< Return to Video

NatureNow: Greta Thunberg and George Monbiot make short film on the climate crisis

 • 0:02 - 0:04
  Ова не е вежба.
 • 0:04 - 0:07
  Јас сум Грета Тунберг.
 • 0:07 - 0:10
  Живееме на почетокот
  на масовно изумирање.
 • 0:11 - 0:14
  Нашата клима се распаѓа.
 • 0:14 - 0:18
  Децата како мене, се откажуваат од своето образование за да протестираат.
 • 0:19 - 0:21
  Меѓутоа, се уште можеме да ја поправиме ситуацијата.
 • 0:21 - 0:23
  Вие можете да ја поправите.
 • 0:23 - 0:27
  За да преживееме, мораме да се откажеме од фосилното гориво, но тоа не е доволно.
 • 0:27 - 0:30
  Се спомнуваат многу решенија,
  а решението кое е пред
 • 0:30 - 0:33
  нас?
 • 0:33 - 0:35
  Ќе му дозволам на мојот пријател Џорџ
  да ви објасни.
 • 0:36 - 0:38
  Постои волшебна машина
  која го всисува јаглеродот од воздухот, не е скапа
 • 0:38 - 0:43
  и се создава сама.
 • 0:43 - 0:44
  Се вика ...
  дрво.
 • 0:44 - 0:46
  Дрвото е пример на
  природно климатско решение.
 • 0:47 - 0:48
  Мангровите, тресетиштата, џунглите, мочуриштата, морските дна
 • 0:48 - 0:49
  келпските шуми, блатиштата, коралните гребени
 • 0:49 - 0:54
  тие го земаат јаглеродот од воздухот
  и го задржуваат.
 • 0:54 - 0:57
  Природата е орудие кое можеме да го користиме,
  за обновување на нашата уништена клима.
 • 0:57 - 0:59
  Овие природни климатски решенија
  можат да направат огромна разлика.
 • 0:59 - 1:03
  Одлично, нели?
 • 1:03 - 1:08
  Меѓутоа, мораме фосилните горива
  да ги оставиме во земјата.
 • 1:09 - 1:12
  И што е најлудо,
  моментално ги игнорираме.
 • 1:12 - 1:14
  За субвенционирање на фосилни горива
  трошиме илјада пати повеќе
 • 1:14 - 1:18
  отколку за природни решенија.
 • 1:20 - 1:22
  Природните климатски решенија добиваат
  само 2%
 • 1:22 - 1:24
  од парите
  наменети за борба против климатските промени.
 • 1:26 - 1:31
 • 1:31 - 1:33
  Ова се ваши пари, ваши даноци и ваши заштеди.
 • 1:33 - 1:35
  И што е уште полудо,
  моментално кога природата ни е најмногу потребна
 • 1:35 - 1:39
  ја уништуваме побрзо
  од било кога.
 • 1:39 - 1:41
  До 200 видови на животни изумираат
  секој ден.
 • 1:41 - 1:43
  Огромен дел од мразот на Арктикот
  го нема.
 • 1:44 - 1:45
  Повеќето од дивите животни
  ги нема.
 • 1:45 - 1:47
  Огромен дел од нашата почва
  го нема.
 • 1:47 - 1:50
  Што треба да направиме?
 • 1:50 - 1:54
  Што можете вие да направите?
 • 1:54 - 1:57
  Едноставно ...
  мораме да заштитиме, обновиме и финансираме.
 • 1:57 - 1:59
  Заштита.
 • 1:59 - 2:01
  Тропските шуми се сечат со брзина од
 • 2:01 - 2:03
  30 фудбалски терени во минута.
 • 2:03 - 2:04
  Треба да ги заштитиме
  виталните делови од природата.
 • 2:04 - 2:05
  Обнова.
 • 2:05 - 2:06
  Поголемиот дел од нашата планета е уништен.
 • 2:06 - 2:07
  Меѓутоа
  природата може да се регенерира
 • 2:07 - 2:09
  и можеме да им помогнеме на екосистемите,
  да се повратат.
 • 2:09 - 2:10
  Финансирање.
 • 2:10 - 2:11
  Мораме да прекинеме со финансирање на сè
  што ја уништува природата
 • 2:11 - 2:13
  и плаќаме работи кои и помагаат.
 • 2:13 - 2:16
  Толку едноставно е.
 • 2:16 - 2:19
  Заштита, обнова, финансирање.
 • 2:19 - 2:21
  Тоа може да се направи
  насекаде.
 • 2:21 - 2:22
  Многу луѓе веќе користат
  природни климатски решенија.
 • 2:22 - 2:25
  Треба да направиме тоа да биде
  на светско ниво.
 • 2:25 - 2:27
  Вие можете да бидете дел од ова.
 • 2:27 - 2:30
  Гласајте за луѓе,
  кои ја бранат природата.
 • 2:31 - 2:32
  Споделете го видеово.
 • 2:33 - 2:36
  Зборувајте за ова.
 • 2:36 - 2:38
  Низ светот постојат неверојатни движења,
  кои се борат за природата.
 • 2:39 - 2:41
  Придружете им се!
 • 2:41 - 2:42
  Сè се важи.
 • 2:42 - 2:43
  Тоа што го правите вие, се важи.
Title:
NatureNow: Greta Thunberg and George Monbiot make short film on the climate crisis
Description:

Environmental activists Greta Thunberg and George Monbiot have helped produce a short film highlighting the need to protect, restore and use nature to tackle the climate crisis.

Living ecosystems like forests, mangroves, swamps and seabeds can pull enormous quantities of carbon from the air and store them safely, but natural climate solutions currently receive only 2% of the funding spent on cutting emissions.

The film’s director, Tom Mustill of Gripping Films, said: 'We tried to make the film have the tiniest environmental impact possible. We took trains to Sweden to interview Greta, charged our hybrid car at George’s house, used green energy to power the edit and recycled archive footage rather than shooting new.'

#naturenow #climatecrisis #gretathunberg

CREDITS

Narrators: Greta Thunberg & George Monbiot
Director: Tom Mustill
Producer: Triangle Monday
DoP & Editor: Fergus Dingle
Sound: Shaman Media
GFX: Paraic Mcgloughlin
Online: Bram De Jonghe
Picture Post: Special Treats Productions
Mix: Mcasso Music
Audio Post: Tom Martin
NCS Guidance: Charlie Lat
Music: Rone / InFiné Music

The Independent film by Gripping Films(Tom Mustill) was supported by:
Conservation International
Food and Land Use Coalition
Gower St

With guidance from
Nature4Climate

Natural Climate Solutions

www.grippingfilms.com

FIND OUT MORE:
#naturenow
www.naturalclimate.solutions

more » « less
Video Language:
English
Team:
Amplifying Voices
Project:
Environment and Climate Change
Duration:
03:41

Lithuanian subtitles

Revisions Compare revisions