Return to Video

(h) TROM - 1.3 Environment

 • 0:12 - 0:21
  Околина
 • 0:21 - 0:26
  Да го погледнеме стариот Фројд ...Сигмунд Фројд кој дефинитивно имаше своја кариера
 • 0:26 - 0:31
  Тој вели однесувањето е под влијание на родителите, соновите, шегите и сексот.
 • 0:31 - 0:35
  Не мора по тој редослед,
 • 0:35 - 0:40
  но што кажува тоа : Ова е повторно под капата на животната средина, така?
 • 0:40 - 0:43
  Многу научни истражувања, покажаа очигледен факт
 • 0:43 - 0:48
  дека однесувањето на човечкото суштество е креирано од околината.
 • 0:48 - 0:53
  Ако гените предиспонираат одредено однесување, но средината не го поддржи
 • 0:53 - 0:58
  така, тоа однесување нема да се манифестира, што во овој случај
 • 0:58 - 1:05
  гените не се важни.
 • 1:05 - 1:08
  Ние живееме во извонредно време,
 • 1:08 - 1:10
  ерата на генетиката.
 • 1:10 - 1:14
  Вашиот геном е целата низа од вашата ДНК
 • 1:14 - 1:17
  вашата низа и мојата се малку различни
 • 1:17 - 1:22
  тоа е зашто изгледаме различно. Јас имам кафени очи, вие можеби имате сини
 • 1:22 - 1:24
  или сиви, но не е само површно.
 • 1:24 - 1:31
  Насловите на медиумите кажуваат дека гените можат да ни пренесат страшни болести,
 • 1:31 - 1:37
  можеби дури и да ја формираат нашата личност или да ни предизвикат ментални пореметувања.
 • 1:37 - 1:43
  Изгледа дека нашите гени имаат неверојатна моќ врз нашата судбина,
 • 1:43 - 1:49
  а сепак, би сакал да мислам дека јас сум повеќе од моите гени.
 • 1:59 - 2:03
  Исто така, секој конектор се менува со текот на времето.
 • 2:04 - 2:06
  Каков тип на промени се случуваат?
 • 2:06 - 2:07
  Па, на невроните, како и на дрвјата,
 • 2:07 - 2:13
  може да им израстат нови гранки и да ги изгубат старите.
 • 2:13 - 2:18
  Синапсите може да бидат создадени и уништени.
 • 2:19 - 2:24
  Синапсите можат да растат поголеми и помали.
 • 2:24 - 2:28
  Второ прашање: Што ги предизвикува овие промени?
 • 2:28 - 2:33
  Па, точно е дека до некој степен тие се програмирани од вашите гени.
 • 2:33 - 2:35
  Но, тоа не е целата приказна.
 • 2:35 - 2:40
  Затоа што постојат сигнали, електрични сигнали кои патуваат низ гранките на невроните
 • 2:40 - 2:43
  и хемиски сигнали кои скокаат од гранка на гранка.
 • 2:43 - 2:47
  Овие сигнали се викаат нервна активност.
 • 2:47 - 2:49
  И постојат многу докази, дека нервната активност
 • 2:51 - 2:57
  ги шифрира нашите мисли, чувства, перцепции, нашите ментални доживувања.
 • 2:57 - 3:03
  Постојат многу докази и дека нервната активност може да ги смени вашите врски.
 • 3:03 - 3:07
  Ако ги поврзете овие два факти, значи дека вашите искуства
 • 3:07 - 3:11
  можат да го променат вашиот конектом.
 • 3:11 - 3:16
  Заради тоа секој конектом е уникатен, дури тие и на генетски идентични близнаци.
 • 3:16 - 3:21
  Конектомот е каде вроденото се сретнува со стекнатото.
 • 3:21 - 3:27
  И можеби е точно дека самиот акт на мислење може да го промени вашиот конектом,
 • 3:27 - 3:31
  идеа која што можеби ќе ви се чини поттикнувачка.
 • 3:32 - 3:34
  Дали го слушнавте прашањето
 • 3:34 - 3:40
  за полот кој е социјално создаден наспроти биолошкиот, хормонално создадениот пол?
 • 3:40 - 3:43
  Се разбира дека јас доаѓам очигледно од биолошката страна,
 • 3:43 - 3:50
  но сега верувам, поминувајќи долги години во истражување на биологијата
 • 3:50 - 3:58
  и навистина верувајќи дека дебатата на вродено-стекнато во многу начини е мртва,
 • 3:58 - 4:01
  во овој момент, од следнава причина :
 • 4:01 - 4:03
  Мозокот е многу прилагодлив.
 • 4:03 - 4:07
  Сите ние сме родени со машки или женски предиспозиции
 • 4:07 - 4:12
  и тогаш ќе имаме хормони кои ќе го зголемат тоа коло за однесување,
 • 4:12 - 4:15
  што е работа на хормонот.
 • 4:15 - 4:19
  ,,Работата'' на хормонот е да не' предиспонира на одредени однесувања.
 • 4:19 - 4:22
  Како и да е, начинот на кој сме одгледани, на пр. малите деца;
 • 4:23 - 4:28
  Истражувањата покажаа дека малите момчиња на коишто им е кажано дека не смеат нешто да допрат
 • 4:28 - 4:32
  тие често ќе го земат тоа и ќе го допрат, додека на малите девојчиња може да им се даде
 • 4:32 - 4:35
  вербалнo барање да не го допираат предметот.
 • 4:35 - 4:39
  Малите момчиња низ светот се казнувани почесто за престапи.
 • 4:39 - 4:47
  На малите момчиња им е кажано да не плачат, ним им е кажано да бидат ,,мажи‘‘, така?
 • 4:47 - 4:51
  Дури и на млада возраст, татковците се исплашени ако нивните момчиња
 • 4:51 - 4:55
  прават некакви верзии на феминистичко однесување.
 • 4:55 - 5:00
  На пример, се сеќавам кога летав од брег до брег со човек кој седеше до мене и рече:
 • 5:00 - 5:08
  Неговиот 18 годишен син кога ја видол сестра му како отвара подарок, порано таа недела,
 • 5:08 - 5:11
  добила чанта,
 • 5:11 - 5:16
  и тој рекол : О, може ли и јас да добијам чанта?
 • 5:16 - 5:21
  Тој се почувствувал, како некој да го удрил во стомакот
 • 5:21 - 5:26
  и му се развикал на неговиот 18 годишен син: - Не, момчињата немаат чанти!
 • 5:26 - 5:31
  Тоа ми го пренесе на мене и подоцна се осети засрамено,
 • 5:31 - 5:38
  затоа што разбра дека неговиот син не изразуваше било што во врска со тоа да биде
 • 5:38 - 5:40
  женствен или не...
 • 5:40 - 5:44
  Така, овие работи, начинот на кој ги одгледуваме нашите мали момчиња или девојчиња
 • 5:44 - 5:49
  Нашиот мозок е многу прилагодлив. На пр. ние не сме се родиле научени да свириме пијано, така?
 • 5:49 - 5:52
  Тоа се стекнува со вежбање, вежбање, вежбање...
 • 5:52 - 5:55
  Можете да го извежбате мозокот за разни нешта.
 • 5:55 - 6:02
  Мислам дека целиот живот, ние сме обучени, полово обучени, да бидеме едниот начин или другиот.
 • 6:02 - 6:07
  Мажите: изразите на лицето на пример, кога ги мерат и им ставаат електроди
 • 6:07 - 6:14
  и потоа им покажуваат слика од гризли која што претпоставува дека треба
 • 6:14 - 6:18
  да ги свитка и да ги направи емоционални, нивните изрази на лицето
 • 6:18 - 6:22
  наспроти женските, всушност одговараат поемоционално додека да станат свесни,
 • 6:22 - 6:27
  и точно после тоа, кога ќе станат свесни
 • 6:27 - 6:33
  тие почнуваат да ги замрзнуваат нивните мускули на лицето, за муртење или смеење;
 • 6:33 - 6:38
  Кај женските, всушност мускулите на лицето зајакнуваат а на мажите одат долу.
 • 6:38 - 6:44
  Научниците веруваат, хипотезата e дека, мажите се тренирани да ги потиснуваат чувствата.
 • 6:44 - 6:49
  Така, благодарам на прашањето, тоа е движечка цел за многу во нашите животи.
 • 6:49 - 6:52
  И начините на кои сме одгледани, она што ни е дозволено,
 • 6:52 - 6:54
  или на момчињата што им / не им е дозволено да прават,
 • 6:54 - 6:59
  поврзано е со тоа, како тие пораснале да станат мажи.
 • 6:59 - 7:04
  Размисли за начинот на кој реагираш, за изразот на лицето, вредностите кои што си ги прифатил
 • 7:04 - 7:06
  начинот на кој зборуваш, сè.
 • 7:06 - 7:10
  Запомни дека тие се резултат на средината.
 • 7:10 - 7:18
  Човечкиот мозок нема механизам да распознае што е релевантно или не.
 • 9:29 - 9:32
  Се сликам себеси...
 • 9:34 - 9:36
  затоа што сакам да освојам девојка.
 • 10:59 - 11:03
  Тоа момче е многу згодно
 • 12:33 - 12:39
  Кога пиеме крв, тоа не' прави поцврсти.
 • 14:34 - 16:35
  Племе среќава човек за првпат
 • 18:23 - 18:30
  Не постои такво нешто како лоши, криминални, мрзливи, брилијантни луѓе
 • 18:30 - 18:33
  крадци или расисти.
 • 18:33 - 18:37
  Постојат луѓе кои се предиспонирани на такво однесување.
 • 18:37 - 18:39
  Но, ако средината не го активира тоа во нив
 • 18:39 - 18:43
  таквото однесување никогаш не се појавува.
 • 18:52 - 19:04
  Запомнете, човечкиот мозок нема механизам за да распознае што е релевантно, а што не е.
 • 19:58 - 20:02
  Најекстремниот случај е оној со Дивите деца.
 • 20:02 - 20:07
  Диво дете е, човечко дете кое живеело изолирано од човеков контакт
 • 20:07 - 20:10
  од многу млада возраст
 • 20:10 - 20:13
  и нема (или има малку) искуство од човекова грижа,
 • 20:13 - 20:20
  љубов или социјално однесување и суштествено со човечки јазик.
 • 20:20 - 20:23
  На Дивото дете му недостасуваат основните социјални вештини
 • 20:23 - 20:26
  кои нормално се учат во процесот на културализација.
 • 20:26 - 20:30
  На пример, тие можеби нема да бидат во состојба да користат тоалет,
 • 20:30 - 20:33
  да имаат проблеми во учењето да одат исправено
 • 20:33 - 20:41
  и да покажат комплетна незаинтересираност кон човековата активност околу нив.
 • 20:45 - 20:48
  Оксана Малаја го започна нејзиниот живот живеејќи со кучиња,
 • 20:48 - 20:52
  отфрлена од нејзините родители, таа некако преживеела шест години,
 • 20:52 - 20:55
  живеејќи диво, пред да биде згрижена.
 • 20:55 - 20:59
  Постојат неколку примери на Диви деца кои можеле целосно да го надоместат
 • 20:59 - 21:00
  занемарувањето кое што го претрпеле.
 • 21:00 - 21:02
  Оксана сега има 22 години,
 • 21:02 - 21:05
  но нејзината иднина се уште виси на конец.
 • 21:05 - 21:09
  Имаат ли научниците доволно научено од претходните случаеви за да ја рехабилитираат?
 • 21:09 - 21:16
  Шест години Оксана од својот живот, проживеа во кафез, заедно со кучиња.
 • 21:16 - 21:18
  Целосно напуштена од мајка ѝ и татко ѝ,
 • 21:18 - 21:24
  кога била откриена се однесувала повеќе како животно отколку како човечко дете.
 • 21:24 - 21:28
  Два века Дивите деца се предмет на фасцинантни истражувања.
 • 21:28 - 21:30
  Израснати без љубов или социјална интеракција,
 • 21:30 - 21:33
  Дивите деца го поставуваат прашањето:
 • 21:33 - 21:35
  Што е тоа што нè прави луѓе?
 • 21:35 - 21:39
  Оксана беше родена во ноември 1983.
 • 21:41 - 21:48
  ,,Кога бебето девојче се роди, таа тежеше 2.5кг и немаше никакви абнормалности‘‘
 • 22:03 - 22:06
  Џини, поминала 13 години во изолација,
 • 22:06 - 22:12
  во речиси празна соба, лишена од каков било човеков контакт.
 • 22:12 - 22:16
  Иако не страдала од некоја психичка болест,
 • 22:16 - 22:21
  заради таквата средина таа се однесувала како психички болна личност.
 • 22:21 - 22:24
  Таа не можеше да создаде социјални врски,
 • 22:24 - 22:26
  таа не можеше да зборува
 • 22:26 - 22:30
  дури и нејзиното одење беше чудно.
 • 22:30 - 22:35
  После некое време, поради инсистирањето на некои луѓе да ја рехабилитираат,
 • 22:35 - 22:42
  Џини почна да се изразува преку јазикот на знаците и да се социјализира со луѓето.
 • 22:44 - 22:47
  Тие исто така преземаа одговорност за терапијата на Џини,
 • 22:47 - 22:50
  се обидоа да и помогнат во борбата со хоророт од нејзиното детство.
 • 22:50 - 22:53
  ‚‚Добро душо, отвори ја устата!‘‘
 • 22:53 - 22:55
  Во оваа примитивна улога на играње вежба,
 • 22:55 - 22:58
  Мерилин се преправа дека е мајка на Џини.
 • 22:58 - 23:02
  ,,Побрзај, побрзај затоа што нема време!‘‘
 • 23:02 - 23:05
  ,,Тато ќе биде лут!‘‘
 • 23:05 - 23:09
  Мерилин пробува да предизвика спомени од минатото на Џини.
 • 23:09 - 23:17
  Мерилин: Се прашувам што мислиш? - Џини: (НЕЈАСЕН ОДГОВОР)...
 • 23:27 - 23:35
  Џини е екстремен доказ на влијание на средината.
 • 23:36 - 23:41
  И покрај се што поминала, проблемите на Џини не беа завршени.
 • 23:41 - 23:44
  Во нејзиниот прв дом на згрижување, Џини беше строго казнувана за повраќање.
 • 23:46 - 23:51
  Искуството беше толку трауматизирачко, така што Џини беше вратена во болница за деца
 • 23:51 - 23:56
  каде што докторите понудија помош.
 • 23:56 - 24:00
  Не можеш да си помогнеш.
 • 24:01 - 24:06
  Значи сега ја држиш затворена устата за да не повратиш.
 • 24:06 - 24:08
  Џини се плашеше да ја отвори устата.
 • 24:08 - 24:12
  Таа назадуваше до единствениот начин што го знаеше како да биде под опсада,
 • 24:12 - 24:15
  сосема тивко.
 • 24:25 - 24:27
  Ако не го изложиш човековото суштество на убиство,
 • 24:27 - 24:34
  силување, педофилија, зоофилија, некрофилија, оружје, расизам...
 • 24:34 - 24:36
  тогаш тоа нема да знае што се тие.
 • 24:36 - 24:47
  Тоа е исто како да пробаш да замислиш боја која што не си ја видел никогаш претходно.
Title:
(h) TROM - 1.3 Environment
Description:

http://tromsite.com - Full documentary, very well organized (download, youtube stream, subtitles, credits, share, get involved, and many more)

Documentary´s description :
-------------------------------------------------------------------------
TROM (The Reality of Me) represents the biggest documentary ever created, it is also the only one that tries to analyse everything : from science to the monetary system as well as real solutions to improve everyone's life.

A new and ´real´ way to see the world.

"Before the Big-Bang, till present, and beyond."
-------------------------------------------------------------------------

more » « less
Video Language:
English
Duration:
24:53
Kire Trajkov added a translation

Macedonian subtitles

Revisions