< Return to Video

Brene Brown: Fuqia e cënueshmërisë

 • 0:00 - 0:02
  Po e filloj me një histori:
 • 0:02 - 0:04
  Rreth dy vjet më parë më telefonon një planifikuese eventesh
 • 0:04 - 0:06
  sepse isha ftuar për të mbajtur një fjalim.
 • 0:06 - 0:08
  Më merr në telefon dhe më thotë,
 • 0:08 - 0:10
  "Nuk di se si
 • 0:10 - 0:12
  të të përshkruaj në pamfleten që do të shpërndaj."
 • 0:12 - 0:14
  Mendova, "Dakord, cili është problemi?"
 • 0:14 - 0:16
  Ajo m'u pergjigj, "Dëgjo, të ndoqa në një fjalim,
 • 0:16 - 0:19
  dhe mendoj se mund të të quaj kërkuese, besoj,
 • 0:19 - 0:21
  por kam frike se nëse të përshkruaj si kërkuese nuk do të vijë asnjeri,
 • 0:21 - 0:23
  sepse do të mendojnë se je e mërzitshme dhe jashtë teme."
 • 0:23 - 0:25
  (Të qeshura)
 • 0:25 - 0:27
  Dakord.
 • 0:27 - 0:29
  Dhe më pas vazhdoi, "Ama ajo që më pëlqeu nga fjalimi yt
 • 0:29 - 0:31
  është se ti tregon histori.
 • 0:31 - 0:34
  Kështu që them të të quaj tregimtare."
 • 0:34 - 0:37
  Dhe normale, pjesa akademike dhe e pasigurt tek unë
 • 0:37 - 0:39
  u përgjigj, "Si the se do të më quash??"
 • 0:39 - 0:42
  Planifikuesja tha, "Do të të quaj tregimtare."
 • 0:42 - 0:45
  Dhe unë, "Jopo Zana e Malit."
 • 0:45 - 0:48
  (Të qeshura)
 • 0:48 - 0:51
  I thashë, "Më lër të mendohem dy sekonda."
 • 0:51 - 0:54
  U përpoqa t'i thërras kurajos sime.
 • 0:54 - 0:57
  Dhe mendova, në fakt unë jam tregimtare.
 • 0:57 - 0:59
  Unë merrem me kërkim cilësor.
 • 0:59 - 1:01
  Mbledh histori njerëzore; ky është profesioni im.
 • 1:01 - 1:04
  Në fund të fundit, ndoshta historite janë thjesht të dhëna që kanë shpirt.
 • 1:04 - 1:06
  Dhe ndoshta unë jam thjesht një tregimtare.
 • 1:06 - 1:08
  Kështu që ia ktheva, "E di çfarë?
 • 1:08 - 1:11
  Pse nuk më përshkruan si kërkuese-tregimtare."
 • 1:11 - 1:14
  Ajo më përgjigjet, "Haha. Nuk ka diçka të tillë."
 • 1:14 - 1:16
  (Të qeshura)
 • 1:16 - 1:18
  Kështu, unë jam një kërkuese-tregimtare,
 • 1:18 - 1:20
  dhe sot do ju flas për --
 • 1:20 - 1:22
  po flasim për zgjerim përceptimesh --
 • 1:22 - 1:24
  dua t'ju flas dhe do t'ju tregoj ca histori
 • 1:24 - 1:27
  për një pjesë të punës sime kërkimore
 • 1:27 - 1:30
  që zgjeroi thelbësisht përceptimin tim
 • 1:30 - 1:33
  dhe vërtet ndryshoi mënyrën se si jetoj e dashuroj
 • 1:33 - 1:35
  dhe punoj e kryej funksionin e prindit.
 • 1:35 - 1:37
  Dhe këtu nis historia ime.
 • 1:37 - 1:40
  Në fillimet e mia si kërkuese, kur isha studente doktorature,
 • 1:40 - 1:42
  në vit të parë kisha një profesor kërkimi
 • 1:42 - 1:44
  që na tha,
 • 1:44 - 1:46
  "Kini parasysh,
 • 1:46 - 1:49
  nëse diçka nuk mund të matet, ajo nuk ekziston."
 • 1:49 - 1:52
  Në fillim mendova se po më merrte me të mira.
 • 1:52 - 1:55
  I thashë, "Vërtet?" ma ktheu, "Absolutisht."
 • 1:55 - 1:57
  Tani, duhet të kuptoni
 • 1:57 - 1:59
  që unë jam diplomuar për punë sociale; kam Master në punë sociale,
 • 1:59 - 2:01
  dhe po bëja doktoraturën për punë sociale;
 • 2:01 - 2:03
  domethënë gjatë gjithë karrierës sime akademike
 • 2:03 - 2:05
  kam qenë e rrethuar nga njerëz
 • 2:05 - 2:07
  që në një farë mënyre besonin se
 • 2:07 - 2:10
  jeta është rrëmujë, duhet ta dashurosh atë.
 • 2:10 - 2:12
  Dhe unë besoj në ketë: jeta është rrëmujë,
 • 2:12 - 2:15
  pastroje, rregulloje
 • 2:15 - 2:17
  fute në kuti dhe merre me vete në pune për drekë.
 • 2:17 - 2:19
  (Të qeshura)
 • 2:19 - 2:22
  Dhe kështu mendoja se e kisha gjetur zgjidhjen,
 • 2:22 - 2:25
  të ngre një karriere që më çon drejt --
 • 2:25 - 2:28
  vërtet, një nga shprehjet e mëdha të punës sociale
 • 2:28 - 2:31
  është të mësohesh me vështirësitë e punës.
 • 2:31 - 2:34
  Thashë me vete: Futi një shkelm vështirësive,
 • 2:34 - 2:36
  hiqi qafe, dhe merr vetëm 10a.
 • 2:36 - 2:39
  Kjo ishte mantra ime.
 • 2:39 - 2:41
  Isha shumë e dhënë pas kësaj.
 • 2:41 - 2:44
  Mendova, e di çfarë, kjo lloj karriere më përshtatet,
 • 2:44 - 2:47
  se mua më interesojnë temat e ndërlikuara.
 • 2:47 - 2:49
  Ama dua të jem në gjëndje ti qartësoj.
 • 2:49 - 2:51
  Dua ti kuptoj.
 • 2:51 - 2:53
  Dua të kem mundësinë ti zhbiriloj
 • 2:53 - 2:55
  gjërat që unë e di që janë të rëndësishme
 • 2:55 - 2:57
  dhe tua tregoj të gjithëve çfarë kam gjetur.
 • 2:57 - 3:00
  Fillimisht fillova të studioj lidhjet.
 • 3:00 - 3:03
  Sepse pas 10 vitesh punë si punonjëse sociale,
 • 3:03 - 3:05
  arrin të kuptosh
 • 3:05 - 3:08
  që lidhjet shpjegojne pse jemi këtu.
 • 3:08 - 3:11
  Lidhjet i japin qëllim dhe kuptim jetëve tona.
 • 3:11 - 3:13
  Kjo është e vetmja gjë për t'u kuptuar.
 • 3:13 - 3:15
  Nuk ka rëndësi nëse flet me njerëz
 • 3:15 - 3:18
  që punojnë në drejtësi sociale, shëndet mendor, abuzim apo neglizhencë,
 • 3:18 - 3:20
  ajo që dimë është që lidhjet,
 • 3:20 - 3:23
  aftësia për t'u ndjerë të lidhur, është --
 • 3:23 - 3:26
  kështu jemi kurdisur në mënyrë neurobiologjike --
 • 3:26 - 3:28
  kjo është arsyeja pse jemi në këtë botë.
 • 3:28 - 3:31
  Prandaj mendova të nis me lidhjet.
 • 3:31 - 3:34
  E keni parasysh atë lloj situate
 • 3:34 - 3:36
  kur merr vlerësimin nga eprori,
 • 3:36 - 3:39
  dhe të liston 37 gjëra në të cilat shkëlqen,
 • 3:39 - 3:41
  dhe një gjë -- një "mundësi për zhvillim"?
 • 3:41 - 3:43
  (Të qeshura)
 • 3:43 - 3:46
  Mendja të rri vetëm tek ajo "mundësia për zhvillim", apo jo?
 • 3:47 - 3:50
  Mesa duket kështu funksionon edhe puna ime,
 • 3:50 - 3:53
  sepse kur njerëzit i pyet për dashurinë,
 • 3:53 - 3:55
  ata të flasin për vuajtjet nga dashuria.
 • 3:55 - 3:57
  Kur i pyet njerëzit për përkatësinë,
 • 3:57 - 4:00
  do të të flasin për eksperiencat më të tmerrshme
 • 4:00 - 4:02
  të të ndjerit të përjashtuar.
 • 4:02 - 4:04
  Dhe kur i pyet njerëzit për lidhjet,
 • 4:04 - 4:07
  historitë që më tregonin kishin të bënin me mungesën e lidhjeve.
 • 4:07 - 4:10
  Kështu që shumë shpejt -- pas rreth vetëm 6 javë kërkimesh --
 • 4:10 - 4:13
  hasa në një fenomen të pashpjeguar
 • 4:13 - 4:16
  që i zbërthen lidhjet
 • 4:16 - 4:19
  në një mënyre që atëhere nuk e kuptoja dhe nuk e kisha hasur kurrë më parë.
 • 4:19 - 4:21
  Kështu që e lashë mënjanë kërkimin
 • 4:21 - 4:24
  dhe mendova, më duhet ta kuptoj çfarë është kjo.
 • 4:24 - 4:27
  Si përfundim doli që ishte turpi.
 • 4:27 - 4:29
  Dhe turpi mund të kuptohet shumë lehtë
 • 4:29 - 4:31
  si frika e humbjes së lidhjeve.
 • 4:31 - 4:33
  A ka diçka tek unë
 • 4:33 - 4:36
  që, nëse njerëzit e dinë apo e shohin,
 • 4:36 - 4:39
  do të më bëjë të padenjë për të pasur lidhje me të tjerët?
 • 4:39 - 4:41
  Dy gjëra mund t'ju them për këtë:
 • 4:41 - 4:43
  është universale; të gjithë e kemi.
 • 4:43 - 4:45
  Të vetmit njerëz që nuk e kanë ndjenjën e turpit
 • 4:45 - 4:47
  janë ata që nuk janë të aftë të krijojnë lidhje njerëzore, nuk kanë ndjeshmëri njerëzore.
 • 4:47 - 4:49
  Askush nuk do të flasë për të [turpin]
 • 4:49 - 4:52
  dhe sa më pak flet për të, aq më shumë e ke.
 • 4:54 - 4:56
  Ajo që e ushqen këtë ndjenjë turpi,
 • 4:56 - 4:58
  mendime të tipit "S'jam e mirë sa duhet," --
 • 4:58 - 5:00
  të gjithë e njohim këtë lloj ndjenje:
 • 5:00 - 5:02
  "Nuk jam ...... sa duhet, Nuk jam aq e hollë sa duhet,
 • 5:02 - 5:04
  e pasur mjaftueshëm, e bukur sa duhet, e zgjuar sa duhet,
 • 5:04 - 5:06
  e promovuar mjaftueshëm."
 • 5:06 - 5:08
  Ajo që ushqen këto ndjenja
 • 5:08 - 5:11
  ishte ndjenja toruruese e cënueshmërisë,
 • 5:11 - 5:13
  ideja që,
 • 5:13 - 5:15
  në mënyrë që vendosja e lidhjeve të ndodhë,
 • 5:15 - 5:18
  duhet ta lejojmë veten që të shikohet nga të tjerët,
 • 5:18 - 5:20
  vërtet të shikohet.
 • 5:20 - 5:23
  Dhe e dini cfarë mendoj unë për cënueshmërinë? E urrej.
 • 5:23 - 5:25
  Mendova me vete, ky është shansi që më jepet
 • 5:25 - 5:28
  për ta luftuar e mposhtur me metrin tim.
 • 5:28 - 5:31
  Do t'i hyj me kokë, do ta kuptoj deri në fund këtë fenomen,
 • 5:31 - 5:34
  do shpenzoj një vit, do e zbërthej totalisht turpin,
 • 5:34 - 5:36
  do kuptoj si funksionon cënueshmëria,
 • 5:36 - 5:39
  dhe do e mposht duke u treguar me e zgjuar se ajo.
 • 5:39 - 5:42
  Isha gati dhe shumë entuziaste.
 • 5:44 - 5:46
  Siç e dini, nuk do përfundojë dhe aq mirë.
 • 5:46 - 5:49
  (Të qeshura)
 • 5:49 - 5:51
  E keni parasysh vetë.
 • 5:51 - 5:53
  Mund t'ju flas gjithë ditën për turpin,
 • 5:53 - 5:55
  po do më duhej të merrja borxh kohën e të gjithëve.
 • 5:55 - 5:58
  Por, mund t'ju them se cili është thelbi --
 • 5:58 - 6:01
  dhe kjo mund të jetë një ndër gjërat më të rëndësishme që kam mësuar
 • 6:01 - 6:04
  gjatë 1 dekade të kërkimit mbi këtë ndjenjë.
 • 6:04 - 6:06
  Ai 1 vit që kisha menduar në fillim
 • 6:06 - 6:08
  u zgjat në 6 vjet,
 • 6:08 - 6:10
  me mijëra histori,
 • 6:10 - 6:13
  qindra intervista të gjata, grupe fokusi.
 • 6:13 - 6:15
  Në një pikë njerëzit filluan të më dërgonin fletë ditari
 • 6:15 - 6:18
  me historitë e tyre --
 • 6:18 - 6:21
  mijëra të dhëna në gjashtë jet.
 • 6:21 - 6:23
  Dhe në një farë mënyre ia mora dorën.
 • 6:23 - 6:25
  Arrita të kuptoj çfarë ishte turpi,
 • 6:25 - 6:27
  dhe si funskionon.
 • 6:27 - 6:29
  Shkruajta një libër,
 • 6:29 - 6:31
  publikova një teori,
 • 6:31 - 6:34
  por diçka nuk më ecte --
 • 6:34 - 6:36
  cfarë nuk ecte ishte kjo:
 • 6:36 - 6:38
  po t'i merrja njerëzit e intervistuar
 • 6:38 - 6:41
  dhe t'i ndaja në njerëz
 • 6:41 - 6:44
  që kishin vërtet ndjesinë e të qenit të denjë --
 • 6:44 - 6:46
  se këtu rrotullohet githcka,
 • 6:46 - 6:48
  tek ndjesia e të qenit të denjë --
 • 6:48 - 6:51
  ata kanë ndjesi shumë të fortë dashurie dhe përkatësie --
 • 6:51 - 6:53
  dhe në njerëz që luftojnë për të,
 • 6:53 - 6:55
  dhe njerëz që gjatë gjithë kohës pyesin veten nëse janë të mirë sa duhet.
 • 6:55 - 6:57
  Kishte vetëm një ndryshore
 • 6:57 - 6:59
  që ndante njerëzit që kanë
 • 6:59 - 7:01
  ndjesi shumë të fortë dashurie dhe përkatësie
 • 7:01 - 7:03
  nga ata që vërtet luftojnë fort për ta pasur këtë ndjesi.
 • 7:03 - 7:05
  Ja cfarë ishte: njerëzit që kanë
 • 7:05 - 7:07
  ndjesi të fortë dashurie dhe përkatësie
 • 7:07 - 7:10
  besojnë se janë të denjë për dashuri dhe përkatësi.
 • 7:10 - 7:12
  Vetëm kaq.
 • 7:12 - 7:14
  Ata besojnë se ia vlejnë.
 • 7:15 - 7:18
  Dhe për mua, pjesa më e vështirë
 • 7:18 - 7:21
  e asaj që na mban jashtë lidhjeve,
 • 7:21 - 7:24
  është frika se mos nuk jemi të denjë për të pasur lidhje.
 • 7:24 - 7:26
  Kjo ishte diçka që si personalisht ashtu edhe profesionalisht
 • 7:26 - 7:29
  ndjeja se kisha nevojë ta kuptoja më mirë.
 • 7:29 - 7:32
  Çfarë bëra?
 • 7:32 - 7:34
  Mora gjithë intervistat
 • 7:34 - 7:37
  ku pashë shenja vetë-vlerësimi, pra ku kishte njerëz që jetonin duke menduar që ishin të denjë,
 • 7:37 - 7:40
  dhe vetëm i studiova.
 • 7:40 - 7:42
  Çfarë kanë të përbashkët këta njerëz?
 • 7:42 - 7:44
  Unë kam një varësi "të vogël" ndaj zyrës,
 • 7:44 - 7:47
  po nejse, muhabet tjetër ai.
 • 7:47 - 7:50
  Kisha një dosje dhe një laps me ngjyrë,
 • 7:50 - 7:52
  dhe po mendoja, si do ta titulloj këtë kërkim?
 • 7:52 - 7:54
  Dhe fjalët e para që më erdhën ndërmend
 • 7:54 - 7:56
  ishin 'me zemër të madhe'.
 • 7:56 - 7:59
  Këta janë njerëz me zemër të madhe, që jetojnë me një ndjenjë të thellë denjësie.
 • 7:59 - 8:02
  E shkruajta titullin në krye të dosjes,
 • 8:02 - 8:04
  dhe fillova të studioj të dhënat.
 • 8:04 - 8:06
  Në fakt kjo ishte gjëja e parë që bëra,
 • 8:06 - 8:08
  katër ditë
 • 8:08 - 8:11
  analizim intensiv të dhënash,
 • 8:11 - 8:14
  ku iu ktheva gjithçkaje që kisha, nxorra intervistat, nxorra historitë, të gjitha rastet.
 • 8:14 - 8:17
  Cila është tematika? Cili është motivi i përbashkët?
 • 8:17 - 8:20
  Im shoq u largua nga qyteti bashkë me fëmijët,
 • 8:20 - 8:23
  se unë gjithmonë bëhem si e fiksuar kur punoj,
 • 8:23 - 8:25
  dhe vetëm shkruaj e shkruaj
 • 8:25 - 8:28
  dhe s'bëj dot asgjë tjetër veç kërkimit.
 • 8:28 - 8:30
  Ja çfarë zbulova:
 • 8:32 - 8:34
  E përbashkëta e tyre
 • 8:34 - 8:36
  ishte ndjesia e të guxuarit.
 • 8:36 - 8:39
  Dhe më lejoni shkurtimisht të shpjegoj dallimin mes guximit dhe trimërisë.
 • 8:39 - 8:41
  Guximi, sipas përkufizimit fillestar të fjalës
 • 8:41 - 8:43
  kur hyri në gjuhën angleze --
 • 8:43 - 8:46
  vjen nga fjala latine 'cor', që do të thotë zemër --
 • 8:46 - 8:48
  pra kuptimi fillestar
 • 8:48 - 8:51
  ishte të tregosh cili je me gjithë zemër.
 • 8:51 - 8:53
  Kështu njerëzit që unë analizova
 • 8:53 - 8:55
  kishin, me pak fjalë, guximin
 • 8:55 - 8:57
  për të qenë jo të përkryer.
 • 8:58 - 9:00
  Kishin dhembshurinë
 • 9:00 - 9:03
  për t'u sjellë mirë me veten e tyre njëherë e më pas me të tjerët,
 • 9:03 - 9:06
  sepse, siç rezultoi, nuk mund të tregojmë dhemshuri ndaj të tjerëve,
 • 9:06 - 9:09
  nëse nuk sillemi mirë me veten tonë.
 • 9:09 - 9:11
  Tipar tjetër i përbashkët ishte lidhja
 • 9:11 - 9:13
  dhe --kjo ishte pjesa më e vështirë --
 • 9:13 - 9:16
  si rezultat i vërtetësisë së këtyre personave,
 • 9:16 - 9:19
  ata ishin të gatshëm të hiqnin dorë nga të qenurit kush ata mendonin se duhet të ishin
 • 9:19 - 9:21
  për të qenë ata që janë vërtet.
 • 9:21 - 9:24
  diçka që duhet bërë patjetër
 • 9:24 - 9:26
  për të pasur lidhje.
 • 9:28 - 9:30
  Një gjë tjetër e përbashkët
 • 9:30 - 9:32
  ishte kjo:
 • 9:35 - 9:38
  Ata e përqafojnë plotësisht cënueshmërinë.
 • 9:40 - 9:43
  Ata besonin se
 • 9:43 - 9:46
  çka i bënte të cënueshëm
 • 9:46 - 9:48
  u jepte bukuri.
 • 9:50 - 9:52
  Nuk thonin që cënueshmëria
 • 9:52 - 9:54
  ishte e rehatshme,
 • 9:54 - 9:57
  por as që ishte torturuese,
 • 9:57 - 9:59
  siç deklaronin te intervistuarit e tjerë, gjatë kërkimit tim mbi turpin.
 • 9:59 - 10:02
  Thonin vetëm që është e domosdoshme.
 • 10:03 - 10:05
  Flisnin për dëshirën
 • 10:05 - 10:08
  për të thënë "Të dua" i pari,
 • 10:08 - 10:11
  dëshirën
 • 10:11 - 10:13
  për të bërë diçka
 • 10:13 - 10:16
  pa pasur garanci,
 • 10:16 - 10:18
  vullnetin
 • 10:18 - 10:20
  për të marrë frymë lirisht kur prisnin telefonatën e mjekut
 • 10:20 - 10:22
  pas një mamografie.
 • 10:23 - 10:26
  Ata janë të gatshëm të investojnë në një lidhje
 • 10:26 - 10:29
  që mund ose jo të funksionojë.
 • 10:29 - 10:32
  Këta te intervistuar mendonin se kjo është thelbësore.
 • 10:32 - 10:35
  Personalisht mendova se kjo ishte tradhëti.
 • 10:35 - 10:38
  Nuk më besohej që isha betuar t'i qendroja besnike
 • 10:38 - 10:40
  kërkimit --
 • 10:40 - 10:42
  përkufizimi i kërkimit
 • 10:42 - 10:45
  është të kontrollosh dhe parashikosh, të studiosh fenomene,
 • 10:45 - 10:47
  për arsyen e vetme
 • 10:47 - 10:49
  që të kontrollosh e të parashikosh.
 • 10:49 - 10:51
  Dhe tani misioni im
 • 10:51 - 10:53
  për të kontrolluar e parashikuar
 • 10:53 - 10:56
  me nxorri para syve përgjigjen që mënyra më e mirë për të jetuar është me cënueshmëri,
 • 10:56 - 10:59
  dhe jo duke kontrolluar dhe parashikuar.
 • 10:59 - 11:02
  Kjo çoi në një krizë 'të vogël' --
 • 11:02 - 11:06
  (Të qeshura)
 • 11:06 - 11:09
  -- që më ngjan më shumë me këtë.
 • 11:09 - 11:11
  (Të qeshura)
 • 11:11 - 11:13
  Dhe e bëra.
 • 11:13 - 11:16
  Unë i vura emrin krizë, terapistja ime e quan rizgjim shpirtëror.
 • 11:17 - 11:19
  Rizgjimi shpirtëror tingëllon më mirë se krizë,
 • 11:19 - 11:21
  po ju siguroj se ishte një krizë.
 • 11:21 - 11:23
  I lashë mënjanë të dhënat dhe shkova të gjej një terapist.
 • 11:23 - 11:26
  Më lejoni t'ju them diçka: rasti më i mirë për të njohur veten është
 • 11:26 - 11:29
  kur të merrni në telefon miqtë dhe t'i pyesni, "Mendoj se më duhet një terapist.
 • 11:29 - 11:32
  A më rekomandon dot njeri?"
 • 11:32 - 11:34
  Sepse pesë nga miqtë e mi m'u përgjigjën,
 • 11:34 - 11:36
  "Uoooo. Unë s'do të kisha marrë përsipër."
 • 11:36 - 11:39
  (Të qeshura)
 • 11:39 - 11:41
  Dhe unë ia ktheja, "E çfarë do të thuash me këtë?"
 • 11:41 - 11:44
  Ata më përgjigjeshin, "Thjesht po them, e ke parasysh,
 • 11:44 - 11:46
  mos merr metrin tënd të gjykimit me vete."
 • 11:46 - 11:49
  Dhe unë, "Dakord".
 • 11:51 - 11:53
  Kështu që gjeta një terapiste.
 • 11:53 - 11:56
  Në takimin e parë me të, Dianën --
 • 11:56 - 11:58
  mora me vete listën time
 • 11:58 - 12:01
  me mënyrat e jetesës së atyre me zemër të madhe, dhe u ula.
 • 12:01 - 12:03
  Diana më tha, "Si je?"
 • 12:03 - 12:06
  Unë ia ktheva, "Shumë mirë. Jam shumë mirë."
 • 12:06 - 12:08
  Ajo mu kthye, "Cili është problemi?"
 • 12:08 - 12:11
  Tani, unë jam një terapiste që shkon te terapisti,
 • 12:11 - 12:13
  se dhe ne na duhet të shkojmë te terapisti,
 • 12:13 - 12:16
  se na pëlqejnë dënglat e tyre.
 • 12:16 - 12:18
  (Të qeshura)
 • 12:18 - 12:20
  I thashë,
 • 12:20 - 12:22
  "Problemi im është që kam një luftë të brendshme."
 • 12:22 - 12:24
  "Çfarë të mundon?", tha ajo.
 • 12:24 - 12:27
  "Kam një problem me cënueshmërinë", i thashë.
 • 12:27 - 12:30
  Dhe unë e di që cënueshmëria është thelbi
 • 12:30 - 12:32
  i turpit dhe frikës
 • 12:32 - 12:34
  dhe luftës sonë për të qenë të denjë,
 • 12:34 - 12:37
  por duket se është dhe pikënisja
 • 12:37 - 12:40
  e gëzimit, krijimtarisë,
 • 12:40 - 12:42
  përkatësisë, dashurisë.
 • 12:42 - 12:44
  Mendoj se kam një problem,
 • 12:44 - 12:47
  dhe kam nevojë për ndihmë."
 • 12:47 - 12:49
  "Megjithatë" - i thashë -
 • 12:49 - 12:51
  "mos më hap biseda për familjen,
 • 12:51 - 12:53
  fëmijërinë, e kësi dënglash."
 • 12:53 - 12:55
  (Të qeshura)
 • 12:55 - 12:58
  "Thjesht kam nevojë për strategji."
 • 12:58 - 13:02
  (Të qeshura)
 • 13:02 - 13:05
  (Duartrokitje)
 • 13:05 - 13:07
  Faleminderit.
 • 13:09 - 13:12
  Terapistja tund kokën.
 • 13:12 - 13:14
  (Të qeshura)
 • 13:14 - 13:17
  "Aq keq është, ë?", i thashë.
 • 13:17 - 13:20
  Ajo më tha "S'është as mirë, as keq."
 • 13:20 - 13:22
  (Të qeshura)
 • 13:22 - 13:24
  "Eshtë thjesht kështu siç është."
 • 13:24 - 13:27
  "O Zot," - thashë me vete, - "s'qenka për të pritur ndonjë gjë të hajrit".
 • 13:27 - 13:30
  (Të qeshura)
 • 13:30 - 13:32
  Si përfundim shkoi dhe mirë, dhe keq.
 • 13:32 - 13:35
  Zgjati rreth një vit.
 • 13:35 - 13:37
  Në përgjithësi ka njerëz
 • 13:37 - 13:40
  që kur e kuptojnë se cënueshmëria dhe përzemërsia janë të rëndësishme,
 • 13:40 - 13:43
  dorëzohen dhe fillojnë t'i përqafojnë këto ide.
 • 13:43 - 13:45
  E para: Unë nuk jam një nga këta njerëz,
 • 13:45 - 13:48
  dhe e Dyta: Une as nuk shoqërohem me njerëz të tillë.
 • 13:48 - 13:51
  (Të qeshura)
 • 13:51 - 13:54
  Për mua ishte një vit i gjatë dyluftimi të ashpër.
 • 13:54 - 13:56
  Ishte vërtet një betejë e dhunshme psikologjikisht.
 • 13:56 - 13:58
  Cënueshmëria më shtynte, e unë e shtyja mbrapsht.
 • 13:58 - 14:01
  E humba betejën,
 • 14:01 - 14:03
  por mendoj se rifitova jetën time.
 • 14:03 - 14:05
  Kështu që iu ktheva kërkimit tim
 • 14:05 - 14:07
  dhe shpenzova dy vitet e ardhshme
 • 14:07 - 14:10
  duke u munduar të kuptoja se çfarë bënin njerëzit me zemër të madhe,
 • 14:10 - 14:12
  cilat ishin zgjedhjet e tyre,
 • 14:12 - 14:14
  dhe çfarë marrëdhënieje kemi ne
 • 14:14 - 14:16
  me cënueshmërinë.
 • 14:16 - 14:18
  Pse e luftojmë aq shumë?
 • 14:18 - 14:21
  A jam vetëm unë duke luftuar me cënueshmërinë?
 • 14:21 - 14:23
  Jo.
 • 14:23 - 14:25
  Po ju tregoj ç'mësim nxorra.
 • 14:26 - 14:29
  Ne e mpijmë cënueshmërinë --
 • 14:29 - 14:31
  kur jemi duke pritur atë telefonatën e rëndësishme.
 • 14:31 - 14:33
  Ishte për të qeshur në fakt; dërgova një mesazh në Twitter dhe Facebook
 • 14:33 - 14:35
  ku pyesja, "Si e përkufizoni cënueshmërinë?
 • 14:35 - 14:37
  Çfarë ju bën të ndiheni të cënueshëm?"
 • 14:37 - 14:40
  Dhe brenda një ore e gjysmë, kisha 150 përgjigje.
 • 14:40 - 14:42
  Doja të dija
 • 14:42 - 14:44
  çfarë mendojnë njerëzit.
 • 14:45 - 14:47
  T'i kërkoj ndihmë bashkëshortit,
 • 14:47 - 14:50
  sepse jam e sëmurë, dhe sapo jemi martuar;
 • 14:50 - 14:53
  të marr iniciativën për seks me bashkëshortin tim;
 • 14:53 - 14:55
  të marr iniciativën për seks me bashkëshorten;
 • 14:55 - 14:58
  të më refuzojnë; ti kërkoj dikujt të dalim;
 • 14:58 - 15:00
  të pres për telefonatën e doktorit;
 • 15:00 - 15:03
  të më pushojnë nga puna; të pushoj njerëz nga puna --
 • 15:03 - 15:05
  kjo është bota në të cilën jetojmë.
 • 15:05 - 15:08
  Jetojmë në një botë të cënueshme.
 • 15:08 - 15:10
  Dhe një nga mënyrat që zgjedhim për t'u përballur me të
 • 15:10 - 15:12
  është të mpijmë cënueshmërinë.
 • 15:12 - 15:14
  Dhe mendoj se ka prova --
 • 15:14 - 15:16
  dhe kjo nuk është e vetmja arsye që provat ekzistojnë,
 • 15:16 - 15:18
  por mendoj që është një shkak i rëndësishëm --
 • 15:18 - 15:22
  ne jemi brezi më i mbytur nga borxhet,
 • 15:22 - 15:25
  më obez,
 • 15:25 - 15:28
  brezi me më shumë varësi fizike e psikologjike, e të mbytur me ilaçe
 • 15:28 - 15:30
  në historinë e SH.B.A.
 • 15:33 - 15:36
  Problemi me këtë përqasje -- dhe këtë e mësova nga kërkimi --
 • 15:36 - 15:39
  qëndron në pamundësinë për të mpirë emocionet në mënyrë selektive.
 • 15:40 - 15:43
  Nuk mund të thuash, ja ku i kam gjërat e këqia.
 • 15:43 - 15:45
  Kjo është cënueshmëria, ky është pikëllimi, ky turpi,
 • 15:45 - 15:47
  kjo frika, e ky zhgënjimi.
 • 15:47 - 15:49
  Nuk dua ti ndjej këto gjëra.
 • 15:49 - 15:52
  Hajde tani po pi ca birra e po ha një copë kek.
 • 15:52 - 15:54
  (Të qeshura)
 • 15:54 - 15:56
  Nuk dua ti kem këto ndjenja.
 • 15:56 - 15:58
  E kuptoj dhe që e qeshura juaj është e qeshur pohuese.
 • 15:58 - 16:01
  Unë fitoj bukën e gojës duke hyrë në jetët tuaja.
 • 16:01 - 16:03
  O Zot.
 • 16:03 - 16:05
  (Të qeshura)
 • 16:05 - 16:08
  Nuk mund të mpish ndjenjat e vështira
 • 16:08 - 16:10
  pa mpirë edhe emocionet e mira.
 • 16:10 - 16:12
  Nuk mund të mpish në mënyrë selektive.
 • 16:12 - 16:15
  Kështu që duke u munduar të mpijmë ndjenjat 'e këqia'
 • 16:15 - 16:17
  mpijmë dhe gëzimin,
 • 16:17 - 16:19
  mpijmë mirënjohjen,
 • 16:19 - 16:21
  mpijmë lumturinë.
 • 16:21 - 16:24
  Dhe pastaj ndihemi të mjerueshëm,
 • 16:24 - 16:26
  jemi gjithë kohën duke kërkuar për një qëllim dhe kuptim në jetë,
 • 16:26 - 16:28
  ndihemi të cënueshëm,
 • 16:28 - 16:31
  dhe si përfundim pimë nja dy birra dhe hamë një copë kek.
 • 16:31 - 16:34
  E gjitha kjo kthehet më pas në një cikël të rrezikshëm.
 • 16:36 - 16:39
  Besoj se një nga gjërat për të cilën duhet të fillojmë të mendojmë
 • 16:39 - 16:41
  është pse dhe si i mpimë ndjenjat.
 • 16:41 - 16:44
  Dhe nuk është e thënë që ka të bëjë vetëm me varësinë.
 • 16:44 - 16:46
  Dicka tjetër që ne bëjmë
 • 16:46 - 16:49
  është ta quajmë të sigurt cdo gjë të pasigurt.
 • 16:50 - 16:53
  Feja është kthyer nga besim dhe mister
 • 16:53 - 16:55
  në diçka të sigurt.
 • 16:55 - 16:58
  Unë e kam mirë, ti gabim. Mbylle gojën.
 • 16:58 - 17:00
  Kjo është e gjitha.
 • 17:00 - 17:02
  Qënkemi të sigurt.
 • 17:02 - 17:04
  Sa më shumë frikë kemi, aq më të cënueshëm jemi,
 • 17:04 - 17:06
  e aq më shumë frikë kemi.
 • 17:06 - 17:08
  Kështu duket sikur funksionon politika sot.
 • 17:08 - 17:10
  Nuk ka më bisedë.
 • 17:10 - 17:12
  Nuk ka më bashkëbisedim.
 • 17:12 - 17:14
  Ka vetëm fajësim.
 • 17:14 - 17:17
  A e dini si e përshkruajnë fajin kërkuesit?
 • 17:17 - 17:20
  Si një mënyrë për të shkarkuar dhimbjen dhe vështirësinë.
 • 17:21 - 17:23
  Ne duam gjithcka perfekte.
 • 17:23 - 17:26
  Të gjithë duam që jeta jonë të jetë perfekte
 • 17:26 - 17:28
  po nuk funksionon ashtu.
 • 17:28 - 17:30
  Se e di cfarë bëjmë: marrim dhjamë nga të ndenjurat tona
 • 17:30 - 17:32
  dhe e vendosim në faqe.
 • 17:32 - 17:35
  (Të qeshura)
 • 17:35 - 17:37
  Gjë për të cilën shpresoj, pas 100 vjetësh,
 • 17:37 - 17:39
  njerëzit do shohin pas dhe do thonë "Wow".
 • 17:39 - 17:41
  (Të qeshura)
 • 17:41 - 17:43
  Dhe më e keqja është që ne injektojmë perfeksionizmin
 • 17:43 - 17:45
  tek fëmijët tanë.
 • 17:45 - 17:47
  Më lejoni t'ju tregoj ç'mendoj për fëmijët.
 • 17:47 - 17:50
  Ata janë të programuar për të luftuar që kur lindin.
 • 17:50 - 17:53
  Dhe kur mban në krahë ato krijesa të vogla perfekte,
 • 17:53 - 17:55
  detyra jonë nuk është të themi "Shiko sa perfekte që është.
 • 17:55 - 17:57
  Detyra ime është thjesht që ta mbaj perfekte --
 • 17:57 - 18:00
  të sigurohem që futet në skuadrën e tenisit që në klasë të pestë, dhe në Yale në klasë të shtatë."
 • 18:00 - 18:02
  Në fakt nuk është kjo detyra jonë.
 • 18:02 - 18:04
  Detyra jonë është që t'i themi,
 • 18:04 - 18:07
  "E di cfarë? Nuk je perfekte, dhe je programuar për ta luftuar,
 • 18:07 - 18:09
  por je e denjë për dashuri dhe përkatësi."
 • 18:09 - 18:11
  Kjo është detyra jonë.
 • 18:11 - 18:13
  Po të kemi një brez fëmijësh që rriten në këtë mënyrë,
 • 18:13 - 18:16
  mendoj se do i jepnim fund probleme që shohim sot.
 • 18:16 - 18:20
  Ne pretendojmë që veprimet tona
 • 18:20 - 18:23
  nuk ndikojnë tek njerëzit.
 • 18:23 - 18:25
  E bëjmë këtë gjithë kohës në jetën private.
 • 18:25 - 18:27
  Të njëjtën gjë bëjnë dhe korporatat --
 • 18:27 - 18:29
  qoftë një shpëtim falimenti, një derdhje nafte,
 • 18:29 - 18:31
  një tërheqje e produkteve të dëmshme nga tregu --
 • 18:31 - 18:33
  pretendojmë që veprimet tona
 • 18:33 - 18:36
  nuk kanë ndonjë impakt të madh tek njerëzit që na rrethojnë.
 • 18:36 - 18:39
  Unë do i thoja këtyre kompanive, që kjo nuk është sfida jonë e parë.
 • 18:40 - 18:42
  Duhet thjesht të jemi autentikë dhe të vërtetë
 • 18:42 - 18:44
  dhe të themi, "Na vjen keq.
 • 18:44 - 18:47
  Do ta rregullojmë."
 • 18:50 - 18:52
  Por ka edhe një mënyrë tjetër, dhe me këtë do përfundoj.
 • 18:52 - 18:54
  Kjo është ajo që kam zbuluar:
 • 18:54 - 18:56
  le ta lejojmë veten tonë të shikohet nga të tjerët,
 • 18:56 - 18:58
  të shikohet thellësisht,
 • 18:58 - 19:01
  në mënyrë të cënueshme;
 • 19:01 - 19:03
  le të dashurojmë me gjithë shpirt,
 • 19:03 - 19:05
  edhe pse nuk kemi garanci --
 • 19:05 - 19:07
  dhe kjo është vërtetë e vështirë,
 • 19:07 - 19:10
  ua them si prind, është tepër e vështirë --
 • 19:12 - 19:15
  të praktikojmë mirënjohjen dhe gëzimin
 • 19:15 - 19:17
  në momentet tona më të vështira,
 • 19:17 - 19:19
  atëherë kur mendojmë, "A mundem vërtet të të dua kaq shumë?
 • 19:19 - 19:21
  A mund të besoj në këtë gjë me kaq pasion?
 • 19:21 - 19:24
  A mund të jem i ashpër për dicka?"
 • 19:24 - 19:26
  thjesht të jemi në gjendje të ndalojmë për një moment, dhe në vend që të mendojmë se gjithkca do jetë katastrofike,
 • 19:26 - 19:29
  të themi, "Jam thjesht mirënjohëse,
 • 19:29 - 19:32
  sepse të ndihem e cënueshme do të thotë që jam ende gjallë."
 • 19:33 - 19:36
  Dhe e fundit, që është dhe më e rëndesishmja,
 • 19:36 - 19:39
  duhet të besojmë se jemi të mirë sa duhet..
 • 19:39 - 19:41
  Sepse kur pikënisja e gjerave është
 • 19:41 - 19:44
  fjalia "Unë jam e mirë sa duhet,"
 • 19:45 - 19:48
  fillojmë të mos bërtasim më dhe fillojmë të dëgjojmë,
 • 19:49 - 19:51
  jemi më të dashur e më të sjellshëm ndaj njerëzve që na rrethojnë,
 • 19:51 - 19:54
  e jemi më të dashur e më të sjellshëm ndaj vetes sonë.
 • 19:54 - 19:56
  Kaq kisha. Faleminderit.
 • 19:56 - 19:59
  (Duartrokitje)
Title:
Brene Brown: Fuqia e cënueshmërisë
Speaker:
Brené Brown
Description:

Brene Brown studion lidhjet njerëzore -- aftësinë tonë për të qenë të ndjeshëm, për përkatësi, për dashuri. Gjatë një prezantimi pikant e me nota humori në TEDxHouston, Brene ndan me publikun një përfundim të rëndësishëm të kërkimeve të saj, atë fenomen që e dërgoi Brene në një rrugëtim personal për të njohur veten dhe kuptuar njerëzimin në të njëjtën kohë. Një fjalim për t'u ndarë.

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
Project:
TEDTalks
Duration:
19:59
Armela Mancellari added a translation

Albanian subtitles

Revisions