Return to Video

Џејмс Ренди прави оштар напад врз гатачките измами

 • 0:01 - 0:03
  Добро утро.
 • 0:03 - 0:06
  Драго ми е што гледам толку многу фини луѓе во публиката
 • 0:06 - 0:08
  и толку многу насмеани лица.
 • 0:09 - 0:11
  Јас имам многу невообичаена позадина,
 • 0:11 - 0:13
  став и пристап
 • 0:13 - 0:15
  кон реалниот свет
 • 0:15 - 0:17
  бидејќи сум волшебник.
 • 0:17 - 0:20
  Го преферирам тој збор наместо магионичар,
 • 0:20 - 0:22
  бидејќи, да бев магионичар, ќе значеше дека
 • 0:22 - 0:24
  употребувам магии и ритуали
 • 0:24 - 0:27
  и чудни гестови
 • 0:27 - 0:30
  за да изведам вистинска магија.
 • 0:30 - 0:32
  Не, јас не го правам тоа; Јас сум волшебник,
 • 0:32 - 0:35
  а тоа е некој што се преправа дека е
 • 0:35 - 0:38
  вистински магионичар.
 • 0:38 - 0:41
  И како го правиме тоа?
 • 0:41 - 0:43
  Ние се потпираме на фактот дека
 • 0:43 - 0:45
  публиката, како на пример вие овде,
 • 0:45 - 0:47
  ќе прават претпоставки.
 • 0:47 - 0:49
  На пример, кога се качив на бинава,
 • 0:49 - 0:51
  и го земав микрофонот од масичката,
 • 0:51 - 0:53
  и го вклучив,
 • 0:53 - 0:55
  вие претпоставивте дека ова е микрофон, а ова не е микрофон.
 • 0:55 - 0:57
  (смеа)
 • 0:57 - 0:59
  Всушност, ова е нешто со што половината од вас
 • 0:59 - 1:02
  и повеќе сте веќе запознаени.
 • 1:02 - 1:05
  Ова е машинка за бричење.
 • 1:05 - 1:07
  И, не функционира баш добро како микрофон.
 • 1:07 - 1:09
  Сум пробал многу пати.
 • 1:09 - 1:11
  Втората претпоставка што ја направивте --
 • 1:11 - 1:13
  и сето ова е мала лекција за да ви покажам
 • 1:13 - 1:15
  дека и вие правите претпоставки --
 • 1:15 - 1:17
  не само што можете да правите, туку и редовно правите --
 • 1:17 - 1:19
  кога ќе ви бидат правилно сугерирани.
 • 1:19 - 1:21
  Ете, вие верувате дека гледам во вас.
 • 1:21 - 1:24
  Погрешно, Не гледам во вас. Не можам да ве видам.
 • 1:24 - 1:27
  Знам дека сте таму, ми кажаа зад сценава, дека е полна сала со луѓе.
 • 1:27 - 1:29
  Знам дека сте таму бидејќи можам да ве чујам,
 • 1:29 - 1:32
  но, не можам да ве видам бидејќи ми требаат очила.
 • 1:32 - 1:34
  Ова не се очила, ова се празни рамки,
 • 1:34 - 1:36
  доста празни рамки.
 • 1:36 - 1:39
  И сега, зошто би се појавил возрасен човек пред вас
 • 1:39 - 1:41
  кој што носи празни рамки за очила?
 • 1:41 - 1:43
  За да ве прелаже дами и господа,
 • 1:43 - 1:46
  да ве измами, да ви покаже дека и вие исто така
 • 1:46 - 1:48
  правите претпоставки.
 • 1:48 - 1:50
  Никогаш не го заборавајте тоа.
 • 1:50 - 1:52
  Сега, морам првин нешто да направам, да земам вистински очила,
 • 1:52 - 1:54
  за да можам да ве видам,
 • 1:54 - 1:57
  што би било веројатно корисно.
 • 1:57 - 1:59
  Ве немам видено.. Ех, всушност и не било толку корисно..
 • 1:59 - 2:01
  (смеа)
 • 2:01 - 2:03
  Сега морам да направам нешто
 • 2:03 - 2:05
  невообичаено за еден магионичар.
 • 2:05 - 2:07
  Ќе земам лекови.
 • 2:07 - 2:09
  Ова е полно шишенце
 • 2:09 - 2:11
  Калм Форте.
 • 2:11 - 2:13
  Ќе ви го објаснам за некој момент.
 • 2:13 - 2:15
  Игнонирајте ги упатствата.
 • 2:15 - 2:17
  Тоа е само нешто што владата мора да го стави
 • 2:17 - 2:20
  за да ве збуни уште повеќе.
 • 2:20 - 2:22
  Ќе земам доволно од овие. Мммм.
 • 2:23 - 2:25
  Всушност, ги испив сите апчиња.
 • 2:32 - 2:35
  32 таблетки Калм Форте.
 • 2:35 - 2:38
  Сега, кога го направив тоа, ќе ви го објаснам малку подоцна --
 • 2:38 - 2:40
  Мора да ви кажам дека
 • 2:40 - 2:42
  јас сум актер.
 • 2:42 - 2:45
  Јас сум актер кој глуми една специфична улога.
 • 2:45 - 2:47
  Ја глумам улогата на еден магионичар,
 • 2:47 - 2:50
  или волшебник ако повеќе сакате, вистински волшебник.
 • 2:50 - 2:53
  Ако на сценава пред вас се појавеше некој
 • 2:53 - 2:55
  кој што би тврдел
 • 2:55 - 2:58
  дека е древен Дански принц наречен Хамлет,
 • 2:58 - 3:00
  вие би биле навредени
 • 3:00 - 3:02
  и би биле во право.
 • 3:02 - 3:04
  Зошто некој би помислил дека вие би поверувале
 • 3:04 - 3:06
  нешто толку чудно?
 • 3:06 - 3:08
  Но, во светот постои еден
 • 3:08 - 3:11
  широк круг на луѓе
 • 3:11 - 3:13
  кои ќе ви кажат
 • 3:13 - 3:15
  дека поседуваат психички, магични моќи,
 • 3:15 - 3:17
  кои можат да ја предвидат иднината,
 • 3:17 - 3:19
  и можат да контактираат со мртвите.
 • 3:19 - 3:21
  А да, исто така велат
 • 3:21 - 3:23
  дека знаат астрологија
 • 3:23 - 3:25
  а и други методи на претскажување.
 • 3:25 - 3:27
  И со задоволство ви го продаваат тоа. Да.
 • 3:27 - 3:29
  И исто така велат
 • 3:29 - 3:31
  дека можат да ви дадат перпетуум мобиле машини
 • 3:31 - 3:33
  и системи кои генерираат енергија од ништо.
 • 3:33 - 3:35
  Тие тврдат дека се видовити,
 • 3:35 - 3:37
  или гатачи, што и да треба.
 • 3:37 - 3:40
  Но, една работа која стана доста популарна
 • 3:40 - 3:42
  од неодамна,
 • 3:42 - 3:44
  е бизнисот
 • 3:44 - 3:46
  на зборување со мртвите.
 • 3:47 - 3:49
  Од моето скромно знаење,
 • 3:49 - 3:52
  „мртов“ значи
 • 3:52 - 3:55
  неспособен да комуницира.
 • 3:55 - 3:57
  Можеби ќе се согласите со мене за тоа.
 • 3:57 - 4:00
  Но овие луѓе ви велат дека не само што
 • 4:00 - 4:02
  можат да им зборуваат на мртвите --
 • 4:02 - 4:04
  туку,
 • 4:04 - 4:06
  можат и да ги слушаат,
 • 4:06 - 4:09
  и да ги пренесуваат нивните пораки на живите.
 • 4:09 - 4:11
  Се прашувам дали ова е вистина.
 • 4:11 - 4:13
  Не верувам
 • 4:13 - 4:15
  бидејќи оваа група луѓе
 • 4:15 - 4:18
  ги користи истите трикови кои ги користиме и ние магионичарите
 • 4:18 - 4:20
  потполно истите
 • 4:20 - 4:23
  истите физички методи, истите психички методи.
 • 4:23 - 4:26
  И тие успешно и доста темелно
 • 4:26 - 4:28
  измамуваат милиони луѓе низ целата планета
 • 4:28 - 4:30
  предизвикувајќи им штета.
 • 4:30 - 4:32
  Тие ги измамуваат овие луѓе.
 • 4:32 - 4:34
  Ги чинат многу пари.
 • 4:34 - 4:36
  Ги чинат многу емоционални страдања.
 • 4:36 - 4:38
  Милијарди долари се трошат
 • 4:38 - 4:41
  секоја година во цел свет
 • 4:41 - 4:43
  на овие шарлатани.
 • 4:43 - 4:45
  И сега, имам 2 прашања
 • 4:45 - 4:47
  кои би сакал да им ги поставам на овие луѓе
 • 4:47 - 4:49
  кога би имал можност за тоа.
 • 4:49 - 4:52
  Првото прашање: Кога би сакал да ги замолам да им се јават таму горе --
 • 4:52 - 4:54
  бидејќи сепак ги слушаат преку увото..
 • 4:54 - 4:56
  Тие ги слушаат духовите.
 • 4:56 - 4:59
  Би ве прашал да се јавите на духот на мојата баба
 • 4:59 - 5:01
  бидејќи, кога почина, таа го сокри
 • 5:01 - 5:03
  тестаментот. Но, никој од нас не знае каде.
 • 5:03 - 5:06
  И, ние ја прашуваме баба: „Каде е тестаментот бабо?“
 • 5:06 - 5:09
  И што вели таа? Таа вели, „јас сум во рајот и тука е прекрасно.
 • 5:09 - 5:11
  Тука сум со сите мои стари пријатели, кои исто така се починати,
 • 5:11 - 5:13
  и со мојата фамилија,
 • 5:13 - 5:16
  и сите мачиња и кучиња што ги имав како мала.
 • 5:16 - 5:19
  И ве сакам, и секогаш ќе бидам со вас.
 • 5:19 - 5:21
  Збогум.“
 • 5:21 - 5:23
  И таа не одговори на поставеното прашање.
 • 5:23 - 5:25
  Каде е тестаментот?
 • 5:25 - 5:27
  Можеше лесно да каже,
 • 5:27 - 5:29
  „А, се наоѓа во библиотеката, на втората полица, зад енциклопедијата.“
 • 5:29 - 5:32
  Но таа не го кажа тоа.
 • 5:32 - 5:35
  Не ни кажа ниедна корисна информација.
 • 5:35 - 5:37
  Плативме многу пари за таа информација,
 • 5:37 - 5:39
  но не ја добивме.
 • 5:39 - 5:42
  Второто прашање кое сакам да го поставам е исто така едноставно.
 • 5:42 - 5:44
  Да претпоставиме дека ќе побарам да го контактираат
 • 5:44 - 5:47
  мојот починат дедо на пример.
 • 5:47 - 5:49
  Зошто гатачиве инсистираат да велат --
 • 5:49 - 5:51
  запамтете, духовите им зборат во нивното уво --
 • 5:51 - 5:55
  зошто велат „моето име почнува со Ј или М?“
 • 5:56 - 5:58
  Што е тоа? Играме криенка?
 • 5:58 - 6:00
  Го бркаме одговорот? Што е тоа?
 • 6:00 - 6:03
  Некој квиз од 20 прашања? Или уште полошо 120 прашања?
 • 6:03 - 6:06
  Не, тоа е една сурова, злобна,
 • 6:07 - 6:10
  тотално несовесна --
 • 6:10 - 6:13
  ќе се смирам, не се тревожете --
 • 6:13 - 6:15
  игра која ја играат овие луѓе.
 • 6:15 - 6:18
  И тие ги искористуваат наивните и неискусните
 • 6:18 - 6:21
  ожалостените и очајните.
 • 6:21 - 6:23
  Има еден процес
 • 6:23 - 6:26
  кој се нарекува „ладно читање“.
 • 6:27 - 6:29
  Има едно типче
 • 6:30 - 6:32
  што се вика Ван Прааг, Џејмс Ван Прааг.
 • 6:32 - 6:34
  Тој е еден од големите практиканти на овој тип работи.
 • 6:34 - 6:37
  Џон Едвард, Силвија Браун
 • 6:37 - 6:40
  и Розмари Алтеа, тие се другите.
 • 6:40 - 6:43
  Всушност, има стотици и стотици насекаде во светот,
 • 6:43 - 6:45
  но во оваа земја, Џејмс Ван Прааг е многу познат.
 • 6:45 - 6:47
  И што прави тој? Тој сака да ви раскажува
 • 6:47 - 6:49
  како починале починатите,
 • 6:49 - 6:52
  оние со кои тој комуницира преку неговото уво.
 • 6:52 - 6:55
  И она што го вели, најчесто е,
 • 6:55 - 6:58
  „Еве, еве, ми кажува дека, пред да почине,
 • 6:59 - 7:01
  имал тешкотии со дишењето.“
 • 7:01 - 7:03
  Народе, тоа е најнормално во моментот на смрт.
 • 7:03 - 7:05
  (смеа)
 • 7:05 - 7:07
  Престанувате да дишете, и потоа сте мртви.
 • 7:07 - 7:09
  Толку е едноставно.
 • 7:09 - 7:12
  И токму такви информации би ви кажале починатите?
 • 7:12 - 7:14
  Не верувам баш.
 • 7:14 - 7:16
  Исто така, овие луѓе сакаат и да погодуваат и велат нешто како..
 • 7:16 - 7:18
  „зошто примам нешто како електрицитет?
 • 7:18 - 7:21
  ми кажува Електрицитет.
 • 7:21 - 7:23
  Да не бил електричар?“ Не.
 • 7:23 - 7:25
  „Да не имал машинка за бричење на струја?“ Не.
 • 7:25 - 7:27
  И продолжуваат така да погодуваат.
 • 7:27 - 7:29
  И тоа трае.
 • 7:29 - 7:31
  Луѓето често не прашуваат
 • 7:31 - 7:33
  во нашата фондација - Џејмс Ренди Образовна фондација,
 • 7:33 - 7:36
  ме прашуваат - „Зошто пак толку се грижите за сето ова г. Ренди?
 • 7:36 - 7:38
  Нели е тоа само добра забава?“
 • 7:38 - 7:41
  Не, воопшто не е забава. Тоа е сурова фарса.
 • 7:41 - 7:44
  Можеби ќе ви донесе малку мир,
 • 7:44 - 7:46
  но тој мир
 • 7:46 - 7:48
  трае околу 20тина минути.
 • 7:48 - 7:50
  И потоа се погледнувате во огледало и велите,
 • 7:50 - 7:52
  платив доста пари за ова гатање пред малку.
 • 7:52 - 7:55
  И што ми кажа таа? Те сакам“
 • 7:55 - 7:57
  Секогаш го велат тоа.
 • 7:57 - 7:59
  Воопшто не добивате никакви информации,
 • 7:59 - 8:01
  не добивате никаква вредност за парите што сте ги потрошиле.
 • 8:01 - 8:03
  Силвија Браун е исто така голем играч на ова поле.
 • 8:03 - 8:05
  Ние ја нарекуваме „Канџи.“
 • 8:05 - 8:07
  Силвија Браун - благодарам-
 • 8:07 - 8:10
  Силвија Браун е голем оператор на ова поле
 • 8:10 - 8:12
  во денешно време.
 • 8:12 - 8:15
  И таа, Силвија Браун, колку за илустрација,
 • 8:15 - 8:18
  зема 700 долари
 • 8:18 - 8:21
  за 20 минутно гатање преку телефон.
 • 8:21 - 8:23
  Таа дури и нема потреба да оди таму на лице место.
 • 8:23 - 8:25
  А и треба да чекате и до 2 години
 • 8:25 - 8:27
  бидејќи е презафатена со други гатања.
 • 8:27 - 8:29
  Плаќате со кредитна картичка или сл.,
 • 8:29 - 8:31
  и потоа во следните 2 години
 • 8:31 - 8:33
  го очекувате нејзиниот повик.
 • 8:33 - 8:35
  Знаете дека е таа. „Здраво, овде е Силвија Браун.“
 • 8:35 - 8:37
  Тоа е таа. Веднаш ја познавате.
 • 8:39 - 8:42
  Сега, Монтел Вилијамс е интелигентен човек.
 • 8:42 - 8:45
  Сите сме го видиле на телевизија.
 • 8:45 - 8:47
  Тој е добро образуван и паметен.
 • 8:47 - 8:49
  Тој знае што прави Силвија Браун,
 • 8:49 - 8:51
  но воопшто не му е гајле.
 • 8:51 - 8:54
  Едноставно му е сеедно.
 • 8:55 - 8:58
  Бидејќи, во крајна линија, спонзорите го обожаваат тоа,
 • 8:58 - 9:00
  и тој ја прикажува на телевизија
 • 9:00 - 9:02
  во јавноста - цело време.
 • 9:02 - 9:05
  И што добивате од Силвија Браун за тие 700 долари.
 • 9:05 - 9:08
  Таа ви ги кажува имињата на вашите ангели-чувари - тоа е прво.
 • 9:08 - 9:11
  Всушност, како и би можеле да функционираме без нив?
 • 9:11 - 9:14
  Исто, ви ги кажува и имињата што сте ги имале во претходните животи,
 • 9:14 - 9:16
  и ви кажува што сте биле во тие претходни животи.
 • 9:16 - 9:18
  Замислете?
 • 9:18 - 9:20
  Излегува дека сите жени
 • 9:20 - 9:22
  на кои им гатала
 • 9:22 - 9:25
  биле Вавилонски принцези или нешто слично.
 • 9:25 - 9:27
  А сите мажи биле старо-Грчки воини
 • 9:27 - 9:30
  кои се бореле со Агамемнон.
 • 9:30 - 9:32
  Никој од нив
 • 9:32 - 9:34
  не излегува дека бил некое сираче на улиците во Лондон,
 • 9:34 - 9:36
  кој умрел мизерно.
 • 9:36 - 9:39
  Тоа очигледно не заслужило да се реинкарнира.
 • 9:39 - 9:42
  И уште нешто чудно народе - можеби сте го приметиле -
 • 9:42 - 9:45
  бидејќи и сте ги гледале овие луѓе на телевизија -
 • 9:45 - 9:48
  тие никогаш не комуницираат со некој од пеколот.
 • 9:49 - 9:52
  Сите доаѓаат од рајот, но никогаш од пеколот.
 • 9:52 - 9:54
  Ако се јават на некој мој пријател,
 • 9:54 - 9:56
  тие нема да ... Всушност, ја сваќате поентата.
 • 9:56 - 9:58
  (смеа)
 • 9:59 - 10:02
  Но, Силвија Браун е исклучок,
 • 10:02 - 10:04
  на еден начин,
 • 10:04 - 10:07
  бидејќи мојата фондација,
 • 10:07 - 10:10
  нуди награда вредна еден милион долари.
 • 10:10 - 10:12
  Може многу лесно да ја добиете.
 • 10:12 - 10:14
  Се што треба да направите е да докажете било кој паранормален, окултен
 • 10:14 - 10:16
  или натприроден настан од било кој тип
 • 10:16 - 10:18
  под адекватни услови за набљудување.
 • 10:18 - 10:20
  Многу е лесно да ги добиете тие милион долари.
 • 10:20 - 10:22
  Силвија Браун е исклучок во тоа што
 • 10:22 - 10:25
  таа е единствениот професионален гатач
 • 10:25 - 10:27
  во целиот свет
 • 10:27 - 10:30
  која што го прафати нашиот предизвик.
 • 10:30 - 10:33
  И го направи тоа во живо на шоуто на Лари Кинг на СиЕнЕн
 • 10:33 - 10:36
  пред 6 и пол години.
 • 10:36 - 10:39
  И од тогаш ни се нема јавено. Чудно.
 • 10:39 - 10:42
  Оправданието и беше дека не можела да стапи во контакт со мене.
 • 10:42 - 10:44
  Замислете?
 • 10:44 - 10:46
  Професионален гатач кој збори со мртвите,
 • 10:47 - 10:49
  не може да ме контактира мене?
 • 10:49 - 10:51
  (смеа)
 • 10:51 - 10:53
  Но можеби приметивте, јас сум жив.
 • 10:53 - 10:55
  И тоа прилично добар.
 • 10:56 - 10:59
  Не можела да ме добие. А сега вели дека не ни сака да ме добие,
 • 10:59 - 11:02
  бидејќи сум безбожник.
 • 11:02 - 11:04
  Но, нели е тоа уште една причина повеќе
 • 11:04 - 11:06
  за да ми ги земеш тие милион долари Силвија?
 • 11:06 - 11:09
  Шала на страна, овие луѓе мора да се сопрат.
 • 11:09 - 11:11
  Мора да се спречат бидејќи сето тоа е сурова фарса.
 • 11:11 - 11:14
  Постојано ни доаѓаат луѓе во фондацијата.
 • 11:14 - 11:17
  Уништени финансиски и емоционално
 • 11:17 - 11:19
  бидејќи ги вложиле своите пари
 • 11:19 - 11:21
  и својата верба во тие луѓе.
 • 11:21 - 11:23
  Сега, ако се сеќавате, испив едни апчиња пред малку,
 • 11:23 - 11:25
  па треба да ви го објаснам и тоа.
 • 11:25 - 11:28
  Хомеопатија, да откриеме што е тоа всушност.
 • 11:28 - 11:30
  Хмм. Сигурно сте чуле.
 • 11:30 - 11:33
  Тоа е алтернативна медицина, нели.
 • 11:33 - 11:36
  Хомеопатијата всушност се состои од - всушност и ова е хомеопатија.
 • 11:36 - 11:39
  Ова е Калм Форте,
 • 11:39 - 11:42
  32 таблетки за спиење - заборавив да ви го кажам тоа.
 • 11:42 - 11:44
  Пред малку испив
 • 11:44 - 11:47
  таблетки за спиење кои треба да ме успијат 6 и пол дена.
 • 11:47 - 11:49
  (смеа)
 • 11:49 - 11:51
  6 и пол дена! Тоа мора да е фатална доза.
 • 11:51 - 11:53
  И тука позади вели,
 • 11:53 - 11:55
  „во случај на предозираност,
 • 11:55 - 11:57
  веднаш контактирајте со токсикологија“
 • 11:57 - 11:59
  и ви оставаат 0800 број.
 • 11:59 - 12:01
  Останете мирни. Ќе бидам добар.
 • 12:01 - 12:03
  Не ми треба помош
 • 12:03 - 12:05
  бидејќи го правам ова
 • 12:05 - 12:08
  за публика низ целиот свет
 • 12:08 - 12:10
  во последниве 10 години,
 • 12:10 - 12:13
  земам фатална доза на хомеопатски таблетки за спиење.
 • 12:13 - 12:15
  И зошто не делуваат на мене?
 • 12:15 - 12:17
  (смеа)
 • 12:17 - 12:20
  (аплауз)
 • 12:20 - 12:22
  Одговорот може да ве изненади.
 • 12:22 - 12:24
  Што е хомеопатија?
 • 12:24 - 12:26
  Тоа е процес во кој се зема лек кој вистински делува
 • 12:26 - 12:28
  и се раствара
 • 12:28 - 12:30
  многу повеќе од границата на Авогардо.
 • 12:30 - 12:32
  Всушност се раствара толку многу
 • 12:32 - 12:35
  што на крајот не останува ништо од лекот.
 • 12:35 - 12:37
  Ова не е само метафора
 • 12:37 - 12:40
  туку е факт.
 • 12:40 - 12:42
  Тоа е исто како да сте земале
 • 12:42 - 12:46
  една таблетка Аспирин од 325 грама,
 • 12:46 - 12:49
  да сте ја фрлиле на сред Охридско езеро,
 • 12:49 - 12:52
  да сте го промешале езерото, нормално со гооолема лажица,
 • 12:52 - 12:54
  и да почекате 2 години
 • 12:54 - 12:57
  додека смесата не се изедначи.
 • 12:57 - 12:59
  Потоа, кога ќе ве боли глава,
 • 12:59 - 13:02
  земате голтка од оваа езерска вода и воала! ви поминало.
 • 13:02 - 13:04
  (смеа)
 • 13:04 - 13:07
  Но тоа е така. Тоа е хомеопатија.
 • 13:07 - 13:10
  И уште нешто што го тврдат - ќе го сакате ова -
 • 13:10 - 13:13
  колку е поразреден лекот,
 • 13:13 - 13:15
  толку е помоќен.
 • 13:15 - 13:18
  Не ви кажав.. разбравме за едно момче во Флорида.
 • 13:18 - 13:20
  Кутрото момче беше на хомеопатски лекарства.
 • 13:20 - 13:22
  И умре од предозираност.
 • 13:22 - 13:24
  Заборави да го земе лекот.
 • 13:24 - 13:26
  (смеа)
 • 13:26 - 13:28
  Замислете?
 • 13:30 - 13:33
  Ова е смешно. Апсолутно бесмислено.
 • 13:33 - 13:35
  И навистина не ми е јасно што правиме,
 • 13:35 - 13:38
  што веруваме во овие бесмислици сиве овие години.
 • 13:38 - 13:40
  Дозволете да ви кажам,
 • 13:40 - 13:42
  дека Џејмс Ренди образовната фондација
 • 13:42 - 13:44
  мавта со голем морков,
 • 13:44 - 13:47
  но фактот што никој досега
 • 13:47 - 13:49
  не посегнал да го гризне
 • 13:49 - 13:51
  не значи и дека натприродни моќи не постојат.
 • 13:51 - 13:54
  Можеби и постојат, некаде.
 • 13:54 - 13:57
  Можеби тие луѓе се богати и без тоа.
 • 13:57 - 13:59
  Гледајќи ја Силвија Браун, и претпоставувам дека е така.
 • 13:59 - 14:01
  Знаете, 700 долари за 20минутно читање
 • 14:01 - 14:03
  преку телефон
 • 14:03 - 14:05
  тоа е повеќе отколку заработката на адвокатите.
 • 14:06 - 14:08
  Тоа е огромна сума на пари.
 • 14:08 - 14:11
  Веројатно на овие луѓе не им требаат тие милион долари,
 • 14:11 - 14:13
  но нели мислите дека сепак би ги земале
 • 14:13 - 14:15
  ако ништо друго, тогаш за да направат да изгледам смешен,
 • 14:15 - 14:18
  и да се ослободат од овој безбожник
 • 14:18 - 14:21
  за кој Силвија Браун зборува цело време?
 • 14:21 - 14:23
  Сепак мислам дека мора нешто да се стори околку ова.
 • 14:23 - 14:26
  Навистина би ми помогнале вашите предлози
 • 14:26 - 14:29
  како да воспоставам контакт со властите во оваа држава
 • 14:29 - 14:31
  со локалните власти
 • 14:31 - 14:33
  за да ги натерам да сторат нешто.
 • 14:33 - 14:36
  Ако најдете - сега разбирам -
 • 14:36 - 14:38
  гледаме како и денес луѓето ни зборуваат
 • 14:38 - 14:40
  за епидемијата на Сида
 • 14:40 - 14:42
  и за децата што гладуваат низ целиот свет
 • 14:42 - 14:45
  и загадените извори на вода со кои треба да живееме.
 • 14:45 - 14:47
  Овие проблеми се многу важни,
 • 14:47 - 14:49
  со врвен приоритет.
 • 14:49 - 14:52
  И мора да сториме нешто околу нив.
 • 14:52 - 14:54
  Но во исто време...
 • 14:54 - 14:56
  Како што кажа Артур Кларк
 • 14:56 - 14:58
  „Скапувањето на човечкиот ум.“
 • 14:58 - 15:00
  Бизнисот на верување во паранормалното и окултното
 • 15:00 - 15:02
  и натприродното
 • 15:02 - 15:04
  сите тие глупости,
 • 15:04 - 15:06
  средновековен начин на размислување,
 • 15:06 - 15:08
  сепак мислам дека мора нешто да се стори околу тоа,
 • 15:08 - 15:10
  и мислам дека решението е во образованието.
 • 15:10 - 15:12
  Медиумите
 • 15:12 - 15:14
  се најмногу виновни за тоа.
 • 15:14 - 15:16
  Тие бессрамно ги промовираат
 • 15:16 - 15:18
  сите тие глупости
 • 15:18 - 15:21
  бидејќи со тоа ги задоволуваат спонзорите.
 • 15:22 - 15:24
  На крај сето се сведува на пари.
 • 15:24 - 15:26
  Тоа е она што тие го гледаат.
 • 15:26 - 15:28
  Навистина мора да сториме нешто околу ова.
 • 15:28 - 15:30
  Спремен сум да ги чујам вашите предлози,
 • 15:30 - 15:32
  и би сакал да дојдете
 • 15:32 - 15:35
  на нашата интернет страница.
 • 15:35 - 15:38
  www.randi.org
 • 15:38 - 15:40
  Одете таму и погледнете во архивата,
 • 15:40 - 15:42
  и ќе почнете да разбирате и многу повеќе
 • 15:42 - 15:44
  од она што ви го раскажав денес.
 • 15:44 - 15:46
  Ќе видите какви се записи имаме.
 • 15:46 - 15:48
  Нема ништо толку жално како
 • 15:48 - 15:50
  кога ќе најдете едно семејство таму
 • 15:50 - 15:53
  кое вели дека мајката го дала целото семејно богатство.
 • 15:53 - 15:55
  Ги продала ЦД-ата,
 • 15:55 - 15:58
  ги продала акциите.
 • 15:58 - 16:00
  Тоа е навистина жално да се чуе,
 • 16:00 - 16:03
  и уште повеќе што тоа воопшто не им помогнало,
 • 16:03 - 16:05
  и не им решило ниту еден проблем.
 • 16:05 - 16:07
  Да, можеби постои скапување на Американскиот ум
 • 16:07 - 16:10
  и умовите низ целата планета
 • 16:10 - 16:13
  ако не почнеме да размислуваме разумно за овие нешта.
 • 16:14 - 16:16
  Ние го понудивме морковот,
 • 16:16 - 16:18
  и го мавтаме пред сите
 • 16:18 - 16:20
  Чекаме да дојдат видовитите и да го загризаат.
 • 16:20 - 16:22
  А да, сепак доаѓаат многу такви по морковот
 • 16:22 - 16:24
  стотици и стотици секоја година.
 • 16:24 - 16:26
  Но тоа се обично фолиранти
 • 16:26 - 16:28
  и луѓе кои мислат дека исто така можат да зборат со мртвите,
 • 16:28 - 16:30
  но тие се аматери, тие не знаат како воопшто
 • 16:30 - 16:33
  да ги покажат нивните таканаречени моќи.
 • 16:33 - 16:35
  Професионалците не доаѓаат кај нас,
 • 16:35 - 16:37
  освен тој случај со Силвија Браун
 • 16:37 - 16:39
  кој што ви го раскажав предмалку.
 • 16:40 - 16:43
  Таа најпрвин прифати, но потоа се откажа.
 • 16:43 - 16:46
  Дами и Господа,
 • 16:46 - 16:49
  јас сум Џејмс Ренди
 • 16:49 - 16:52
  и јас чекам.
 • 16:52 - 16:54
  Ви благодарам
 • 16:54 - 16:57
  (аплауз)
Title:
Џејмс Ренди прави оштар напад врз гатачките измами
Speaker:
James Randi
Description:

Легендарниот скептик Џејмс Ренди на сцена зема фатална доза хомеопатски таблети за спиење, и почнува 18 минутно обвинение против ирационалните верувања. Тој ги предизвикува светските гатачи на еден натпревар: Ако докажете дека тоа што го правите е вистинито, јас ќе ви дадам милион долари. (Сеуште никој не ја зел наградата.)

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
Project:
TEDTalks
Duration:
16:59
Dragan Bocevski added a translation

Macedonian subtitles

Revisions