Return to Video

COVID-19: Moderna vaccine approved for use in Singapore

  • Not Synced
    Sağlık Bilimleri Kurulu, Moderna COVID-19 aşısının Singapur’da kullanılmasına onay verdi. İlk bölüm aşıların, bir dahaki ay gelmesi bekleniyor ve kademeli olarak 18 yaş ve üzerindeki bireylere yapılacak.
    Daha fazlası için Nisha Rahim’i dinliyoruz:
    Nisha Rahim:
    Singapur’un ilk Pfizer-Biontech Covid-19 aşısını almasının üstünden 1 aydan fazla bir zaman geçti. Aşının gelmesinden kısa bir süre sonra ülkede aşılama programı başlatıldı. Çarşamba günü, Singapur Moderna Covid-19 aşısının kullanımına onay verdi. İlk aşıların gelecek ay içinde gelmesi bekleniyor.
    Aşı, Sağlık Bilimleri Kurulu tarafından onaylanan ve uzmanlar tarafından Covid-19 aşı programında desteklenen 2.aşı oldu. Aşı, %94 gibi yüksek bir etkinliğe sahip. Bu sayı, 18-95 yaşları arasında 30.000’den fazla katılımcı üzerinde yürütülen faz-3 klinik çalışmalarıyla elde edildi. Moderna’nın aşısı, 28 günde 2 dozun yapılmasını gerektiriyor. 16 yaş ve üstü bireyler için uygun olan Pfizer aşısından farklı olarak, Moderna aşısı 18 yaş ve üzeri bireyler için uygun. Aşının uygun olmadığı kişiler arasında; hamile kadınlar, bağışıklığı ciddi seviyede yetersiz olan kişiler ve farklı alerji öyküsü olanlar bulunuyor. Bir uzmana göre, Moderna aşısı uygun olduğu kişiler ve etkinlik açısından Pfizer aşısıyla benzerlik gösteriyor.
    Genel müdür yardımcısı:
    Klinik uygulama verilerine bakarsak 2 aşı arasında çok büyük farklılıklar olduğunu düşünmüyorum. Etkinlikleri neredeyse aynı. İkisi de %95 civarında. Yan etkiler de benzer. Moderna, Pfizer’dan biraz daha fazla doz içeriyor. Moderna 100 mcg içerirken Pfizer 30 mcg içeriyor.
    Nisha Rahim:
    Depolama koşulları farklılık gösterse de, Pfizer aşılarının -70, Moderna aşılarının ise -20 derecenin altında depolanması gerekiyor. Fakat, Singapur’un iki durumu da sağlayacak kapasitesi olduğu için bu bir sorun yaratmayacak. Şu anki endişe ise, hazır olan yeterince aşı olup olmadığı.
    Genel müdür yardımcısı:
    Daha büyük endişe ise, hangi aşının Singapur için sağlanılabileceği. Aşı üretiminde küresel çapta bir yetersizlik olacak, çünkü şu anki talep üretimin kat kat üstünde. Bu yüzden, Singapur halkı için daha önemli olan soruların bu aşıların işe yarayıp yaramayacağı. Evet yarayacak. Aşı olmak güvenli mi? Evet, bence güvenli. Bu aşılar arasında pek de bir fark yok, bundan dolayı buradaki soru, Singapur’un hangisini tercih edeceği.
    Nisha Rahim:
    Salı gününden beri 175.000’den fazla kişi Pfizer- Biontech aşısının ilk dozunu yaptırdı. Neredeyse, 6.000 kişi ise ikinci dozu yaptırdı.
Title:
COVID-19: Moderna vaccine approved for use in Singapore
Description:

The Health Sciences Authority has approved the Moderna COVID-19 vaccine for use in Singapore. The first shipment is expected to arrive next month and will be progressively rolled out to those aged 18 and above. READ: https://cna.asia/3jeAxBm

Subscribe to our channel here: https://cna.asia/youtubesub

Subscribe to our news service on Telegram: https://cna.asia/telegram

Follow us:
CNA: https://cna.asia
CNA Lifestyle: http://www.cnalifestyle.com
Facebook: https://www.facebook.com/channelnewsasia
Instagram: https://www.instagram.com/channelnewsasia
Twitter: https://www.twitter.com/channelnewsasia

more » « less
Video Language:
English
Team:
Captions Requested
Duration:
02:54

Turkish subtitles

Revisions Compare revisions