< Return to Video

Cilin do votojë pjesa tjetër e botës në zgjedhjet e vendit tuaj?

 • 0:00 - 0:02
  E pra, siҫ e dijnë shumë nga ju
 • 0:02 - 0:04
  rezultatet e zgjedhjeve të fundit
  ishin si vijon:
 • 0:05 - 0:08
  Hillary Clinton, kandidatja Demokrate
 • 0:08 - 0:10
  fitoi me një lumë votash
 • 0:10 - 0:12
  prej 52% të votave të përgjithshme.
 • 0:13 - 0:15
  Jill Stein, kandidatja e Gjelbër,
 • 0:15 - 0:17
  u rendit me një hendek, e dyta me 19%.
 • 0:18 - 0:21
  Donald J. Trump, kandidati Republikan,
 • 0:21 - 0:23
  e ndiqte direkt me 14%,
 • 0:24 - 0:27
  dhe votat e mbetura
  u ndanë mes abstenuesve
 • 0:27 - 0:30
  dhe Gary Johnson, kandidatit Liberal.
 • 0:33 - 0:35
  (Te qeshura)
 • 0:35 - 0:39
  Tani, në çfarë universi paralel
  mendoni se jetoj?
 • 0:41 - 0:43
  E pra, nuk jetoj në një univers paralel.
 • 0:43 - 0:46
  Jetoj në botë dhe bota kështu ka votuar.
 • 0:47 - 0:50
  Më lejoni tju kthej pas dhe të shpjegoj
  çfarë nënkuptoj.
 • 0:51 - 0:52
  Në qershor të këtij viti,
 • 0:52 - 0:54
  nisa diçka të quajtur "Vota Globale".
 • 0:55 - 0:58
  Dhe Vota Globale bën pikërisht
  atë që tregon dhe emri.
 • 0:59 - 1:00
  Për herë të parë në histori,
 • 1:00 - 1:03
  lejon këdo, kudo në botë,
 • 1:03 - 1:06
  të votojë në zgjedhjet e
  shteteve të tjera.
 • 1:07 - 1:08
  Tani, pse do ta bënit këtë?
 • 1:09 - 1:11
  Çfarë kuptimi ka?
 • 1:11 - 1:13
  Më lejoni tju tregoj
  se si funksionon.
 • 1:13 - 1:15
  Hyn në një website,
 • 1:16 - 1:17
  të bukur për më tepër,
 • 1:18 - 1:21
  dhe zgjedh një proces zgjedhor.
 • 1:21 - 1:23
  Këtu është një grup që e kemi
  mbuluar tashmë.
 • 1:24 - 1:27
  Zhvillojmë afërsisht një në muaj,
  ose diku rrotull.
 • 1:27 - 1:30
  Pra ju mund të shihni Bullgarinë, SHBA,
 • 1:30 - 1:32
  Sekretari i Përgjithshëm
  i Kombeve të Bashkuara,
 • 1:32 - 1:35
  referendumi Brexit atje në fund.
 • 1:35 - 1:38
  Mund te zgjidhni
  zgjedhjet që ju interesojnë,
 • 1:38 - 1:41
  dhe të zgjidhni kandidatët.
 • 1:42 - 1:44
  Këta janë kandidatët
  e zgjedhjeve të fundit presidenciale
 • 1:44 - 1:48
  në vendin e vogël ishullor,
  São Tomé dhe Príncipe,
 • 1:48 - 1:50
  199,000 banorë,
 • 1:50 - 1:52
  në bregun e Afrikës Perendimore.
 • 1:53 - 1:57
  Dhe më pas mund të shihni përmbledhjen
  e shkurtër për secilin prej kandidatëve
 • 1:57 - 2:00
  për të cilën shpresoj të jetë
  mjaft neutral,
 • 2:00 - 2:02
  informues dhe i përmbledhur.
 • 2:02 - 2:05
  Dhe kur gjeni kandidatin
  që ju pëlqen, e votoni.
 • 2:06 - 2:07
  Këta ishin kandidatët
 • 2:07 - 2:10
  në zgjedhjet e fundit Presidenciale
  në Islandë,
 • 2:10 - 2:11
  dhe kështu funksionon.
 • 2:13 - 2:18
  Por, pse do të donit të votonit
  në zgjedhjet e një vendi tjetër?
 • 2:19 - 2:22
  E pra, nuk do të ishte si arsye,
 • 2:22 - 2:23
  ju siguroj për këtë,
 • 2:23 - 2:27
  ndërhyrja në proceset
  demokratike të një vendi tjetër.
 • 2:27 - 2:29
  Nuk është fare ky qëllimi.
 • 2:29 - 2:30
  Në fakt, nuk mundeni,
 • 2:30 - 2:33
  sepse zakonisht unë e shpall rezultatin
 • 2:33 - 2:36
  pasi elektorati i secilit shtet
  ka votuar tashmë,
 • 2:36 - 2:39
  kështu që s'ka asnjë mundësi
  që të ndërhyjmë në atë proces.
 • 2:39 - 2:40
  Por më e rëndësishmja,
 • 2:40 - 2:42
  nuk jam posaçërisht i interesuar
 • 2:42 - 2:44
  në çështjet e brendshme
  te vendeve të veçanta.
 • 2:44 - 2:46
  Kjo nuk është ajo çka votojmë.
 • 2:47 - 2:51
  Ajo që propozuan të bëjnë Donald J. Trump
  apo Hillary Clinton për amerikanët
 • 2:51 - 2:53
  s'është fare puna jonë sinqerisht.
 • 2:53 - 2:56
  Kjo është diçka të cilën vetëm
  Amerikanët mund ta votojnë.
 • 2:56 - 2:59
  Jo, në votimin global, ju merrni
  në konsideratë vetëm një aspekt të tij,
 • 2:59 - 3:02
  çka është se çfarë do bëjnë ata
  lidera për pjesën tjetër prej nesh?
 • 3:03 - 3:06
  Dhe kjo është kaq shumë e rëndësishme
  sepse ne jetojmë,
 • 3:06 - 3:09
  pa dyshim jeni mërzitur së
  dëgjuari tju thonë,
 • 3:09 - 3:13
  në një Botë të globalizuar,
  të hiperndërlidhur, të ndërvarur masivisht
 • 3:14 - 3:17
  ku vendimet politike
  të popujve të vendeve të tjera
 • 3:17 - 3:19
  mund dhe do të kenë ndikim në jetën tonë
 • 3:19 - 3:21
  pa marrë parasysh se kush jemi,
  dhe ku jetojmë.
 • 3:22 - 3:24
  Si krahët e fluturës,
 • 3:24 - 3:27
  që përplasen në njërën anë të Paqësorit
 • 3:27 - 3:30
  dhe me sa duket mund të krijojnë
  një stuhi në anën tjetër,
 • 3:30 - 3:33
  kështu ndodh dhe me botën
  në të cilën jetojmë sot
 • 3:33 - 3:35
  dhe botën e politikës.
 • 3:35 - 3:39
  Nuk ka më një vijë ndarëse midis punëve
  të brendshme dhe atyre ndërkombëtare.
 • 3:40 - 3:42
  Çdo vend, sado i vogël qoftë,
 • 3:42 - 3:44
  edhe nëse është São Tomé dhe Príncipe,
 • 3:44 - 3:47
  mund të nxjerë Nelson Mandela-n e rradhës
 • 3:47 - 3:48
  ose Stalinin e rradhës.
 • 3:50 - 3:54
  Ata mund të ndotin atmosferën dhe
  oqeanet, të cilat na përkasin të gjithëve,
 • 3:54 - 3:57
  ose mund të bëhen të përgjegjshëm
  dhe të na ndihmojnë të gjithëve.
 • 3:58 - 4:01
  E megjithatë, sistemi është aq i çuditshëm
 • 4:01 - 4:04
  sepse ai nuk është në një hap
  me realitetin e globalizimit.
 • 4:04 - 4:08
  Vetëm një numër i vogël njerëzish
  lejohen të votojnë për ata lidera,
 • 4:08 - 4:10
  edhe pse impakti i tyre është gjigant
 • 4:10 - 4:11
  dhe pothuajse universal.
 • 4:12 - 4:13
  Sa ishte numri?
 • 4:13 - 4:16
  140 milionë amerikanë kanë votuar
 • 4:16 - 4:18
  për presidentin e ardhshëm të SHBA,
 • 4:18 - 4:21
  dhe ende, siç e dimë të gjithë,
  për pak javë kohë,
 • 4:21 - 4:24
  dikush do të dorëzojë
  kodet e hedhjeve bërthamore
 • 4:24 - 4:25
  te Donald J. Trump.
 • 4:26 - 4:29
  Tani, nëse kjo s'flet
  për impaktin te të gjithë ne,
 • 4:29 - 4:31
  s'di se çfarë do të duhej tjetër.
 • 4:31 - 4:36
  Në mënyrë të ngjashme, zgjedhjet
  e referendumit për Brexit,
 • 4:37 - 4:41
  pak miliona nga populli
  Britanik votuan për të,
 • 4:41 - 4:43
  por sidoqë të shkonte rezultati i votimit,
 • 4:43 - 4:45
  do kish një impakt të rëndësishëm
 • 4:45 - 4:49
  mbi jetët e dhjetëra, qindra miliona
  njerëzve në mbarë botën.
 • 4:50 - 4:52
  Dhe prapë, vetëm një numër
  i vogël mund të votojë.
 • 4:52 - 4:53
  Çfarë demokracie është kjo?
 • 4:55 - 4:56
  Vendime madhore që na prekin të gjithë
 • 4:56 - 5:00
  vendosen nga një numër relativisht
  shumë i vogël njerëzish.
 • 5:00 - 5:02
  Dhe nuk e di për ju,
 • 5:02 - 5:04
  por mua nuk më tingëllon
  dhe aq demokratike.
 • 5:04 - 5:06
  Kështu që po përpiqem ta qartësoj.
 • 5:06 - 5:08
  Ashtu si e përmenda
 • 5:08 - 5:09
  ne nuk pyesim për pyetjet e brendshme.
 • 5:10 - 5:13
  Në fakt, unë drejtoj vetëm dy pyetje
  për të gjithë kandidatët.
 • 5:13 - 5:15
  U dërgoj atyre të njëjtat
  dy pyetje çdo herë.
 • 5:15 - 5:17
  Pyes, një,
 • 5:17 - 5:20
  nëse zgjidheni, çfarë do të bëni
  për pjesën tjetër prej nesh,
 • 5:20 - 5:23
  për pjesën e mbetur të shtatë miliardëve
  që jetojnë në këtë planet?
 • 5:23 - 5:25
  Pyetja e dytë:
 • 5:25 - 5:28
  Cili është vizioni juaj
  për të ardhmen e vendit tuaj në botë?
 • 5:28 - 5:30
  Çfarë roli e shihni të luajë?
 • 5:31 - 5:33
  Secilit kandidat, i dërgoj këto pyetje.
 • 5:33 - 5:35
  Ata s'përgjigjen të gjithë.
  Të jemi të qartë.
 • 5:35 - 5:37
  E marr parasysh që nëse je rradhitur
 • 5:37 - 5:40
  për t'u bërë presidenti i ardhshëm i SHBA,
 • 5:40 - 5:42
  me siguri je i zënë në shumicën e kohës,
 • 5:42 - 5:46
  kështu që s'jam krejt i befasuar që nuk
  përgjigjen të gjithë, por shumë e bëjnë.
 • 5:46 - 5:48
  Çdo herë e më shumë.
 • 5:48 - 5:50
  Dhe disa prej tyre,
  japin më tepër se përgjigje.
 • 5:50 - 5:53
  Disa prej tyre përgjigjen në mënyrën
  me entuziaste dhe emocionuese
 • 5:53 - 5:54
  që mund ta imagjinoni.
 • 5:54 - 5:57
  Dua të them një fjalë këtu
  për Saviour Chishimba,
 • 5:57 - 5:58
  që ishte një prej kandidatëve
 • 5:58 - 6:00
  në zgjedhjet e fundit
  presidenciale në Zambia.
 • 6:00 - 6:05
  Përgjigjet e tij në këto dy pyetje
  ishin në thelb një disertacion 18-faqësh
 • 6:05 - 6:09
  për këndvështrimin e tij mbi rolin
  potencial të Zambia-s në botë
 • 6:09 - 6:11
  dhe në komunitetin ndërkombëtar.
 • 6:11 - 6:13
  E postova në website që
  gjithkush të mund ta lexojë.
 • 6:14 - 6:16
  Tani, Saviour fitoi votën globale,
 • 6:17 - 6:19
  por nuk i fitoi zgjedhjet në Zambia.
 • 6:19 - 6:21
  Kështu që po pyesja veten,
 • 6:21 - 6:23
  çfarë do të bëj me këtë grup
  të jashtëzakonshëm njerëzish?
 • 6:23 - 6:27
  Kam disa njerëz të mrekullueshëm këtu
  që kanë fituar votën globale.
 • 6:27 - 6:28
  Ne gjithmonë gabojmë, sidoqoftë.
 • 6:28 - 6:29
  Ai që kemi zgjedhur
 • 6:30 - 6:32
  s'është kurrë personi i zgjedhur
  nga elektorati vendas.
 • 6:34 - 6:37
  Pjesërisht mund të jetë sepse
  duket se ne anojmë nga gratë.
 • 6:37 - 6:40
  Por mendoj se kjo mund të jetë një shenjë
 • 6:40 - 6:43
  se elektoratit vendas është ende
  duke menduar në shkallë tepër kombëtare.
 • 6:43 - 6:45
  Janë ende duke menduar shumë së brendshmi.
 • 6:45 - 6:49
  Ata janë ende duke pyetur veten:
  Çfarë ka për mua këtu? ...
 • 6:49 - 6:51
  në vend të asaj që
  duhet të kërkojnë sot,
 • 6:51 - 6:53
  që është, çfarë ka për ne këtu?
 • 6:54 - 6:55
  Por ja që ndodh.
 • 6:55 - 6:57
  Pra sugjerime, jo tani, ju lutem,
 • 6:57 - 6:59
  por më dërgoni email nëse ju vjen një ide
 • 6:59 - 7:03
  për atë që mund të bëjmë me këtë ekip
  mahnitës humbësish të lavdishëm.
 • 7:03 - 7:04
  (Të qeshura)
 • 7:04 - 7:06
  Kemi Saviour Chishimba,
  që e përmenda.
 • 7:06 - 7:08
  Kemi Halla Tómasdóttir,
 • 7:08 - 7:11
  e cila ishte favoritja në zgjedhjet
  presidenciale islandeze.
 • 7:11 - 7:13
  Disa mund ta kenë parë
  fjalimin e saj mahnitës në TEDWomen
 • 7:13 - 7:15
  vetëm disa javë më parë
 • 7:15 - 7:18
  ku ajo foli rreth nevojës për më shumë
  gra pjesëmarrëse në politikë.
 • 7:18 - 7:21
  Kemi Maria das Neves
  nga São Tomé dhe Príncipe.
 • 7:22 - 7:23
  Kemi Hillary Clinton.
 • 7:23 - 7:25
  Nuk e di nëse ajo është e disponueshme.
 • 7:25 - 7:26
  Kemi Jill Stein.
 • 7:27 - 7:30
  Dhe kemi mbuluar gjithashtu
  zgjedhjet e radhës
 • 7:30 - 7:33
  për Sekretarin e Përgjithshëm
  të Kombeve të Bashkuara.
 • 7:33 - 7:36
  Kemi ish-kryeministrin e Zelandës së Re,
 • 7:36 - 7:38
  që do ishte një anëtar
  i mrekullueshëm i ekipit.
 • 7:38 - 7:39
  Pra mendoj ndoshta ata njerëz,
 • 7:39 - 7:42
  klubi i humbësve të lavdishëm,
  mund të udhëtojnë nëpër botë
 • 7:42 - 7:43
  kudo ku ka zgjedhje
 • 7:43 - 7:47
  dhe në kohën tonë moderne
  tju kujtojnë njerëzve nevojën
 • 7:47 - 7:48
  e të menduarit së jashtmi
 • 7:48 - 7:51
  dhe për pasojat ndërkombëtare.
 • 7:52 - 7:54
  Pra, çfarë vjen pas votës globale?
 • 7:54 - 7:56
  Epo, padyshim,
 • 7:56 - 8:01
  shfaqja Donald dhe Hillary
  është pak e vështirë për tu ndjekur,
 • 8:01 - 8:04
  por ka disa zgjedhje të tjera
  të rëndësishme që po vijnë.
 • 8:04 - 8:05
  Në fakt, duket sikur janë shumëzuar.
 • 8:05 - 8:09
  Diçka po ndodh, në botë
  Jam i sigurt që e keni vënë re.
 • 8:09 - 8:12
  Dhe zgjedhjet e ardhshme të radhës
  të gjitha kanë rëndësi kritike.
 • 8:13 - 8:15
  Në vetëm pak ditë,
 • 8:15 - 8:18
  kemi ripërsëritjen e zgjedhjeve
  presidenciale të Austrisë,
 • 8:18 - 8:20
  me mundësinë që Norbert Hofer
 • 8:20 - 8:22
  të bëhet siç përshkruhet zakonisht,
 • 8:22 - 8:25
  presidenti i parë ekstremist i djathtë
  në Evropë prej Luftës së Dytë Botërore.
 • 8:26 - 8:28
  Vitin tjetër kemi Gjermaninë,
 • 8:28 - 8:29
  Francën,
 • 8:29 - 8:31
  kemi zgjedhjet presidenciale në Iran
 • 8:31 - 8:32
  dhe një duzinë të tjera.
 • 8:33 - 8:35
  Nuk bëhet më pak e rëndësishme.
 • 8:35 - 8:37
  Bëhet gjithmonë e më e rëndësishme.
 • 8:38 - 8:42
  Në mënyrë të qartë, vota globale
  nuk është vetëm një projektit i veçuar.
 • 8:42 - 8:44
  Nuk qëndron më vete.
 • 8:45 - 8:46
  Ai ka një sfond të caktuar.
 • 8:46 - 8:50
  Është pjesë e një projekti
  që kam filluar që në vitin 2014,
 • 8:50 - 8:52
  që e kam quajtur Vendi i Mirë.
 • 8:52 - 8:55
  Ideja e Vendit të Mirë në thelb
  është mjaft e thjeshtë.
 • 8:56 - 8:59
  Është diagnoza ime e thjeshtë
  se çfarë nuk shkon në botë
 • 8:59 - 9:01
  dhe si mund ta rregullojmë.
 • 9:02 - 9:04
  Çfarë nuk shkon në botë
  e kam lënë të kuptohet tanimë.
 • 9:04 - 9:07
  Në thelb, ne përballemi me
  një numër të madh e në rritje
 • 9:07 - 9:10
  sfidash gjigande, ekzistenciale, globale:
 • 9:10 - 9:13
  ndryshimi i klimës, abuzimet
  me të drejtat e njeriut,
 • 9:13 - 9:17
  migrime masive, terrorizmi,
  kaosi ekonomik, përhapja e armëve.
 • 9:18 - 9:21
  Të gjitha këto probleme
  të cilat kërcënojnë të na zhdukin
 • 9:21 - 9:23
  janë nga vetë natyra
  probleme të globalizuara.
 • 9:23 - 9:28
  Asnjë vend nuk e ka aftësinë
  e trajtimit të tyre më vete.
 • 9:29 - 9:30
  Pa dyshim,
 • 9:31 - 9:34
  që ne duhet të bashkëpunojmë
  dhe duhet të bashkëpunojmë si kombe
 • 9:34 - 9:36
  nëse duam t'i zgjidhim këto probleme.
 • 9:37 - 9:39
  Është kaq e qartë dhe prapë nuk e bëjmë.
 • 9:40 - 9:42
  Nuk e bëjmë aq shpesh sa duhet.
 • 9:43 - 9:46
  Shumicën e kohës,
  vendet vazhdojnë ende të sillen
 • 9:46 - 9:51
  sikur po përballen, si fise egoiste
  që luftojnë ndaj njëri-tjetrit,
 • 9:51 - 9:54
  pak a shumë sic kanë vepruar
  kur u shpikën kombet-shtete
 • 9:54 - 9:55
  qindra vjet më parë.
 • 9:55 - 9:57
  Dhe kjo duhet të ndryshojë.
 • 9:57 - 10:01
  Ky nuk është ndryshim sistemesh
  politike ose ndryshim ideologjish.
 • 10:01 - 10:03
  Ky është një ndryshim në kulturë.
 • 10:03 - 10:05
  Të gjithë ne duhet ta kuptojmë
 • 10:06 - 10:10
  që të menduarit nga brenda nuk ofron
  zgjidhje për problemet e botës.
 • 10:10 - 10:14
  Duhet të mësojmë se si
  të bashkëpunojmë shumë më tepër
 • 10:14 - 10:16
  dhe të konkurojmë disi më pak.
 • 10:17 - 10:20
  Përndryshe gjërat do të
  vazhdojnë të përkeqësohen
 • 10:20 - 10:23
  Dhe do të shkojnë shumë më keq,
  shumë më shpejt sesa e parashikojmë.
 • 10:24 - 10:26
  Ky ndryshim do të ndodhi vetëm
 • 10:26 - 10:27
  nëse ne njerëzit e zakonshëm
 • 10:27 - 10:30
  ju themi politikanëve tanë
  se gjërat kanë ndryshuar.
 • 10:30 - 10:33
  Duhet t'u tregojmë atyre
  se kultura ka ndryshuar.
 • 10:33 - 10:35
  Duhet t'u tregojmë atyre
  se kanë një mandat të ri.
 • 10:35 - 10:38
  Mandati i vjetër ishte mjaft i thjeshtë
  dhe mjaft i vetëm:
 • 10:38 - 10:41
  nëse jeni në pozitë pushteti
  ose autoriteti,
 • 10:41 - 10:44
  jeni përgjegjës për njerzit dhe për
  atë pjesë të vogël të territorit tuaj,
 • 10:44 - 10:45
  dhe kaq.
 • 10:45 - 10:48
  Dhe nëse, që të bëni më të mirën
  për njerzit tuaj,
 • 10:48 - 10:51
  do të shkelni mbi çdokënd tjeter
  në planet, akoma më mirë.
 • 10:51 - 10:53
  Kjo konsiderohet pak si macho.
 • 10:53 - 10:56
  Sot, mendoj se çdokush në një
  pozitë pushteti dhe përgjegjësise
 • 10:56 - 10:58
  ka marrë një mandat të dyfishtë,
 • 10:58 - 11:01
  I cili thotë që nëse je në pozitë
  pushteti dhe përgjegjësise,
 • 11:01 - 11:03
  je përgjegjës për njerëzit e tu
 • 11:03 - 11:06
  dhe për çdo burrë, grua, fëmijë
  apo kafshë në këtë planet.
 • 11:07 - 11:10
  Je përgjegjës për pjesën
  tënde të territorit
 • 11:10 - 11:13
  dhe për çdo metër katror
  të sipërfaqes së tokës
 • 11:13 - 11:15
  dhe atmosferës sipër saj.
 • 11:15 - 11:18
  E nëse s'të pëlqen kjo përgjegjësi,
  atëhere s'duhet të jesh në pushtet.
 • 11:18 - 11:20
  Ky është sundimi i epokës moderne për mua,
 • 11:20 - 11:24
  Dhe ky është mesazhi që ne
  duhet tju japim politikanëve tanë,
 • 11:24 - 11:27
  dhe tju tregojmë se kjo është mënyra se
  si bëhen gjërat ditët e sotme.
 • 11:27 - 11:29
  Ndryshe, jemi të gjithë të mbaruar.
 • 11:30 - 11:32
  Në fakt, nuk kam ndonjë problem
 • 11:32 - 11:35
  me kredon e Donald Trumpit,
  "Amerika e para".
 • 11:35 - 11:37
  Më duket një deklaratë mjaft banale
 • 11:37 - 11:40
  e asaj që politikanët kanë bërë
  e ndoshta duhet të bëjnë gjithmonë.
 • 11:40 - 11:44
  Sigurisht që janë zgjedhur të përfaqësojnë
  interesat e popullit të tyre.
 • 11:44 - 11:47
  Por ajo që më duket kaq e mërzitshme,
  e modës së vjetër,
 • 11:47 - 11:50
  dhe kaq pa imagjinatë
  përsa i përket kësaj kapje
 • 11:50 - 11:53
  është se Amerika e para
  nënkupton gjithë të tjerët të fundit,
 • 11:54 - 11:58
  bërja e Amerikës së madhe përsëri do thotë
  bërja e gjithkujt tjetër të vogël përsëri,
 • 11:58 - 12:00
  e kjo s'është e vërtetë.
 • 12:01 - 12:04
  Në punën time si këshilltar i politikave
  gjatë këtyre 20 viteve,
 • 12:04 - 12:07
  Kam parë kaq e kaq qindra
  shembuj politikash
 • 12:07 - 12:11
  që harmonizojnë nevojat e brendëshme
  me ato ndërkombëtare,
 • 12:11 - 12:13
  dhe ato janë politika më të mira.
 • 12:13 - 12:16
  Nuk ju kërkoj kombeve të
  bëhen altruist apo vetë-sakrifikues.
 • 12:16 - 12:18
  Kjo do ishte qesharake.
 • 12:18 - 12:19
  Asnjë komb nuk duhet ta bëjë.
 • 12:20 - 12:24
  Po u kërkoj të zgjohen dhe të kuptojnë se
  kemi nevojë për një formë të re qeverisje,
 • 12:24 - 12:25
  e cila është e mundshme
 • 12:26 - 12:27
  dhe i harmonizon këto dy nevoja,
 • 12:27 - 12:31
  për tju bërë mirë njerzve tanë
  dhe për tju bërë mirë gjithë të tjerëve.
 • 12:32 - 12:34
  Që nga zgjedhjet e SHBA dhe Brexit,
 • 12:34 - 12:36
  po bëhet gjithnjë e më e qartë për mua
 • 12:36 - 12:39
  se dallimet e vjetra të krahut
  të majtë dhe të djathtë
 • 12:39 - 12:40
  nuk kanë më kuptim.
 • 12:40 - 12:42
  Ato nuk përshtaten me modelin.
 • 12:43 - 12:45
  Çfarë duket me rëndësi sot
 • 12:45 - 12:47
  është shumë e thjeshtë,
 • 12:47 - 12:49
  nëse pikëpamja juaj për botën
 • 12:49 - 12:53
  është që gjeni komfort duke u bazuar
  së brëndshmi dhe në të kaluarën,
 • 12:53 - 12:57
  apo nëse ashtu si unë, gjeni shpresë
  duke parë përpara dhe jashtë.
 • 12:58 - 13:00
  Kjo është politika e re.
 • 13:00 - 13:03
  Kjo është ndarja e re që po
  e ndan botën në mes.
 • 13:05 - 13:08
  Mund të tingëllojë si paragjykuese,
  por nuk e ka këtë qëllim.
 • 13:08 - 13:10
  Nuk e keqkuptoj fare
 • 13:10 - 13:14
  pse ka kaq shumë njerëz që gjejnë komfort
  duke parë brenda dhe te e kaluara.
 • 13:15 - 13:17
  Kur vijnë kohë të vështira,
  kur s'keni shumë para,
 • 13:17 - 13:19
  Kur ndiheni të pasigurt
  dhe të pambrojtur,
 • 13:19 - 13:22
  është prirje njerëzore
  të kthehesh nga brenda,
 • 13:22 - 13:24
  të mendosh për nevojat tua
 • 13:24 - 13:26
  dhe të shmangësh nevojat
  e gjithë të tjerëve,
 • 13:26 - 13:30
  dhe ndoshta të fillosh të imagjinosh
  se e kaluara ishte disi më e mirë
 • 13:30 - 13:32
  se e tashmja apo sa mund të jetë
  e ardhmja.
 • 13:33 - 13:35
  Por besoj se ky është
  një fund pa krye.
 • 13:35 - 13:37
  Historia tregon ky që është
  një fund pa krye.
 • 13:37 - 13:40
  Kur njerëzit kthehen nga brënda dhe mbrapa
 • 13:40 - 13:41
  progresi njerëzor kthehet mbrapsh
 • 13:41 - 13:45
  e gjërat përkeqësohen shumë shpejt
  për të gjithë në fakt.
 • 13:47 - 13:48
  Nëse jeni si unë
 • 13:48 - 13:51
  dhe besoni te ardhmja dhe jashtë,
 • 13:51 - 13:56
  besoni se gjëja më e mirë për
  njerëzimin është diversiteti i tij,
 • 13:56 - 13:58
  dhe gjëja më e mirë e globalizimit
 • 13:58 - 14:03
  është mënyra se si e nxit diversitetin,
  atë përzierje kulturore
 • 14:03 - 14:06
  duke sjellë diçka më krijuese,
  më emocionuese, më produktive
 • 14:06 - 14:09
  seç ka qenë ndonjëherë më parë
  në historinë e njerëzimit,
 • 14:09 - 14:11
  atëherë, miq, ne kemi
  një punë për të bërë,
 • 14:12 - 14:15
  sepse brigada brenda dhe prapa
 • 14:15 - 14:18
  janë bashkuar si kurrë më parë,
 • 14:18 - 14:20
  dhe se besimi i brenda dhe prapa,
 • 14:20 - 14:22
  ajo frikë, ai ankth,
 • 14:23 - 14:25
  që luan me instinktet më të thjeshta,
 • 14:25 - 14:27
  është duke gjithëpërfshirë botën.
 • 14:27 - 14:29
  Të gjithë ata prej nesh që,
 • 14:29 - 14:32
  njësoj si unë besojnë, përpara dhe jashtë,
 • 14:32 - 14:34
  ne duhet të organizohemi,
 • 14:35 - 14:39
  sepse koha po vrapon shumë, shumë shpejt.
 • 14:40 - 14:41
  Ju falemnderit.
 • 14:41 - 14:43
  (Duartrokitje)
Title:
Cilin do votojë pjesa tjetër e botës në zgjedhjet e vendit tuaj?
Speaker:
Simon Anholt
Description:

Dëshironi që të keni mundësi të votonit në zgjedhjet e një vendi tjetër? Simon Anholt zbulon Global Vote, një platformë online që lejon gjithëkënd, kudo në botë, "të votojë" në zgjedhjet e çdo shteti në tokë (me rezultate surprizuese).

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
Project:
TEDTalks
Duration:
14:55

Albanian subtitles

Revisions