< Return to Video

Si burgjet mund të ndihmojnë të burgosurit të jetojnë jetë domethënëse

 • 0:01 - 0:04
  Ne shihemi si organizata që është kova
  për politikën sociale të dështuar.
 • 0:04 - 0:07
  Unë nuk mund të përkufizoj
  kush vjen te ne ose sa gjatë rrinë.
 • 0:07 - 0:10
  Marrim njerëzit për të cilët
  asgjë tjetër s'ka funksionuar,
 • 0:10 - 0:11
  njerëz që kanë rënë përmes
 • 0:11 - 0:13
  të gjitha rrjetave të tjera
  të sigurisë shoqërore.
 • 0:13 - 0:16
  Ata nuk mund t'i frenojnë,
  kështu që ne duhet t'i frenojmë.
 • 0:16 - 0:17
  Kjo është puna jonë:
 • 0:17 - 0:20
  t'i frenojmë ata, t'i kontrollojmë ata.
 • 0:20 - 0:23
  Gjatë viteve, si një sistem burgu,
 • 0:23 - 0:24
  si një komb, dhe si një shoqëri,
 • 0:24 - 0:26
  ne jemi bërë shumë të zotë në këtë,
 • 0:26 - 0:28
  por nuk duhet t'ju bëjë të lumtur.
 • 0:28 - 0:30
  Sot ne burgosim
  më shumë njerëz për frymë
 • 0:30 - 0:32
  se sa çdo shtet në botë.
 • 0:32 - 0:34
  Kemi më shumë njerëz
  me ngjyrë në burg sot,
 • 0:34 - 0:36
  se sa ishin në skllavëri në 1850.
 • 0:36 - 0:38
  Ne strehojmë prindërit e rreth tre milionë
 • 0:38 - 0:40
  fëmijëve të komunitetit tonë,
 • 0:40 - 0:42
  dhe ne jemi shndërruar në azilin e ri,
 • 0:42 - 0:45
  ofruesi më i madh i shëndetit mendor
  në këtë shtet.
 • 0:45 - 0:46
  Kur ne burgosim dikë,
 • 0:46 - 0:48
  kjo nuk është diçka e vogël.
 • 0:48 - 0:51
  E përsëri, ne quhemi
  Departamenti i Korrigjimeve.
 • 0:51 - 0:53
  Sot une dua të flas rreth
 • 0:53 - 0:55
  ndryshimit të mënyrës
  si ne mendojmë për korrigjimet.
 • 0:55 - 0:57
  Unë besoj, dhe eksperienca ime më tregon,
 • 0:57 - 0:59
  se kur ne ndryshojmë
  mënyrën si ne mendojmë,
 • 0:59 - 1:01
  ne krijojmë mundësi te reja,
  ose të ardhme,
 • 1:01 - 1:04
  dhe burgjet kanë nevojë
  për një të ardhme të re.
 • 1:04 - 1:07
  Unë kam shpenzuar të gjithë karrierën time
  ne administraten e burgjeve, mbi 30 vjet.
 • 1:07 - 1:09
  Unë ndoqa babain tim në këtë fushë.
 • 1:09 - 1:12
  Ai ishte një veteran Vietnami.
  Korrigjimet i shkonin atij.
 • 1:12 - 1:15
  Ai ishte i fortë, i qëndrueshëm,
  i disiplinuar.
 • 1:15 - 1:16
  Unë nuk isha shumë
  nga asnjë nga këto gjëra,
 • 1:16 - 1:19
  dhe jam i sigurt se kjo e shqetësonte
  atë rreth meje.
 • 1:19 - 1:22
  Gradualisht unë vendosa, nëqoftëse
  do të përfundoja në burg,
 • 1:22 - 1:23
  unë do të bëja mirë të përfundoja
  në anën e duhur të hekurave,
 • 1:23 - 1:25
  kështu që mendova ta provoja,
 • 1:25 - 1:27
  bëra një vizitë në vendin
  ku punonte babai im,
 • 1:27 - 1:29
  Ishulli Ndëshkimor McNeil.
 • 1:29 - 1:31
  Kjo ndodhi në fillimet e viteve 80,
 • 1:31 - 1:32
  dhe burgjet nuk ishin njësoj siç i shihni
 • 1:32 - 1:34
  në televizor ose në filma.
 • 1:34 - 1:37
  Në shumë mënyra, ishte më keq.
 • 1:37 - 1:39
  Unë hyra në një shtëpi qeli
  që ishte pesë kate e lartë.
 • 1:39 - 1:41
  Ishin tetë burra në atë qeli.
 • 1:41 - 1:43
  Ishin 550 burra në atë njësi.
 • 1:43 - 1:45
  Dhe nëse jeni kuriozë,
 • 1:45 - 1:48
  ata ndanin të njëjtin tualet
  në ato kufizime të vogla.
 • 1:48 - 1:50
  Një oficer vendoste
  një çelës në një kuti të kyçur,
 • 1:50 - 1:52
  dhe qindra burra vërshonin
  jashtë qelive të tyre.
 • 1:52 - 1:54
  Qindra burra vërshonin
  jashtë qelive të tyre.
 • 1:54 - 1:57
  Unë ikja sa më shpejt të mundja.
 • 1:57 - 1:59
  Gradualisht u ktheva
  dhe fillova të punoja si oficer atje.
 • 1:59 - 2:01
  Detyra ime ishte të drejtoja
  një ndër blloqet e qelive
 • 2:01 - 2:04
  dhe të kontrolloja këto qindra burra.
 • 2:04 - 2:06
  Kur unë u ktheva për të punuar
  te qendra jonë e recepsionit,
 • 2:06 - 2:09
  unë mund të dëgjoja të burgosurit
  duke u rrotulluar që nga parkimi,
 • 2:09 - 2:11
  duke shkundur dyert e qelive,
  duke bërtitur,
 • 2:11 - 2:13
  duke shqyer qelitë e tyre.
 • 2:13 - 2:15
  Merr qindra njerëz të paqëndrueshëm
  dhe burgosi,
 • 2:15 - 2:17
  dhe çfarë përfiton është kaosi.
 • 2:17 - 2:20
  Përmbaj dhe kontrollo
  - kjo ishte puna jonë.
 • 2:20 - 2:22
  Një mënyrë që ne mësuam
  për ta bërë këtë më efektivisht
 • 2:22 - 2:23
  ishte një tip i ri njësie strehimi
 • 2:23 - 2:26
  i quajtur Njësia e Menaxhimit
  Intensiv, NjMI
 • 2:26 - 2:28
  versioni modern i një "biruce".
 • 2:28 - 2:31
  Ne fusim të burgosurit në qeli
  prapa dyerve solide të çelikut
 • 2:31 - 2:33
  me pranga në mënyrë që t'i kufizonim ata
 • 2:33 - 2:34
  dhe t'i ushqenim.
 • 2:34 - 2:36
  Gjejeni çfarë?
 • 2:36 - 2:38
  U bë më qetë.
 • 2:38 - 2:40
  Trazirat u ulën
  në popullatën e përgjithshme.
 • 2:40 - 2:42
  Vendet u bënë më të sigurta
 • 2:42 - 2:44
  sepse ata të burgosurit
  më të dhunshëm dhe përçarës
 • 2:44 - 2:46
  tani mund të izoloheshin.
 • 2:46 - 2:48
  Por izolimi nuk është i mirë.
 • 2:48 - 2:50
  Hiqi njerëzve kontaktin social
  dhe ata do të degjenerojnë.
 • 2:50 - 2:52
  Ishte e vështirë t'i nxirrje
  ata jashtë nga NjMI,
 • 2:52 - 2:55
  për ata dhe për ne.
 • 2:55 - 2:57
  Edhe në burg, nuk është gjë e vogël
 • 2:57 - 2:59
  të burgosësh dikë.
 • 2:59 - 3:02
  Detyra ime e rradhës ishte
  në një ndër burgjet e thella të shtetit
 • 3:02 - 3:05
  ku disa nga të burgosurit më të dhunshëm
  dhe përçarës strehoheshin.
 • 3:05 - 3:07
  Deri atëherë, sektori
  kishte përparuar shumë,
 • 3:07 - 3:09
  dhe ne kishim mjete
  dhe teknika të ndryshme
 • 3:09 - 3:11
  për të menaxhuar sjelljen përçarëse.
 • 3:11 - 3:13
  Ne kishim armë me plumba gome
  dhe sprucues me piper
 • 3:13 - 3:15
  dhe mburoja peçiklasi,
 • 3:15 - 3:17
  bomba verbuese,
  skuadra të emergjences.
 • 3:17 - 3:19
  Ne iu kundërpërgjigjëm dhunës me forcë
 • 3:19 - 3:21
  dhe kaosit me kaos.
 • 3:21 - 3:23
  Ne ishim shumë të zotë
  për të shuar zjarret.
 • 3:23 - 3:26
  Kur isha atje, unë takova
  punonjës korrigjues me përvojë
 • 3:26 - 3:28
  të cilët ishin gjithashtu studiues,
 • 3:28 - 3:31
  një antropolog dhe një sociolog.
 • 3:31 - 3:33
  Një ditë, njëri prej tyre
  mu drejtua dhe tha,
 • 3:33 - 3:35
  "E di, ti je shumë i zoti
  për të shuar zjarret.
 • 3:35 - 3:39
  A ke menduar ndonjëherë
  se si mund t'i parandalosh ata?
 • 3:39 - 3:41
  Unë isha i duruar me ta,
 • 3:41 - 3:42
  duke shpjeguar mënyrën tonë
  të forcës brutale
 • 3:42 - 3:44
  për t'i bërë burgjet më të sigurta.
 • 3:44 - 3:45
  Ata ishin të duruar me mua.
 • 3:45 - 3:48
  Nga ato biseda lindën disa ide të reja
 • 3:48 - 3:49
  dhe ne filluam disa eksperimente të vogla.
 • 3:49 - 3:52
  Së pari, ne filluam të stërvisnim
  oficerët tanë në skuadra
 • 3:52 - 3:55
  në vend që t'i dërgonim secilin
  në akademinë shtetërore të stërvitjes.
 • 3:55 - 3:57
  Në vend të katër javësh trajnimi,
  ne u dhamë dhjete.
 • 3:57 - 4:00
  Pastaj eksperimentuam me një model stazhi
 • 4:00 - 4:03
  ku bashkuam stafin e ri
  me stafin e vjetër.
 • 4:03 - 4:06
  Të dy palët u përmirësuan në punë,
 • 4:06 - 4:08
  Së dyti, ne shtuam aftësi
  verbale de-përshkallëzimi
 • 4:08 - 4:10
  në vazhdimësinë e stërvitjes
 • 4:10 - 4:13
  dhe e bëmë pjesë të përdorimit
  të vazhdimësisë së forcës.
 • 4:13 - 4:15
  Ishte përdorimi pa forcë i forcës.
 • 4:15 - 4:17
  Më pas ne bëmë diçka më radikale.
 • 4:17 - 4:19
  Ne trajnuam të burgosurit
  për të njëjtat aftësi.
 • 4:19 - 4:22
  Ne ndryshuam strukturën e aftësive,
 • 4:22 - 4:25
  duke zvogëluar dhunën,
  jo thjesht duke iu pëgjigjur asaj.
 • 4:25 - 4:28
  Së treti, kur ne zgjeruam godinën tonë,
  ne provuam një dizajn të ri.
 • 4:28 - 4:31
  Tani komponenti më i madh
  dhe i diskutueshëm
 • 4:31 - 4:34
  i këtij dizajni, sigurisht, ishte tualeti.
 • 4:34 - 4:36
  Nuk kishte tualete.
 • 4:36 - 4:39
  Kjo mund të mos tingëllojë
  domethënëse për ju këtu sot,
 • 4:39 - 4:40
  por në atë kohë, ishte e madhe.
 • 4:40 - 4:42
  Askush nuk kishte dëgjuar
  më parë për një qeli pa tualet.
 • 4:42 - 4:45
  Ne të gjithë menduam
  se ishte e rrezikshme dhe e çmendur.
 • 4:45 - 4:48
  Edhe tetë burra në një qeli
  kishin një tualet,
 • 4:48 - 4:50
  Kjo hollësi e vogël ndryshoi
  mënyrën se si ne punonim.
 • 4:50 - 4:52
  Të burgosurit dhe stafi ndërvepronin
 • 4:52 - 4:55
  më shpesh dhe hapur
  duke zhvilluar një marrëdhënie.
 • 4:55 - 4:57
  Ishte më e lehtë të dalloje
  konfliktin dhe të ndërhyje
 • 4:57 - 4:59
  përpara se të përshkallëzonte.
 • 4:59 - 5:02
  Njësia ishte më e pastër,
  e qetë, e sigurtë dhe njerëzore.
 • 5:02 - 5:04
  Kjo ishte më efektive
  në ruajtjen e ritmit të paqes
 • 5:04 - 5:08
  se çdo teknikë kërcënimi
  që isha parë deri në atë pikë.
 • 5:08 - 5:10
  Ndërveprimi ndryshon
  mënyrën se si sillesh,
 • 5:10 - 5:12
  si për oficerin ashtu
  edhe për të dënuarin.
 • 5:12 - 5:14
  Ne ndryshuam mjedisin
  dhe ne ndryshuam sjelljen.
 • 5:14 - 5:17
  Tani, në rast se
  nuk e kisha kuptuar këtë mësim,
 • 5:17 - 5:19
  ata më caktuan me pas në selitë qendrore,
 • 5:19 - 5:21
  dhe aty unë u ktheva plotësisht
  kundër ndryshimit të sistemit.
 • 5:21 - 5:24
  Tani, shumë gjëra funksionojnë
  kundër ndryshimit të sistemit:
 • 5:24 - 5:26
  politika dhe politikanët,
  projektligjet dhe ligjet,
 • 5:26 - 5:29
  gjykatat dhe paditë,
  politikat e brendshme.
 • 5:29 - 5:31
  Ndryshimi i sistemit është
  i vështirë dhe i ngadaltë,
 • 5:31 - 5:33
  dhe shpeshherë nuk të çon
 • 5:33 - 5:35
  atje ku doje të shkoje.
 • 5:35 - 5:38
  Nuk është gjë e vogël
  te ndryshosh sistemin e burgut.
 • 5:38 - 5:41
  Kështu që unë reflektova
  mbi eksperiencat e mia te mëparshme,
 • 5:41 - 5:44
  dhe u kujtova se kur ndërveproja
  me kundërvajtësit, nxehtësia ulej.
 • 5:44 - 5:46
  Kur ne ndryshuam mjedisin,
  sjellja ndryshoi.
 • 5:46 - 5:48
  Dhe këto nuk ishin
  ndryshime të mëdha të sistemit.
 • 5:48 - 5:50
  Këto ishin ndryshime të vogla,
  dhe këto ndryshime
 • 5:50 - 5:52
  krijonin mundësi të reja.
 • 5:52 - 5:55
  Më pas, unë u ricaktova kryetar
  në një burg të vogël.
 • 5:55 - 5:57
  Dhe në të njëjtën kohë,
  unë po punoja në diplomën time
 • 5:57 - 5:59
  në Kolegjin Evegreen State.
 • 5:59 - 6:01
  Unë ndërveproja me shumë njerëz
  te cilët nuk ishin si unë,
 • 6:01 - 6:02
  njerëz të cilët kishin ide të ndryshme
 • 6:02 - 6:04
  dhe vinin nga mjedise të ndryshme.
 • 6:04 - 6:07
  Njëri prej tyre ishte një ekologe pyjesh.
 • 6:07 - 6:08
  Ajo shikonte burgun tim të vogël
  dhe çfarë ajo shikonte
 • 6:08 - 6:10
  ishte një laborator.
 • 6:10 - 6:13
  Ne folëm dhe zbuluam
  sesi burgjet dhe të burgosurit
 • 6:13 - 6:15
  mund të ndihmonin shkencën të përparonte
 • 6:15 - 6:17
  duke i ndihmuar ata
  të përfundonin projekte
 • 6:17 - 6:19
  që ata nuk i përfundonin dot vetë,
 • 6:19 - 6:21
  njësoj si ripopullimi
  i specieve në rrezik:
 • 6:21 - 6:24
  bretkosave, fluturave,
  bimëve preri në rrezik.
 • 6:24 - 6:25
  Njëkohësisht,
  ne gjetëm mënyra për t'i bërë
 • 6:25 - 6:27
  operacionet tona më efiçente
 • 6:27 - 6:29
  nëpërmjet shtimit të fuqisë diellore,
 • 6:29 - 6:33
  ujëmbledhësit të shiut,
  kopshtarisë organike, riciklimit.
 • 6:33 - 6:35
  Kjo iniciativë parapriu shumë projekte
 • 6:35 - 6:37
  të cilat kanë pasur një impakt
  të madh në të gjithë sistemin,
 • 6:37 - 6:40
  jo vetëm në sistemin tone, por edhe në
  sistemet e shteteve të tjera gjithashtu,
 • 6:40 - 6:43
  eksperimente të vogla që bëjnë
  ndryshime të mëdha
 • 6:43 - 6:45
  karshi shkencës, komunitetit.
 • 6:45 - 6:49
  Mënyra si ne mendojmë rreth
  punës sonë ndryshon punën tonë.
 • 6:49 - 6:52
  Projekti e bëri punën time
  më interesante dhe emocionuese.
 • 6:52 - 6:54
  Unë isha i emocionuar.
  Stafi ishte i emocionuar.
 • 6:54 - 6:56
  Oficerit ishin të emocionar.
  Të burgosurit ishin të emocionuar.
 • 6:56 - 6:58
  Ata ishin të frymëzuar.
 • 6:58 - 6:59
  Gjithkush donte të bëhej pjesë e kësaj.
 • 6:59 - 7:01
  Ata po bënin një kontribuim, një ndryshim,
 • 7:01 - 7:04
  të cilin ata e mendonin domethënës
  dhe të rëndësishëm.
 • 7:04 - 7:06
  Më lejoni të jem i qartë
  për çfarë po ndodh këtu.
 • 7:06 - 7:07
  Të burgosurit janë të prirur
  drejt përshtatjes.
 • 7:07 - 7:09
  Ata duhet të jenë.
 • 7:09 - 7:12
  Shpeshherë, ata dinë më shumë
  rreth sistemeve tona
 • 7:12 - 7:14
  se vetë njerëzit që i drejtojnë ato.
 • 7:14 - 7:15
  Dhe ata janë këtu për një arsye.
 • 7:15 - 7:19
  Unë nuk mendoj se puna ime
  është t'i ndëshkoje ose t'i fale ata,
 • 7:19 - 7:20
  por unë mendoj që ata mund të kenë
 • 7:20 - 7:23
  jetë të mira dhe domethënëse edhe në burg.
 • 7:23 - 7:24
  Keshtu që kjo ishte pyetja:
 • 7:24 - 7:27
  A munden të burgosurit
  të jetojnë jetë të mira dhe domethenëse,
 • 7:27 - 7:31
  dhe nëse po, çfarë ndryshimi do të bënte?
 • 7:31 - 7:34
  Kështu unë e mora atë pyetje
  mbrapa në skutat e thella,
 • 7:34 - 7:36
  ku strehohen disa nga kundërvajtësit
  më të dhunshëm.
 • 7:36 - 7:38
  Mbani mend, NjMI-të janë për ndëshkim.
 • 7:38 - 7:40
  Ti nuk merr përfitime atje, si programimi.
 • 7:40 - 7:42
  Kështu mendonim ne.
 • 7:42 - 7:44
  Por më pas filluam të kuptonim
  se nëse njëri nga të burgosurit
 • 7:44 - 7:46
  kishte nevojë për programim,
  ishin pikërisht këta të burgosur.
 • 7:46 - 7:48
  Në fakt, atyre u nevojitej
  programim intensiv.
 • 7:48 - 7:51
  Kështu ne ndryshuam
  mendimin tonë 180 gradë,
 • 7:51 - 7:53
  dhe filluam të shqyrtonim mundësi të reja.
 • 7:53 - 7:56
  Çfarë ne zbuluam
  ishte një lloj karrige e re.
 • 7:56 - 7:58
  Në vend që ta përdornim
  karrigen për ndëshkim,
 • 7:58 - 7:59
  ne e vendosëm në klasa.
 • 7:59 - 8:02
  Ne nuk harruam përgjegjësine
  tonë për të kontrolluar,
 • 8:02 - 8:05
  por tani të dënuarit mund të ndërvepronin
  të sigurt, ballë-për-ballë
 • 8:05 - 8:06
  me të dënuarit e tjerë dhe stafin,
 • 8:06 - 8:08
  e duke qenë se kontrolli
  nuk ishte më problem
 • 8:08 - 8:10
  gjithkush mund të fokusohej
  në gjëra të tjera, si mësimi.
 • 8:10 - 8:13
  Sjellja ndryshoi.
  Ne ndryshuam mendimin tonë,
 • 8:13 - 8:18
  dhe ndryshuam çfarë ishte e mundur,
  dhe kjo më jep shpresë.
 • 8:18 - 8:20
  Tani, nuk mund t'u them se ndonjë
  nga këto gjëra mund të funksionojnë.
 • 8:20 - 8:23
  Çfarë mund t'ju them,
  gjithsesi, është se po funksionon.
 • 8:23 - 8:26
  Burgjet tona po bëhen më të sigurta
  për stafin, si dhe për të burgosurit,
 • 8:26 - 8:28
  dhe kur burgjet tona janë të sigurta,
 • 8:28 - 8:31
  ne mund të harxhojmë energjitë tona
  në më shumë se thjesht kontrollimi.
 • 8:31 - 8:33
  Ulja e përsëritjes mund
  të jetë qëllimi ynë parësor,
 • 8:33 - 8:35
  por jo qëllimi ynë i vetëm.
 • 8:35 - 8:37
  Të jem i sinqertë me ju,
  parandalimi i krimit
 • 8:37 - 8:39
  merr kaq shumë nga kaq shumë njerëz
 • 8:39 - 8:40
  dhe institucione.
 • 8:40 - 8:43
  Nëse ne mbështetemi vetëm në burgjet
  për të reduktuar krimin,
 • 8:43 - 8:45
  unë kam frikë se nuk do ta arrijmë kurrë.
 • 8:45 - 8:47
  Por burgjet mund të bëjnë disa gjëra
 • 8:47 - 8:49
  që ne nuk menduam kurrë se mund t'i bënin.
 • 8:49 - 8:51
  Burgjet mund të jenë një burim inovacioni
 • 8:51 - 8:52
  dhe qëndrueshmërie,
 • 8:52 - 8:56
  ripopullimi i specieve në rrezik
  dhe restaurimit mjedisor.
 • 8:56 - 8:58
  Të burgosurit mund të jenë shkencëtarë
  ose kujdestarë bletësh,
 • 8:58 - 9:00
  shpëtues qenësh.
 • 9:00 - 9:03
  Burgjet mund të jenë
  burimi i një pune domethënëse
 • 9:03 - 9:05
  dhe mundësia për stafin
 • 9:05 - 9:07
  dhe të burgosurit që jetojnë atje.
 • 9:07 - 9:09
  Ne mund të përmbajmë dhe kontrollojmë
 • 9:09 - 9:11
  dhe të sigurojmë ambiente njerëzore.
 • 9:11 - 9:14
  Këto nuk janë cilësi kundërshtuese.
 • 9:14 - 9:16
  Ne nuk mund të presim 10
  deri në 20 vjet për të zbuluar
 • 9:16 - 9:18
  nese ia vlen të bëhet.
 • 9:18 - 9:20
  Strategjia jonë nuk është
  ndryshim masiv i sistemit.
 • 9:20 - 9:22
  Strategjia jonë konsiston
  në qindra ndryshime të vogla
 • 9:22 - 9:26
  që realizohen brenda ditëve
  ose muajve, jo viteve.
 • 9:26 - 9:29
  Duhen me shumë modele të vogla drejtuese
  ku mësojmë në rrugë e sipër,
 • 9:29 - 9:32
  modele që mund të ndryshojnë
  rrezen e mundësive.
 • 9:32 - 9:34
  Ne na duhen mënyra të reja dhe
  më të mira për të matur impaktet
 • 9:34 - 9:36
  mbi angazhimin, ndërveprimin,
 • 9:36 - 9:38
  mjediset e sigurta.
 • 9:38 - 9:40
  Ne na duhen më shumë mundësi
  ku të marrim pjesë
 • 9:40 - 9:43
  dhe kontribojmë ndaj komuniteteve tona,
 • 9:43 - 9:45
  komuniteteve tuaja.
 • 9:45 - 9:48
  Burgjet duhet të jenë të sigurta,
  po, të sigurta, po.
 • 9:48 - 9:49
  Ne mund ta bëjmë këtë.
 • 9:49 - 9:51
  Burgjet duhet të ofrojnë mjedise njerëzore
 • 9:51 - 9:53
  ku njerëzit mund të marrin pjesë,
  kontribuojnë,
 • 9:53 - 9:55
  dhe të mësojnë jetë domethënëse.
 • 9:55 - 9:57
  Ne po mësojmë si ta bëjmë këtë.
 • 9:57 - 9:58
  Prandaj unë kam shpresë.
 • 9:58 - 10:01
  Ne nuk kemi pse të ngecim
  në ide të vjetra rreth burgut.
 • 10:01 - 10:03
  Ne mund ta perkufizojmë atë.
  Ne mund ta krijojmë atë.
 • 10:03 - 10:05
  Dhe mund ta bëjmë me mendim
  të pjekur dhe njerëzishëm,
 • 10:05 - 10:07
  burgjet mund të jenë më shumë se kova
 • 10:07 - 10:09
  për politikën sociale të dështuar.
 • 10:09 - 10:12
  Ndoshta më në fund,
  ne do ta meritojmë titullin tonë:
 • 10:12 - 10:14
  një departament i korrigjimeve.
 • 10:14 - 10:16
  Ju falemnderit.
 • 10:16 - 10:19
  (Duartrokitje)
Title:
Si burgjet mund të ndihmojnë të burgosurit të jetojnë jetë domethënëse
Speaker:
Dan Pacholke
Description:

Në Shtetet e Bashkuara, agjensitë që qeverisin burgjet shpesh quhen 'Departamenti i Korrigjimeve'. E ende, përqëndrimi i tyre bie mbi frenimin dhe kontrollimin e të burgosurve. Dan Pacholke, Zëvendës Sekretar për Departamentin Shtetëror të Korrigjimeve në Washington, ndan një vizion ndryshe: të burgjeve që sigurojnë kushte jetese njerëzore si dhe mundësi për punë domethënëse dhe mësimi.

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
Project:
TEDTalks
Duration:
10:36

Albanian subtitles

Revisions