Return to Video

Како владата ве следи: НСА надзор

 • 0:01 - 0:04
  Владата ги надгледува приватните телефонски разговори
 • 0:04 - 0:09
  на вашите и на моите деца приватни телефонски разговори и следи кои се нивните познајници
 • 0:19 - 0:24
  Овој јуни научивме дека нашите приватни животи не се повеќе приватни
 • 0:24 - 0:27
  Владата на САД тајно ги следи и-мејлите
 • 0:27 - 0:32
  набавки, текстовни пораки, локација и телефонски повици на луѓе во целиот свет.
 • 0:33 - 0:36
  Ед Руни, Ед? Овде Џорџ Петерсон...
 • 0:36 - 0:39
  Со кодни имиња како ПРИЗМА и ИКСГЛАВЕНПОГОДОК,
 • 0:39 - 0:41
  оваа мрежа на набљудувачки програми
 • 0:41 - 0:45
  е само еден дел од најголемиот набљудувачки систем во историјата.
 • 0:45 - 0:50
  Овој отворен надгледувачки систем е нелегален и оперира во целосна тајност.
 • 0:50 - 0:53
  Со системот, владата може да знае каде сте биле,
 • 0:53 - 0:55
  каде сте, и каде одите.
 • 0:55 - 0:59
  Програмата беше откриена само кога поранешен НСА контрактор Едвард Сноуден
 • 0:59 - 1:03
  издал документи опишувајќи детално обемната податочна колекција.
 • 1:03 - 1:06
  Имам информација човеку, ново с...е се појави.
 • 1:07 - 1:11
  Претседателот, НСА и нивните правници пробаа да го отргнат јавниот бес
 • 1:11 - 1:15
  со искривување на фактите и наведување на јавноста за процесот
 • 1:15 - 1:21
  Судовите во САД никогаш не дозволија владата да води шпионирачка програма од овој обем.
 • 1:21 - 1:22
  Значи како се случи ова?
 • 1:22 - 1:25
  Во ред, да направиме чекор наназад, за малку.
 • 1:27 - 1:33
  Основачите на Америка го мразеле угнетувачкото британско набљудување и неразумните претреси и заплени.
 • 1:33 - 1:36
  прашањето овде е независноста.
 • 1:36 - 1:41
  Да се разбере дека приватноста беше потребна за речиси секое основно право во нашиот устав,
 • 1:41 - 1:43
  тие го воспоставиле четвртиот амандман.
 • 1:43 - 1:48
  Четвртиот амандман постои за да се спречи владата во следење или пребарување на твојата лична информација,
 • 1:48 - 1:51
  освен ако имаат добра причина да веруваат дека се случува криминал.
 • 1:51 - 1:55
  Тоа е се црно и бело, јасно и кристално.
 • 1:55 - 2:01
  Користејќи ја НСА владата на САД го прекршува највисокиот закон на земјата, уставот.
 • 2:05 - 2:10
  Владиното набљудување траеше со декади, но работите станаа многу полоши во 2001,
 • 2:10 - 2:12
  кога конгресот на САД го донесоа Патриотскиот акт,
 • 2:12 - 2:18
  давајќи им на тајните ФИСА судови поголем авторитет да доделуваат набљудувачки барања во поголем опсег.
 • 2:18 - 2:22
  Наместо да добива налог за поединечна личност осомничена за криминал
 • 2:22 - 2:24
  владата би можела сега да пребарува голема листа на личности.
 • 2:24 - 2:28
  дури и оние без сомнеж на криминална активност.
 • 2:28 - 2:31
  На ФИСА судовите не се бара да откријат кои судски налози се одобрени
 • 2:31 - 2:34
  и поддржувачки доказ не е потребен.
 • 2:34 - 2:38
  Од 1789 барања за авторизација, едно беше повлечено од владата.
 • 2:39 - 2:40
  На сите други им беше одобрена
 • 2:41 - 2:42
  Тоа е гумен печат
 • 2:42 - 2:47
  Сето ова е заштитено со тајност, без систем за проверки и состојби.
 • 2:47 - 2:53
  Ако НСА собира информација за вас засновано врз тоа што читате или на кои веб страници одите
 • 2:53 - 2:57
  вие веројатно никогаш не ќе знаете или да со стопирате без разлика кој сте.
 • 2:57 - 3:00
  Програмите како ПРИЗМА, целосно ја игнорираат целта на налози
 • 3:00 - 3:02
  додека тврдат дека работаат во рамки на законот.
 • 3:02 - 3:08
  Владата на САД го претвори интернетот што го сакаме во нешто за што никогаш не беше наменет да стане...
 • 3:08 - 3:11
  алат за набљудување на сите.
 • 3:16 - 3:18
  Ова е најесенцијалниот проблем.
 • 3:18 - 3:22
  Низ ови тајни судови и тајна интерпретација на законите,
 • 3:22 - 3:27
  Агентите на владата на САД можат нелегално да следат корисник на интернет засновано врз работи како клучни зборови,
 • 3:27 - 3:31
  Аналитичарите кои користат систем за веб портал во Форт Мид,
 • 3:31 - 3:37
  клуч во селекторите или изразите за пребарување што се креирани да произведат најмалку 51% доверба
 • 3:37 - 3:39
  во надворешноста на целите.
 • 3:39 - 3:43
  Податоци биле собирани со години на најпопуларните веб страници,
 • 3:43 - 3:46
  гмеил, фејсбук, јаху и многу други
 • 3:48 - 3:50
  Има илјадници зборови што владата ги следи.
 • 3:50 - 3:56
  Зборови како „марихуана„
 • 4:01 - 4:04
  Речиси секој имеил што го праќате
 • 4:04 - 4:06
  може да ви ја направи вашата сметка надгледувана.
 • 4:06 - 4:10
  Овој начин на следење може да ве предомисли што зборувате.
 • 4:10 - 4:13
  Затоа масовното шпионирање е неуставно.
 • 4:14 - 4:17
  Злоупотребите се неизбежни и истекувањето на податоци веќе се случуваат.
 • 4:17 - 4:22
  Шпионирање на нашето користење на интернет и дава на владата моќ над нашите животи.
 • 4:22 - 4:26
  Што се случи со слободниот говор, слободното здружување или слободниот печат,
 • 4:26 - 4:32
  кога секој е под постојан надзор, дури и во нашите најприватни моменти.
 • 4:36 - 4:40
  Експерти за надзор, приватност и разузнавање се сложуваат за една работа.
 • 4:40 - 4:44
  НСА, претседателите Буш и Обама и нивните тајни судови ги
 • 4:44 - 4:48
  толкуваат повеќекратните закони на начин што повеќето американци би го нашле шокантно.
 • 4:48 - 4:50
  Ова е дозволување вид на надзор и прибирање
 • 4:50 - 4:53
  што уставот не мислел да го дозволи.
 • 4:53 - 4:55
  Овие програми го кршат законот.
 • 4:56 - 5:00
  Тие го прекршуваат четвртиот амандман и не соголуваат од нашата приватност.
 • 5:00 - 5:04
  Уставот на САД беше напишан да се превенираат програми за надзор од владата како ПРИЗМА.
 • 5:04 - 5:09
  До нас е да се бара да овие идеали се одржат.
 • 5:09 - 5:16
  Помогнете ни да се запре НСА, вратете го уставот и сочувајте го светот слободен.
Title:
Како владата ве следи: НСА надзор
Description:

НЕ ГЛЕДАЈТЕ САМО, ПРЕВЗЕМЕТЕ АКЦИЈА: http://TheNSAvideo.com

Владата на САД го претвори интернетот во нешто што не беше наменет да биде: систем за шпионирање на нас во нашите најприватни моменти.

Наратирано од Евангелина Лили

Донесено за вас од Бори се за иднината и Барајте Прогрес.

Продуцирано од Мата Вата -- http://matawata.com
Извршен Продуцент: Евангелина Лили -- http://evangeline-lilly.net

more » « less
Video Language:
English
Team:
Volunteer
Duration:
05:24

Macedonian subtitles

Revisions