Return to Video

Зошто се шират гласини за вакцините -- и како повторно да израдиме доверба

 • 0:02 - 0:04
  Јас проучувам гласини.
 • 0:04 - 0:05
  Не озборувања во таблоиди
 • 0:05 - 0:09
  или типот на гласини
  кои уриваат берзи --
 • 0:09 - 0:10
  или зголемуваат --
 • 0:10 - 0:13
  туку типот на гласини
  кои влијаат на вашето здравје...
 • 0:13 - 0:15
  и здравјето на светот.
 • 0:15 - 0:18
  Како јадењето многу лук
 • 0:18 - 0:19
  или пиењето многу вода
 • 0:19 - 0:22
  ќе помогне во заштитата
  против коронавирусот --
 • 0:22 - 0:23
  само ако беше така.
 • 0:24 - 0:27
  Гласините имаат лоша репутација.
 • 0:27 - 0:29
  Ги гледаат не како не-факт,
 • 0:29 - 0:30
  нешто погрешно
 • 0:30 - 0:32
  или „само гласина“.
 • 0:33 - 0:36
  Но јас проучувам гласини со години,
 • 0:36 - 0:39
  и нешто што имам научено
  е дека сите тие имаат приказна,
 • 0:39 - 0:42
  и често, важна приказна.
 • 0:42 - 0:48
  Една од најпотресните и алармантни
  епизоди на гласини што сум ја истражила
 • 0:48 - 0:51
  беше во северна Нигерија.
 • 0:51 - 0:54
  Работев со програмата за светска
  имунизација на УНИЦЕФ.
 • 0:55 - 0:59
  И не беа гласините што
  ми беа толку алармантни;
 • 0:59 - 1:02
  туку нивното глобално влијание.
 • 1:03 - 1:05
  Овие гласини велеа
 • 1:05 - 1:09
  дека вакцината против полио
  е всушност контрацептивно средство.
 • 1:09 - 1:12
  Контролира популации --
 • 1:12 - 1:15
  или можеби предизвикува сида.
 • 1:16 - 1:20
  Не, не, можеби ЦИА ги шпионира
  или ги брои.
 • 1:20 - 1:26
  Мислам, зошто луѓе би тропале
  од една врата на друга
 • 1:26 - 1:29
  со истата вакцина против полио?
 • 1:29 - 1:32
  Кога децата умираа од сипаници
 • 1:32 - 1:35
  никој не доаѓаше со вакцина против тоа.
 • 1:38 - 1:41
  Ова не беше за разбирање на фактите.
 • 1:41 - 1:43
  Ова беше за доверба.
 • 1:43 - 1:45
  Беше за нарушена доверба.
 • 1:45 - 1:48
  Зошто толку многу недоверба?
 • 1:48 - 1:52
  Всушност, не беа мајките тие
  со многу недоверба.
 • 1:52 - 1:54
  Беа локалните лидери,
 • 1:54 - 1:55
  религиозните лидери,
 • 1:55 - 1:57
  локалните политички лидери.
 • 1:57 - 2:00
  Беше гувернерот на државата Кано
 • 2:00 - 2:02
  кој реши да го бојкотира
 • 2:02 - 2:07
  целиот труд за искоренување
  на полио во таа држава...
 • 2:07 - 2:10
  околу 11 месеци.
 • 2:10 - 2:12
  Зошто толку многу недоверба?
 • 2:12 - 2:15
  Па, беше 2003.
 • 2:15 - 2:18
  Две години по 9/11.
 • 2:18 - 2:22
  И тие беа убедени дека западот,
 • 2:22 - 2:24
  впрочем, САД,
 • 2:24 - 2:26
  се во војна со муслиманите.
 • 2:26 - 2:28
  И знаеја дека западот,
 • 2:28 - 2:31
  впрочем, САД,
 • 2:31 - 2:32
  беше голем поддржувач --
 • 2:32 - 2:34
  и финансиер --
 • 2:34 - 2:37
  на иницијативата за светско
  искоренување на полио.
 • 2:37 - 2:38
  Си ги имаа своите причини.
 • 2:40 - 2:43
  Недостатокот на доверба,
 • 2:43 - 2:46
  тие „гласина или две“,
 • 2:46 - 2:52
  ја чинеше таа програма за искоренување
  на полио 500 милиони долари
 • 2:52 - 2:54
  за да го ресетира часовникот,
 • 2:54 - 2:58
  за да го врати напредокот
  изгубен за тие 11 месеци
 • 2:58 - 2:59
  и понатаму.
 • 2:59 - 3:06
  Нигериската нишка на овој вирус
  патуваше во преку 20 држави,
 • 3:06 - 3:07
  сѐ до Индонезија.
 • 3:09 - 3:11
  Цената на гласината.
 • 3:12 - 3:16
  Нигериската епизода беше
  една од многуте што ги истражував
 • 3:16 - 3:17
  кога бев со УНИЦЕФ
 • 3:17 - 3:22
  ја добив титулата „директорка на
  одделот за пожари во УНИЦЕФ“.
 • 3:23 - 3:24
  (Се смее)
 • 3:24 - 3:28
  Ние -- тогаш сфативме
  дека немавме доволно време.
 • 3:28 - 3:32
  Бев премногу зафатени со гаснење на
  пожари и немав многу време да сфатам
 • 3:32 - 3:36
  што ги движи
  поединечните епизоди,
 • 3:36 - 3:41
  и зошто постои и епидемија
  низ светот.
 • 3:41 - 3:45
  Го напуштив УНИЦЕФ и се вратив на
  истражување --
 • 3:45 - 3:47
  применето истражување --
 • 3:47 - 3:54
  и во 2010 го создадов т.н
  „Проект на доверба во вакцини“
 • 3:54 - 3:58
  при Лондонското училиште за
  хигиена и тропска медицина.
 • 3:58 - 4:01
  Свикав антрополози,
  епидемиолози,
 • 4:01 - 4:03
  психолози,
 • 4:03 - 4:06
  специјалисти за дигитална медија,
 • 4:06 - 4:08
  и математички моделари.
 • 4:08 - 4:11
  Си направивме задача
 • 4:11 - 4:15
  да истражиме историски епизоди на гласини
 • 4:15 - 4:17
  и нивното влијание,
 • 4:17 - 4:21
  откривајќи кои биле
  нивните први сигнали,
 • 4:21 - 4:23
  кои биле поттикнувачките фактори
 • 4:23 - 4:25
  и влијанијата,
 • 4:25 - 4:26
  како добиле замав,
 • 4:26 - 4:30
  за да можеме да разбереме
  што треба да бараме,
 • 4:30 - 4:32
  како да им помогнеме на властите
 • 4:32 - 4:37
  и на имунизациските програми
  да бидат поефикасни
 • 4:37 - 4:40
  при првите знаци на проблемите.
 • 4:40 - 4:43
  Тоа беше систем на рано предупредување.
 • 4:43 - 4:47
  Во 2015, направивме индекс
  на доверба во вакцини.
 • 4:47 - 4:54
  Тоа беше анкета која проба да истражи до
  кој степен луѓето се согласуваат
 • 4:54 - 4:57
  или не се согласуваат за значењето
  на вакцините.
 • 4:57 - 4:59
  дали се безбедни, ефективни --
 • 4:59 - 5:00
  ефикасни --
 • 5:00 - 5:04
  и усогласени со религиските убедувања.
 • 5:04 - 5:08
  Го пробавме ова со повеќе
  стотици илјади луѓе низ светот,
 • 5:08 - 5:14
  обидувајќи се да ја разбереме
  сигурноста и довербата,
 • 5:14 - 5:20
  но исто така, поважно, да видиме
  какао таа доверба се движи
 • 5:20 - 5:23
  затоа што сакаме да видиме
  кога почнува да се намалува,
 • 5:23 - 5:26
  за да можеме да реагираме,
 • 5:26 - 5:30
  да стигнеме пред да има
  криза како таа во Нигерија.
 • 5:32 - 5:37
  Поставивме и 24/7 онлајн и медиумски
  мониторинг низ светот --
 • 5:37 - 5:38
  на повеќе јазици --
 • 5:38 - 5:43
  слушајќи што се случува
  во разговорите за вакцини,
 • 5:43 - 5:47
  се обидовме да ја откриеме грижата
  пред време или да го промениме мислењето
 • 5:47 - 5:49
  на кои треба да обрнеме внимание.
 • 5:49 - 5:54
  Создадовме еко-систем
  на различен тип информации
 • 5:54 - 5:56
  за да пробаме да сфатиме:
 • 5:56 - 6:00
  што мисли јавноста
  и како можеме да се ангажираме?
 • 6:00 - 6:02
  Баравме рани сигнали.
 • 6:02 - 6:03
  Кога наидуваме на некој,
 • 6:03 - 6:07
  имаме глобална мрежа на соработници
  во голем број држави
 • 6:07 - 6:10
  со локални известувачи
  во средините
 • 6:10 - 6:11
  кои се обидуваат да разберат --
 • 6:12 - 6:14
  дали е ова сигнална дезинформација,
 • 6:14 - 6:17
  или нешто што тлее
  за кое треба да знаеме?
 • 6:17 - 6:19
  Во Лондон, имаме поголема слика.
 • 6:19 - 6:24
  Гледаме рој на гласини,
  кои не патуваат само локално,
 • 6:24 - 6:25
  туку преминуваат низ држави.
 • 6:25 - 6:29
  Сме гледале како скокаат
  од Јапонија до Колумбија,
 • 6:29 - 6:31
  низ Европа и пошироко.
 • 6:31 - 6:32
  Се движат.
 • 6:32 - 6:36
  Живееме во хиперповрзана средина.
 • 6:36 - 6:39
  Една од работите
  која ни беше фасцинантна,
 • 6:39 - 6:41
  а научивме многу
  во последните 10 години --
 • 6:41 - 6:44
  ова е нашата 10 годишнина,
 • 6:44 - 6:47
  ова не започна вчера,
  овој проблем со гласини --
 • 6:47 - 6:48
  и една од работите што ги научивме
 • 6:48 - 6:51
  е во нашиот глобален мониторинг,
 • 6:51 - 6:55
  дека Европа е најскептичниот
  регион во светот.
 • 6:55 - 6:57
  Всушност, Франција ја освои наградата.
 • 6:58 - 6:59
  (Смеа)
 • 6:59 - 7:00
  До сега.
 • 7:00 - 7:04
  И всушност некои од тие гласини
  патувале до други делови од светот.
 • 7:05 - 7:07
  Но пробуваме да ја сфатиме Европа.
 • 7:07 - 7:09
  Хмм. Зошто Европа?
 • 7:09 - 7:11
  Мислев дека САД беше навистина --
 • 7:11 - 7:13
  имаше најмногу скептицизам,
 • 7:13 - 7:15
  но човече, колку не бев во право.
 • 7:15 - 7:18
  Како политички научник,
  колега со кој работиме,
 • 7:18 - 7:20
  Џон Кенеди,
 • 7:20 - 7:24
  тој ни ги зеде податоците
  од 28 европски држави
 • 7:24 - 7:26
  и ги разгледа
 • 7:26 - 7:28
  и ги поврза со
  анкети за политички мислења.
 • 7:29 - 7:31
  И што најде?
 • 7:31 - 7:37
  Најде дека луѓето кои би гласале
  за популистичка партија,
 • 7:37 - 7:41
  се истите тие кои цврсто
  не би се согласиле
 • 7:41 - 7:44
  дека вакцините се важни,
  безбедни или ефективни.
 • 7:44 - 7:46
  Што научивме?
 • 7:46 - 7:51
  Вакцините не можат да ги избегнат
  политичките и социјалните превирања
 • 7:51 - 7:53
  кои ги опкружуваат.
 • 7:53 - 7:58
  Научниците не беа подготвени
  за овој бран на сомнежи,
 • 7:58 - 8:01
  прашања и недоверба.
 • 8:01 - 8:06
  Што -- зошто вакцините
  се толку зрели за отпор?
 • 8:06 - 8:08
  Па, откривме мноштво работи,
 • 8:08 - 8:09
  но една:
 • 8:09 - 8:12
  тие се посредувани од власта
 • 8:12 - 8:18
  која бара, регулира
  и понекогаш препорачува вакцини --
 • 8:18 - 8:21
  или често препорачува
  а понекогаш бара.
 • 8:22 - 8:24
  Со вакцините се прават големи бизниси,
 • 8:24 - 8:28
  и ниедна институција,
  власт или голем бизнис
 • 8:28 - 8:31
  не е високо на скалата
  на доверба деновиве.
 • 8:31 - 8:35
  Има научници кои
  откриваат и развиваат вакцини,
 • 8:35 - 8:37
  и тие се доста елитни
 • 8:37 - 8:39
  и недостапни за пошироката јавност,
 • 8:39 - 8:42
  барем за јазикот кој го говорат.
 • 8:43 - 8:48
  Трето, ние сме во хиперповрзана
  средина со социјални мрежи деновиве,
 • 8:48 - 8:51
  и луѓето можат да ги споделат
  нивните непрецизни гледишта,
 • 8:51 - 8:55
  грижи, анксиозности и ставови
 • 8:55 - 8:59
  и да најдат многу луѓе
  кои размислуваат на ист начин,
 • 8:59 - 9:05
  и мислат дека нивните грижи
  се вредни за да им се посвети внимание.
 • 9:05 - 9:06
  И конечно,
 • 9:06 - 9:11
  вакцините го допираат секој
  живот на планетава.
 • 9:11 - 9:13
  Која друга здравствена интервенција,
 • 9:13 - 9:16
  освен водата,
 • 9:16 - 9:19
  го допира секој живот?
 • 9:19 - 9:22
  Па, ако барате нешто
  да нарушите,
 • 9:22 - 9:24
  тоа е совршената сцена.
 • 9:25 - 9:29
  Можеби една од причините
  поради која треба повеќе внимание
 • 9:29 - 9:33
  и реизградба на доверба во проблемите.
 • 9:33 - 9:36
  Луѓето поставуваат секакви прашања.
 • 9:36 - 9:38
  Прашуваат,
 • 9:38 - 9:40
  зошто се вакцините --
 • 9:40 - 9:44
  и овие тработи за кои слушаме
  на социјалните мрежи --
 • 9:44 - 9:50
  зошто не може моето дете
  да има персонализиран календар на вакцини?
 • 9:50 - 9:53
  Која е мудроста на толку многу вакцини?
 • 9:54 - 9:58
  Што се случува со сите тие
  состојки и презервативи?
 • 9:58 - 10:00
  Ова не се луди луѓе,
 • 10:00 - 10:02
  ова не се неедуцирани;
 • 10:02 - 10:04
  ова се загрижени мајки.
 • 10:05 - 10:10
  Но некои ми пријдоа и рекоа:
  „Се чувстуваме игнорирано,
 • 10:10 - 10:14
  се чувствуваме осудено ако
  поставиме прашање,
 • 10:14 - 10:15
  и дури се чувствуваме отуѓено
 • 10:15 - 10:19
  дека можеби сме дел од некоја
  група која е против вакцини.
 • 10:20 - 10:23
  Па, мораме да слушаме.
 • 10:23 - 10:25
  И можеби затоа минатата година,
 • 10:25 - 10:27
  едно истражување откри
 • 10:27 - 10:31
  дека во 6 месеци во 2019,
 • 10:33 - 10:35
  онлајн --
 • 10:35 - 10:36
  ова беше со илјадници --
 • 10:36 - 10:40
  100 милиони различни корисници
  на социјалните мрежи --
 • 10:40 - 10:46
  иако бројките на индивидуите
  кои се изразиле во онлајн групите,
 • 10:46 - 10:47
  дека се позитивни,
 • 10:47 - 10:49
  како група,
 • 10:49 - 10:51
  и оние кои беа најнегативни
 • 10:51 - 10:55
  ги регрутираа
  разговорите во средината
 • 10:55 - 11:00
  кои беа неодлучни дали
  сакаат или не саат да се вакцинираат.
 • 11:00 - 11:01
  Високо негативните --
 • 11:01 - 11:04
  оние што ги викаме
  антиваксерски групи --
 • 11:04 - 11:06
  ги регрутираа неодлучните
 • 11:06 - 11:11
  со брзина од 500 проценти побрза
 • 11:11 - 11:14
  од групите на проваксери.
 • 11:14 - 11:17
  500 проценти побрзо.
 • 11:17 - 11:19
  Тие беа повеќе пргави,
  повеќе активни
 • 11:19 - 11:21
  и тие слушаа.
 • 11:21 - 11:24
  Многу луѓе веруваат дека
  вакцините се добри
 • 11:24 - 11:26
  и веруваат во нивната важност.
 • 11:26 - 11:29
  Но тоа верување е под напад.
 • 11:29 - 11:34
  Ние треба да градиме повеќе
  можности за разговор.
 • 11:34 - 11:36
  И има начини да се направи тоа.
 • 11:36 - 11:38
  Не е лесно за некои
  медицински стручњаци
 • 11:38 - 11:42
  да имаат разговори кога
  нивниот авторитет е под знак прашалник.
 • 11:42 - 11:44
  Не е пријатно.
 • 11:44 - 11:48
  И тие се многу зафатени
  да ги слушаат сите овие прашања.
 • 11:48 - 11:50
  Но треба да направиме нешто
  во врска со тоа,
 • 11:50 - 11:54
  затоа што губиме многу
  загрижени родители
 • 11:54 - 11:57
  кои само сакаат разговор.
 • 11:57 - 12:02
  Треба да тренираме волонтери
  да седат во чекални,
 • 12:02 - 12:04
  да бидат на телефонски линии,
 • 12:04 - 12:06
  да имаат онлајн форуми за разговор,
 • 12:06 - 12:08
  да имаат копчиња за разговор.
 • 12:08 - 12:11
  Кај младите деца,
  младите деца во училиште,
 • 12:11 - 12:14
  да ги учат за имунилошкиот систем
 • 12:14 - 12:15
  и да ги учат дека всушност,
 • 12:16 - 12:18
  знаеш за таа вакцина
  што ја доби твојот помал брат?
 • 12:18 - 12:23
  Па, го поттикна твојот
  природен имунолошки систем.
 • 12:23 - 12:26
  Тоа е одлична работа и еве зошто.
 • 12:27 - 12:29
  Треба да ја изградиме таа сигурност;
 • 12:29 - 12:31
  треба да слушаме.
 • 12:32 - 12:35
  И покрај сите прашања --
 • 12:35 - 12:37
  а има многу од нив --
 • 12:37 - 12:40
  Слушам повеќе од голем
  број на луѓе --
 • 12:41 - 12:42
  јас сум оптимист.
 • 12:42 - 12:47
  И мојот оптимизам е со
  помладата генерација.
 • 12:47 - 12:53
  Помладата генерација
  стануваат сѐ повеќе свесни
 • 12:53 - 12:55
  за ризиците на социјалните мрежи,
 • 12:55 - 12:57
  лажните вести,
 • 12:57 - 12:58
  лажните идентитети,
 • 13:00 - 13:03
  и ја прифаќаат науката.
 • 13:03 - 13:08
  Некои од нив се групи на деца
  чии мајки не дозволуваат вакцинирање.
 • 13:10 - 13:13
  Минатата пролет, во 2019,
 • 13:13 - 13:17
  18 -годишниот Итан Линденбергер
 • 13:17 - 13:20
  беше на Редит да објави нешто.
 • 13:22 - 13:25
  „Мајка ми не верува во вакцини.
 • 13:25 - 13:27
  Се сомнева дека создаваат аутизам.
 • 13:27 - 13:30
  Всушност, длабоко верува во тоа.
 • 13:30 - 13:32
  Но, јас имам 18 години.
 • 13:32 - 13:34
  Учам во четврта година средно.
 • 13:34 - 13:36
  Можам да возам автомобил, да гласам,
 • 13:36 - 13:39
  и можам сам да одам да се вакцинирам.
 • 13:39 - 13:41
  Може некој да ми каже каде да одам?“
 • 13:41 - 13:44
  Објавата стана вирална.
 • 13:44 - 13:48
  Започна да создава
  цело младинско движење.
 • 13:49 - 13:52
  Го гледав Итан како зборува
  на конференција,
 • 13:52 - 13:56
  Глобалниот вакцинален собир
  во ЕУ минатата есен.
 • 13:56 - 13:58
  Зборуваше елоквентно,
 • 13:58 - 14:00
  и јас бев импресионирана,
 • 14:00 - 14:02
  пред целиот форум.
 • 14:03 - 14:05
  Ја раскажа својата приказна,
 • 14:05 - 14:06
  и потоа кажа рече:
 • 14:06 - 14:10
  „Знаете, сите зборуваат за
  дезинформации,
 • 14:10 - 14:14
  но сакам да ви кажам за различен
  тип дезинформација,
 • 14:14 - 14:19
  и тоа е дезинформација која вели
  дека луѓе како мајка ми,
 • 14:19 - 14:21
  која е мајка која ме сака,
 • 14:21 - 14:26
  е лоша личност
  затоа што не ми дава да се вакцинирам.
 • 14:26 - 14:31
  Па, сакам да ви кажам дека
  таа не ми даде да се вакцинирам,
 • 14:31 - 14:33
  затоа што ме сака
 • 14:33 - 14:38
  и затоа што веруваше
  дека тоа беше најдоброто за мене.
 • 14:38 - 14:39
  Јас размислувам поинаку
 • 14:39 - 14:42
  и никогаш нема да го
  сменам нејзинот мислење,
 • 14:42 - 14:44
  но таа не е лош човек.“
 • 14:45 - 14:48
  Ова беше пораката од тинејџерот.
 • 14:48 - 14:52
  Емпатија, љубезност и разбирање.
 • 14:53 - 14:57
  Имаме изобилство од
  научни информации
 • 14:57 - 14:59
  кои демантираат лажни гласини.
 • 15:00 - 15:02
  Тоа не е нашиот проблем.
 • 15:02 - 15:04
  Имаме проблем со врските,
 • 15:04 - 15:06
  не со дезинформациите.
 • 15:06 - 15:09
  Дезинформација е симптом,
 • 15:09 - 15:11
  не е причина.
 • 15:11 - 15:13
  Ако луѓето веруваат,
 • 15:13 - 15:17
  ќе се справат со мал ризик,
  а ќе спречат уште поголем.
 • 15:17 - 15:21
  Единственото нешто кое
  го сакам и за кое се надевам
 • 15:21 - 15:25
  е дека ние како медицинска
  и здравствена заедница
 • 15:25 - 15:29
  ја имаме моралната храброст и скромност
 • 15:29 - 15:31
  продуктивно да се ангажираме,
 • 15:31 - 15:33
  како Итан,
 • 15:33 - 15:36
  со тие кои не се согласуваат со нас.
 • 15:36 - 15:37
  Се надевам.
 • 15:37 - 15:38
  Ви благодарам.
 • 15:38 - 15:40
  (Аплауз и поздрави)
Cím:
Зошто се шират гласини за вакцините -- и како повторно да израдиме доверба
Speaker:
Хајди Ларсон
Leírás:

Зошто луѓето не веруваат на вакцините? Антропологот Хајди Ларсон истражува како медицинските гласини создаваат, шират и потпалуваат отпор кон вакцините ширум светот. Иако вакцините не можат да ги избегнат „политичките и социјалните турбуленции“ што ги опкружуваат, вели таа, првиот чекор за запирање на ширењето на болеста е да разговарате со луѓето, да слушате и да градите доверба.

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
Projekt:
TEDTalks
Duration:
15:54

Macedonian subtitles

Felülvizsgálatok