Return to Video

Why I translate TEDTalks

 • 0:03 - 0:05
  [K. Sargsyan]
  Fillova të përkthej fjalimet e TED
 • 0:05 - 0:09
  mbasi pashë fjalimin e William Kamkwamba si të realizosh ëndrrat.
 • 0:09 - 0:11
  Bisedova rreth asaj me djalin tim.
 • 0:11 - 0:14
  Ai s'po më besonte.
  Dhe tha, "Po ai la shkollën."
 • 0:14 - 0:16
  "Nuk mund të dijë anglisht.
  Si mund ta bënte këtë?"
 • 0:16 - 0:18
  Thashë, "Do ta përkthej këtë."
 • 0:18 - 0:22
  "Dua që ai të lëxoje çdo fjalë."
 • 0:22 - 0:25
  [W. Davis] Gjuha nuk është vetëm një trup fjalori
 • 0:25 - 0:27
  ose vendosje rregullash gramatikore.
 • 0:27 - 0:29
  Gjuha është shkëlqim
  i shpirtit të njeriut.
 • 0:29 - 0:32
  Eshte një mjet nëpërmjet të cilës
  hyn në botën materiale
 • 0:32 - 0:34
  shpirti i çdo kulture të vecante.
 • 0:34 - 0:37
  Çdo gjë që bëjmë në TED
  udhëhiqet nga i njëjti mision
 • 0:37 - 0:39
  që është shpërndarja e ideve.
 • 0:39 - 0:42
  Dhe nëse objektivi është shpërndarja e ideve,
  në një pikë të caktuar
 • 0:42 - 0:44
  ndesheni në faktin
  që ju po flisni vetëm në anglisht.
 • 0:44 - 0:48
  Rrënja e asaj që bëjmë
  ka te bëjë me lidhjen.
 • 0:48 - 0:49
  Është një numër i madh njerëzish
 • 0:49 - 0:52
  që janë pjesë
  e krijimit të një të ardhmje më të mirë për të gjithë.
 • 0:52 - 0:55
  Do te ishte jashte mendjes të mos i përfshish.
 • 0:55 - 0:57
  [K. Aparta] Unë u shkrova,
  që këto fjalime
 • 0:57 - 0:59
  duhet të kenë titra per të shurdhët,
 • 0:59 - 1:02
  dhe po ashtu përkthime
  për njerëzit nga vendet e tjera.
 • 1:02 - 1:03
  Duhet të ketë ndonjë njeri
 • 1:03 - 1:06
  që është shumë i pasionuar
  pas një fjalimi të vecantë,
 • 1:06 - 1:09
  qe i do titrat
  edhe ne gjuhën e vet.
 • 1:09 - 1:12
  Fillimisht, nisa te perkthej
  për motrën time.
 • 1:12 - 1:13
  Ajo banon me prindërit e mi
 • 1:13 - 1:17
  në një qytet shumë të vogël,
  në vendin tim Kazakistan.
 • 1:17 - 1:21
  Dhe s'ka shumë mundësi
  të eksplorojë botën.
 • 1:21 - 1:24
  Por më vonë, kuptova,
  qe s'ishte vetëm familja ime.
 • 1:24 - 1:28
  Kushdo që flet uzbekisht
  do përfitonte nga kjo.
 • 1:28 - 1:33
  [M. Pagel] Ashtu si krahët e hapur,
  lejojnë zogjtë të fluturojnë
 • 1:33 - 1:36
  gjuha lejon bashkëpunimin
  në marrëdhëniet njerëzore.
 • 1:36 - 1:39
  Të gjithë folësit tanë,
  jane ne majat e fushave të tyre
 • 1:39 - 1:41
  dhe si rrjedhim në shkallët e epërme te gjuhës,
 • 1:41 - 1:45
  shume nga termat që përdorin
  nuk gjenden në fjalore.
 • 1:45 - 1:48
  Ne fakt qe të perkthesh saktë një fjalim
  të TED-it duhet bërë shumë hulumtim.
 • 1:48 - 1:51
  Në varësi sesa teknik është,
  dhe sa fjalë duhet të kërkosh,
 • 1:51 - 1:53
  mund të shkojë deri në 10 ore.
 • 1:53 - 1:56
  Une shkoj e lexoj rreth folësit,
  per librat e tij,
 • 1:56 - 1:58
  që të kem të gjithë kontekstin.
 • 1:58 - 2:00
  Në sajë të këtij komunitetit të përkthyesve,
 • 2:00 - 2:03
  ne papritur kemi mundësinë
  të gjejmë idete më të mëdha
 • 2:03 - 2:05
  që vijnë nga folësit në çdo gjuhë
 • 2:05 - 2:08
  e t'i sjellim ato në
  botën anglisht-folëse
 • 2:08 - 2:16
  e më tutje,
 • 2:16 - 2:19
  e t'u tregojmë atyre që s'ka asgjë
  më porozë se kufijtë
 • 2:19 - 2:23
  dhe që idetë nuk kanë kufij.
 • 2:23 - 2:28
  Unë përkthej sepse dua që më shume njerëz
  të kenë qasje ndaj këtyre ideve.
 • 2:28 - 2:31
  Është një akt bujarie
  nga shumë njerëz
 • 2:31 - 2:33
  thjesht të shkëmbejnë dijet.
 • 2:33 - 2:37
  Te frymezojnë njerëzit,
  t'u jape shprese disa njerëzve.
 • 2:37 - 2:56
  Kjo ndryshon shume gjëra në botë.
Title:
Why I translate TEDTalks
Description:

TED's Open Translation Project: 9,000+ translators, 88 languages, nearly 30,000 volunteer-contributed translations of TEDTalks. Hear from some of TED's volunteers about why they choose to translate TEDTalks for the world. Learn more: http://www.ted.com/translate

Thanks to the following volunteers for providing subtitles:

Albanian:
Helena Bedalli & Spartak Ferrollari

Arabic:
Anwar Dafa-Alla & Khalid Marbou

Bulgarian:
Mihail Stoychev & Kaloyana Milinova

Chinese (Simplified):
Jenny Yang & Zhihua Dong

Chinese (Traditional):
Bill Hsiung & Coco Chen

Croatian:
Katarina Smetko & Marija Marčetić

Czech:
Jan Kadlec & Mirek Mráz

Dutch:
Els De Keyser & Christel Foncke

English:
Krystian Aparta & Anna Obarzanowska

Esperanto:
James Piton & Leo de Cooman

French:
Anna Cristiana Minoli & Elisabeth Buffard

German:
Katja Tongucer & Judith Matz

Greek:
Dimitra Papageorgiou & Theodora Apostolopoulou

Hindi:
Gaurav Gupta & Sakshi Mittal

Hungarian:
Krisztian Stancz & Anna Patai

Indonesian:
Antonius Yudi Sendjaja & Wahyu Perdana Yudistiawan

Italian:
Anna Cristiana Minoli & Elena Montrasio

Japanese:
Yasushi Aoki & Yuki Okada

Korean:
InHyuk Song & Hugh Hyung-uk Choi

Persian:
Soheila Jafari & Bidel Akbari

Polish:
Krystian Aparta & Kinga Skorupska

Portuguese (Brazil):
Moema Schlochauer & Elena Crescia

Romanian:
Magda Marcu & Delia Bogdan

Russian:
Aliaksandr Autayeu & Olga Dmitrochenkova

Serbian:
Ivana Korom & Marija Stepanović

Slovenian:
Matej Divjak & Klavdija Černilogar

Spanish:
Sebastian Betti & Amaranta Heredia Jaén

Swedish:
Matti Jääaro & Pia Bergqvist

Turkish:
Ahmet Yukselturk & Meriç Aydonat

Urdu:
Neelma Mumtaz & Shahiryar Khan

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
Project:
TED Translator Resources
Duration:
03:00
TED Translators admin edited Albanian subtitles for Why I translate TEDTalks
TED edited Albanian subtitles for Why I translate TEDTalks
Amara Bot edited Albanian subtitles for Why I translate TEDTalks
Amara Bot added a translation

Albanian subtitles

Revisions Compare revisions