Return to Video

Inner Worlds, Outer Worlds - Part 4 - Beyond Thinking

 • 0:13 - 0:20
  Jeta, liria dhe kërkimi i lumturisë.
 • 0:24 - 0:27
  Ne jetojmë duke e kërkuar lumturinë "atje-tutje"
 • 0:27 - 0:30
  si të ishte ndonjë mall.
 • 0:30 - 0:38
  Jemi bërë skllevër të dëshirave dhe kërkesave tona.
 • 0:39 - 0:41
  Lumturia nuk është diçka që mund të ndiqet
 • 0:41 - 0:44
  ose të blihet si një plaçkë e lirë.
 • 0:44 - 0:45
  Kjo është Maja,
 • 0:45 - 0:47
  iluzioni,
 • 0:47 - 0:51
  loja e pafund e formës.
 • 0:51 - 0:53
  Në traditën Budiste,
 • 0:53 - 0:56
  Samsara, ose cikli i pafund i vuajtjes
 • 0:56 - 0:59
  është i përjetësuar nga kërkimi i kënaqësisë
 • 0:59 - 1:02
  dhe shmangia e dhimbjes.
 • 1:03 - 1:07
  Frojdi e ka cilësuar këtë si "principi i kënaqësisë."
 • 1:07 - 1:10
  Çdo gjë që ne bëjmë, është një përpjekje
  për të krijuar kënaqësi,
 • 1:10 - 1:12
  për të fituar diçka që dëshirojmë,
 • 1:12 - 1:19
  ose për të shtyrë tutje diçka që është e padëshirueshme,
  që ne nuk e duam.
 • 1:19 - 1:23
  Madje dhe një organizëm i thjeshtë si parameciumi,
  bën të njëjtën gjë.
 • 1:23 - 1:25
  Kjo quhet përgjigje ndaj ngacmimit.
 • 1:25 - 1:30
  Ndryshe nga parameciumi, njerëzit
  kanë më shumë zgjedhje.
 • 1:30 - 1:34
  Ne jemi të lirë të mendojmë, dhe ky është thelbi
  i problemit.
 • 1:34 - 1:43
  Është mënyra e të menduar se çfarë ne duam ajo që ka dalë jashtë kontrollit.
 • 2:06 - 2:14
  Dilema e shoqërisë moderne është se ne kërkojmë ta kuptojmë botën,
 • 2:14 - 2:17
  jo sipas termave të vetëdijes së brëndshme arkaike,
 • 2:17 - 2:20
  por sipas sasisë dhe kualifikimit të asaj
  që ne e përceptojmë
 • 2:20 - 2:26
  të jetë bota e jashtme duke përdorur mjete shkencore
  dhe mendim.
 • 2:26 - 2:30
  Të menduarit ka sjellë më shumë mendime dhe më shumë pyetje.
 • 2:30 - 2:33
  Ne kërkojmë të njohim forcat më të thella të cilat krijojnë botën
 • 2:33 - 2:35
  dhe që e udhëheqin atë.
 • 2:35 - 2:39
  Por ne e përceptojmë këtë esencë sikur të ishte
  jashtë vetes sonë,
 • 2:39 - 2:44
  jo si diçka që jeton, brënda natyrës sonë.
 • 2:45 - 2:47
  Ishte psikiatri i famshëm Karl Jung ai që tha;
 • 2:47 - 2:55
  "kush shikon jashtë ëndërron, kush shikon brënda zgjohet."
 • 2:56 - 2:59
  Nuk është gabim të dëshirosh të jesh i zgjuar, të jesh i lumtur.
 • 2:59 - 3:03
  Çfarë është e gabuar, është ta kërkosh lumturinë jashtë
 • 3:03 - 3:09
  ndërkohë që mund të gjendet vetëm brënda vetes.
 • 3:23 - 3:28
  Pertej Mendimit pj.4
 • 3:33 - 3:39
  Më 4 Gusht 2010, në konferencën e Tekonomisë në Lake Tahoe, Kaliforni,
 • 3:39 - 3:45
  Erik Shmidt-CEO i Google, përmendi një statistikë mbreslënëse.
 • 3:46 - 3:48
  Çdo dy ditë ne tani krijojmë aq informacion
 • 3:48 - 3:51
  sa ç'krijonim që nga lindja e qytetërimit deri në vitin 2003,
 • 3:51 - 3:55
  sipas Shmidtit.
 • 3:55 - 4:01
  Kjo do të thotë rreth 5 eksabajt të dhënash.
 • 4:02 - 4:05
  Kurrë në historinë e njerëzimit nuk ka pasur ndonjëherë
  kaq shumë mendime
 • 4:05 - 4:08
  dhe kurrë nuk ka pasur kaq shumë trazira në planet.
 • 4:10 - 4:15
  A mund të jetë se sa herë që ne mendojmë për zgjidhjen e një problemi,
 • 4:15 - 4:18
  ne krijojmë dy probleme më shumë?
 • 4:18 - 4:20
  Ç'të mirë ka e gjithë kjo e menduar
 • 4:20 - 4:23
  nëse nuk na sjell lumturi më të madhe?
 • 4:24 - 4:26
  A jemi më të lumtur?
 • 4:26 - 4:26
  Më të qetë?
 • 4:26 - 4:30
  Më të gëzuar si rezultat i gjithë këtij të menduari?
 • 4:30 - 4:33
  Apo na izolon,
 • 4:33 - 4:34
  dhe na shkëput nga një përvojë më të thellë
 • 4:34 - 4:38
  dhe më kuptimplotë të jetës?
 • 4:42 - 4:45
  Mendimi dhe veprimi,
 • 4:45 - 4:48
  duhet të sillen në ekuilibër me qënien.
 • 4:48 - 4:54
  Në fund të fundit, ne jemi qënie njerëzore,
  dhe jo bërje-njerëzore.
 • 5:04 - 5:09
  Ne duam ndryshim dhe stabilitet në të njëjtën kohë.
 • 5:09 - 5:13
  Zemrat tona janë shkëputur nga spiralja e jetës,
 • 5:13 - 5:15
  nga ligji i ndryshimit,
 • 5:15 - 5:18
  ndërsa mendja llogjike na shtyn drejt stabilitetit,
 • 5:18 - 5:22
  sigurisë dhe qetësisë se shqisave.
 • 5:24 - 5:28
  Me një magjepsje të frikshme ne
  shikojmë vrasje, cuname,
 • 5:28 - 5:33
  tërmete dhe luftëra.
 • 5:34 - 5:37
  Vazhdimisht përpiqemi ta zëmë mendjen,
  ta mbushim me informacion.
 • 5:37 - 5:41
  Me programe televizive që shfaqen nga çdo
  aparat i mundshëm.
 • 5:41 - 5:43
  Me lojëra dhe fjalëkryqe.
 • 5:43 - 5:44
  Me mesazhe.
 • 5:44 - 5:47
  Dhe me çdo lloj kotësie të mundshme.
 • 5:47 - 5:50
  E lëmë veten të hipnotizohemi me vërshimin e pafund
 • 5:50 - 5:53
  të imazheve të reja, me informacion të ri
 • 5:53 - 5:58
  me mënyra të reja që torturojnë dhe qetësojnë shqisat tona.
 • 6:01 - 6:04
  Në çastet e reflektimit të qetë të brendshëm,
  zemra mund të na thotë
 • 6:04 - 6:08
  se jeta është më e madhe se realiteti ynë i tanishëm,
 • 6:08 - 6:11
  se ne jetojm në një botë fantazmash të uritura.
 • 6:11 - 6:17
  Gjithmonë duke kërkuar e kurrë të kënaqur.
 • 6:23 - 6:26
  Kemi krijuar një vorbull të dhënash
 • 6:26 - 6:30
  duke fluturuar përreth planetit për të lehtësuar mendimin,
 • 6:30 - 6:33
  më shumë ide se si të rregullojmë botën,
 • 6:33 - 6:38
  për të rregulluar problemet që ekzistojnë vetëm
  se i ka krijuar mendja.
 • 6:38 - 6:44
  Të menduarit ka krijuar gjithë rrëmujë
  në të cilën ne gjendemi tani.
 • 6:45 - 6:50
  Ne luftojmë kundër sëmundjeve, armiqve
  dhe problemeve.
 • 6:51 - 6:55
  Paradoksi është se atë që lufton ajo vazhdon.
 • 6:55 - 6:59
  Sa më shumë e lufton diçka, aq më e fortë ajo bëhet.
 • 6:59 - 7:02
  si nje ushtrim fizik per te forcuar muskujt,
  ti ne te vertete po e perforcon ate
 • 7:02 - 7:06
  pikerisht gjene te cilen duhet ta largojme.
 • 7:06 - 7:09
  Atehere., cila eshte alternativa e te menduarit?
 • 7:09 - 7:15
  Cilat jane mekanizmat e tjere qe njerezimi mund
  te perdore ne kete planet?
 • 7:32 - 7:36
  Nderkohe qe kultura Perindimore
  eshte fokusuar ne eksplorimin
 • 7:36 - 7:40
  e fizikes duke perdorur mendime
  dhe analiza,
 • 7:40 - 7:42
  kultura të tjera të lashta kanë zhvilluar
  teknollogji te sofistikuar
 • 7:42 - 7:48
  ne eksplorimin e hapesires se brendshme.
 • 7:49 - 7:51
  Humbja e nderlidhjes sone me
  boterat e brendeshme
 • 7:51 - 7:55
  ka krijuar pabarazi në planetin tonë.
 • 7:55 - 8:00
  citati i lashte "njih vetveten"
  tashme eshte zevendesuar
 • 8:00 - 8:04
  nga deshira per te perjetuar
  boten e jashtme te formes.
 • 8:05 - 8:08
  Pyetjes, Kush jam Une?
  nuk eshte thjeshte
 • 8:08 - 8:14
  te pershkruash se cfare permban
  kartevizita jote.
 • 8:16 - 8:19
  ne Budizem, ti nuk je
  permbajtja e vetedijes tende
 • 8:19 - 8:23
  nuk je vetem nje koleksion
  mendimesh apo idesh
 • 8:23 - 8:30
  sepse pas mendimeve eshte ai
  qe vezhgon mendimet.
 • 8:35 - 8:40
  "njih vetveten"eshte nje shprehje Zen,
  nje gjeze pa pergjigje
 • 8:40 - 8:45
  Si perfundim mendja do te rraskapitet
  per te gjetur pergjigjen.
 • 8:45 - 8:49
  Si qeni qe vertitet rreth bishtit te tij,
  eshte vetem indetiteti i egos
 • 8:49 - 8:56
  qe kërkon te gjejë një përgjigje,një qëllim.
 • 8:56 - 9:00
  E vërteta se kush jeni nuk ka
  nevojë për një përgjigje
 • 9:00 - 9:08
  sepse të gjitha pyetjet janë te
  krijuara nga mendja egoike.
 • 9:08 - 9:14
  Ju nuk jeni mendja juaj.
 • 9:16 - 9:23
  E vërteta nuk qëndron në më shumë përgjigje,
  por në pak pyetje.
 • 9:25 - 9:26
  ashtu si Joseph Cambell ka thenë
 • 9:26 - 9:30
  "Unë nuk besoj se njerëzit janë në kërkim të
  kuptimit të jetës
 • 9:30 - 9:37
  aq shumë sa kerkimi i përvojes
  për të qënë i gjallë"
 • 9:53 - 9:57
  Kur Budën e pyeten"çfarë jeni ju"
  ai thjesht u pergjigj
 • 9:57 - 9:59
  "Unë jam i zgjuar."
 • 9:59 - 10:05
  çfare do të thotë,
  të jesh i Zgjuar?
 • 10:07 - 10:10
  Buda nuk e thotë me saktesi
  sepse lulëzimi i
 • 10:10 - 10:13
  çdo personi në jetë
  është i ndryshëm.
 • 10:13 - 10:19
  Por ai thotë një gjë;
  është fundi i vuajtjes.
 • 10:21 - 10:24
  Çdo traditë fetare e madhe ka një emër
 • 10:24 - 10:26
  për gjendjen e të qenit zgjuar.
 • 10:26 - 10:27
  Qiell,parajsa
 • 10:27 - 10:29
  Nirvana " çlirim shpirteror"
 • 10:29 - 10:31
  ose Moksha
  "shpetim nga vuajtja karmike"
 • 10:32 - 10:37
  Një mendje të qetë është e gjitha që ju duhet
  për të realizuar rrymen e natyrës
 • 10:37 - 10:40
  Gjithçka tjeter do të ndodhë kur mendja është e qetë.
 • 10:40 - 10:44
  Në këtë heshtje,
  energjitë e brendshme zgjohen
 • 10:44 - 10:48
  dhe punojnë pa mundim
  perkrahë jush.
 • 10:48 - 10:53
  Taoistët thonë ,"Chi ndjek vetëdijen"
 • 10:56 - 10:58
  duke ndenjur në heshtje
  personi fillon te dëgjojë urtësinë
 • 10:58 - 11:00
  e bimëve dhe te kafshëve.
 • 11:00 - 11:05
  Heshtja përshpërit në ëndërr,
 • 11:05 - 11:07
  dhe mëson mekanizmin delikat me të cilen
 • 11:07 - 11:11
  këto ëndrra materializohen.
 • 11:11 - 11:16
  Në Tao te Ching, kjo mënyrë jetese
  quhet "wei wu wei"
 • 11:16 - 11:22
  "Të bësh, te mos besh"
 • 11:22 - 11:25
  Buda ka folur për "Rrugën e mesme"
  si shtegu
 • 11:25 - 11:28
  që të çon drejt ndriçimit.
 • 11:28 - 11:31
  Aristoteli e përshkruajti Mesin e Arte
 • 11:31 - 11:35
 • 11:35 - 11:38
 • 11:38 - 11:57
 • 11:57 - 12:00
 • 12:00 - 12:03
 • 12:03 - 12:08
 • 12:08 - 12:11
 • 12:11 - 12:15
 • 12:15 - 12:21
 • 12:21 - 12:26
 • 12:26 - 12:30
 • 12:30 - 12:34
 • 12:34 - 12:37
 • 12:37 - 12:44
 • 12:44 - 12:49
 • 12:49 - 12:53
 • 12:53 - 12:57
 • 12:57 - 13:01
 • 13:01 - 13:05
 • 13:05 - 13:13
 • 13:13 - 13:15
 • 13:15 - 13:19
 • 13:19 - 13:22
 • 13:22 - 13:27
 • 13:27 - 13:31
 • 13:31 - 13:34
 • 13:34 - 13:36
 • 13:36 - 13:44
 • 13:44 - 13:45
 • 13:45 - 13:48
 • 13:48 - 13:54
 • 13:54 - 13:56
 • 13:56 - 13:57
 • 13:57 - 14:01
 • 14:01 - 14:07
 • 14:07 - 14:10
 • 14:10 - 14:12
 • 14:12 - 14:17
 • 14:17 - 14:20
 • 14:20 - 14:31
 • 14:31 - 14:34
 • 14:34 - 14:40
 • 14:40 - 14:47
 • 14:47 - 14:54
 • 14:54 - 15:03
 • 15:03 - 15:09
 • 15:09 - 15:22
 • 15:22 - 15:28
 • 15:28 - 16:04
 • 16:04 - 16:07
 • 16:07 - 16:10
 • 16:10 - 16:13
 • 16:13 - 16:17
 • 16:17 - 16:21
 • 16:21 - 16:24
 • 16:24 - 16:34
 • 16:34 - 16:41
 • 16:41 - 16:43
 • 16:43 - 16:45
 • 16:45 - 16:50
 • 16:50 - 16:56
 • 16:56 - 16:58
 • 16:58 - 17:01
 • 17:01 - 17:05
 • 17:05 - 17:10
 • 17:10 - 17:15
 • 17:15 - 17:18
 • 17:18 - 17:22
 • 17:22 - 17:25
 • 17:25 - 17:28
 • 17:28 - 17:33
 • 17:33 - 17:39
 • 17:39 - 17:45
 • 17:45 - 17:50
 • 17:50 - 17:54
 • 17:54 - 17:56
 • 17:56 - 18:00
 • 18:00 - 18:18
 • 18:18 - 18:21
 • 18:21 - 18:27
 • 18:27 - 18:34
 • 18:34 - 18:37
 • 18:37 - 18:42
 • 18:42 - 18:44
 • 18:44 - 18:47
 • 18:47 - 18:48
 • 18:48 - 18:51
 • 18:51 - 18:57
 • 18:57 - 19:01
 • 19:01 - 19:03
 • 19:03 - 19:05
 • 19:05 - 19:08
 • 19:08 - 19:21
 • 19:21 - 19:23
 • 19:23 - 19:27
 • 19:27 - 19:32
 • 19:32 - 19:35
 • 19:35 - 19:41
 • 19:41 - 19:45
 • 19:45 - 19:48
 • 19:48 - 20:00
 • 20:00 - 20:05
 • 20:05 - 20:08
 • 20:08 - 20:11
 • 20:11 - 20:14
 • 20:14 - 20:17
 • 20:17 - 20:18
 • 20:18 - 20:23
 • 20:23 - 20:27
 • 20:27 - 20:32
 • 20:32 - 20:33
 • 20:33 - 20:37
 • 20:37 - 20:44
 • 20:44 - 20:47
 • 20:47 - 20:49
 • 20:49 - 20:51
 • 20:51 - 20:54
 • 20:54 - 20:58
 • 20:58 - 21:05
 • 21:05 - 21:08
 • 21:08 - 21:11
 • 21:11 - 21:13
 • 21:13 - 21:21
 • 21:21 - 21:25
 • 21:25 - 21:28
 • 21:28 - 21:44
 • 21:44 - 21:46
 • 21:46 - 21:49
 • 21:49 - 21:53
 • 21:53 - 21:56
 • 21:56 - 22:00
 • 22:00 - 22:04
 • 22:04 - 22:09
 • 22:09 - 22:12
 • 22:12 - 22:14
 • 22:14 - 22:15
 • 22:15 - 22:20
 • 22:20 - 22:22
 • 22:22 - 22:24
 • 22:24 - 22:28
 • 22:28 - 22:30
 • 22:30 - 22:35
 • 22:35 - 22:48
 • 22:48 - 22:52
 • 22:52 - 22:58
 • 22:58 - 23:01
 • 23:01 - 23:03
 • 23:03 - 23:08
 • 23:08 - 23:11
 • 23:11 - 23:13
 • 23:13 - 23:16
 • 23:16 - 23:19
 • 23:19 - 23:29
 • 23:29 - 23:32
 • 23:32 - 23:36
 • 23:36 - 23:45
 • 23:45 - 23:47
 • 23:47 - 23:52
 • 23:52 - 24:08
 • 24:08 - 24:11
 • 24:11 - 24:15
 • 24:15 - 24:19
 • 24:19 - 24:21
 • 24:21 - 24:31
 • 24:31 - 24:34
 • 24:34 - 25:12
 • 25:12 - 25:26
 • 25:26 - 25:31
 • 25:31 - 25:33
 • 25:33 - 25:36
 • 25:36 - 25:39
 • 25:39 - 25:41
 • 25:41 - 25:47
 • 25:47 - 25:50
 • 25:50 - 25:54
 • 25:54 - 25:59
 • 25:59 - 26:00
 • 26:00 - 26:06
 • 26:06 - 26:08
 • 26:08 - 26:11
 • 26:11 - 26:14
 • 26:14 - 26:15
 • 26:15 - 26:17
 • 26:17 - 26:18
 • 26:18 - 26:20
 • 26:20 - 26:23
 • 26:23 - 26:29
 • 26:29 - 26:33
 • 26:33 - 26:37
 • 26:37 - 26:42
 • 26:42 - 26:45
 • 26:45 -
Title:
Inner Worlds, Outer Worlds - Part 4 - Beyond Thinking
Description:

All 4 parts of the film can be found at www.innerworldsmovie.com.

Life, liberty and the pursuit of happiness. We live our lives pursuing happiness "out there" as if it is a commodity. We have become slaves to our own desires and craving.
Happiness isn't something that can be pursued or purchased like a cheap suit. This is Maya, illusion, the endless play of form. In the Buddhist tradition, Samsara, or the endless cycle of suffering is perpetuated by the craving of pleasure and aversion to pain. Freud referred to this as the "pleasure principle." Everything we do is an attempt to create pleasure, to gain something that we want, or to push away something that is undesirable that we don't want. Even a simple organism like the paramecium does this.
It is called response to stimulus. Unlike a paramecium, humans have more choice. We are free to think, and that is the heart of the problem. It is the thinking about what we want that has gotten out of control.The dilemma of modern society is that we seek to understand the world, not in terms of archaic inner consciousness, but by quantifying and qualifying what we perceive to be the external world by using scientific means and thought. Thinking has only led to more thinking and more questions. We seek to know the innermost forces which create the world and guide its course. But we conceive of this essence as outside of ourselves, not as a living thing, intrinsic to our own nature. It was the famous psychiatrist Carl Jung who said, "one who looks outside dreams, one who looks inside awakes." It is not wrong to desire to be awake, to be happy. What is wrong is to look for happiness outside when it can only be found inside.

Frequently asked questions about the film:

1) Where can I get a particular song or the soundtrack?

A: Much of the music is available for purchase at www.spiritlegend.com on various CD's. We will be coming out with a special Inner Worlds compilation in the Summer of 2013. The track "Om Shreen Hreem" is found under "Yoga" in a CD called "Universal Mother".

2) Can I download the film and upload it to my own Youtube Channel?

A: We whole-heartedly encourage everyone to share the existing Youtube links with their friends, embed on their website, or to create screenings for their community. I'm afraid we cannot allow you to re-upload the film to your own channel for the following reasons:

a) The content itself is copyrighted and is owned by REM Publishing Ltd. Some of the video clips in the film are licensed under certain agreements and cannot be distributed or controlled by third parties.

b) Several individuals have already tried to re-upload the film and to monetize their channel and/or make a profit from selling the film without our permission, or simply to try to build subscribers for their own channel. We don't always know what people's true motivation is (and sometimes neither do they).

c) Our channel contains closed captions in many languages and we don't want versions of the film floating around without these professional translations.

d) When users subscribe to the AwakenTheWorldFilm channel we can provide people future films as we release them. This is just the first of many films and our second is already in the works.

e) Our channel also provides links to our website and Facebook page and the opportunity for people to donate to the Awaken the World initiative. Money/ support is needed to make these films, and while we make them available for free, we really appreciate when people donate, offer translation skills or other support.

If you add the existing Youtube links to a playlist you can still share the film with your friends and viewers and still have it as part of your channel, just do not upload your own version. We greatly appreciate people who feel so strongly about the content that they want to share and spread the film, and hope that you will continue to do so.

3) Where can I find a screening/ workshop/ meditation retreat etc.

A: Current information is available on the Inner Worlds Facebook page: www.facebook.com/innerworldsmovie

more » « less
Video Language:
Bulgarian
Duration:
31:57

Albanian subtitles

Incomplete

Revisions Compare revisions