Παιχνίδι Κυκλοφοριακό Φιδάκι (ή "Μπάκι", το Κυκλοφοριακό Φιδάκι)
-
0:07 - 0:09Πολλοί γονείς βρίσκονται σε ένα φαύλο κύκλο.
-
0:10 - 0:15Καθώς αυξάνεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων μειώνεται η οδική ασφάλεια, και αυτό οδηγεί σε ένα αίσθημα ανασφάλειας.
-
0:16 - 0:21Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί τους γονείς στην επιλογή του να πηγαίνουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο με το αυτοκίνητο προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους.
-
0:22 - 0:26Έτσι όμως προκαλείται αύξηση της κυκλοφορίας μέσα και γύρω από το σχολείο.
-
0:28 - 0:32Το Παιχνίδι Κυκλοφοριακό Φιδάκι (ΠΚΦ) αποτελεί μία λύση για το σπάσιμο του φαύλου κύκλου,
-
0:33 - 0:43ενθαρρύνοντας τα σχολεία, τα παιδιά και τους γονείς να υιοθετήσουν το περπάτημα, την ποδηλασία, τα ΜΜΜ και την από κοινού χρήση αυτοκινήτου κατά τις μετακινήσεις τους προς και από το σχολείο.
-
0:47 - 0:49Το παιχνίδι είναι απλό.
-
0:50 - 0:54Δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, κάθε σχολείο καθορίζει τη βάση αναφοράς του.
-
0:55 - 0:58Μέσω μίας έρευνας 'δια ανατάσεως των χειρών', οι δάσκαλοι σημειώνουν τους τρόπους μετακίνησης που χρησιμοποιούν συνήθως οι μαθητές.
-
1:01 - 1:04Αυτή η βάση αναφοράς βοηθά το κάθε σχολείο στο να θέσει τον δικό του στόχο.
-
1:06 - 1:11Αυτός είναι το ποσοστό των αειφόρων μετακινήσεων που θέλει να επιτύχει το σχολείο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
-
1:15 - 1:22Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της καμπάνιας, οι μαθητές λαμβάνουν ένα πολύχρωμο μικρό αυτοκόλλητο για κάθε μέρα που μετακινούνται προς το σχολείο με έναν αειφόρο τρόπο μετακίνησης.
-
1:25 - 1:31Ως αειφόροι τρόποι μετακίνησης θεωρούνται το περπάτημα, η ποδηλασία, τα ΜΜΜ ή η από κοινού χρήση αυτοκινήτου.
-
1:35 - 1:42Τα μικρά πολύχρωμα αυτοκόλλητα επικολλούνται σε ένα μεγάλο πράσινο αυτοκόλλητο. Ο μέγιστος αριθμός αυτοκόλλητων ανά πράσινο αυτοκόλλητο εξαρτάται από τον στόχο.
-
1:44 - 1:47Όταν μία τάξη γεμίσει ένα μεγάλο πράσινο αυτοκόλλητο, τότε αυτό επικολλάται στο πανό του σχολείου.
-
1:48 - 1:51Φροντίστε να τοποθετήσετε το πανό του ΠΚΦ του σχολείου σε ένα ορατό και εύκολα προσβάσιμο σημείο!
-
1:53 - 1:57Όταν φτάνει μία ομάδα σε κάθε διακριτικό σήμα στο πανό αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια επιβράβευση.
-
1:57 - 2:04Οι επιβραβεύσεις μπορεί να ποικίλλουν από ένα μήλο, την προβολή μίας ταινίας, ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια διάλειμμα, το να μη δοθεί εργασία για το σπίτι ή την επιλογή ενός βιβλίου για διάβασμα.
-
2:05 - 2:11Όταν οι μαθητές φτάσουν στο κεφάλι του «φιδιού» και έχει επιτευχθεί ο στόχος του σχολείου, οι μαθητές κερδίζουν μία ακόμη μεγαλύτερη επιβράβευση.
-
2:17 - 2:22Οι δάσκαλοι διεξάγουν μία έρευνα 'δια ανατάσεως των χειρών' τρεις εβδομάδες μετά την λήξη της καμπάνιας.
-
2:25 - 2:29Αυτό γίνεται προκειμένου να μπορέσουν να αξιολογήσουν τα σχολεία τον αντίκτυπο του ΠΚΦ.
-
2:37 - 2:47Τα αποτελέσματα της έρευνας από ολόκληρη την καμπάνια (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά) καταγράφονται στις φόρμες μέτρησης και υποβάλλονται online για περαιτέρω ανάλυση.
-
2:52 - 2:54Βλέπετε πόσο εύκολο είναι;
-
2:54 - 3:02Το Παιχνίδι Κυκλοφοριακό Φιδάκι (ΠΚΦ) είναι διασκεδαστικό, δωρεάν και εύκολο στην υλοποίηση. Επίσης, τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι το λατρεύουν!
-
3:03 - 3:08Δηλώστε κι εσείς συμμετοχή για να διαπιστώσετε πώς μπορεί να σας βοηθήσει το ΠΚΦ να γίνει το σχολείο σας ένα ασφαλέστερο και πιο αειφόρο περιβάλλον.
- Title:
- Παιχνίδι Κυκλοφοριακό Φιδάκι (ή "Μπάκι", το Κυκλοφοριακό Φιδάκι)
- Description:
-
Το Παιχνίδι Κυκλοφοριακό Φιδάκι δημιουργήθηκε από μία ΜΚΟ στην Φλαμανδία, το Mobiel 21, και έτσι ξεκίνησε ως μία μικρού βεληνεκούς καμπάνια που απευθυνόταν σε μία χούφτα μόνο σχολεία στη Φλαμανδία του Βελγίου. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι - χάρη στην καμπάνια αυτή - αυξήθηκε επιτυχώς η χρήση των αειφόρων τρόπων μετακίνησης και μειώθηκαν οι εκπομπές CO2. Σήμερα, η καμπάνια απευθύνεται σε περίπου 1.000 σχολεία, 200.000 παιδιά και 150.000 οικογένειες στη Φλαμανδία κάθε έτος. Η Ολλανδία και η Αυστρία υιοθέτησαν το παιχνίδι πολύ νωρίς και ανάλογες καμπάνιες διεξήχθησαν στις χώρες αυτές για πολλά χρόνια. Πλέον 18 συνολικά χώρες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν αυτή την επιτυχημένη στρατηγική και να ενθαρρύνουν τους γονείς να επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους για την μετακίνηση των παιδιών τους προς και από το σχολείο, εκτός του Ι.Χ. αυτοκινήτου. Η καμπάνια είναι διασκεδαστική, αποδοτική και εύκολη στην υλοποίησή της.
Το καινούργιο Δίκτυο για το Κυκλοφοριακό Φιδάκι δημιουργήθηκε προκειμένου να γίνει διάχυση και υποστήριξη αυτής της «καλής πρακτικής» σε όλη την Ευρώπη. Το Δίκτυο αυτό, με τα Εθνικά Σημεία Επαφής σε κάθε χώρα, θα αναπαράγει, θα μεταδώσει και θα επεκτείνει την υιοθέτηση της καμπάνιας. Ως εκ τούτου, θα υποκινήσουν ενεργά τη ζήτηση για αειφόρες μεταφορές όσον αφορά τις μετακινήσεις σπίτι-σχολείο, με αποτέλεσμα την αύξηση των μεταφορών με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μια πιο βιώσιμη κουλτούρα κινητικότητας και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών.
Ο στόχος του έργου είναι να αποτελέσει την αρχή για μία επιτυχημένη ιστορία σε επίπεδο Ε.Ε. Τα πρώτα χρόνια, η διεθνής καμπάνια θα ξεκινήσει συγκρατημένα, έχοντας ως στόχο την υλοποίησή της σε τουλάχιστον 3 ενεργές πόλεις και 60 σχολεία ανά χώρα, το οποίο ισοδυναμεί με περισσότερα από 1.000 καινούργια σχολεία που θα αποφασίσουν να συμμετέχουν στην καμπάνια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Απώτερος στόχος θα είναι η επίτευξη μίας αύξησης κατά 15% στις αειφόρες μετακινήσεις και μιας αντίστοιχης μείωσης των εκπομπών CO2. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μείωση κατά 2.500.000 των χιλιομέτρων που διανύονται από αυτοκίνητα προς όφελος του περπατήματος και της χρήσης ποδηλάτου. Καθώς η καμπάνια θα επεκτείνεται, θα μπορούσε να επηρεάσει εκατομμύρια παιδιών…
Τα ενδιαφερόμενα σχολεία καθώς και οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι και φορείς/οργανισμοί μπορούν να επικοινωνούν με το ΚΑΠΕ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς και μέχρι πότε να δηλώσουν συμμετοχή στην καμπάνια. Τα στοιχεία επικοινωνίας μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα www.trafficsnakegame.eu.
Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την καμπάνια στο Facebook (link: https://www.facebook.com/TrafficSnakeGame) ή στο Twitter (link: https://twitter.com/TheTrafficSnake).
Το Δίκτυο του Παιχνιδιού Κυκλοφοριακό Φιδάκι (TSG) συντονίζεται από το Mobiel 21 (BEΛΓΙΟ). Στους εταίρους περιλαμβάνονται οι φορείς WYG Ltd (ΗΒ), DTV Consultants (ΟΛΛΑΝΔΙΑ), Association of Self-Mobilized Citizens (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ), Euro Project Consult (ΓΑΛΛΙΑ), Club “Sustainable Development of Civil Society” (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ), Institute for Traffic Education (ΑΥΣΤΡΙΑ), Transport Research Centre (ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ), Paragon Europe (ΜΑΛΤΑ), SINERGIJA (ΣΛΟΒΕΝΙΑ), Group for Studies and Alternatives 21 (ΙΣΠΑΝΙΑ), Regional Environmental Centre (ΟΥΓΓΑΡΙΑ), Empreintes asbl (ΒΕΛΓΙΟ), The Romanian Energy-Cities Network (ΡΟΥΜΑΝΙΑ), Euromobility (ΙΤΑΛΙΑ), Environmental Centre for Administration and Technology (ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ), Rupprecht Consult (ΓΕΡΜΑΝΙΑ), και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας από την ΕΛΛΑΔΑ. Το έργο TSG Network συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα "Εφυής Ενέργεια για την Ευρώπη" της ΕΕ.
- Video Language:
- English
- Duration:
- 03:13
![]() |
babis edited Greek subtitles for Traffic Snake Game | |
![]() |
babis edited Greek subtitles for Traffic Snake Game | |
![]() |
babis edited Greek subtitles for Traffic Snake Game | |
![]() |
babis edited Greek subtitles for Traffic Snake Game | |
![]() |
babis edited Greek subtitles for Traffic Snake Game | |
![]() |
babis edited Greek subtitles for Traffic Snake Game | |
![]() |
babis edited Greek subtitles for Traffic Snake Game | |
![]() |
babis edited Greek subtitles for Traffic Snake Game |