Return to Video

Што имаш заборавено? - Алан Ватс

 • 0:03 - 0:05
  Знаеш, секогаш можеш да задеваш луѓе
 • 0:05 - 0:08
  на многу убав и корисен начин.
 • 0:08 - 0:15
  Само кажи им: „Што имаш заборавено?“
 • 0:15 - 0:18
  Немам поим. А што требаше да запомнам?
 • 0:18 - 0:21
  О не, не ми е намерата да те зезам, но не е тешко.
 • 0:21 - 0:26
  Се работи за нешто сосема очигледно што го имаш заборавено.
 • 0:26 - 0:29
  Лесно ќе ти текне бидејќи е толку очигледно.
 • 0:29 - 0:32
  Епа тоа е најтешкото нешто на светот да се сетиш.
 • 0:32 - 0:34
  Што е најочигледното нешто кое сум го заборавил?
 • 0:34 - 0:38
  По ѓаволите, што е тоа?
 • 0:38 - 0:44
  Кој мислите дека сте?
 • 0:44 - 0:46
  Како одговараш на такво прашање? Кој/а сте Вие?
 • 0:46 - 0:48
  Ќе ми одговорите ли со име?
 • 0:48 - 0:51
  Велиш, „Јас сум Џои Дои, јас сум Алан Ватс“.
 • 0:51 - 0:54
  Тоа не е точно!
 • 0:54 - 0:58
  Тоа е нешто што други луѓе ти имаат кажано дека си!
 • 0:58 - 1:00
  Тие ти го дале тоа име и те научиле
 • 1:00 - 1:06
  да се идентификуваш со него и да се однесуваш како што се очекува од тебе.
 • 1:06 - 1:09
  Но, тоа не е кој ти навистина си. Го знаеш тоа многу добро.
 • 1:09 - 1:15
  Оди наназад во твојата меморија, во твоето детство, пред времето кога тие почнаа да ти го кажуваат сето тоа.
 • 1:15 - 1:19
  Кој/а си ти?
 • 1:19 - 1:31
  Ако успееш во тоа ќе знаш многу добро кој/а си ти.
 • 1:31 - 1:40
  Всушност, што си ти? Длабоко долу, навнатре
 • 1:40 - 1:46
  е едноставно платното и структурата на самото постоење,
 • 1:46 - 1:51
  само постои заговор дека ти не смееш да го ослободиш тоа.
 • 1:51 - 1:58
  Бидејќи секој е. И ако една личност го сфати тоа, другите се по малку навредени.
 • 1:58 - 2:04
  И тие велат: Како тоа ти си толку голем?
 • 2:04 - 2:11
  Така секој кој стапи во контакт со тоа кој тие навистина се
 • 2:11 - 2:14
  и излезе во христијанската цивилизација со тоа, луѓето велат:
 • 2:14 - 2:18
  „Кој си мислиш дека си ти? Да не си Исус?“
 • 2:18 - 2:21
  Ти можеш да одговориш: „Исус кажа дека тој е Исус Христос и сите го исмејаа
 • 2:21 - 2:24
  и тоа е она што вие ми го правите мене.“
 • 2:24 - 2:29
  Постои одреден рецес на душата, на психата.
 • 2:29 - 2:35
  каде секој знае совршено добро дека
 • 2:35 - 2:38
  ти не си само овој неодговорен, мал глушец
 • 2:38 - 2:42
  за кратко изеден долу на овој свет.
 • 2:42 - 2:47
  Но, дека ти навистина ја вршиш целата работа.
 • 2:47 - 2:49
  Ти раководиш.
 • 2:49 - 2:52
  Само што не можеш да го признаеш тоа исто како што не можеш да признаеш
 • 2:52 - 2:57
  дека ти си одговорен за тоа како чука твоето сопствено срце.
 • 2:57 - 3:02
  Ти велиш: „Не, тоа не го правам јас. Јас немам контрола над моето срце.“
 • 3:02 - 3:09
  Имаш ли било каква контрола над твојата свест? дали знаеш како посакуваш?
Pavadinimas:
Што имаш заборавено? - Алан Ватс
Apibudinimas:

Алан Ватс прашува едноставно, но сепак длабоко прашање: „Дали знаеш што имаш заборавено?“

Следете нè на Facebook:
http://www.facebook.com/pages/Tragedy-and-Hope/122913764534469

more » « less
Video Language:
English, British
Team:
Volunteer
Duration:
03:34
Manuela Mann added a translation

Macedonian subtitles

Revisions