,
 • 39:58 - 40:00
  diçka që Aaronit i ka tingëllu
  komplet qesharake.
 • 40:01 - 40:07
  Tuj qenë se ka punu si asistent në Harvard,
  e ka dijtë që n'MIT janë rrjetat e shpejta dhe t'hapuna
 • 40:07 - 40:12
  dhe kanë qasje të autorizume në pasuninë e JSTORit.
  Swartzi pa aty nji rast të mirë.
 • 40:12 - 40:14
  E ke çelsin e kësaj porte,
 • 40:14 - 40:20
  dhe me pak magji në shell script,
  mundesh me i marrë ata artikuj të revistave.
 • 40:21 - 40:23
  Me 24 shtator 2010,
 • 40:23 - 40:27
  Swartzi e regjistron nji laptop të ri t'Acerit
 • 40:27 - 40:31
  në rrejtin e MIT, me emnin "Garry Host".
 • 40:31 - 40:36
  Emni i klientit regjistrohet si "GHost laptop".
 • 40:36 - 40:39
  Nuk e manipulon JSTORin
  në sensin tradicional të hackingut.
 • 40:39 - 40:41
  Databaza e JSTORit ishte e organizume,
 • 40:41 - 40:44
  kështuqë ishte krejtësisht triviale me i ra në fije
  qysh me i shkarku krejt artikujt e JSTORit,
 • 40:44 - 40:46
  sepse ishin të numrum.
 • 40:46 - 40:52
  ishte thjesht slash slash slash...
  numri i artikullit 444024 edhe -25 e -26.
 • 40:52 - 40:56
  Ai e shkrujti nji skriptë në Python
  me emnin keepgrabbing.py
 • 40:56 - 40:58
  që vazhdon, me shkarku
  artikull mbas artikullit.
 • 40:58 - 41:02
  Ditën tjetër, laptopi GHost fillon
  me i shkarku artikujt,
 • 41:02 - 41:09
  por shum shpejt, ia bllokojnë IP-adresën. Për Swartzin,
  kjo s'asht gja tjetër, veç nji guralec në rrugë.
 • 41:09 - 41:13
  Ia ndërron adresën kompjuterit
  edhe vazhdon me shkarkimin.
 • 41:13 - 41:18
  JSTORi dhe MIT i ndërmarrin disa hapa
  për m'u mundu me ndalë,
 • 41:18 - 41:20
  mbasi që i bijnë në fije çka po ndodh,
 • 41:20 - 41:22
  dhe kur hapat modest nuk iu funksionojnë,
 • 41:22 - 41:27
  në nji fazë, JSTORi ia ndërpren MITsë
  komplet qasjen në databazë.
 • 41:27 - 41:29
  Zhvillohet nji lojë maca-mini
 • 41:30 - 41:34
  për qasjen në databazë të JSTORit.
 • 41:34 - 41:40
  Aaroni, ashiqare tuj qenë maca
  për shkak të shkathtësive teknike
 • 41:40 - 41:43
  se njerëzit në JSTOR që dijshin me u mbrojtë.
 • 41:43 - 41:47
  Në fund, në podrum te nji dollap i pamshelun
  i furnizimeve në nji prej ndërtesave,
 • 41:47 - 41:51
  Aaroni e kyçë laptopin direkt në kabëll në vend se me wifi
 • 41:51 - 41:56
  edhe e len qaty bashkë me nji disk ekstern
  tuj shkarku artikuj.
 • 41:56 - 42:02
  Mirëpo pa e dijtë Swartzi, autoritetet
  e gjejnë laptopin edhe diskun.
 • 42:03 - 42:05
  Nuk e ndalin shkarkimin.
 • 42:06 - 42:09
  Në vend të kësaj e instalojnë nji kamerë vëzhguese.
 • 42:10 - 42:14
  Laptopin e kishin gjetë në nji dhomë
  në podrum t'nji ndërtese të MITsë.
 • 42:15 - 42:19
  Kanë mujtë thjesht me çkyçë. Kanë mujtë me
  pritë deri sa të vjen tipi edhe me i thanë,
 • 42:20 - 42:24
  "Haver, çka je kah ban,
  hiqe këtë halet. Kush je ti?"
 • 42:24 - 42:26
  Kanë mujtë me ba turlifarë sendesh,
  por nuk i kanë ba.
 • 42:26 - 42:30
  Kanë dashtë me nxanë në film për me pasë si fakt
  për me kriju rast për gjykatë.
 • 42:30 - 42:36
  Kjo asht arsyeja e vetme pse filmon diçka qasisoji.
 • 42:38 - 42:42
  Fillimisht i vetmi person që nxinet
  në kamerën e lodhët vëzhguese
 • 42:42 - 42:46
  e përdorë dollapin si
  shpajz për me i skaju shishet.
 • 42:53 - 42:57
  Por mbas disa ditësh, e kap Swartzin.
 • 43:06 - 43:10
  Swartzi e zavendëson diskun ekstern.
  E nxjerr nga çanta,
 • 43:11 - 43:14
  përkulet jashtë kuadrit për pesë minuta,
 • 43:15 - 43:22
  mandej largohet.
 • 43:37 - 43:42
  Mandej ata e organizojnë me kapë me patrollë,
  derisa po kthehej me bicikëll prej MITsë në shpi
 • 43:42 - 43:44
  policët i dalin prej t'dy anëve të rrugës,
 • 43:44 - 43:48
  apo qashtu diçka, edhe i kepen mbrapa.
 • 43:49 - 43:54
  Ai e përshkrun se policët e kanë sulmu
  edhe i kanë hypë përsipri.
 • 43:55 - 43:58
  Ai m'ka tregu se - nuk e ka pasë të kjartë
  që janë policë edhe që kishin ardhë me burgosë.
 • 43:58 - 44:03
  Ai kish kujtu që thjesht dikush po e sulmon.
 • 44:03 - 44:06
  M'ka thanë se e kanë rrehë.
 • 44:08 - 44:15
  Ka qenë tronditëse. Nocioni i ndjekjes kriminale
  në familjen tonë ka qenë krejtësisht
 • 44:15 - 44:18
  i huj edhe krejt i pamendushëm,
  S'dijsha çka me ba.
 • 44:18 - 44:24
  Ata ekzekutojnë urdhën bastisje në shpi të Aaronit,
  n'banesën e tij n'Cambridge, n'zyren e tij në Harvard.
 • 44:28 - 44:33
  Dy ditë para arrestimit, investigimi shkon përtej
  JSTORit dhe policisë rajonale në Cambridge.
 • 44:34 - 44:38
  Merret përsipër prej Shërbimit
  Sekret të Shteve të Bashkume.
 • 44:38 - 44:42
  Shërbimi Sekret kish fillu me investigu mashtrimet
  me kompjuter dhe me karta krediti më 1984,
 • 44:43 - 44:46
  por gjashtë javë mbas sulmit më 9/11,
  roli i tyne u zgjanu edhe ma shum.
 • 44:47 - 44:49
  [durtrokitje]
 • 44:49 - 44:56
  Presidenti Bush e përdori ligjin patriotik (Patriot Act)
  për me kriju rrjetin "Task Forcat kundër krimeve elektronike".
 • 44:57 - 45:01
  Ligji që kam përpara i trajton realitetet e reja
  dhe rreziqet që dalin prej terroristave modern.
 • 45:01 - 45:06
  Simbas Shërbimit Sekret, ata angazhohen në rend të parë
  në aktivitete që kanë të bajnë me dame ekonomike,
 • 45:07 - 45:11
  me grupe t'organizume kriminale,
  apo me skema që përdorin teknologji të reja.
 • 45:11 - 45:16
  Shërbimi Sekret e çoi rastin e Swartzit
  në zyrën e prokurorit federal në Boston.
 • 45:16 - 45:19
  Aty ish nji tip në zyre të prokurorit
  me titullin:
 • 45:19 - 45:22
  "Shef i Divizionit apo Task Forcës për krime kompjuterike"
 • 45:22 - 45:24
  Nuk dij se me çka asht marrë tjetër,
 • 45:24 - 45:29
  por nuk je kushediçfarë "Prokuror i Krimeve Kompjuterike"
  pa pasë kurrfarë krimi kompjuterik me investigu,
 • 45:30 - 45:35
  Ai u gjujt në të, e mbajti për vete, nuk e delegoi
  te kurrkush tjetër në zyre apo në divizion
 • 45:35 - 45:37
  ky ishte Steve Heymann.
 • 45:38 - 45:42
  Prokurori Stephen Heymann ka qenë jashtë rrjedhave
  publike që nga arrestimi i Aaron Swartzit,
 • 45:42 - 45:47
  por mundet me u pa këtu, në nji epizod të
  serisë televizive "Lakmia Amerikane",
 • 45:47 - 45:49
  që asht filmu rreth kohës së arrestimit të Aaronit.
 • 45:49 - 45:53
  Këtu e përshkrun rastin paraprak kundër
  hackerit famkeq Alberto Gonzales,
 • 45:53 - 45:57
  nji rast që Heymannit i kish pru shum vëmendje
  prej mediave si dhe mirënjohje.
 • 45:57 - 46:02
  Gonzalesi kish planifiku vjedhje të disa
  milion kartave të kreditit dhe bankomatave,
 • 46:02 - 46:04
  mashtrimi ma i madh i këtij lloji në histori.
 • 46:05 - 46:10
  Qe, Heymanni, tuj e përshkru Gonzalesin,
  jep pamjen e vet për botëkuptimin e hackerave:
 • 46:10 - 46:16
  Këta tipa nxiten pakashum prej të njejtave gjana
  që nxitemi edhe na.
 • 46:16 - 46:25
  Kanë ego, iu pëlqen sfida, edhe para së gjithash
  i dojnë paret edhe tana gjanat që blehen me pare.
 • 46:25 - 46:30
  Nji prej të dyshumve në rastin e Gonzalesit
  ka qenë nji hacker i ri me emnin Jonathan James.
 • 46:30 - 46:33
  Tuj besu që krimet e Gonzalesit kanë me iu veshë atij,
 • 46:33 - 46:37
  Jamesi ban vetëvrasje gjatë investigimit.
 • 46:37 - 46:41
  Në nji kumtesë për shtyp që shpjegon qëndrimin
  e qeverisës në rastin e Aaron Swartzit,
 • 46:41 - 46:46
  shefi i Heymannit, prokurori federal i distriktit
  të Massachusetsit, Carmen Ortiz, thotë si vijon:
 • 46:46 - 46:50
  "Vjedhja asht vjedhje, pa dallim a e ban me
  komandë në kompjuter apo me kallauz,
 • 46:50 - 46:53
  pa dallim a merr dokumente,
  shenime, apo dollarë."
 • 46:54 - 46:55
  Nuk asht e vërtetë. Ashiqare s'asht e vërtetë.
 • 46:56 - 46:58
  Nuk po thom se asht pasherr,
 • 46:58 - 47:04
  nuk po thom se nuk duhet me kriminalizu
  vjedhjen e informacionit,
 • 47:04 - 47:07
  por duheni me qenë shum ma subtil
 • 47:09 - 47:14
  për me marrë vesh sakt
  cilat dame janë vërtet të damshme këtu.
 • 47:15 - 47:19
  Pra puna e kallauzit, secilën herë
  që unë e thej nji derë me kallauz,
 • 47:19 - 47:22
  Baj dam. S'ka fije dyshimi aty.
 • 47:22 - 47:24
  Por kur Aaroni e shkrun nji skriptë edhe thot
 • 47:24 - 47:28
  shkarko, shkarko, shakrko, 100 herë në sekond,
 • 47:28 - 47:31
  nuk ka dam t'dukshëm për askend.
 • 47:31 - 47:36
  Nëse e ban me qëllim me kriju nji arkiv
  të hulumtimeve akademike,
 • 47:36 - 47:38
  nuk ka kurrë dam për askend.
 • 47:38 - 47:43
  Nuk ka qenë tuj vjedhë. Nuk ka qenë
  tuj i shitë ato e as tuj i falë.
 • 47:43 - 47:45
  Ai ka dashtë me ngritë nji çashtje, për sa muj me pa unë.
 • 47:46 - 47:48
  Arrestimi e bani t'veten te Swartzi.
 • 47:48 - 47:50
  Ai s'mujke as me folë për atë punë.
 • 47:50 - 47:51
  Po mendoj, ka qenë shum i stresum.
 • 47:52 - 47:56
  Nëse kishe me mendu që FBI ka me t'ardhë
  te dera në çfarëdo dite,
 • 47:56 - 47:59
  secilën herë qe del n'korridor,
  apo shkon me i la teshat,
 • 47:59 - 48:03
  edhe t'hyjnë me zor në banesë
  se e ke lanë derën çelë,
 • 48:03 - 48:06
  paj...goxha stres e kisha pasë,
 • 48:06 - 48:13
  asht e kjartë, Aaroni ishte
  tanë kohën në disponim të keq.
 • 48:19 - 48:24
  Nuk jepke kurrfarë informacioni sensitiv
  se ku gjindej në këtë kohë,
 • 48:24 - 48:28
  sepse drujke që FBI
  kish me dalë me pritë.
 • 48:31 - 48:35
  Ka qenë kohë e aktivizmit të pashoq
  shoqnor e politik.
 • 48:36 - 48:42
  Time Magazine ma vonë ka me qujtë, personin
  e tyne të vjetit 2011, "Protestuesi".
 • 48:42 - 48:47
  Njikohësisht edhe aktiviteti i hackerave shkojke flakë.
 • 48:49 - 48:53
  WikiLeaksi e kish lansu nji thes me depesha diplomatike,
 • 48:54 - 48:56
  Manningu ka qenë nën arrest në të njejtën kohë,
 • 48:56 - 49:00
  Nuk dihej nëse ai kishte qenë burimi i rrjedhjes.
 • 49:00 - 49:05
  Anonymousi, që asht nji ansambël i protestës
 • 49:05 - 49:07
  me plot hackera në radhët e veta,
 • 49:08 - 49:11
  ishin aktivë nëpër turlifarë fushatash.
 • 49:12 - 49:14
  Nëse krahasohet kjo me atë që ka ba Aaroni,
 • 49:14 - 49:18
  kjo ish dashtë me mbetë mbrapa
  me u marrë MIT me JSTORin vetë,
 • 49:18 - 49:22
  në nji formë private dhe profesionale.
 • 49:22 - 49:27
  Nuk asht dashtë as me hy n'radar
  të sistemit kriminal.
 • 49:28 - 49:32
  Thjesht nuk e ka pasë vendin aty.
 • 49:36 - 49:40
  Para se me u akuzu, Swartzit ia kishin ofru nji marrëveshje
 • 49:40 - 49:43
  që përmbajke tre muj burg,
  si marrëveshje kompromisi,
 • 49:43 - 49:45
  edhe nji vjet në burg në shpi,
 • 49:45 - 49:48
  tana pa përdorim të kompjuterit.
 • 49:48 - 49:52
  Me kusht që Swartzi
  pranon fajin për krim të randë.
 • 49:53 - 49:57
  Qe ku jemi: nuk kemi kurrfarë zbulimi, kurrfarë fakti
 • 49:57 - 49:59
  se çka asht nji rast i qeverisë,
 • 49:59 - 50:02
  edhe duhet me marrë nji vendim kaq të randë
 • 50:02 - 50:05
  ku avokati t'shtyn me marrë këtë vendim,
 • 50:06 - 50:10
  qeveria ta parashtron nji kërkesë t'panegociueshme,
 • 50:10 - 50:13
  edhe t'thonë që probabiliteti që pshton
  me diçka ma mirë asht shum i vogël,
 • 50:13 - 50:18
  a je a s'je fajtor,
  ma mirë bane marrëveshjen.
 • 50:19 - 50:21
  Bostoni e ka Divizionin e vet të Krimeve Kompjuterike,
 • 50:21 - 50:25
  shum akvokatë, me gjasë ma shum se që i duhen.
 • 50:26 - 50:31
  Pra, mundesh me paramendu turlifarë rastesh
  që janë shum vështirë me i ndjekë,
 • 50:31 - 50:33
  sepse ke do kriminelë në Rusi,
 • 50:33 - 50:36
  ape ke tjerë mbrenda korporatave
 • 50:36 - 50:40
  t'cilët mujnë me angazhu avokatë me pesëqind dollarë
  apo avokat me shtatëqind dollarë në orë
 • 50:40 - 50:44
  që ulen kundër teje, e mandej e ke nji
  rast me nji djalë të ri,
 • 50:44 - 50:48
  ku asht goxha e lehtë me provu se ka ba diçka,
 • 50:48 - 50:53
  bile edhe ma herët e ka ba veten me shêjë
  si problematik deri edhe në FBI,
 • 50:53 - 50:56
  pra pse mos me shku me krejt artilerinë kundër këtij çuni?
 • 50:56 - 50:59
  Asht mirë për ty si prokuror.
  Asht mirë për Republikën,
 • 51:00 - 51:02
  se je kah i lufton krej këta tipat terrorist.
 • 51:02 - 51:04
  Kam qenë shum e frikësume.
 • 51:04 - 51:06
  U tutsha mos po ma konfiskojnë kompjuterin.
 • 51:06 - 51:10
  U tutsha mos po m'fusin n'burg
  për shkak t'konfiskimit t'kompjuterit.
 • 51:10 - 51:15
  Kisha material konfidencial prej burimeve
  të ndryshme prej punë teme t'mahershme,
 • 51:15 - 51:20
  edhe për mu ka qenë mbi të gjitha, prioritet--
  me i mbajtë burimet të sigurta.
 • 51:21 - 51:25
  U pata frikësu shum edhe çka mundet me i ndodhë Adës.
 • 51:25 - 51:28
  Aaroni m'tregoi se i kishin ofru marrëveshje,
 • 51:28 - 51:33
  edhe në fund më tha se kish me pranu
  nëse unë i thom me pranu,
 • 51:33 - 51:37
  edhe unë - kam qenën shum afër me i thanë, "Pranoje."
 • 51:38 - 51:42
  Ai pat nisë--me zhvillu,
  ambicje serioze politike
 • 51:43 - 51:45
  në kohën e intervenimit, në mes të,
 • 51:45 - 51:51
  momentit, kur e pat përfundu
  jetën e vet ndërmarrëse me start-upa,
 • 51:51 - 51:56
  edhe ia kish fillu jetën e re
  të aktivizmit politik,
 • 51:57 - 52:04
  edhe nuk besojke që mundet me vazhdu qat jetë
  me nji dosje të krimit të randë.
 • 52:04 - 52:07
  Nji ditë më tha,
  ishim tuj ecë kah Shpija e Bardhë,
 • 52:07 - 52:12
  edhe më tha, "Kriminelët nuk i lanë me punu këtu."
 • 52:18 - 52:22
  Edhe diqysh shum ka dashtë -
  shum ka dashtë që qajo me qenë jeta e vet.
 • 52:22 - 52:25
  Nuk e ka vra askend. Nuk e ka lëndu askend.
 • 52:26 - 52:28
  Nuk ka vjedhë pare.
 • 52:28 - 52:32
  Nuk ka ba kurrgja që me tingëllu si krim i randë, edhe...
 • 52:35 - 52:39
  e kish idenë që nuk ka kurrfarë arsye
  për me u etiketu si kriminel i randë,
 • 52:39 - 52:43
  edhe me iu marrë e drejta me votu në shum shtete
 • 52:43 - 52:46
  për çka kish ba. E përbindshme.
 • 52:46 - 52:50
  Kish pasë kuptim për te m'e gjobitë
  me nji shumë t'madhe t'pareve,
 • 52:50 - 52:54
  apo me përjashtu prej MITsë.
 • 52:54 - 52:59
  Por me gjyku si kriminel të randë? Me shku n'burg?
 • 53:01 - 53:04
  Swartzi e refuzoi marrëveshjen.
 • 53:04 - 53:07
  Heymanni e dyfishoi angazhimin.
 • 53:07 - 53:12
  Heymanni zuni me na ba presion prej tana anëve.
 • 53:13 - 53:16
  Bile edhe me dëshmitë fizike që ia kishin marrë Aaronit
 • 53:16 - 53:18
  Kompjuteri Acer, disku, USBja,
 • 53:19 - 53:21
  prokurorit i vyjshin dëshmi për motivin.
 • 53:22 - 53:25
  Pse ka shkarku Aaron Swartzi artikuj prej JSTORit,
 • 53:25 - 53:28
  edhe çka ka dashtë me ba me to?
 • 53:29 - 53:32
  Pretendimi i qeverisë ishte se ai kish planifiku
  me i publiku ato.
 • 53:33 - 53:36
  Nuk e dijmë nëse kjo ka qenë qëllimi i tij i vërtetë
 • 53:36 - 53:43
  sepse Aaroni ka pasë edhe histori me projekte
  ku ka analizu bashkësi të mëdha shenimesh
 • 53:43 - 53:45
  për me nxjerrë gjana interesante prej tyne.
 • 53:46 - 53:48
  Dëshmia ma e mirë për këtë punë asht
  kur ka qenë në Stanford,
 • 53:48 - 53:53
  e ka shkarku komplet databazën ligjore të Westlawit.
 • 53:53 - 53:56
  Në nji projekt me studentat e juridikut në Stanford,
 • 53:56 - 53:58
  Swartzi e kish shkarku komplet databazën ligjore të Westlawit.
 • 53:59 - 54:03
  Aty i zbulon lidhjet e dyshimta
  ndërmjet financuesve të hulumtimit
 • 54:03 - 54:04
  dhe rezultateve favorizuese.
 • 54:05 - 54:08
  E ban nji analizë të mahnitshme të kompanive fitimprumëse
 • 54:08 - 54:11
  që financojshin profesorët e juridikut
  për me shkru recensione të ligjeve
 • 54:12 - 54:15
  të cilat mandej dilshin favorizuese për,
  përshembull, Exxonin gjatë rrjedhjes së naftës.
 • 54:15 - 54:19
  Kështuqë dul në pah sistemi i korruptum i financimit,
  si me thanë, hulumtime koti.
 • 54:19 - 54:23
  Swartzi kurr nuk i kish publiku dokumentet e Westlawit.
 • 54:23 - 54:25
  Teorikish, ai ka mujtë me ba të njejtën gja
  edhe me databazën e JSTORit.
 • 54:26 - 54:28
  Kjo kish me qenë krejt në rregull.
 • 54:28 - 54:33
  Nëse kish dashtë me kriju nji shërbim
  konkurrent me JSTORin,
 • 54:33 - 54:36
  sikur me pasë dashtë me kriju nji shërbim,
 • 54:36 - 54:39
  me qasje në Harvard Law Review edhe me inaksu,
  pare për qasje,
 • 54:39 - 54:42
  atëhere OK, kjo mundet me u marrë si shkelje kriminale
 • 54:42 - 54:45
  sepse po mundohesh me eksploatu
  komercialisht këtë material,
 • 54:45 - 54:48
  por asht goxha e pamendueshme me imagjinu
  që qekjo ka qenë motivi i tij.
 • 54:49 - 54:54
  Mandej aty e kemi edhe nji rast në mes: çka nëse ka dashte
  me shliru këtë databazë për tanë botën në zhvillim?
 • 54:54 - 54:57
  Por mvarësisht prej asaj se çka ka dashtë me ba,
  krijohet nji karakter krejtësisht tjetër
 • 54:57 - 55:00
  se si ish dashtë m'e trajtu këtë rast juristat.
  Qeveria e ka ndjekë penalisht
 • 55:01 - 55:04
  sikur me pasë qenë vepër kriminale ekonomike,
 • 55:04 - 55:07
  si me i pasë vjedhë nji tufë numrash t'kartave t'kreditit,
  sikur me pasë qenë qasi lloj krimi.
 • 55:07 - 55:10
  Nuk e dij se çka ka dashtë me ba me atë databazë,
 • 55:10 - 55:14
  por e kam ndigju prej nji shokut t'Aaronit se i ka thanë
 • 55:14 - 55:18
  se don me i analizu shenimet për financimin korporativ
  të hulumtimeve rreth ndryshimeve klimatike
 • 55:19 - 55:24
  që kanë çu në rezultate të njianshme, edhe e besoj këtë punë.
 • 55:25 - 55:28
  Sapo m'thanë që Steve po don me folë me mu,
 • 55:29 - 55:33
  edhe mendova, ndoshta kjo asht mënyra
  me dalë prej situatës,
 • 55:33 - 55:35
  thjesht me dalë prej situatës,
 • 55:35 - 55:38
  edhe s'dojsha me jetu në frikë se po
  ma konfiskojnë kompjuterin.
 • 55:38 - 55:43
  Nuk dojsha me rrnu në frikë që kam me shku n'burg
  me turpin e dënimit prej gjykatës
 • 55:43 - 55:47
  Nëse m'kishin detyru me dekriptu
  kompjuterin tem.
 • 55:47 - 55:50
  Kur erdhën edhe më thanë,
  "Steve po don me folë me ty,"
 • 55:51 - 55:53
  kjo tingëlloi krejt afër mendsh.
 • 55:53 - 55:57
  Nortonit ia ofrun atê që njihet si letër
  "Mbretneshë për nji Ditë" apo imunitet.
 • 55:58 - 56:01
  Kjo ia lejojke prokurorit me ba pyetje
  rreth rastit të Aaronit.
 • 56:01 - 56:04
  Nortonit kishin me i dhanë imunitet
  mos me u persekutu vetë,
 • 56:04 - 56:06
  për informacione që ka zbulu gjatë takimit.
 • 56:07 - 56:10
  Kjo nuk m'pëlqeu. U thash avokatëve të mij disa herë
 • 56:10 - 56:14
  që s'kam ba...kjo tingëllojke si mashtrim, Nuk
  m'pëlqeu, S'dojsha imunitet,
 • 56:14 - 56:16
  Nuk m'duhej imuniteti, kurrgja s'kisha ba,
 • 56:16 - 56:19
  por ata ishin shum shum, kërcënues
  se diçka ka aty--
 • 56:19 - 56:22
  nuk dojshin me m'taku me prokurorin
  pa imunitet.
 • 56:22 - 56:25
  Por veç me ba të kjartë, kjo asht marrëveshje
  "Mbretneshë për nji Ditë", ofertë.
 • 56:25 - 56:26
  Taman, ofertë për imunitet.
 • 56:26 - 56:30
  -Ku ti u jep informacione në shkëmbim
  me mbrojtje kundër persekutimit.
 • 56:30 - 56:36
  -Pra nuk ish puna me iu dhanë informacione.
  Por ish--së paku unë nuk e shifsha qashtu
 • 56:36 - 56:38
  ishte me ba diskutim me mu,
  unë me iu dhanë intervistë.
 • 56:38 - 56:41
  -Domethanë ata t'bajnë pyetje...
  -Ata m'bajnë pyetje.
 • 56:41 - 56:43
  -edhe mujnë me t'pyet për gjithçka...
  -Po.
 • 56:43 - 56:45
  - edhe çkado që mësojnë...
  -Unë pernjimend...
 • 56:46 - 56:50
  -S'mujnë me t'persekutu.
  -Taman, edhe unë u mundova me shku cullak.
 • 56:50 - 56:53
  Disa herë--disa herë jam mundu me refuzu
  ofertën për imunitet.
 • 56:54 - 56:56
  U pata sëmu. Kisha presion prej avokatëve të mij.
 • 56:57 - 57:00
  Isha konfuze. Shum kam qenë keq n'atë kohë.
 • 57:02 - 57:05
  Isha n'depresion, isha e frikësume, edhe
  nuk e kuptojsha situatën, ku gjindesha.
 • 57:06 - 57:09
  S'kisha ide pse jam në atë situatë.
 • 57:09 - 57:13
  Nuk kisha ba kurrgja interesante, e qaq ma pak diçka gabim.
 • 57:13 - 57:15
  Ishim tuj lujtë me mend t'kresë.
 • 57:16 - 57:19
  Aaroni ka qenë shum i mërzitun për këtë punë.
  Të dytë kemi qenë t'pashpresë.
 • 57:19 - 57:21
  Edhe avokatët e Aaronit ishin të mërzitun.
 • 57:21 - 57:23
  U mundum me i thanë Quinnit me i ndërru avokatët.
 • 57:24 - 57:28
  Nuk kam qenë e mësume me ndejtë në nji dhomë me
  burra të mëdhej e të armatosun,
 • 57:28 - 57:33
  që tanë kohën më thojshin se po rrej,
  dhe se diçka kam ba.
 • 57:33 - 57:37
  Iu pata thanë se çashtja, për të cilën po na akuzojnë
 • 57:37 - 57:40
  nuk asht krim.
 • 57:41 - 57:43
  Iu pata thanë se janë në anën e gabushme të historisë.
 • 57:44 - 57:47
  Qat frazë e pata përdorë,
  "Jeni në anën e gabushme të historisë."
 • 57:47 - 57:52
  At më kqyrshin me bezdi. As të idhnum
  s'u dokshin. Veç të bezdisun,
 • 57:52 - 57:57
  mandej ia nisi me m'u ba e kjartë
  që nuk ishim tuj e ba të njejtin muhabet.
 • 57:57 - 58:02
  Iu pata kallxu plot sende pse njerëzit shkarkojnë
  artikuj të revistave,
 • 58:02 - 58:06
  edhe dikur në fund--
  Nuk e mbajsha në mend çka kish përreth--
 • 58:06 - 58:12
  E pata përmend që ai e kish shkru në blog,
  "Manifesti i Guerilës për Qasje të Hapun".
 • 58:13 - 58:16
  kjo asht Manifesti i Guerilës për Qasje të Hapun
 • 58:16 - 58:20
  me gjasë i shkrum në korrik, 2008 në Itali.
 • 58:21 - 58:25
  "informacioni asht fuqi. Si çdo fuqi tjetër,
  ka asi që dojnë me mbajtë veç për vete."
 • 58:25 - 58:30
  "Trashigimia e tanë shkencore dhe kulturore e botës,
  e publikume gjatë shekujve në libra dhe revista,
 • 58:30 - 58:33
  gjithnji e ma shum po digjitalizohet edhe po mshelet
  prej disa korporatave private."
 • 58:34 - 58:38
  "Ndërkohë, ata të cilëve jau kanë mshelë dyert
  nuk po rrijnë durkryq."
 • 58:38 - 58:41
  "Ju keni këqyrë nëpër bira
  apo jeni ngjitë nëpër gardhe,
 • 58:41 - 58:44
  për me çliru informacionin e mshelët prej botuesve
  edhe e keni nda me shokë."
 • 58:45 - 58:48
  "Por krejt ky akcion ndodh në terr,
  msheftaz nërtokë."
 • 58:48 - 58:51
  "I thojnë vjedhje apo piratëni,
  sikur ndamja e pasunisë dë dijes
 • 58:51 - 58:55
  "me pasë qenë ekuivalenti moral i plaçkitjes
  së anijes edhe vrasjes së ekuipazhit."
 • 58:55 - 58:57
  "Por ndamja nuk asht jomorale - asht imperativ moral."
 • 58:58 - 59:01
  "Veç ata që janë qorru prej lakmisë mujnë me refuzu
  me lanë shokun me ba nji kopje."
 • 59:02 - 59:04
  "Nuk asht drejtësi me respektu ligje të padrejta."
 • 59:05 - 59:08
  "Asht koha me dalë në dritë,
  tradita madhështore e mosndigjueshmënisë qytetare,
 • 59:08 - 59:12
  me deklaru kundërshtimin tonë ndaj
  kësaj vjedhje të kulturës publike."
 • 59:12 - 59:18
  Vetë Manifesti thuhet se asht shkru prej katër
  personave t'ndryshëm, edhe asht redaktu prej Nortonit.
 • 59:18 - 59:21
  Por Swartzi e ka qitë nënshkrimin e vet aty.
 • 59:22 - 59:28
  Kur u kry biseda, shkova direkt te Aaroni
  për me i tregu krejt çka m'u kujtohke,
 • 59:29 - 59:32
  edhe ai u nervozu shum.
 • 59:34 - 59:38
  S'asht dashtë që sendet që i bajsha unë
  me iu shtu qasisoji.
 • 59:40 - 59:45
  Nuk kisha ba kurrgja të keqe,
  E krejt m'kish shku mbrapsht,
 • 59:47 - 59:49
  Po kurrë...
 • 59:57 - 60:00
  Hala jam e mllefosun.
 • 60:01 - 60:06
  Hala jam shum e mllefosun që mundohesh
  me u ba e mirë me qasi lloji të njerëzve,
 • 60:06 - 60:09
  e ata ta kthejnë krejt kundër teje.
 • 60:09 - 60:13
  Edhe kanë me t'lëndu me krejt çka kanë.
 • 60:15 - 60:19
  Edhe n'atë moment, jam pendu që iu tregova çka kisha ba.
 • 60:20 - 60:23
  Por hala ma shum jam pendu që kishim ba
  marrëveshje për këtë punë.
 • 60:23 - 60:26
  Se jemi në rregull me këtë punë.
 • 60:26 - 60:28
  Jemi në rregull me sistemin e drejtësisë,
 • 60:28 - 60:32
  sistem që mundohet me lujtë me njerëz
  me i futë në kurtha të vogla që jau shkatërrojnë jetën.
 • 60:33 - 60:35
  Po pra, shum kisha dashtë mos me pas thanë.
 • 60:35 - 60:41
  Por hala ma e mllefosun jam që jam këtu, ku jam.
 • 60:43 - 60:47
  Që kjo çka na si njerëz mendojmë asht në rregull.
 • 60:48 - 60:52
  Ata e kanë përdorë çdo metodë që u ka ra ndërmend
 • 60:52 - 60:57
  për me ia pru punën me u dhanë informacione
  që kishin me damtu Aaronin,
 • 60:57 - 61:00
  edhe me i ndihmu prokurorit,
 • 61:00 - 61:07
  por s'ma merr mendja që ajo ka pasë informacione
  që kishin mujtë me i ndihmu qeverisë.
 • 61:08 - 61:12
  Kalojnë disa muj, familja e miqtë janë
  në pritje të ngritjes së akuzës kundër Swartzit.
 • 61:12 - 61:17
  Në ndërkohë Swartzi ish ba ekspert analist
  për nji seri çashtjesh rreth internetit.
 • 61:17 - 61:20
  [RT intervistuesja} ... atëherë nji pyetje për ju:
  A mendoni se interneti asht diçka
 • 61:20 - 61:25
  që duhet me u konsideru si e drejtë e njerit, dhe diçka
  që qeveria nuk mundet me ta mohu?
 • 61:25 - 61:30
  Po, definitivisht, Nocioni që siguria kombëtare
  mundet me qenë arsyetim për m'e ndalë internetin,
 • 61:30 - 61:34
  asht pikërisht ajo që e kemi ndigju në Egjipt
  dhe në Siri edhe nëpër vendet tjera,
 • 61:34 - 61:39
  edhe, po, asht e vërtetë, që faqet si WikiLeaks
  kanë me qitë materiale turpnuese
 • 61:39 - 61:42
  rreth asaj se çka ban qeveria e Shteteve të Bashkume
  edhe njerëzit kanë me u organizu me protestu kundër,
 • 61:42 - 61:45
  edhe me u mundu me ndërru qeverinë e vet.
  Edhe kjo në fakt asht shum punë e mirë,
 • 61:46 - 61:50
  kjo asht esenca e çka reprezenton Amandamenti i Parë
  i Lirisë së Shprehje dhe Lirisë së Asociimit,
 • 61:50 - 61:55
  kështuqë nocioni që na duhet me i mshelë ata
  mendoj, bjen ndesh me parimet themelore Amerikane.
 • 61:55 - 61:58
  Ky parim, mendoj, asht nji prej atyne që
  Etnit tonë Themelues do ta kishin kuptu drejtë.
 • 61:58 - 62:00
  Sikur t'kishim pasë internet në atë kohë,
 • 62:00 - 62:03
  Në vend se me i futë zyrat e postës në Kushtetutë,
  do t'i kishin shkru "ISPtë".
 • 62:03 - 62:06
  Mirë, definitivisht ka me qenë shum interesant
  me pa sa larg...
 • 62:06 - 62:10
  Swartzi takon aktivistin Taren Stinebrickner-Kauffman,
  edhe këta fillojnë me dalë bashkë.
 • 62:11 - 62:12
  Na duhet nji rebelim masiv global publik.
 • 62:12 - 62:15
  Nëse nuk ka bërtimë masive globale publike,
  nuk ka me ndodhë ndryshimi.
 • 62:15 - 62:18
  -Diqysh, katër njerëz në këtë qytet ish dashtë
  me shkaktu nji piskamë masive globale publike.
 • 62:19 - 62:22
  -Diqysh, na duhet nji nënshkrim peticioni.
 • 62:22 - 62:26
  Pa i tregu për detaje ia tërhjekë
  vërejtjen se asht i përfshimë në nji punë
 • 62:26 - 62:27
  të cilën e quen "Punë e keqe".
 • 62:28 - 62:33
  Ndërsa unë kisha teori të trenta mos e ka
  naj aferë me Elizabeth Warrenin a najsen.
 • 62:33 - 62:38
  Spekulojsha edhe për Hillary Clintonin edhe
  për Elizabeth Warrenin, mirëpo...
 • 62:38 - 62:41
  dikur kah fundi i korrikut, Aaroni më thirri,
 • 62:42 - 62:47
  e çova telefonin edhe ai tha,
  "Ajo puna e keqe" mundet me dalë nesër në lajme.
 • 62:47 - 62:50
  A po don me t'kallxu unë,
  apo po don me lexu në lajme nesër?"
 • 62:50 - 62:52
  Unë i thash, "Ma mirë kallxomë ti."
 • 62:53 - 62:58
  Aaroni tha, "Kësi, më kanë--
  më kanë arrestu
 • 62:58 - 63:03
  se kam shkarku shum artikuj prej revistave akademike,
  edhe po dojnë me m'ba shembull."
 • 63:04 - 63:11
  E unë, "Qaq a? Qekjo asht puna e madhe? Nime'?
  Diqysh nuk tingëllojke si punë e madhe."
 • 63:11 - 63:17
  Me 14 korrik 2011, prokurori federal akuzoi Swartzin
  për katër vepra të randa kriminale.
 • 63:17 - 63:24
  Ai akuzohet në të njetën ditë, kur arrestohen
  dy njerëz në Angli si pjesë LulzSecut,
 • 63:24 - 63:30
  edhe disa hackera tjerë të randë. Ndërsa Aaroni
  veç duket pak si hacker,
 • 63:30 - 63:35
  qaq sa me këta me mujtë me ia qitë fëtyrën
  në fletërrufe të kërkimit.
 • 63:35 - 63:38
  Aaroni shkon me u dorëzu, edhe këta e arrestojnë.
 • 63:38 - 63:42
  Mandej e deshin cullak për me bastisë,
 • 63:42 - 63:48
  ia marrin lidhëset e këpucave, rrypin,
  edhe e fusin në qeli t'vetmisë.
 • 63:50 - 63:54
  Zyrja e Prokurorit Federal të Distriktit
  t'Massachusettsit lëshon nji kumtesë zyrtare
 • 63:54 - 63:58
  që thot, "Swartzit i kërcënohet burgim deri në 35 vjet,
 • 63:58 - 64:01
  i cili vazhdon me tre vjet lirim të mbikëqyrun,
 • 64:01 - 64:05
  damshpërblim, edhe gjobë prej deri
  në nji milionë dollarë."
 • 64:07 - 64:09
  Lirohet me pagesë të dorëzanisë prej njiqind mijë dollarësh.
 • 64:09 - 64:12
  Të njejtën ditë, viktima kryesore e këtij rasti, JSTORi
 • 64:13 - 64:18
  hjekë dorë formalisht prej tana kallëzimeve
  kundër Swartzit, edhe refuzon me ndjekë rastin.
 • 64:18 - 64:21
  JSTORin - nuk e kemi pasë miqësor; nuk kanë
  qenë as miqësor as nuk kanë dhanë ndihmë,
 • 64:21 - 64:25
  por veç nuk kanë dashtë,
  "Me qenë pjesë e kësaj."
 • 64:26 - 64:30
  JSTORi, edhe kompania nanë e tyne, ITHAKA,
  nuk kanë dashtë as me folë për këtë film.
 • 64:31 - 64:33
  Por në atë kohë e lëshojnë nji kumtesë, ku thojnë,
 • 64:34 - 64:38
  "Ka qenë vendimi i qeverisë për
  me ndjekë penalisht, jo i JSTORit."
 • 64:38 - 64:43
  Kësioji na besojmë, që me kaq,
  akuza duhet me u përfundu.
 • 64:43 - 64:48
  Na duhet me qenë n'gjendje me motivu Steve Heymannin
  m'e lanë këtë rast, ose me ba nji marrëveshje racionale.
 • 64:48 - 64:51
  Por qeveria refuzon.
 • 64:51 - 64:53
  Pse?
 • 64:56 - 64:58
  paj, sepse po ma merr mendja që dojshin me
  ba nji shembull përmjet Aaronit,
 • 64:58 - 65:01
  edhe ata thanë se dojnë--
  arsyja pse nuk dojshin
 • 65:01 - 65:05
  me hjekë dorë prej krimit të randë dhe burgut
 • 65:06 - 65:13
  ka qenë se dojshin me shfrytëzu këtë rast
  si parandalim. Këtë na kanë thanë.
 • 65:13 - 65:15
  Ata ju kanë thanë?
  - Po.
 • 65:15 - 65:17
  -Ky asht dashtë me shërby si shembull?
  -Po.
 • 65:17 - 65:20
  -Ai dojke me ba shembull?
  - Po.
 • 65:20 - 65:22
  Steve Heymanni ka thanë kështu.
 • 65:22 - 65:26
  Me parandalu kend? Ka njerëz tjerë që
  enden andejpari hyjnë në faqe të JSTORit,
 • 65:27 - 65:30
  edhe shkarkojnë artikuj për me ba çashtje
  politike? Kend po dojnë me parandalu?
 • 65:30 - 65:34
  Kishte me qenë ma e lehtë me kuptu qëndrimin
  e Administratës së Obamës
 • 65:34 - 65:37
  e cila kinse asht për parandalim
 • 65:38 - 65:41
  nëse kjo administratë kish m'e ndjekë penalisht,
 • 65:41 - 65:43
  përshembull krimin ma të madh ekonomik, të cilin
 • 65:43 - 65:45
  ky shtet e ka përjetu në njiqind vjetët e fundit.
 • 65:45 - 65:49
  Krimet, të cilat çuen te kriza
  financiare në Wall Street.
 • 65:50 - 65:52
  Kur ia nisë me përdorë
 • 65:52 - 65:56
  idenë jo-kontraverze të parandalimit
 • 65:56 - 65:58
  në mënyrë selektive
 • 65:58 - 66:02
  pushon me ba analiza të pashpirta të thymjes së ligjeve
 • 66:02 - 66:07
  edhe ia nisë me i përdorë
  resurset e zbatimit të ligjit
 • 66:07 - 66:10
  në bazë të ideologjisë politike,
 • 66:10 - 66:15
  e kjo nuk asht vetëm jodemokratike,
  por mendohet se asht edhe jo-Amerikane.
 • 66:19 - 66:24
  Prokurori Stephen Heymann ma vonë raportohet
  se i ka thanë këshillit të jashtëm të MITsë
 • 66:24 - 66:27
  që lëkura e leprit që e ka rrëxu magarin
 • 66:27 - 66:31
  ka qenë kumtesa për shtyp e nji organizate
  të themelume prej Swartzit me emnin "Kërko Progres".
 • 66:31 - 66:36
  Simbas këtij burimi të MITsë, Heymanni ka reagu
  në deklaratën e shkurtë të mbështetjes,
 • 66:36 - 66:40
  që e quejtën "fushatë e egër interneti"
  edhe "lëvizje e marrë"
 • 66:40 - 66:44
  që rastin e largoi prej nivelit njerëzor nji-me-nji
  në nivel institucional.
 • 66:44 - 66:48
  Kjo u ba kombinim helmus:
  nji prokuror që s'dojke me i shku fëtyra,
 • 66:49 - 66:53
  që e kish para vetes nji hapje të karrierës politike
  edhe nuk dojke me i ardhë ky rast mbrapa si hije.
 • 66:53 - 66:58
  I harxhon kushedisa dollarë të taksapagusve për m'e
  arrestu dikend që ka shkarku shum libra prej bibliotekës,
 • 66:58 - 67:01
  edhe mandej ta bajnë böthen batare në gjykatë? Kurrqysh!
 • 67:01 - 67:06
  Mandej fillova me ba presion të madh mbi MIT
  në mënyra të ndryshme me i ba me shku
 • 67:06 - 67:11
  te qeveria edhe me lypë prej
  qeverisë me tërhjekë akuzën.
 • 67:11 - 67:14
  Çka ka qenë reagimi i MITsë në këtë?
 • 67:15 - 67:19
  Nuk ka ragim prej
  MITsë në atë kohë.
 • 67:23 - 67:26
  MIT nuk e mbron Aaronin
 • 67:26 - 67:30
  gja që për njerëzit mbrenda MITsë,
  asht tejet mllefosëse,
 • 67:31 - 67:36
  meqenëse MIT asht vendi, ku inkurajohet hackingu,
  në kuptimin ma të gjanë të fjalës.
 • 67:36 - 67:41
  Në MIT, idea me vrapu mbi kulme
  e tunele, ku asht e ndalume me kalu
 • 67:41 - 67:46
  jo vetëm asht ritual i kalimit,
  por asht edhe pjesë e vizitës së MITsë,
 • 67:47 - 67:51
  çelja e bravës asht kurs dimnor në MIT.
 • 67:51 - 67:56
  Ata e kanë pasë autoritetin moral me ndalë këtë punë.
 • 67:56 - 68:02
  MIT nuk asht çu me marrë qëndrim edhe me iu thanë
  autoriteteve, "Mos e bani këtë punë."
 • 68:02 - 68:06
  "Nuk po dojmë që ju me ba këtë punë.
  Keni tejreagu. Kjo asht tepër ashpër."
 • 68:06 - 68:09
  ...për këtë jam i vetëdijshëm.
 • 68:09 - 68:14
  Ata reagun diqysh si çdo korporatë.
  Diqysh--i ndihmun qeverisë,
 • 68:15 - 68:21
  nuk na ndihmojshin neve, përveç kur ishte e domosdoshme,
  edhe kurrë nuk u mundun me ndalë rastin.
 • 68:22 - 68:26
  MIT refuzoi disa herë me komentu,
 • 68:26 - 68:30
  por ma vonë e lëshun nji raport ku thonë se
  kanë dashtë me mbajtë qëndrim neutral,
 • 68:30 - 68:36
  dhe kanë besu se Heymanni Zyrja e Prokurorit Federal
  nuk kanë ça kryet, çka mendon MIT rreth rastit në fjalë.
 • 68:36 - 68:42
  sjellja e MITsë duket se ka ra ndesh me etikën e MITsë.
 • 68:42 - 68:47
  Mundesh me thanë se MIT e ka mshelë nji sy,
  edhe se kjo ka qenë në rregull për ta,
 • 68:47 - 68:52
  por nëse e merr qat pozicion - me marrë pozicion neutral,
  në këtë rast - domethanë me marrë pozicionin e prokurorit.
 • 68:53 - 68:56
  Nëse e këqyrë rastin e Steve Jobsit edhe Steve Wozniakut,
 • 68:56 - 69:01
  ata e kanë nisë tuj shitë Kutia t'Kaltërta, që kanë qenë
  sende të dizajnume me i mashtru kompanitë telefonike.
 • 69:01 - 69:05
  Këqyre punën e Bill Gatesit edhe Paul Allenit,
 • 69:05 - 69:09
  ata e kanën nisë biznisin e vet
  tuj përdorë kohën e kompjuterave të Harvardit,
 • 69:09 - 69:11
  gja që ka qenë kundër rregullave.
 • 69:11 - 69:14
  Dallimi në mes të Aaronit dhe
  njerëzve që i përmenda
 • 69:14 - 69:18
  asht se Aaroni ka dashtë me ba botën vend ma të mire,
  nuk ka dashtë thjesht me ba pare.
 • 69:19 - 69:23
  Swartzi ka vazhdu me ngritë zanin për plot
  çashtje rreth internetit.
 • 69:23 - 69:29
  Arsyeja pse interneti funksionon asht
  se asht treg konkurues i ideve,
 • 69:29 - 69:33
  ajo në çka duhet me u fokusu asht me marrë sa ma shum
  informacione rreth qeverisë tonë, ma shum qasje,
 • 69:33 - 69:38
  ma shum diskutim, ma shum debat, por në vend të kësaj
  kongresi fokusohet qysh me i mshelë sendet.
 • 69:39 - 69:44
  Aaroni ka mendu se mundet me ndërru botën tuj ia
  shpjegu njerëzve kjartë botën.
 • 69:44 - 69:49
  [RT intervistuesi] Flame mundet tekstualisht
  me ta kontrollu kompjuterin, edhe me t'spiunu.
 • 69:49 - 69:52
  Mirësevjen, Aaron. Shum mirë që të kemi në emision.
 • 69:52 - 69:57
  A din qysh, si spiunat në kohë të moçme, qysh kanë
  ngjitë mikrofona edhe kanë përgju çka po flasin njerëzit,
 • 69:57 - 70:00
  tash përdoren kompjuterat për me ba të njejtën punë.
 • 70:00 - 70:02
  Aktiviteti politik i Swartzit vazhdon,
 • 70:02 - 70:07
  vëmendja e tij orientohet kah nji ligj që qarkullon
  në Kongres i dizajnum me ngulfatë piratërinë online.
 • 70:07 - 70:09
  Ligji quhet "SOPA".
 • 70:09 - 70:13
  Aktivistat si Peter Eckersley e shohin
  si tejreagim të teprum,
 • 70:13 - 70:16
  që kërcënon edhe vetë integritetin
  teknik të internetit.
 • 70:16 - 70:19
  [Ekersley] Sendi i parë që pata ba
  asht me thirrë Aaronin.
 • 70:19 - 70:22
  Edhe i thash, "A mujmë me ba nji kampanjë
  të madhe kundër qesaj?"
 • 70:22 - 70:25
  "Ky nuk asht ligj per pronësinë intelektuale."
 • 70:25 - 70:26
  "S'asht a?"
 • 70:26 - 70:30
  "Jo," tha ai,
  "Ky ligj asht për lirinë me u lidhë."
 • 70:31 - 70:32
  Ia nisa me ndigju me vëmendje.
 • 70:33 - 70:36
  Mandej mendoi pak, edhe tha, "Po."
 • 70:36 - 70:39
  Edhe shkoi e themeloi Demand Progress.
 • 70:39 - 70:44
  Kërko Progres asht nji organizatë e aktivizmit online,
  kemi reth nji milion e gjysë antarë deri tash,
 • 70:44 - 70:47
  ka fillu në vjeshtë të viti 2010.
 • 70:47 - 70:50
  Aaroni ka qenë njani prej njerëzve
  ma prominent në këtë komunitet
 • 70:51 - 70:56
  që ka ndihmu me udhëheqë me u organizu rreth çashtjeve
  të drejtësisë sociale në nivel federal.
 • 70:56 - 71:01
  SOPA ka qenë ligji që ka pasë për qëllim me ngulfatë
  piratërinë online, piratërinë e muzikës dhe filmave,
 • 71:01 - 71:07
  por ajo që ka synu asht me marrë nji çekiç për nji
  problem ku asht dashtë nji skalpel.
 • 71:07 - 71:13
  Me pasë kalu ky ligj kishte me ia leju nji kompanie
  me ia ndalë financat nji website pa kurrfarë procesi,
 • 71:13 - 71:17
  apo me detyru googlein me jau hjekë linkat.
 • 71:17 - 71:21
  Krejt çka asht dashtë, asht nji pretendim i vetëm
  se ka shkelje të pronësisë intelektuale.
 • 71:21 - 71:27
  Ligji i ka vajtu gjigantët e mediave tradicionale kundër
  nji kulture të re të remixit shum ma të sofistikume.
 • 71:27 - 71:30
  Ky ligj e shndërron secilin njeri që ka website në polic,
 • 71:31 - 71:34
  edhe nëse nuk kujdesen që kushdo që e përdorë
  websitein e tij mos m'e përdorë për ndoj punë
 • 71:34 - 71:39
  që potencialisht mundet me qenë ilegale, sepse përndryshe
  krejt faqja mshelet pa kurrfarë gjykimi.
 • 71:39 - 71:44
  Kjo e kapërcen çdo masë, kjo asht katastrofë.
 • 71:44 - 71:52
  Ky ligj asht rrezik serioz kundër lirisë së shprehjes
  dhe lirive civile për tanë ata që e përdorin internetin.
 • 71:52 - 71:55
  Ka pasë edhe nji grusht prej neve që kanë thanë,
  "Këqyr, as na nuk jemi për piratëri,
 • 71:56 - 72:00
  por nuk ka kuptim me shkatërru arkitekturën
  e internetit,
 • 72:00 - 72:05
  sistemin e emnave të domenave edhe gjithçka që e ban
  të lirë e të hapun në emën të luftës kundër piratërisë,
 • 72:06 - 72:08
  Aaroni këtë e kuptoi menjiherë.
 • 72:08 - 72:12
  Liritë, që garantohen me Kushtetutën tonë,
  liritë, mbi të cilat asht ndërtu vendi jonë
 • 72:12 - 72:14
  kishin me u fshi me nji të rame.
 • 72:15 - 72:19
  Teknologjia e re në vend se me na pru liri ma të madhe,
  kish me na anulu të drejtat fundamentale
 • 72:19 - 72:21
  që gjithmonë i kemi marrë si të mirëqena.
 • 72:21 - 72:27
  Sot e kuptova këtë punë, tuj folë me Peterin,
  nuk kisha mujtë me leju me ndodhë kjo.
 • 72:28 - 72:33
  Kur u prezentu SOPA në tetor
  2011, konsiderohej e paevitueshme.
 • 72:34 - 72:37
  Strategjia jonë kur dul për herë të parë,
  ka qenë me mujtë me ngadalësu procesin e ligjit,
 • 72:37 - 72:42
  ndoshta me dobësu pak, por as neve
 • 72:42 - 72:45
  nuk na ka shku mendja që mujmë m'e ndalë krejt.
 • 72:46 - 72:52
  Meqenëse kam punu në Washington, ajo që e mëson atje
  asht, tipike për Washingtonin,
 • 72:52 - 72:58
  luftat legjislative janë lufta mes dy grupeve
  t'korporatave me interesa të ndryshme.
 • 72:58 - 73:02
  Tana ato i çojshin grushtat përpjetë me kalu ligjin,
  e luftat që janë të barabarta
 • 73:03 - 73:07
  janë ato kur interesat e nji grupi të korporatave
  asht kundër interesave të nji grupi tjetër,
 • 73:07 - 73:11
  edhe ato janë si baraz për kah kontributet në
  kampanja dhe në lobim.
 • 73:11 - 73:13
  Këto janë ma të barabarta.
 • 73:13 - 73:16
  Ato që nuk janë lufta të barabarta, janë ato ku
 • 73:16 - 73:21
  krejt paret janë në njenën anë,
  tana korporatat janë në njanën anë,
 • 73:21 - 73:23
  edhe veç do miliona njerëz në anën tjetër.
 • 73:25 - 73:30
  Nuk kam pa diçka si PIPA dhe SOPA
  për tanë kohën sa kam qenë në shërbim publik.
 • 73:31 - 73:36
  Kanë qenë ma shum se katërdhejtë senatorë
  amerikanë si sponzor të ligjit,
 • 73:37 - 73:40
  kështuqë kishin hala punë me ba për me i mbërri
 • 73:40 - 73:44
  gjashtëdhejtë vota me i kalu procedurat.
 • 73:44 - 73:47
  Edhe unë fillova me dyshu. Ka qenë periudhë e vrazhdë.
 • 73:48 - 73:53
  Swartzi dhe Demand Progress ia dolën me nxitë përkrahje
  të madhe me metoda tradicionale të fushatës,
 • 73:53 - 73:59
  në kombinim me voiceover IP,
  që me jau lehtësu njerëzve me thirrë në Kongres.
 • 74:00 - 74:04
  Nuk kam taku kurrë asnji tjetër
  që ka mujtë me vepru në nivel të tij
 • 74:04 - 74:08
  si në anën e tekonologjisë
  ashtu edhe në anën e strategjisë së fushatës.
 • 74:09 - 74:13
  Miliona njerëz e kanë kontaktu Kongresin
  edhe kanë nënshkru peticionin kunder-SOPA.
 • 74:13 - 74:15
  Kongresin e nxajnë në zgabim.
 • 74:15 - 74:20
  Veç ka qenë interesant me i pa anëtarët e pahaber
  të Kongresit tuj debatu për ligjin,
 • 74:20 - 74:23
  me i pa tuj insistu se mujnë me rregullu internetin,
 • 74:23 - 74:25
  edhe që nji tufë bubaçash s'mujnë me i ndalë.
 • 74:25 - 74:26
  Unë nuk jam bubaç.
 • 74:26 - 74:28
  Nuk jam boll bubaç...
 • 74:28 - 74:31
  Ndoshta duhet me dalë me pyet nji bubaç
  çka ban ky send.
 • 74:31 - 74:33
  Hajde e organizojmë nji ndigjim, bjerni bubaçat...
 • 74:36 - 74:38
  Nime?
 • 74:40 - 74:41
  "Bubaçat"?
 • 74:42 - 74:46
  diqysh po m'doket qe fjala qe je
  kah e lypë asht "ekspert"...
 • 74:47 - 74:51
  për me të skjaru në mënyrë që ligji mos me të ra kresë
 • 74:51 - 74:53
  edhe me ta thy internetin.
 • 74:54 - 74:57
  Na e përdorim fjalën "geek" por neve na lejohet
  m'e përdore se na jemi geeka.
 • 74:57 - 75:01
  Fakti që ka mbërri qaq larg sa ka mbërri,
  pa jau pru punën me thirrë eksperta teknik,
 • 75:02 - 75:05
  kallxon se ka nji problem në këtë shehër.
 • 75:05 - 75:12
  P'e lypë dikend me m'ardhë para këtij trupi,
  edhe me dëshmu në ndigjim, "Qe pse e kanë gabim."
 • 75:12 - 75:15
  Dikur e kanë pasë nji zyre që ka ofru këshilla
  shkencore edhe teknologjike,
 • 75:16 - 75:19
  edhe antarët kanë mujtë me shku te ta edhe me iu thanë,
  "Ndihmomë me marrë vesh qet punë X,Y,Z."
 • 75:19 - 75:22
  Edhe Gingrichi e mbytë atë.
  Thot se asht shpenzim kot.
 • 75:22 - 75:26
  Qysh prej atëherë Kongresi zhytet
  në mesjetë të errët.
 • 75:26 - 75:29
  Nuk ma merr mendja se dikush ka mendu seriozisht se SOPA
  ka me u mujtë, bile as Aaroni.
 • 75:30 - 75:34
  Por ia ka vlejtë me tentu, megjithëse
  nuk u dokke që mujmë me fitu,
 • 75:35 - 75:38
  më kujtohet, ndoshta disa muj ma vonë,
  që m'u kthy edhe më tha,
 • 75:38 - 75:41
  "Po mendoj se mujmë me fitu."
 • 75:41 - 75:44
  e unë ia ktheva, "Shum punë e çartë kish me qenë."
 • 75:44 - 75:46
  Thirrjet në Kongres vazhdojnë.
 • 75:46 - 75:50
  kompania e hostingut te domainave Go Daddy
  bahet mbështetëse e ligjit,
 • 75:51 - 75:55
  me mija përdorues i transferojnë
  domainat e veta në shejë proteste.
 • 75:55 - 76:00
  Mbas as nji jave të plotë, Go Daddy
  e ndërron pozicionin e vet karshi SOPAës.
 • 76:00 - 76:06
  Kur njerëzit e Kongresit që e përkrahshin
  pjesën për industrinë e filmave,
 • 76:06 - 76:11
  e morën vesh se ka ndodhë kjo zmbrapsje,
  ata fillun me zbutë pak ligjin.
 • 76:11 - 76:16
  Keni mujtë me përcjellë lakoren. Keni mujtë
  me pa që argumentet tona fillun me pasë kuptim.
 • 76:16 - 76:19
  Ka qenë sikur Aaroni me pasë dhezë nji
  kokërr qibritit edhe ajo me u shkymë menjiherë,
 • 76:19 - 76:21
  me dhezë edhe nja, me u shkymë prap,
 • 76:21 - 76:24
  edhe në fund me gjetë boll krande
  që me dhezë zjarmin,
 • 76:25 - 76:27
  i cili mandej u shndërru në flakë mali.
 • 76:28 - 76:31
  Me 16 janar 2012, Shpija e Bardhë
  e lëshon nji deklaratë
 • 76:32 - 76:34
  ku thojnë se nuk e përkrahin ligjin.
 • 76:34 - 76:36
  Mandej ndodh si vijon:
 • 76:37 - 76:40
  Jam besimtar i madh se na duhet me u marrë
  me çashtje të piraterisë,
 • 76:40 - 76:45
  dhe se duhet me u marrë me to në mënyrë
  serioze, por ky ligj nuk asht ligj adekuat.
 • 76:45 - 76:49
  Kur Jimmy Walesi e dha mbështetjen e vet
  tuj e nxi Wikipediën,
 • 76:49 - 76:52
  numrin pesë të faqeve ma të popullarizume në botë,
 • 76:53 - 76:59
  kjo faqe asht shtatëpërqindshi i krejt klikave
  kudo në internet.
 • 76:59 - 77:00
  Wikipedia u ba e zezë.
 • 77:00 - 77:01
  Reddit u ba i zi.
 • 77:01 - 77:03
  Craigslist u ba i zi.
 • 77:03 - 77:06
  Telat e telefonit në Capitol Hill ia nisën me u shkri.
 • 77:06 - 77:10
  Antarët e Kongresit fillun me vrapu m'u marrë me
  çashtjen, tuj lëshu deklarata se nuk e përkrahin ligjin
 • 77:11 - 77:14
  të cilin ka qenë tuj e promovu, veç disa ditë përpara.
 • 77:14 - 77:18
  Mbrenda 24 orëve, numri i oponentëve
  të SOPAës në Kongres
 • 77:18 - 77:19
  shkoi prej kësaj...
 • 77:19 - 77:22
  në këtë.
 • 77:23 - 77:30
  Me i pa kongresmenat gradualisht tuj i ndërru anët
  mbrenda ditës së nximjes së internetit
 • 77:30 - 77:32
  ka qenë goxha e pabesueshme.
 • 77:32 - 77:35
  Nji kthim prej njiqind reprezentuesve.
 • 77:35 - 77:39
  Dhe ky ishte momenti, sado që ka qenë vështirë
  me besu, mbas krejt kësaj,
 • 77:39 - 77:41
  na kishim fitu.
 • 77:41 - 77:43
  Për sendin që krejt thojshin që asht i pamundshëm,
 • 77:43 - 77:46
  të cilin disa prej kompanive ma të mëdha në botë
  e kishin fshi si iliuzion,
 • 77:47 - 77:49
  ndodhi.
 • 77:49 - 77:50
  Ia dolëm.
 • 77:51 - 77:53
  Fitum.
 • 77:56 - 77:59
  Kjo ka qenë javë historike në internet--
  bile edhe në politikën Amerikane.
 • 77:59 - 78:04
  Ajo që ndigjojshim prej njerëzve në Washington, D.C.,
  prej nëpunësave në Capitol Hill ishte:
 • 78:04 - 78:09
  kanë marrë ma shum emaila edhe thirrje në telefon
  në ditën e nximjes
 • 78:09 - 78:11
  se që kanë marrë për çfarëdo çashtje tjetër.
 • 78:11 - 78:13
  Kjo ka qenë moment shum emocionus.
 • 78:13 - 78:17
  ky ka qenë momenti, kur interneti ka kalu
  n'fazë t'pjekunisë, politikisht.
 • 78:18 - 78:21
  Ka qenë shum ngazëllyse - asht vështirë
  me besu që përnjimend ka ndodhë.
 • 78:21 - 78:25
  Asht vështirë me besu që nji ligj me kaq shum
  fuqi financiare mbrapa vetes
 • 78:26 - 78:29
  thjesht s'ka lundru nëpër Kongres.
 • 78:29 - 78:32
  Edhe jo veç s'ka lundru, por as s'ka kapërcy.
 • 78:34 - 78:36
  Lehtë asht nganjiherë me ndje veten të pafuqishëm,
 • 78:37 - 78:40
  si me dalë në rrugë edhe
  me marshu e me bërtitë edhe kurrkush mos me t'ndi.
 • 78:41 - 78:43
  Po sot kam ardhë këtu me ju thanë se jeni të fuqishëm.
 • 78:46 - 78:51
  Pra ndoshta nganjiherë ndiheni se nuk ju ndigjon
  kurrkush, por kam ardhë me ju thanë se ju ndigjojnë.
 • 78:51 - 78:53
  Ju ndigjojnë. Ju e bani dallimin.
 • 78:53 - 78:57
  Mundeni me ndalë këtë ligj nëse nuk e ndalni luftën.
 • 79:00 - 79:01
  Ndale PIPAën.
 • 79:01 - 79:03
  Ndale SOPAën.
 • 79:04 - 79:07
  Disa prej kompanive ma të mëdha të internetit,
  për me qenë të sinqertë, kishin me përfitu
 • 79:07 - 79:11
  në nji botë ku konkurenca e tyne e vogël
  kishte me u cenzuru.
 • 79:12 - 79:15
  Nuk mundemi m'e lanë këtë punë me ndodhë.
 • 79:15 - 79:19
  Për tê ka qenë ma me randësi me u siguru
  që e ban nji ndryshim të vogël
 • 79:19 - 79:23
  se me lujtë nji rol të vogël në nji ndryshim të madh.
 • 79:24 - 79:28
  Por SOPA ka qenë si me lujtë nji pjesë
  t' madhe në nji ndryshim të madh,
 • 79:28 - 79:30
  e për tê, ka qenë sprovë e konceptit
 • 79:31 - 79:35
  diçka si, "Okej, ajo çka po du me ba
  me jetën teme, asht me ndërru botën."
 • 79:35 - 79:39
  "Mendoj për këtë në mënyrën krejt shkencore
  të matjes së efektit,
 • 79:40 - 79:43
  edhe kjo tregon se asht e mundshme."
 • 79:43 - 79:46
  "Ajo që po du me ba me jetën teme asht e mundshme."
 • 79:46 - 79:49
  "E kam vërtetu që mundem,
 • 79:49 - 79:51
  që unë, Aaron Swartzi, muj me ndërru botën."
 • 79:51 - 79:57
  Për nji djalë që kurrë s'ka mendu për vete
  që ka ba shum - siç ka qenë Aaroni -
 • 79:59 - 80:04
  kjo ka qenë nji prej momenteve të pakta,
  ku ke mujtë me pa
 • 80:04 - 80:07
  me ndje se ka ba diçka të mirë,
 • 80:07 - 80:12
  tuj u ndje që këtu ka qenë xhiroja
  e tij e vetme fitimtare.
 • 80:14 - 80:16
  Gjithkoush thojke që s'ka mundësi
  që kemi me ndalë SOPAën.
 • 80:16 - 80:18
  E ndalëm.
 • 80:18 - 80:22
  Kjo përbahet prej tri fitoreve të hatashme,
  e viti hala s'ka përfundu.
 • 80:23 - 80:26
  Nëse ka kohë me mendu pozitivisht, tash asht koha.
 • 80:27 - 80:30
  Ai e fiton SOPAën nji vjet mbasi që e arrestojnë.
 • 80:30 - 80:33
  Nuk janë momente krejt të lumtuna.
  Plot gjana ishin tuj ndodhë.
 • 80:34 - 80:40
  Ai ishte akordu me marrë pjesë në proceset
  politike, s'ka që e ndalë.
 • 80:40 - 80:44
  Lista e organizatave të cilat Swartzi i ka themelu
  apo bashkë-themelu asht shum e gjatë,
 • 80:45 - 80:48
  me vjet para Edward Snowdenin e ka zbulu
  observimin në internet,
 • 80:48 - 80:51
  Swartzi tashma ish shum i brengosun.
 • 80:51 - 80:55
  Asht shokuese me pa llogaridhanien kaq të plogshtë
 • 80:55 - 81:00
  që nuk kanë as statistika bazike
  sa i madh asht programi i spiunimit.
 • 81:00 - 81:04
  E nëse përgjegja asht:: "Oh, jemi tuj spiunu
  qaq shum njerëz saqë s'mujmë me i numru"
 • 81:04 - 81:06
  atëherë asht fjala për tmerrësisht shum njerëz.
 • 81:07 - 81:10
  Nji send kish me qenë nëse thojnë, "Këqyr, e dijmë
  numrin e telefonave, të cilët po i spiunojmë,
 • 81:10 - 81:13
  por nuk e dijmë sa asht numri korrespondues
  i njerëz që i kanë në përdorim."
 • 81:13 - 81:16
  por ata thjesht të kthehen edhe t'thonë,
  "S'mujmë me ju dhanë numrin."
 • 81:16 - 81:18
  Kjo asht bukur--
  Koxha e frikshme.
 • 81:19 - 81:25
  I kanë ba goxha shum presion,
  ia kanë marrë tana paret që i ka ba.
 • 81:26 - 81:29
  E kanë kërcënu me ia marrë
  edhe lirinë fizike.
 • 81:30 - 81:34
  Pse kishin me ba këtë punë? Paj,
  po i ndjekin zbuluesit?
 • 81:35 - 81:39
  Pse i ndjekin njerëzit që
  e thojnë të vërtetën
 • 81:39 - 81:46
  për turlifarë temash, prej bankave,
  luftave, deri te transparenca e qeverisjes.
 • 81:47 - 81:50
  Msheftësia u shërben atyne që janë në pushtet,
 • 81:50 - 81:55
  Na jetojmë në nji kohë të msheftësisë që koincidon
  me kohën kur qeveria po ban plot gjana,
 • 81:55 - 81:58
  që janë me gjasë joligjore
  dhe jokushtetuese.
 • 81:59 - 82:02
  pra këto dy sende nuk janë koincidencë.
 • 82:02 - 82:04
  Asht krejt e kjartë që kjo teknologji nuk asht zhvillu
 • 82:05 - 82:10
  për vende të vogla ngjeti, por për këtu,
  për me i përdorë në Shtete të Bashkume,
  prej Qeverisë Amerikane.
 • 82:10 - 82:14
  Problemi me programin e spiunimit asht,
  se ai asht ekspandim i kadalshme edhe i gjatë,
 • 82:14 - 82:17
  qysh nga administrata e Nixonit,
 • 82:17 - 82:20
  me gjasë u ba e madhe mbas 9/11 nën George W. Bushin,
 • 82:20 - 82:23
  edhe Obama ka vazhdu me ekspandu, ndërsa problemet
  gradualisht janë ba ma të randa e ma të keqija,
 • 82:24 - 82:27
  por kurrë s'ka pasë nji asi momenti
  ku ke mujtë me çu gishtin edhe me thanë,
 • 82:28 - 82:32
  "Okej, sot duhet me ia organizu opozitën
  sepse sot asht dita vendimtare..."
 • 82:32 - 82:39
  Prokuroria, për mendim temin te Aaron Swartzi,
  ka dashtë me çu nji mesazh të caktum si me laser
 • 82:39 - 82:45
  te nji grup i njerëzve, të cilët administrata
  e Obamës i sheh si politikisht të rrezikshëm,
 • 82:47 - 82:54
  e ky grup asht esencialisht komuniteti i hackerave,
  aktivistave të informacionit dhe të demokracisë,
 • 82:54 - 83:00
  mesazhi që administrata e Obamës ka dasht me çu
  te ky komunitet i caktum ka qenë,
 • 83:00 - 83:05
  për mendim temin, "E dijmë që keni shkathtësi
  me i ba telashe establishmentit,
 • 83:05 - 83:09
  kështuqë dojmë me jau dhanë nji shembull
  përmjet Aaron Swartzit
 • 83:09 - 83:13
  me ju tutë sa ma shum prej juve që mos me ba probleme."
 • 83:14 - 83:17
  Edhe qeveria tha,
  "Oh, opinionet ligjore që po i përdorim
 • 83:17 - 83:20
  për me i legalizu programet e spiunimit
  janë gjithashtu sekrete,
 • 83:21 - 83:24
  kështuqë s'mujmë as me ju kallxu cilat ligje
  po i perdorim për me ju spiunu."
 • 83:24 - 83:26
  Secilën herë ata mujnë me thanë,
  "Oh, kjo asht nji shkallë tjetër e cyber-luftës.
 • 83:27 - 83:30
  Cyber-kriminelët po na sulmojnë prap.
  Jemi në rrezikë tanë bashkë. Tanë jemi të prekun."
 • 83:30 - 83:34
  Ata i përdorin këto arsyetime për me kapërcy
  ligje hala ma të rrezikshme.
 • 83:35 - 83:40
  [Intervistuesi] Pra veç me ju përcjellë -
  personalisht, si e keni ndjenjë që po ec beteja?
 • 83:41 - 83:42
  Mvaret prej teje!
 • 83:42 - 83:46
  -E dij. Puna asht që na duhet...
 • 83:48 - 83:53
  Janë dy perspektiva polarizuese
  apo jo,
 • 83:53 - 83:57
  gjithëçka asht mirë, interneti ka kriju hapësinë
  për liri, gjithëçka ka me qenë fantastike
 • 83:57 - 83:59
  apo gjithëçka asht e tmerrshme,
 • 83:59 - 84:02
  interneti i ka kriju tana këto vegla
  për me thy edhe me spiunu,
 • 84:02 - 84:04
  me kontrollu çka flasim.
 • 84:04 - 84:06
  Puna asht që të dyja këto janë të vërteta, apo jo?
 • 84:06 - 84:10
  Interneti i ka ba të dyja këto, edhe të dyja
  janë mahnitës edhe të habitshme
 • 84:10 - 84:13
  cila prej tyne ka me fitu në fund
  mvaret prej neve.
 • 84:13 - 84:17
  S'ka kuptim me thanë, "Oh, njana i ka punët ma mirë
  se tjetra." Diqysh, të dyja janë të vërteta.
 • 84:17 - 84:21
  Edhe krejt mvaret prej neve cilën kemi m'e theksu
  dhe cilën kemi m'e përkrahë
 • 84:21 - 84:23
  sepse të dyjat janë aty, edhe të dyjat
  kanë me qenë gjithmonë aty.
 • 84:29 - 84:35
  Me 12 shtator 2012, prokurori federal e
  dorëzon nji aktakuzë plotësuese kundër Swartzit,
 • 84:35 - 84:40
  tuj shtu edhe disa pika të shkeljeve, qasje
  e pautorizume në kompjuter, dhe krim kompjuterik.
 • 84:41 - 84:45
  Tash në vend të katër krimeve të randa,
  Swartzi po akuzohej për trembëdhejtë.
 • 84:46 - 84:49
  zelli i prokurorit ish rritë dramatikisht,
 • 84:49 - 84:52
  ashtu siç ish rritë edhe koha e burgut potencial
  për Swartzin si edhe gjobat.
 • 84:52 - 84:55
  Ata e dorëzun nji aktakuzë të re për me shtu pika,
 • 84:56 - 85:01
  edhe e kishin madje edhe nji teori se pse kjo sjelle
  përbante disa vepra penale,
 • 85:02 - 85:06
  dhe se nji aktgjykim signifikant
  duhej shqiptu simbas ligjit.
 • 85:07 - 85:10
  Kjo teori dhe krejt rasti i prokurorisë
  kunder Swartzit
 • 85:11 - 85:14
  involvojke nji ligj të krijum fillimisht në vitin 1986.
 • 85:14 - 85:17
  Ai quhet "Ligji për keqpërdorimin dhe krimin kompjuterik".
 • 85:17 - 85:18
  Ligji për keqpërdorimin dhe krimin kompjuterik
 • 85:18 - 85:22
  Ka qenë i inspirum prej filmit "War Games"
  me Matthew Broderickun - shum film i mirë.
 • 85:22 - 85:24
  [Broderick] Tash t'nxuna.
 • 85:24 - 85:28
  Në këtë film, nji fëmijë,
  përmjet magjisë së rrjeteve kompjuterike
 • 85:28 - 85:30
  mbërrin m'e lansu nji sulm nuklear.
 • 85:34 - 85:38
  Kjo, në fakt nuk asht e mundshme,
  dhe as ka qenë e mundshme në vitet e '80ta
 • 85:38 - 85:42
  por ky film si duket e ka frikësu Kongresin qaq sa
 • 85:42 - 85:45
  me lëshu ligjin e parë për keqpërdorimin
  dhe krimin kompjuterik.
 • 85:45 - 85:49
  Ky asht ligj që asht mbrapa kohës,
  për shembull e penalizon
 • 85:49 - 85:54
  nji marrëveshje të kushteve të shërbimit.
  Mundesh me pasë diçka si
 • 85:54 - 86:01
  eHarmony apo Match.com, edhe dikush i fryn pak
  karakteristikat e veta personale,
 • 86:01 - 86:05
  edhe pa pritë e pa kujtu, mvarësisht prej
  jurisdikcionit edhe prokurorit,
 • 86:05 - 86:08
  mundet me sharru në telashe të mëdha.
 • 86:08 - 86:10
  Të gjithë e dijmë çka janë "Kushtet e përdorimit".
 • 86:10 - 86:14
  Shumica e njerëzve nuk i lexojnë,
  por mos me u sjellë simbas tyne don me thanë
 • 86:14 - 86:16
  se keni ba krim të randë.
 • 86:17 - 86:19
  Kushtet e Shërbimit të websiteave
  shpesh përmbajnë gjana si:
 • 86:19 - 86:22
  "Silluni mirë me njani-tjetrin", apo
  "Mos bani diçka që s'ka hije."
 • 86:23 - 86:27
  Idea që kodi penal ka diçka me shtu
  në këso kundërvajtje,
 • 86:28 - 86:31
  Shumicën e njerzve i tranon krejt.
 • 86:31 - 86:33
  Shembujt bahen hala ma të "trentë":
 • 86:34 - 86:39
  Derisa nuk asht ndryshu n'vitin 2013, Kushtet
  e shërbimit n'webin e magazinës Hearst's Seventeen
 • 86:40 - 86:43
  kanë thanë se duhesh me i pasë 18 vjet për me lexu.
 • 86:43 - 86:46
  Muj me thanë se sa i përket mënyrës qysh e ka intepretu
  ligjin Departamenti i Drejtësisë,
 • 86:47 - 86:49
  na krejt jemi tuj e shkelë ligjin me dy kambë.
 • 86:49 - 86:55
  I padefinum edhe me plotë hapësinë për keqpërdorim
  Ligji asht ba çekiç për me iu ra të tanëve
 • 86:55 - 86:58
  për nji varg të landëve që kanë të bajnë me kompjutera.
 • 86:58 - 87:00
  Ndonëse nuk janë faktori kryesor në këtë rast,
 • 87:00 - 87:05
  njimbëdhejtë prej trembëdhejtë akuzave kundër Swartzit
  ishin prej ligjit për keqpërdorimin dhe krimin kompjuterik.
 • 87:07 - 87:11
  Peytja "Pse?" rri pezull mbi pjesën
  ma të madhe të tregimit të Aaron Swartzit.
 • 87:12 - 87:16
  Çka e ka motivu qeverinë,
  edhe çka kish me qenë landa e tyne?
 • 87:16 - 87:20
  Departmenti i Drejtësisë ka refuzu me dhanë përgjegje,
 • 87:20 - 87:24
  Por Profesori Orin Kerr asht nji ish prokuror
  që e ka studiu rastin.
 • 87:24 - 87:28
  Unë vij te ky rast prej nji drejtimi tjetër
  për dallim prej njerëzve tjerë, për disa arsye:
 • 87:28 - 87:31
  Unë kam qenë prokuror federal
  në Departament të Drejtësisë për tre vjet
 • 87:31 - 87:34
  para se me nisë me dhanë mësim. Qeveria ka pru
 • 87:34 - 87:38
  aktakzuë bazu në krime
  që ata kanë mendu se janë kry,
 • 87:38 - 87:42
  si nji çashtje krejt juridike, tuj i pa
  presedanët, tuj i pa statutet,
 • 87:42 - 87:46
  tuj pa historinë, tuj i pa rastet
  që kanë ndodh deri tash,
 • 87:46 - 87:49
  Mendoj se ka qenë aktakuzë e bazume.
 • 87:49 - 87:51
  Mundeni me debatu nëse asht dashtë
  me ngritë këtë rast.
 • 87:52 - 87:57
  Ka shum mospajtime. Disa njerëz janë për
  Qasje të Hapun, disa nuk janë.
 • 87:58 - 88:03
  Mendoj se qeveria e ka marrë shum seriozisht
  "Manifesitn e Guerilës për Qasje të Hapun" t'Swartzit,
 • 88:04 - 88:10
  edhe mendoj se e kanë pa atê si dikend
  që asht i përkushtum, si imperativ moral,
 • 88:10 - 88:15
  me shkel ligjin, me tejkalu ligjin
  që Swartzi e ka pa si të padrejtë,
 • 88:15 - 88:21
  dhe në demokraci, nëse mendon se ligji asht
  i padrejtë, ka mënyra se si ndrrohet ligji.
 • 88:21 - 88:24
  Ka mënyrë me shku në Kogres qashtu qysh Swartzi
  e ka ba në rastin e SOPAës,
 • 88:25 - 88:28
  ose mundesh me shkelë ligjin ose
  në nji mënyrë me anulu ligjin,
 • 88:29 - 88:34
  edhe mendoj se ajo që e ka nxitë prokurorinë
  ka qenë ndjenja e përkushtimit të Swartzit,
 • 88:34 - 88:40
  jo veç me shkelë ligjin, por edhe me u kujdesë
  që ligji me u anulu.
 • 88:40 - 88:44
  gjithkush me pasë qasje
  në databazë asisoji që
 • 88:44 - 88:47
  s'kishe mujtë ma me kthy pastën prap në tubë.
 • 88:47 - 88:51
  Me ba punë të kryme, edhe ana Swartzit kish me fitu.
 • 88:53 - 88:56
  Ka mospajtim të madh në shoqëni
  nëse ky asht ligj i padrejtë,
 • 88:56 - 89:00
  dhe në fund ky asht vendim, të cilin duhet me marrë
  populli amerikan, përmjet Kongresit.
 • 89:00 - 89:03
  Problemi i dytë asht,
  na hala po mundohemi me marrë vesh:
 • 89:04 - 89:08
  Cila asht vija që ndan krimet ma pak serioze
  prej atyne serioze?
 • 89:08 - 89:12
  Tash po futemi në nji ambient tjetër
  të kompjuterave dhe keqpërdorimit të tyne,
 • 89:12 - 89:17
  dhe hala s'kemi sens të fort
  se cila asht kjo vijë që i ndan
 • 89:17 - 89:19
  sepse tek tash po merremi me atë punë.
 • 89:19 - 89:22
  ky asht zbatim i dobët i diskrecionit prokurorial.
 • 89:22 - 89:26
  Çekiçi, të cilin Departamenti i Drejtësisë
  e ka për me i frikësu njerëzit
 • 89:26 - 89:29
  po bahet ma i madh e ma i madh,
 • 89:29 - 89:33
  edhe shumica e njerëzve,
  nuk mujnë me i lujtë zaret e jetës së vet si në lojë.
 • 89:33 - 89:36
  A duhet me ia përgju dikujt telefonin?
  A duhet me i xhiru?
 • 89:36 - 89:39
  A duhet me nxanë dikend për me dëshmu
  kundër njerëzve tjerë?
 • 89:40 - 89:42
  Kështu mendojnë agjentat dhe prokurorët federal.
 • 89:42 - 89:45
  Ata krijojnë landë.
 • 89:47 - 89:51
  Swartzi u kap në ingranazhin brutal të sistemit
  kriminal, sistem që s'mundet me u kthy mbrapa,
 • 89:52 - 89:57
  Nji maqinë që Amerikën e ke ba vendin me
  numrin ma të madh të burgimeve në botë.
 • 89:57 - 90:02
  Në këtë vend ia kemi leju vetes me u zanë
  prej politikës së frikës dhe mllefit,
 • 90:03 - 90:08
  edhe gjithçka na frikëson,
  si e ardhmja e qasjes në internet,
 • 90:08 - 90:13
  edhe gjithçka që na mllefos, instinktivisht
  krijon intervenim të sistemit kriminal,
 • 90:14 - 90:19
  kemi përdorë burgje, denime
  për me zgjidhë probleme të shumta
 • 90:19 - 90:23
  të cilat historikisht kurrë nuk janë pa
  si probleme kriminale.
 • 90:23 - 90:28
  Impulsi me kërcënu, akuzu,
  persekutu, që asht pjesë e kësaj
 • 90:29 - 90:32
  ka kriju debat dhe kontraverzë rreth qasjes
  online dhe informacionit në internet,
 • 90:33 - 90:36
  që asht shum konsistent me atë
  që e shohim edhe në domena tjera.
 • 90:36 - 90:40
  I vetmi dallim asht se njerëzit që
  janë cak dhe viktimizohen
 • 90:40 - 90:46
  prej kësaj mënyre t'përgjegjes me krim e me burgim
  zakonisht janë t'varfën dhe minoritete.
 • 90:48 - 90:51
  Izolimi i Swartzit prej shokëve dhe familjes u rrit.
 • 90:51 - 90:53
  Ai kish pushu me punu në çfarëdo projekti tjetër,
 • 90:53 - 90:57
  rasti ia ksih preokupu,
  pothuejse krejt jetën.
 • 90:57 - 91:02
  Nji prej avakatëve t'Aaronit si duket i kish thanë
  prokurorit që ai ishte emocionalisht shum i lëndueshëm,
 • 91:03 - 91:07
  dhe se kjo ishte diçka që ata
  asht dashtë me pasë parasysh.
 • 91:07 - 91:09
  Ia kish randu shum jetën.
 • 91:10 - 91:15
  Atij nuk i ka pëlqy me ia kufizu
  lëvizjen edhe aktivitetet në çfarëdo mënyre,
 • 91:16 - 91:21
  kërcënimi i burgut,
  të cilin ia rrehshin shum,
 • 91:22 - 91:24
  e tmerrojke komplet.
 • 91:24 - 91:26
  rasti ia harxhoi tana resurset financiare,
 • 91:26 - 91:32
  edhe na ka kushtu edhe neve shum pare, edhe ai
  kish nxjerrë nji shumë goxha të madhe t'pareve,
 • 91:32 - 91:36
  kjo pat shku në shifër prej miliona dollarëve.
 • 91:37 - 91:38
  Mbrojtja juridike?
  - Po.
 • 91:38 - 91:41
  -Milionëshe?
  - Po.
 • 91:41 - 91:44
  Mendoj se nuk ka dashtë me iu ba barrë njerëzve.
 • 91:44 - 91:48
  Ka qenë njifarë faktori si, "E kam jetën teme normale,
 • 91:48 - 91:50
  edhe kam nji send muti me të cilin duhet me u marrë,
 • 91:50 - 91:53
  edhe mundohem me i mbajtë këto dy gjana
  sa ma ndamas që asht e mundshme,
 • 91:53 - 91:57
  por dikur ato ia nisin me u përshklli bashkë
  edhe gjithçka bahet mut."
 • 91:59 - 92:03
  Swartzi e kish përpara nji zgjedhje të randë
  e cila sa vijke bahej ma e vështirë:
 • 92:03 - 92:05
  A me pranu fajin edhe me vazhdu jetën,
 • 92:05 - 92:07
  apo me luftu kundër sistemit të prishtë?
 • 92:07 - 92:09
  Në rastin e tij përgjegja ishte e thjeshtë:
 • 92:09 - 92:13
  E refuzon marrëveshjen edhe caktohet data e gjykimit.
 • 92:13 - 92:17
  Aaroni ishte rezolut që mos me u përkulë
  e as me akceptu çkado
 • 92:17 - 92:21
  në çka nuk ka besu që asht e drejtë,
  por njikohësisht ishte i frikësum.
 • 92:33 - 92:35
  Nuk mendoj se do ta kishin denu Aaronin.
 • 92:35 - 92:39
  Mendoj se do ta kishim nxjerrë prej gjykatores,
  Edhe kisha me i dhanë nji përqafim të madh,
 • 92:39 - 92:44
  edhe do t'kishim ecë mbi lumin e vocërr n'Boston,
  edhe do t'kishim shku me pi nga nji birrë.
 • 92:46 - 92:50
  Njimend kam mendu se jemi në anë të drejtë.
  Se kemi me fitu rastin.
 • 92:50 - 92:52
  Mendojsha se mujmë me fitu rastin.
 • 92:52 - 92:54
  Ai s'folke për këtë punë shum,
  por mujshe me pa
 • 92:54 - 92:57
  dhimbtën e madhe që e kish mbrenda.
 • 93:02 - 93:05
  Në asnji periudhë gjatë fëmijnisë
  Aaroni s'kish pasë luhatje të disponimit
 • 93:05 - 93:11
  as periudha depresive as kurrgja
  që mundet me u quejtë "depresion i randë"
 • 93:11 - 93:14
  asht e mundshme që ka qenë depresiv.
  Njerëzit bahen depresiv.
 • 93:19 - 93:23
  Shum herë në relacionin tonë,
  mbas tri apo katër javëve,
 • 93:24 - 93:27
  E mbaj mend që m'pat thanë
 • 93:28 - 93:31
  që jam shum ma e fortë se ai.
 • 93:31 - 93:34
  Ai ka qenë shum delikat në shum mënyra.
 • 93:34 - 93:37
  Gjanat kanë qenë për te shum ma të vështira
  se për shumicën e njerëzve.
 • 93:37 - 93:40
  Edhe kjo ka qenë pjesë e madhështisë së tij.
 • 93:41 - 93:47
  Mendoj se ka pasë diçka si depresion klinik
  në moshën njizetvjeçare.
 • 93:47 - 93:50
  Nuk mendoj se ka pasë depresion sa ishim bashkë.
 • 93:50 - 93:55
  Nuk ka qenë tip i "gëzueshëm", por kjo
  asht ndryshe prej depresionit.
 • 93:57 - 94:01
  Ka qenë nën nji presion të hatashëm
  për dy vjet të plota.
 • 94:02 - 94:04
  Thjesht s'ka dashtë me vazhdu ma tutje.
 • 94:04 - 94:08
  Ai thjesht--
  Mendoj se iu ka tepru thjesht.
 • 94:14 - 94:17
  Mora nji telefonatë natën vonë.
 • 94:18 - 94:23
  E ndjeva që diçka s'asht në rregull, mandej
  e thirra, edhe e kuptova çka kish ndodhë.
 • 94:24 - 94:29
  Nji prej bashkë-themeluesve të faqes zbavitëse
  t'lajmeve "Reddit" asht gjetë i vdekun.
 • 94:29 - 94:32
  Policia thotë se njizet-e-gjashtë-vjeçari Aaron Swartz
 • 94:32 - 94:35
  e ka vra veten dje në banesën e tij në Brooklyn.
 • 94:37 - 94:46
  Mendova e kemi hupë nji prej mendjeve
  ma kreative t'gjeneratës tonë.
 • 94:47 - 94:51
  krejt bota m'u shemb për nji moment.
 • 94:57 - 95:00
  Ka qenë nji prej netëve ma të randa të jetes teme.
 • 95:00 - 95:05
  Mbeta tuj bërtitë, "Nuk po t'ndigjoj!
  Çka the? Nuk po t'ndigjoj!"
 • 95:08 - 95:09
  S'mundem. Qaq.
 • 95:09 - 95:11
  Okej.
 • 95:16 - 95:22
  Asgja s'kish kuptim,
 • 95:23 - 95:25
  as tash nuk po ka kuptim.
 • 95:25 - 95:27
  Isha shum i frustrum, i mllefosun.
 • 95:38 - 95:43
  U mundojsha me ia shpjegu fëmijve të mij.
 • 95:44 - 95:47
  Çika jeme tre-vjeçe më tha doktorat mujnë me ndreqë.
 • 95:52 - 95:57
  Kam njoftë plot njerëz që kanë vdekë,
  Por kurrë nuk e kam hupë dikend qeshtu,
 • 95:57 - 96:04
  sepse gjithkush e ndjen, edhe unë,
  ka qaq shum gjana - me i ba...
 • 96:05 - 96:11
  Nuk e kam dijtë që asht aty. Nuk e kam dijtë
  se kjo vujtje e tij...
 • 96:11 - 96:14
  Ai ka qenë pjesë e jemja.
 • 96:16 - 96:21
  Veç dojsha mos me qenë e vërtetë...
 • 96:25 - 96:29
  edhe mandej e këqyra faqen e tij në Wikipedia
  edhe pash datën:
 • 96:33 - 96:36
  "deri me 2013".
 • 96:44 - 96:45
  Aaroni ka vdekë.
 • 96:46 - 96:50
  Shtegtarë në këtë botë të trentë,
  e kemi hupë nji mentor, nji plak të urtë.
 • 96:51 - 96:54
  Hackera për drejtësi, jemi rrëxu.
 • 96:54 - 96:56
  E kemi hupi nji të tonin.
 • 96:57 - 97:02
  Ushqyes, kujdestar, ndigjues,
  ujitës, prind të tanë ju,
 • 97:03 - 97:07
  e kemi hupë nji fëmijë.
  Le t'vajtojmë të gjithë.
 • 97:07 - 97:11
  -Sir Tim Berners-Lee, 11 Janar 2013
 • 97:15 - 97:19
  Mendimi jem i parë ka qenë: çka nëse as nuk vërehet?
 • 97:19 - 97:24
  Për mu nuk ka qenë e kjartë
  sa ka ra në sy.
 • 97:24 - 97:30
  Kurrë nuk kam pa
  qasi derdhje në internet.
 • 97:30 - 97:32
  U kall rrjeti.
 • 97:32 - 97:38
  Secili u mundohke me shpjegu në mënyrën e vet,
  por kurr s'kam pa
 • 97:38 - 97:40
  njerëz tuj vajtu në Twitter.
 • 97:40 - 97:44
  Njerëzit vajtojshin dukshëm online.
 • 97:46 - 97:50
  ai ka qenë djali i internetit,
 • 97:50 - 97:54
  bota e vjetër e kish vra.
 • 97:56 - 98:01
  jemi në mes të kohës
  kur padrejtësia e madhe mbetet e paprekun.
 • 98:02 - 98:06
  Arkitektat e kolapsit financiar hajnë darkë
  me presidentin, rregullisht.
 • 98:06 - 98:13
  Në mes të asaj kohe, që idea asht që
  kjo asht dashtë me u persekutu prej qeverisë,
 • 98:15 - 98:18
  Po tingllon krejt absurde,
  po t'mos kish qenë tragjike.
 • 98:18 - 98:23
  Pyetja asht: Çka mujmë me ba tash,
  mbas kësaj që ka ndodhë,
 • 98:23 - 98:26
  që me ba botën vend ma të mirë,
 • 98:27 - 98:29
  edhe qysh mujmë m'e çu përpara këtë trashigimi?
 • 98:29 - 98:32
  Kjo asht pyetje e vetme që mujmë me shtru.
 • 98:33 - 98:38
  Në tana anët e botëz po mbahen
  hack-a-thone, tubime,
 • 98:38 - 98:43
  Aaron Swartzi në njifarë mënyre, na ka nxjerrë
  ma të mirën prej nesh, tuj dashtë me thanë:
 • 98:44 - 98:47
  Qysh ndreqet qekjo?
 • 98:48 - 98:53
  Ai për mendim temin modest, ka qenë
  nji prej revolucionarëve ma të jashtëzakonshëm
 • 98:53 - 98:56
  që i ka prodhu ky vend.
 • 98:56 - 98:59
  Nuk e dij a ka dalë Aaroni humbës
  apo fitmtar,
 • 99:00 - 99:06
  por na jemi sigurisht të fromësum prej durve
  me të cilat ka luftu.
 • 99:06 - 99:12
  Kur t'i kemi kthy agjentat e armatosun në qytetarë
  që mundohen me rritë qasjen në dije,
 • 99:12 - 99:17
  ta kemi thy ligjin--
  ta kemi përdhosë tempullin e drejtësisë.
 • 99:17 - 99:20
  Aaron Swartzi nuk ka qenë kriminel.
 • 99:22 - 99:25
  Ndryshimi nuk vjen në rrota të pashmangshmënisë,
 • 99:25 - 99:29
  por vjen me luftë të vazhdueshme.
 • 99:30 - 99:33
  Aaroni me të vërtetë ka mujtë me ba magji,
 • 99:33 - 99:36
  edhe unë du me u përkujdesë
  që magjia e tij mos me përfundu me vdekjen e tij.
 • 99:36 - 99:40
  Ai ka besu se mundet me ndërru botën,
  edhe ka pasë të drejtë.
 • 99:41 - 99:45
  Prej javës së kalume, prej sot,
  feniksat po rilindin.
 • 99:47 - 99:51
  Prej vdekjes se Swartzit, Përfaqësuesja
  Zoe Lofgren dhe Senatori Ron Wyden
 • 99:51 - 99:55
  kanë paraqitë projektligjin për me reformu
  Ligjin për keqpërdorim dhe krim kompjuterik--
 • 99:56 - 100:00
  Ky ligj i tejkalum që ka dhanë bazën
  e shumicës së akuzave kundër Swartzit.
 • 100:01 - 100:03
  tash quhet "Ligji i Aaronit".
 • 100:03 - 100:07
  Aaroni ka besu që tekstualisht secili
  duhet me pyet veten tanë kohën:
 • 100:07 - 100:11
  Cili asht sendi ma i randësishëm në botë
  në të cilin duhet me punu në këtë moment?
 • 100:11 - 100:13
  Nëse nuk je tuj punu në te, pse nuk je?
 • 100:13 - 100:15
  Qeshtu duket demokracia!
 • 100:16 - 100:17
  Edhe na jemi popull!
 • 100:17 - 100:21
  Liria e interneti po sulmohet,
  çka duhet me ba?
 • 100:21 - 100:23
  Çohu, lufto!
 • 100:23 - 100:26
  Liria e internetit po sulmohet, çka po bajmë?
 • 100:26 - 100:31
  Hej, hej! Ho, ho! NROC duhet me shku!
 • 100:34 - 100:37
  Kisha pasë qef me mujtë m'e ndërru të kalumen, por s'mujmë.
 • 100:37 - 100:40
  Por mujmë me ndërru të ardhmen edhe duhet.
 • 100:40 - 100:44
  Duhet për shkak të Aaronit, duhet për shkak tonin.
 • 100:44 - 100:49
  Duhet me ndërru për me ba botën vend ma të mirë,
  vend ma human,
 • 100:49 - 100:54
  vend ku funksionon dejtësia, dhe qasja në dije
  bahet e drejtë e njerit.
 • 100:54 - 101:02
  Ka qenë nji fëmijë, qatëherë në shkurt,
  prej Baltimoreit, katërmbëdhejtë-vjeç,
 • 101:02 - 101:08
  që ka pasë qasje në JSTOR, edhe ka çapuritë
  nëpër JSTOR mbasi që ka lexu diçka,
 • 101:08 - 101:14
  edhe i ka ra n'fije nji mënyre me testu hershëm
  kancerin e pankreasit,
 • 101:15 - 101:19
  kanceri i pankreasit t'vret si kurrgja
  sepse zbulohet shum vonë
 • 101:19 - 101:23
  në kohën kur detektohet, veç
  bahet vonë për me ndërmarrë çkado,
 • 101:23 - 101:29
  ky çuni i çon email krejt departamentit t'onkolgjisë
  në Johns Hopkins,
 • 101:29 - 101:32
  nja njiqind emaila, edhe secili--
  - A the katërmbëdhejtë-vjeç?
 • 101:35 - 101:36
  - sabi katërmbëdhejtë-vjeç, po, shumica e injorojnë
  por njani i përgjegjet,
 • 101:36 - 101:39
  edhe i thot që nuk asht ideja ma e dobët,
  pse nuk vjen pak këndej?
 • 101:39 - 101:43
  Ky fëmijë punon në mbramje edhe në vikende
  me hulumtuesin, edhe në shkurt del në lajme
 • 101:43 - 101:49
  disa javë mbas vdekjes së Aaronit,
  Aaroni ka qenë hala shum nëpër lajme..
 • 101:51 - 101:53
  Më fal...
 • 101:53 - 101:59
  edhe arsyeja pse këta dolën në lajme asht
  'se i kishin ra në fije. Ishin tuj e prodhu
 • 102:00 - 102:04
  testin e hershëm për kancerin e pankreasit
  që ka me pshtu jetë,
 • 102:04 - 102:10
  edhe tha, "Për këtë arsye ajo që
  ka ba Aaroni ka qenë kaq me randësi."
 • 102:10 - 102:15
  Sepse kurrë nuk mundesh m'e dijtë, apo jo?
  Kjo e vërtetë e universit nuk asht diçka
 • 102:15 - 102:19
  që politikanët ia gjejnë fijen,
  cili duhet me qenë kufini i shpejtësisë.
 • 102:19 - 102:24
  Asht prej kah vjen qai sendi që ka me pshtu
  fëmijën tand prej kancerit të pankreasit,
 • 102:26 - 102:31
  pa qasje, personi që ka me dalë
  me sendin që e ka numrin tand në tê,
 • 102:33 - 102:34
  kurr nuk kish mujtë me gjetë përgjegjen.
 • 102:36 - 102:47
  Ka fjetë gjithmonë shum mirë, kurrë s'ka ra, as kur
  ka pa andërr se ka hypë prap në anije hapësinore.
 • 102:48 - 102:52
  Shum mirë, Aaron.
  Shum mirë. Aaron!
 • 102:52 - 102:56
  Okej, koha për kangë.
 • 103:19 - 103:24
  AARON SWARTZ
  1986-2013
 • 103:36 - 103:40
  Përkthimi: bresta@flossk.org
Title:
Djaloshi i Internetit: Historia e Aaron Swartz
Description:

Filmi ndjek historinë e programuesit dhe aktivistit të informacionit Aaron Swartz. Nga ndihmën Swartz në zhvillimin e bazë të protokollit të internetit RSS për bashkëpunim të themelimit të Reddit tij, shenjat e gishtërinjve të tij janë të gjitha në lidhje me internet. Por ishte puna novator Swartz në drejtësinë sociale dhe organizimin politik e kombinuar me qasjen e tij agresive për të marrë informacion që frenuar atë në një makth ligjor dy-vjeçare. Ishte një betejë që përfundoi me marrjen e jetës së tij në moshën 26. Historia e Aaronit prekur një nerv me njerëz shumë më përtej komuniteteve online në të cilat ai ishte një njeri i famshëm. Ky film është një histori personale për atë që kemi humbur kur ne jemi të shurdhër ton në lidhje me teknologjinë dhe marrëdhëniet e saj me liritë tona civile.

Një film nga Brian Knappenberger - Luminant Media
http://www.takepart.com/internets-own-boy
https://www.kickstarter.com/projects/26788492/aaron-swartz-documentary-the-internets-own-boy-0
Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 NonCommercial-License Unported

more » « less
Video Language:
English
Duration:
01:45:00

Albanian subtitles

Revisions