YouTube

Got a YouTube account?

New: enable viewer-created translations and captions on your YouTube channel!

Macedonian subtitles

← Како владата ве следи: НСА надзор

Get Embed Code
42 Languages

Subtitles translated from English Showing Revision 1 created 10/31/2013 by zakovski2.

 1. Владата ги надгледува приватните телефонски разговори
 2. на вашите и на моите деца приватни телефонски разговори и следи кои се нивните познајници
 3. Овој јуни научивме дека нашите приватни животи не се повеќе приватни
 4. Владата на САД тајно ги следи и-мејлите
 5. набавки, текстовни пораки, локација и телефонски повици на луѓе во целиот свет.
 6. Ед Руни, Ед? Овде Џорџ Петерсон...
 7. Со кодни имиња како ПРИЗМА и ИКСГЛАВЕНПОГОДОК,
 8. оваа мрежа на набљудувачки програми
 9. е само еден дел од најголемиот набљудувачки систем во историјата.
 10. Овој отворен надгледувачки систем е нелегален и оперира во целосна тајност.
 11. Со системот, владата може да знае каде сте биле,
 12. каде сте, и каде одите.
 13. Програмата беше откриена само кога поранешен НСА контрактор Едвард Сноуден
 14. издал документи опишувајќи детално обемната податочна колекција.
 15. Имам информација човеку, ново с...е се појави.
 16. Претседателот, НСА и нивните правници пробаа да го отргнат јавниот бес
 17. со искривување на фактите и наведување на јавноста за процесот
 18. Судовите во САД никогаш не дозволија владата да води шпионирачка програма од овој обем.
 19. Значи како се случи ова?
 20. Во ред, да направиме чекор наназад, за малку.
 21. Основачите на Америка го мразеле угнетувачкото британско набљудување и неразумните претреси и заплени.
 22. прашањето овде е независноста.
 23. Да се разбере дека приватноста беше потребна за речиси секое основно право во нашиот устав,
 24. тие го воспоставиле четвртиот амандман.
 25. Четвртиот амандман постои за да се спречи владата во следење или пребарување на твојата лична информација,
 26. освен ако имаат добра причина да веруваат дека се случува криминал.
 27. Тоа е се црно и бело, јасно и кристално.
 28. Користејќи ја НСА владата на САД го прекршува највисокиот закон на земјата, уставот.
 29. Владиното набљудување траеше со декади, но работите станаа многу полоши во 2001,
 30. кога конгресот на САД го донесоа Патриотскиот акт,
 31. давајќи им на тајните ФИСА судови поголем авторитет да доделуваат набљудувачки барања во поголем опсег.
 32. Наместо да добива налог за поединечна личност осомничена за криминал
 33. владата би можела сега да пребарува голема листа на личности.
 34. дури и оние без сомнеж на криминална активност.
 35. На ФИСА судовите не се бара да откријат кои судски налози се одобрени
 36. и поддржувачки доказ не е потребен.
 37. Од 1789 барања за авторизација, едно беше повлечено од владата.
 38. На сите други им беше одобрена
 39. Тоа е гумен печат
 40. Сето ова е заштитено со тајност, без систем за проверки и состојби.
 41. Ако НСА собира информација за вас засновано врз тоа што читате или на кои веб страници одите
 42. вие веројатно никогаш не ќе знаете или да со стопирате без разлика кој сте.
 43. Програмите како ПРИЗМА, целосно ја игнорираат целта на налози
 44. додека тврдат дека работаат во рамки на законот.
 45. Владата на САД го претвори интернетот што го сакаме во нешто за што никогаш не беше наменет да стане...
 46. алат за набљудување на сите.
 47. Ова е најесенцијалниот проблем.
 48. Низ ови тајни судови и тајна интерпретација на законите,
 49. Агентите на владата на САД можат нелегално да следат корисник на интернет засновано врз работи како клучни зборови,
 50. Аналитичарите кои користат систем за веб портал во Форт Мид,
 51. клуч во селекторите или изразите за пребарување што се креирани да произведат најмалку 51% доверба
 52. во надворешноста на целите.
 53. Податоци биле собирани со години на најпопуларните веб страници,
 54. гмеил, фејсбук, јаху и многу други
 55. Има илјадници зборови што владата ги следи.
 56. Зборови како „марихуана„
 57. Речиси секој имеил што го праќате
 58. може да ви ја направи вашата сметка надгледувана.
 59. Овој начин на следење може да ве предомисли што зборувате.
 60. Затоа масовното шпионирање е неуставно.
 61. Злоупотребите се неизбежни и истекувањето на податоци веќе се случуваат.
 62. Шпионирање на нашето користење на интернет и дава на владата моќ над нашите животи.
 63. Што се случи со слободниот говор, слободното здружување или слободниот печат,
 64. кога секој е под постојан надзор, дури и во нашите најприватни моменти.
 65. Експерти за надзор, приватност и разузнавање се сложуваат за една работа.
 66. НСА, претседателите Буш и Обама и нивните тајни судови ги
 67. толкуваат повеќекратните закони на начин што повеќето американци би го нашле шокантно.
 68. Ова е дозволување вид на надзор и прибирање
 69. што уставот не мислел да го дозволи.
 70. Овие програми го кршат законот.
 71. Тие го прекршуваат четвртиот амандман и не соголуваат од нашата приватност.
 72. Уставот на САД беше напишан да се превенираат програми за надзор од владата како ПРИЗМА.
 73. До нас е да се бара да овие идеали се одржат.
 74. Помогнете ни да се запре НСА, вратете го уставот и сочувајте го светот слободен.