Return to Video

Nje lutje per edukim

 • 0:00 - 0:02
  Ky eshte udhetimi im i pare,
 • 0:02 - 0:04
  udhetimi im i pare jashte si zonja e pare.
 • 0:04 - 0:06
  A mund ta besoni?
 • 0:06 - 0:16
  (Duartrokitje)
 • 0:16 - 0:19
  Dhe ndersa ky nuk eshte udhetimi i pare ne Mbreterin e Bashkuar,
 • 0:19 - 0:24
  me duhet te them se jam e lumtur se ky eshte udhetimi im i pare zyrtar.
 • 0:24 - 0:28
  Marredhenia e vecante midis Sh.B.A-se dhe M.B
 • 0:28 - 0:33
  eshte e bazuar jo vetem ne lidhjen midis qeverive,
 • 0:33 - 0:36
  por dhe tek gjuha e perbashket dhe vlerat qe ne ndajme,
 • 0:36 - 0:40
  dhe e kujtoj kete duke ju pare juve sot.
 • 0:40 - 0:44
  Gjate vizites time jam nderuar vecanerisht
 • 0:44 - 0:47
  duke takuar disa nga grate e jashtezakonshme te Britanise--
 • 0:47 - 0:50
  gra qe po e shtrojne rrugen per te gjitha ju.
 • 0:50 - 0:53
  Dhe jam e nderuar t'ju takoj juve,
 • 0:53 - 0:59
  drejtuesit e ardhshem te Britanise Madhe dhe te kesaj bote.
 • 0:59 - 1:04
  Dhe, edhe pse rrethanat e jeteve tona mund te duken shume te largeta,
 • 1:04 - 1:08
  me mua qe qendroj ketu si Zonja e Pare e Shteteve te Bashkuara te Amerikes,
 • 1:08 - 1:12
  dhe ju, qe jeni duke mbaruar shkollen,
 • 1:12 - 1:16
  Dua te dini se ne kemi shume te perbashketa.
 • 1:16 - 1:20
  Sepse asgje ne rrugen e jetes time
 • 1:20 - 1:22
  nuk do e parashikonte qendrimin tim sot ketu
 • 1:22 - 1:25
  si Zonja e Pare Afrikano-Amerikane,
 • 1:25 - 1:27
  e Shteteve te Bashkuara te Amerikes.
 • 1:27 - 1:32
  Nuk ka asgje ne historine time qe do me ulte sot ketu.
 • 1:32 - 1:35
  Nuk jam rritur me pasuri apo burime
 • 1:35 - 1:39
  apo ndonje qendrim social per te folur.
 • 1:39 - 1:43
  Jam rritur ne anen jugore te Cikagos.
 • 1:43 - 1:46
  Ajo eshte pjesa e vertete e Cikagos.
 • 1:46 - 1:49
  Dhe isha nje produkt i komunitetit te klases punetore.
 • 1:49 - 1:53
  Babai im ishte nje punetor bashkie gjithe jetes tij,
 • 1:53 - 1:55
  dhe mamaja ime ishte nje shtepiake.
 • 1:55 - 2:00
  Ajo ka qendruar ne shtepi per tu kujdesur per mua dhe vellain tim te madh.
 • 2:00 - 2:03
  Asnje nga ata nuk ndoqi universitetin.
 • 2:03 - 2:06
  Babai im u diagnostikua me skleroze te shumfishte
 • 2:06 - 2:08
  ne fillimet e jetes tij.
 • 2:08 - 2:11
  Por edhe pse behej me e veshtire per ate te ecte
 • 2:11 - 2:13
  dhe te vishej ne mengjes--
 • 2:13 - 2:15
  une e shikoja ate qe perpiqej fort --
 • 2:15 - 2:19
  babai im nuk ankohej kurre per perpjekjen e tij.
 • 2:19 - 2:21
  Ishte mirenjohes per ato qe kishte.
 • 2:21 - 2:26
  Ai thjesht zgjohej pak me heret dhe punonte pak me shume.
 • 2:26 - 2:29
  Keshtu une dhe vellai im u rritem me ato qe duhen vertete:
 • 2:29 - 2:32
  dashuri, vlera te forta
 • 2:32 - 2:35
  dhe besim se me nje edukim te mire
 • 2:35 - 2:37
  dhe me shume pune te forte,
 • 2:37 - 2:40
  se nuk kishte asgje qe ne nuk mund ta benim.
 • 2:40 - 2:44
  Une jam nje shembull per ate cka eshte e mundshme
 • 2:44 - 2:48
  kur vajzat qe ne fillim te jetes tyre
 • 2:48 - 2:53
  duhen dhe ushqehen nga njerezit qe i rrethojne.
 • 2:53 - 2:57
  Isha e rrethuar nga gra te jashtezakonshme ne jeten time:
 • 2:57 - 3:02
  gjyshe, mesuese, teze, kusherira, fqinj,
 • 3:02 - 3:06
  te cilat me mesuan per fuqine e fshehur dhe per dinjitetin.
 • 3:06 - 3:11
  Dhe mamaja ime, modeli im kryesor ne jeten time,
 • 3:11 - 3:13
  e cila jeton me ne ne Shtepine e Bardhe
 • 3:13 - 3:16
  dhe me ndihmon ne kujdesin e dy vajzave tona,
 • 3:16 - 3:18
  Malia dhe Sasha.
 • 3:18 - 3:22
  Ajo eshte nje prani aktive ne jeten e tyre, si dhe ne timen,
 • 3:22 - 3:24
  dhe po rrenjos tek ato
 • 3:24 - 3:27
  te njejtat vlera qe me mesoi mua dhe vellait tim:
 • 3:27 - 3:30
  gjera si dhembshuria dhe ndershmeria,
 • 3:30 - 3:34
  vetebesimi dhe kembengulja--
 • 3:34 - 3:37
  te gjitha keto te lidhura me nje dashuri te pafund
 • 3:37 - 3:40
  qe vetem nje gjyshe mund te jape.
 • 3:40 - 3:44
  Isha gjithashtu me shume fat qe jam ushqyer dhe
 • 3:44 - 3:49
  nga disa modele te forta mashkullore,
 • 3:49 - 3:52
  duke perfshire babain tim, vellain tim, xhaxhallaret dhe gjysherit.
 • 3:52 - 3:57
  Edhe meshkujt ne jeten time me kane mesuar disa gjera te rendesishme.
 • 3:57 - 4:00
  Me mesuan se si duhet te duket nje lidhje te respektueshme
 • 4:00 - 4:04
  midis meshkujve dhe grave.
 • 4:04 - 4:08
  Me mesuan se si duket nje martese e forte:
 • 4:08 - 4:11
  e cila eshte e ndertuar mbi besimin dhe angazhimin
 • 4:11 - 4:15
  si dhe mbi admirimin e vlerave te njeri tjetrit.
 • 4:15 - 4:17
  Me mesuan se cfare do te thote
 • 4:17 - 4:19
  te jesh nje baba
 • 4:19 - 4:21
  dhe te rrisesh nje familje.
 • 4:21 - 4:23
  Dhe jo te investosh vetem ne shtepine tende
 • 4:23 - 4:28
  por te ndihmosh ne rritjen e femijeve
 • 4:28 - 4:30
  ne komunitetin e gjere.
 • 4:30 - 4:32
  Dhe keto ishin te njejtat cilesi
 • 4:32 - 4:35
  qe kerkoja nga bashkeshorti im,
 • 4:35 - 4:37
  Barack Obama.
 • 4:38 - 4:41
  Kur u takuam per here te pare,
 • 4:41 - 4:45
  nje nga gjerat qe mbaj mend eshte se me nxorri ne nje takim.
 • 4:45 - 4:48
  Dhe takimi ishte te shkoja me te ne nje mbledhje komuniteti.
 • 4:48 - 4:50
  (Te qeshura)
 • 4:50 - 4:52
  E di, sa romantike.
 • 4:52 - 4:55
  (Te qeshura)
 • 4:55 - 4:57
  Por kur ne u njohem, Barack ishte nje organizues komuniteti.
 • 4:57 - 5:01
  Ai punonte duke ndihmuar njerez per te gjetur pune
 • 5:01 - 5:05
  dhe perpiqej te sillte burime ne lagjet qe luftonin.
 • 5:05 - 5:07
  Ndersa i fliste banoreve ne ate qender komuniteti,
 • 5:07 - 5:09
  ai foli per dy koncepte.
 • 5:09 - 5:15
  Ai foli per "Boten si eshte" dhe "boten si duhet te jete."
 • 5:15 - 5:19
  Dhe une fola per kete gjate gjithe fushates.
 • 5:19 - 5:21
  Ajo qe tha, se shume shpesh,
 • 5:21 - 5:26
  eshte se ne pranojme distancen midis atyre dy ideve.
 • 5:26 - 5:30
  Dhe shpesh i pershtateshim botes ashtu sic eshte,
 • 5:30 - 5:34
  edhe kur ajo nuk reflekton vlerat dhe synimet tona.
 • 5:34 - 5:37
  Por Barack na kujtoi ne ate dite,
 • 5:37 - 5:40
  te gjitheve ne ne ate salle, se te gjithe e dim
 • 5:40 - 5:44
  se si duhet te jete bota jone.
 • 5:44 - 5:47
  Ne e dime si duket drejtesia, sinqeriteti dhe mundesia.
 • 5:47 - 5:49
  Te gjithe e dime.
 • 5:49 - 5:51
  Dhe ai i kerkoi njerezve ne ate takim,
 • 5:51 - 5:53
  ne ate komunitet,
 • 5:53 - 5:56
  te perkushtojne veten e tyre per te mbyllur boshllekun
 • 5:56 - 5:58
  midis atyre dy ideve,
 • 5:58 - 6:02
  per te punuar sebashku dhe ta bejne boten sic eshte
 • 6:02 - 6:06
  dhe boten si duhet te jete, nje dhe te njejte.
 • 6:06 - 6:09
  Dhe mendoj per ate sot sepse une
 • 6:09 - 6:13
  sjell nder mend dhe jam e bindur se te gjithe ju ne kete shkolle
 • 6:13 - 6:18
  jeni pjese shume e rendesishme per te mbyllur ate boshllik.
 • 6:18 - 6:23
  Ju jeni grate qe do ndertoni boten ashtu sic duhet te jete.
 • 6:23 - 6:25
  Ju do shkruani kapitullin e rradhes ne histori.
 • 6:25 - 6:29
  Jo vetem per veten tuaj, por per brezin tend
 • 6:29 - 6:32
  dhe brezat e ardhshem.
 • 6:32 - 6:34
  Dhe ja pse edukimi i mire
 • 6:34 - 6:36
  eshte kaq i rendesishem.
 • 6:36 - 6:39
  Ja pse e gjitha kjo qe po kaloni--
 • 6:39 - 6:43
  uljet dhe ngritjet, mesuesit qe doni dhe ata qe nuk doni--
 • 6:43 - 6:46
  eshte kaq e rendesishme.
 • 6:46 - 6:49
  Sepse komunitetet dhe shtetet dhe ne fund te fundit e gjithe bota
 • 6:49 - 6:54
  jane po aq te forta sa shendeti i grave te tyre.
 • 6:54 - 6:56
  Dhe kjo eshte e rendesishme per ta pasur ne mend.
 • 6:56 - 7:02
  Pjese e atij shendetit eshte edhe edukimi i diskuteshem.
 • 7:02 - 7:07
  Diferenca midis nje familje ne perpjkje dhe nje familje te shendetshme
 • 7:07 - 7:10
  eshte shpesh prezenca e nje gruaje te fuqizuar
 • 7:10 - 7:13
  ose grave ne qender te asaj familje.
 • 7:13 - 7:16
  Diferenca midis nje komuniteti te rene dhe atij te lulezuarit
 • 7:16 - 7:20
  eshte shpesh reskpekti i shendetshem midis meshkujve dhe grave
 • 7:20 - 7:25
  te cilet e vleresojne kontributin e njeri tjetrit ne komunitet.
 • 7:25 - 7:28
  Diferenca midis nje kombi te dobet
 • 7:28 - 7:30
  dhe te atij qe do te lulezoj
 • 7:30 - 7:34
  eshte vleresimi se na duhet nje hyrje e barabarte ne edukim
 • 7:34 - 7:36
  si per djemte ashtu dhe per vajzat.
 • 7:36 - 7:41
  Dhe kjo shkolle, e cila e ka marr emrin nga doktoresha e pare femer ne M.B
 • 7:41 - 7:47
  si dhe godinat rrethuese te quajtura Frida Kahlo si artistja Meksikane,
 • 7:47 - 7:49
  Mary Seacole,
 • 7:49 - 7:53
  infermierja nga Jamaica e njohur si "Black Florence Nightingale"
 • 7:53 - 7:56
  dhe autorja Angleze, Emily Bronte,
 • 7:56 - 8:00
  nderoni grate qe kane luftuar seksizmin, racizmin dhe injorancen,
 • 8:00 - 8:05
  per te ndjekur pasionet e tyre dhe te ushqejne shpirtrat e tyre.
 • 8:05 - 8:08
  Ato nuk i lejonin pengesat.
 • 8:08 - 8:12
  Sic thote dhe tabela ketu, "Pa limete."
 • 8:12 - 8:14
  Ato nuk njihnin menyre tjeter jetese
 • 8:14 - 8:17
  pervec se te ndiqnin endrrat e tyre.
 • 8:17 - 8:22
  Dhe duke e bere kete, keto gra
 • 8:22 - 8:24
  levizen shume pengesa.
 • 8:24 - 8:26
  Dhe hapen shume dyer te reja
 • 8:26 - 8:29
  per miliona doktoresha dhe infiermere femra
 • 8:29 - 8:32
  artiste dhe autore,
 • 8:32 - 8:34
  te gjitha te cilat i kane ndjekur keto.
 • 8:34 - 8:37
  Dhe duke u edukuar mire,
 • 8:37 - 8:41
  edhe ju mund ta kontrolloni fatin tuaj.
 • 8:41 - 8:44
  Ju lutem mbaheni mend kete.
 • 8:44 - 8:48
  Nese doni te dini arsyen pse ndodhem ketu sot,
 • 8:48 - 8:51
  eshte per shkak te edukimit.
 • 8:51 - 8:55
  Une asnjehere nuk e lija mesimin. Me falni, nuk e di nese ndokush e le mesimin.
 • 8:55 - 8:57
  Asnjehere nuk e kam bere.
 • 8:57 - 8:59
  Me pelqente te merja 10-ta.
 • 8:59 - 9:01
  Me pelqente te isha e zgjuar.
 • 9:01 - 9:05
  Me pelqente te isha ne kohe. Me pelqente te beja detyrat.
 • 9:05 - 9:10
  Mendoja se te qenit i zgjuar ishte me fantastike se gjithcka tjeter ne bote.
 • 9:10 - 9:12
  Dhe ju gjithashtu, me te njejtat vlera,
 • 9:12 - 9:14
  mund te kontrolloni fatin tuaj.
 • 9:14 - 9:17
  Edhe ju mund ta shtroni rrugen.
 • 9:17 - 9:19
  Edhe ju mund ti realizoni endrrat tuaja,
 • 9:19 - 9:23
  dhe me pas detyra juaj eshte te ktheheni
 • 9:23 - 9:27
  dhe te ndihmoni dike si ju te beje te njejten gje.
 • 9:27 - 9:30
  Historia ka provuar se nuk ka rendesi
 • 9:30 - 9:32
  nese ti vjen nga nje shtrese qyteti
 • 9:32 - 9:34
  apo nje shtrese fshati.
 • 9:34 - 9:36
  Suksesi juaj do vendoset
 • 9:36 - 9:39
  nga guximi juaj,
 • 9:39 - 9:43
  nga vetebesimi juaj, dhe nga puna juaj individuale e forte.
 • 9:43 - 9:47
  Kjo eshte e vertete. Ky eshte realiteti i botes ku ne jetojme.
 • 9:47 - 9:50
  Ju tashme keni kontroll mbi fatin tuaj.
 • 9:50 - 9:55
  Dhe nuk do jete e lehte--kjo eshte e sigurte.
 • 9:55 - 9:57
  Por ju keni gjithcka qe ju duhet.
 • 9:57 - 10:00
  Gjithcka qe doni te arrini,
 • 10:00 - 10:03
  ju e keni tanime, pikerisht ketu.
 • 10:03 - 10:07
  Bashkeshkorti im punon ne nje zyre te madhe.
 • 10:07 - 10:10
  Ata e quajne Zyra Ovale.
 • 10:10 - 10:12
  Ne Shtepine e Bardhe, eshte dhe tryeza qe ai ulet--
 • 10:12 - 10:15
  e cila quhet Tryeza Rezolute.
 • 10:15 - 10:19
  Ishte e ndertuar me lend druri nga Rezoluta e Madherise se Saj
 • 10:19 - 10:22
  dhe dhene nga Mbreteresha Viktoria.
 • 10:22 - 10:27
  Eshte nje simbol i forte i miqesise midis dy kombeve tane.
 • 10:27 - 10:29
  Dhe emri tij, Resolute (e vendosur),
 • 10:29 - 10:33
  eshte nje kujtese e forces dhe karakterit qe kerkohet
 • 10:33 - 10:35
  jo vetem per te drejtuar nje shtet,
 • 10:35 - 10:40
  por dhe per te jetuar nje jete me qellime gjithashtu.
 • 10:40 - 10:44
  Dhe uroj qe me ndjekjen e endrrave tuaja, ju te mbeteni te vendosur,
 • 10:44 - 10:47
  qe te ecni perpara pa limite,
 • 10:47 - 10:52
  dhe te perdorni talentet tuaja--sepse ka shume; ne i kemi pare ato;
 • 10:52 - 10:54
  jane aty--
 • 10:54 - 10:58
  dhe ti perdorni ato per te krijiar nje bote ashtu sic duhet te jete.
 • 10:58 - 11:01
  Sepse ne mbeshtetemi tek ju.
 • 11:01 - 11:03
  Mbeshtetemi te gjithsecili prej jush
 • 11:03 - 11:06
  te nxirrni me te miren tuaj.
 • 11:06 - 11:08
  Sepse bota eshte e madhe.
 • 11:08 - 11:10
  Dhe eshte e mbushur me sfida.
 • 11:10 - 11:14
  Dhe ne kemi nevoje per gra te forta, te zgjuara dhe me vetebesim
 • 11:14 - 11:16
  per tu ngritur dhe te marrin frenat.
 • 11:16 - 11:20
  Ne e dime qe ju mund ta beni. Ju duam. Ju faleminderit shume.
 • 11:20 - 11:27
  (Duartrokitje)
Title:
Nje lutje per edukim
Speaker:
Michelle Obama
Description:

Duke folur nje shkolle vajzash ne Londer, Michelle Obama ben nje rast personal pasionant per cdo student qe te marri studimin seriozisht. Eshte gjenerata e re, e shkelqyer, thote ajo qe do te mbylle boshllekun midis botes sic eshte dhe botes sic duhet te jete.

more » « less
Video Language:
English
Team:
TED
Project:
TEDTalks
Duration:
11:29

Albanian subtitles

Revisions