Return to Video

IWOW - Part 4 - Beyond Thinking

 • 0:14 - 0:21
  Живот, слобода и потрага по среќа.
 • 0:25 - 0:28
  Ние живееме во потрага по среќа во надворешниот свет,
 • 0:28 - 0:30
  како да тоа е стока,
 • 0:30 - 0:37
  и ние стануваме робови на нашите сопствени желби и аспирации.
 • 0:39 - 0:42
  Среќа не може да биде добиена или стекната
 • 0:42 - 0:45
  како евтина облека.
 • 0:45 - 0:46
  Среќа е Маја,
 • 0:46 - 0:47
  илузија,
 • 0:47 - 0:51
  бескрајна игра на форми.
 • 0:51 - 0:53
  Во согласност со Будистичка традиција,
 • 0:53 - 0:58
  Самсара, или како тоа исто така се нарекува - бескраен циклус на страдања,
 • 0:58 - 1:01
  се засилува со жед за задоволства
 • 1:01 - 1:03
  и одбивност кон болка.
 • 1:03 - 1:07
  Фројд нарекува овој принцип “принципот на задоволство".
 • 1:07 - 1:10
  Сè во нашиот живот се сведува на обиди да создадем задоволство,
 • 1:10 - 1:14
  да го добиваме она што го сакаме
 • 1:14 - 1:19
  или избегнаме на она што не сакаме.
 • 1:20 - 1:24
  Истото прави од страна инфузориjа, кој припаѓа на наједноставни.
 • 1:24 - 1:26
  Таа одговара на стимулација.
 • 1:26 - 1:31
  Меѓутоа, луѓето имаат поширок избор во споредба со инфузории.
 • 1:31 - 1:36
  Ние сме во состојба да размислуваме, а тоа е суштината на нашиот проблем.
 • 1:36 - 1:41
  Размислување за нашата желба е целосно надвор од нашата контрола.
 • 2:10 - 2:14
  Дилемата на современото општество е во тоа што ние се обидуваме да го разбереме светот
 • 2:14 - 2:17
  не од гледна точка на архаичната Внатрешна Свест,
 • 2:17 - 2:21
  но со квантитативна и селективна перцепција на надворешниот свет,
 • 2:21 - 2:26
  со користење на научни средства и рефлексија.
 • 2:26 - 2:30
  Процесот на непрестајно размислување не води само до повеќе мисли и повеќе прашања.
 • 2:30 - 2:34
  Бараме да се знаем внатрешни сили на светот што го создадат
 • 2:34 - 2:36
  и да ги насочат курсот.
 • 2:36 - 2:40
  Во исто време, ние го гледаме светот како нешто, што постои надвор од нас,
 • 2:40 - 2:45
  наместо да восприемаме тоа како нешто што е живо и е својствено на нашата природа.
 • 2:45 - 2:48
  Познатиот психијатар Карл Јунг вели:
 • 2:48 - 2:55
  "оној кој гледа надвор - спи. Оној кој гледа внатре - се разбужда."
 • 2:56 - 3:00
  Нема ништо во желба да се пробуди, да се биде среќен.
 • 3:00 - 3:04
  сепак, во потрага по среќа, надвор е заблуда,
 • 3:04 - 3:11
  бидејќи тоа само може да се најде внатре.
 • 3:35 - 3:41
  Во Калифорнија на конференција што се одржи на 4 август, 2010 на езерото Тахо,
 • 3:41 - 3:46
  извршениот директор на Google Ерик Шмит даде изненадувачка статистика.
 • 3:46 - 3:50
  "Сега, на секои два дена, ние се создаваме толку многу информации
 • 3:50 - 3:53
  колку ние ги направивме уште од почетокот на цивилизацијата и до 2003 година",
 • 3:53 - 3:55
  рече тој.
 • 3:55 - 4:01
  Износот на оваа информација е околу 5 егзабаjта.
 • 4:01 - 4:06
  Никогаш во историјата на човештвото немало толку многу размислување
 • 4:06 - 4:09
  и никогаш немало толку многу потреси на планетата.
 • 4:09 - 4:15
  Може ли да биде дека по време на размислување за решавање на еден проблем,
 • 4:15 - 4:18
  ние создаваме уште две?
 • 4:18 - 4:21
  Каква корист на целиот овој процес на размислување,
 • 4:21 - 4:23
  ако тоа не води до среќата?
 • 4:23 - 4:26
  Не можеме да станаме посреќни,
 • 4:26 - 4:28
  помирни,
 • 4:28 - 4:31
  или повеќе радосни преку сето ова размислување,
 • 4:31 - 4:33
  или не,
 • 4:33 - 4:37
  овој процес се изолира од нас подлабоко и повеќе значајно
 • 4:37 - 4:40
  искуство на животот?
 • 4:40 - 4:45
  Нашето размислување, деjствувања и постапки
 • 4:45 - 4:48
  мора да се донесе во рамнотежа со тоа:
 • 4:48 - 4:55
  на краjот на краишта, ние сме човечки суштества, а не човечки постапки.
 • 5:04 - 5:10
  Ние сакаме промени и стабилност во исто време.
 • 5:10 - 5:13
  Нашите срца се исклучени од спиралата на животот,
 • 5:13 - 5:15
  од законот за промена,
 • 5:15 - 5:19
  бидеjки умови што мислат, нè водат кон стабилност,
 • 5:19 - 5:23
  сигурност и смирување на сетилата.
 • 5:23 - 5:28
  Ние ги набљудуваме убиства, цунами,
 • 5:28 - 5:33
  земјотреси, и војни со нездрав интерес.
 • 5:33 - 5:38
  Ние сме постојано се обидуваме да ги разонодим нашите умови и да се пополним ги со информации:
 • 5:38 - 5:41
  ТВ се емитираат надвор од сите видови на уреди,
 • 5:41 - 5:43
  игри и загатки,
 • 5:43 - 5:44
  текстуални пораки
 • 5:44 - 5:48
  и други такви тривијални работи.
 • 5:48 - 5:50
  Дозволиме да бидем хипнотизирани
 • 5:50 - 5:53
  од бесконечен поток на нови слики, нови информации
 • 5:53 - 6:00
  и нови начини да се возбудим и успокоим на сетилата.
 • 6:01 - 6:04
  Во моменти на внатрешна тишина, нашите срца може да ни кажат
 • 6:04 - 6:08
  дека постои живот поголем од нашата реалност,
 • 6:08 - 6:12
  дека ние живееме во светот на гладни духови,
 • 6:12 - 6:19
  бескрајно жедни и никогаш не се задоволни.
 • 6:23 - 6:27
  Ние направивме целиот водовртеж податоци кои
 • 6:27 - 6:30
  летаат околу планетата и го придонесуваат уште повеќе размислување
 • 6:30 - 6:33
  и идеи за тоа како да го поправим светот
 • 6:33 - 6:38
  и решиме на проблемите кои постојат само благодарение на на ум што ги создаде.
 • 6:38 - 6:45
  Размислување е создадело многу голема збрка каде ние сме во моментов.
 • 6:46 - 6:51
  Ние водим војни против болести, непријатели, и проблеми.
 • 6:51 - 6:55
  Парадоксот лежи во фактот дека сето она што ние сме против продолжува да постои.
 • 6:55 - 6:59
  Повеќе можеме да се спротивставиме на нешто, толку посилно станува,
 • 6:59 - 7:02
  како зајакнаат мускулите по вежбање.
 • 7:02 - 7:06
  Всушност, ние зајакнеме она што ние сакаме да се ослободим од.
 • 7:06 - 7:10
  Значи она што е алтернатива на мислењето?
 • 7:10 - 7:17
  Какви други механизми може да користаат луѓето да постоjат на оваа планета?
 • 7:33 - 7:36
  Во последниве неколку векови, Западната култура фокусирана на изучување
 • 7:36 - 7:40
  на материјалниот свет преку мислењето и анализа,
 • 7:40 - 7:42
  додека други антички култури развивали подеднакво
 • 7:42 - 7:49
  софистицирани технологии за проучување на внатрешниот простор.
 • 7:49 - 7:52
  Оноj прекин на врската со нашиот внатрешен свет
 • 7:52 - 7:56
  е причина на неурамнотеж нашата планета.
 • 7:56 - 8:00
  античките изразот "да се спознаеме себеси" беше заменет
 • 8:00 - 8:05
  со желба да се знаеме и испробаме во светот на надворешните форми.
 • 8:05 - 8:10
  Информациите кои се содржани во вашата бизнис картичка
 • 8:10 - 8:15
  не одговора на прашањето каков навистина сте.
 • 8:16 - 8:19
  Во Будизмот, се верува дека не сте само Содржината На вашата Свест,
 • 8:19 - 8:23
  збирка на мисли и идеи,
 • 8:23 - 8:30
  токму затоа што е некој зад мисли, кој е сведок на овие мисли.
 • 8:36 - 8:41
  изразот "да се спознаеме себеси" е зен коан, загатката без решение.
 • 8:41 - 8:45
  Нашиот ум исцрпува себе како резултат на сите обиди да се најде одговор на ова прашање,
 • 8:45 - 8:52
  како куче се обидува да го фати нејзината опашка. Само егоистички само-определување
 • 8:52 - 8:57
  kсака да се најде одговор или цел.
 • 8:57 - 9:02
  Вистината е дека за оноj, коj навистина сте, не треба одговор.
 • 9:02 - 9:08
  Тоа е затоа што сите прашања се создаваат само од егоистички ум.
 • 9:08 - 9:15
  Вие не сте вашиот ум.
 • 9:16 - 9:23
  Суштина не е да се најде повеќе одговори; тоа е да се има помалку прашања.
 • 9:25 - 9:27
  Како Џозеф Кембел рече:
 • 9:27 - 9:32
  "јас не верувам дека луѓето се во потрага за смислата на животот,
 • 9:32 - 9:37
  туку дека тие се во потрага по искуство да остануваат живи."
 • 9:53 - 9:57
  Буда едноставно одговори на прашањето: "Кој сте"? "
 • 9:57 - 10:00
  Јас сум еден разбуден", рече тој.
 • 10:00 - 10:06
  Што значи тоа да си разбуден?
 • 10:08 - 10:11
  Буда не може да одговори на ова прашање токму поради
 • 10:11 - 10:14
  тоа што цветење на секој човечки живот е различно
 • 10:14 - 10:20
  и тој рече дека само една работа: "Ова е крај на страдањата".
 • 10:22 - 10:24
  Во секоја верска традиција,
 • 10:24 - 10:27
  состојбата на будење има свое име:
 • 10:27 - 10:28
  Рајот,
 • 10:28 - 10:29
  Нирвана,
 • 10:29 - 10:32
  или мокша.
 • 10:32 - 10:38
  Спокоен ум е сè што е потребно да се разбере природата на проток.
 • 10:38 - 10:41
  Кога вашиот ум се успокои, а потоа сè друго ќе се случи природно.
 • 10:41 - 10:44
  Внатрешната енергија ќе се разбуди во оваа тишина
 • 10:44 - 10:48
  и ќе работи без напор од ваша страна.
 • 10:48 - 10:55
  Како Тао вели, " Чи го следува Свест".
 • 10:55 - 10:59
  Во тишина и молк, ќе почнеш да се чувствуваш мудроста
 • 10:59 - 11:01
  на растенија и животни,
 • 11:01 - 11:05
  тишината што шепоти во соништа
 • 11:05 - 11:08
  и учи суптилни механизам со кој овие
 • 11:08 - 11:12
  соништа се материјализираат.
 • 11:12 - 11:17
  Во Тао Те Чинг, овој начин на живот е наречен "Веи Ву Веи", што значи
 • 11:17 - 11:23
  "Да прави без да се прави".
 • 11:23 - 11:26
  Буда зборувал за "средниот Пат", како Патот
 • 11:26 - 11:28
  што води кон просветлување.
 • 11:28 - 11:31
  Аристотел опиша Златна средина како на Средината
 • 11:31 - 11:36
  Помеѓу две Крајности, како Патека на Убавината:
 • 11:36 - 11:39
  не премногу напор, но, исто така, не е премногу мало;
 • 11:39 - 11:46
  Јин и Јанг во совршен баланс.
 • 11:57 - 12:00
  Веданта е позната како Маја и исто така како илузија,
 • 12:00 - 12:04
  како и отсуство на чувство на конкретната средина и перцепцијата
 • 12:04 - 12:08
  на тоа како проекција создаден само од страна на нашите мисли.
 • 12:08 - 12:13
  нашите мисли ни овозможи да се почувствуваме вибрациите на светот во одреден начин,
 • 12:13 - 12:17
  но нашиот внатрешен мир не треба да биде зависен
 • 12:17 - 12:22
  од надворешни околности.
 • 12:22 - 12:27
  Верување во надворешниот свет кој е независен од субект на перцепциjа
 • 12:27 - 12:30
  е од фундаментално значење за науката.
 • 12:30 - 12:34
  Сепак, нашите чувства и ни даваат само индиректни информации.
 • 12:34 - 12:39
  kИдејата на физичкиот свет, создадена од страна на нашиот ум
 • 12:39 - 12:44
  е секогаш филтрирана преку сетилата и како резултат на тоа, секогаш е некомплетна.
 • 12:44 - 12:49
  Сите сетила се базираат на една вибрациско поле.
 • 12:49 - 12:53
  Некои луѓе кои се во т.н."состоjба на синестезиjа"
 • 12:53 - 12:57
  ја восприемаат оваа вибрациска областа сосема поинаку.
 • 12:57 - 13:02
  Синестетици можат да се виждаат звуци во боја или форма,
 • 13:02 - 13:06
  а можеби и да се комбинираат својствата на едно чувство со друго.
 • 13:06 - 13:12
  Синестезиjа се однесува на синтеза или мешање на сетилата.
 • 13:13 - 13:17
  Како чакри, така и сетилата се како призмата,
 • 13:17 - 13:20
  коjа филтрира континуитет на вибрации.
 • 13:20 - 13:23
  Сè во универзумот вибрира
 • 13:23 - 13:28
  со различен интензитет и фреквенција.
 • 13:28 - 13:31
  Окото на Хорус се состои од шест симболи,
 • 13:31 - 13:35
  секој претставува едно од сетилата.
 • 13:35 - 13:38
  Како и во древниот Ведски систем,
 • 13:38 - 13:44
  па сега, мислење се смета за чувство.
 • 13:44 - 13:46
  Кога телото испитува чувства,
 • 13:46 - 13:49
  мисли се јавуваат истовремено
 • 13:49 - 13:54
  од истиот вибрациски извор.
 • 13:54 - 13:56
  Мислењето е само инструмент,
 • 13:56 - 13:58
  едно од шест сетила;
 • 13:58 - 14:02
  но ние го доделуваме со толку висок статус
 • 14:02 - 14:07
  дека ние сега се идентификуваме со нашите мисли.
 • 14:07 - 14:11
  Самиот факт дека размислување не е признато како едно од шест сетила
 • 14:11 - 14:13
  е значителен.
 • 14:13 - 14:19
  Ние сме толку завиткани во нашите мисли дека ние се обидуваме да се објасним мислата како чувство.
 • 14:19 - 14:23
  Ова е речиси еднакво на кажуваме риба за вода.
 • 14:23 - 14:26
  Водата? Што е водата?
 • 14:32 - 14:35
  Упанишади велат
 • 14:35 - 14:41
  “Не некој кој што може да се види со очи; но оној преку кого очите можат да се виждат.
 • 14:41 - 14:48
  Знаjте дека ова е Вечна Брахма; не е она што луѓето овде почитуваат.
 • 14:48 - 14:54
  Не оној, кој може да се слуша со ушите; но оној преку кого ушите можат да се слушаат.
 • 14:54 - 15:01
  Знаjте дека ова е Вечна Брахма; не е она што луѓето овде почитуваат.
 • 15:03 - 15:09
  Не оној кој може да биде зборуван во зборови, туку еден со кои зборови може да се зборуваат.
 • 15:09 - 15:16
  Знаjте дека ова е Вечна Брахма; не е она што луѓето овде почитуваат.
 • 15:23 - 15:29
  Не оној на кого умот може да се мисли; но оној преку кого на ум може да мисли.
 • 15:29 - 15:36
  Знаjте дека ова е Вечна Брахма; не е она што луѓето овде се почитуваат.“
 • 16:04 - 16:07
  Во текот на изминатата деценија, голем напредок беше направен
 • 16:07 - 16:11
  во областа на истражувањето на човековиот мозок.
 • 16:11 - 16:14
  Научниците го измислиjа терминот неjропластичност,
 • 16:14 - 16:17
  која ја изразува идејата дека физичката конекција меѓу мозочните неврони
 • 16:17 - 16:21
  се промени според мисли, кои минуваат низ нив.
 • 16:21 - 16:24
  Канадски психолог, Доналд Хебб заблежи
 • 16:24 - 16:31
  дека ако два неврони се активни во исто време, силата на врска помеѓу нив се зголемува.
 • 16:35 - 16:41
  кога човек е во состојба на постојано внимание, неврони комуницираат едни со други;
 • 16:41 - 16:43
  ова значи дека можете да креирате своја сопствена
 • 16:43 - 16:46
  kсубјективна перцепција на реалноста.
 • 16:46 - 16:51
  Тоа буквално значи дека ако вашите мисли се исполнети со страв, загриженост, анксиозност,
 • 16:51 - 16:56
  и негативност, вие зајакнувате врските да растете се повеќе и повеќе со овие мисли.
 • 16:56 - 16:59
  Спротивно на тоа, ако се фокусирате своите мисли на љубов,
 • 16:59 - 17:02
  сочувство, благодарност и радост,
 • 17:02 - 17:06
  ќе се создадете конекции за да ги повторат овие искуства.
 • 17:06 - 17:10
  Но, како можеме да го направите ова, ако ние сме опколени од насилство и страдање?
 • 17:10 - 17:16
  Не би било тоа само измама и добра мисла?
 • 17:16 - 17:18
  Неjропластичност не е концепт на нова ера кој зборува за создавање
 • 17:18 - 17:22
  на една реалност преку позитивно размислување,
 • 17:22 - 17:26
  тоа е она што Буда, всушност, се предава
 • 17:26 - 17:29
  на 2500 години.
 • 17:30 - 17:35
  Медитација на Випасан, или како што тоа се нарекува- медитација на внатрешен увид
 • 17:35 - 17:39
  може да се дефинира како самоуправа на неjропластичност.
 • 17:39 - 17:46
  Ќе ја прифатите вашата реалност точно како што е, како што навистина е,
 • 17:46 - 17:51
  но што го гледате тоа во најдлабокото ниво на сензација,
 • 17:51 - 17:55
  на ниво на вибрации и енергија,
 • 17:55 - 17:57
  без предрасуди и без влијание на мисли.
 • 17:57 - 18:01
  Во мозокот, во најдлабокото ниво на свест, постојано внимание создава нови конекции
 • 18:01 - 18:08
  кои ги дефинираат сосема поинаков начин на перцепциjа на реалноста.
 • 18:18 - 18:21
  Ние го правиме токму спротивното.
 • 18:21 - 18:28
  Ние постојано се овозможиме идеи за надворешниот свет да се формира нашите нервни врски,
 • 18:28 - 18:35
  и внатрешна рамнотежа треба да не зависи од надворешни феномени.
 • 18:35 - 18:38
  околностите не се важни,
 • 18:38 - 18:42
  само на состојбата на мојата свест важи.
 • 18:42 - 18:45
  Самиот збор "медитација" во Санскрит значи" да се биде слободен од оценки,
 • 18:45 - 18:47
  слободен од сите споредби,
 • 18:47 - 18:49
  слободен од сите соодветства".
 • 18:49 - 18:52
  Не се обидуваjте да станете некој друг,
 • 18:52 - 18:57
  затоа што сте задоволни со сето она што сте сега.
 • 18:57 - 19:01
  За да се издигнате над страдањата на физичката реалност,
 • 19:01 - 19:03
  ќе мора да jа прифатите таа целосно,
 • 19:03 - 19:05
  да го прифатите тоа;
 • 19:05 - 19:08
  како резултат на тоа, станува нешто во вас,
 • 19:08 - 19:15
  и вие не сте нешто во неа.
 • 19:21 - 19:24
  Како можеме да се научим да се живееме,
 • 19:24 - 19:27
  така што свеста не се коси со нејзината содржина?
 • 19:27 - 19:32
  Како да се исчистим срцето на ситни амбиции?
 • 19:32 - 19:35
  Мора да настанат драстични промени во свеста,
 • 19:35 - 19:42
  радикална промена во ориентација од надворешниот свет до внатрешниот.
 • 19:42 - 19:46
  Тоа е револуција, предизвикана не само со волја и напор,
 • 19:46 - 19:49
  но исто така со смирение,
 • 19:49 - 19:56
  прифаќање на реалноста, како што е.
 • 20:01 - 20:05
  Сликата на отвореното срце на Исус Христос моќно пренесува идејата
 • 20:05 - 20:08
  дека ние мора да се отвориме себеси за да сите страдања
 • 20:08 - 20:12
  и го прифаќаме апсолутно сè што ако ние сакаме да се оставаме отворени
 • 20:12 - 20:15
  за еволуционистичкиот извор.
 • 20:15 - 20:17
  Ова не значи дека ќе станате мазохисти,
 • 20:17 - 20:19
  бидејќи не сте во потрага за болка;
 • 20:19 - 20:23
  но кога болка, неизбежно возникнува,
 • 20:23 - 20:27
  вие едноставно да jа прифатите реалноста, како што е;
 • 20:27 - 20:32
  наместо да барате друга реалност.
 • 20:32 - 20:34
  За долго време, хаваjци веруваат дека
 • 20:34 - 20:37
  знаеме вистината со нашите срца.
 • 20:37 - 20:44
  Срцето има своја интелегенција, толку jасна, колку онаа на мозокот.
 • 20:44 - 20:48
  Египќаните верувале дека човечкото срце, а не мозок,
 • 20:48 - 20:49
  беше извор на човечката мудрост,
 • 20:49 - 20:52
  а срцето се сметало за центар
 • 20:52 - 20:55
  на душата и личност.
 • 20:55 - 20:58
  Божествената реч помина низ срцето,
 • 20:58 - 21:05
  откривајќи на античките Египќани познавањето на Вистинскиот Пат.
 • 21:06 - 21:08
  Овој папирус покажува мерење на срцето.
 • 21:08 - 21:11
  Египќаните сметале тоа за благодат да влезат
 • 21:11 - 21:14
  во задгробниот живот со светлината на срцето.
 • 21:14 - 21:21
  Ова значило дека сте живееле добро.
 • 21:22 - 21:25
  Постои една универзална исконска состоjба,
 • 21:25 - 21:29
  което луѓето испитуваат во процесот на освестување на центар на срцето,
 • 21:29 - 21:35
  преживувањето на нивната сопствена енергија како енергијата на Универзумот.
 • 21:44 - 21:48
  Кога вие дозволувате себе си да се почувствувате оваа љубов,
 • 21:48 - 21:50
  да сте оваа љубов,
 • 21:50 - 21:54
  и кога ќе го поврзете вашиот внатрешен свет со надворешниот свет,
 • 21:54 - 21:57
  сè станува едино.
 • 21:57 - 22:01
  Како можете да се чувствува музика на сфери?
 • 22:01 - 22:05
  Како се отвари срцето?
 • 22:07 - 22:09
  Шри Рамана Махарши рече:
 • 22:09 - 22:12
  “Бог живее во вас само како живееме во него,
 • 22:12 - 22:14
  и вие не мора да правите нешто
 • 22:14 - 22:17
  за реализирањето на Бог или само-реализирањето.
 • 22:17 - 22:20
  Ова е вашата вистинска и природна состојба.
 • 22:20 - 22:23
  Само отфрлете сите пребарувања,
 • 22:23 - 22:25
  го свртете вашето внимание навнатре
 • 22:25 - 22:28
  и насочете својот ум кон себе,
 • 22:28 - 22:31
  сјааеjки во средиштето на вашиот битие.
 • 22:31 - 22:36
  Таков директен и непосреден начин како само-истражување
 • 22:36 - 22:42
  ви овозможува да се доживеете тоа лично.
 • 22:48 - 22:54
  Кога ќе медитирате и набљудувате вашите внатрешните чувства и вашиот внатрешен живот,
 • 22:54 - 22:58
  ги набљудувате вистинските промени.
 • 22:58 - 23:01
  Како енергија ја менува својата форма, вие можате да се набљудувате овие промени,
 • 23:01 - 23:04
  во форма на појавување и исчезнување на вашите чувства.
 • 23:04 - 23:09
  Степенот до кој една личност се развива или станува просветлена одговара
 • 23:09 - 23:12
  на степенот до кој една личност ја разви својата способност
 • 23:12 - 23:13
  да се адаптира до сегашниот момент
 • 23:13 - 23:17
  или нивната способност да се трансформира постојано се менува протокот
 • 23:17 - 23:20
  на околности, болка и задоволство
 • 23:20 - 23:27
  во блаженство.
 • 23:29 - 23:33
  Писателот Лев Толстоj, кој го напиша романот “Војна и мир”,
 • 23:33 - 23:36
  истакна дека " секој мисли за менување на светот,
 • 23:36 - 23:44
  но никој не мисли за промена на себе".
 • 23:45 - 23:48
  Дарвин, исто така, забележа дека "најважната карактеристика
 • 23:48 - 23:52
  за опстанок на видовите е не сила или интелигенција,
 • 23:52 - 23:59
  но, адаптабилност кон промени".
 • 24:09 - 24:12
  Неопходно е да станате вешти во адаптација.
 • 24:12 - 24:15
  Будистичкото учење "Аничча" рече:
 • 24:15 - 24:20
  "сè доаѓа и си оди, сè се менува,
 • 24:20 - 24:22
  постојано се менува".
 • 24:22 - 24:29
  Страдање постои само затоа што ние се приврзуваме до одредена форма.
 • 24:32 - 24:35
  Кога се поврзвате со "набљудавачки" дел од себе,
 • 24:35 - 24:42
  со разбирање на "Аничча", тогаш блаженство се јавува во срцето.
 • 25:24 - 25:27
  Во текот на нивната историја, светци и аскети, мудреци и јогиите
 • 25:27 - 25:31
  едногласно го опишувале светиот соjуз што се одржува во срцето.
 • 25:31 - 25:34
  Ова може да се најде во делата на Јован Крстител,
 • 25:34 - 25:36
  поезијата на Руми,
 • 25:36 - 25:40
  и тантритските учења на Индија.
 • 25:40 - 25:42
  Разни учења се обидуваат да го искажаат
 • 25:42 - 25:47
  неостварлива тајната на срцето.
 • 25:47 - 25:51
  Во срцето има соjуз на Шива и Шакти,
 • 25:51 - 25:55
  машка пенетрација во спирала на животот
 • 25:55 - 25:59
  и женската подложност за промените,
 • 25:59 - 26:01
  за набљудување
 • 26:01 - 26:07
  и безусловно прифаќање на сето она што е.
 • 26:07 - 26:08
  За да го отворите вашето срце,
 • 26:08 - 26:12
  мора да отворите себе за да го промените;
 • 26:12 - 26:14
  да живеете во светот што се чини цврст за нас,
 • 26:14 - 26:16
  играjки со него,
 • 26:16 - 26:17
  бидеjки вклучени во него,
 • 26:17 - 26:18
  да живеете целосно,
 • 26:18 - 26:20
  да го сакате навистина,
 • 26:20 - 26:23
  но да знае дека тоа е променливо
 • 26:23 - 26:30
  и дека на крајот сите форми ќе се распуштат и да се променат.
 • 26:30 - 26:34
  Блаженство е енергија која реагира на тишина.
 • 26:34 - 26:38
  Тоа доаѓа од расчистување на ум од сите содржини.
 • 26:38 - 26:42
  Содржината на оваа блажена енергија, родена во тишина, е Свест;
 • 26:42 - 26:45
  Нова свест на Срцето;
 • 26:45 - 26:51
  Свест Поврзана со Сите нешта.
Title:
IWOW - Part 4 - Beyond Thinking
Description:

more » « less
Video Language:
English
Team:
Awaken the World
Project:
02 - Inner Worlds, Outer Worlds
Duration:
31:56

Macedonian subtitles

Revisions