Return to Video

Ramona Pierson: Një vend i papritur për shërim

 • 0:00 - 0:02
  Në fakt unë do të ndaj me ju diçka
 • 0:02 - 0:05
  për të cilën nuk kam folur për më shumë se 10 vite.
 • 0:05 - 0:07
  Pra, keni durim
 • 0:07 - 0:09
  derisa ju marr me vete në këtë udhëtim.
 • 0:09 - 0:11
  Kur isha 22 vjeçe,
 • 0:11 - 0:14
  u ktheva në shtëpi nga puna, i vura zinxhirin qenit tim
 • 0:14 - 0:17
  dhe dola të vrapoja, si zakonisht.
 • 0:17 - 0:19
  Nuk kisha asnjë ide se në atë moment
 • 0:19 - 0:21
  jeta ime do të ndryshonte përgjithmonë.
 • 0:21 - 0:24
  Derisa po përgatisja qenin tim për vrap,
 • 0:24 - 0:28
  një njeri po mbaronte së piri në një bar,
 • 0:28 - 0:30
  mori çelësat e tij të makinës, hyri në makinë
 • 0:30 - 0:32
  dhe u drejtua në jug,
 • 0:32 - 0:34
  apo kudo që po shkonte.
 • 0:34 - 0:36
  Unë po vrapoja përmes rrugës,
 • 0:36 - 0:38
  dhe e vetmja gjë që në fakt mbaj mend
 • 0:38 - 0:41
  është se ndjeva sikur një granatë shpërtheu në kokën time.
 • 0:41 - 0:45
  Dhe më kujtohet që vura duart në tokë
 • 0:45 - 0:47
  dhe ndjeva gjakun e jetës sime
 • 0:47 - 0:49
  që po më zbrazej nga qafa
 • 0:49 - 0:52
  dhe goja.
 • 0:52 - 0:54
  Çfarë ndodhi ishte
 • 0:54 - 0:57
  ai kaloi nëpër dritën e kuqe dhe më goditi mua dhe qenin im.
 • 0:57 - 1:00
  Ajo përfundoi nën makinë.
 • 1:00 - 1:02
  Unë fluturova para makinës,
 • 1:02 - 1:04
  dhe pasta ai kaloi mbi këmbët e mia.
 • 1:04 - 1:06
  Këmba ime e majtë ishte kapur në rrotën e makinës
 • 1:06 - 1:08
  dhe u përdredh.
 • 1:10 - 1:13
  Parakolpi i makinës më goditi në fyt
 • 1:13 - 1:15
  duke e çarë atë.
 • 1:15 - 1:18
  Përfundova me tronditje traumatike në gjoks.
 • 1:18 - 1:20
  Aorta të shkon prapa zemrës.
 • 1:20 - 1:23
  Është arteria madhore, dhe ajo ishte shkëputur,
 • 1:23 - 1:26
  dhe kështu gjaku po më gurgullinte nga goja.
 • 1:26 - 1:28
  Po shkumonte,
 • 1:28 - 1:30
  dhe gjëra të tmerrshme po më ndodhnin.
 • 1:32 - 1:34
  Nuk kisha asnjë ide se çfarë po ndodhte,
 • 1:34 - 1:37
  por kalimtarët nderhyne,
 • 1:37 - 1:40
  më mbajtën zemrën në lëvizje, duke rrahur.
 • 1:40 - 1:42
  Them në lëvizje sepse ajo po dridhej
 • 1:42 - 1:45
  dhe ata po përpiqeshin t’ia kthenin të rrahurat.
 • 1:45 - 1:48
  Dikush ishte i zgjuar dhe më nguli një stilolaps në qafë
 • 1:48 - 1:51
  për të hapur një vrimë që ta lejonte ajrin të hynte brenda.
 • 1:51 - 1:53
  Dhe mushkëria s'më punonte,
 • 1:53 - 1:56
  kështu dikush më preu dhe vendosi aty një gjilpërë
 • 1:56 - 2:03
  që të ndalonte atë ngjarje katastrofike të ndodhte.
 • 2:03 - 2:05
  Përfundova disi në spital.
 • 2:05 - 2:07
  Më mbuluan me akull
 • 2:07 - 2:11
  dhe pastaj më vënë me qetësues në gjendje kome.
 • 2:11 - 2:15
  18 muaj më vonë u zgjova.
 • 2:15 - 2:17
  Isha e verbër, nuk mund të flisja,
 • 2:17 - 2:19
  dhe nuk mund të ecja.
 • 2:19 - 2:22
  Peshoja 29 kilogramë.
 • 2:25 - 2:27
  Spitali në të vërtetë nuk ka asnjë ide
 • 2:27 - 2:29
  se çfarë të bëjë me njerëz të tillë.
 • 2:29 - 2:32
  Dhe në fakt, ata filluan të më quanin pacienti i padëshiruar.
 • 2:32 - 2:36
  Kjo është një tjetër histori ku nuk do të futemi.
 • 2:36 - 2:39
  Pata aq shumë intervenime kirurgjike në qafë,
 • 2:39 - 2:41
  dhe disa për të riparuar zemrën.
 • 2:41 - 2:43
  Disa funksiouan, disa jo.
 • 2:43 - 2:45
  Më kishin vënë shumë titan brenda,
 • 2:45 - 2:47
  dhe eshtra të njerëzve të vdekur
 • 2:47 - 2:50
  për të më vënë këmbët në lëvizje.
 • 2:50 - 2:52
  Dhe përfundova me hundë plastike, dhëmbë porcelani,
 • 2:52 - 2:54
  dhe çfarëdo lloj gjëje.
 • 2:54 - 2:57
  Por më në fund, fillova të dukesha njerëzore përsëri.
 • 3:03 - 3:05
  Por është e vështirë ndonjëherë të flas për këto gjëra,
 • 3:05 - 3:08
  prandaj keni durim.
 • 3:08 - 3:10
  Kam pasur më shumë se 50 operacione.
 • 3:10 - 3:13
  Por kush po numëron?
 • 3:13 - 3:15
  Kështu pas një kohe, spitali vendosi se
 • 3:15 - 3:17
  ishte koha që të largohesha.
 • 3:17 - 3:19
  Ju nevojitej një vend i lirë
 • 3:19 - 3:23
  për dikë tjetër që ata mendonin se mund të shërohej
 • 3:23 - 3:26
  nga çfarëdo që kishte.
 • 3:26 - 3:29
  Të gjithë kishin humbur besimin se unë mund të shërohesha.
 • 3:29 - 3:32
  Kështu mund të them se ata vënë një hartë në mur, gjuajtën një shigjetë,
 • 3:32 - 3:37
  e cila u ngul në një shtëpi të moshuarish këtu në Colorado.
 • 3:37 - 3:39
  E di që të gjithë po mendoni të habitur
 • 3:39 - 3:42
  “Një shtëpi të moshuarisht? Çfarë mund të bësh atje?"
 • 3:42 - 3:44
  Por nëse mendoni për
 • 3:44 - 3:47
  të gjitha aftësitë dhe talentet që janë në këtë dhomë tani,
 • 3:47 - 3:49
  kjo është ajo që një shtëpi të moshuarish ka.
 • 3:49 - 3:51
  Pra, kishte gjithë ato aftësi dhe talente
 • 3:51 - 3:54
  që kishin ata të moshuar.
 • 3:54 - 3:56
  Një avantazh që ata kishin kundrejt jush
 • 3:56 - 3:58
  ishte urtësia,
 • 3:58 - 4:01
  sepse ata kishin jetuar më gjatë.
 • 4:01 - 4:03
  Dhe mua më nevojitej ajo urtësi në atë moment në jetën time.
 • 4:03 - 4:05
  Por imagjinoni se si ishte për ata
 • 4:05 - 4:08
  kur u shfaqa unë në derën e tyre.
 • 4:08 - 4:10
  Në atë kohë, unë kisha shtuar 2 kilogramë,
 • 4:10 - 4:12
  dhe tani isha 31 kilogramë.
 • 4:12 - 4:14
  Isha tullace.
 • 4:14 - 4:16
  Kisha të veshura rrobat e spitalit.
 • 4:16 - 4:19
  Dikush më kishte fali nje pale atlete.
 • 4:19 - 4:22
  Dhe ecja me një shkop të bardhë në një anë
 • 4:22 - 4:25
  dhe një valixhe plot me dokumente mjekësore në anën tjetër.
 • 4:25 - 4:28
  Kështu të moshuarit e kuptuan
 • 4:28 - 4:30
  se kishin nevojë që mbanin një takim urgjent.
 • 4:30 - 4:32
  (Të qeshura)
 • 4:32 - 4:35
  Kështu ata u tërhoqën, po shikonin njëri-tjetrin,
 • 4:35 - 4:39
  dhe ata thoshin, "Mirë, çfarë aftësish kemi në këtë dhomë?
 • 4:39 - 4:42
  Ky fëmijë ka nevojë për shumë punë."
 • 4:42 - 4:44
  Kështu ata filluan të
 • 4:44 - 4:46
  përshtatnin talentet dhe aftësitë e tyre
 • 4:46 - 4:48
  me të gjitha nevojat e mia.
 • 4:48 - 4:50
  Por gjëja e parë që duhej ta bënin ishte
 • 4:50 - 4:52
  të kuptonin se për çfarë kisha nevojë menjëherë.
 • 4:52 - 4:54
  Unë duhej të mësoja
 • 4:54 - 4:56
  si të haja si një person normal
 • 4:56 - 4:59
  sepse kisha ngrënë përmes një tubi në gjoksin tim
 • 4:59 - 5:01
  dhe nëpër venat e mia.
 • 5:01 - 5:04
  Kështu unë duhej përpiqesha të haja përsëri.
 • 5:04 - 5:06
  Dhe ata kaluan nëpër këtë proces.
 • 5:06 - 5:08
  Dhe pastaj ata duhej ta kuptonin:
 • 5:08 - 5:10
  "Ajo ka nevojë per mobilje.
 • 5:10 - 5:13
  Ajo është duke fjetur në cepin e këtij apartamenti."
 • 5:13 - 5:15
  Kështu ata shkuan tek gjërat e tyre të magazinuara
 • 5:15 - 5:17
  dhe të gjithë mblodhën gjërat e tyre dhe më dhanë --
 • 5:17 - 5:20
  tenxhere dhe tiganë, batanije,
 • 5:20 - 5:23
  gjithçka.
 • 5:23 - 5:25
  Dhe gjëja tjetër që më nevojitej
 • 5:25 - 5:28
  ishte ndryshimi i pamjes sime.
 • 5:28 - 5:30
  Kështu i hodhëm rrobat e spitalit
 • 5:30 - 5:33
  dhe erdhën poliesterët me lule.
 • 5:33 - 5:36
  (Të qeshura)
 • 5:38 - 5:41
  Nuk do të flas për stilet e flokëve që ata u përpoqën të më bënin
 • 5:41 - 5:43
  kur m’u rritën flokët.
 • 5:43 - 5:45
  Por u thashë jo flokëve të kaltër.
 • 5:45 - 5:48
  (Të qeshura)
 • 5:49 - 5:52
  Pastaj çfarë ndodhi ishte
 • 5:52 - 5:55
  se ata vendosën që unë duhej të mësoja të flisja.
 • 5:55 - 5:57
  Nuk mund të jesh një person i pavarur
 • 5:57 - 6:00
  në qoftë se nuk flet dhe nuk sheh.
 • 6:00 - 6:03
  Ata kuptuan se të mos jesh në gjendje të shohësh është një gjë,
 • 6:03 - 6:05
  por ata kishin nevojë që unë të flisja.
 • 6:05 - 6:08
  Kështu, Sally menaxhere e zyrës,
 • 6:08 - 6:10
  gjatë ditës më mësonte flisja --
 • 6:10 - 6:12
  është e vështirë, sepse kur je fëmijë,
 • 6:12 - 6:14
  i merr gjërat të gatshme.
 • 6:14 - 6:16
  I mëson gjërat në mënyrë të pavetëdijshme.
 • 6:16 - 6:19
  Por në rastin tim, unë isha e rritur dhe e turpshme,
 • 6:19 - 6:21
  dhe më duhej të mësoja se si të koordinoja
 • 6:21 - 6:23
  fytin tim të ri me gjuhën
 • 6:23 - 6:26
  dhe dhëmbët e mi të ri dhe buzët,
 • 6:26 - 6:29
  dhe si të kapja ajrin dhe të nxirrja fjalën jashtë.
 • 6:29 - 6:31
  Po sillesha si një dy-vjeçare
 • 6:31 - 6:33
  dhe refuzoja të punoja.
 • 6:33 - 6:36
  Por ata kishin një ide më të mirë.
 • 6:36 - 6:38
  Ata do ta bënin argëtuese për mua.
 • 6:38 - 6:42
  Dhe po më mësonin fjale të pista kur loznim Scrabble neteve,
 • 6:42 - 6:46
  (të qeshura)
 • 6:46 - 6:48
  por dhe, fshehurazi,
 • 6:48 - 6:51
  si të shaja si një marinar.
 • 6:51 - 6:55
  Kështu do ia lë imagjinatës tuaj
 • 6:55 - 6:59
  se cilat ishin fjalët e mia të para
 • 6:59 - 7:02
  kur përfundimisht Sally arrriti të ndërtonte vetbesimin tim.
 • 7:02 - 7:04
  (Të qeshura)
 • 7:04 - 7:06
  Kështu kjo kaloi.
 • 7:06 - 7:09
  Dhe një ish-mësues që rastisi të kishte sëmundjen Alzheimer
 • 7:09 - 7:13
  mori për detyrë të më mësonte të shkruaja.
 • 7:13 - 7:15
  Kjo vëmendje ishte në fakt e mirë për mua.
 • 7:15 - 7:17
  Prandaj kështu do të vazhdojmë
 • 7:17 - 7:22
  (Të qeshura)
 • 7:23 - 7:26
  Një nga gjërat më me rëndësi për mua
 • 7:26 - 7:29
  ishte të mësoja ta kaloja rrugën
 • 7:29 - 7:31
  si një person i verbër.
 • 7:31 - 7:34
  Pra mbyllni sytë.
 • 7:34 - 7:36
  Tani imagjino se duhet ta kalosh rrugën.
 • 7:36 - 7:40
  Ti as nuk e di sa e gjatë është rruga
 • 7:40 - 7:43
  dhe nuk e di nëse po ecën drejtë
 • 7:43 - 7:46
  ndërsa dëgjon makinat tek kalojnë e fishkëllejnë,
 • 7:46 - 7:48
  dhe ke pasur një aksident të tmerrshëm
 • 7:48 - 7:51
  që të ka sjellur në këtë situatë.
 • 7:51 - 7:54
  Kishte dy vëshitrësi që duhej t’i kaloja.
 • 7:54 - 7:57
  Njëra ishte stresi post-traumatik.
 • 7:57 - 8:01
  Sa herë që afrohesha në qoshe të rrugës
 • 8:01 - 8:03
  më kapte paniku.
 • 8:03 - 8:05
  Dhe e dyta ishte
 • 8:05 - 8:08
  të përpiqesha ta kuptoja si ta kaloja atë rrugë.
 • 8:08 - 8:11
  Një nga të moshuarit erdhi tek unë,
 • 8:11 - 8:14
  më shtyu deri në qoshe dhe tha,
 • 8:14 - 8:17
  "Kur mendon se është koha për të kaluar, vetëm ngrije shkopin.
 • 8:17 - 8:19
  Nëse goditet, mos e kalo rrugën."
 • 8:19 - 8:24
  (Të qeshura)
 • 8:24 - 8:27
  Kishte shumë kuptim.
 • 8:27 - 8:29
  Por kur e panë shkopin e tretë
 • 8:29 - 8:32
  tek fluturoi në rrugë
 • 8:32 - 8:35
  ata kuptuan se duhej t’i bashkonin resurset,
 • 8:35 - 8:37
  dhe ngritën fonde
 • 8:37 - 8:39
  që unë të mund të shkoja në institutin Braille
 • 8:39 - 8:41
  ku do të mund të fitoja aftësitë
 • 8:41 - 8:43
  e një personi të verbër,
 • 8:43 - 8:45
  dhe poashtu të kisha një qen orientues
 • 8:45 - 8:47
  i cili më transformoi jetën.
 • 8:47 - 8:49
  Kam qenë në gjendje të kthehesha në kolegj
 • 8:49 - 8:53
  për shkak të të moshuarve që investuan në mua,
 • 8:53 - 8:57
  në qenin dhe aftësitë që kisha fituar.
 • 8:57 - 8:59
  10 vjet më vonë m’u kthye të pamurit.
 • 8:59 - 9:01
  Nuk ishte magjike.
 • 9:01 - 9:04
  Hyra në tre operacione,
 • 9:04 - 9:06
  dhe njëri prej tyre ishte eksperimental.
 • 9:06 - 9:08
  Faktikisht ishte një operacion robotik.
 • 9:08 - 9:11
  Ata hoqën një hematoma nga prapa syrit tim.
 • 9:12 - 9:14
  Ndryshimi më i madh për mua
 • 9:14 - 9:17
  ishte se bota kishte lëvizur përpara,
 • 9:17 - 9:19
  me inovacione
 • 9:19 - 9:21
  e çfarëdo lloj gjëje të re
 • 9:21 - 9:23
  telefonat celularë, laptopët,
 • 9:23 - 9:26
  e gjithë ato gjëra që unë nuk i kisha parë kurrë më parë.
 • 9:26 - 9:28
  Dhe si një person i verbër,
 • 9:28 - 9:30
  kujtesa vizuale zbehet
 • 9:30 - 9:33
  dhe zëvendësohet me atë se si ndjehesh për gjërat
 • 9:33 - 9:36
  dhe si ato tingëllojnë
 • 9:36 - 9:39
  dhe çfarë arome kanë.
 • 9:39 - 9:41
  Një ditë isha në dhomën time
 • 9:41 - 9:43
  dhe pashë një gjë të ulur në dhomën time
 • 9:43 - 9:45
  dhe mendova se ishte një monster.
 • 9:45 - 9:47
  Kështu që po ecja rreth tij.
 • 9:47 - 9:49
  Dhe thashë, "Vetëm do ta prek."
 • 9:49 - 9:51
  E preka dhe thashë,
 • 9:51 - 9:53
  "O Zot, është një shportë rrobash."
 • 9:53 - 9:57
  (Të qeshura)
 • 9:57 - 9:59
  Kështu çdo gjë është ndryshe
 • 9:59 - 10:01
  kur mund të shohësh
 • 10:01 - 10:03
  sepse e merr të gatshme.
 • 10:03 - 10:05
  Por kur je i verbër,
 • 10:05 - 10:08
  ke një memorie të prekshme për gjëra.
 • 10:08 - 10:11
  Ndryshimi më i madh për mua ishte të shikoja duart e mia
 • 10:11 - 10:15
  dhe të shihja se kisha humbur 10 vite të jetës sime.
 • 10:15 - 10:18
  Kisha menduar se koha kishte ndaluar për ndonjë arsye
 • 10:18 - 10:20
  dhe kishte ecur për familjen dhe miqtë.
 • 10:20 - 10:22
  Por kur shikoja duart e mia,
 • 10:22 - 10:24
  kuptoja se koha kishte ikur edhe për mua
 • 10:24 - 10:26
  dhe më duhej ta kapja,
 • 10:26 - 10:28
  kështu fillova të punoja në këtë.
 • 10:28 - 10:32
  Nuk kishim fjalë të atilla si 'crowd-sourcing' (një group i tërë njerëzish që kryejnë një punë)
 • 10:32 - 10:34
  dhe bashkëpunim radikal kur më ndodhi aksidenti.
 • 10:34 - 10:36
  Por koncepti ngelet i vërtetë --
 • 10:36 - 10:39
  njerëzit punonin me njëri-tjetrin për të më rindërtuar,
 • 10:39 - 10:41
  për të më ri-edukuar.
 • 10:41 - 10:43
  Nuk do ta isha duke qëndruar këtu sot
 • 10:43 - 10:47
  po të mos ishte për bashkëpunim ekstrem radikal.
 • 10:47 - 10:49
  Ju faleminderit shumë.
 • 10:49 - 10:51
  (Duartrokitje)
Title:
Ramona Pierson: Një vend i papritur për shërim
Speaker:
Ramona Pierson
Description:

Kur Ramona Pierson ishte 22 vjeçe, ajo ishte goditur nga një shofer i dehur dhe kaloi 18 muaj në gjendje kome. Në TEDxDU ajo tregon historinë e jashtëzakonshme të shërimit të saj - duke treguar për aftësitë kolektive dhe urtësinë e shtëpisë së të moshuarve.

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
Project:
TEDTalks
Duration:
10:52
Dita Bytyci added a translation

Albanian subtitles

Revisions