Planul de redresare și rezilienţă al României este pivotul în guvernarea "partidelor vechi"

Title:
Planul de redresare și rezilienţă al României este pivotul în guvernarea "partidelor vechi"
Description:

La 30 noiembrie 2021, în cadrul emisiunii "Jurnal de lucru" de la TV Evropa, Vladimir Mitev a vorbit despre motivele care au dus la formarea guvernului român, format din social-democrați, conservatori și partidul maghiarilor etnici. El a arătat că în România există de ani de zile o contradicție între așa-numitele partide noi (legate de corporații și cu o agendă anticorupție) și așa-numitele partide vechi (care se bazează pe capitalismul oligarhic și pe accesul la fonduri de stat și europene pentru cercurile lor de companii). Faptul că echivalenții români ai GERB (membrul bulgar al Partidului Popular European), BSP (membrul bulgar al Partidului Socialiştilor Europeni) și MRF (partidul votat de minoritatea turcă din Bulgaria) formează un guvern sugerează că sunt pragmatici și probabil că marele lor obiectiv este să absoarbă cât mai mult din fondurile Planului de redresare și dezvoltare în propriile companii. Acest lucru nu înseamnă că planul românesc este rău: peste 20% din el este pentru digitalizare și peste 40% pentru mediu. Planul prevede multe investiții, iar speranța este că România va fi o țară de nivel mediu european la sfârșitul realizării planului.
Prezentatorul Dimitar Vuchev a fost interesat și de relațiile româno-bulgare, puțin discutate în presa bulgară. Vladimir Mitev a subliniat că, din punct de vedere mediatic, Bulgaria este foarte centralizată, iar colegii de la Sofia au rareori stimulente pentru a ieși din spațiul în care capitala noastră este centrul. Bulgarii și românii înșiși au nevoie de contacte și de consolidarea încrederii. Și la nivel de afaceri, lucrurile se întâmplă în mod evident - România este al doilea partener comercial al Bulgariei, după Germania. În primele opt luni ale anului 2021, schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la 3,9 miliarde de euro.
Ce împiedică relațiile româno-bulgare să se dezvolte în continuare? Poate tendința de a-și privi vecinii prin prisma națională sau prin prisma hegemoniei lor. În orice caz, relațiile româno-bulgare au potențialul lor și poate un viitor luminos.

more » « less
Duration:
14:05
Format: Youtube Primary Original Synced
This video is part of Amara Public.