Return to Video

#opendata

 • 0:20 - 0:25
  Том Стајнберг: Отворен Владин податок е секоја информација која Владата ja собира, во голема мера за свои цели,
 • 0:25 - 0:28
  a потоа ja прави достапнa за други лица да ja користат за сопствени цели.
 • 0:28 - 0:30
  Руфус Полок: Тоа се владини податоци кои се отворени
 • 0:30 - 0:34
  и отворено значи бесплатно за секој да го користи, повторно да го употреби и да го редистрибуира.
 • 0:34 - 0:40
  Aine McGuire: Движењето за отворени податоци е начин на трансформација на односот помеѓу граѓаните и владата
 • 0:40 - 0:42
  со тоа што секој знае што се случува
 • 0:42 - 0:44
  и ако сите знаат што се случува
 • 0:44 - 0:48
  тогаш тоа станува многу лесно и за двете страни да учествуваат поправедно во општеството.
 • 0:48 - 0:53
  Крис Taggart: Нашите животи се повеќе се управувани од страна на податоци, всушност нашиот живот се повеќе е податок.
 • 0:53 - 0:58
  Со оглед на тоа, да не можете да погледнете информации за нас,
 • 0:58 - 1:00
  каде живееме, кој не претставува,
 • 1:00 - 1:05
  кои компании имаат бизнис со владата, и така натаму
 • 1:05 - 1:08
  сето тоа почнува да ја поткопува демократијата.
 • 1:08 - 1:10
  Роб McKinnon: Тоа е многу пошироко отколку самата влада.
 • 1:10 - 1:14
  Владата е всушност само еден учесник во нашето општество.
 • 1:14 - 1:20
  Она што гледаме дека се случува е навистина на врвот на една од главните општествени промени, глобална општествена промена.
 • 1:20 - 1:24
  Заедно, ние имаме способност да го трансформираме начинот на кој општеството функционира.
 • 1:24 - 1:31
  На глобално ниво, ние здружуваме заедно, преку сајтови како Википедија или збирки на структурирани податоци
 • 1:31 - 1:36
  голем глобален преглед на тоа како работи општеството и како ние се самоорганизираме.
 • 1:36 - 1:42
  Значи, ние сме само на почетокот на една голема промена во начинот на кој работиме...
 • 1:42 - 1:46
  Руфус Полок: Постојат три начини на кои отворените владини податоци може да го направат светот подобро место за живеење.
 • 1:46 - 1:53
  Број еден: тоа им овозможува на компании, физички лица, непрофитни
 • 1:53 - 1:57
  да почнат и да изградат интересни, корисни, вредни апликации и услуги.
 • 1:57 - 2:02
  Број два, мислам дека станува збор за демократија, за учество во владата, станува збор за транспарентност
 • 2:02 - 2:06
  која ни овозможува да видиме што прави нашата влада.
 • 2:06 - 2:09
  И број три: Си велам: Зошто да не?
 • 2:09 - 2:12
  Во основа е скоро бесплатно да се отворат владините податоци,
 • 2:12 - 2:19
  па зошто да не се отворат податоците кои се веќе таму и кои веќе се собрани.
 • 2:28 - 2:31
  Том Стајнберг: Отворените податоците се важни заради неколку различни причини
 • 2:31 - 2:34
  и никоја од нив не е поважна од другата.
 • 2:34 - 2:38
  Ја имаме можноста за создавање на економска вредност,
 • 2:38 - 2:43
  која е на прво место во размислувањата на многу луѓе во тешки времиња како што се овие денес.
 • 2:43 - 2:45
  Создавање на повеќе работни места и повеќе компании,
 • 2:45 - 2:48
  и повеќе профитабилни компании кои создаваат поголеми даночни приходи.
 • 2:48 - 2:53
  Тоа е очигледно голема работа за потенцијалната моќ на отворените податоци.
 • 2:53 - 3:00
  Исто така постои класичниот старомоден став за изработка на отворени и достапни податоци, така што можеме да видиме можна корупција
 • 3:00 - 3:07
  и злоупотреба на јавни пари и практики кои се неправедни или нелегални или пак немааат никаква врска со пари, но се скриени на некој начин.
 • 3:07 - 3:11
  Тон Zijlstra: Може да се очекува луѓето да почнат бизнис преку додавање на вредност на податоците,
 • 3:11 - 3:15
  преземајќи ги тие податоци и користејќи ги за одредена апликација.
 • 3:15 - 3:17
  Исто така станува збор за транспарентност
 • 3:17 - 3:22
  но исто така и за зајакнување на луѓето кои ќе можат сами подобро да донесуваат одлуки за сопствениот живот
  но исто така и за зајакнување на луѓето кои ќе можат сами подобро да донесуваат одлуки за сопствените животи
 • 3:22 - 3:26
  врз основа на информации кои не биле достапни порано.
 • 3:26 - 3:32
  И сто така, организациите кои ги создаваат овие податоци зајакнуваат и стануваат поефикасни и поефективни.
 • 3:32 - 3:36
  Руфус Полок: На пример ние направивме проект наречен wheredoesmymoneygo.org
 • 3:36 - 3:39
  со цел да ви покажеме каде одат вашите даночни пари, што мислам дека е навистина важна работа.
 • 3:39 - 3:47
  Мислам дека ќе биде интересно да се знае, "ова е најголем придонес што можам да го направам за државата - каде одат овие пари?“
 • 3:47 - 3:52
  Без отворени податоци во владата, не можам да одговорам на тоа прашање.
 • 4:03 - 4:08
  Дејвид Eaves: Ние ги користиме Федералните податоци за загадувањето и ги спојуваме со картата на Избирачкиот список
 • 4:08 - 4:12
  за да ви покажеме во близина на вашиот поштенски код или во било која област за која сте заинтересирани
 • 4:12 - 4:17
  кои капацитети се близу до вас, колку тие загадуваат и она што го загадуваат и во чиј опсег се тие
 • 4:17 - 4:20
  Како би можеле да почнете со испитување на нивото на загадување околу вас.
 • 4:20 - 4:27
  Том Стајнберг: MySociety гради различни различни граѓански и социјални веб-сајтови и се грижи за нив.
 • 4:27 - 4:33
  И со граѓански и социјални веб-сајт мислам на услуги кои прават нешта кои ви кажуваат:
 • 4:33 - 4:39
  „Кој е мојот политичар?“ „Како можам да им пишам на нив?“, „Што тие зборуваат во парламентот?“, „Како тие гласаат?“, „Што прават тие со парите кои ги добиваат?“
 • 4:39 - 4:41
  - тоа е од демократската страна.
 • 4:41 - 4:46
  Од граѓанските страна изградивме услуги кои велат: „Како можам да ги средам проблеми на мојата улица да се решат?“
 • 4:46 - 4:49
  „Како можам да ги добијам информациите кои мене ми требаат да произлезат од владата?“
 • 4:49 - 4:55
  А наскоро и "колку можам дас ги решам моите проблеми со транспортот?“', што е следно...
 • 4:55 - 4:58
  Дејвид Eaves: Во Ванкувер распоредот за изнесување на ѓубре е многу динамичен ...
 • 4:58 - 5:02
  и се менува на редовна основа така што луѓето секогаш забораваат кога да го изнесат своето ѓубре надвор.
 • 5:02 - 5:05
  Cега, тие само може да отидат на вебсајт и можат да се регистрираат
 • 5:05 - 5:08
  и ние ќе им испратите email порака која вели: "Утре е ден за изнесување на ѓубрето".
 • 5:08 - 5:13
  Тоа е вид на апликација која обичниот граѓанин лесно ја запамтува во својата глава,
 • 5:13 - 5:15
  затоа што обезбедува непосредна употреба за нив.
 • 5:15 - 5:20
  И така, кога луѓето го гледаат Van Trash, велат, "па ова е дел од она за што всушност се отворените податоци?"
 • 5:20 - 5:23
  И ние велиме, "Да" и што велат тие, "Сакам повеќе од ова во мојот живот"
 • 5:30 - 5:32
  Ричард Cyganiak: На ниво на Европската унија,
 • 5:32 - 5:37
  би било навистина интересно ако ние всушност би можеле да ги добиеме сите овие податоци на едно место
 • 5:37 - 5:43
  така што може да се бара низ различните држави и всушност да почне со споредување на работите во сите земји.
 • 5:53 - 5:56
  Џек Thurston: Она што се обидуваме да го направаме со Farmsubsidy.org
 • 5:56 - 6:02
  е да ги поврземе сите различни владини обелоденувањата во еден единствен центар за податоци
 • 6:02 - 6:07
  Така што граѓаните ќе можат да одат на интернет и да дознаат што се случува не само во нивната земја
 • 6:07 - 6:14
  туку и во други земји и тие да можат да прават споредби за тоа колку фарми се во еден дел од ЕУ во однос на друга,
 • 6:14 - 6:16
  колку граѓани вложуваат во таа политика,
 • 6:16 - 6:20
  колку ги чини доколку тие што се во една земја за разлика од некоја друга земја.
 • 6:20 - 6:27
  Ова е семето на пан-европска дебата која треба да биде таму,
 • 6:27 - 6:31
  бидејќи треба да имаме пан-европска политика.
 • 6:36 - 6:43
  Ерик Swanson: Еден од моите омилени примери за тоа како податоците на Светската банка беа пренаменети се случи многу брзо откако ја отворивме базата на податоци.
 • 6:43 - 6:49
  Добивме порака од група која едноставно ја имаше превземено нашата цела база на податоци
 • 6:49 - 6:52
  и ги анализираше сите празнини кои беа во податоците
 • 6:52 - 6:58
  а потоа произведуваа мапи кои покажуваа земја по земја, индикатор на индикаторот, од година во година
 • 6:58 - 7:02
  каде беа празнините во податоците.
 • 7:02 - 7:05
  Тоа не ни кажа нешто што ние веќе не го знаевме
 • 7:05 - 7:10
  но ни го покажа начинот на кој ние не сме го виделе порано
 • 7:10 - 7:14
  и се разбира, тоа го направи јавно за сите останати да го погледнат исто така.
 • 7:14 - 7:15
  Карин Кристијансен: Ние сме во моментот, каде што треба податоците да бидат објавени
 • 7:15 - 7:20
  и нас ни треба излезен стандард за податоците кои се објавуваат, за да можеме да ги мапираме и споредуваме.
 • 7:20 - 7:23
  Бидејќи она што е потребно во Уганда, во Авганистан
 • 7:23 - 7:27
  не е само да знаат што тоа ДФИД прави со парите од Велика Британија ,
 • 7:27 - 7:31
  она што прават американските пари, но и за тоа како сето тоа се вклопува заедно.
 • 7:31 - 7:35
  Симон Периш: Ние работиме на иницијатива наречена Меѓународна помошТранспарентна Иницијатива
 • 7:35 - 7:45
  кој е за развој на стандарди за тоа како донаторите кои се вклучени во власта треба да бидат транспарентни за помошта што тие ја даваат.
 • 7:45 - 7:49
  Двете да бидат одговорни пред граѓаните и даночните обврзници во нивните земји
 • 7:49 - 7:52
  но, исто така, на различните инволвирани страни во земјите во развој
 • 7:52 - 7:57
  од владите на овие држави, до граѓанските организации, до парламентарците
 • 7:57 - 8:02
  каде сите тие сакаат подобра информација за парите што доаѓаат во нивната земја.
 • 8:02 - 8:08
  Отвореноста и достапноста на овие податоци има потенцијал радикално да го промени
 • 8:08 - 8:13
  начинот на кој се трошат парите за помош и ефикасноста со која тие се трошат .
 • 8:13 - 8:18
  Важноста е во отвореноста на тие податоци, така што тоа би можело да се користи од различни групи на различни начини
 • 8:18 - 8:22
  кои ќе ја направат достапна за различни групи на начин кој одговара на нивните сопствени специфични потреби.
 • 8:22 - 8:26
  Ерик Swanson: Некои од графиците на Ханс Rosling,
 • 8:26 - 8:33
  софтверот Гепмајндер во која тој го илустрира напредокот на земјите со текот на времето,
 • 8:33 - 8:38
  користи табели кои се анимирани и се движат ...
 • 8:49 - 8:54
  Дури и пред нашите податоци да станат достапни, Ханс ги користеше во неговите Гепмајндер табели
 • 8:54 - 9:03
  и тоа беше страшно ефикасно во подигање на свеста за прашања за развојот
 • 9:03 - 9:07
  Том Стајнберг: Како може да се убедат владите, кои можеби не се заинтересирани за отворени податоци
 • 9:07 - 9:12
  дека вреди да го трошат своето време и пари и напор за да обрнат внимание?
 • 9:12 - 9:16
  Мислам дека презентацијата е овде вистинскиот клуч.
 • 9:16 - 9:21
  Презентацијата на услуги кои се добри, кои се корисни ...
 • 9:21 - 9:28
  и особено услуги кои се лесно за објаснуваат, кои нудат многу очигледни вредности и општа корист за разлика од многу мала корист ...
 • 9:28 - 9:29
  Дејвид Стреи: Имаме три цели.
 • 9:29 - 9:36
  Првата е: да помогнеме во изградбата на заедницата околу отворените податоци во што повеќе градови низ целиот свет.
 • 9:36 - 9:42
  Второ, ајде да дадеме место каде што локалните политичари и владините официјални лица ќе можат се сретнат луѓе кои се грижат за ова,
 • 9:42 - 9:47
  да се сретнат со луѓе кои се ангажираат на тоа, и исто така да ги разгледаме сите интересни нешта што се случуваат во светот
 • 9:47 - 9:50
  и да видиме колку всушност се случува, и дека ако едни го прават тоа. Мочат и другите исто така.
 • 9:50 - 9:56
  Тогаш третата е, ајде да се изгради нешто.
 • 9:56 - 9:59
  Ајде да се обидеме и да добиеме од секоја заедница да изгради нешто
 • 9:59 - 10:05
  бидејќи ништото не добива разбирање од луѓето зошто отворените податоци се поважни отколку кога ќе ги видат навистина продлабочена визуелизација
 • 10:05 - 10:08
  што им овозможува да ја разберат својата заедница на начин како никогаш порано.
 • 10:08 - 10:11
  Џек Thurston: Нашата работа е да ги потсети луѓето колку е важно
 • 10:11 - 10:15
  тие да имаат пристап до податоци за тоа што тоа нивната влада работи,
 • 10:15 - 10:23
  сеедно дали тоа било она што ги тера новинарите да пишуваат приказни, им помага на НВО да ги градат своите кампањи околу податоците
 • 10:23 - 10:29
  или едноставно креирање на веб апликации за обичните граѓани да одат на интернет и да дознаат што се случува.

  или едноставно креирање на веб апликации за обичните граѓани да одат на интернет и да дознаат што се случува.
 • 10:29 - 10:35
  Ние треба да бидеме во можност да покажеме дека светот во кој Владините податоци се отворени е подобар од светот во која тие се затворени.
 • 10:35 - 10:40
  Руфус Полок: Нормално најдобрите работи кои треба да излезат од новите технологии се оние за кои не ни помислуваме.
 • 10:40 - 10:50
  Замислете ја електричната енергија, во 1820, кога Фарадеј имаше презентација на електричната енергија на Гладстон на Кралското друштво.
 • 10:50 - 10:52
  Гладстон му вели на Фарадеј,
 • 10:52 - 10:56
  "Да, тоа е многу фино, можете да направите грч во жабјите нозе но што е поентата на електрична енергија? "
 • 10:56 - 10:58
  Фарадеј му одговара на Гладстон,
 • 10:58 - 10:59
  "Па што е поентата на бебето? ...
 • 10:59 - 11:01
  Тоа ќе прерасне во нешто ... "
 • 11:01 - 11:05
  И мислам дека поентата за отворените податоци е дека живееме во ерата на информации,
 • 11:05 - 11:12
  на информатичкото општество - податоците и информациите се клучна инфраструктура за тој свет.
 • 11:12 - 11:17
  Тон Zijlstra: Ако се погледне на начинот на кој луѓето ги решаваат проблемите, тие обично се обиде да дојдат до едноставни решенија
 • 11:17 - 11:19
  дури и ако тие се тешки или сложени проблеми.
 • 11:19 - 11:27
  Па јас мислам дека ние треба да ги користиме податоците што ги имаме за нашите животи и нашата животна средина, како начин да се најде
 • 11:27 - 11:32
  помалку лесни, но изводливи одговори на тешки прашања со кои се соочуваме.
Title:
#opendata
Description:

A short film about #opendata from the Open Knowledge Foundation. For more information, please see: opengovernmentdata.org.

more » « less
Video Language:
English
Poposki Dimitar edited Macedonian subtitles for #opendata
Poposki Dimitar edited Macedonian subtitles for #opendata
Poposki Dimitar edited Macedonian subtitles for #opendata
Poposki Dimitar edited Macedonian subtitles for #opendata
Poposki Dimitar edited Macedonian subtitles for #opendata
Poposki Dimitar edited Macedonian subtitles for #opendata
Poposki Dimitar edited Macedonian subtitles for #opendata
Poposki Dimitar edited Macedonian subtitles for #opendata
Show all

Macedonian subtitles

Incomplete

Revisions