Return to Video

Çfarë nuk dimë mbi fëmijët muslimane të Evropës

 • 0:00 - 0:05
  Kur unë isha femijë,
  dija që kisha superfuqi.
 • 0:07 - 0:08
  Është e vertet.
 • 0:08 - 0:09
  (Të qeshura)
 • 0:09 - 0:13
  Mendoja se isha e mrekullueshme
  sepse mund te kuptoja
 • 0:13 - 0:16
  dhe të identifikohesha me ndjenjat
  e njerëzve bojëkaf,
 • 0:16 - 0:19
  si gjyshi im, nje musliman konservator.
 • 0:19 - 0:23
  Gjithashtu, mund te kuptoja nënën time
  afgane, dhe baban tim pakistan,
 • 0:24 - 0:28
  jo shumë fetar por të qetë, mjaft liberal.
 • 0:28 - 0:30
  Dhe sigurisht, mund te kuptoja
 • 0:30 - 0:33
  dhe të lidhem me ndjenjat e te bardhëve.
 • 0:33 - 0:34
  Norvegjezet e bardhë te shtetit tim.
 • 0:35 - 0:38
  E keni parasysh;
  te bardhë, bojekaf, cilido--
 • 0:38 - 0:40
  Unë i doja të gjithë ata.
 • 0:40 - 0:41
  Unë i kuptoja te gjithë.
 • 0:41 - 0:44
  edhe pse ata shpesh nuk kuptoheshin
  me njëri tjetrin;
 • 0:44 - 0:46
  ata ishin te gjithë njerëzit e mi.
 • 0:46 - 0:49
  Nga ana tjetër, babai im ishte
  gjithmonë në merak.
 • 0:49 - 0:52
  Vazhdonte të më thoshte se edhe
  me arsimin më të mirë,
 • 0:52 - 0:55
  nuk do trajtohesha drejtesisht.
 • 0:55 - 0:58
  Sipas tij, do vazhdoja të përballesha
  me diskriminime.
 • 0:58 - 1:01
  Dhe e vetmja mënyrë për t'u pranur
  nga të bardhët
 • 1:01 - 1:03
  do të ishte të bëhesha e famshme.
 • 1:03 - 1:08
  Tani, ai e beri kete bisedë
  me mua kur unë isha vetëm shtatë vjeçe.
 • 1:08 - 1:11
  Pra kur isha shtatë vjeçe, ai më thotë,
 • 1:11 - 1:15
  "Vendos të hysh në sport ose muzikë".
 • 1:15 - 1:19
  Ai nuk dinte shumë nga sportet--
  i bekuar qoftë--kështu ra për muzikën.
 • 1:19 - 1:24
  Kështu, kur isha shtatë vjeçe, mblodhi
  gjithë lodrat e kukullat e mia,
 • 1:24 - 1:25
  dhe i hodhi poshtë.
 • 1:26 - 1:30
  Në këmbim ai më dha nje tastierë
  të vogël Casio dhe--
 • 1:30 - 1:31
  (Të qeshura)
 • 1:31 - 1:33
  Po. Dhe kurse për kanto.
 • 1:33 - 1:38
  Dhe më detyroi, me pak fjalë,
  të praktikoja për orë të tëra çdo ditë.
 • 1:38 - 1:41
  Shumë shpejt, bëri të shfaqesha
  për publik gjithmonë më të madh
 • 1:42 - 1:46
  dhe çuditërisht, u bëra gati
  një lloj si femijë reklamë
 • 1:46 - 1:48
  për multikulturalizmin norvegjez.
 • 1:49 - 1:50
  U ndjeva shumë krenare, sigurisht.
 • 1:51 - 1:54
  Sepse edhe gazetat tani
 • 1:54 - 1:56
  fillonin të shkruanin mirë
  per njerezit bojekaf,
 • 1:56 - 2:00
  prandaj ndieja që
  superfuqia ime po rritej.
 • 2:01 - 2:04
  Kur isha 12 vjeçe,
  duke u kthyer në shtëpi nga shkolla,
 • 2:04 - 2:05
  bëra një devijim të vogël
 • 2:05 - 2:09
  sepse doja të blija ëmbëlsirat
  e preferuara, quhen "këmbë të kripura".
 • 2:09 - 2:11
  E di tingullon pak keq,
 • 2:12 - 2:13
  po mua më pëlqejnë shumë ato.
 • 2:13 - 2:18
  Ato ishin disa copa të vogla
  jamballi në formë këmbe.
 • 2:18 - 2:24
  Dhe tani që e them me zë të lartë,
  e kuptoj sa keq tingullon,
 • 2:24 - 2:27
  sidoqoftë, unë i dua jashtë mase.
 • 2:27 - 2:29
  Gjatë rrugës për në dyqan,
 • 2:29 - 2:33
  ishte nje burrë i bardhë,
  tek dera hyrëse që më bllokonte rrugën.
 • 2:33 - 2:39
  Kështu provova të ecja rreth tij,
  po sapo lëviza ai më ndaloi
 • 2:39 - 2:41
  dhe më nguli sytë,
 • 2:42 - 2:44
  dhe më pështyti në fytyrë, dhe më tha,
 • 2:44 - 2:45
  "Zhduku nga rruga ime
 • 2:45 - 2:49
  ti bushter e zezë,
  ti bushtër e vogël pakistane,
 • 2:49 - 2:51
  shko nga ku ke ardhur".
 • 2:52 - 2:55
  Unë isha tmerrësisht e tmerruar.
 • 2:55 - 2:56
  Ia kisha ngulur sytë.
 • 2:56 - 2:59
  Isha shume e frikësuar
  të fshija pështymën nga fytyra,
 • 3:00 - 3:02
  edhe pse po trazohej me lotët e mi.
 • 3:02 - 3:06
  Më kujtohet që shikoja rreth e rrotull,
  duke shpresuar në çdo çast tani
 • 3:06 - 3:09
  një i rritur do të vinte
  dhe do të ndalonte këtë burrë.
 • 3:09 - 3:14
  Përkundrazi, njerëzit vazhdonin të ecnin
  pas meje dhe pretendonin që s'më shikonin.
 • 3:14 - 3:18
  Isha shumë e hutuar, sepse mendoja:
 • 3:19 - 3:22
  "Njerëzit e mi të bardhë, ejani!
  Ku janë ata? Çfarë po ndodh?
 • 3:22 - 3:24
  Si mundet të mos vijnë të më shpëtojnë?"
 • 3:24 - 3:27
  E panevojshme për t'u thënë,
  ëmbëlsirat nuk i bleva.
 • 3:27 - 3:29
  Vrapova drejt shtëpisë me sa pata fuqi.
 • 3:30 - 3:33
  Gjërat ishin akoma në rregull,
  megjithatë, mendova.
 • 3:33 - 3:36
  Me kalimin e kohës, dhe sa më shumë
  bëhesha e suksesshme.
 • 3:36 - 3:40
  filluan të më ngacmonin bile
  dhe njerezit bojekaf.
 • 3:41 - 3:45
  Disa burra nga komuniteti i prindërve
  mendonin se ishte e pa pranueshme
 • 3:45 - 3:50
  dhe jo e ndershme për një grua
  të përfshihet në muzikë
 • 3:50 - 3:52
  dhe të jetë e pranishme nëpër media.
 • 3:53 - 3:59
  Shumë shpejt, nisa të sulmohesha
  nëper koncertet e mia.
 • 3:59 - 4:04
  Më kujtohet nje nga koncertet,
  isha në skenë, u përkula drejt publikut
 • 4:04 - 4:07
  dhe gjëja e fundit që pashë
  ishte fytyra esmere e një të riut
 • 4:07 - 4:11
  dhe më pas mbaj mënd që një lloj kimikati
  u vërvit në sytë e mi
 • 4:11 - 4:15
  dhe më kujtohet që nuk mund të shikoja
  dhe sytë më lotonin
 • 4:15 - 4:17
  po megjithatë vazhdova të këndoja.
 • 4:17 - 4:22
  Isha pështyrë në fytyrë në rrugët e Oslos,
  kësaj radhe nga aziatikë.
 • 4:22 - 4:26
  Tentuan dhe të më rrëmbenin.
 • 4:26 - 4:28
  Kercënimet për vdekje ishin të pafundme.
 • 4:28 - 4:31
  Kujtoj që një burrë mjekrosh i moshuar
  më ndaloi në rrugë njëherë,
 • 4:31 - 4:33
  e më tha, "Arsyeja pse të urrej kaq shumë
 • 4:33 - 4:35
  është se i bën vajzat tona të mendojnë
 • 4:35 - 4:37
  se mund të bëjnë çfarë të duan."
 • 4:39 - 4:41
  Një djal më i ri më paralajmëroi
  të kisha kujdes.
 • 4:41 - 4:44
  Ai tha që muzika është anti-islamike
  dhe punë për bushtra,
 • 4:44 - 4:47
  nese vazhdon, do të të përdhunojnë
 • 4:47 - 4:52
  stomaku jot do të të pritet
  kështu që asnjë kurvë tjetër të lindi më.
 • 4:54 - 4:55
  Përsëri, isha e hutuar.
 • 4:55 - 4:57
  Nuk mund të kuptoja çfarë po ndodhte.
 • 4:57 - 5:01
  Njerëzit e mi kafe fillonin
  të më kërcënonin--si ndodhi?
 • 5:02 - 5:05
  Në vënd të bashkoheshin botë, dy botët,
 • 5:05 - 5:08
  m'u duk sikur po bija
  midis dy botëve të mia.
 • 5:08 - 5:11
  Besoj, se për mua,
  pështyma ishte kriptonit.
 • 5:13 - 5:14
  Kur isha 17 vjeçe,
 • 5:14 - 5:18
  kërcënimet për vdekje ishin të pafunda,
  dhe ngacmimet ishin të vazhdueshme.
 • 5:18 - 5:20
  Shkoi shumë keq, deri sa mamaja ime
  më uli dhe më tha,
 • 5:20 - 5:23
  "S'mundemi më të të mbrojmë,
  nuk je e sigurt ketu,
 • 5:23 - 5:26
  duhet të largohesh prej këtej."
 • 5:26 - 5:31
  Bleva një biletë vetëm vajtje për Londër,
  bëra valixhet dhe u largova.
 • 5:31 - 5:36
  Zemërimi im më i madh në atë kohë
  ishte që asnjeri nuk tha gjë.
 • 5:36 - 5:38
  Pata një largim publik nga Norvegjia.
 • 5:39 - 5:43
  Njerzzit e mi kaf, njerëzit e bardhë--
  asnjëri tha gjë.
 • 5:43 - 5:45
  Asnjë tha, "Pritni, ky është gabim.
 • 5:46 - 5:50
  Përkraheni këtë vajzë, mbrojeni
  këtë vajzë, sepse është një prej nesh"
 • 5:50 - 5:51
  Asnjë nuk e tha këtë.
 • 5:51 - 5:54
  Përkundrazi, u ndjeva--
  e keni parasysh në aeroport,
 • 5:54 - 5:58
  tek rripi i transportit të valixheve
  janë ato valixhet
 • 5:58 - 5:59
  që shkojnë rreth e rrotull,
 • 5:59 - 6:02
  dhe aty është gjithmonë
  një valixhe e mbetur në fund,
 • 6:02 - 6:05
  atë që asnjë nuk do,
  atë që asnjeri nuk e kërkon.
 • 6:05 - 6:06
  U ndieva kështu.
 • 6:07 - 6:10
  Kurrë nuk isha ndjerë aq e vetmuar.
  Kur nuk isha ndjerë aq e humbur.
 • 6:12 - 6:16
  Kështu pasi erdha në Londër,
  vazhdova karrierën e muzikës.
 • 6:17 - 6:20
  Vend i ndryshëm, po fatkeqësisht,
  e njëjta histori.
 • 6:21 - 6:23
  Më kujtohet një mesazh
  që më kishin dërguar
 • 6:23 - 6:28
  që thoshte se do të më vrisnin
  dhe lumenj me gjak do të rridhnin
 • 6:28 - 6:31
  dhe unë do të përdhunohesha
  shumë herë para se të vdisja.
 • 6:31 - 6:33
  Në këtë pikë, dua të them,
 • 6:33 - 6:35
  po mësohesha me mesazhe të tilla,
 • 6:35 - 6:39
  por çfarë ndryshoi ishte që nisën të
  kërcënonin familjen time.
 • 6:41 - 6:46
  Pra edhe njëherë, bëra valixhen,
  lashë muzikën dhe shkova në SHBA.
 • 6:47 - 6:48
  Mjaft.
 • 6:48 - 6:50
  Nuk doja të kisha të bëja më me këtë gjë.
 • 6:50 - 6:53
  Dhe sigurisht nuk do vdisja për diçka
 • 6:53 - 6:56
  që nuk ishte as ëndrra ime --
  ishte zgjidhja e babait tim.
 • 6:58 - 7:01
  U ndieva pak e humbur.
 • 7:01 - 7:03
  U ndieva e shqyer.
 • 7:03 - 7:05
  Po vendosa që çfarë unë doja të bëja
 • 7:05 - 7:09
  ishte të kaloja vitet e ardhshme
  të jetës time
 • 7:09 - 7:10
  duke mbështetur njerëzit e rinj
 • 7:10 - 7:13
  dhe të provoja të isha
  afër tyre në disa mënyra,
 • 7:13 - 7:15
  në çfarëdo lloj mënyre mundesha.
 • 7:15 - 7:18
  Nisa vullnetarizmin për disa organizata
 • 7:18 - 7:23
  që punonin me muslimanët e rinj në Evropë.
 • 7:24 - 7:27
  Dhe, për habi, çfarë zbulova ishte
 • 7:27 - 7:32
  që shumë nga këta të rinj po vuanin
  dhe po luftonin.
 • 7:32 - 7:36
  Po përballeshin me shumë probleme me
  familjet e komunitetet e tyre
 • 7:36 - 7:40
  që dukeshin të interesuar më
  shumë për nderin dhe reputacionin
 • 7:40 - 7:42
  se sa për lumturinë
  dhe jetën e fëmijëve të tyre.
 • 7:44 - 7:48
  Nisa të ndihesha që nuk isha aq e vetmuar,
  ndoshta nuk isha aq e çuditshme.
 • 7:48 - 7:51
  Ndoshta ka shumë njerëz si unë në botë.
 • 7:51 - 7:54
  Problemi është, që pjesa më e madhe e
  njerëzve nuk kuptojnë
 • 7:54 - 7:58
  që ka shumë nga ne që jetojnë në Evropë.
 • 7:58 - 8:00
  që nuk janë të lirë të jenë vetvetja.
 • 8:00 - 8:02
  Nuk na lejohet të jemi kush jemi.
 • 8:03 - 8:07
  Nuk jemi të lirë të martohemi
 • 8:07 - 8:10
  ose të jemi në një marredhenie
  me një njeri që zgjedhim vetë.
 • 8:10 - 8:12
  Nuk mund të zgjedhim as karrierën tonë.
 • 8:12 - 8:16
  Kjo është normale në epiqëndrën
  muslimane të Evropës.
 • 8:16 - 8:19
  Edhe në shoqëritë më të lira në botë,
  ne nuk jemi të lirë
 • 8:20 - 8:24
  Jetët tona, ëndrrat tona,
  e ardhmja jonë nuk na përket neve,
 • 8:24 - 8:27
  I përket prindërve tanë
  dhe komunitetit tonë.
 • 8:27 - 8:30
  Zbulova historira të pafunda të të rinjsh
 • 8:31 - 8:34
  që janë të humbura te gjithë ne,
 • 8:34 - 8:36
  që janë të padukshme për të gjithë ne,
 • 8:36 - 8:38
  po që po vuajnë dhe po vuajnë vetëm.
 • 8:40 - 8:44
  Fëmijët që humbim në martesa të detyruara,
  në dhunime dhe abuzime në emër të nderit.
 • 8:45 - 8:49
  Përfundimisht, kuptova pas vitesh
  që punoja me këta të rinj,
 • 8:49 - 8:51
  që nuk do jem më në gjëndje
  të vazhdoj të vrapoj.
 • 8:51 - 8:56
  Nuk mund të kaloj gjithë jetën time
  e frikësuar dhe duke u fshehur
 • 8:56 - 8:58
  e që unë duhet të bej me të vërtet diçka.
 • 9:00 - 9:03
  Kuptova edhe që heshtja ime, heshtja jonë,
 • 9:03 - 9:05
  lejon dhunë si kjo të vazhdojë.
 • 9:06 - 9:10
  Kështu vendosa që doja të përdorja
  superfuqinë e fëmijërisë time
 • 9:11 - 9:15
  për të bërë njerëzit e anëve të ndryshme
  të kësaj çështje të kuptojnë
 • 9:15 - 9:20
  çfarë është të jesh një i ri i bllokuar
  midis familjes dhe shtetit.
 • 9:21 - 9:24
  Kështu fillova të bëja filma,
  dhe fillova të tregoja këto histori.
 • 9:25 - 9:29
  Unë doja edhe që njerëzit të kuptojnë
  pasojat vdekjeprurëse
 • 9:29 - 9:31
  e mos marrjes seriozisht të problemeve.
 • 9:32 - 9:34
  Filmi i parë që bëra ishte mbi Banaz-in.
 • 9:35 - 9:39
  Ajo ishte një 17-vjeçare kurde në Londër.
 • 9:40 - 9:42
  Ajo ishte vajzë e bindur,
  bënte çfarë prindërit i thonin.
 • 9:43 - 9:45
  Provonte të bënte gjithçka drejt.
 • 9:45 - 9:48
  U martua me një djalë
  që i zgjodhën prindërit,
 • 9:48 - 9:51
  edhe pse ai e rrihte
  dhe e përdhunonte vazhdimisht.
 • 9:52 - 9:55
  Dhe kur ajo provoi të shkonte tek familja
  e saj për ndihmë, ata thanë,
 • 9:55 - 9:57
  "Duhet të kthehesh mbrapsht
  dhe te bëhesh nuse më e mirë."
 • 9:57 - 10:00
  Sepse ata nuk donin
  një vajzë të ndarë tek dera e tyre
 • 10:00 - 10:03
  sepse, sigurisht, kjo do të sillte
  turp në familje.
 • 10:04 - 10:06
  Ajo ishte qëlluar aq shumë
  saqë nga veshët i dilte gjak,
 • 10:07 - 10:12
  dhe kur në fund u largua
  dhe gjeti një djalë që ajo zgjodhi
 • 10:12 - 10:14
  dhe ra në dashuri,
 • 10:14 - 10:16
  komuniteti dhe familja e zbuloi
 • 10:16 - 10:18
  dhe ajo u zhduk.
 • 10:18 - 10:20
  U gjet tre muaj më vonë.
 • 10:21 - 10:25
  E futur në një valixhe
  dhe e varrosur nën tokën e shtëpisë.
 • 10:28 - 10:32
  E kishin mbytur,
  e kishin qëlluar deri në vdekje
 • 10:33 - 10:37
  nga tre burra, tre kusherinj,
  me urdhërin e babait dhe xhaxhait.
 • 10:38 - 10:40
  Tragjedisë të Banaz i shtohet fakti
 • 10:40 - 10:46
  që ajo kish shkuar në polici
  në Angli pese herë për ndihmë,
 • 10:46 - 10:49
  duke i treguar se ajo do të vritej
  nga familja e saj.
 • 10:49 - 10:52
  Policia nuk e besoi atë
  kështu nuk bëri asgjë.
 • 10:53 - 10:54
  Dhe problemi me këtë
 • 10:54 - 10:59
  është që jo vetëm janë shumë nga fëmijët
  tanë që përballen me këto probleme
 • 10:59 - 11:02
  brenda familjeve dhe brenda komuniteteve,
 • 11:02 - 11:06
  po ato përballohen me keqkuptime
 • 11:07 - 11:10
  dhe apati ne vendet ku rriten.
 • 11:12 - 11:16
  Kur familjet e tyre i tradhëtojnë,
  ata shikojnë nga ne,
 • 11:16 - 11:18
  dhe kur ne nuk kuptojmë,
 • 11:18 - 11:20
  ne i humbim ata.
 • 11:21 - 11:24
  Ndërsa po bëja filmin,
  disa njerëz më thanë,
 • 11:24 - 11:27
  "Mirë, Deeya, ti e di,
  kjo është kultura e tyre,
 • 11:27 - 11:29
  kjo është çfarë këta njerëz
  bëjnë me fëmijët e tyre
 • 11:29 - 11:32
  dhe ne nuk mund të ndërhyjmë."
 • 11:32 - 11:35
  Unë ju siguroj që të vritesh
  nuk është në kulturën time.
 • 11:36 - 11:37
  E dini?
 • 11:37 - 11:39
  Dhe sigurisht njerëzit që janë si unë,
 • 11:39 - 11:42
  gra të reja që vijnë
  nga të kaluara si imja,
 • 11:42 - 11:46
  duhet të kenë të njëjta të drejta,
  të njëjta mbrojtje
 • 11:46 - 11:49
  si çdo njeri tjetër në këtë shtet, pse jo?
 • 11:50 - 11:55
  Kështu, për filmin e ardhshëm,
  doja të provoja të kuptoja
 • 11:55 - 11:58
  si disa muslimanë të rinj në Evropë
 • 11:58 - 12:00
  janë tërhequr nga ekstremizmi dhe dhuna.
 • 12:01 - 12:02
  Po me këtë çështje,
 • 12:02 - 12:05
  mësova që unë isha duke u përballur
  me frikën time më të madhe:
 • 12:07 - 12:09
  burrat musliman me mjekër.
 • 12:11 - 12:14
  Të njëjta burra, o të ngjashëm,
 • 12:14 - 12:17
  me ata që më lënduan për pjesën
  më të madhe të jetës time.
 • 12:18 - 12:20
  Burra që i kisha pasur frikë
  tërë jetën time.
 • 12:20 - 12:23
  Burra që unë i urreja thellë,
 • 12:23 - 12:25
  për shumë, shumë vite.
 • 12:25 - 12:29
  Kështu kalova dy vitet e ardhshme duke
  intervistuar terroristë të dënuar,
 • 12:29 - 12:32
  xhihadistë dhe ish ekstremistë.
 • 12:32 - 12:35
  Çfarë unë dija,
  ishte shumë e qartë tashmë,
 • 12:35 - 12:40
  ishte që feja, politika,
  e kaluara kolonialiste e Evropës,
 • 12:40 - 12:44
  dhe dështimet e politikës të jashtme
  të të viteve të kaluara,
 • 12:45 - 12:47
  ishin të gjitha pjesë e kuadrit.
 • 12:47 - 12:50
  Por çfarë më interesonte më shumë
  për të zbuluar ishte kush janë njerëzit,
 • 12:50 - 12:51
  kush janë arsyet personale
 • 12:51 - 12:56
  pse disa nga të rinjtë janë të
  prekshëm nga grupe si këto.
 • 12:57 - 13:01
  Dhe çfarë më surprizoi ishte që gjeta
  njerëz të lënduar.
 • 13:04 - 13:06
  Në vend të përbindëshave që po kërkoja,
 • 13:06 - 13:08
  që doja të gjeja--
 • 13:08 - 13:11
  sinqerisht sepse do të kishte qënë
  shumë e kënaqshme--
 • 13:11 - 13:12
  gjeta njerëz të vuajtur.
 • 13:14 - 13:15
  Si Banaz-i,
 • 13:15 - 13:18
  zbulova që këta djem të rinj ishin shqyer
 • 13:18 - 13:21
  duke provuar të bashkonin boshllëqet
 • 13:21 - 13:24
  midis familjeve të tyre
  dhe vendit ku ata kishin lindur.
 • 13:26 - 13:29
  Dhe çfarë mësova tjetër është
  që grupet ekstremiste, terroristët
 • 13:29 - 13:33
  përfitonin nga ndjenjat e
  këtyre të rinjëve
 • 13:33 - 13:36
  dhe i kanalizonin këtë drejt dhunës.
 • 13:36 - 13:38
  "Eja tek ne", thonë ata.
 • 13:38 - 13:41
  "Refuzo të dy anët,
  familjen tënde dhe shtetin tënd
 • 13:41 - 13:43
  sepse ata ty të refuzojnë.
 • 13:43 - 13:46
  Për familjen tënde, nderi saj
  është më i rëndësishëm se ty
 • 13:46 - 13:47
  dhe për shtetin tënd,
 • 13:47 - 13:53
  norvegjezi i vërtetë, anglezi ose francezi
  do të jetë gjithmonë i bardhë por jo ti."
 • 13:54 - 13:57
  Ata po i premtojnë të rinjve
  gjërat që dëshirojnë:
 • 13:58 - 14:02
  rëndësi, heroizëm,
  një arsye për prani dhe qëllim,
 • 14:02 - 14:04
  një komunitet që i do dhe i pranon.
 • 14:05 - 14:08
  Bëjnë të pafuqishmit
  të ndihen të fuqishëm.
 • 14:08 - 14:13
  Të padukshmit dhe të heshturit
  më në fund dëgjohen.
 • 14:15 - 14:18
  Kjo është çfarë po i bëjnë të rinjëve.
 • 14:18 - 14:22
  Pse këto grupe po e bëjnë këtë
  për të rinjtë tanë dhe jo ne?
 • 14:23 - 14:24
  E vërteta është,
 • 14:24 - 14:28
  nuk dua të justifikoj
 • 14:28 - 14:31
  ose të fal asnjë lloj dhune.
 • 14:31 - 14:35
  Çfarë dua të them është
  që ne duhet të kuptojmë
 • 14:35 - 14:38
  Pse disa nga të rinjtë joshen nga kjo.
 • 14:40 - 14:42
  Do doja t'ju tregoja, faktikisht--
 • 14:42 - 14:45
  këto janë foto fëmijërie
  të disa prej burrave të filmit.
 • 14:47 - 14:50
  Çfarë më pengon më shumë
  është që shumë prej këtyre --
 • 14:51 - 14:53
  nuk do kisha menduar kurrë--
 • 14:53 - 14:57
  po shumë prej këtyre kanë patur mungesë
  babai ose një baba të dhunshëm.
 • 14:57 - 14:59
  Dhe disa nga këta të rinj
 • 14:59 - 15:03
  përfunduan duke kërkuar dashuri
  dhe mëshirën e figurës së babait
 • 15:03 - 15:05
  brënda grupeve ekstremiste.
 • 15:06 - 15:09
  Gjeta edhe burra të brutalizuar
  nga dhuna raciale,
 • 15:09 - 15:12
  po gjetën një mënyrë për të ndaluar
  së ndjeri viktima
 • 15:12 - 15:14
  duke u bërë të dhunshëm vet.
 • 15:14 - 15:19
  Në fakt, zbulova diçka,
  në tmerrin tim, që njojta.
 • 15:19 - 15:25
  Zbulova të njëjtat ndjenja që ndieja si
  17 vjeçare kur u largova nga Norvegjia.
 • 15:26 - 15:30
  Të njejtën hutim, të njëjtën dhimbje,
 • 15:30 - 15:33
  dhe të njëjta ndjenja
  të të qënit i tradhtuar
 • 15:35 - 15:36
  dhe mos përkasjes te asnjë.
 • 15:39 - 15:42
  E njëjta ndjenjë e të qënit e humbur
  dhe e shqyer midis dy kulturave.
 • 15:43 - 15:45
  E thënë kjo, unë nuk zgjodha shkatërrimin,
 • 15:45 - 15:48
  unë zgjodha të mbaja lart një kamera
  në vend të një arme.
 • 15:48 - 15:51
  Arsyeja pse e bëra këtë
  është falë superfuqive të mia.
 • 15:51 - 15:56
  Unë mund të shikoja që të kuptuarit
  është përgjigjja, në vend të dhunës.
 • 15:56 - 15:58
  Të shikosh qëniet njerëzore
 • 15:58 - 16:02
  me gjithë virtytet e tyre
  dhe gjithë të metat e tyre
 • 16:02 - 16:04
  në vënd të vazhduarit karikaturen:
 • 16:04 - 16:06
  ne dhe ata, horrët dhe viktimat.
 • 16:06 - 16:08
  Më në fund kuptova në fakt
 • 16:09 - 16:12
  që dy kulturat nuk duhet të përplasen
 • 16:12 - 16:15
  po të bëhet një hapsirë
  ku unë gjeta zërin tim.
 • 16:16 - 16:19
  Ndalova të ndihesha sikur
  duhet të zgjidhja një anë,
 • 16:19 - 16:21
  po për këtë mu deshën shumë, shumë vite.
 • 16:22 - 16:24
  Ka shumë nga të rinjtë tanë sot
 • 16:24 - 16:26
  që po luftojnë me të njëjtat çështje,
 • 16:26 - 16:28
  dhe po luftojnë me to vetëm.
 • 16:29 - 16:32
  Dhe kjo lë hapur një plagë.
 • 16:33 - 16:36
  Dhe për disa, vizioni botëror
  i radikalizmit islamik
 • 16:36 - 16:39
  bëhet një infeksion
  që përhapet në atë plagë.
 • 16:41 - 16:44
  Është një fjalë e urtë afrikane që thotë,
 • 16:46 - 16:49
  "Nëse të rinjtë nuk janë
  angazhuar në fshat,
 • 16:49 - 16:52
  ata do të djegin atë vetëm për ngrohtësi."
 • 16:53 - 16:55
  Dua të pyes--
 • 16:56 - 16:58
  prindërve musliman
  dhe komunitetit musliman,
 • 16:58 - 17:01
  i doni ju fëmijët tuaj
 • 17:01 - 17:03
  pa i detyruar ata
  të përmbushin shpresat tuaja?
 • 17:03 - 17:06
  Mund të zgjidhni ata në vënd të nderit?
 • 17:06 - 17:09
  Mund të kuptoni pse ata janë kaq
  të inatosur dhe të tjetërsuar
 • 17:09 - 17:12
  kur ju vini nderin tuaj
  para lumturisë së tyre?
 • 17:13 - 17:15
  Mundeni ju të bëheni miq me fëmijët tuaj
 • 17:15 - 17:17
  që ata të besojnë tek ju
 • 17:17 - 17:19
  dhe të ndajnë me ju përvojat e tyre,
 • 17:19 - 17:21
  më tepër se t'i kërkojnë
  në vënde të tjera?
 • 17:22 - 17:25
  Dhe për të rinjtë tanë të joshur
  nga ekstremismi,
 • 17:27 - 17:30
  A mundeni të kuptoni që inati juaj është
  i ushqyer nga vuajtja?
 • 17:32 - 17:35
  A do gjeni forcën të kundërshtoni
  ata burra pleq cinik
 • 17:35 - 17:38
  që duan të përdorin gjakun
  tuaj për interesat e tyre?
 • 17:39 - 17:41
  Mund të gjeni një mënyrë për të jetuar?
 • 17:42 - 17:44
  Mund të shikoni që hakmarrja më e ëmbël
 • 17:44 - 17:48
  është për ju lumturia, dhe jeta e lirë?
 • 17:48 - 17:50
  Një jetë e përcaktuar
  nga ju dhe asnjë tjetër.
 • 17:51 - 17:54
  Pse do të bëhesh një tjetër fëmijë
  musliman i vdekur?
 • 17:55 - 17:59
  Dhe për të tërë ne, kur do nisim
  të dëgjojmë fëmijët tanë?
 • 18:01 - 18:02
  Si mund t'i përkrahim
 • 18:02 - 18:06
  të drejtojmë dhimbjen
  e tyre drejt diçka më konstrutive?
 • 18:07 - 18:08
  Ata mendojnë që
  ne si pëlqejmë.
 • 18:08 - 18:11
  Ata mendojnë që ne nuk
  na intereson çfarë i ndodh.
 • 18:11 - 18:13
  Ata mendojnë se ne nuk i pranojmë.
 • 18:13 - 18:16
  Mund të gjëjmë një mënyrë
  për t'i bërë të ndihen ndryshe?
 • 18:17 - 18:20
  Çfarë do na kushtonte
  t'i shikonim dhe të kujdeseshim për ata
 • 18:20 - 18:25
  para se ata të shndërohen në viktima
  ose në kryesine e dhunës?
 • 18:25 - 18:29
  Mund të bëhemi më të kujdeshëm për ta
  dhe t'i konsiderojmë si prej nesh?
 • 18:29 - 18:34
  Dhe mos të ndihemi të shqetsuar kur
  viktimat e dhunës të na ngjajnë?
 • 18:34 - 18:39
  E gjejmë dot një mënyrë për të refuzuar
  urrejtjen e të afrojmë ndarjen midis nesh?
 • 18:39 - 18:43
  Fakti është që s'mund të përballojmë
  të mohojmë veten dhe fëmijët tanë,
 • 18:43 - 18:45
  edhe nëse ata na kanë mohuar ne.
 • 18:45 - 18:47
  Ne jemi të gjithë bashkë këtu.
 • 18:47 - 18:53
  Me kalimin e kohës, hakmarrja dhe dhuna
  nuk do funksionojnë kundër ekstremistëve.
 • 18:53 - 18:57
  Terroristët duan që ne të kemi frikë
  në shtëpitë tona,
 • 18:57 - 18:59
  të mbyllim dyert dhe zemrën tonë.
 • 18:59 - 19:03
  Ata duan që ne të hapim më shumë plagë
  në shoqërinë tonë
 • 19:03 - 19:07
  kështu ata mund ti përdorin për të
  shpërndarë infeksionin e tyre sa më shumë.
 • 19:07 - 19:10
  Ata duan që ne të bëhemi si ta:
 • 19:10 - 19:12
  intolerant, urrejtës dhe mizorë.
 • 19:14 - 19:17
  Një ditë pas sulmit të Parisit,
 • 19:17 - 19:20
  një mikja ime më dërgoi fotografinë e
  vajzës së saj.
 • 19:21 - 19:23
  Kjo është një vajzë e bardhë
  dhe një vajzë arabe.
 • 19:23 - 19:25
  Ato janë shoqe të ngushta.
 • 19:25 - 19:29
  Kjo fotografi është kriptoniti
  për ekstremistët.
 • 19:31 - 19:34
  Këto dy vajza të vogla
  me superfuqitë e tyre
 • 19:34 - 19:36
  tregojnë rrugën që duhet të ndjekim
 • 19:36 - 19:39
  drejt një shoqërie
  që ne duhet të ndërtojmë së bashku,
 • 19:40 - 19:43
  një shoqëri që mban dhe mbështet,
 • 19:44 - 19:47
  më shumë se të refuzojë fëmijët tanë.
 • 19:47 - 19:49
  Ju falemnderit që më dëgjuat.
 • 19:49 - 19:52
  (Duartrokitje)
Title:
Çfarë nuk dimë mbi fëmijët muslimane të Evropës
Speaker:
Deeyah Khan
Description:

Si fëmija e një mamaje afgane dhe një babai pakistan e rritur në Norvegji, Deeyah Khan e di mirë si është të jesh një i ri i bllokuar midis komunitetit dhe shtetit tënd. Në këtë fjalim emocionues dhe të fuqishëm regjisorja nxjerr në pah izolimin dhe refuzimin e ndjerë nga shumë fëmijë musliman të rritur në Perëndim-- dhe pasojat vdekjeprurese të mos përkrahjes së të rinjëve tanë përpara se ata të bien në duart e grupeve ekstremiste.

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
Project:
TEDTalks
Duration:
20:11

Albanian subtitles

Revisions