YouTube

Got a YouTube account?

New: enable viewer-created translations and captions on your YouTube channel!

Albanian subtitles

← How did plants change our planet? | California Academy of Sciences

Get Embed Code
32 Languages

Showing Revision 1 created 02/12/2020 by Lea Noberdaliu.

 1. (muzikë)
 2. Sot, puna ime është e lehtë.
 3. Do të ju tregoj për gjërat e mia të
  preferuara në botë, bimët,
 4. bimët e para të tokës,
  për të qenë i përpiktë
 5. Ështe histori e mrekullueshme
 6. se si me kohë bimët e vogla
  u rritën në bimë më komplekse
 7. që faktikisht ndryshuan botën.
 8. Le të rikthehemi miliona
  dhe miliona vite.
 9. Nuk do të shohim dinosaurë, më falni.
 10. Ne do të shkojmë më përpara
  në kohë, në periudhën e bimëve të para.
 11. Unë nuk do të doja të jetoja këtu,
  por kush do të dëshironte?
 12. Këto bimë.
 13. Bimët e para në tokë ishin të vogla.
 14. Nuk kishin rrënjë
  ose një sistem vaskular.
 15. Bimët përdorin rrënjët
  për të marrë ujin nga dheu.
 16. Për shkak se këto bimë
  nuk kishin rrënjë,
 17. duhet të jetonin
  më afër ujit,
 18. siç janë lumenjtë dhe pellgjet.
 19. Sistemi vaskular është si
  uji dhe nutrientët lëvizin në bimë.
 20. Pa këtë punë hidraulike,
  bimët nuk mund të rriten aq shumë,
 21. sepse disa pjesë nuk do të marrin ujë.
 22. Bimët e para ishin të ngjajshme me myshqet
  dhe hepatikët që shohim sot.
 23. As ato nuk kishin
  rrënjë të vërtetë.
 24. Kështu që, pas miliona viteve,
  bimët zhvillojnë rrënjët dhe bartjen.
 25. Rrënja i mundëson ata të
  marrin ujin në tokë,
 26. i ndihmon të largohen nga
  vendet me shumë lagështi.
 27. Me gype për të bartur ujin deri
  në kërcell,
 28. bimët mund të rriten të gjata e të gjata
 29. duke filluar për të konkuruar
  me njëra tjetrën për dritë.
 30. Dhe kjo është pjesa kur historia
  me të vërtetë bëhet interesante.
 31. Në momentin kur bimët zhvillojnë rrënjët,
 32. ato fizikisht dhe kimikisht ndryshojnë
  sipërfaqen e planetit tonë.
 33. Fillimisht ato krijojnë dhe.
 34. Rrënjët depërtojnë në pjesën e jashtme
  të shkëmbinjëve në sipërfaqe,
 35. duke u rritur më shumë,
 36. ato zbërthejnë gurët
  në pjesë më të vogla.
 37. Rrënjët gjithashtu përdorin
  dioksidin e karbonit për të prodhuar acid,
 38. që e zbërthen edhe më shumë gurin.
 39. Në fund, kur bimët vdesin dhe shkatërrohen
  ato shtojnë lëndët ushqyese,
 40. duke e bërë dheun shumë më të pasur.
 41. Por kjo nuk është e vetmja gjë që
  këto bimë po bëjnë,
 42. ato gjithashtu ndikojnë në klimë.
 43. Bimët marrin dioksidin e karbonit
  nga atmosfera.
 44. Përmes fotosintezës, bimët
  përdorin dritën nga dielli
 45. për të shndërruar dioksidin e karbonit
  dhe ujin në sheqer dhe oksigjen.
 46. Ato lirojnë përsëri oksigjenin
  në atmosferë,
 47. por përdorin energjinë
  e sheqerit për rritje.
 48. Shumë sheqer bëhet material i gjallë
 49. që formon strukturën e bimës,