Return to Video

Силната моќ на искреното извинување

 • 0:02 - 0:06
  Во последните неколку години,
  ги критикуваме мажите.
 • 0:07 - 0:08
  Моравме да го сториме тоа.
 • 0:08 - 0:10
  (Аплауз)
 • 0:10 - 0:16
  Од неодамна, си размислувам дека
  мора да преземеме нешто уште построго.
 • 0:17 - 0:20
  Мора, што би рекол мојот добар пријател,
  Тони Портер,
 • 0:20 - 0:24
  да најдеме начин
  да ги вклучиме во разговорот.
 • 0:25 - 0:30
  Татко ми почна сексуално да ме
  злоупотребува кога имав 5 години.
 • 0:31 - 0:34
  Доаѓаше среде ноќ во мојата соба.
 • 0:34 - 0:36
  Изгледаше како да е во транс.
 • 0:36 - 0:40
  Злоупотребувањето траеше
  додека наполнив 10 години.
 • 0:40 - 0:42
  Кога пробав да му се спротивставам,
 • 0:42 - 0:45
  кога конечно можев да кажам „не“,
 • 0:45 - 0:47
  почна да ме тепа.
 • 0:47 - 0:49
  Ме нарекуваше глупава.
 • 0:49 - 0:51
  Ме нарекуваше лажга.
 • 0:51 - 0:54
  Сексуалното насилство заврши
  кога имав 10 години
 • 0:54 - 0:57
  но всушност, никогаш не заврши целосно.
 • 0:58 - 0:59
  Ме промени како личност.
 • 1:00 - 1:04
  Постојано бев исполнета
  со страв, вина и срам,
 • 1:04 - 1:06
  и не знаев зошто.
 • 1:06 - 1:09
  Си го мразев телото,
  се мразев самата себеси,
 • 1:09 - 1:11
  честопати се разболував,
 • 1:11 - 1:12
  не можев да размислувам,
 • 1:12 - 1:14
  не можев да паметам информации.
 • 1:14 - 1:18
  Ме привлекуваа опасни мажи и жени
 • 1:18 - 1:22
  на кои им дозволував, поточно,
  ги повикував да ме третираат лошо,
 • 1:22 - 1:26
  бидејќи татко ми ме научи
  дека тоа е љубов.
 • 1:27 - 1:32
  Целиот живот чекав извинување
  од татко ми.
 • 1:32 - 1:33
  Не ми се извини.
 • 1:33 - 1:35
  Не сакаше.
 • 1:35 - 1:38
  И потоа, по неодамнешните скандали
  на познатите мажи,
 • 1:38 - 1:41
  додека ги откриваа еден по друг,
 • 1:41 - 1:42
  сфатив нешто:
 • 1:43 - 1:47
  никогаш не сум слушнала како маж,
 • 1:47 - 1:51
  кој силувал или физички малтретирал некого
 • 1:51 - 1:55
  јавно ѝ се извинил на жртвата.
 • 1:56 - 1:58
  Почнав да се прашувам,
 • 1:58 - 2:04
  како би изгледало едно искрено
  и длабоко извинување.
 • 2:08 - 2:12
  Така, почна да се случува нешто чудно.
 • 2:12 - 2:14
  Почнав да пишувам
 • 2:14 - 2:18
  и гласот на татко ми почна
  да излегува од мене.
 • 2:18 - 2:21
  Почна да ми кажува што ми направил
 • 2:21 - 2:22
  и зошто.
 • 2:22 - 2:25
  Почна да се извинува.
 • 2:25 - 2:28
  Татко ми е мртов речиси 31 година,
 • 2:28 - 2:29
  но сепак, во извинувањето,
 • 2:29 - 2:32
  што морав да го напишам во негово име,
 • 2:32 - 2:36
  ја открив моќта на извинувањето
 • 2:37 - 2:39
  и како тоа е можеби начинот
  да продолжиме понатаму,
 • 2:39 - 2:41
  од кризата во која моментално се наоѓаме
 • 2:41 - 2:45
  со мажите и сите жени
  злоупотребени од нивна страна.
 • 2:45 - 2:49
  Извинувањето е света задача.
 • 2:50 - 2:52
  Бара целосна искреност.
 • 2:53 - 2:56
  Бара време и длабоко испитување на себеси.
 • 2:56 - 2:58
  Не може да го брзаме.
 • 2:58 - 3:01
  Открив дека извинувањето има 4 чекори,
 • 3:01 - 3:04
  кои би сакала да ви ги претставам.
 • 3:04 - 3:09
  Првиот чекор - мора детално да кажете
  што сте сториле.
 • 3:09 - 3:11
  Вашето извинување не смее да биде бледо.
 • 3:11 - 3:13
  „Извини ако те повредив"
 • 3:13 - 3:15
  „Извини ако сексуално те злоупотребив,"
 • 3:15 - 3:16
  не е доволно.
 • 3:16 - 3:19
  Мора да кажете што всушност се случило.
 • 3:20 - 3:23
  „Дојдов во собата среде ноќ,
 • 3:23 - 3:25
  и ти ги соблеков гаќите."
 • 3:26 - 3:28
  „Те омаловажував
  бидејќи ти љубоморев
 • 3:28 - 3:30
  и сакав да чувствуваш
  помалку вредна."
 • 3:30 - 3:33
  Ослободувањето е во деталите.
 • 3:34 - 3:37
  Извинувањето е навраќање.
 • 3:37 - 3:39
  Ги поврзува минатото и сегашноста.
 • 3:39 - 3:43
  Потврдува дека тоа навистина се случило.
 • 3:44 - 3:49
  Вториот чекор е
  да се прашате зошто сте го сториле тоа.
 • 3:49 - 3:52
  Жртвите ги прогонува тоа „зошто“.
 • 3:52 - 3:57
  Зошто? Зошто татко ми сакал сексуално
  да си ја злоупотреби најстарата ќерка?
 • 3:57 - 4:01
  Зошто би ми ја земал главата и
  би ми ја удрил во ѕид?
 • 4:04 - 4:06
  Во случајот на татко ми,
 • 4:06 - 4:10
  тој бил роден долго време
  по другите деца.
 • 4:11 - 4:14
  Не бил планиран и станал „чудо".
 • 4:14 - 4:18
  Го обожавале и третирале посебно -
  тој бил омиленото дете.
 • 4:19 - 4:22
  Но обожавањето, излегува дека не е љубов.
 • 4:22 - 4:24
  Обожавањето е проекција
 • 4:24 - 4:26
  на нечија туѓа потреба ти да си совршен
 • 4:26 - 4:27
  врз тебе.
 • 4:28 - 4:31
  Татко ми морал да го достигне
  тој невозможен идеал
 • 4:31 - 4:33
  и никогаш не смеел
  да се однесува како што сака.
 • 4:33 - 4:36
  Никогаш не смеел да изрази нежност
 • 4:36 - 4:39
  или ранливост, љубопитност, сомнеж.
 • 4:39 - 4:41
  Не му било дозволено да плаче.
 • 4:41 - 4:44
  И бил присилен да ги потисне
  сите чувства
 • 4:44 - 4:47
  и на крајот, тие метастазирале.
 • 4:47 - 4:51
  Тие потиснати чувства подоцна станале
  негова сенка,
 • 4:51 - 4:53
  сенката ја изгубила контролата
 • 4:53 - 4:57
  и на крај, откако се ослободила,
  се истури врз мене.
 • 4:58 - 5:02
  Третиот чекор е
  да си го отворите срцето
 • 5:02 - 5:07
  и да почувствувате што чувствувала
  жртвата додека сте ја злоупотребувале.
 • 5:07 - 5:09
  Мора да му дозволите на срцето
  да се скрши.
 • 5:09 - 5:11
  Мора да ги почувствувате
  теророт, предавството
 • 5:11 - 5:15
  и долготрајното влијание на
  вашето насилство врз жртвата
 • 5:16 - 5:20
  Мора да го прифатите страдањето
  што сте го предизвикале.
 • 5:20 - 5:21
  И се разбира, четвртиот чекор
 • 5:21 - 5:25
  е да преземете одговорност
  за она што сте го сториле
 • 5:25 - 5:27
  и да направите промени.
 • 5:27 - 5:33
  Па, зошто некој би сакал да помине
  низ толку мачен и понижувачки процес?
 • 5:33 - 5:36
  Зошто некој би сакал да се отвори?
 • 5:37 - 5:41
  Бидејќи тоа е единственото нешто
  што може да ве ослободи.
 • 5:41 - 5:45
  Тоа е и единственото нешто
  што ќе ја ослободи жртвата.
 • 5:45 - 5:47
  Ја немате уништено само жртвата.
 • 5:47 - 5:49
  Сте се уништиле и себеси.
 • 5:49 - 5:54
  Нема личност што некому нанесува зло,
 • 5:54 - 5:57
  а и самата не ги сноси последиците.
 • 5:57 - 6:04
  Создава неверојатно мрачна и
  заразна енергија
 • 6:04 - 6:07
  што се шири низ целиот ваш живот.
 • 6:08 - 6:11
  Извинувањето што го напишав -
  научив нешто
 • 6:11 - 6:13
  за туѓата перспектива,
  од која треба да погледнеме,
 • 6:13 - 6:16
  за да можеме да го разбереме
  проблемот со насилството од мажите
 • 6:16 - 6:20
  кое јас и милијарда други жени
  сме го преживеале.
 • 6:20 - 6:23
  Честопати се осврнуваме кон казнувањето,
  како прва мерка.
 • 6:24 - 6:26
  Тоа ни е првиот инстинкт, но всушност,
 • 6:26 - 6:30
  иако казнувањето е некогаш ефективно,
 • 6:30 - 6:33
  само по себе, не е доволно.
 • 6:33 - 6:34
  Мојот татко ме казни мене.
 • 6:35 - 6:36
  Бев отфрлена
 • 6:36 - 6:38
  и скршена.
 • 6:39 - 6:42
  Мислам дека казнувањето нè зацврстува,
  но не нè учи ништо.
 • 6:42 - 6:45
  Понижувањето не е откровение.
 • 6:45 - 6:50
  Ние всушност мора да создадеме процес,
  кој може да опфати и казнување,
 • 6:50 - 6:53
  но, отвора и можност
 • 6:53 - 6:58
  мажите да можат да станат
  нешто друго или некој друг.
 • 6:58 - 7:00
  Многу години, си го мразев татко ми.
 • 7:00 - 7:03
  Сакав да умре.
  Сакав да оди во затвор.
 • 7:03 - 7:08
  Но всушност, тој бес ме поврзуваше
  со приказната на татко ми.
 • 7:08 - 7:13
  Она што навистина го сакав
  не беше само некој да го запре.
 • 7:13 - 7:14
  Сакав да се смени.
 • 7:14 - 7:16
  Сакав да се извини.
 • 7:16 - 7:18
  Тоа е тоа што го сакаме.
 • 7:18 - 7:20
  Не сакаме мажите да бидат уништени,
 • 7:20 - 7:23
  не сакаме само да бидат казнети.
 • 7:23 - 7:28
  Сакаме да нè видат нас,
  жртвите што ги повредиле
 • 7:28 - 7:30
  и сакаме да се покајат
 • 7:30 - 7:31
  и да се сменат.
 • 7:31 - 7:34
  И јас всушност верувам
  дека ова е возможно.
 • 7:34 - 7:38
  И верувам дека е тоа е начинот
  за да продолжиме понатаму.
 • 7:38 - 7:41
  Но, мажите треба да ни се придружат.
 • 7:41 - 7:47
  Мажите треба да се храбри и
  да се дел од оваа трансформација.
 • 7:48 - 7:52
  Го поминав најголемиот дел
  од животот критикувајќи ги мажите,
 • 7:52 - 7:54
  и сега сум овде,
 • 7:55 - 7:57
  токму во овој момент,
 • 7:57 - 8:00
  да ве повикам
  да се приклучите во процесот.
 • 8:01 - 8:02
  Ви благодарам.
 • 8:02 - 8:05
  (Аплауз)
 • 8:05 - 8:06
  Ви благодарам.
 • 8:06 - 8:07
  (Аплауз)
 • 8:07 - 8:09
  Ви благодарам, ви благодарам.
 • 8:09 - 8:10
  (Аплауз)
Title:
Силната моќ на искреното извинување
Speaker:
Ив Енслер
Description:

Вистинското извинување е повеќе од каење, вели Ив Енслер, легендарна драмска писателка. Во овој искрен, трогателен говор, таа споделува како личното искуство со злоупотребување го претворила во поука за злосторниците - што тие можат да сторат и кажат за да вистински се покајат - и нуди план составен од 4 чекори, со кои може да се започне процесот. (Во говорот има содржини предвидени само за возрасна публика.)

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
Proiect:
TEDTalks
Duration:
08:23

Macedonian subtitles

Versiuni