YouTube

Got a YouTube account?

New: enable viewer-created translations and captions on your YouTube channel!

Albanian subtitles

← SI shteti të përgjon ty: Mbikqyrja e NSA-së

Get Embed Code
42 Languages

Subtitles translated from English Showing Revision 3 created 11/17/2013 by Etrit Adami.

 1. Shteti po monitoron telefonatat private
 2. fëmijët e tu dhe telefonatat private të femijëve të mi dhe përgjojnë ata që janë të lidhur .
 3. Këtë Qershor ne mësuam që jetët tona private nuk janë më private.
 4. Shteti Amerikan në mënyrë të fshehtë ështe duke përgjuar e-mail
 5. blerjet, sms, vendodhjen dhe telefonatat e njerëzve në të gjithë botën.
 6. Ed Rooney, Ed Jam George Peterson...
 7. Me emra të koduar si PRISM dhe XKEYSCORE,
 8. kjo platformë e monitorimit të programeve
 9. është vetëm një pjesë e sistemit kaq të madh të survejimit në histori.
 10. Ky sistem survejimi është ilegal dhe operon in sekret të plotë.
 11. Nën sistem , shteti mud të di se ku ke qënë,
 12. ku je , dhe ku do të shkosh .
 13. Programi i njohur vetëm pasi Edward Snowden një ish kontraktor i NSA
 14. nxorri disa dokumente detajuese me një koleksion të dhënash.
 15. Gjeta informacion burra, diçka e re do të dali në dritë.
 16. Presidenti , NSA-ja dhe avokatët e tyre u përpoqën të shmangin këtë shkelje publike.
 17. duke shtrumëruar faktet dhe duke keqinformuar rreth procesit public.
 18. Gjykatat Amerikane asnjëhere nuk kanë lejuar qeverinë të drejtoje një program spiunimi të kësaj shkalle.
 19. Pra si ndosdhi?
 20. Pra, ta marrim shtruar, për një minutë.
 21. Themeluesit të Amerikës e urrenin mbikqyrjen Britanike dhe kërkimet pa arsye dhe konfiskim.
 22. Çështja këtu është pavarsia.
 23. Të kuptosh që privatësia ishte o domosdoshme për më tepër
  çdo e drejtë bazë e kushtetutës tonë ,
 24. që ata e themeluan në amendamentine katërt.
 25. Amendamenti i katërt është për të pranadaluar shetitn që të spiunojë ose të kërkojë informacion personal mbi ty.
 26. përderisa ata kanë një arsye të mirë të besojnë që një krim mund të ndodhë.
 27. Është e gjitha aty të zëzë në të bardhë, e qartë dhe kristal.
 28. Duke përdorur NSA-në shteti Amerikan është duke shkelur ligjin më të lartë of shtetit, Kushtetutën.
 29. Përgjimim i shtetit ka ka ekzistuar për dekada,por gjërat u përshkallëzuan për keq në 2001
 30. kur Kongresi Amrikan Miratoi Aktin Patriotik
 31. dukei dhënë gjykatave sekreteFISA më shumë autoritet për kërkeson e mbikqyrjes në shkallë më të madhe.
 32. Në vend që të lëshonin një mandat për një person të dyshuar për krime
 33. shteti tashmë mund të kërkonte një listë në të gjerë personash.
 34. Edhe ata që nuk ishin të dyshuar për aktivitet kriminal.
 35. Gjykatat e FISA nuk i kërkohet të demaskojnë çfarë urdhrash gjykata aprovon
 36. dhe prova shtesë nuk është e nevojshme.
 37. Nga viti 1789 kerkesa për autorizim , njëherë është tërhequr nga shteti.
 38. Të gjitha të tjerat janë aprovuar
 39. Është një vulë gome
 40. E gjitha kjo është e mbrojtur nga fshehtësia me asnjë sistem që ta kontrollojë apo ta balancojë.
 41. N.q.s NSA-ja kërkon info për ty e bazuar në atë çka lexon apo atë faqë interneti që ti klikon
 42. ti kurrë nuk do jesh në gjendje te dish apo ta ndalosh atë pa ditur se kush je.
 43. Programe si PRISM, e injorojnë komplet qëllimin e mandatit
 44. ndërsa kërkojnë të punojnë për ligjin.
 45. Shteti Amerikan e ka kthyer internetin që ne e donim aq shumë në atë dicka që nuk ishte menduar ndonjeherë të ishte
 46. një vegël për të përgjuar këdo.
 47. Ky është problemi më kryesor.
 48. Përmes këtyre gjykatave sekrete dhe interpretimit sekret të ligjeve,
 49. Agjentët e Qeverisë Amerikane munden ilegalisht të gjurmojnë një përdorues interneti të bazuar në gjëra si fjalë kyçe,
 50. Analistët të ciltë e përdorin sistemin për një faqe hyrëse tek Fort Mead,
 51. në një përzgjedhje ose terma kërkomo që janë projektuar për të prodhuar të paktën 51% besueshmëri
 52. në një shënjester të huaj.
 53. Të dhënat jane mbledhur me vite në faqet më të frekuentura
 54. gmail, facebook , yahoo dhe të tjera
 55. Janë 1000 fjalët që shteti monitoron
 56. Fjalë si "marjuana"
 57. Pothuase çdo e-mail që ti dërgon
 58. mund të monitorohet.
 59. Këto mënyra të ndjekjes mund të të bëjnë ty të mendosh për një sekondë kushedi çfarë mund të thuash.
 60. Prandaj spiunimi është jo kushtetues.
 61. Abuzimet janë të pa shmangshme dhe monitorimi të dhënave janë tashmë duke ndodhur.
 62. Duke spiunuar përdorimin e internetit i jep shtetit fuqinë mbi jetët tona.
 63. Çfarë ndodh sikur të lejosh të lirë çdo gjë, se të lësh shtypin të lirë
 64. kur çdo njeri është ne mbikqyrje të vazdueshme edhe në momentet më intime.
 65. Ekspertët e mbikqyrjes , privatësisë dhe inteligjencës janë dokort për një gjë.
 66. NSA-ja, Presidentët Bush dhe Obama dhe gjykatat e tyre të fshehta janë
 67. duke interpretuar ligje të shumfishta në një mënyrë që shumica e Amrikanëve do ta gjenin shokues.
 68. Kjo po lejon një mënyrë të përgjimit dhe konservimit
 69. që Kushtetuta nuk ishte e thënë ta lejonte.
 70. Këto programe thyejnë ligjin.
 71. Ato janë në kundërshtim me amendamentin e katërt dhe ata na privojnë privatësinë tonë.
 72. Kushtetua Amerikane është shkruar për të parandaluar programet e përgjimit si PRISM.
 73. Na nglelet ne të kërkojmë që kotë ide të mos mbështeten.
 74. Na ndihmon ne të ndalojmë NSA, për të kthyer Kushtetutën dhe të lejojë botën e lirë.