Return to Video

Sam RIchards: Një eksperiment radikal ne ndjeshmeri

 • 0:00 - 0:03
  Studentët e mi, më pyesin shpesh,
 • 0:03 - 0:05
  "Cfare është sociologjia?"
 • 0:05 - 0:07
  E unë ju them, " Ajo studion
 • 0:07 - 0:09
  mënyrat se si qeniet njerëzore
 • 0:09 - 0:12
  janë të formuar nga gjërat të cilat ata nuk i shohin."
 • 0:12 - 0:16
  Dhe ata pyesin, "Si mund të bëhem sociolog?
 • 0:16 - 0:18
  Si mundem ti kuptoj këto forca të padukshme?"
 • 0:18 - 0:20
  Dhe ju përgjigjem. "Bashkëndjesia."
 • 0:20 - 0:22
  Filloni me dhembshuri - bashkëndjenje.
 • 0:22 - 0:25
  Sepse çdo gjë fillon me bashkëndjenje.
 • 0:25 - 0:27
  Hiqeni veten nga lëkura e juaj,
 • 0:27 - 0:29
  vendoseni veten në lëkurën e një personi tjetër."
 • 0:29 - 0:32
  Do t'ju jap një shembull.
 • 0:32 - 0:34
  E paramendoj jetën time,
 • 0:34 - 0:36
  sikur njëqind vite më herët
 • 0:36 - 0:38
  Kina do të kishte qenë shteti më i fuqishëm në botë
 • 0:38 - 0:40
  dhe ata do të vinin në Shtetet e Bashkuara
 • 0:40 - 0:42
  për të kërkuar thëngjill,
 • 0:42 - 0:45
  dhe do të gjenin, në fakt do të gjenin në sasi të mëdha po këtu.
 • 0:45 - 0:48
  Shumë shpejt, do të fillonin të transportonin këtë thëngjill,
 • 0:48 - 0:50
  me tonelata,
 • 0:50 - 0:53
  me trena, me anije,
 • 0:53 - 0:57
  deri në Kinë apo edhe diku tjetër në botë.
 • 0:57 - 1:00
  Dhe ata do të pasuroheshin duke e transportuar në këtë mënyrë.
 • 1:00 - 1:02
  Dhe do të ndërtonin qytete të bukura
 • 1:02 - 1:06
  të gjitha këto prej atij thëngjilli.
 • 1:07 - 1:10
  Ndërsa këtu në Shtetet e Bashkuara,
 • 1:10 - 1:12
  ne shohim një dëshprim dhe humbje ekonomike.
 • 1:12 - 1:14
  Kjo është çfare unë pashë.
 • 1:14 - 1:17
  Unë pashë njerëzit të cilët po mundoheshin të mbijetonin,
 • 1:17 - 1:20
  duke mos patur dijeni se çfare po i pret.
 • 1:20 - 1:22
  Dhe pastaj i bëra vetes një pyetje.
 • 1:22 - 1:25
  Unë pyeta "Si është e mundur që ne këtu në Shtetet e Bashkuara të jemi kaq të varfur,
 • 1:25 - 1:27
  duke ditur se thëngjilli është një burim i pasur,
 • 1:27 - 1:29
  vlen shumë para?"
 • 1:29 - 1:31
  Dhe e kuptova,
 • 1:31 - 1:34
  sepse Kinezët kanë përvetësuar
 • 1:34 - 1:37
  me një klasë të pakët sunduese këtu në Shtetet e Bashkuara
 • 1:37 - 1:41
  dhe kanë grabitur të gjitha paratë e pasuritë për vete.
 • 1:41 - 1:43
  E ne të tjerët, shumica prej neve,
 • 1:43 - 1:45
  luftojmë të mbijetojmë.
 • 1:45 - 1:48
  Dhe Kinezët i kanë dhuruar kësaj elite të vogël sunduese
 • 1:48 - 1:51
  shumë armë dhe teknologji të sofistikuar
 • 1:51 - 1:54
  që të siguroj që njerëzit sikur unë
 • 1:54 - 1:57
  të mos flasin kundër këtyre marrëdhënieve.
 • 1:58 - 2:01
  A ju tingëllon kjo e njohur?
 • 2:01 - 2:03
  Dhe ata po ashtu i kanë stërvitur Amerikanët
 • 2:03 - 2:05
  t'ju ndihmojnë ta mbrojnë thëngjillin.
 • 2:05 - 2:08
  Dhe kudo, ishin vendosur simbolet e Kinezëve--
 • 2:08 - 2:11
  gjithëkund, një përkujtues i përhershëm.
 • 2:11 - 2:13
  Dhe në Kinë,
 • 2:13 - 2:15
  çfare po thonin ata në Kinë?
 • 2:15 - 2:18
  Asgjë. Ata nuk po flisnin rreth nesh. Ata nuk po flisnin për thëngjillin.
 • 2:18 - 2:20
  Nëse i pyesni ata,
 • 2:20 - 2:22
  do të përgjigjeshin, " Shikoni, ju e dini që thëngjilli, neve na nevojitet thëngjilli.
 • 2:22 - 2:25
  Ajo qe po them unë është, njerëz nuk do ti ule temperaturat në termostat.
 • 2:25 - 2:28
  Nuk duhet ta prisni këtë gjë."
 • 2:28 - 2:31
  Kështu që unë nevrikosem, dhe humb toruan,
 • 2:31 - 2:33
  sikurse shumë njerëz të zakonshëm.
 • 2:33 - 2:36
  Dhe luftoj, dhe kuptohet gjithëçka prishet.
 • 2:36 - 2:39
  Kinezët kundërvihen në mënyrë të shëmtuar.
 • 2:40 - 2:43
  Dhe ende pa e kuptuar ne, ata dërgojnë tankset
 • 2:43 - 2:45
  pastaj edhe trupat luftarake,
 • 2:45 - 2:47
  shumë njerëz po vdesin,
 • 2:47 - 2:52
  dhe mbretëron një situatë tejet e vështirë.
 • 2:52 - 2:55
  A mund ta imagjinoni se çka do të ndjeni
 • 2:55 - 2:57
  nëse do të ishit në lëkurën time?
 • 2:57 - 3:00
  A mund të paramendoni që kur të dilni nga kjo ndërtesë
 • 3:00 - 3:02
  do të shihni një tanks të vendosur aty
 • 3:02 - 3:05
  apo një kamion përplot me ushtarë?
 • 3:05 - 3:07
  Dhe vetëm paramendoni se çka do të ndjenit.
 • 3:07 - 3:10
  Sepse e dini përse ata janë aty, dhe se çfare po bëjnë aty.
 • 3:10 - 3:14
  Dhe ju e ndjeni mllefin e frikën.
 • 3:14 - 3:17
  Nëse këtë ju mund ta paramendoni, atëherë kjo është dhembshuria--kjo është bashkëndjesia.
 • 3:17 - 3:20
  Ju keni dale nga lëkura e juaj, e jeni vendosur në lëkurën time.
 • 3:20 - 3:22
  Dhe keni mundur të ndjeni atë.
 • 3:22 - 3:24
  Në rregull, kjo ishte vetëm për t'ju ngrohur pak.
 • 3:24 - 3:26
  Pra ishte një parahyrje.
 • 3:26 - 3:28
  Tani ne do të shohim
 • 3:28 - 3:30
  eksperimentin e vërtetë radikal
 • 3:30 - 3:33
  Dhe vetëm sa për t'ju rikujtuar diskutimin tim, se ajo cfare kërkoj nga ju
 • 3:33 - 3:35
  është të vendosni veten në lëkurën
 • 3:35 - 3:38
  e një arabi musliman të zakonshëm
 • 3:38 - 3:40
  i cili jeton në Lindjen e Mesme--
 • 3:40 - 3:43
  më saktësisht, në Irak.
 • 3:44 - 3:46
  Dhe për t'ju ndihmuar pak,
 • 3:46 - 3:50
  ndoshta paramendoni se jeni anëtar i një familje të klasës së mesme në Bagdad--
 • 3:50 - 3:53
  dhe se ju doni vetëm të mirën e fëmijëve tuaj.
 • 3:53 - 3:55
  Ju dëshironi që fëmijët tuaj të kenë një jetë sa më të mirë.
 • 3:55 - 3:57
  Dhe sa herë shihni lajmet, ju i kushtoni vëmendjen,
 • 3:57 - 4:00
  ju lexoni shtypin ditor, ju takoni miqtë për kafe,
 • 4:00 - 4:02
  dhe ju lexoni shtypin ditor nga e gjithë bota.
 • 4:02 - 4:04
  Dhe nganjëherë ju po ashtu shihni në kanalet satelitore,
 • 4:04 - 4:06
  CNN nga Shtetet e Bashkuara.
 • 4:06 - 4:08
  Kështu që e keni një ndjenjë se çfare Amerikanët jane duke menduar.
 • 4:08 - 4:11
  Por në fakt, ju vetëm se dëshironi një jetë sa më të mirë për veten.
 • 4:11 - 4:13
  Kjo është se çfare ju dëshironi.
 • 4:13 - 4:15
  Ju jeni një arab musliman duke jetuar në Irak.
 • 4:15 - 4:17
  Ju dëshironi një jetë sa më të mirë për veten.
 • 4:17 - 4:19
  Prandaj, më lejoni t'ju ndihmoj.
 • 4:19 - 4:21
  Më lejoni t'ju sqaroj disa gjëra
 • 4:21 - 4:23
  që ju mund ti mendoni.
 • 4:23 - 4:26
  E para: ky farë inkursioni në vendin tuaj
 • 4:26 - 4:28
  në 20 vitet e fundit, dhe më herët,
 • 4:28 - 4:31
  shkaku pse dikush është i interesuar për vendin tuaj, e sidomos Shtetet e Bashkuara,
 • 4:31 - 4:33
  është nafta.
 • 4:33 - 4:36
  Gjithçka është rreth naftës, ju e dini, gjithëkush e di.
 • 4:36 - 4:39
  Edhe njerëzit në Shtetet e Bashkuara e dinë se kjo punë ka të bëjë me naftën.
 • 4:39 - 4:41
  E kjo ndodh sepse dikush tjetër
 • 4:41 - 4:44
  ka një interes për burimet tuaja.
 • 4:44 - 4:47
  Burimi ështe i juaji, nuk i takon dikujt tjetër.
 • 4:47 - 4:50
  Atdheu është i juaji, burimet janë tuajat.
 • 4:50 - 4:52
  Por dikush tjetër e ka zgjedhur.
 • 4:52 - 4:54
  Dhe e dini pse dikush tjetër e ka zgjedhur?
 • 4:54 - 4:56
  E dini përse ata ja kanë mësyer?
 • 4:56 - 4:58
  Sepse ata e kanë një sistem të plotë ekonomik
 • 4:58 - 5:00
  që varet në naftë--
 • 5:00 - 5:02
  në naftën e huaj,
 • 5:02 - 5:05
  naftë e cila vjen nga anët e botës, të cilën ata nuk e zotërojnë.
 • 5:05 - 5:07
  E çfare tjetër mendoni për këta njerëz?
 • 5:07 - 5:09
  Amerikanët, ata janë të pasur.
 • 5:09 - 5:11
  Shikoni, ata jetojnë në shtëpi të mëdha, posedojnë makina të mëdhaja,
 • 5:11 - 5:13
  ata të gjithë janë biondë, sykaltërt, e janë shumë të lumtur.
 • 5:13 - 5:15
  Ju mendoni, që kjo natyrisht nuk është e vërtetë,
 • 5:15 - 5:18
  por kjo është përshtypja mediale, dhe kuptohet kjo është se çfare rezulton të kuptohet.
 • 5:18 - 5:20
  Se ata kanë qytete të mëdha,
 • 5:20 - 5:23
  e se këto qytete varen të gjitha në naftë.
 • 5:24 - 5:26
  E në atdheun tuaj, çfare shihni?
 • 5:26 - 5:28
  Varfëri, dëshprim, luftë për mbijetesë.
 • 5:28 - 5:31
  Shikoni, ju nuk jetoni në një shtet të pasur.
 • 5:31 - 5:34
  Ky është Iraku.
 • 5:35 - 5:37
  Kjo është ajo cfare shihni.
 • 5:37 - 5:39
  Ju shihni njerëz të cilët luftojnë të mbijetojnë.
 • 5:39 - 5:41
  Ajo qe dua të them; ju shihni shumë varfëri.
 • 5:41 - 5:43
  Dhe ju ndjeni diçka për këtë gjë.
 • 5:43 - 5:45
  Këta njerëz kanë për qëllim burimet tuaja,
 • 5:45 - 5:47
  kjo është ajo se cfare ju shihni?
 • 5:47 - 5:49
  Ju shihni diçka tjetër për ate qe edhe bisedoni--
 • 5:49 - 5:51
  Amerikanët nuk bisedojnë për këtë gjë, por ju po.
 • 5:51 - 5:54
  Ekziston militarizimi i botës,
 • 5:54 - 5:56
  me qendër po në Shtetet e Bashkuara.
 • 5:56 - 5:58
  Dhe Shtetet e Bashkuara
 • 5:58 - 6:01
  përgjigjet për gati gjysmën
 • 6:01 - 6:03
  e shpenzimeve të ushtrisë në botë--
 • 6:03 - 6:05
  katër përqind e popullatës së botës.
 • 6:05 - 6:08
  Dhe ju e ndjeni, e shihni çdo ditë.
 • 6:08 - 6:10
  Kjo është pjesë e jetë suaj.
 • 6:10 - 6:12
  Dhe ju flisni për këtë gjë me miqtë tuaj.
 • 6:12 - 6:15
  Lexoni për këtë.
 • 6:15 - 6:18
  Dhe kur ishte Sadam Husein në fuqi,
 • 6:18 - 6:21
  Amerikanëve nuk ju bëhej vonë për krimet e tij.
 • 6:21 - 6:23
  Kur ai po helmonte me gas kurdët dhe iranianët,
 • 6:23 - 6:25
  ata nuk brengoseshin fare.
 • 6:25 - 6:27
  Kur u rrezikua nafta.
 • 6:27 - 6:31
  papritmas gjithçka dukej e rëndësishme.
 • 6:32 - 6:34
  Dhe ajo qe shihni, diçka tjetër,
 • 6:34 - 6:36
  Shtetet e Bashkuara,
 • 6:36 - 6:38
  qendra e demokracisë rreth botës,
 • 6:38 - 6:40
  ata nuk duket sikur po
 • 6:40 - 6:44
  përkrahnin shtetet demokratike rreth botës.
 • 6:44 - 6:47
  Ekzistojnë shumë shtete, të cilat prodhojnë naftë,
 • 6:47 - 6:50
  që nuk janë aq demokratike, por që mbështeten nga Shtetet e Bashkuara.
 • 6:50 - 6:52
  Kjo është e çuditshme.
 • 6:52 - 6:55
  Oh, këto inkursione, këto dy luftëra,
 • 6:55 - 6:57
  10 vitet e sanksionieve,
 • 6:57 - 7:01
  tetë vitet e okupimit,
 • 7:01 - 7:04
  rebelimi i cili është ndërsyer në njerëzit tuaj,
 • 7:04 - 7:07
  qindra mijëra
 • 7:07 - 7:12
  vdekje të njerëzve civil,
 • 7:12 - 7:15
  e te gjitha për shkak të naftës.
 • 7:15 - 7:17
  Nuk mund të mendoni ndryshe.
 • 7:17 - 7:19
  Ju flisni për këtë gjë.
 • 7:19 - 7:22
  Gjithmonë ju paraprin mendimeve tuaja.
 • 7:22 - 7:25
  Ju thoni, "Si është kjo e mundur?"
 • 7:25 - 7:28
  Dhe ky njeri, mund te jetë kushdo--
 • 7:28 - 7:30
  gjyshi juaj, xhaxhai juaj,
 • 7:30 - 7:32
  babai juaj, biri juaj.
 • 7:32 - 7:35
  fqinji juaj, profesori juaj, studenti juaj.
 • 7:35 - 7:38
  Dikur një jetë me lumturi e gaz,
 • 7:38 - 7:41
  dhe papritmas dhimbje e pikëllim.
 • 7:41 - 7:44
  Gjithëkush në vendin tuaj
 • 7:44 - 7:47
  është prekur nga dhuna,
 • 7:47 - 7:49
  nga gjakderdhjet, dhimbja,
 • 7:49 - 7:51
  tmerri, çdokush.
 • 7:51 - 7:54
  Nuk ka asnjë person në vendin tuaj
 • 7:54 - 7:56
  që nuk është prekur.
 • 7:56 - 7:58
  Por ka edhe diçka tjetër.
 • 7:58 - 8:00
  Ka edhe diçka tjetër rreth këtyre njerëzve,
 • 8:00 - 8:02
  këta amerikanë që janë atje.
 • 8:02 - 8:05
  Ka diçka rreth tyre që ju mund të vëreni--qe ata vetë nuk e shohin.
 • 8:05 - 8:08
  Pra, çfare po vëreni? Ata janë të krishterë.
 • 8:08 - 8:10
  Ata janë të krishterë.
 • 8:10 - 8:13
  Ata adhurojnë një zot të krishterë, kanë simbolin e kryqit, ata kanë biblën.
 • 8:13 - 8:15
  Bibla e tyre e ka një simbol
 • 8:15 - 8:18
  në të cilën shkruhet " Ushtria e Shteteve të Bashkuara".
 • 8:19 - 8:22
  Dhe udhëheqësit e tyre, udhëheqësit e tyre:
 • 8:22 - 8:24
  para se ti dërgojnë bijtë e bijat e tyre
 • 8:24 - 8:26
  për të luftuar për vendin e tyre--
 • 8:26 - 8:28
  e ju e dini arsyen përse--
 • 8:28 - 8:30
  para se ti dërgojnë,
 • 8:30 - 8:32
  ata shkojnë në Kishën e krishterë dhe i luten Zotit të tyre të krishterë,
 • 8:32 - 8:35
  i luten që Zoti t'ju rrëfej rrugën e ti mbroj.
 • 8:35 - 8:37
  Përse?
 • 8:37 - 8:41
  Epo, siç shihet, kur njerëzit vdesin në një luftë,
 • 8:41 - 8:43
  ata janë muslimanë, ata janë irakianë--
 • 8:43 - 8:45
  ata nuk janë amerikanë.
 • 8:45 - 8:48
  Ju nuk dëshironi që amerikanët të vdesin. Ruani trupat tanë.
 • 8:48 - 8:50
  Dhe ju seç ndjeni diçka rreth kësaj pune--
 • 8:50 - 8:52
  normalisht që ndjeni.
 • 8:52 - 8:54
  E ata bëjnë gjëra të mrekullueshme.
 • 8:54 - 8:56
  Ju lexoni rreth tyre, dëgjoni për ta.
 • 8:56 - 8:58
  Se ata janë atje për të ndërtuar shkolla dhe ti ndihmojnë njerëzit, e kjo është se çfare ata duan që ju të besoni.
 • 8:58 - 9:00
  Ata bëjnë gjëra të mrekullueshem por edhe gjëra të shëmtuara,
 • 9:00 - 9:02
  por ju nuk e shihni ndryshimin.
 • 9:02 - 9:06
  E ky njeri, për shembull e ke një njeri si Gjeneral Toger William Boykin.
 • 9:06 - 9:09
  Ajo cfare dua t'ju them, m'lejoni t'ju potencoj, ky njeri thotë se Zoti i juaj është jo ai i vërteti.
 • 9:09 - 9:11
  Zoti i juaj është veç një idhull, Zoti i tij është ai i vërteti.
 • 9:11 - 9:14
  Zgjidhja për çështjen e Lindjes së Mesme, sipas tij,
 • 9:14 - 9:16
  është që të gjithë të konvertohen në krishterizëm--
 • 9:16 - 9:18
  ta hiqni qafe fenë tuaj.
 • 9:18 - 9:20
  E ju e dini, që amerikanët nuk lexojnë për këtë person.
 • 9:20 - 9:23
  Ata nuk dijnë asgjë rreth tij, por ju e dini.
 • 9:23 - 9:25
  Ju i njoftoni të tjerët. Ju e shpërndani predikimin e tij.
 • 9:25 - 9:28
  Kjo është një gjë shumë serioze.
 • 9:28 - 9:31
  Ai ka qenë një nga komandantët kryesor në okupimin e dytë të Irakut.
 • 9:31 - 9:34
  Ju po mendoni, " Oh Zot, nëse ky njeri po flet kështu,
 • 9:34 - 9:36
  atëherë të gjithë ushtarët modeomos flasin të njejtën gjë."
 • 9:36 - 9:38
  Dhe kjo fjalë këtu,
 • 9:38 - 9:40
  George Bush, e ka quajtur këtë luftë një kryqëzatë.
 • 9:40 - 9:42
  E Amerikanët e shohin këtë gjë sikur, "Ah, kryqëzata.
 • 9:42 - 9:44
  Eh, çfare po di unë."
 • 9:44 - 9:46
  Por ju e dini se çfare do të thotë kjo fjalë.
 • 9:46 - 9:48
  Do të thotë luftë e shenjtë kundër muslimanëve.
 • 9:48 - 9:51
  Shiko, do të thotë: pushtoni, nënshtroni ata dhe grabisni burimet e tyre.
 • 9:51 - 9:53
  Nëse nuk nënshtrohen, vritini.
 • 9:53 - 9:55
  Kjo është e gjitha.
 • 9:55 - 9:58
  E ju po mendoni, "Oh Zoti im, të krishterët po vijnë të na vrasin."
 • 9:58 - 10:00
  Kjo është tmerruese.
 • 10:00 - 10:03
  Ju ndjeheni të tmerruar. Natyrisht që ndjeheni të tmerruar.
 • 10:03 - 10:06
  E ky person, Terry Jones:
 • 10:06 - 10:08
  Dua te them qe ky njeri dëshiron të djeg Kuranin.
 • 10:08 - 10:10
  E qëndrimi i amerikanëve është që "Ky njeri është i marrë.
 • 10:10 - 10:12
  Ai është një ish menaxher i një hoteli;
 • 10:12 - 10:14
  ai ka disa anëtarë në kishën e tij."
 • 10:14 - 10:16
  Ata e përqeshin. Por ju nuk e përqeshni.
 • 10:16 - 10:18
  Sepse në kontekst të gjerë,
 • 10:18 - 10:20
  çdo gjë ka kuptim.
 • 10:20 - 10:22
  Dua te them qe, kjo është menyra se si amerikanët e kuptojnë,
 • 10:22 - 10:24
  prandaj njerëzit në gjithë Lindjen e Mesme, jo vetëm në vendin tuaj,
 • 10:24 - 10:26
  po protestojnë.
 • 10:26 - 10:28
  "Ai dëshiron ta djeg Kuranin, librin tonë të shenjtë.
 • 10:28 - 10:30
  Këta të krishterë, kush janë këta të krishterë?
 • 10:30 - 10:32
  Ata janë aq të ligj, ata janë aq të poshtër --
 • 10:32 - 10:34
  kjo është ajo se çfare janë ata."
 • 10:34 - 10:36
  Kjo është ajo që ju mund të mendoni si një arab musliman,
 • 10:36 - 10:38
  si një irakian.
 • 10:38 - 10:40
  Natyrisht se kjo është se çfare mendoni.
 • 10:40 - 10:42
  E pastaj kusheriri juaj,
 • 10:42 - 10:44
  ju fton te shihni një faqe në internet.
 • 10:44 - 10:46
  Kusheri, duhesh patjetër ta shohësh-- Kamp stërvitjeje për Bibël.
 • 10:46 - 10:48
  Këta të krishterë janë çmendur.
 • 10:48 - 10:51
  Ata po i stërvisin fëmijet e tyre të vegjël që të bëhen ushtarë të Jezusit.
 • 10:51 - 10:53
  Ata i marrin këta fëmijë e ju servojnë gjëra të tilla
 • 10:53 - 10:55
  e mësojnë si të ju adresohen njerëzve, "Zotëri, po Zotëri" (adresime ushtarake)
 • 10:55 - 10:58
  po ashtu si të hedhin granata, si të kujdesen e mirëmbajnë armët e zjarrit.
 • 10:58 - 11:00
  Ata shohin këtë faqe në internet.
 • 11:00 - 11:02
  Në të shkruan "Ushtria e Shteteve të Bashkuara.
 • 11:02 - 11:05
  Këta të krishterë janë të çmendur, Si mund t'ja bëjnë këtë fëmijëve të tyre të vegjël?"
 • 11:05 - 11:07
  Dhe ju po lexoni në këtë faqe interneti.
 • 11:07 - 11:10
  Natyrisht, dikush apo edhe të krishterët në Shtetet e Bashkuara,
 • 11:10 - 11:12
  thonë: "Ah, po kjo qenka një kishë tejet e vogël në një vend të humbur."
 • 11:12 - 11:14
  Por ju nuk e dini këtë gjë.
 • 11:14 - 11:17
  Për juve, të gjithë të krishterët janë njësoj.
 • 11:17 - 11:19
  E kanë vendosur në internet, Kampi i stërvitjes për Bibël.
 • 11:19 - 11:21
  E ju e vëreni se:
 • 11:21 - 11:23
  ata i stërvisin fëmijët e tyre--
 • 11:23 - 11:25
  në mënyrën e njejtë se si stërviten marinsat e Shteteve të Bashkuara.
 • 11:25 - 11:27
  A nuk është kjo interesante.
 • 11:27 - 11:29
  Dhe kjo ju frikëson, dhe ju tmerron.
 • 11:29 - 11:31
  Ju i shihni këta persona.
 • 11:31 - 11:34
  Shikoni, Unë, Sam Richards, e di kush janë këta persona.
 • 11:34 - 11:36
  Ata janë studentët e mi, miqtë e mi.
 • 11:36 - 11:38
  E di se çfare po mendoni: "Ju nuk e dini këtë gjë."
 • 11:38 - 11:40
  Kur ju i shihni ata,
 • 11:40 - 11:43
  ata janë diçka tjetër, diçka tjetër.
 • 11:43 - 11:46
  Ja çka janë ata për ju.
 • 11:46 - 11:49
  Ne në SH.B.A nuk i shohim në atë mënyrë,
 • 11:49 - 11:52
  por ju po.
 • 11:54 - 11:56
  Kështu që.
 • 11:56 - 11:58
  Natyrisht që ju gaboheni.
 • 11:58 - 12:01
  Ju po i gjeneralizoni. Kjo është e gabueshme.
 • 12:01 - 12:03
  Ju nuk i kuptoni amerikanët.
 • 12:03 - 12:05
  Ky nuk është një okupim i krishterëve.
 • 12:05 - 12:07
  Ne nuk brengosemi vetëm për naftën, por edhe për çështje tjera.
 • 12:07 - 12:09
  Ju po gaboheni. Ju e keni humbur kete.
 • 12:09 - 12:12
  Kuptohet, shumica prej jush nuk e keni mbështetur këtë pushtim;
 • 12:12 - 12:14
  ju nuk i mbështetni vrasjen e amerikanëve;
 • 12:14 - 12:16
  ju nuk i mbështetni terroristët.
 • 12:16 - 12:18
  Natyrisht që jo. Shumë pak njerëz janë mbështetës të këtyre gjërave.
 • 12:18 - 12:21
  Por disa prej juve po.
 • 12:21 - 12:24
  E kjo është vetëm një perspektivë.
 • 12:24 - 12:26
  Në rregull, tani do të bëjmë diçka.
 • 12:26 - 12:28
  Do të dalim nga kjo lëkurë,
 • 12:28 - 12:30
  nga ku jemi tani
 • 12:30 - 12:32
  e do të kthehemi tek lëkura jonë.
 • 12:32 - 12:34
  Pra të gjithë jemi kthyer prapa.
 • 12:34 - 12:36
  Tani fillon eksperimenti radikal.
 • 12:36 - 12:38
  Tani pra jemi kthyer aty ku ishim.
 • 12:38 - 12:40
  Kjo fotografi: kjo grua,
 • 12:40 - 12:42
  më besoni, mund ta bashkëndjej.
 • 12:42 - 12:44
  Une e ndjej ate.
 • 12:44 - 12:46
  Ajo është motra ime,
 • 12:46 - 12:49
  gruaja ime, kusherira ime, fqinja ime.
 • 12:49 - 12:51
  Ajo mund të jetë kushdo për mua.
 • 12:51 - 12:53
  Këta njerëz në këtë fotografi, të gjithë ata.
 • 12:53 - 12:56
  Unë e ndjej këtë fotografi.
 • 12:56 - 12:58
  Kjo është ajo se cfare dua që ju të bëni.
 • 12:58 - 13:01
  Le të kthehemi tek shembulli im i parë për Kinezët.
 • 13:02 - 13:04
  Dua që ju të ktheheni po aty.
 • 13:04 - 13:07
  Gjithçka është rreth thëngjillit, dhe se kinezët janë këtu në Shtetet e Bashkuara.
 • 13:07 - 13:09
  Dhe dua që ju ta paramendoni atë si një grua kineze
 • 13:09 - 13:12
  duke e marr flamurin kinez
 • 13:12 - 13:15
  sepse të dashurit e saj kanë vdekur në Amerikë
 • 13:15 - 13:17
  në kryengritjet e thëngjillit.
 • 13:17 - 13:19
  Dhe ushtarët janë kinezë.
 • 13:19 - 13:21
  dhe se gjithkush tjetër është kinez.
 • 13:21 - 13:24
  Si një amerikan, si do të ndjeheshit për këtë fotografi?
 • 13:26 - 13:29
  Si do të ndjeheshit për këtë skenë?
 • 13:31 - 13:33
  Në rregull të provojmë diçka. Kthejeni prapa.
 • 13:33 - 13:35
  Këtu kemi një skenë.
 • 13:35 - 13:37
  Gjendet një amerikan, ushtarë amerikanë,
 • 13:37 - 13:39
  grua amerikane e cila ka humbur të dashurin e saj
 • 13:39 - 13:42
  në Lindjen e Mesme -- në Irak apo Afganistan.
 • 13:42 - 13:44
  Tani, vendoseni veten në lëkurën e saj,
 • 13:44 - 13:46
  kthehuni prapa tek
 • 13:46 - 13:49
  një arab musliman që jeton në Irak.
 • 13:50 - 13:53
  Cfare po ndjeni e mendoni
 • 13:53 - 13:55
  për këtë fotografi,
 • 13:55 - 13:58
  për këtë grua?
 • 14:05 - 14:07
  Në rregull.
 • 14:07 - 14:09
  Tani më ndiqni mua
 • 14:09 - 14:11
  sepse do të ndërmarr diçka të rrezikshme.
 • 14:11 - 14:14
  Dhe do t'ju ftoj juve të ndërmirrni këtë rrezik me mua.
 • 14:14 - 14:16
  Këta zotërinj këtu, ata janë kryengritës.
 • 14:16 - 14:18
  Ata janë zënë nga ushtarët amerikanë,
 • 14:18 - 14:20
  duke tentuar të vrisnin amerikanët.
 • 14:20 - 14:23
  Ndoshta ia kanë arritur qëllimit. Ndoshta jo.
 • 14:23 - 14:25
  Vendoseni veten në lëkurën
 • 14:25 - 14:29
  e atyre amerikanëve që i kanë zënë ata.
 • 14:29 - 14:31
  A mund ta ndjeni tërbimin?
 • 14:31 - 14:33
  A mund të ndjeni se ju vetem doni te merrni këta njërez
 • 14:33 - 14:35
  e t'ju këpusni qafën?
 • 14:35 - 14:37
  A mund ta paramendoni?
 • 14:37 - 14:39
  Nuk do të ishte aq e vështirë.
 • 14:39 - 14:42
  Ju jeni te mahnitur.
 • 14:44 - 14:48
  Tani vendoseni veten në lëkurën e tyre.
 • 14:50 - 14:52
  A janë ata vrasës të pamëshirshëm
 • 14:52 - 14:55
  apo mbrojtës atdhedashës?
 • 14:55 - 14:57
  Cila prej tyre?
 • 14:58 - 15:01
  A mund ta ndjeni zemërimin e tyre,
 • 15:01 - 15:03
  frikën e tyre,
 • 15:03 - 15:05
  tërbimin e tyre
 • 15:05 - 15:07
  në atë se çka i ka ndodhur vendit të tyre?
 • 15:07 - 15:09
  A mund ta paramendoni
 • 15:09 - 15:12
  se ndoshta ndonjëri prej tyre në atë mëngjes
 • 15:12 - 15:15
  i ka përqafuar fëmijët e tyre
 • 15:15 - 15:19
  dhe i ka thënë, "Të dashurit e mi, do të kthehem më vonë.
 • 15:19 - 15:22
  Unë po shkoj të mbroj lirinë e jetët tuaj.
 • 15:22 - 15:26
  Unë do t'ju mbroj juve,
 • 15:26 - 15:28
  dhe te ardhmen e këtij vendi."
 • 15:28 - 15:30
  A mund ta imagjinoni kete?
 • 15:30 - 15:33
  A mund ta imagjinoni veten duke thënë të njejtat fjalë?
 • 15:33 - 15:36
  A e keni të mundur?
 • 15:37 - 15:40
  Cfare mendoni ju se po ndjejne ata?
 • 15:47 - 15:49
  Shikoni, kjo është dhembshuria..
 • 15:49 - 15:52
  E po ashtu edhe te kuptuarit.
 • 15:52 - 15:54
  Tani ju mund të pyesni,
 • 15:54 - 15:57
  "Në rregull Sam, përse ju bëni gjëra të tilla?
 • 15:57 - 15:59
  Përse merrni këtë shembull prej të gjitha shembujve?"
 • 15:59 - 16:02
  E unë them, sepse....sepse.
 • 16:02 - 16:04
  Ju e keni atë të drejtë ti urreni këta njerëz.
 • 16:04 - 16:07
  Vetëm ti urreni
 • 16:07 - 16:09
  me çdo qelizë të qenies suaj.
 • 16:09 - 16:11
  Dhe nëse unë mund të arrij t'ju
 • 16:11 - 16:13
  vendos në lëkurat e tyre
 • 16:13 - 16:15
  e të ndjeni pak,
 • 16:15 - 16:17
  së paku vetëm pak,
 • 16:17 - 16:20
  atehere mendoni llojin e analizës sociologjike
 • 16:20 - 16:24
  që mund ti bëni në të gjitha aspektet e tjera të jetës suaj?
 • 16:24 - 16:26
  Nëse edhe vetëm në sasi të vogla
 • 16:26 - 16:28
  ju mund të jeni në gjendje të kuptoni
 • 16:28 - 16:31
  përse dikush vozit në shpejtësi prej 40 milje për orë
 • 16:31 - 16:34
  në shiritin tejkalues,
 • 16:34 - 16:36
  apo birin tuaj adoleshent,
 • 16:36 - 16:38
  apo fqinjin tuaj i cili ju bezdis
 • 16:38 - 16:40
  çdo të diele duke shkurtuar barin e tij.
 • 16:40 - 16:43
  Sidoqoftë, ju mund të arrini shumë.
 • 16:43 - 16:45
  E kjo është se çfarë ju them studentëve të mi:
 • 16:45 - 16:49
  dilni nga bota e juaj e vogël.
 • 16:49 - 16:51
  Hyni në botën e vogël
 • 16:51 - 16:53
  të dikujt tjetër.
 • 16:53 - 16:57
  Ju mund ta bëni këtë gjë shumë herë.
 • 16:57 - 16:59
  Dhe papritmas, gjithë këto botëra të vogla,
 • 16:59 - 17:01
  do të mblidhen në një rrjetë të tërësishme.
 • 17:01 - 17:04
  Dhe do ta ndërtojnë një botë të madhe të tërësishme.
 • 17:04 - 17:06
  Dhe papritmas, pa e kuptuar,
 • 17:06 - 17:09
  ju do ta shihni botën ndryshe.
 • 17:09 - 17:11
  Gjithçka ka ndryshuar.
 • 17:11 - 17:13
  Gjithçka në jetën tuaj ka ndryshuar.
 • 17:13 - 17:16
  Dhe natyrisht, ky ishte edhe qëllimi.
 • 17:16 - 17:19
  Paramendoni jetët e te tjerëve,
 • 17:19 - 17:21
  vizionet e te tjerëve.
 • 17:21 - 17:23
  Dëgjoni njerëzit e tjerë,
 • 17:23 - 17:26
  shkolloni veten.
 • 17:26 - 17:28
  Nuk po them
 • 17:28 - 17:30
  që i mbështes terroristët në Irak,
 • 17:30 - 17:32
  por si sociolog,
 • 17:32 - 17:34
  ajo cfare po them
 • 17:34 - 17:37
  është që i kuptoj.
 • 17:38 - 17:42
  E tani ndoshta---ndoshta -- edhe ju po ashtu.
 • 17:42 - 17:44
  Ju faleminderit.
 • 17:44 - 17:46
  (Duartrokitje)
Title:
Sam RIchards: Një eksperiment radikal ne ndjeshmeri
Speaker:
Sam Richards
Description:

Duke prirë Amerikanët në publikun e tij tek TEDxPSU hap pas hapi nëpër procesin e të menduarit, sociologu Sam Richards, i vendos para një sfide të jashtëzakonshme: a do të munden ata të kuptojnë -- të mos miratojnë, por të kuptojnë--motivet e një kryengritësi Irakian? E më tutje, a do të mundet ndonjeri të bashkëndjejë me tjetrin?

more » « less
Video Language:
English
Team:
TED
Project:
TEDTalks
Duration:
17:47
Albana Deralla added a translation

Albanian subtitles

Revisions