Return to Video

Simon Berrow: Si të shpëtosh një peshkqen per të cilin nuk di asgjë?

 • 0:00 - 0:03
  Peshkaqenët shtegtarë janë krijesa mbresëlënëse. Janë të mrekullueshëm.
 • 0:03 - 0:05
  Arrijnë gjatësi deri në 10 metra.
 • 0:05 - 0:07
  Disa thonë që arrijnë gjatësi edhe më të mëdha.
 • 0:07 - 0:09
  Peshojnë deri në 2 ton.
 • 0:09 - 0:11
  Disa thonë që peshojnë deri në 5 ton.
 • 0:11 - 0:13
  Eshtë peshku i dytë më i madhi në botë.
 • 0:13 - 0:16
  Janë kafshë të parrezikshme që ushqehen me plankton.
 • 0:16 - 0:18
  Besohet që janë të aftë të
 • 0:18 - 0:21
  filtrojnë 1 km kub ujë cdo orë
 • 0:21 - 0:24
  dhe konsumojnë rreth 30 kg plankton në ditë për të mbijetuar.
 • 0:24 - 0:26
  Janë krijesa fantastike.
 • 0:26 - 0:29
  Jemi me shumë fat në Irlandë që kemi shume peshkaqenë shtegtarë
 • 0:29 - 0:31
  dhe shume mundësi që ti studiojmë.
 • 0:31 - 0:33
  Ata kishin rëndësi të posaqme për komunitetet bregdetare
 • 0:33 - 0:35
  prej qindra vitesh
 • 0:35 - 0:38
  vecanërisht rreth rajoneve të Claddagh, Duff, Connemara
 • 0:38 - 0:40
  ku bujqit lundronin
 • 0:40 - 0:42
  me harpat dhe varkat e tyre
 • 0:42 - 0:44
  në detë të hapur, nganjëherë tek një vend i njohur si Sunfish Bank,
 • 0:44 - 0:46
  që gjendet rreth 30 milje në perëndim të Ishullit Achill,
 • 0:46 - 0:48
  për të gjuajtur peshkaqenët shtegtarë.
 • 0:48 - 0:50
  Ky është një punim në dru që daton nga vitet 1700 ose 1800.
 • 0:50 - 0:53
  Ata kishin rëndësi të madhe, sidomos për vajin që nxirret nga mëlcia e tyre.
 • 0:53 - 0:55
  Mëlqia përbën 1/3 -tën e trupit të peshkaqenit shtegtar dhe është e mbushur me vaj.
 • 0:55 - 0:57
  Mund të nxjerrësh litra të tëra vaji nga mëlqia e tyre.
 • 0:57 - 0:59
  Ky vaj përdorej posaqërisht për ndricim,
 • 0:59 - 1:01
  por gjithashtu për të lidhur plagët dhe gjëra tjera.
 • 1:01 - 1:03
  Në fakt, ndricimi rrugor në vitin 1742
 • 1:03 - 1:05
  në Galway, Dublin dhe Waterford
 • 1:05 - 1:07
  ishte falë vajit të këtij lloji të peshqve.
 • 1:07 - 1:09
  Sunfish (Peshk dielli) është një tjetër term që përdoret për tu referuar peshkaqenëve shtegtarë.
 • 1:09 - 1:11
  Andaj ata kishin rëndësi të jashtëzakonshme.
 • 1:11 - 1:14
  Ekzistojnë që një kohë të gjatë, dhe kanë shumë rëndësi për komunitetet bregdetare.
 • 1:14 - 1:17
  Një prej zonave më konkrete të peshkimit të peshkaqenëve shtegtarë
 • 1:17 - 1:19
  gjindet në Ishullin Achill.
 • 1:19 - 1:21
  Ky është Gjiri Keem në Ishullin Achill.
 • 1:21 - 1:24
  Peshkaqenët vinin shpesh tek gjiri.
 • 1:24 - 1:27
  Peshkatarët lidhnin një rrjetë tek kepi,
 • 1:27 - 1:29
  që lidhej me rrjetat tjera.
 • 1:29 - 1:32
  Kur peshkqenët afroheshin dhe godisnin rrjetën, rrjeta binte mbi ta.
 • 1:32 - 1:34
  Kjo bënte që peshkaqenët të përmbyteshin dhe tu merrej fryma.
 • 1:34 - 1:37
  Nganjëherë, ata renditeshin në varkat e tyre të vogla,
 • 1:37 - 1:39
  dhe i mbytnin duke i qëlluar prapa qafës me shtiza.
 • 1:39 - 1:42
  Më pas i tërhiqnin peshkaqent tek Limani i Purteenës,
 • 1:42 - 1:44
  i valonin dhe u merrnin vajin.
 • 1:44 - 1:47
  Poashtu përdornin mishin si pleh
 • 1:47 - 1:51
  dhe u merrnin pendat.
 • 1:51 - 1:53
  Prerja e pendave të peshkaqenëve dhe rihudhja e trupit në oqean
 • 1:53 - 1:55
  është kërcënimi më i madh për peshkaqenët.
 • 1:55 - 1:57
  Ne u kemi frikën peshkaqenëve falë filmit "Nofullat."
 • 1:57 - 1:59
  Peshkaqenët mbysin rreth 5-6 njerëz
 • 1:59 - 2:01
  në vit.
 • 2:01 - 2:04
  Një prej këtyre rasteve ndodhi pak kohë më parë, apo jo? Para dy javësh.
 • 2:04 - 2:07
  ne mbysin rreth 100 milion peshkqenë në vit.
 • 2:07 - 2:09
  Nuk e di si qëndron puna e ekuilibrit në këtë rast,
 • 2:09 - 2:12
  mirëpo mendoj që peshkaqenët duhet të na kenë frikën neve më shumë se ne atyre.
 • 2:12 - 2:14
  Ishte një zonë peshkimi mjaft e dokumentuar,
 • 2:14 - 2:16
  dhe sic mund ta shihni , kulmoi në të 50-tat
 • 2:16 - 2:18
  kur mbytja e e peshkaqenëve arriti në 1500 në vit.
 • 2:18 - 2:21
  Dhe morri tatëpjetë shumë shpejt - rast tipik i zonave të peshkimit që lulëzojnë dhe shuhen shpejt
 • 2:21 - 2:24
  që sugjeron se depozitat janë shteruar
 • 2:24 - 2:26
  ose shkalla e riprodhimit është e ulët.
 • 2:26 - 2:28
  Gjatë kësaj peridudhe ata mbytën rreth 12 000 peshkaqenë
 • 2:28 - 2:31
  thejshtë duke përdorur litarë
 • 2:31 - 2:33
  tek Gjiri Keem
 • 2:33 - 2:35
  në Ishullin Achill.
 • 2:35 - 2:37
  Mbytja e peshkaqenvve vazhdoi deri në mesin e të 80-tave
 • 2:37 - 2:40
  posaqërisht në Dunmore East në Qarkun e Waterfordit.
 • 2:40 - 2:43
  Rreth 2500-3000 peshkaqenë u mbytën deri në vitin 1985,
 • 2:43 - 2:45
  shumica prej tyre nga anijet Norvegjeze.
 • 2:45 - 2:48
  Këto figurat e zeza, nuk shihen shumë qartë, ishin anijet Norvegjeze që gjuanin peshkaqenët shtegtarë,
 • 2:48 - 2:50
  dhe vija e zezë në folenë e sorrës
 • 2:50 - 2:52
  nënkupton që kjo është anije që gjuan peshkaqenë
 • 2:52 - 2:54
  dhe jo balena.
 • 2:54 - 2:57
  Rëndësia e peshkqenve shtegtarë për komunitetet bregdetare
 • 2:57 - 2:59
  mund të vërehet nga gjuha e folur.
 • 2:59 - 3:01
  Nuk shtirem kinse kam origjinë irlandeze,
 • 3:01 - 3:04
  mirëpo në Kerry këta peshkaqenë njiheshin si "Ainmhide na seolta",
 • 3:04 - 3:06
  perbindëshi me vela.
 • 3:06 - 3:09
  Një emër tjetër është "Liop an da lapa,"
 • 3:09 - 3:12
  bisha e ngathët me dy penda
 • 3:12 - 3:15
  "Liabhan mor" sugjeron që flitet për një kafshë të madhe.
 • 3:15 - 3:17
  Ose e preferuara ime, "Liabhan chor greine,"
 • 3:17 - 3:19
  peshku i mrekullueshëm i diellit.
 • 3:19 - 3:21
  Eshtë një emër i këndshëm dhe ndjellës.
 • 3:21 - 3:24
  në Ishullin e Torit, një vend mjaft i cuditshëm, njiheshin si "të pamend"
 • 3:24 - 3:26
  dhe askush nuk e di pse.
 • 3:26 - 3:28
  Shpresoj që asnjëri prej jush nuk është nga Tory; vend i këndshëm.
 • 3:28 - 3:31
  Mirëpo emri më i zakonshëm me të cilin njiheshin rreth ishullit
 • 3:31 - 3:33
  ishte sunfish (peshk dielli)
 • 3:33 - 3:36
  Kjo ka lidhje të ngushtë me zakonin e tyre për tu ngrohur në sipërfaqe të ujit kur dielli është duke ndricuar.
 • 3:36 - 3:39
  Eshtë shqetësues fakti që popullata e peshkaqenëve shtegtarë
 • 3:39 - 3:41
  është shteruar në tërë botën.
 • 3:41 - 3:43
  Disa njerëz thonë që nuk ka rënie në numrin e popullatës.
 • 3:43 - 3:45
  Mund të jetë rezultat i shprëndarjes së planktonit.
 • 3:45 - 3:47
  Eshte sugjeruar që peshkaqenet shtegtarë janë tregues
 • 3:47 - 3:49
  të shkëlqyer të ndryshimit të klimës,
 • 3:49 - 3:51
  sepse janë regjistrues të vazhdueshëm të planktonit
 • 3:51 - 3:53
  që notojnë me gojën hapur.
 • 3:53 - 3:56
  Për momentin janë të klasifikuar si "të pambrojtur" nën IUCN (Shoqata Ndërkombëtare pë Ruajtjen e Natyrës).
 • 3:56 - 3:59
  po ashtu ka lëvizje të organizuara që kërkojnë ndalimin e kapjes së këtyre peshkaqenëve.
 • 3:59 - 4:02
  Tani ekziston një urdhëresë që ndalon kapjen e tyre ose sjelljen e tyre në tokë,
 • 4:02 - 4:04
  edhe të atyre që kapen pa dashur.
 • 4:04 - 4:06
  Ata nuk janë të mbrojtur në Irlandë.
 • 4:06 - 4:08
  Në fakt, ata nuk kanë kurrfarë statusi ligjor në Irlandë,
 • 4:08 - 4:10
  pavaresisht nga rëndësia që ata kanë
 • 4:10 - 4:13
  dhe konteksti historik brenda të cilit gjenden peshkaqenët shtegtarë.
 • 4:14 - 4:16
  Ne dimë shumë pak për ta.
 • 4:16 - 4:18
  Shumica e asaj cfarë dimë
 • 4:18 - 4:20
  është e bazuar në zakonin e tyre për të frekuentuar sipërfaqen e ujit.
 • 4:20 - 4:22
  Ne mundohemi t'ia qëllojmë se cfarë po bëjnë
 • 4:22 - 4:24
  bazuar në sjelljen e tyre në sipërfaqe.
 • 4:24 - 4:27
  Vitin e kaluar, gjatë një konference në Ishullin e Njeriut, mësova
 • 4:27 - 4:30
  se sa e pazakonte ështe të jetosh ne një vend
 • 4:30 - 4:33
  ku peshkaqenët shtegtarë dalin në sipërfaqe
 • 4:33 - 4:35
  shumë shpesh dhe rregullisht
 • 4:35 - 4:37
  Eshtë një rast i shkëlqyer në shkencë
 • 4:37 - 4:39
  për të parë peshkaqenët shtegtarë,
 • 4:39 - 4:41
  dhe janë krijesa mbresëlënëse.
 • 4:41 - 4:44
  Kjo na ofron një rast të mrekullueshëm për ti studiuar, për të pasur qasje tek ta.
 • 4:44 - 4:47
  Ajo cfarë jemi duke bërë që dy vite me rradhë -- edhe pse vit i kaluar ishte më i rëndësishmi -
 • 4:47 - 4:50
  është etiketimi i peshkaqenëve
 • 4:50 - 4:52
  në mënyrë që të kemi një ide më të mirë
 • 4:52 - 4:54
  rreth përpikmërisë së tyre të të parit dhe gjëra të ngjashme.
 • 4:54 - 4:56
  Andaj u fokusuam kryesisht në
 • 4:56 - 4:58
  Donegalin e Veriut dhe Kerrin Perëndimorë
 • 4:58 - 5:01
  si zona aktive.
 • 5:01 - 5:03
  I etiketuam me mjete të thjeshta
 • 5:03 - 5:05
  duke përdorur një shufër të madhe dhe të gjatë.
 • 5:05 - 5:07
  Kjo është një shtagë peshkimi
 • 5:07 - 5:09
  që përmbanë një etiketë në majë.
 • 5:09 - 5:12
  Ne gjuanim peshkaqenët me të nga varka.
 • 5:12 - 5:14
  Dhe ishim shumë efektivë.
 • 5:14 - 5:16
  Verën e kaluar etiketuam 150 peshkaqenë.
 • 5:16 - 5:18
  Etiketuam 50 brenda 3 ditësh
 • 5:18 - 5:20
  rreth Gadishullit Inishowen.
 • 5:20 - 5:23
  Gjysma e sfidës është të kesh qasje tek ta, të gjindesh në vendin e duhur në kohën e duhur.
 • 5:23 - 5:25
  Eshtë një metodë e thjeshtë dhe e lehtë.
 • 5:25 - 5:27
  Do ju tregoj se si.
 • 5:27 - 5:29
  Ne përdorim një kamerë në shtagë
 • 5:29 - 5:31
  për të xhiruar peshkaqenët.
 • 5:31 - 5:33
  Njëra prej arsyeve është përcaktimi i gjinisë.
 • 5:33 - 5:36
  Gjithashtu përdorëm mjete më të përsosura si etiketa satelitore.
 • 5:36 - 5:38
  Këto janë etiketa arkivore.
 • 5:38 - 5:40
  Andaj ruan të dhënat.
 • 5:40 - 5:42
  Etiketa satelitore funksionon vetëm kur ajri nuk është i lagët
 • 5:42 - 5:44
  dhe kështu mund ta dërgojnë signalin tek sateliti.
 • 5:44 - 5:47
  Natyrisht, peshkqenët, peshqit, janë nën ujë të shumtën e kohës.
 • 5:47 - 5:50
  Kjo etiketë përcakton vendndodhjet e peshkaqenit
 • 5:50 - 5:53
  varësisht nga koha dhe pozita e diellit,
 • 5:53 - 5:55
  si dhe temperaturën dhe thellësinë e ujit.
 • 5:55 - 5:58
  Eshtë e nevojshme të rindërtosh këtë itinerar.
 • 5:58 - 6:01
  Etiketat janë të programuara të programuara të shkeputen nga peshkaqeni pas një kohe të caktuar,
 • 6:01 - 6:03
  në këtë rast ishte një periudhe 8 mujore,
 • 6:03 - 6:07
  dhe në po atë ditë etiketa shkëputet, krijon lidhje me satelitin
 • 6:07 - 6:10
  dhe dergon shumicën e të dhënave ne mënyrë që ne ti përdorim më pas.
 • 6:10 - 6:12
  Kjo është mënyra e vetme për të përcaktuar
 • 6:12 - 6:15
  sjelljen dhe lëvizjet e tyre kur gjenden nënujë.
 • 6:15 - 6:18
  Këto janë dy harta që ne përpiluam.
 • 6:18 - 6:21
  Në këtë mund të shihni që etiketuam të dy në rrethin e Kerrit.
 • 6:21 - 6:24
  Kaloi tërë kohën, 8 muajt e fundit, në ujërat e Irlandës.
 • 6:24 - 6:26
  Në ditën e Krishtlindjeve doli buzë bregut.
 • 6:26 - 6:28
  Ky është një tjetër rast per të cilin akoma nuk kemi mbledhur gjitha të dhënat nga sateliti
 • 6:28 - 6:30
  me temperaturë të sipërfaqes dhe thellësi të ujit,
 • 6:30 - 6:32
  por gjithsesi, peshkaqeni i dytë kaloi të shumtën e kohës
 • 6:32 - 6:34
  në dhe përreth Detit Irlandez.
 • 6:34 - 6:36
  Vitin e kaluar, kolegë nga Ishulli i Njeriut,
 • 6:36 - 6:38
  etiketuan një peshkaqen
 • 6:38 - 6:41
  që notoi nga Ishulli i Njeriut deri në Skocinë e Re (Kanada) brenda 90 ditësh.
 • 6:41 - 6:44
  Pra notoi 9 500 kilomentra. Nuk e kishim menduar se një gjë e tillë mund të ndodhte.
 • 6:44 - 6:46
  Një tjetër koleg në SHBA
 • 6:46 - 6:49
  etiketoi rreth 20 peshkaqenë rreth Massachusetts, dhe etiketat nuk funksionuan si duhet.
 • 6:49 - 6:51
  E tëra që ai di është se ku i etiketoi
 • 6:51 - 6:53
  dhe ku u shkëputën etiketat nga peshkaqenët.
 • 6:53 - 6:55
  Etiketat u tij shkëputën afër Karaibeve
 • 6:55 - 6:57
  dhe Brazilit.
 • 6:57 - 6:59
  Ne mendonim që peshkaqenët shtegtarë ishin banorë të klimave të buta
 • 6:59 - 7:01
  dhe jetonin në gjërësi gjeografike në të cilat jetojmë ne.
 • 7:01 - 7:04
  Por sic shihet, ata po kalojnë edhe Ekuatorin tani.
 • 7:04 - 7:06
  Prandaj qëllimi ynë është që të mësojmë
 • 7:06 - 7:08
  këso gjërash rreth peshkaqenëve shtegtarë.
 • 7:08 - 7:11
  Dicka që më duket e cuditshme
 • 7:11 - 7:13
  dhe e befasishme
 • 7:13 - 7:16
  është shkalla e ulet e shumëllojshmërisë gjenetike të peshkaqenëve.
 • 7:16 - 7:19
  Unë nuk jam gjenetiste andaj nuk do shtirem sikur kam njohuri mbi gjenetikën.
 • 7:19 - 7:22
  Për këtë është mirë të kesh bashkëpunime.
 • 7:22 - 7:24
  Meqenëse unë punoj më shumë në terren,
 • 7:24 - 7:26
  më kaplojnë sulme paniku kur më duhet të kalojë orë të tëra
 • 7:26 - 7:29
  në laborator veshur me bluze laboratori -- më duhet të largohem që aty.
 • 7:29 - 7:32
  Andaj mund të punojmë me gjeneticistë që kanë njohuri mbi këto gjëra.
 • 7:32 - 7:34
  Kur hulumtuan gjenetikën e peshkqenëve shtegtarë,
 • 7:34 - 7:37
  vërejtën se shkalla e shumëllojshmërisë ishte shumë e ulët.
 • 7:37 - 7:39
  Nëse shikoni rreshtin e parë këtu,
 • 7:39 - 7:42
  mund të shihni se gjithë këta peshkaqenë të ndryshëm janë në të vërtetë shumë të ngjajshëm.
 • 7:42 - 7:44
  Kjo do të thotë që ata janë të gjithë peshkaqenë
 • 7:44 - 7:46
  dhe kanë një paraardhës të përbashkët.
 • 7:46 - 7:49
  Po të shikosh shumëllojshmërinë e nukleotideve,
 • 7:49 - 7:52
  material gjenetik i bartur nga prindërit,
 • 7:52 - 7:55
  mund ta vëreni që shumëllojshmëria tek
 • 7:55 - 7:57
  peshkaqenët shtegtarë ishte më e ulët
 • 7:57 - 7:59
  në krahasimet me llojet tjera të peshkaqenëve.
 • 7:59 - 8:01
  Ky studim ishte bërë në vitin 2006.
 • 8:01 - 8:04
  Para vitit 2006, nuk kishim kurrfarë ideje mbi shumëllojshmërinë gjenetike të peshkqenëve shtegtarë.
 • 8:04 - 8:07
  Nuk e dinim nëse ishin ndarë në popullata të ndryshme.
 • 8:07 - 8:09
  Apo ndoshta në nënpopullata?
 • 8:09 - 8:11
  Këto janë gjëra të rëndësishme për të cilat duhet pasur njohuri
 • 8:11 - 8:13
  nëse deshiron të dish madhësinë e popullatës dhe statusin e tyre.
 • 8:14 - 8:16
  Les Noblesit në Aberdeen
 • 8:16 - 8:18
  iu duk e pabesueshme kjo.
 • 8:18 - 8:21
  Prandaj ndërmorri një tjetë studim
 • 8:21 - 8:24
  duke përdorur mikrosatelitë,
 • 8:24 - 8:27
  që kushtojnë më shumë, u duhet më shumë kohë,
 • 8:27 - 8:30
  dhe për cudinë e tij, rezultatet ishin pothuajse të njëjta.
 • 8:30 - 8:32
  Andaj duket se
 • 8:32 - 8:35
  peshkaqenët shtegtarë kanë shkallë të ulët të shumëllojshmërisë.
 • 8:35 - 8:37
  Besohet se kjo ishte rezultat i ngecjes gjenetike (ku gjysma ose më shumë e një popullate vdes ose nuk riprodhohet)
 • 8:37 - 8:39
  që daton para 12 000 vitesh,
 • 8:39 - 8:42
  dhe kjo ka shkaktuar shkallën e ulët të shumëllojshmërisë.
 • 8:42 - 8:44
  Mirëpo, po të shikosh peshkaqenët balenë,
 • 8:44 - 8:47
  një tjetë peshkaqen i madh që ushqehet me plankton,
 • 8:47 - 8:49
  mund të vëresh që shkalla e shumëllojshmërisë së tyre është e lartë.
 • 8:49 - 8:51
  Andaj e tërë kjo nuk ka kuptim.
 • 8:51 - 8:53
  Eshtë vërtetuar se nuk ka dallim gjenetik
 • 8:53 - 8:56
  mes peshkaqenëve shtegtarë në oqeane mbarë botës.
 • 8:56 - 8:58
  Edhe pse ata gjinden kudo në botë
 • 8:58 - 9:00
  nuk mund të bësh dallim mes atyre
 • 9:00 - 9:03
  të Oqeanit Paqësor, Atlantik, Zelandë të Re, ose nga Irland apo Afrika Jugore, në baë të gjeneve.
 • 9:03 - 9:05
  Të gjithë duken të ngjashëm.
 • 9:05 - 9:08
  Në të njëjtën kohë është mjaft befasuese. Eshtë dicka e papritur.
 • 9:08 - 9:10
  Unë nuk e kuptoj këtë dhe nuk shtirem kinse e kuptoj.
 • 9:10 - 9:12
  Dyshoj që shumica e gjenetistëve e kuptojnë këtë,
 • 9:12 - 9:14
  mirëpo janë në gjendje të nxjerrin të dhëna.
 • 9:14 - 9:16
  Në bazë të shumëllojshmërisë gjenetike mund të
 • 9:16 - 9:18
  llogarisësh madhësinë e popullatës.
 • 9:18 - 9:21
  Rus Hoelzel përcaktoi një numër të efektshëm të popullatës:
 • 9:21 - 9:23
  8,200 kafshë.
 • 9:23 - 9:25
  Kaq.
 • 9:25 - 9:27
  8000 kafshë në botë.
 • 9:27 - 9:29
  Ju me siguri po mendoni që kjo është shumë qesharake. `Nuk është e mundur`
 • 9:29 - 9:31
  Les bëri një studim tjetër
 • 9:31 - 9:33
  dhe vlerësoi që numri i duhur ishte rreth 9000.
 • 9:33 - 9:36
  Secili mikrosalelit dha rezultate të ndryshme.
 • 9:36 - 9:39
  Mesatarja e tërë këtyre studimeve doli se ishte
 • 9:39 - 9:41
  rreth 5 000,
 • 9:41 - 9:43
  me të cilën unë nuk pajtohem personalisht,
 • 9:43 - 9:45
  por unë jam mjaft skeptike.
 • 9:45 - 9:47
  Por po tu ndërrosh vendet disa numrave,
 • 9:47 - 9:50
  atëherë numri i popullatës efektive arrin diku rreth 20 000 kafshë.
 • 9:50 - 9:52
  A e mbani mend sa peshkaqenë i mbytën në të 50tat dhe 70tat
 • 9:52 - 9:55
  rreth Achillit?
 • 9:55 - 9:57
  Kjo vërteton atë që
 • 9:57 - 10:00
  ky lloj janë në rrezik të zhduken
 • 10:00 - 10:02
  si pasojë e numrit të vogël të popullatës.
 • 10:02 - 10:05
  Nga 20 000 peshkaqenë, besohej se 8000 prej tyre ishin femra.
 • 10:05 - 10:08
  Ekzistojnë vetëm 8 000 peshkaqenë shtegtarë femra në botë?
 • 10:08 - 10:10
  Nuk e di. Nuk e besoj.
 • 10:10 - 10:12
  Problemi qëndron në
 • 10:12 - 10:14
  numrin e vogël të mostrave.
 • 10:14 - 10:16
  Nuk arritën të mbldhnin mostra të mjaftueshme
 • 10:16 - 10:18
  për të hulumtuar bazën gjenetike
 • 10:18 - 10:20
  hollësishëm.
 • 10:20 - 10:23
  Ku mund të marrësh mostra
 • 10:23 - 10:25
  per testime gjenetike?
 • 10:25 - 10:27
  Një burim i mundshëm janë peshkaqenët e vdekur
 • 10:27 - 10:29
  që dalin në breg.
 • 10:29 - 10:32
  Në Irlandë mund të gjesh 2-3 peshkaqenë të vdekur rreth brigjeve,
 • 10:32 - 10:34
  nëse ke fat.
 • 10:34 - 10:36
  Një burim tjetër i mundshëm është kapja padashja e peshkaqenëve gjatë peshkimit.
 • 10:36 - 10:39
  Disa prej tyre ishin ngatërruar në rrjetat e peshkimit.
 • 10:39 - 10:42
  Ky lloj peshkimi tashmë është i ndaluar dhe ky është lajm shumë i mirë për peshkaqenët.
 • 10:42 - 10:44
  Disa ishin ngatërruar në rrjeta fundore.
 • 10:44 - 10:47
  Ky është një peshkaqen të cilin e sollën ilegalisht në Howth pak ditë para Krishtlindjeve,
 • 10:47 - 10:50
  sepse kjo nuk ishte e lejueshme sipas ligjeve të Bashkimit Evropian,
 • 10:50 - 10:53
  dhe u shit në copëza si biftek peshkaqeni për 8 euro për kilogram.
 • 10:53 - 10:56
  Ata madje vënë një recetë në mur, derisa iu tërhoqën vërejtjen se kjo ishte e jashtëligjshme.
 • 10:56 - 10:59
  Për këtë ata u gjobitën.
 • 10:59 - 11:01
  Nga këto studime,
 • 11:01 - 11:04
  del se për momentin janë 86 mostra
 • 11:04 - 11:06
  mbledhur nga tërë bota.
 • 11:06 - 11:08
  Eshtë një punë shumë e rëndiësishme,
 • 11:08 - 11:10
  që parashtron pyetje interesante
 • 11:10 - 11:12
  dhe mund të na paraqes me të dhëna mbi madhësinë e popullatës,
 • 11:12 - 11:15
  nënpopullatat dhe strukturën,
 • 11:15 - 11:18
  mirëpo janë të kufizuar nga mungesa e mostrave.
 • 11:18 - 11:20
  Kur po etiketonim peshkaqenët --
 • 11:20 - 11:23
  ja se si i etiketuam; duhet vepruar shpejt --
 • 11:23 - 11:25
  ndodhte që ata të reagonin.
 • 11:25 - 11:28
  Një rast i tillë ndodhi në Malin Head ne Donegal
 • 11:28 - 11:31
  ku një peshkaqen qëlloi varkën me bishtin e tij,
 • 11:31 - 11:34
  dhe besoj e bëri këtë sepse u frikësua kur varka iu afrua shumë pranë
 • 11:34 - 11:36
  dhe jo pse etiketa iu ngul në trup.
 • 11:36 - 11:39
  Cdo gjë përfundoi mire. Ne u lagëm. Kurrfarë problemi.
 • 11:39 - 11:41
  Kur unë dhe Emmett u kthyem tek skela
 • 11:41 - 11:43
  në Malin head
 • 11:43 - 11:46
  vërejta pak jarge të zeze në anën e përparme të varkës.
 • 11:46 - 11:48
  Pasi kaloja shumë kohë në anije tregtare peshkimi
 • 11:48 - 11:50
  mu kujtuan peshkatarët që thonin se gjithmonë e dinin
 • 11:50 - 11:52
  nëse ndonjë peshkaqen shtegtarë kishte ngecur në rrjetë
 • 11:52 - 11:54
  në bazë të jargest së zeze që lënë mbrapa tyre.
 • 11:54 - 11:56
  Andaj mendova që jarga të ketë arritur aty përmes peshkaqenit.
 • 11:56 - 11:58
  Ishim të interesuar të
 • 11:58 - 12:00
  mblidhnim mostra indesh për të bërë testime gjenetike
 • 12:00 - 12:02
  sepse e dinim që kishin rëndësi të madhe.
 • 12:02 - 12:04
  Për të bërë këtë përdornim metoda tradicionale
 • 12:04 - 12:06
  sikur harku që më shihni duke mbajtur në dorë në këtë fotografi,
 • 12:06 - 12:09
  dhe është i njëjti hark që perdorim për të marre mostra nga balenat dhe delfinët për studime të gjeneve.
 • 12:09 - 12:11
  Provova këtë dhe shumë metoda tjera.
 • 12:11 - 12:13
  Mirëpo nuk po funksiononte sepse më thyente shigjetat
 • 12:13 - 12:15
  pasi lëkura e peshkaqenit është shumë e fortë.,
 • 12:15 - 12:17
  Nuk ishte e mundur të mblidhnim mostra përmes kësaj metode.
 • 12:17 - 12:20
  Kjo nuk do funksiononte.
 • 12:20 - 12:23
  Andaj kur pashë zhulin tek kici i anijes,
 • 12:23 - 12:26
  mendova " Po të fusësh në përdorim atë cfarë të është ofruar ..."
 • 12:26 - 12:28
  E gërryeva dhe mblodha jargen e zeze.
 • 12:28 - 12:31
  Kisha me vete një tub të mbushur me alkool për ta derguar tek gjeneticistët.
 • 12:31 - 12:33
  Mblodha jargen dhe e nisa për në Aberdene.
 • 12:33 - 12:35
  Dhe u thashë `Provoni këtë."
 • 12:35 - 12:37
  E lanë mënjanë për një kohë të gjatë
 • 12:37 - 12:39
  sepse kishim një konferencë në Isle of Man.
 • 12:39 - 12:41
  Mirëpo unë u dërgova disa emaile dhe i pyeta
 • 12:41 - 12:43
  nese kishin pasur rastin ti hidhnin një sy jarges.
 • 12:43 - 12:45
  Dhe gjithmonë thonin "Më vonë, më vonë , ..."
 • 12:45 - 12:47
  Më në fund vendosi ta analizonte
 • 12:47 - 12:49
  sepse nuk e kisha takuar kurrë më parë
 • 12:49 - 12:51
  dhe nuk donte të humbiste respektin.
 • 12:51 - 12:54
  Ai ishte cuditur që kishin arritur të nxirrnin ADN nga jarga.
 • 12:54 - 12:56
  E shumëfishuan dhe e testuan
 • 12:56 - 12:58
  dhe gjetën se jarga me të vërtetë përmbante ADN
 • 12:58 - 13:01
  të peshkaqenëve shtegtarë
 • 13:01 - 13:03
  Ishte shumë i ngazëllyer.
 • 13:03 - 13:06
  U bë e njohur si jarga e peshkaqenit të Simonit.
 • 13:06 - 13:09
  Dhe mendova që mund të mbështetemi në këtë.
 • 13:09 - 13:11
  Andaj provuam sërish të dilnim në det dhe të mblidhnim
 • 13:11 - 13:13
  jarge.
 • 13:13 - 13:17
  Pasi shpenzuam 3500 dollar në etiketa satelitore
 • 13:19 - 13:22
  u mendova të blija
 • 13:22 - 13:25
  një bisht shtupe të dyshemeve me vlerë prej 7.95 dollarë
 • 13:25 - 13:27
  ne një dyqan pajisjesh
 • 13:27 - 13:30
  dhe pak para në pastues furrash.
 • 13:30 - 13:33
  E lidha pastruesin e furrës rreth majës së bishtit të shtupës
 • 13:33 - 13:35
  dhe mezi prisja
 • 13:35 - 13:38
  të më ofrohej mundësia
 • 13:38 - 13:40
  të kapja disa peshkaqenë.
 • 13:40 - 13:42
  Ishte muaji i Gushtit
 • 13:42 - 13:44
  dhe peshkaqenet janë më të pranishëm gjatë Qershorit dhe korrikut.
 • 13:44 - 13:46
  Shihen shumë rrallë.
 • 13:46 - 13:49
  Eshtë shumë e vështirë të gjesh peshkaqenë në Gusht.
 • 13:49 - 13:51
  Ishim të pashpresë.
 • 13:51 - 13:54
  Udhëtuam menjëherë drejt Blasket pasi dëgjuam që kishin parë peshkaqenë atje
 • 13:54 - 13:56
  dhe arritëm të gjenim disa.
 • 13:56 - 13:58
  Përderisa peshkaqeni notonte nën varkë ne i fërkonim
 • 13:58 - 14:00
  me bisht të shtupës --
 • 14:00 - 14:02
  sikur në këtë fotografinë këtu --
 • 14:02 - 14:04
  dhe kështu arritëm të mblidhnim jargen.
 • 14:04 - 14:06
  Ja ku është.
 • 14:06 - 14:09
  Shikojeni jargën e zeze te peshkaqenit.
 • 14:09 - 14:12
  Për rreth një gjysmë ore
 • 14:12 - 14:15
  mblodhëm 5 mostra nga 5 peshkqenë të ndryshëm,
 • 14:15 - 14:18
  duje përdour sistemin e Simonit për marrjen e mostrave të jarges së peshkaqenit.
 • 14:18 - 14:20
  (Qeshje)
 • 14:20 - 14:25
  (Duartrokitje)
 • 14:25 - 14:28
  Kam 20 vite që punoj me balena dhe delfinë në Irlandë
 • 14:28 - 14:30
  dhe kam vërejtur që janë më dramatik.
 • 14:30 - 14:32
  Ndoshta e keni parë videon e balenës me gungë
 • 14:32 - 14:34
  që xhiruam pranë qarkut të Wexfor para dy muajsh.
 • 14:34 - 14:37
  Njeriu gjithmonë mendon se mund ti lërë botës një trashëgimi kulturore pas.
 • 14:37 - 14:39
  Kisha në mendje balenat dhe delfinët se si cajnë
 • 14:39 - 14:41
  përmes ujit.
 • 14:41 - 14:43
  Nganjhëherë këto gjëra të ofrohen të gatshme
 • 14:43 - 14:45
  dhe bën mirë ti marrësh kur të ofrohen.
 • 14:45 - 14:47
  Ndoshta kjo do jetë trashëgimia ime --
 • 14:47 - 14:49
  Jarga e peshkaqenit të Simonit.
 • 14:49 - 14:51
  Kveë vit arritëm të mblidhnim më shumë para
 • 14:51 - 14:54
  pë të vazhduar me mbledhjen e mostrave.
 • 14:54 - 14:56
  Tani përdorim kamera që vihen në majë të shtagës
 • 14:56 - 14:59
  dhe janë shumë të dobishme -- ja një foto e koleges sime Joanne me një kamerë të tillë --
 • 14:59 - 15:01
  dhe kjo na mundëson të shohim nën peshkaqenin.
 • 15:01 - 15:04
  Qëllimi është të shohim në peshkaqeni ka shtojca shtrënguese
 • 15:04 - 15:07
  të cilat ndodhen prapa shpinës së peshkaqenëve meshkuj.
 • 15:07 - 15:09
  Në bazë të kësaj është shumë lehtë të përcaktosh gjininë.
 • 15:09 - 15:11
  Kur ke njohurinë mbi gjininë e peshkaqenit
 • 15:11 - 15:13
  para se të mblidhen mostrat
 • 15:13 - 15:16
  atëherë mund të vësh në dijeni gjeneticistin nëse peshkaqeni është femër ose mashkull.
 • 15:16 - 15:18
  Më duket e befasishme
 • 15:18 - 15:20
  që nuk ka akoma ndonjë mënyrë për të bërë dallimin mes
 • 15:20 - 15:22
  meshkujve dhe femrave,
 • 15:22 - 15:25
  dhe kjo për arsye se nuk dinë se cilët janë nxitësit molekular përgjegjës.
 • 15:25 - 15:27
  Eshtë shumë e rëndësishme
 • 15:27 - 15:29
  të përcaktohet gjinia e peshkqenit
 • 15:29 - 15:32
  per gjera si rregullimi i tregtisë
 • 15:32 - 15:36
  së peshkaqenëve shtegtarë dhe llojeve tjera,
 • 15:36 - 15:38
  meqenëse tregtia me peshkaqenë është e jashtëligjshme.
 • 15:38 - 15:40
  Me gjithë këtë kjo tregti akoma vazhdon dhe sot mund të gjesh peshk në terg.
 • 15:40 - 15:42
  Si biolog terreni,
 • 15:42 - 15:44
  qëllimi është të takosh sa më shpesh këto kafshë.
 • 15:44 - 15:46
  Qëllimi është të mësosh sa më shumë.
 • 15:46 - 15:49
  Këto takime janë shumë të shkurta dhe shpesh kanë kufizime sezonale.
 • 15:49 - 15:52
  Andaj mundohesh të mësosh sa më shumë sa më shpejtë.
 • 15:52 - 15:54
  Por ia vlen barra qeranë
 • 15:54 - 15:57
  pasi mund tu ofrosh këto mostra
 • 15:57 - 16:00
  dhe mundësi edhe disiplinave tjera, si gjenetistëve,
 • 16:00 - 16:03
  të cilët poashtu mund të përfitojnë shumë nga tërë kjo.
 • 16:03 - 16:05
  Sic thashë edhe më parë
 • 16:05 - 16:08
  keto gjëra ndodhin në mënyra të cuditshme andaj rrëmbej sa ke mundësi.
 • 16:08 - 16:10
  Kjo do jetë trashëgimia shkencore.
 • 16:10 - 16:13
  Shpresoj që do gjejë dic më dramatike dhe romantike para se të vdes.
 • 16:13 - 16:16
  Për tani, jam falënderues për këtë.
 • 16:16 - 16:18
  Mbani sytë hapur për peshkaqenë.
 • 16:18 - 16:21
  Nëse jeni të interesuar të dini më shume për peshkaqenët shtegtarë, tani kemi nje webfaqe dedikuar atyre.
 • 16:21 - 16:24
  Ju faleminderit për dëgjueshmërinë tuaj.
 • 16:24 - 16:26
  (Duartrokitje)
Title:
Simon Berrow: Si të shpëtosh një peshkqen per të cilin nuk di asgjë?
Speaker:
Simon Berrow
Description:

Për nga madhësia zënë vendin e dytë në botë mes peshqëve, janë në zhdukje e sipër, dhe dimë pothuaj asgjë për ta. Në TEDxDublin, Simon Berrow përshkruan të mrekullueshmit peshkaqenët shtegtarë (i njohur në Irlandë si "Peshku Madhështor i Diellit") dhe metodat dhe mënyrat e jashtëzakonshme të teknologjisë së thjeshtë që ai po mëson dhe vë në përdorim për ti shpëtuar ata.

more » « less
Video Language:
English
Team:
TED
Project:
TEDTalks
Duration:
16:26

Albanian subtitles

Revisions