Return to Video

#opendata

 • 0:20 - 0:25
  Tom Steinberg: Qeveria të dhënave është e hapur çdo informacion Qeveria mbledh, nga e madhe për qëllimet e veta,
 • 0:25 - 0:28
  se kjo pastaj e bën të disponueshme për njerëzit e tjerë të përdorin për qëllimet e tyre.
 • 0:28 - 0:30
  Rufus Pollock: dhënave Është e qeverisë që është Hapur
 • 0:30 - 0:34
  dhe të hapur do të thotë të lirë për të gjithë të përdorin, ri-përdorim dhe rishpërndarë.
 • 0:34 - 0:40
  Aine McGuire: Data Hapur Lëvizja është një mënyrë për të transformuar marrëdhëniet në mes qytetarëve dhe qeverisë
 • 0:40 - 0:42
  të tilla që të gjithë e di se çfarë po ndodh
 • 0:42 - 0:44
  dhe në qoftë se të gjithë e dinë se çfarë po ndodh
 • 0:44 - 0:48
  atëherë ajo do të bëhet shumë më e lehtë për të dy palët të marrin pjesë më shumë në mënyrë të drejtë në shoqëri.
 • 0:48 - 0:53
  Chris Taggart: jetët tona janë të qeverisur gjithnjë e më shumë nga të dhënat, në të vërtetë jetën tonë gjithnjë e më shumë janë të të dhënave.
 • 0:53 - 0:58
  Duke pasur parasysh se, për të mos jenë në gjendje për të parë në informacion rreth nesh,
 • 0:58 - 1:00
  ku ne jetojmë, i cili përfaqëson ne,
 • 1:00 - 1:05
  kompanitë që bëjnë biznes me qeverinë dhe kështu me radhë
 • 1:05 - 1:08
  fillon të minojnë demokracinë.
 • 1:08 - 1:10
  Rob McKinnon: Kjo është shumë më e gjerë se qeveria.
 • 1:10 - 1:14
  Qeveria është në të vërtetë vetëm një pjesëmarrës në shoqërinë tonë.
 • 1:14 - 1:20
  Ajo që ne po shohim ndodh është në të vërtetë prag të një ndryshimi të madh social, një ndryshim global shoqëror.
 • 1:20 - 1:24
  Së bashku, ne kemi aftësinë për të transformuar shoqërinë e punimeve rruga.
 • 1:24 - 1:31
  Globalisht, ne jemi të sjellë së bashku, nëpër vende të tilla si Wikipedia ose koleksionet e të dhënave të strukturuara,
 • 1:31 - 1:36
  një pasqyrë e madhe globale e shoqërisë si punon dhe se si ne te organizojne veten.
 • 1:36 - 1:42
  Pra, ne jemi vetëm në fillim të një ndryshimi të madh në mënyrën se si ne të veprojë ...
 • 1:42 - 1:46
  Rufus Pollock: Ka tre mënyra në të cilat Qeveria Open Data mund të bëjë botën një vend më të mirë.
 • 1:46 - 1:53
  Numri një: ajo u mundëson kompanive, individët, jo-fitim
 • 1:53 - 1:57
  për të shkuar dhe për të ndërtuar interesante, e dobishme, aplikime të vlefshme dhe të shërbimeve.
 • 1:57 - 2:02
  Numri dy, unë mendoj se është për demokracinë, kjo është në lidhje me pjesëmarrjen në qeverisje, është rreth transparencës,
 • 2:02 - 2:06
  na lejon të shohim se çfarë është duke bërë qeveria jonë.
 • 2:06 - 2:09
  Dhe numri tre: unë mendoj është arsyeja pse nuk?
 • 2:09 - 2:12
  Kjo është kryesisht i lirë për të hapur deri të dhënat e qeverisë,
 • 2:12 - 2:19
  kështu që pse të mos hapur deri të dhënave që është tashmë aty dhe tashmë është duke u mbledhur.
 • 2:28 - 2:31
  Tom Steinberg: Open Data është e rëndësishme për disa arsye të ndryshme
 • 2:31 - 2:34
  dhe asnjë prej tyre nuk është më e rëndësishme se sa të tjera.
 • 2:34 - 2:38
  Ne kemi mundësinë e gjeneruar vlera ekonomike,
 • 2:38 - 2:43
  e cila është në ballë e mendjen e shumë njerëzve në kohë të vështira si këto.
 • 2:43 - 2:45
  Krijimin e më shumë vende pune dhe kompanitë më shumë,
 • 2:45 - 2:48
  dhe kompanitë më fitimprurëse për të gjeneruar të ardhura më të taksave.
 • 2:48 - 2:53
  Kjo është padyshim një gjë e madhe për fuqinë e mundshme të të dhënave të hapur.
 • 2:53 - 3:00
  Ka edhe çështje klasike të modës së vjetër për të bërë të dhënave të hapura dhe në dispozicion në mënyrë që ne mund të shohim korrupsionit të mundshëm
 • 3:00 - 3:07
  dhe keqpërdorim të parasë publike dhe praktikave që janë të padrejtë ose të paligjshme dhe të bëjë asgjë me para, por janë të fshehura në një farë mënyre.
 • 3:07 - 3:11
  Ton Zijlstra: Ju mund të presin njerëz për të filluar bizneset duke shtuar vlerën e të dhënave,
 • 3:11 - 3:15
  marrë që të dhënat dhe duke e përdorur atë për një aplikim të caktuar.
 • 3:15 - 3:17
  Është gjithashtu për transparencën
 • 3:17 - 3:22
  por gjithashtu edhe për njerëzit fuqizimin veten të jetë më mirë në gjendje për të marrë vendime në lidhje me jetën e tyre
 • 3:22 - 3:26
  në bazë të informatave që nuk ishte në dispozicion para.
 • 3:26 - 3:32
  Dhe kjo është edhe në lidhje me bërjen e organizatave të cilat krijojnë këto të dhëna më efikase dhe efektive veten e tyre.
 • 3:32 - 3:36
  Rufus Pollock: Për shembull, ne bëjmë një projekt të quajtur wheredoesmymoneygo.org
 • 3:36 - 3:39
  të ndihmojnë për të treguar se ku paratë tuaja tatimore shkon, e cila unë mendoj se është një pjesë me të vërtetë e rëndësishme.
 • 3:39 - 3:47
  Unë mendoj se do të jetë interesante të dini, 'ky është kontributi më i madh kam bërë për shtetin -? Ku është kjo para do'
 • 3:47 - 3:52
  Pa të dhëna të hapur në qeveri, unë nuk mund t'i përgjigjem kësaj pyetjeje.
 • 4:03 - 4:08
  David qepalla: Ne përdorim Federale të dhënat e ndotjes dhe ne pure atë deri në një hartë me të dhënat elektorale
 • 5:13 - 5:15
  ajo jep përdorim të menjëhershëm të tyre.
 • 5:15 - 5:20
  Dhe kështu që kur njerëzit të shohin VanTrash, ata thonë, "kështu është kjo pjesë e asaj që Hapur dhënave është për?"
 • 5:20 - 5:23
  Dhe ne themi, "Po" dhe ata thonë: "Unë dua më shumë për këtë në jetën time"
 • 5:30 - 5:32
  Richard Cyganiak: Në nivelin e Bashkimit Evropian,
 • 5:32 - 5:37
  kjo do të jetë me të vërtetë interesante nëse do të mund të ketë në fakt të gjithë e këtyre të dhënave në një vend të vetëm
 • 5:37 - 5:43
  kështu që ne mund të kërkoni të gjithë vendet dhe në të vërtetë të fillojë të krahasojë gjërat nëpër vende.
 • 5:53 - 5:56
  Jack Thurston: Ajo që ne po përpiqemi të bëjmë me Farmsubsidy.org
 • 5:56 - 6:02
  është të lidhë të gjitha shpalosjet e ndryshme të qeverisë në një qendër të vetme të dhënave.
 • 6:02 - 6:07
  Në mënyrë që qytetarët mund të shkoni në internet dhe për të gjetur se çfarë po ndodh jo vetëm në vendin e tyre
 • 6:07 - 6:14
  por në vende të tjera dhe ata mund të bëjë krahasime se si shumë ferma të marrë në një pjesë të BE-së në krahasim me një tjetër,
 • 6:14 - 6:16
  se sa qytetarët e vënë në të politikës,
 • 6:16 - 6:20
  sa kushton atyre nëse ata janë në një vend në krahasim me një vend tjetër.
 • 6:20 - 6:27
  Kjo është fara e një debati të pan-evropiane që duhet të jenë atje,
 • 6:27 - 6:31
  duke parë si e kemi një politikë të pan-evropiane.
 • 6:36 - 6:43
  Erik Swanson: Një nga shembujt e mi të preferuar të asaj se si të dhënave të Bankës Botërore ka qenë ripërdoren ndodhur shumë shpejt, pasi ne e hapur bazën e të dhënave.
 • 6:43 - 6:49
  Ne morëm një mesazh kthyer nga një grup që kishte marrë thjesht database tonë të gjithë
 • 6:49 - 6:52
  dhe analizuar ku të gjitha mangësitë ishin në të dhënat e
 • 6:52 - 6:58
  dhe harta e prodhuar pastaj duke treguar vend pas vendi, tregues nga treguesi, nga viti në vit
 • 6:58 - 7:02
  ku ka boshllëqe janë në të dhënat.
 • 7:02 - 7:05
  Ajo nuk na tregoni ndonjë gjë që ne nuk e dini tashmë
 • 7:05 - 7:10
  por ajo tha se për ne në një mënyrë ne nuk e kishte parë më parë
 • 7:10 - 7:14
  dhe sigurisht që e bëri atë publike për të gjithë të tjerët për të parë si.
 • 7:14 - 7:15
  Karin Christiansen: Ne jemi në pikën ku ne kemi nevojë për të dhënat e nxjerra
 • 7:15 - 7:20
  dhe kemi nevojë për një standard për të cilat të dhënat për të dalë jashtë në mënyrë që ne mund të hartë atë dhe të krahasojnë atë.
 • 7:20 - 7:23
  Sepse çfarë është e nevojshme në Uganda, në Afganistan
 • 7:23 - 7:27
  është jo vetëm e ditur se çfarë DFID është duke bërë me para në Mbretërinë e Bashkuar,
 • 7:27 - 7:31
  çfarë para amerikane është duke bërë, por për mënyrën se si kjo të gjithë së bashku i përshtatet.
 • 7:31 - 7:35
  Simon Parrish: Ne jemi duke punuar në një nismë të quajtur Transparency International Aid Nisma
 • 7:35 - 7:45
  e cila është në lidhje me zhvillimin e standardeve për mënyrën se si donatorëve të përfshirë në qeveri duhet të jetë transparente në lidhje me ndihmën që ata japin.
 • 7:45 - 7:49
  Të dyja të jenë të përgjegjshëm për qytetarët dhe taksapaguesit në vendet e tyre
 • 7:49 - 7:52
  por edhe për një shumëllojshmëri të palëve të interesuara në vendet në zhvillim
 • 7:52 - 7:57
  nga qeveritë e këtyre vendeve, për organizatat e shoqërisë civile, për parlamentarët
 • 7:57 - 8:02
  që të gjithë duan informacion më të mirë në lidhje me paratë që po vjen në vendin e tyre.
 • 8:02 - 8:08
  Hapjen dhe disponueshmërinë e këtij informacioni ka potencial që të ndryshojë krejt
 • 8:08 - 8:13
  mënyrën në të cilën AID shpenzohen paratë dhe efektivitetin me të cilën është shpenzuar paratë e ndihmës.
 • 8:13 - 8:18
  Rëndësia është në hapjen e që të dhënat në mënyrë që ajo të mund të ripërdoren nga grupe të ndryshme në mënyra të ndryshme
 • 8:18 - 8:22
  për ta bërë të kapshëm për grupe të ndryshme në një mënyrë që plotëson nevojat e tyre specifike.
 • 8:22 - 8:26
  Erik Swanson: Disa nga Listat Hans Rosling's flluskë,
 • 8:26 - 8:33
  software Gapminder në të cilën ai e ilustron përparimin e vendeve me kalimin e kohës,
 • 8:33 - 8:38
  duke përdorur Listat që janë të animuar dhe për të shkuar ...
 • 8:49 - 8:54
  Edhe para se të dhënat tona u bë në dispozicion, Hans ishte duke e përdorur atë në Listat Gapminder e tij
 • 8:54 - 9:03
  dhe ajo ka qenë tmerrësisht efikase në ngritjen e vetëdijes mbi çështjet e zhvillimit.
 • 9:03 - 9:07
  Tom Steinberg: Si mund të bindë qeveritë që ndoshta nuk janë të interesuar në Open të dhënave
 • 9:07 - 9:12
  që ia vlen të kaluar kohën e tyre dhe të holla dhe përpjekje për të paguar ndonjë vëmendje?
 • 9:12 - 9:16
  Unë mendoj se demonstrim është me të vërtetë kyç këtu.
 • 9:16 - 9:21
  Demonstrim i shërbimeve që janë të mira, që janë të dobishme ...
 • 9:21 - 9:28
  dhe në shërbime të veçanta që janë të lehta për të shpjeguar, që ofrojnë vlera shumë të qartë dhe të përfitojnë të përgjithshme në krahasim me përfitim shumë i ngrohtë ...
 • 9:28 - 9:29
  David qepalla: Ne kemi tre gola.
 • 9:29 - 9:36
  E para është: le të ndihmuar ndërtimin e komunitetit rreth të dhënave të hapur në sa më shumë qytete, si duan të gjithë botën.
 • 9:36 - 9:42
  Së dyti, le të japë një vend ku politikanët vendor dhe zyrtarëve të qeverisë mund të vijë të takohet me njerëz që kujdesen për këtë,
 • 9:42 - 9:47
  takoni njerëz të cilët janë të angazhohen për të dhe gjithashtu të shohim të gjitha gjërat e ftohtë që po ndodh në të gjithë botën
 • 9:47 - 9:50
  dhe shohin se sa është në të vërtetë ndodh dhe që të tjerët po bëjnë atë dhe se ata mund të bëjmë shumë.
 • 9:50 - 9:56
  Atëherë i treti është, le të vërtetë të ndërtuar diçka.
 • 9:56 - 9:59
  Le të përpiqen dhe të marrin secili komunitet për të ndërtuar diçka
 • 9:59 - 10:05
  sepse asgjë nuk merr njerëzit të kuptuar pse të dhënat e hapur çështje më shumë se kur ata shohin një vizualizimi të vërtetë të thellë
 • 10:05 - 10:08
  që i lejon ata të kuptojnë bashkësinë e tyre në një mënyrë që ata kurrë nuk e kishte më parë.
 • 10:08 - 10:11
  Jack Thurston: Detyra jonë është të kujtojmë njerëzve se sa e rëndësishme është
 • 10:11 - 10:15
  se ata kanë qasje në të dhënat në lidhje me atë që është qeveria e tyre e bën,
 • 10:15 - 10:23
  nëse kjo është duke u gazetarët për të shkruar histori, duke ndihmuar OJQ-të për të ndërtuar fushatat e tyre rreth të dhënave
 • 10:23 - 10:29
  apo thjesht duke krijuar Apps web për qytetarët e zakonshëm për të shkuar në internet dhe të mësojnë më shumë për çfarë po ndodh.
 • 10:29 - 10:35
  Ne duhet të jenë në gjendje të tregojë se një botë në të cilën dhënave të qeverisë është e hapur është më e mirë se sa një botë në të cilën është mbyllur.
 • 10:35 - 10:40
  Rufus Pollock: Normalisht gjërat më të mira për të dalë nga një teknologji të re janë ato që nuk janë menduar.
 • 10:40 - 10:50
  Paramendoni të energjisë elektrike, në 1820, kur Faradei ishte demonstruar të energjisë elektrike në çantë prej lëkure në Shoqërisë Mbretërore.
 • 10:50 - 10:52
  Gladstone thotë të Faraday,
 • 10:52 - 10:56
  "Vërtet është e shumë i zoti, ju mund të bëni këmbët e bretkosave" dridhem, por ajo që është pika e energjisë elektrike? "
 • 10:56 - 10:58
  Faraday thotë përsëri në çantë prej lëkure,
 • 10:58 - 10:59
  "E pra ajo që është pika e një fëmijë? ...
 • 10:59 - 11:01
  Ajo do të rritet në diçka ... "
 • 11:01 - 11:05
  Dhe unë mendoj se pika këtu të dhënat për të hapur është që ne jemi duke jetuar në epokën e informacionit,
 • 11:05 - 11:12
  një shoqëri të informacionit - të dhënat dhe informatat janë infrastruktura kryesore e kësaj bote.
 • 11:12 - 11:17
  Ton Zijlstra: Nëse shikojmë në mënyrë që njerëzit të zgjidhin problemet ne zakonisht përpiqen të hidhen në zgjidhje të lehtë
 • 11:17 - 11:19
  edhe në qoftë se ato janë problemet e vështirë dhe komplekse.
 • 11:19 - 11:27
  Kështu që unë mendoj se ne duhet të përdorë të dhënat që ne të mbajë lidhje me jetën tonë dhe të mjedisit tonë, si një mënyrë për të gjetur
 • 11:27 - 11:32
  më pak përgjigje lehtë, por i realizueshëm për pyetjet e vështirë që ne të përballet.
Title:
#opendata
Description:

A short film about #opendata from the Open Knowledge Foundation. For more information, please see: opengovernmentdata.org.

more » « less
Video Language:
English
James Michael DuPont edited Albanian subtitles for #opendata

Albanian subtitles

Incomplete

Revisions