< Return to Video

NatureNow: Greta Thunberg and George Monbiot make short film on the climate crisis

 • 0:02 - 0:04
  Një film i shkurtër i Greta Thunberg dhe George Monbiot mbi ndryshimin klimatik.
 • 0:04 - 0:07
  Unë jam Greta Thunberg.
 • 0:07 - 0:10
  Ne po jetojmë në fillimin e një shfarosjeje tejet masive.
 • 0:11 - 0:14
  Klima jonë po shkatërrohet.
 • 0:14 - 0:18
  Femijë si unë po heqin dorë nga arsimimi i tyre për të protestuar.
 • 0:19 - 0:21
  Por ne akoma mund ta zgjidhim këtë problem.
 • 0:21 - 0:23
  Ti mund ta zgjidhësh këtë problem.
 • 0:23 - 0:27
  Për të mbijetuar, ne duhet të ndalojmë konsumin e lëndëve djegëse
 • 0:27 - 0:30
  Por vetëm kaq nuk do jetë e mjaftueshme.
 • 0:30 - 0:33
  Është folur për shumë zgjidhje, po për zgjidhjen që e kemi këtu
 • 0:33 - 0:35
  para nesh?
 • 0:36 - 0:38
  Do lë mikun tim George që ta shpjegojë.
 • 0:38 - 0:43
  Ekziston një makinë magjike që thith karbonin nga ajri, kushton shumë pak dhe ndërtohet
 • 0:43 - 0:44
  vetë.
 • 0:44 - 0:46
  Quhet... pemë.
 • 0:47 - 0:48
  Një pemë është shembull i një zgjidhjeje klimatike natyrore.
 • 0:48 - 0:49
  Rizoforët, torfat, xhunglat, moçalet
 • 0:49 - 0:54
  tabanet e detrave, pyjet leshterike, kënetat me pyje e bimësi, koralet nënujore, këto
 • 0:54 - 0:57
  heqin karbonin nga ajri dhe e largojnë tutje.
 • 0:57 - 0:59
  Natyra është një mjet që mund ta përdorim për të riparuar klimën e shkatërruar.
 • 0:59 - 1:03
  Këto zgjidhje klimatike natyrale mund të sjellin nje ndryshim të jashtëzakonshëm.
 • 1:03 - 1:08
  Vërtet fantastike, apo jo?
 • 1:09 - 1:12
  Por vetëm nëse i lëmë edhe lëndët djegëse organike në tokë.
 • 1:12 - 1:14
  Dhe tani vjen pjesa më absurde...tani për tani kësaj nuk po i kushtojmë fare vëmendje.
 • 1:14 - 1:18
  Ne shpenzojmë një mijë herë më shumë për subvencione globale të lëndëve djegëse organike
 • 1:20 - 1:22
  sesa për zgjidhje me bazë natyrore.
 • 1:22 - 1:24
  Zgjidhjet natyrore klimatike zënë vetëm 2%
 • 1:26 - 1:31
  të gjithë parave që përdoren për të adresuar problemin e shkatërrimit klimatik.
 • 1:31 - 1:33
 • 1:33 - 1:35
  Këto janë paratë, taksat dhe kursimet e tua
 • 1:35 - 1:39
  Dhe ç’është më absurdja, pikërisht tani ku natyra na duhet më së shumti
 • 1:39 - 1:41
  ne po e shkatërrojmë më shpejt se kurrë.
 • 1:41 - 1:43
  Deri në 200 specie po shfarosen çdo ditë.
 • 1:44 - 1:45
  Një pjesë e madhe e akullit të Arktikut ka shkrirë.
 • 1:45 - 1:47
  Shumica e kafshëve të egra është zhdukur.
 • 1:47 - 1:50
  Një pjesë e madhe e dheut në tokë është shkatërruar.
 • 1:50 - 1:54
  Çfarë duhet të bëjmë atëherë?
 • 1:54 - 1:57
  Çfarë duhet të bëni ju?
 • 1:57 - 1:59
  Është e thjeshtë..ne duhet të mbrojmë, përtërijmë, dhe financojmë
 • 1:59 - 2:01
  Të Mbrojmë.
 • 2:01 - 2:03
  Pyjet tropikale po priten
 • 2:03 - 2:04
  në një masë që zë 30 fusha futbolli në minutë.
 • 2:04 - 2:05
 • 2:05 - 2:06
  Aty ku natyra po bën diçka jetike, ne duhet ta mbrojmë.
 • 2:06 - 2:07
  Të Përtërijmë.
 • 2:07 - 2:09
  Pjesa më e madhe e planetit tonë është e dëmtuar.
 • 2:09 - 2:10
  Por natyra mund te rigjenerohet
 • 2:10 - 2:11
  dhe ne mund të ndihmojmë që ekosistemet të kthehen në gjendjen e tyre të mëparshme.
 • 2:11 - 2:13
 • 2:13 - 2:16
  Të Financojmë.
 • 2:16 - 2:19
  Ne duhet të ndalojmë financimin e atyre gjërave që shkatërrojnë natyrën
 • 2:19 - 2:21
  dhe të paguajmë per ato gjëra që e mundësojnë këtë.
 • 2:21 - 2:22
  Është kaq e thjeshtë.
 • 2:22 - 2:25
  Të mbrojmë, të përtërijmë, të financojmë.
 • 2:25 - 2:27
  Kjo mund të ndodhë kudo.
 • 2:27 - 2:30
  Shumë njerëz tashmë kanë filluar të përdorin zgjidhje natyrale klimatike.
 • 2:31 - 2:32
  Këtë ne duhet ta bëjmë në shkallë masive.
 • 2:33 - 2:36
  Ju mund të bëheni pjesë e kësaj.
 • 2:36 - 2:38
  Votoni për njerëzit që mbrojnë natyrën
 • 2:39 - 2:41
  Ndajeni këtë video
 • 2:41 - 2:42
  Flisni rreth saj
 • 2:42 - 2:43
  Në të gjithë botën ka levizje të jashtëzakonshme që luftojnë per natyrën.
 • 2:43 - 2:44
  Bashkojuni atyre!
 • 2:45 - 2:46
 • 2:46 - 2:50
  Çdo gjë ka rëndësi.
 • 2:50 - 2:53
 • 2:53 - 2:55
  Ajo çfarë ju bëni ka rëndësi.
 • 2:55 - 2:58
Title:
NatureNow: Greta Thunberg and George Monbiot make short film on the climate crisis
Description:

Environmental activists Greta Thunberg and George Monbiot have helped produce a short film highlighting the need to protect, restore and use nature to tackle the climate crisis.

Living ecosystems like forests, mangroves, swamps and seabeds can pull enormous quantities of carbon from the air and store them safely, but natural climate solutions currently receive only 2% of the funding spent on cutting emissions.

The film’s director, Tom Mustill of Gripping Films, said: 'We tried to make the film have the tiniest environmental impact possible. We took trains to Sweden to interview Greta, charged our hybrid car at George’s house, used green energy to power the edit and recycled archive footage rather than shooting new.'

#naturenow #climatecrisis #gretathunberg

CREDITS

Narrators: Greta Thunberg & George Monbiot
Director: Tom Mustill
Producer: Triangle Monday
DoP & Editor: Fergus Dingle
Sound: Shaman Media
GFX: Paraic Mcgloughlin
Online: Bram De Jonghe
Picture Post: Special Treats Productions
Mix: Mcasso Music
Audio Post: Tom Martin
NCS Guidance: Charlie Lat
Music: Rone / InFiné Music

The Independent film by Gripping Films(Tom Mustill) was supported by:
Conservation International
Food and Land Use Coalition
Gower St

With guidance from
Nature4Climate

Natural Climate Solutions

www.grippingfilms.com

FIND OUT MORE:
#naturenow
www.naturalclimate.solutions

more » « less
Video Language:
English
Team:
Amplifying Voices
Project:
Environment and Climate Change
Duration:
03:41

Albanian subtitles

Revisions Compare revisions