Albanian subtitles

← Për të zbuluar sëmundjet më herët, le të flasim gjuhën sekrete të bakterieve

Get Embed Code
28 Languages

Showing Revision 2 created 04/25/2019 by Helena Bedalli.

 1. Ju nuk i njihni ata
 2. Ju nuk i shihni ata
 3. Por ata janë gjithmonë përreth
 4. duke pëshpëritur
 5. duke thurur plane sekrete
 6. duke krijuar ushtri me miliona ushtarë.
 7. Dhe kur vendosin të sulmojnë
 8. ata sulmojnë të gjthë njëherësh.
 9. E kam fjalën për bakteriet
 10. (Te qeshura)

 11. Për kë mendonit se po flisja?

 12. Bakteriet jetojnë në komunitete
  njësoj si njerëzit.

 13. Ata kanë familje,
 14. ata flasin
 15. dhe organizojnë aktivitete e tyre.
 16. Po njësoj si njerëzit ata mashtrojnë
 17. madje disa mund edhe të
  tradhëtojnë njëri-tjetrin
 18. Po sikur t'ju them se ne mund të dëgjojmë
  bisedat e bakterieve?
 19. dhe ta përkthejmë informacionin e tyre
  të fshehtë në gjuhën e njerëzve?
 20. dhe po sikur t'ju them se përkthimi i
  bisedave bakteriale mund të shpëtojë jetë?
 21. Kam mbrojtur doktoraturën
  për mikro-fizikë
 22. dhe kam përdorur mikro-teknologji
  për të zhvilluar një pajisje pëkthimi në kohë reale
 23. që mund të mbikqyrë kominutetet bakteriale
 24. dhe të regjistrojnë se c'bëjnë bakteriet?
 25. Bakteriet jetojnë kudo.

 26. Ato janë në tokë, në mobiljet tona
 27. dhe brenda trupit tonë.
 28. Në fakt, 90% e gjithë qelizave të gjalla
  në këtë teatër janë bakterie.
 29. Disa bakterie janë të mira për ne
 30. ato na ndihmojë në tretjen e ushqimit
  ose në prodhimin e antibiotikëve
 31. Dhe disa janë të këqija për ne
 32. ato shkaktojnë sëmundje dhe vdekje.
 33. Për të koordinuar gjithë funksionin që kanë
 34. atyre u duhet të organizohen
 35. dhe këtë gjë e bëjnë njësoj si njerëzit
 36. duke komunikuar.
 37. Por në vend që të përdorin fjalë
 38. ato përdorin molekula sinjalistike
  për të komunikuar me njëri-tjetrin
 39. Kur bakteriet janë pak
 40. molekulat sinjalizuese rrjedhin
 41. si britmat e një njëriu të
  vetëm në shkretëtirë
 42. Por kur ata janë shumë
  molekulat sinjalizuese grumbullohen
 43. dhe bakteriet kuptojnë se nuk janë vetëm
 44. Ata dëgjojnë njëri-tjetrin
 45. Në këtë mënyrë ata regjistrojnë se sa janë
 46. dhe kur ata janë mjaftueshëm shumë
  nisin një aksion të ri,
 47. Dhe kur molekulat sinjalistike kanë
  arritur një pikë të caktuar
 48. të gjithë bakteriet kuptojnë se duhet të
  veprojnë
 49. në të njëjtin aktivitet.
 50. Pra komunikimi bakterial përbëhet nga
  një iniciativë, nga një reagim

 51. nga një prodhim i molekulës
  dhe reagimit ndaj saj.
 52. Gjatë kërkimit tim u fokusova mbi
  hetimin e komuniteteve bakteriale
 53. brenda trupit të njeriut.
 54. Si funksionon?
 55. Ne kemi një kampion nga një pacient
 56. mund të jetë një kampion gjaku apo
  pështyme.
 57. Ne shkarkojmë elektrone brenda
  kampionit,
 58. elektronet do të ndërveprojnë me çdo
  molekulë komunikuese të pranishme
 59. dhe ky ndërveprim do të na japë
  informacione
 60. mbi identitetin e bakterieve,
 61. llojin e komunikimit
 62. dhe se sa flasin bakteriet.
 63. Si duket kur bakteriet flasin?

 64. Përpara se të realizoja
  pajisjen përkthyese
 65. supozimi im i parë ishte se bakteriet do
  të kishin gjuhe primitive
 66. si fëmijët që s'kanë mësuar ende fjalët
  dhe fjalitë.
 67. Kur ata qeshin janë të lumtur
  kur qajnë janë të mërzitur.
 68. Kaq thjesht!
 69. Por bakteriet nuk dolën të ishin primitivë
  sikurse mendova.
 70. Një molekulë nuk është
  thjesht një molekulë.
 71. Ajo mund të nënkptojë shumë gjëra
  në varësi të kontekstit
 72. njësoj si e qara e bebit që mund
  të nënkuptojë gjëra të ndryshme:
 73. ndonjëherë bebi është i uritur,
 74. ndonjëherë i lagur,
 75. ndonjëherë i lënduar apo i friksuar.
 76. Prindërit dinë si t'i deshifrojnë
  këto të qara.
 77. Për të patur një pajisje përkthyese,
 78. duhet të ketë aftësi të deshifrojë
  molekulat sinjalizuese
 79. dhe t'i përkthejë ato në varësi të kontekstit
 80. Kush e di?
 81. Ndoshta Google Transalate do ta
  përfshijë këtë.
 82. (Të qeshura)

 83. Më lejoni t'ju tregoj një shembull.

 84. Kam sjell disa të dhëna bakteriale që mund
  të jenë pak të zorshme për t'u kuptuar
 85. nëse nuk jeni të trajnuar
 86. por hidhini një vështrim
 87. (Të qeshura)

 88. Këtu është një familje e lumtur
  që ka infektuar një pacient.

 89. Le ta quajmë familja Montegë
 90. Ata ndajnë burimet, riprodhohen dhe rriten.
 91. Një ditë ata kanë një fqinj të ri
 92. familjen bakteriale Kapulet
 93. (Të qeshura)

 94. Çdo gjë shkon mirë për aq kohë
  sa punojnë së bashku.

 95. Por diçka e paplanifikuar ndodh.
 96. Romeo i Montegëve ka një lidhje
  me Xhuljetën e Kapuletve.
 97. (Të qeshura)

 98. dhe sigurisht ata shkëmbjenë
  materiale gjenetike

 99. (Të qeshura)

 100. Tani, ky shkëmbim gjenetik mund
  të jetë i rrezikshëm për Montegët

 101. që kanë si synim të jetë familja e vetme
  në pacientin që kanë infektuar
 102. dhe shkëmbimi gjenetik u shërben
 103. Kapuletëve të krijojnë rezistencë
  ndaj antibiotikëve.
 104. Kështu që Montegët diskutojnë përbrenda
  si ta heqin qafe familjen tjetër
 105. duke çliruar këtë molekulë.
 106. (Të qeshura)

 107. Dhe nën titullin:

 108. [Le të koordinojmë një sulm]

 109. (Të qeshura)

 110. Le të koordinojmë një sulm.

 111. Të gjithë përgjigjen njëherësh
 112. duke çliruar një helm që do të
  vrasë familjen tjetër.
 113. [Ta eliminojë]

 114. (Të qehura)

 115. Kapuletët përgjigjen
  duke thirrur për kundërsulm

 116. [Kundërsulm!]

 117. Kështu që ata ndeshen.

 118. Kjo është një video të një dueli
  bakterial me organe si shpata

 119. ku ata përpiqen tëvrasin njëri-tjetrin
 120. në kuptimin e plotë duke u therur
  me njëri-tjetrin.
 121. Ajo familje që fiton betejen
  bëhet bakteria dominuese.
 122. Pra ajo që mund të bëj unë
  është zbuloj bisedën bakteriale

 123. që të çon në sjellje të ndryshme kolektive
 124. njësoj si luftimi që sapo patë.
 125. Pra ajo ç'ka bëra ishte
  përgjimi i komunitetet bakteriale
 126. brenda trupit të njëriut
 127. tek pacientët në spital.
 128. Kam ndjekur 62 pacientë në një eksperiment

 129. ku kam testuar kampionët e pacientëve
  të një infeksioni specifik
 130. pa i ditur ende përgjigjet
  e testeve tradicionale diagnostikuese
 131. Tani, në diagnozat bakteriale

 132. një kampion qëndron në një pjatëz
 133. dhe në qoftë se bakteri rritet
  brenda pesë ditëve
 134. pacienti diagnostikohet si i infektuar.
 135. Kur përfundova studimin dhe i krahasova
  me rezultatet e mjetit
 136. testet diagnostikuese tradicionale me
  testet verifikuese
 137. u shokova.
 138. Ishte diçka përtej habisë nga ku
  kam marrë pjesë ndonjëherë
 139. Por përpara se t'ju tregoj
  çfarë ka zbuluar pajisja

 140. dua t'ju tregoj diçka për një pacient
  të veçantë që kam ndekur
 141. për një vajzë të re.
 142. Ajo kishte fibroza kistesh
 143. një sëmundje gjenetike që i bënte mushkëritë
  e saj dyshuese për infeksion bakterial
 144. Kjo vajzë nuk bënte pjesë në
  eksperimentin klinik
 145. E ndoqa atë pasi e kuptova
  nga kartela mjeksore
 146. se ajo s'kishte patur një
  infeksion më parë.
 147. Një herë në muaj, kjo vajzë
  shkonte në spital
 148. për të sjellë një kampion pështyme
  që e kishte në një filxhan
 149. Ky kampion u çua për analizë bakterial
 150. në laboratorin qendror
 151. në mënyrë që mjekët mund të
  vepronin shpejt nëse zbulonin një infeksion
 152. Kjo më lejoi të testoja pajisjen time
  dhe në kampionin e saj.
 153. Në dy muajt e parë që mata kampionin e saj
  nuk kishte asgjë.

 154. Por në muajin e tretë
 155. zbulova disa bakterie që diskutonin
  në kampionin e saj.
 156. Bakteriet ishin duke u koordinuar
  për të dëmtuar indin e mushkërive
 157. Por diagnozat tradicionale nuk
  treguan asnjë bakter
 158. I mata sërisht muajin tjetër,
 159. dhe munda të shoh se bisedimi bakterial
  u bë dhe më agresiv.
 160. Ende diagnozat tradicionale
  nuk treguan gjë.
 161. Studimi im mbaroi, por një vit e gjysmë
  më pas vazhdova të informohem për gjendjen e saj
 162. për të parë nëse bakeriet
  për të cilët kisha dijeni
 163. ishin zhdukur pa ndërhyrje mjeksore
 164. Por nuk ishin zhdukur.
 165. Vajza diagnostikohet tashmë
  me infeksion të rëndë
 166. me bakterie vdekjeprurëse.
 167. Ishte i njëjti bakter që pajisja
  ime kishte zbuluar më herët.
 168. Dhe pavarësisht trajtimit
  agresiv me antibiotikë
 169. ishte e pamundur të
  zhdukej infeksioni.
 170. Mjekët mendonin se nuk
  do i mbijetonte të 20-tave të saj
 171. Kur i mata kampjonet e saja
 172. mjeti im ishte ende në fazën fillestare

 173. Nuk e dija ende nëse
  metoda ime do të funksiononte
 174. atëherë kisha një marrëveshje me mjekët
 175. të mos u tregoja çfarë do të zbulonte
  pajisja ime
 176. në mënyrë që të mos kompromentoja
  trajtimin e tyre.
 177. Kështu që kur pash këto rezultate
  që nuk ishin vërtetuar
 178. nuk guxova t'ua tregoj
 179. pasi të trajtosh një pacient pa infeksion
 180. ka gjithashtu pasoja negative
  për pacientin.
 181. Por tani e dimë më mirë
 182. dhe ka kaq shumë djem e vajza
  që mund të shpëtohen
 183. sepse fatkeqësisht ky skenar
  përserit shpesh.
 184. Pacientët infektohen
 185. dhe bakteri në një farë mënyre nuk
  del nga testet tradicionale diagnostikuese
 186. papritmas infeksioni shpërthen tek
  pacienti me siptoma të rënda.
 187. Në këtë pikë tashmë është vonë.
 188. Rezultatet e habitshme të 62-pacintëve
  që kam ndjekur
 189. ishin pikërisht bisedat bakteriale
  që mjeti im kishte kapur

 190. në më tepër se gjysmën e kampioneve
  të pacientëve
 191. të diagnostikuar negativë
  me metoda tradicionale
 192. Me fjalë të tjera, më tepër se gjysma
  e këtyre pacientë shkuan
 193. në shtëpi duke menduar
  se s'kishin infeksion
 194. dhe pse ata në fakt mbartnin
  bakterie të rrezikshme.
 195. Brenda këtyre pacientëve
  të diagnostikuar pasaktësisht
 196. bakteriet ishin duke u organizuar
  për një sulm të sinkronizuar.
 197. Ata ishin duke pëshpëritur me
  njëri-tjetrin.
 198. Atë çka e quaj "Pëshpëritje bakteriale"
 199. janë bakterie të cilat metodat tradicionale
  nuk mund t'i diagnostikojnë.
 200. Deri më tani, ky është i vetmi mjet përkthimi
  që mund t'i kapë këto pëshpëritje.
 201. Besoj se koha në të cilën bakteriet
  janë ende duke pëshpëritur
 202. është një dritare mundësi për një
  trajnim të shënjestruar.
 203. Nëse vajza do të ishte trajtuar
  gjatë kësaj mundësie
 204. mund të kishte qenë e mundur për
  t'i vrarë bakteriet
 205. në fazën e tyre fillestare,
 206. para se infeksioni të dilte
  jashtë kontrollit.
 207. Çfarë eksperimentova me këtë vajzë
  të re, më bëri të vendosja
 208. të bëja gjithçka që ta fusja këtë teknologji
  nëpër spitale.

 209. Së bashku me mjekët
 210. jam duke punuar për përfshirjen
  e kësaj pajisjeje në klinika
 211. që të diagnostikohen herët infeksionet.
 212. Dhe pse ende nuk e di si
  mjekët duhet t'i trajtojnë pacientët e tyre
 213. gjatë fazës pëshpëritëse

 214. kjo pajisje mund të ndihmojë mjekët
  të mbajnë një sy tek pacientët në rrezik
 215. Kjo mund t'i ndihmojë të
  konfimojnë nëse trajtimi ka fuksnionuar apo jo
 216. dhe mund të ndihmojë në përgjigjen
  e thjeshtë:
 217. A është pacienti i infektuar?
 218. Dhe çfarë po planifikojnë bakteriet?
 219. Bakteriet flasin,

 220. ata bëjnë plane sekrete
 221. dhe u dërgojnë informacione sekrete
  njëri-tjetrit.
 222. Por jo vetëm që ne mund t'i kapim
  pëshpëritjet e tyre
 223. por ne mund ta mësojmë gjuhën
  e tyre sekrete
 224. dhe të behemi pëshperitësit e bakterieve.
 225. Ashtu si do të thoshte një bakterie
 226. "3-oxo-C12-aniline."
 227. (Të qeshura)

 228. (Duartrokitje)

 229. Ju falemnderit!