Albanian subtitles

← Si tingulli mund të hakoj kujtesën tuaj ndërsa flini

A mund të vësh një provë ndërsa fle? Neuroshkencëtarët tanë të guximshëm përpiqen të përmirësojnë kujtesën duke provuar eksperimente në subjekte ndërsa ata flenë. Do të befasoheni nga rezultatet.

Get Embed Code
23 Languages

Showing Revision 3 created 04/20/2020 by Helena Bedalli.

 1. Greg Gage: Kush nuk do ta donte
  te provonte një provim gjeografie,
 2. duke kujtuar të gjitha lokacionet
  e vendeve në një hartë
 3. ose për te shmangur situatat e sikletshme
  si të harrosh papritur emrin e personit
 4. duke qëndruar perball jush.
 5. Rezulton se kujtesa,
  si muskujt e tjerë në trup,
 6. mund të forcohet dhe përmirësohet.
 7. Por në vend që të praktikoni
  me karta flash,
 8. mund të ketë një mënyrë interesante
 9. se ne mund të hakojmë kujtesën tonë
  ndërsa flemë.
 10. (Muzikë)

 11. Pse flemë?

 12. Kjo ka qenë një pyetje e bërë
  qysh në ditët e para të qytetërimit.
 13. Dhe ndërsa mund të mos e dimë
  pergjigja e sakte,
 14. ka një numër të vërtetë
  teori të mira se pse na duhen.
 15. Gjumi është kur truri transferon
  kujtime afatshkurtra
 16. me përvojë gjatë gjithë ditës
 17. në kujtime afatgjata.
 18. Ky proces quhet konsolidimi i kujtesës,
 19. e është teoria e konsolidimit të kujtesës
  që i ka bere shkencëtarët te pyesin
 20. nëse mund të permisojmë
  kujtime të caktuara mbi të tjerat.
 21. Kohët e fundit kishte një letër
  në revistën "Science"
 22. nga Ken Paller dhe kolegët e tij
  në veriperëndim
 23. që dukej se tregon
  se kjo mund të jetë e vërtetë,
 24. e kjo na qetësoi kuriozitetin.
 25. Joud ka punuar
  në një version DIY të kësaj detyre
 26. për të parë nëse mund të përmirësojmë kujtimet
  përmes përdorimit të tingullit në gjumë.
 27. Pra, Joud, si e provoni nëse mundemi te
  përmirësojm kujtimet tona me gjumin?
 28. Joud M: Ne kemi nevojë
  për një lëndë njerëzore.

 29. [Hapi 1: Luaj një lojë]

 30. Kemi një lojë kujtese
  që kemi në një iPad,
 31. dhe pastaj ne bëjmë temën tonë
  luajeni këtë lojë
 32. dhe mbani mend imazhet
  dhe ku ato shfaqen në ekran.
 33. GG: Pra, kjo është si një lojë kujtese qe
  keni luajtur si fëmijë,

 34. cila fotografi ishte ku.
 35. Dhe ne e lidhim secilën fotografi
  me një tingull që e përfaqëson atë.
 36. JM: Pra, nëse mund ta shihni
  në foto një makine, për shembull,

 37. dhe do të dëgjonit motorin e makinës.
 38. (Fillimi i motorit të makinave)

 39. GG: Pak para se të shkoni për të fjetur
  ne do t'ju testojmë.

 40. Do të shohim sa mirë
  ju kujtohet ku janë fotot.
 41. Sa herë që shihni foton,
  do të dëgjosh tingullin.
 42. Dhe tani vjen eksperimenti.
 43. Ju do të shkoni të bëni një sy gjumë.
 44. [Hapi 2: Bëni një sy gjumë]
 45. Dhe ndërsa jeni duke fjetur,
  ne do të regjistrojmë EEG-në tuaj.
 46. JM: Dhe pastaj presim që ato të shkojnë
  në atë që quhet gjumi me valë të ngadaltë,

 47. qe është faza më e thellë e gjumit tuaj ku
  është vërtet e vështirë për ju të zgjoheni
 48. GG: Në rregull, pauzë

 49. Pra, këtu janë disa
  informacione për gjumin.
 50. Ekzistojnë katër faza:
  ne kemi faza më të lehta të gjumit dhe REM,
 51. por ajo për të cilën ne jemi të interesuar
  quhet gjumë me valë të ngadalta.
 52. Dhe merr emrin e saj
  nga sinjalet elektrike
 53. quhen valët Delta
  që ne regjistrojmë nga truri.
 54. Kjo është pjesa e gjumit
  ku shkencëtarët besojnë
 55. që konsolidimi i kujtesës mund të ndodhë.
 56. Në këtë periudhë të thellë të gjumit
 57. ne do të bëjmë diçka
  që ju nuk e dini ne do të bëjmë.
 58. JM: Ja ku vjen pjesa e ndërlikuar,
  dhe ne fillojmë të luajmë shenjat tona.

 59. (Fillimi i motorit të makinave)

 60. GG: A i luan të gjitha shenjat?

 61. JM: Jo. Ne vetëm duam të luajmë gjysmën e
  tyre për të parë nëse ka ndonjë ndryshim.

 62. GG:Hipoteza juaj është

 63. atë që po dëgjonin
  ndërsa ata ishin duke fjetur
 64. ata do të shkojnë më mirë në.
 65. JM: Po, saktësisht.

 66. GG: Kur zgjoheni përsëri
  dhe luaj lojën përsëri,

 67. a beni me mire apo keq
  sesa para gjumit?
 68. Ne kemi gjetur se duke luajtur
  një çelës gjatë gjumit,
 69. për shembull, një makinë -
 70. Do të kujtonit
  pozicioni i asaj makine
 71. kur u zgjonit përsëri.
 72. Por nëse nuk ju luajtëm sugjerim
  gjatë gjumit
 73. për shembull, një kitarë,
 74. do të keni më pak të ngjarë të mbani mend
  atë kitare kur t5 zgjoheni.
 75. Kujtimet që kishin sugjerime
  ata u kujtuan më mirë
 76. sesa ato që nuk ishin,
 77. edhe pse ata nuk mbajnë mend
  duke dëgjuar ato tinguj?
 78. JM: Po, ne i pyesim ata.

 79. GG: Ne e dimë që ata po flenë,
  ata nuk mund ta dëgjojnë atë, ata zgjohen,

 80. ata bëjnë më mirë në ato
  sesa në ato që nuk i ke luajtur.
 81. GG: Kjo është e mahnitshme.
  JM: eshtë si magji.

 82. GG: Joud e zhvilloi këtë eksperiment mbi 12 persona
  dhe rezultatet ishin domethënëse.

 83. Nuk është se i mbani mend gjërat më mirë;
  është se ju i harroni ato më pak.
 84. Isha një skeptik i madh kur dëgjova për herë të parë
  që mund të bënit më mirë në një test kujtese
 85. vetëm duke luajtur tinguj gjatë gjumit.
 86. Por ne i përsërisim këto eksperimente.
 87. Faktet dhe kujtimet që mbledhim
  gjatë gjithë ditës janë shumë të brishta,
 88. dhe ato janë lehtësisht
  të humbura dhe të harruara.
 89. Por duke i riaktivizuar ato gjatë gjumit,
  edhe pa vetëdijën tonë,
 90. duket sikur mund t’i bëjmë më të qëndrueshëm
  dhe më pak të prirur për të harruar.
 91. Eshtë goxha e jashtëzakonshme.
 92. Truri ynë është akoma aktiv
  edhe kur ne nuk jemi.
 93. Kështu që nëse je si unë dhe pak harrues,
 94. mbase një zgjidhje është një palë
  të kufjeve dhe një shtrati i butë.