Румънският план за възстановяване и развитие споява правителството на "старите партии"

Title:
Румънският план за възстановяване и развитие споява правителството на "старите партии"
Description:

На 30 ноември 2021 г. в предаването "Работен дневник" на телевизия Европа Владимир Митев говори за причините довели до сформирането на румънското правителство, съставено от социалдемократи, консерватори и партията на етическите унгарци. Той посочи, че в Румъния от години се наблюдава противоречие между т.нар. нови партии (свързани с корпорациите и имащи антикорупционен дневен ред) и т.нар. старите партии (които се базират на олигархичен капитализъм и достъп до държавни и европейски фондове за своите обръчи от фирми). Фактът, че румънските еквивалети на ГЕРБ, БСП и ДПС формират правителство подсказва, че те са прагматични и вероятно голямата им цел е да усвоят колкото е възможно средствата по Плана за възстановяване и развитие в свои фирми. Това не значи, че румънският план е лош: над 20% от него са за дигитализация, а над 40% за околна среда. По него са предвидени много инвестиции, а надеждата е след края на действието му Румъния да е средноевропейска страна.
Водещият Димитър Вучев се заинтересува и за българо-румънските отношения, за които малко се дискутира в българските медии. Владимир Митев посочи, че в медиен план България е много централизирана, а колегите в София по-рядко имат стимули да излязат извън пространството, в което нашата столица е център. Самите българи и румънци имат нужда от контакти и изграждане на доверие. А на нивото на бизнеса нещата очевидно се случват - Румъния е вторият търговски партньор на България след Германия. За първите осем месеца на 2021 г. двустраният стокообмен възлиза на 3,9 млрд. евро.
Какво пречи на българо-румънските отношения да се развият допълнително? Може би тенденцията да гледат на съседите си през национална призма или през призмата на своята хегемония. Така или иначе българо-румънските отношения имат своя потенциал и може би светло бъдеще.

more » « less
Duration:
14:05
Format: Youtube Primary Original Synced
This video is part of Amara Public.