< Return to Video

Cfarë ndodh kur e gjithë bota voton? | Simon Anholt | TEDxFrankfurt

 • 0:03 - 0:05
  E pra, siҫ e dijnë shumë nga ju
 • 0:05 - 0:07
  rezultatet e zgjedhjeve
  të fundit ishin si vijon:
 • 0:08 - 0:11
  Hillary Clinton, kandidatja Demokrate
 • 0:11 - 0:13
  fitoi me një lumë votash
 • 0:13 - 0:15
  prej 52% të votave të përgjithshme.
 • 0:16 - 0:18
  Jill Stein, kandidatja e Gjelbër,
 • 0:18 - 0:20
  u rendit me një hendek, e dyta me 19%.
 • 0:21 - 0:24
  Donald J. Trump, kandidati Republikan,
 • 0:24 - 0:26
  e ndiqte direkt me 14%,
 • 0:27 - 0:30
  e votat e mbetura u ndanë mes abstenuesve
 • 0:30 - 0:33
  dhe Gary Johnson, kandidatit Liberal.
 • 0:36 - 0:38
  (Te qeshura)
 • 0:38 - 0:42
  Tani, në çfarë universi paralel
  mendoni se jetoj?
 • 0:44 - 0:46
  E pra, nuk jetoj në një univers paralel.
 • 0:46 - 0:49
  Jetoj në botë dhe bota kështu ka votuar.
 • 0:50 - 0:53
  Më lejoni tju kthej pas dhe
  të shpjegoj çfarë nënkuptoj.
 • 0:54 - 0:55
  Në qershor të këtij viti,
 • 0:55 - 0:57
  nisa diçka të quajtur "Vota Globale".
 • 0:58 - 1:01
  Dhe Vota Globale bën pikërisht
  atë që tregon dhe emri.
 • 1:02 - 1:03
  Për herë të parë në histori,
 • 1:03 - 1:06
  lejon këdo, kudo në botë,
 • 1:06 - 1:09
  të votojë në zgjedhjet
  e shteteve të tjera.
 • 1:10 - 1:11
  Tani, pse do ta bënit këtë?
 • 1:12 - 1:14
  Çfarë kuptimi ka?
 • 1:14 - 1:16
  Më lejoni tju tregoj se si funksionon.
 • 1:16 - 1:18
  Hyn në një website,
 • 1:19 - 1:20
  të bukur për më tepër,
 • 1:21 - 1:24
  dhe zgjedh një proces zgjedhor.
 • 1:24 - 1:26
  Këtu është një grup që
  e kemi mbuluar tashmë.
 • 1:27 - 1:30
  Zhvillojmë afërsisht një në muaj,
  ose diku rrotull.
 • 1:30 - 1:33
  Pra ju mund të shihni Bullgarinë, SHBA,
 • 1:33 - 1:36
  Sekretari i Përgjithshëm
  i Kombeve të Bashkuara,
 • 1:36 - 1:38
  referendumi Brexit atje në fund.
 • 1:38 - 1:41
  Mund te zgjidhni zgjedhjet
  që ju interesojnë,
 • 1:41 - 1:45
  dhe të zgjidhni kandidatët.
 • 1:45 - 1:48
  Këta janë kandidatët e zgjedhjeve
  të fundit presidenciale
 • 1:48 - 1:51
  në vendin e vogël ishullor,
  São Tomé dhe Príncipe,
 • 1:51 - 1:53
  199,000 banorë,
 • 1:53 - 1:55
  në bregun e Afrikës Perendimore.
 • 1:56 - 2:00
  Dhe më pas mund të shihni përmbledhjen
  e shkurtër për secilin prej kandidatëve
 • 2:00 - 2:03
  për të cilën shpresoj
  të jetë mjaft neutral,
 • 2:03 - 2:05
  informues dhe i përmbledhur.
 • 2:05 - 2:08
  Dhe kur gjeni kandidatin që ju pëlqen,
  e votoni.
 • 2:09 - 2:10
  Këta ishin kandidatët
 • 2:10 - 2:13
  në zgjedhjet e fundit
  Presidenciale në Islandë,
 • 2:13 - 2:14
  dhe kështu funksionon.
 • 2:16 - 2:21
  Por, pse do të donit të votonit
  në zgjedhjet e një vendi tjetër?
 • 2:22 - 2:25
  E pra, nuk do të ishte si arsye,
 • 2:25 - 2:26
  ju siguroj për këtë,
 • 2:26 - 2:30
  ndërhyrja në proceset demokratike
  të një vendi tjetër.
 • 2:30 - 2:32
  Nuk është fare ky qëllimi.
 • 2:32 - 2:33
  Në fakt, nuk mundeni,
 • 2:33 - 2:36
  sepse zakonisht unë e shpall rezultatin
 • 2:36 - 2:39
  pasi elektorati i secilit shtet
  ka votuar tashmë,
 • 2:39 - 2:42
  kështu që s'ka asnjë mundësi që
  të ndërhyjmë në atë proces.
 • 2:42 - 2:43
  Por më e rëndësishmja,
 • 2:43 - 2:45
  nuk jam posaçërisht i interesuar
 • 2:45 - 2:47
  në çështjet e brendshme
  të vendeve të veçanta.
 • 2:47 - 2:49
  Kjo nuk është ajo çka votojmë.
 • 2:50 - 2:54
  Ajo që propozuan të bëjnë Donald J. Trump
  apo Hillary Clinton për amerikanët
 • 2:54 - 2:56
  s'është fare puna jonë sinqerisht.
 • 2:56 - 2:59
  Kjo është diçka të cilën vetëm
  Amerikanët mund ta votojnë.
 • 2:59 - 3:02
  Jo, në votimin global, ju merrni në
  konsideratë vetëm një aspekt të tij,
 • 3:02 - 3:06
  çka është se çfarë do bëjnë ata lidera
  për pjesën tjetër prej nesh?
 • 3:07 - 3:09
  Dhe kjo është kaq shumë e rëndësishme
  sepse ne jetojmë,
 • 3:09 - 3:12
  pa dyshim jeni mërzitur së
  dëgjuari tju thonë,
 • 3:12 - 3:16
  në një Botë të globalizuar, të
  hiperndërlidhur, të ndërvarur masivisht
 • 3:17 - 3:20
  ku vendimet politike të popujve
  të vendeve të tjera
 • 3:20 - 3:22
  mund dhe do të kenë ndikim në jetën tonë
 • 3:22 - 3:24
  pa marrë parasysh se kush jemi,
  dhe ku jetojmë.
 • 3:26 - 3:27
  Si krahët e fluturës,
 • 3:27 - 3:30
  që përplasen në njërën anë të Paqësorit
 • 3:30 - 3:33
  he me sa duket mund të krijojnë
  një stuhi në anën tjetër,
 • 3:33 - 3:36
  kështu ndodh dhe me botën
  në të cilën jetojmë sot
 • 3:36 - 3:38
  dhe botën e politikës.
 • 3:38 - 3:42
  Nuk ka më një vijë ndarëse midis punëve të
  brendshme dhe atyre ndërkombëtare.
 • 3:43 - 3:45
  Çdo vend, sado i vogël qoftë,
 • 3:45 - 3:47
  dhe nëse është São Tomé dhe Príncipe,
 • 3:48 - 3:50
  mund të nxjerë Nelson Mandela-n e rradhës
 • 3:50 - 3:51
  ose Stalinin e rradhës.
 • 3:53 - 3:57
  Ata mund të ndotin atmosferën dhe oqeanet,
  të cilat na përkasin të gjithëve,
 • 3:57 - 4:00
  ose mund të bëhen të përgjegjshëm
  dhe të na ndihmojnë të gjithëve.
 • 4:01 - 4:04
  E megjithatë, sistemi është aq i çuditshëm
 • 4:04 - 4:07
  sepse ai nuk është në një hap
  me realitetin e globalizimit.
 • 4:08 - 4:11
  etëm një numër i vogël njerëzish
  lejohen të votojnë për ata lidera,
 • 4:11 - 4:13
  edhe pse impakti i tyre është gjigand
 • 4:13 - 4:14
  dhe pothuajse universal.
 • 4:15 - 4:17
  Sa ishte numri?
 • 4:17 - 4:19
  140 milionë amerikanë kanë votuar
 • 4:19 - 4:21
  për presidentin e ardhshëm të SHBA,
 • 4:21 - 4:24
  dhe ende, siç e dimë të gjithë,
  për pak javë kohë,
 • 4:24 - 4:27
  dikush do të dorëzojë kodet e hedhjeve
  bërthamore
 • 4:27 - 4:28
  te Donald J. Trump.
 • 4:29 - 4:32
  ani, nëse kjo s'flet për impaktin
  te të gjithë ne,
 • 4:32 - 4:33
  s'di se çfarë do të duhej tjetër.
 • 4:34 - 4:39
  Në mënyrë të ngjashme,
  zgjedhjet e referendumit për Brexit,
 • 4:40 - 4:44
  pak miliona nga populli Britanik
  votuan për të,
 • 4:44 - 4:46
  por sidoqë të shkonte rezultati i votimit,
 • 4:46 - 4:48
  do kish një impakt të rëndësishëm
 • 4:48 - 4:53
  mbi jetët e dhjetëra, qindra miliona
  njerëzve në mbarë botën.
 • 4:53 - 4:55
  Dhe prapë, vetëm një numër i vogël
  mund të votojë.
 • 4:55 - 4:56
  Çfarë demokracie është kjo?
 • 4:58 - 4:59
  Vendime madhore që na prekin të gjithë
 • 4:59 - 5:03
  vendosen nga një numër relativisht
  shumë i vogël njerëzish.
 • 5:03 - 5:05
  Dhe nuk e di për ju,
 • 5:05 - 5:07
  por mua nuk më tingëllon
  dhe aq demokratike.
 • 5:07 - 5:09
  Kështu që po përpiqem ta qartësoj.
 • 5:09 - 5:11
  Ashtu si e përmenda
 • 5:11 - 5:13
  ne nuk pyesim për pyetjet e brendshme.
 • 5:13 - 5:16
  Në fakt, unë drejtoj vetëm dy pyetje
  për të gjithë kandidatët.
 • 5:16 - 5:18
  U dërgoj atyre të njëjtat
  dy pyetje çdo herë.
 • 5:18 - 5:20
  Pyes, një,
 • 5:20 - 5:23
  nëse zgjidheni, çfarë do të bëni
  për pjesën tjetër prej nesh,
 • 5:23 - 5:26
  për pjesën e mbetur të shtatë miliardëve
  që jetojnë në këtë planet?
 • 5:26 - 5:28
  Pyetja e dytë:
 • 5:28 - 5:31
  Cili është vizioni juaj për të ardhmen
  e vendit tuaj në botë?
 • 5:31 - 5:33
  Çfarë roli e shihni të luajë?
 • 5:34 - 5:36
  Secilit kandidat, i dërgoj këto pyetje.
 • 5:36 - 5:39
  Ata s'përgjigjen të gjithë.
  Të jemi të qartë.
 • 5:39 - 5:40
  E marr parasysh që nëse je rradhitur
 • 5:40 - 5:43
  për t'u bërë presidenti i ardhshëm i SHBA,
 • 5:43 - 5:45
  me siguri je i zënë në shumicën e kohës,
 • 5:45 - 5:49
  kështu që s'jam krejt i befasuar që nuk
  përgjigjen të gjithë, por shumë e bëjnë.
 • 5:49 - 5:51
  Çdo herë e më shumë.
 • 5:51 - 5:53
  Dhe disa prej tyre, japin më
  tepër se përgjigje.
 • 5:53 - 5:56
  Disa prej tyre përgjigjen në mënyrën
  me entuziaste dhe emocionuese
 • 5:56 - 5:57
  që mund ta imagjinoni.
 • 5:57 - 6:00
  Dua të them një fjalë këtu
  për Saviour Chishimba,
 • 6:00 - 6:01
  që ishte një prej kandidatëve
 • 6:01 - 6:03
  në zgjedhjet e fundit presidenciale
  në Zambia.
 • 6:03 - 6:08
  Përgjigjet e tij në këto dy pyetje ishin
  në thelb një disertacion 18-faqësh
 • 6:08 - 6:12
  për këndvështrimin e tij mbi rolin
  potencial të Zambia-s në botë
 • 6:12 - 6:14
  dhe në komunitetin ndërkombëtar.
 • 6:14 - 6:16
  E postova në website që
  gjithkush të mund ta lexojë.
 • 6:17 - 6:19
  Tani, Saviour fitoi votën globale,
 • 6:20 - 6:22
  por nuk i fitoi zgjedhjet në Zambia.
 • 6:22 - 6:24
  Kështu që po pyesja veten,
 • 6:24 - 6:27
  çfarë do të bëj me këtë grup të
  jashtëzakonshëm njerëzish?
 • 6:27 - 6:30
  Kam disa njerëz të mrekullueshëm këtu
  që kanë fituar votën globale.
 • 6:30 - 6:31
  Ne gjithmonë gabojmë, sidoqoftë.
 • 6:31 - 6:33
  Ai që kemi zgjedhur
 • 6:33 - 6:35
  s'është kurrë personi i zgjedhur
  nga elektorati vendas.
 • 6:37 - 6:40
  Pjesërisht mund të jetë sepse
  duket se ne anojmë nga gratë.
 • 6:40 - 6:43
  Por mendoj se kjo mund të jetë një shenjë
 • 6:43 - 6:46
  se elektoratit vendas është ende duke
  menduar në shkallë tepër kombëtare.
 • 6:46 - 6:48
  Janë ende duke menduar shumë së brendshmi.
 • 6:48 - 6:52
  Ata janë ende duke pyetur veten:
  Çfarë ka për mua këtu? ...
 • 6:52 - 6:54
  në vend të asaj që duhet të kërkojnë sot,
 • 6:54 - 6:56
  që është, çfarë ka për ne këtu?
 • 6:57 - 6:58
  Por ja që ndodh.
 • 6:58 - 7:00
  Pra sugjerime, jo tani, ju lutem,
 • 7:00 - 7:02
  por më dërgoni email nëse ju vjen një ide
 • 7:02 - 7:06
  për atë që mund të bëjmë me këtë ekip
  mahnitës humbësish të lavdishëm.
 • 7:06 - 7:07
  (Të qeshura)
 • 7:07 - 7:09
  Kemi Saviour Chishimba, që e përmenda.
 • 7:09 - 7:11
  Kemi Halla Tómasdóttir,
 • 7:11 - 7:14
  e cila ishte favoritja në zgjedhjet
  presidenciale islandeze.
 • 7:14 - 7:16
  Disa mund ta kenë parë fjalimin
  e saj mahnitës në TEDWomen
 • 7:16 - 7:18
  vetëm disa javë më parë
 • 7:18 - 7:21
  ku ajo foli rreth nevojës për më shumë
  gra pjesëmarrëse në politikë.
 • 7:21 - 7:24
  Kemi Maria das Neves
  nga São Tomé dhe Príncipe.
 • 7:25 - 7:26
  Kemi Hillary Clinton.
 • 7:26 - 7:28
  Nuk e di nëse ajo është e disponueshme.
 • 7:28 - 7:30
  Kemi Jill Stein.
 • 7:31 - 7:33
  Dhe kemi mbuluar gjithashtu
  zgjedhjet e radhës
 • 7:33 - 7:36
  për Sekretarin e Përgjithshëm
  të Kombeve të Bashkuara.
 • 7:37 - 7:39
  Kemi ish-kryeministrin e Zelandës së Re,
 • 7:39 - 7:41
  që do ishte një anëtar
  i mrekullueshëm i ekipit.
 • 7:41 - 7:42
  ra mendoj ndoshta ata njerëz,
 • 7:42 - 7:45
  klubi i humbësve të lavdishëm,
  mund të udhëtojnë nëpër botë
 • 7:45 - 7:46
  kudo ku ka zgjedhje
 • 7:46 - 7:50
  dhe në kohën tonë moderne
  tju kujtojnë njerëzve nevojën
 • 7:50 - 7:51
  e të menduarit së jashtmi
 • 7:52 - 7:54
  dhe për pasojat ndërkombëtare.
 • 7:56 - 7:57
  Pra, çfarë vjen pas votës globale?
 • 7:57 - 7:59
  Epo, padyshim,
 • 7:59 - 8:04
  shfaqja Donald dhe Hillary është
  pak e vështirë për tu ndjekur,
 • 8:04 - 8:07
  por ka disa zgjedhje të tjera
  të rëndësishme që po vijnë.
 • 8:07 - 8:08
  Në fakt, duket sikur janë shumëzuar.
 • 8:08 - 8:12
  Diçka po ndodh, në botë
  jam i sigurt që e keni vënë re.
 • 8:12 - 8:15
  Dhe zgjedhjet e ardhshme të radhës
  të gjitha kanë rëndësi kritike.
 • 8:16 - 8:18
  Në vetëm pak ditë,
 • 8:18 - 8:21
  kemi ripërsëritjen e zgjedhjeve
  presidenciale të Austrisë,
 • 8:21 - 8:23
  me mundësinë që Norbert Hofer
 • 8:23 - 8:25
  të bëhet siç përshkruhet zakonisht,
 • 8:25 - 8:28
  presidenti i parë ekstremist i djathtë
  në Evropë prej Luftës së Dytë Botërore.
 • 8:29 - 8:31
  Vitin tjetër kemi Gjermaninë,
 • 8:31 - 8:32
  Francën,
 • 8:32 - 8:34
  kemi zgjedhjet presidenciale në Iran
 • 8:34 - 8:35
  dhe një duzinë të tjera.
 • 8:36 - 8:38
  Nuk bëhet më pak e rëndësishme.
 • 8:38 - 8:40
  Bëhet gjithmonë e më e rëndësishme.
 • 8:41 - 8:45
  Në mënyrë të qartë, vota globale nuk është
  vetëm një projektit i veçuar.
 • 8:45 - 8:47
  Nuk qëndron më vete.
 • 8:48 - 8:49
  Ai ka një sfond të caktuar.
 • 8:49 - 8:53
  Është pjesë e një projekti që
  kam filluar që në vitin 2014,
 • 8:53 - 8:55
  që e kam quajtur Vendi i Mirë.
 • 8:56 - 8:58
  Ideja e Vendit të Mirë në thelb
  është mjaft e thjeshtë.
 • 8:59 - 9:02
  Është diagnoza ime e thjeshtë se
  çfarë nuk shkon në botë
 • 9:02 - 9:04
  dhe si mund ta rregullojmë.
 • 9:05 - 9:07
  Çfarë nuk shkon në botë
  e kam lënë të kuptohet tanimë.
 • 9:07 - 9:10
  Në thelb, ne përballemi me një
  numër të madh e në rritje
 • 9:10 - 9:13
  sfidash gjigande, ekzistenciale, globale:
 • 9:13 - 9:16
  ndryshimi i klimës, abuzimet
  me të drejtat e njeriut,
 • 9:16 - 9:20
  migrime masive, terrorizmi,
  kaosi ekonomik, përhapja e armëve.
 • 9:21 - 9:24
  Të gjitha këto probleme të cilat
  kërcënojnë të na zhdukin
 • 9:24 - 9:26
  janë nga vetë natyra probleme
  të globalizuara.
 • 9:27 - 9:31
  Asnjë vend nuk e ka aftësinë
  e trajtimit të tyre më vete.
 • 9:32 - 9:34
  Pa dyshim,
 • 9:34 - 9:37
  që ne duhet të bashkëpunojmë dhe
  duhet të bashkëpunojmë si kombe
 • 9:37 - 9:39
  nëse duam t'i zgjidhim këto probleme.
 • 9:40 - 9:42
  Është kaq e qartë dhe prapë nuk e bëjmë.
 • 9:43 - 9:45
  Nuk e bëjmë aq shpesh sa duhet.
 • 9:46 - 9:49
  Shumicën e kohës, vendet
  vazhdojnë ende të sillen
 • 9:49 - 9:54
  sikur po përballen, si fise egoiste
  që luftojnë ndaj njëri-tjetrit,
 • 9:54 - 9:57
  pak a shumë sic kanë vepruar
  kur u shpikën kombet-shtete
 • 9:57 - 9:58
  qindra vjet më parë.
 • 9:58 - 10:00
  Dhe kjo duhet të ndryshojë.
 • 10:00 - 10:04
  Ky nuk është ndryshim sistemesh
  politike ose ndryshim ideologjish.
 • 10:04 - 10:06
  Ky është një ndryshim në kulturë.
 • 10:06 - 10:08
  Të gjithë ne duhet ta kuptojmë
 • 10:09 - 10:13
  që të menduarit nga brenda nuk ofron
  zgjidhje për problemet e botës.
 • 10:13 - 10:17
  Duhet të mësojmë se si të
  bashkëpunojmë shumë më tepër
 • 10:17 - 10:19
  dhe të konkurojmë disi më pak.
 • 10:20 - 10:23
  Përndryshe gjërat do të vazhdojnë
  të përkeqësohen
 • 10:23 - 10:26
  dhe do të shkojnë shumë më keq,
  shumë më shpejt sesa e parashikojmë.
 • 10:27 - 10:29
  Ky ndryshim do të ndodhi vetëm
 • 10:29 - 10:30
  nëse ne njerëzit e zakonshëm
 • 10:30 - 10:33
  ju themi politikanëve tanë
  se gjërat kanë ndryshuar.
 • 10:33 - 10:36
  Duhet t'u tregojmë atyre se
  kultura ka ndryshuar.
 • 10:36 - 10:38
  Duhet t'u tregojmë atyre se
  kanë një mandat të ri.
 • 10:38 - 10:41
  Mandati i vjetër ishte mjaft i thjeshtë
  dhe mjaft i vetëm:
 • 10:41 - 10:44
  nëse jeni në pozitë pushteti
  ose autoriteti,
 • 10:44 - 10:47
  jeni përgjegjës për njerzit dhe për
  atë pjesë të vogël të territorit tuaj,
 • 10:47 - 10:48
  dhe kaq.
 • 10:48 - 10:51
  Dhe nëse, që të bëni më të mirën
  për njerzit tuaj,
 • 10:51 - 10:54
  do të shkelni mbi çdokënd tjeter
  në planet, akoma më mirë.
 • 10:54 - 10:56
  Kjo konsiderohet pak si macho.
 • 10:56 - 10:59
  Sot, mendoj se çdokush në një pozitë
  pushteti dhe përgjegjësise
 • 10:59 - 11:01
  ka marrë një mandat të dyfishtë,
 • 11:01 - 11:04
  I cili thotë që nëse je në pozitë
  pushteti dhe përgjegjësise,
 • 11:04 - 11:06
  je përgjegjës për njerëzit e tu
 • 11:06 - 11:09
  dhe për çdo burrë, grua, fëmijë
  apo kafshë në këtë planet.
 • 11:10 - 11:13
  Je përgjegjës për pjesën
  tënde të territorit
 • 11:13 - 11:16
  dhe për çdo metër katror
  të sipërfaqes së tokës
 • 11:16 - 11:18
  dhe atmosferës sipër saj.
 • 11:18 - 11:21
  E nëse s'të pëlqen kjo përgjegjësi,
  atëhere s'duhet të jesh në pushtet.
 • 11:21 - 11:23
  Ky është sundimi i epokës moderne për mua,
 • 11:23 - 11:27
  dhe ky është mesazhi që ne duhet
  tju japim politikanëve tanë,
 • 11:27 - 11:30
  dhe tju tregojmë se kjo është mënyra
  se si bëhen gjërat ditët e sotme.
 • 11:30 - 11:32
  Ndryshe, jemi të gjithë të mbaruar.
 • 11:33 - 11:35
  Në fakt, nuk kam ndonjë problem
 • 11:35 - 11:38
  me kredon e Donald Trumpit,
  "Amerika e para".
 • 11:38 - 11:40
  Më duket një deklaratë mjaft banale
 • 11:40 - 11:43
  e asaj që politikanët kanë bërë
  e ndoshta duhet të bëjnë gjithmonë.
 • 11:43 - 11:47
  Sigurisht që janë zgjedhur të përfaqësojnë
  interesat e popullit të tyre.
 • 11:48 - 11:51
  Por ajo që më duket kaq e mërzitshme,
  e modës së vjetër,
 • 11:51 - 11:53
  dhe kaq pa imagjinatë përsa
  i përket kësaj kapje
 • 11:53 - 11:56
  është se Amerika e para nënkupton
  gjithë të tjerët të fundit,
 • 11:57 - 12:02
  bërja e Amerikës së madhe përsëri do thotë
  bërja e gjithkujt tjetër të vogël përsëri,
 • 12:02 - 12:03
  e kjo s'është e vërtetë.
 • 12:04 - 12:07
  Në punën time si këshilltar i politikave
  gjatë këtyre 20 viteve,
 • 12:07 - 12:10
  kam parë kaq e kaq qindra
  shembuj politikash
 • 12:10 - 12:14
  që harmonizojnë nevojat e brendëshme
  me ato ndërkombëtare,
 • 12:14 - 12:16
  dhe ato janë politika më të mira.
 • 12:16 - 12:19
  Nuk ju kërkoj kombeve të bëhen
  altruist apo vetë-sakrifikues.
 • 12:19 - 12:21
  Kjo do ishte qesharake.
 • 12:21 - 12:22
  Asnjë komb nuk duhet ta bëjë.
 • 12:23 - 12:27
  Po u kërkoj të zgjohen dhe të kuptojnë se
  kemi nevojë për një formë të re qeverisje,
 • 12:27 - 12:28
  e cila është e mundshme
 • 12:29 - 12:31
  dhe i harmonizon këto dy nevoja,
 • 12:31 - 12:34
  për tju bërë mirë njerzve tanë dhe
  për tju bërë mirë gjithë të tjerëve.
 • 12:35 - 12:37
  Që nga zgjedhjet e SHBA dhe Brexit,
 • 12:37 - 12:39
  po bëhet gjithnjë e më e qartë për mua
 • 12:39 - 12:42
  se dallimet e vjetra të krahut
  të majtë dhe të djathtë
 • 12:42 - 12:43
  nuk kanë më kuptim.
 • 12:43 - 12:45
  Ato nuk përshtaten me modelin.
 • 12:46 - 12:48
  Çfarë duket me rëndësi sot
 • 12:48 - 12:50
  është shumë e thjeshtë,
 • 12:50 - 12:52
  nëse pikëpamja juaj për botën
 • 12:52 - 12:56
  është që gjeni komfort duke u bazuar
  së brëndshmi dhe në të kaluarën,
 • 12:56 - 13:00
  apo nëse ashtu si unë, gjeni shpresë
  duke parë përpara dhe jashtë.
 • 13:01 - 13:03
  Kjo është politika e re.
 • 13:03 - 13:06
  Kjo është ndarja e re që po
  e ndan botën në mes.
 • 13:08 - 13:11
  Mund të tingëllojë si paragjykuese,
  por nuk e ka këtë qëllim.
 • 13:11 - 13:13
  Nuk e keqkuptoj fare
 • 13:13 - 13:17
  pse ka kaq shumë njerëz që gjejnë komfort
  duke parë brenda dhe te e kaluara.
 • 13:18 - 13:20
  Kur vijnë kohë të vështira,
  kur s'keni shumë para,
 • 13:20 - 13:22
  kur ndiheni të pasigurt dhe të pambrojtur,
 • 13:22 - 13:25
  është prirje njerëzore
  të kthehesh nga brenda,
 • 13:25 - 13:27
  të mendosh për nevojat tua
 • 13:27 - 13:29
  dhe të shmangësh nevojat
  e gjithë të tjerëve,
 • 13:29 - 13:33
  dhe ndoshta të fillosh të imagjinosh
  se e kaluara ishte disi më e mirë
 • 13:33 - 13:35
  se e tashmja apo sa
  mund të jetë e ardhmja.
 • 13:36 - 13:38
  Por besoj se ky është një fund pa krye.
 • 13:38 - 13:41
  Historia tregon që ky
  është një fund pa krye.
 • 13:41 - 13:43
  Kur njerëzit kthehen nga
  brënda dhe mbrapa
 • 13:43 - 13:44
  progresi njerëzor kthehet mbrapsh
 • 13:44 - 13:48
  e gjërat përkeqësohen shumë
  shpejt për të gjithë në fakt.
 • 13:50 - 13:51
  Nëse jeni si unë
 • 13:51 - 13:54
  dhe besoni te ardhmja dhe jashtë,
 • 13:54 - 13:59
  besoni se gjëja më e mirë për njerëzimin
  është diversiteti i tij
 • 13:59 - 14:01
  dhe gjëja më e mirë e globalizimit
 • 14:01 - 14:06
  është mënyra se si e nxit diversitetin,
  atë përzierje kulturore
 • 14:06 - 14:09
  duke sjellë diçka më krijuese,
  më emocionuese, më produktive
 • 14:09 - 14:12
  seç ka qenë ndonjëherë më parë
  në historinë e njerëzimit,
 • 14:12 - 14:14
  atëherë, miq, ne kemi
  një punë për të bërë,
 • 14:15 - 14:18
  sepse brigada brenda dhe prapa
 • 14:18 - 14:21
  janë bashkuar si kurrë më parë,
 • 14:21 - 14:23
  dhe se besimi i brenda dhe prapa,
 • 14:23 - 14:25
  ajo frikë, ai ankth,
 • 14:26 - 14:28
  që luan me instinktet më të thjeshta,
 • 14:28 - 14:30
  është duke gjithëpërfshirë botën.
 • 14:30 - 14:32
  Të gjithë ata prej nesh që,
 • 14:32 - 14:35
  njësoj si unë besojnë, përpara dhe jashtë,
 • 14:35 - 14:37
  ne duhet të organizohemi,
 • 14:38 - 14:42
  sepse koha po vrapon shumë, shumë shpejt.
 • 14:43 - 14:45
  Ju falemnderit.
 • 14:45 - 14:46
  (Duartrokitje)
Title:
Cfarë ndodh kur e gjithë bota voton? | Simon Anholt | TEDxFrankfurt
Description:

"E vetmja superfuqi e mbetur është opinioni publik ndërkombëtar ", thotë Simon Anholt, një këshilltar i pavarur i politikës, i cili ka ndihmuar më shumë se 50 vende të angazhohen më produktivisht me pjesën tjetër të botës. Ai beson se opinioni publik nuk mund të zhvendoset në sipërfaqe, por lëviz vetëm kur një qeveri bën ndryshime reale në vlerat dhe sjelljet e saj duke krijuar politika të ndriçuara, duke zhvilluar shkëmbime dinamike me kombet e tjera dhe duke u angazhuar në përmirësimin global.

Ky ligjerim u mbajt në një konference TEDx duke përdorur formatin e konferencës TED, por të organizuar në mënyrë të pavarur nga një komunitet lokal. Mësoni më shumë në http://ted.com/tedx

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
Project:
TEDxTalks
Duration:
14:49

Albanian subtitles

Revisions