Retourner vers la vidéo

Податочна Детоксикација: Компјутери | Фајерфокс

 • 0:00 - 0:02
  - [Наратор] Ние сакаме компјутери,
 • 0:02 - 0:04
  од нашите таблети, до нашите лаптопи,
 • 0:04 - 0:06
  не можеме да им се изнагледаме.
 • 0:06 - 0:08
  Но дали некогаш размислуваш
 • 0:08 - 0:10
  колку се твоите лични информации безбедни
 • 0:10 - 0:12
  додека ги користиш твоите уреди?
 • 0:12 - 0:14
  Тоа ние го мислевме, без судење.
 • 0:14 - 0:17
  Еве четири лесни работи што можеш
  да ги направиш денес
 • 0:17 - 0:18
  за да бидеш побезбеден онлајн.
 • 0:18 - 0:19
  Прво,
 • 0:19 - 0:22
  време е да го исчистиш имејл налогот.
 • 0:22 - 0:24
  Тој скен од пасошот од последното
  патување надвор
 • 0:24 - 0:25
  или сметката за телефон
 • 0:25 - 0:27
  се важни информации
 • 0:27 - 0:30
  кои овозможуваат некој
  да ти го украде идентитетот.
 • 0:30 - 0:31
  Испразни го сандачето.
 • 0:31 - 0:33
  Ако сакаш да чуваш нешто,
 • 0:33 - 0:34
  симни го на компјутерот
 • 0:34 - 0:36
  и избриши го од налогот.
 • 0:36 - 0:38
  Не заборавај да ја испразниш и кантата.
 • 0:38 - 0:42
  Следно, омилената тема
  на сите, лозинки.
 • 0:42 - 0:44
  Разгледај ги сите твои налози
 • 0:44 - 0:46
  и почни да ги чистиш лозинките.
 • 0:46 - 0:50
  Додавање на 1 или извичник
  на твојата стара веродостојна лозинка
 • 0:50 - 0:52
  не е повеќе доволно.
 • 0:52 - 0:54
  Надогради ги лозинките
  да бидат потешки за хакирање
 • 0:54 - 0:57
  односно долги, уникатни и случајни.
 • 0:57 - 0:59
  Ако тоа звучи како многу,
 • 0:59 - 1:02
  набави си менаџер на лозинки,
  како Фајерфокс Локуајз.
 • 1:02 - 1:03
  И само така, бум,
 • 1:03 - 1:06
  кажи збогум на копчето
  „Ја заборавив лозинката“.
 • 1:06 - 1:08
  Откако ги заштити налозите,
 • 1:08 - 1:10
  надграфи го софтверот.
 • 1:10 - 1:12
  Стискањето на „потсети ме утре“
 • 1:12 - 1:14
  нема да ги избрише досадните прозорчиња,
 • 1:14 - 1:16
  знаете кои сте.
 • 1:16 - 1:19
  Плус, надградување на твојот
  софтвер, оперативен систем,
 • 1:19 - 1:22
  и прелистувач те штити од
  вируси и мализиоцен софтвер.
 • 1:22 - 1:24
  Про совет, префрли се на прелистувач
 • 1:24 - 1:26
  што ти ја чува приватноста.
 • 1:26 - 1:28
  Од твојот лаптоп, па до твојот телефон
 • 1:28 - 1:32
  Фајерфокс те штити
  од дефолт љубопитни огласувачи.
 • 1:32 - 1:34
  Како што се движиме од еден во друг екран,
 • 1:34 - 1:37
  малку детокс игра огромна улога
 • 1:37 - 1:41
  во одржување на здравјето на нашите
  уреди и безбедноста на нашите информации.
Titre:
Податочна Детоксикација: Компјутери | Фајерфокс
Description:

Љубовта кон твојот компјутер и твојот лична приватност не се исклучуваат меѓусебно. Еве четири лесни начини да останеш безбеден на твоите омилени уреди.

Добиј повеќе совети за Фајерфокс Фронтиер: https://blog.mozilla.org/firefox/data-detox-computer/

Преземи го Фајерфокс на http://www.firefox.com
Претплати се на Фајерфокс на Јутуб на http://www.youtube.com/firefox
Следи го Фајерфокс на Твитер на http://www.twitter.com/firefox
Следи го Фајерфокс на Инстаграм на http://www.instagram.com/firefox

plus » « moins
Langue de la vidéo:
English
Équipe:
Mozilla
Projet :
Privacy & Policy
Durée:
01:45

sous-titres en Macedonian

Révisions Comparer les révisions