Return to Video

critique and feedback - the story of austin's butterfly - Ron Berger

 • 0:03 - 0:06
  Çfarë do t'u thonit mësuesve
 • 0:06 - 0:09
  nëse nxënësit nuk po punojnë mirë?
 • 0:09 - 0:10
  A mund të mësojnë diçka nga kjo?
 • 0:10 - 0:13
  Apo do të thonit që do të mësonin ndryshe në klasë?
 • 0:13 - 0:17
  Kjo histori quhet Flutura e Ostinit.
 • 0:17 - 0:21
  Dhe është një ngjarje e vërtetë mbi një djalë në klasë të parë. Ai quhet Ostin
 • 0:21 - 0:27
  dhe shkon në shkollë, ose shkonte në shkollë në një qytet që quhet Boise, Idaho.
 • 0:27 - 0:33
  Në klasë në Boise Idaho po mësonin mbi fluturat dhe ai duhet të bënte një projekt
 • 0:33 - 0:36
  Detyra e tij në klasë të parë ishte të vizatonte një flutur.
 • 0:36 - 0:38
  Dhe kjo ishte flutura që zgjodhi ai
 • 0:39 - 0:41
  Ostin duhet të përdorte këtë foto për model
 • 0:41 - 0:46
  dhe duhet të bënte një vizatim shkencor të kësaj fluture
 • 0:46 - 0:48
  Kjo quhet flutur tigër bishtdallëndyshe.
 • 0:48 - 0:50
  Nxënësi: E dija!
 • 0:50 - 0:52
  Tobi, a mund të më thuash përse quhet tigër?
 • 0:52 - 0:56
  Nxënësi: Se ka ca si vija tigri mu atje!
 • 0:56 - 0:59
  Mirë. Pra, kjo ishte çfarë vizatoi Ostin.
 • 0:59 - 1:03
  Ai duhet të bënte një vizatim shkencor të kësaj fluture,
 • 1:03 - 1:05
  por mbani mend, Ostin është vetëm në klasë të parë.
 • 1:05 - 1:06
  Dhe e dini çfarë bëri?
 • 1:06 - 1:09
  Harroi të shikonte me kujdes, si një shkencëtar.
 • 1:09 - 1:15
  Ai mori fletën dhe thjesht filloi të bënte vizatimin e një fluture që kishte në mendje
 • 1:15 - 1:19
  Dhe nuk po shikonte si shkencëtar, ndaj kjo ishte çfarë vizatoi.
 • 1:20 - 1:23
  Nuk është keq! Dhe është flutur.
 • 1:23 - 1:24
  Po a duket tamam si kjo?
 • 1:25 - 1:27
  Nxënësit: Jo...
 • 1:27 - 1:28
  Jo, ende jo.
 • 1:28 - 1:31
  Ende nuk duket pikërisht si kjo.
 • 1:31 - 1:34
  Për fat të mirë, Ostin nuk shkonte në një shkollë të zakonshme
 • 1:34 - 1:38
  Ishte një shkollë ku mësohej me projekte, njësoj si shkolla juaj.
 • 1:38 - 1:41
  Kështuqë ata nuk e panë vizatimin dhe thjesht t'i thonin: "Mirë, Ostin! E mbarove!"
 • 1:41 - 1:46
  Ata i thanë: "Ostin, fillim i mbarë! Tani ne mund të fillojmë të të japim kritika,
 • 1:46 - 1:49
  në mënyrë që të bësh një bocë të dytë dhe ta bësh më mirë."
 • 1:49 - 1:53
  dhe një bocë të tretë dhe ta bësh më mirë që ti ta bësh shumë shumë të ngjashme me këtë.
 • 1:53 - 1:54
  dhe ai ishte gati të fillonte.
 • 1:54 - 1:58
  Të gjithë nxënësit e grupit të tij të kritikës u ulën përtokë, siç jeni ulur ju.
 • 1:58 - 2:01
  Dhe vendosën ta ndajnë këshillën në dy lloje.
 • 2:01 - 2:05
  Së pari, vetëm formën e krahëve.
 • 2:08 - 2:11
  dhe kur forma ishte siç duhet, ata i dhanë këshilla për modelin brenda krahëve.
 • 2:11 - 2:12
  Aulia, çfarë do i thoje ti?
 • 2:12 - 2:14
  Mund ta bësh shumë me majë.
 • 2:14 - 2:17
  Mirë! Këto krahët mund të jenë shumë më me majë.
 • 2:17 - 2:18
  Kush tjetër do të shtonte diçka?
 • 2:18 - 2:19
  Etak, çfarë do i thoje ti?
 • 2:19 - 2:21
  Po për këndin?
 • 2:21 - 2:25
  Sepse, nuk dua të jem i keq, por nuk janë të saktë. Kështuqë...
 • 2:25 - 2:28
  Shumë mirë! Ma trego! Eja këtu, Etak!
 • 2:28 - 2:31
  Më trego ku... çfarë do i kërkoje ti që të ndryshonte pak.
 • 2:31 - 2:33
  Ëh, për shembull t'i bënte pak më të gjatë?
 • 2:33 - 2:35
  Ku më të gjatë? Vizatoje ku do të doje që t'i bënte ai.
 • 2:35 - 2:36
  Këtu për shembull.
 • 2:36 - 2:39
  Pra ta tërheqë këtë më shumë?
 • 2:39 - 2:39
  Po.
 • 2:39 - 2:41
  Kjo është shumë specifike, Etak. Faleminderit.
 • 2:41 - 2:42
  Xhemila, çfarë do i thoje ti?
 • 2:42 - 2:47
  Është...si... si trekëndësh?
 • 2:47 - 2:53
  Më pëlqen shumë, Xhemila. Pra, po thua më shumë si një formë trekëndëshi. Dhe unë jam dakord me ty.
 • 2:53 - 2:57
  E dini çfarë, edhe ata nxënësit e klasës së parë kishin pak a shumë këto këshilla.
 • 2:57 - 2:59
  Dhe e dini çfarë tha Ostin?
 • 2:59 - 3:05
  Ai tha: "Dakord! Do e provoj." Dhe u ul. Dhe vizatoi këtë.
 • 3:05 - 3:07
  Uau!
 • 3:07 - 3:09
  A duket më shumë si trekëndësh?
 • 3:09 - 3:10
  Po... po.
 • 3:10 - 3:12
  A u zgjat si sugjeroi Etak?
 • 3:12 - 3:13
  Po.
 • 3:13 - 3:16
  A shtoi ca dhëmbëza (po) si Sindi?
 • 3:16 - 3:18
  A e hoqi atë fundin?
 • 3:18 - 3:19
  Po.
 • 3:19 - 3:23
  Pra, ai i dëgjoi shokët dhe e përmirësoi.
 • 3:23 - 3:25
  Por nuk është perfekte. Tobi, si thua ti?
 • 3:25 - 3:33
  Do i thoja mos i vendos ato si bishta kaq me majë nga brenda, ktheje majën poshtë.
 • 3:33 - 3:35
  Mirë! Pra, Etan, çfarë do i thoje ti?
 • 3:35 - 3:39
  Mendoj se duhet t'i bësh krahët më shumë kështu, jo kështu.
 • 3:39 - 3:40
  Në rregull.
 • 3:40 - 3:44
  Ai i dëgjoi shokët dhe i thanë që vërtetë është më mirë tani Ostin.
 • 3:44 - 3:46
  Boca e dytë vërtetë është më mirë.
 • 3:46 - 3:48
  Mbase mund të bëjë një të tretë.
 • 3:48 - 3:51
  Mirë! Mbase mund të bëjë një të tretë.
 • 3:52 - 3:53
  Kështu ai bëri një vizatim të tretë.
 • 3:53 - 3:55
  Ky është vizatimi i tretë.
 • 3:55 - 3:58
  Ky është vizatimi i tretë. Hadli, pikërisht ashtu.
 • 3:58 - 4:00
  Elija, çfarë vë re?
 • 4:00 - 4:08
  Një krah është më me majë se tjetri. Dhe kjo anë është pak më e lartë se tjetra.
 • 4:08 - 4:08
  Mirë
 • 4:08 - 4:10
  Kobern?
 • 4:10 - 4:14
  Këtu, nuk e ka këtë gjënë brenda ende.
 • 4:14 - 4:17
  Ah! Në rregull! Ende ka nevojë ta rregullojë pak.
 • 4:17 - 4:19
  Pra ju mendoni se mbase duhet të bëjë një provë të katërt?
 • 4:19 - 4:21
  Nxënësit: Po!
 • 4:21 - 4:22
  Mirë, edhe ai tha po këtë.
 • 4:22 - 4:29
  Ai tha: "Mos! Në rregull. E kuptova, do shkoj të bëj një provë të katërt."
 • 4:29 - 4:30
  Ai dëgjoi këshillën!
 • 4:30 - 4:34
  Ai i dëgjoi! A duket më e barabartë si sugjeroi Elia?
 • 4:34 - 4:36
  Po!
 • 4:36 - 4:39
  A duket sikur është më e mprehtë, siç po sugjeronte Sindi?
 • 4:40 - 4:44
  Dhe si po thoshte Etak, këndi duket më mirë.
 • 4:44 - 4:47
  Pra tani Ostin po ndihej shumë mirë.
 • 4:47 - 4:49
  Ai tha "A jam gati t'i shtoj modele?"
 • 4:49 - 4:55
  Ata i thanë, "Në rregull. Pse nuk përpiqesh të shtosh pak nga modeli?"
 • 4:55 - 4:57
  Dhe kështu bëri!
 • 4:57 - 4:58
  Ai është i zoti
 • 4:58 - 5:00
  Është kaq i zoti!
 • 5:00 - 5:03
  Dhe ata thanë, "Ostin, je gati ta ngjyrosësh."
 • 5:03 - 5:07
  Le të shohim vizatimin e tij të fundit.
 • 5:07 - 5:10
  Pra çfarë mendoni? A doli vërtetë shumë mirë?
 • 5:10 - 5:13
  Nxënësit: Po!
 • 5:13 - 5:16
  Po ju kujtoj ku filloi, thjesht t'jua kujtoj shpejt.
 • 5:16 - 5:22
  Dhe më pas, çfarë mendoni se sa shumë përparoi ai?
 • 5:22 - 5:24
  Etak, çfarë do thoje për përparimin e tij?
 • 5:24 - 5:26
  Ka bërë shumë përparim.
 • 5:26 - 5:29
  Ai këmbënguli për ta bërë.
 • 5:29 - 5:32
  Shokët e tij ishin të ndershëm me të.
 • 5:32 - 5:39
  Ç'mund të thoni për llojet e këshillave që i dhanë që e lejuan të përmirësohet çdo herë?
 • 5:39 - 5:40
  Hasan?
 • 5:40 - 5:43
  Epo, ata i thanë çfarë nuk ishte mirë.
 • 5:43 - 5:46
  A i thanë thjesht që kjo është gabim, apo ishin më specifikë?
 • 5:46 - 5:48
  Ata ishin specifikë, por nuk ishin të këqinj.
 • 5:48 - 5:50
  Shkëlqyeshëm!
 • 5:50 - 5:51
  Hadli.
 • 5:51 - 5:53
  Ai bëri gjashtë vizatime.
 • 5:53 - 5:56
  A është kjo diçka nga e cila mund të mësoni ju?
 • 5:56 - 5:57
  Çfarë duhet të mësojmë prej saj?
 • 5:57 - 6:01
  Mund të bësh vizatime të tjera nëse nuk është në rregull.
 • 6:01 - 6:02
  Mirë
 • 6:02 - 6:05
  Pra, nëse nuk është e saktë, ti mund të vazhdosh të bësh vizatime të tjera që ta përmirësosh.
 • 6:05 - 6:08
  Dhe nuk përdor thjesht gjërat që ke në kokë.
 • 6:08 - 6:10
  Duhet të kesh sy të mprehtë.
 • 6:10 - 6:13
  Mirë! Ai përdori sytë e shkencëtarit.
 • 6:13 - 6:13
  Shumë mirë.
Title:
critique and feedback - the story of austin's butterfly - Ron Berger
Description:

more » « less
Video Language:
English
Duration:
06:31

Albanian subtitles

Revisions Compare revisions