Return to Video

Dallimi në mes dashurisë së shëndetshme dhe jo të shëndetshme

 • 0:01 - 0:05
  Kur mendoni për një fëmijë,
  një mik të ngushtë ose një partner romatik
 • 0:05 - 0:08
  Fjala ''dashuri'' ndoshta
  të vjen në mendje,
 • 0:08 - 0:11
  dhe menjëherë emocione të tjera
  të kaplojnë
 • 0:11 - 0:13
  gëzim dhe shpresë,
 • 0:13 - 0:17
  entuziazëm, besim dhe siguri,
 • 0:17 - 0:20
  dhe po, nganjëherë
  pikëllim dhe dëshpërim.
 • 0:20 - 0:22
  Mund të mos ketë
  ndonjë fjalë në fjalor
 • 0:22 - 0:24
  që përshkruan dashurinë.
 • 0:25 - 0:28
  Ende, i japim rëndësi
  qendrore në jetën tonë,
 • 0:28 - 0:32
  Është interesante që ende
  s'kemi mësuar si të duam?
 • 0:32 - 0:34
  Ne ndërtojmë miqësi,
 • 0:34 - 0:36
  ndërtojmë lidhje të reja
 • 0:36 - 0:39
  martohemi dhe i sjellim bebet
  nga spitali në shtëpi
 • 0:39 - 0:41
  me pritshmërinë
  që do ta kuptojmë.
 • 0:43 - 0:46
  E vërteta është, ne lëndojmë
  dhe nuk respektojmë ata.
 • 0:46 - 0:47
  Mund të jenë gjëra delikate
 • 0:48 - 0:50
  fajësojmë një mik
  për shpenzimin e kohës me ne
 • 0:50 - 0:53
  ose shikojmë tekstet e partnerit
 • 0:55 - 0:57
  ose turpërojmë një shok
  për mundin në shkollë.
 • 0:59 - 1:01
  100 për qind prej nesh
  do t'i japin fund
 • 1:01 - 1:02
  sjelljeve të këqija në mardhënie.
 • 1:02 - 1:05
  100 për qind prej nesh
  do të bëjmë gjëra të këqia
 • 1:05 - 1:08
  Është njerëzore.
 • 1:10 - 1:12
  Në formën më të keqe,
  dëmi që shkaktojmë
 • 1:12 - 1:13
  është dhuna dhe abuzimi,
 • 1:14 - 1:16
  dhe abuzimi në mardhënie
 • 1:16 - 1:18
  një në tre gra,
  dhe një në katër burra
 • 1:18 - 1:20
  do ta përjetojnë në jetë.
 • 1:20 - 1:23
  Tani, nëse jeni si shumica,
  kur i dëgjoni këto statistika,
 • 1:23 - 1:26
  do thoni, Jo kjo nuk më ndodh mua.
 • 1:26 - 1:29
  Është instinkt të largoheni
  nga fjalët ''abuzim'' ''dhunë'',
 • 1:29 - 1:33
  mendoni se këto ndodhin
  te dikush tjetër, diku tjetër.
 • 1:33 - 1:37
  Lidhjet jo të shëndetshme
  dhe abuzive janë rreth nesh.
 • 1:39 - 1:41
  Ne i quajmë ndryshe,
  dhe e injorojmë lidhshmërinë.
 • 1:42 - 1:45
  Abuzimi sjellë dashuri jo të shëndetshme.
 • 1:47 - 1:50
  Unë punoj për organizatën ''Një dashuri''
 • 1:50 - 1:54
  po filloj me një familje,
  vajza e tyre u vra nga ish i dashuri.
 • 1:55 - 1:58
  Kjo ishte një tragjedi e papritur,
 • 1:58 - 2:01
  Kur shikuan prapa, kuptuan se
  shenjat paralajmëruese ishin aty
 • 2:01 - 2:04
  Askush nuk e kuptoi atë që po e shihnin.
 • 2:04 - 2:07
  Quaje Çmenduri, dramë
  ose pije e tepërt,
 • 2:08 - 2:11
  veprimet e tij nuk u kuptuan,
  siç ishin,
 • 2:11 - 2:14
  të cilat ishin shenja të rrezikshme.
 • 2:14 - 2:17
  Famija e kuptuan se nëse ndonjëri,
  do të dinte për ato shenja
 • 2:18 - 2:20
  vdekja e saj mund të ishte parandaluar.
 • 2:20 - 2:23
  Sot jemi me një mision për t'u siguruar
 • 2:23 - 2:27
  që ju keni informata të cilat
  Yeardley dhe shokët i saj nuk i patën.
 • 2:27 - 2:28
  Ne i kemi tri qëllime:
 • 2:28 - 2:31
  Të mësojmë fjalë
  për një temë
 • 2:31 - 2:34
  është e vështirë dhe e pakëndëshme
  për tu diskutuar.
 • 2:34 - 2:38
  Bëhuni bashkë për ndihmë,
  veçanërisht me shokët,
 • 2:39 - 2:43
  dhe, gjatë procesit, të përmirësojmë
  aftësitë për të dashuruar.
 • 2:44 - 2:48
  Për të e bërë këtë, është e rëndësishme
  të fillojmë duke analizuar
 • 2:48 - 2:51
  shenjat jo të mira,
  që shpesh nuk i shohim,
 • 2:51 - 2:53
  puna jonë fokusohet
  në krijimin e përmbajtjes
 • 2:53 - 2:55
  për të filluar bisedën me të rinjtë.
 • 2:56 - 2:59
  Sic po e prisni, përmbajtja jonë
  është goxha serioze,
 • 2:59 - 3:00
  duke pasur parasysh temën në fjalë,
 • 3:01 - 3:03
  Sot do të flasim,
  për temën më të rëndësishme
 • 3:03 - 3:05
  që është ende provokuese,
 • 3:05 - 3:06
  ''The couplets''
 • 3:06 - 3:09
  për t'i vënë në pah pese shenjat
  e një dashurie jo të shëndetshme.
 • 3:10 - 3:12
  E para është intensiteti,
 • 3:12 - 3:15
  (Video) Blue: Nuk të kam parë
  ca ditë. Më mungon.
 • 3:15 - 3:18
  Orange: Më mungon edhe ti
  (#kjoështëdashuri)
 • 3:18 - 3:21
  Blue: Nuk të kam parë që pesë minuta.
  Më duket si një jetë.
 • 3:21 - 3:23
  Çfarë ke bërë pa mua
  këto pesë minuta?
 • 3:23 - 3:27
  Orange: Janë bërë vetëm tre minuta.
  (#kjonukështëdashuri)
 • 3:27 - 3:30
  Katie Hood: Kush e dalloi?
  Nuk e di. Unë.
 • 3:30 - 3:33
  Mardhëniet abuzive
  nuk fillojnë me abuzim.
 • 3:33 - 3:35
  Fillojnë me entuziazëm dhe gjallëri.
 • 3:35 - 3:38
  Ka një intesitet
  të afeksionit dhe emocioneve, nxitim.
 • 3:38 - 3:39
  Duket bukur.
 • 3:39 - 3:42
  Ndihesh me fat,
  si të kishe fituar çmimin e parë.
 • 3:42 - 3:45
  Në një dashuri jo të shëndetshme,
  këto ndjenja largohen shpejt.
 • 3:46 - 3:50
  Nga entuziazmi në mbingarkesë
  dhe ndoshta pak ngulfatëse.
 • 3:51 - 3:53
  E ndjeni në zorrët tuaja.
 • 3:53 - 3:55
  Ndoshta njëjtë sikur
  i dashuri ose e dashura e re
 • 3:55 - 3:58
  të thotë ''Të dua''
  më shpejt nga sa ishit gati
 • 3:58 - 4:01
  ose të bezdis kurdo,
  duke të thirrur dhe shkruajtur.
 • 4:02 - 4:05
  Ndoshta nuk durojnë
  kur nuk përgjigjeni shpejt,
 • 4:05 - 4:08
  edhe pse e dijnë
  se ke pasur gjëra të tjera për të bërë.
 • 4:09 - 4:12
  Rikujtim, nuk është e rëndësishme
  si fillon një lidhje,
 • 4:13 - 4:14
  është si evulon.
 • 4:14 - 4:17
  Eshtë e rëndësishme në ditët e para
  të mardhënies së re
 • 4:17 - 4:19
  t'i kushtoni rëndësi si po ndiheni.
 • 4:19 - 4:21
  A po ndiheni rehat
  në këtë mardhënie?
 • 4:22 - 4:24
  A po ndiheni sikur jeni të lirë
  për të marrë frymë?
 • 4:25 - 4:29
  Është e rëndësishme të ngrini zërin
 • 4:29 - 4:30
  të flisni për nevojat e juaja.
 • 4:30 - 4:33
  A po respektohen kërkesat e tua?
 • 4:34 - 4:37
  Shënuesi i dytë është izolimi.
 • 4:37 - 4:39
  (Video) Orange 2: Dëshironi të dilni?
 • 4:39 - 4:42
  Orange 1: Unë dhe i dashuri im
  dalim të hënave dhe të premteve.
 • 4:42 - 4:44
  Orange 2: Dëshironi të dilni?
 • 4:44 - 4:46
  Orange 1: Dalim të hënave dhe të premteve.
 • 4:46 - 4:48
  Orange 2: Nesër?
  Orange 1: E martë dita e gjumit.
 • 4:49 - 4:51
  Orange 2: E mërkurë?
  Orange 1: Nuk është dita e shokëve.
 • 4:52 - 4:56
  KH: Nëse më pyesni mua, izolimi
  është një shenjë e pa njohur
 • 4:56 - 4:59
  dhe e keqkuptuar
  e nje dashuri jo të shëndetshme.
 • 4:59 - 5:00
  Pse?
 • 5:00 - 5:03
  Sepse çdo lidhje e re fillon
  me një intensitet të dëshirës
 • 5:03 - 5:05
  për të kaluar kohë bashkë,
 • 5:05 - 5:07
  kur nuk e ke afër të mungon.
 • 5:07 - 5:10
  Izolimi fillon kur
  i dashuri ose e dashura e re
 • 5:10 - 5:12
  fillon të të largoj
  nga shokët dhe familja jote,
 • 5:12 - 5:15
  nga sistemi yt mbështetës,
 • 5:15 - 5:17
  dhe fillon të afron më afër vetës.
 • 5:17 - 5:19
  Mund të thonë fjalë sikur,
 • 5:19 - 5:21
  ''Pse po del me ta?
  Ata janë dështak''
 • 5:21 - 5:23
  për shokët tuaj,
 • 5:23 - 5:26
  ose ''Ata duan që ne të ndahemi
  Ata janë kundër nesh''
 • 5:26 - 5:27
  për familjën tënde.
 • 5:28 - 5:30
  Izolimi ka të bëj me dyshim
 • 5:30 - 5:33
  për të gjithë nga mardhëniet e mëhershme.
 • 5:34 - 5:37
  Dashuria e shëndetshme përfshin lirinë,
 • 5:37 - 5:39
  dy njerëz që dua të kalojnë kohë bashkë
 • 5:39 - 5:43
  por që vazhdojnë të jenë të lidhur
  me njerëzit dhe aktivitetet e mëhershme.
 • 5:43 - 5:46
  Në fillim ju mund të shpenzoni
  çdo minut bashkë,
 • 5:46 - 5:49
  por arritja e lirisë është çelësi.
 • 5:49 - 5:52
  Këtë mund të e bëni duke bërë plane
  me miqtë dhe duke i mbajtur ato.
 • 5:52 - 5:55
  inkurajoni edhe partnerin
  të bëj të njëjtën.
 • 5:56 - 5:59
  Shënuesi i tretë i dashurisë
  jo të shëndetshme është xhelozia.
 • 6:00 - 6:02
  (Video) Blue 2:
  Për çfarë je aq i lumtur?
 • 6:02 - 6:04
  Blue 1: Ajo filloi
  të më ndjek në instagram!
 • 6:04 - 6:07
  Blue 2: Pse je me nerva?
 • 6:07 - 6:11
  Blue 1: Ajo, ajo filloi
  të më ndjek, kudo.
 • 6:11 - 6:13
  (#kjonukështëdashuri)
 • 6:14 - 6:17
  KH: Kur muaji i mijaltit fillon të zbehet,
 • 6:17 - 6:19
  xhelozia ekstreme mund të filloj.
 • 6:19 - 6:21
  Partneri fillon të bëhet kërkues,
 • 6:21 - 6:24
  i duhet të dijë ku je
  dhe me kë je tërë kohës,
 • 6:24 - 6:27
  fillon të shikoj kur je
  e kyçur dhe kur jo.
 • 6:27 - 6:32
  Xhelozia ekstreme sjell
  kontroll dhe mosbesim,
 • 6:32 - 6:35
  akuza të shpeshta të flirtimit
  me njerëz të tjerë ose mashtrim,
 • 6:35 - 6:38
  dhe refuzon për të dëgjuar ty
  kur i tregoni atyre
 • 6:38 - 6:41
  se nuk kanë pse të shqetësohen
  dhe ju i doni vetëm ata.
 • 6:41 - 6:43
  Xhelozia është pjesë
  e çdo mardhënie
 • 6:43 - 6:46
  por xhelozia ekstreme është ndryshe.
 • 6:46 - 6:49
  Është një skaj kërcënues
  i zemëruar, që i ndanë ato.
 • 6:49 - 6:51
  Dashuria nuk duhet të jetë e tillë.
 • 6:52 - 6:55
  Shenuesi i katërt është nënçmimi.
 • 6:55 - 6:58
  (Video) Blue: Dëshiron të dalim?
  Orange: Kam për të mësuar.
 • 6:58 - 7:01
  Blue: Do të marrësh A gjithsesi,
  A për të mahnitshmen. (#kjoështëdashuri)
 • 7:01 - 7:04
  Blue: Dëshiron të dalim?
  Orange: Kam për të mësuar.
 • 7:04 - 7:06
  Blue: Gjithsesi, do ta marrësh F,
 • 7:06 - 7:09
  F, për, F për... budallaqen.
  (#kjonukështëdashuri)
 • 7:09 - 7:10
  KH: Po, hmm.
 • 7:10 - 7:13
  Në një mardhënie jo të shëndetshme,
  fjalët janë si armë.
 • 7:13 - 7:15
  Bisedat që dikur ishin
  argëtuese dhe të mira
 • 7:15 - 7:18
  kthehen në të sikletshme.
 • 7:18 - 7:20
  Ndoshta partneri juaj bënë shaka
  dhe kjo ty të lëndon,
 • 7:20 - 7:24
  ose tregon ngjarje
  që ty të mërzisin.
 • 7:24 - 7:27
  Kur fillon të ia shpjegosh
  se të ka lënduar
 • 7:27 - 7:29
  ata të akuzojnë ty
  për reagime të shpejta.
 • 7:29 - 7:34
  ''Pse je kaq shumë e ndjeshme?
  Cili është problemi yt. Sqaroje.''
 • 7:34 - 7:37
  Këto fjalë të bëjnë të heshtësh.
 • 7:37 - 7:40
  Është goxha e dukshme,
  por partneri yt duhet të të mbroj.
 • 7:40 - 7:44
  Fjalët e tyre duhet ty të forcojnë
  jo të të thyejnë.
 • 7:44 - 7:46
  Ata duhet të jenë besnik
  dhe të mbajnë sekretet e tua.
 • 7:46 - 7:48
  Ata duhet të bëjnë ty të ndihesh më rehat
 • 7:48 - 7:50
  jo më pak.
 • 7:50 - 7:53
  Në fund, shënuesi i pestë:
  paqëndrueshmëria.
 • 7:53 - 7:56
  (Video) Orange 1:
  Unë do të mërzitem nëse ndahemi.
 • 7:56 - 7:59
  Orange 2: Unë mërzitem gjithashtu.
  (#kjoështëdashuri)
 • 7:59 - 8:02
  Orange 1: Unë do kisha depresion
  nëse ndahemi.
 • 8:02 - 8:03
  Unë do bie nga kjo shkallë.
 • 8:03 - 8:05
  Do e bëj! Mos më ndalo!
 • 8:06 - 8:08
  (#kjonukështëdashuri)
 • 8:08 - 8:13
  KH: Ndarjet e shpeshta dhe rikthimet,
  të ngjiturat dhe të ulurat:
 • 8:13 - 8:17
  kur rritet tensioni,
  rritet paqëndrueshmëria.
 • 8:17 - 8:20
  Zënkat që përmbajnë emocione,
  frustrim, lot,
 • 8:20 - 8:22
  komentet urryese dhe të dhimbshme,
 • 8:22 - 8:24
  ''Ti nuk vlen,
  Nuk e di pse jam me ty!''
 • 8:24 - 8:29
  të cilat pasohen me kërkim falje
  dhe premtime që nuk përsëriten më.
 • 8:29 - 8:33
  Deri në këtë pikë, ti ke qenë
  në një lidhje rrotulluese.
 • 8:33 - 8:36
  Nuk e ke analizuar sa e pashëndetshme
  dhe e rrezikshme
 • 8:36 - 8:39
  mardhënia jote është bërë.
 • 8:39 - 8:42
  Është e vështirë kur e shikon
 • 8:42 - 8:44
  që dashuria e pashëndetshme
  është kthyer në abuzuese,
 • 8:44 - 8:47
  Sa më shumë shënues
 • 8:47 - 8:48
  lidhja jote ka,
 • 8:48 - 8:51
  aq më shumë e pashëndetshme
  dhe e rrezikshme është.
 • 8:51 - 8:54
  Nëse instiktet janë
  për tu ndarë dhe larguar,
 • 8:54 - 8:56
  cila është këshilla
  që shumica i japim shokëve tanë
 • 8:56 - 8:58
  kur janë në një lidhje jo të shëndoshë,
 • 8:58 - 9:00
  nuk është këshilla më e mirë.
 • 9:00 - 9:03
  Periudha e ndarjes
  mund të jetë e dhunshme.
 • 9:03 - 9:06
  Nëse frikësohesh nga dhuna,
 • 9:06 - 9:09
  duhet të konsultohesh me ekspert
  si të ndahesh pa u lënduar.
 • 9:12 - 9:14
  Nuk është vetëm
  për mardhëniet romantike
 • 9:14 - 9:16
  nuk është vetëm për dhunë.
 • 9:16 - 9:19
  Të kuptuarit e shenjave
  të një lidhje jo të shëndoshë
 • 9:19 - 9:22
  mund të ndihmojnë për të kuptuar
  çdo mardhënie në jetën tënde.
 • 9:22 - 9:26
  Për herë të parë, mund të kuptoni
  pse jeni të zhgenjyer nga shoqëria
 • 9:26 - 9:29
  ose pse çdo fjalim
  me pjesëtarët e familjes
 • 9:29 - 9:32
  të le të dekurajuar dhe me ankth.
 • 9:32 - 9:36
  Mund të filloni të shihni
  si intensiteti dhe xhelozia yte
 • 9:36 - 9:39
  po të shkakton probleme
  me kolegët në punë.
 • 9:39 - 9:42
  Të kuptuarit është
  hapi i parë i përmirësimit,
 • 9:42 - 9:46
  dhe pse nuk mund të i bëni
  mardhëniet e pashëndetshme të shëndetshme
 • 9:46 - 9:48
  disa duhet t'i lësh prapa
 • 9:48 - 9:52
  duhet të e bësh pjesën tënde
  për t'i bërë mardhëniet më të mira.
 • 9:52 - 9:55
  Dhe këtu është lajmi emocionues:
 • 9:55 - 9:57
  Nuk është shkencë raketash.
 • 9:57 - 9:59
  Komunikim i hapur, respekt reciprok,
 • 9:59 - 10:01
  mirësi, durim--
 • 10:01 - 10:05
  mund t'i praktikojmë këto gjëra çdo ditë.
 • 10:05 - 10:08
  Praktikimi do të bëjë ty më të mirë,
 • 10:08 - 10:11
  Duhet të premtoj
  që nuk do të bëjë përfekt.
 • 10:12 - 10:13
  Unë e bëj këtë për mbijetesë
 • 10:13 - 10:16
  çdo ditë mendoj dhe flas
  për mardhëniet e shëndetshme,
 • 10:16 - 10:18
  dhe prap bëj gjëra jo të shëndetshme.
 • 10:18 - 10:21
  Një ditë kur po mundohesha t'i qetësoj
  katër fëmijët e mi
 • 10:21 - 10:24
  kishte grindje, zënka
  dhe ankesa për mëngjesin,
 • 10:24 - 10:26
  Nuk munda t'ia dal.
 • 10:27 - 10:29
  Me një intonacion të lartë,
 • 10:29 - 10:31
  bërtita,
 • 10:31 - 10:33
  ''Të gjithë mbylleni gojën
  dhe bëni çfarë u thash''
 • 10:33 - 10:35
  Ju jeni më të këqinjt!
 • 10:35 - 10:37
  Unë do të heq ekranin dhe ëmbëlsirat
 • 10:37 - 10:40
  dhe çdo gjë tjetër që e shijoni në jetë!''
 • 10:40 - 10:41
  (Qeshje)
 • 10:41 - 10:43
  A është ndokush këtu?
 • 10:43 - 10:45
  (Duartrokitje)
 • 10:45 - 10:49
  Paqëndrueshmëria, nënçmimi.
 • 10:49 - 10:52
  Djali im i madh u kthye nga unë dhe tha
 • 10:52 - 10:56
  ''Nënë, kjo nuk është dashuri''
 • 10:56 - 10:57
  (Qeshje)
 • 10:57 - 11:01
  Për një moment, doja ta vrisja atë
  sepse më shpërqëndroi.
 • 11:01 - 11:02
  Më besoni.
 • 11:02 - 11:04
  Por pastaj mblodha vetën
 • 11:04 - 11:07
  dhe mendova, e dini,
  po ndihem krenare.
 • 11:07 - 11:11
  Ndihem krenare që ai e ka gjet gjuhën
  për të më ndaluar mua.
 • 11:11 - 11:14
  Dua që të gjithë fëmijët e mi
  të kuptojnë kufirin
 • 11:14 - 11:16
  për mënyrën se si po trajtohen
 • 11:16 - 11:19
  dhe të gjejnë gjuhën, të ngrisin zërin
  kur kalon kufiri
 • 11:19 - 11:22
  përkundër pranimit.
 • 11:22 - 11:26
  Për një kohë të gjatë I kemi trajtuar
  mardhëniet si një temë e ndishme
 • 11:26 - 11:29
  shkathtësitë në mardhënie
  janë më të rëndësishmet
 • 11:29 - 11:32
  dhe të vështira për tu bërë.
 • 11:32 - 11:34
  Jo vetëm për të kuptuar
  shenjat jo të shëndetshme
 • 11:34 - 11:38
  Të ndihmon të largosh vrimën
  e lënë nga një mardhënie e pashëndetshme
 • 11:38 - 11:41
  Të kuptosh dhe praktikosh
  artin e të qenurit i shëndetshëm
 • 11:41 - 11:44
  Të ndihmon në çdo aspekt të jetës.
 • 11:45 - 11:47
  Jam plotësisht e bindur
 • 11:47 - 11:50
  perderisa dashuria
  është instinkt dhe emocion,
 • 11:50 - 11:53
  aftësia për të dashur më mirë
  është shkathtësi që ndërtohet
 • 11:53 - 11:54
  dhe përmirësohet me kohën.
 • 11:54 - 11:56
  Faleminderit
 • 11:56 - 12:00
  (Duartrokitje)
タイトル:
Dallimi në mes dashurisë së shëndetshme dhe jo të shëndetshme
話者:
Katie Hood
概説:

Një fjalim mbi të kuptuarit dhe të praktikuarit e artit të mardhënieve të shëndetshme, Katie Hood zbulon pesë shenjat e një mardhënie jo të shëndetshme- me partnerin, me një mik, një pjesëtar të familjes-- dhe ndanë gjërat që mund të i bëni çdo ditë për një dashuri me respekt, mirësi dhe gëzim. ''Pëderisa dashuria është një instinkt dhe emocion, aftësia për të dashur më mirë është një shkathtësi që mund të e ndërtojmë dhe përmirësojmë'' tha ajo.

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
プロジェクト:
TEDTalks
Duration:
12:13

Albanian subtitles

改訂