Return to Video

Pse i injorojmë problemet e dukshme - dhe si të veprojmë ndaj tyre

 • 0:01 - 0:05
  Po sikur të kishte një problem
  shumë të dukshëm
 • 0:05 - 0:07
  pikërisht para jush?
 • 0:07 - 0:10
  Një për të cilën po flisnin të gjithë,
 • 0:10 - 0:12
  një që ju preku juve direkt.
 • 0:14 - 0:18
  A do të bënit gjithçka brenda fuqisë
  suaj për të rregulluar gjërat
 • 0:18 - 0:19
  para se të përkeqësohen?
 • 0:21 - 0:22
  Mos jeni aq të sigurt.
 • 0:22 - 0:27
  Ne të gjithë kemi shumë më shumë
  të ngjarë se çdonjëri prej nesh do
 • 0:27 - 0:30
  të donte të pranonte të humbasim
  atë që është para syve tanë.
 • 0:30 - 0:31
  Dhe në fakt,
 • 0:31 - 0:35
  ne ndonjëherë kemi më shumë
  të ngjarë të largohemi nga gjërat
 • 0:35 - 0:40
  pikërisht për shkak të kërcënimit që
  ato na përfaqësojnë,
 • 0:40 - 0:42
  në biznes, në jetë dhe në botë.
 • 0:43 - 0:47
  Unë dua t'ju jap një shembull
  nga bota ime, politika ekonomike.
 • 0:49 - 0:52
  Kështu kur Alan Greenspan ishte
  kreu i Rezervës Federale,
 • 0:52 - 0:58
  e gjithë detyra e tij ishte të kujdesej
  për problemet në ekonominë e SHBA
 • 0:58 - 1:00
  dhe të sigurohej që ata të mos
  dilnin jashtë kontrollit.
 • 1:00 - 1:02
  Kështu që, pas vitit 2006,
 • 1:02 - 1:05
  kur çmimet e pasurive të
  patundshme arritën kulmin,
 • 1:05 - 1:09
  gjithnjë e më shumë udhëheqës
  dhe institucione të respektuara
 • 1:09 - 1:12
  filluan të ndinin këmbanat e alarmit
 • 1:12 - 1:16
  në lidhje me huazimin e rrezikshëm
  dhe flluskat e rrezikshme të tregut.
 • 1:16 - 1:20
  Siç e dini, në vitin 2008
  të gjitha ranë poshtë.
 • 1:20 - 1:23
  Bankat morë fund,
 • 1:23 - 1:26
  tregjet botërore të aksioneve
  humbën gati gjysmën e vlerës,
 • 1:26 - 1:31
  miliona e miliona njerëz humbën
  shtëpitë e tyre për shkak të hipotekës.
 • 1:31 - 1:32
  Dhe në fund,
 • 1:32 - 1:36
  gati një në 10 amerikanë ishte pa punë.
 • 1:36 - 1:39
  Kështu pasi gjërat u qetësuan pak,
 • 1:39 - 1:44
  Greenspan dhe shumë të tjerë dolën
  me një deklaratë dhe thanë;
 • 1:44 - 1:46
  "Askush nuk mund ta kishte
  parashikuar atë krizë."
 • 1:47 - 1:49
  Ata e quanin atë "një mjellmë të zezë".
 • 1:49 - 1:52
  Diçka që ishte e paimagjinueshme,
 • 1:52 - 1:56
  të paparashikueshme dhe plotësisht
  të pamundshme.
 • 1:58 - 2:00
  Një surprizë totale.
 • 2:00 - 2:03
  Përveç se nuk ishte gjithmonë
  një surprizë e tillë.
 • 2:03 - 2:08
  Për shembull, apartamenti im në
  Manhattan gati u dyfishua në vlerë
 • 2:08 - 2:10
  në më pak se katër vjet.
 • 2:10 - 2:13
  Unë pashë shkrimin në mur
  dhe e shita.
 • 2:13 - 2:16
  (Të qeshura)
 • 2:16 - 2:18
  (Duartrokitje)
 • 2:19 - 2:22
  Pra, shumë njerëz të tjerë gjithashtu
  panë paralajmërimin,
 • 2:22 - 2:24
  folën publikisht
 • 2:25 - 2:27
  dhe u injoruan.
 • 2:27 - 2:31
  Pra, ne nuk e dinim saktësisht se si
  do të ishte kriza,
 • 2:31 - 2:33
  jo parametrat e saktë,
 • 2:33 - 2:35
  por të gjithë mund të thonim
 • 2:35 - 2:41
  se gjëja që vinte tek ne ishte po
  aq e rrezikshme, e dukshme
 • 2:41 - 2:45
  dhe e parashikueshme, si një rinoceront
  gjigant gri që po vinte drejt nesh.
 • 2:46 - 2:48
  Mjellma e zezë na la për të kuptuar
 • 2:48 - 2:52
  për idenë që ne nuk kemi
  fuqi mbi të ardhmen tonë.
 • 2:53 - 2:58
  Dhe për fat të keq, sa më pak
  kontroll që mendojmë se kemi
 • 2:58 - 3:01
  ka më shumë të ngjarë që ne
  do ta minimizojmë atë
 • 3:01 - 3:03
  ose ta injorojmë plotësisht.
 • 3:04 - 3:08
  Dhe kjo dinamikë e rrezikshme
  maskon një problem tjetër,
 • 3:08 - 3:11
  se shumica e problemeve me të
  cilat përballemi
 • 3:11 - 3:13
  janë kaq të mundshme dhe të dukshme,
 • 3:13 - 3:17
  ato janë gjëra të cilat mund t'i
  shohim, por ende nuk bëjmë asgjë.
 • 3:18 - 3:20
  Kështu që unë krijova metaforën
  e rinocerontit gri
 • 3:20 - 3:23
  për të përmbushur atë që ndjeja
  ishte një nevojë urgjente.
 • 3:23 - 3:26
  Për të na ndihmuar të hedhim një
  vështrim të freskët,
 • 3:26 - 3:29
  me të njëjtin pasion që kishin
  njerëzit për mjellmën e zezë,
 • 3:29 - 3:32
  por këtë herë, për gjërat që ishin
  shumë të dukshme,
 • 3:32 - 3:36
  shumë e mundshme, por ende
  të lëna pas dore.
 • 3:39 - 3:41
  Këto janë kërcënime të mundshme.
 • 3:41 - 3:44
  Sapo të filloni të kërkoni
  për kërcënime të mundshme
 • 3:44 - 3:46
  i shihni në tituj çdo ditë.
 • 3:47 - 3:51
  Dhe kështu ajo që shoh në titujt
  është një tjetër kërcënim i mundshëm,
 • 3:51 - 3:55
  një krizë e re shumë e
  mundshme financiare.
 • 3:55 - 3:59
  Dhe pyes veten nëse kemi mësuar
  ndonjë gjë 10 vitet e fundit.
 • 4:00 - 4:04
  Pra, nëse dëgjoni Washingtonin
  ose Wall Street,
 • 4:04 - 4:11
  thuajse mund të jeni të falur për
  të menduar që ky progres është i lehtë.
 • 4:11 - 4:14
  Por në Kinë, ku kaloj shumë kohë,
 • 4:14 - 4:17
  biseda është krejtësisht e ndryshme.
 • 4:17 - 4:20
  I gjithë ekipi ekonomik,
 • 4:20 - 4:23
  deri tek vetë presidenti Xi Jinping,
 • 4:23 - 4:25
  flasin shumë specifikisht dhe qartë
 • 4:25 - 4:29
  në lidhje me rreziqet financiare
  si kërcënimet e mundshme,
 • 4:29 - 4:32
  dhe si mund t'i zbehin ato.
 • 4:32 - 4:34
  Tani, për të qenë të sigurt,
  Kina dhe SH.B.A.
 • 4:34 - 4:36
  kanë sisteme shumë të ndryshme
  të qeverisjes,
 • 4:36 - 4:39
  gjë që ndikon në atë që ata janë në
  gjendje të bëjnë apo jo.
 • 4:39 - 4:42
  Dhe shumë nga shkaqet kryesore
  për problemet e tyre ekonomike
 • 4:42 - 4:44
  janë krejtësisht të ndryshme.
 • 4:44 - 4:46
  Por nuk është sekret që të dy
  vendet kanë probleme
 • 4:46 - 4:50
  me borxhin, me pabarazinë dhe
  me produktivitetin ekonomik.
 • 4:50 - 4:54
  Pra, si vjen që bisedat janë
  kaq të ndryshme?
 • 4:54 - 4:56
  Ju mund të bëni këtë pyetje,
 • 4:56 - 4:58
  jo vetëm për vendet,
 • 4:58 - 5:01
  por pothuajse për të gjithë.
 • 5:01 - 5:05
  Kompanitë e automjeteve që
  vendosin sigurinë në radhë të parë
 • 5:05 - 5:09
  dhe ato që nuk shqetësojnë të
  kujtojnë makinat e tyre të dobëta
 • 5:09 - 5:11
  derisa të vdesin njerëzit.
 • 5:12 - 5:18
  Gjyshërit që, gjatë përgatitjes për
  të pashmangshmen -
 • 5:18 - 5:20
  ata që kanë eulogjinë e shkruar,
 • 5:21 - 5:23
  menyja për drekën e varrimit.
 • 5:23 - 5:25
  (Të qeshura)
 • 5:25 - 5:26
  Gjyshërit e mi e bënë.
 • 5:26 - 5:27
  (Të qeshura)
 • 5:27 - 5:32
  Dhe gjithçka, përveç datës
  përfundimtare të gdhendjes së gurit
 • 5:32 - 5:35
  të varrit. Por në anën tjetër
  ju keni gjyshërit
 • 5:35 - 5:38
  që nuk i rregullojnë punët e tyre
  përfundimtare,
 • 5:38 - 5:40
  të cilët nuk shpëtojnë nga të gjitha
  gjërat e vjetra
 • 5:40 - 5:43
  që kanë qenë duke grumbulluar
  për dekada e dekada
 • 5:43 - 5:45
  dhe i lejojnë fëmijët e tyre të
  merren me të.
 • 5:45 - 5:48
  Pra, çfarë e bën ndryshimin
  midis njërës anë dhe tjetrës?
 • 5:48 - 5:51
  Pse disa njerëz i shohin gjërat
  dhe merren me to,
 • 5:51 - 5:53
  dhe të tjerët thjesht nuk i konsiderojnë?
 • 5:55 - 5:58
  Pra, e para ka të bëjë me
  kulturën, shoqërinë,
 • 5:58 - 6:00
  njerëzit përreth jush.
 • 6:01 - 6:04
  Nëse mendoni se dikush rreth jush
 • 6:04 - 6:06
  do t'ju ndihmojë të ngriheni
  kur të rrëzoheni
 • 6:06 - 6:10
  ju keni shumë më shumë të ngjarë
  për të parë një rrezik si më të vogël.
 • 6:11 - 6:15
  Dhe kjo na lejon të kemi shanse të
  mira, jo vetëm ato të këqija.
 • 6:15 - 6:18
  Për shembull, si të rrezikosh
  kritikën
 • 6:18 - 6:21
  kur flet për rrezikun për të cilin
  askush nuk dëshiron të flas.
 • 6:21 - 6:24
  Ose duke shfrytëzuar mundësitë
  që janë disi të frikshme
 • 6:24 - 6:27
  kështu që në mënyrën e tyre
  janë kërcënime të mundshme
 • 6:27 - 6:31
  SHBA ka një kulturë shumë individualiste .
 • 6:32 - 6:34
  Dhe paradoksalisht,
 • 6:34 - 6:37
  kjo i bën shumë amerikanë shumë
  më pak të hapur për ndryshime
 • 6:38 - 6:39
  dhe duke marrë rreziqe të mira.
 • 6:39 - 6:41
  Në Kinë, përkundrazi,
 • 6:41 - 6:45
  njerëzit besojnë se qeveria do t'i
  ruajë problemet të mos ndodhin
 • 6:45 - 6:48
  qe jo gjithmonë mund të jetë ajo
  që ndodh, por njerëzit e besojnë atë.
 • 6:48 - 6:51
  Ata besojnë se mund të mbështeten
  te familjet e tyre,
 • 6:51 - 6:54
  kështu ata janë më të predispozuar
  të marrin rreziqe të caktuara.
 • 6:54 - 6:57
  Si blerja e pasurive të patundshme
  në Pekin,
 • 6:57 - 7:00
  ose si të jeni më të hapur për faktin
  që ata duhet të ndryshojnë drejtimin,
 • 7:00 - 7:04
  dhe në fakt, ritmi i ndryshimit në
  Kinë është absolutisht i mahnitshëm
 • 7:04 - 7:06
  Së dyti,
 • 7:06 - 7:08
  sa dini për një situatë
 • 7:08 - 7:10
  sa jeni i gatshëm të mësoni?
 • 7:11 - 7:15
  Dhe a jeni i gatshëm t'i shihni gjërat
  edhe kur nuk është ajo që dëshiron?
 • 7:15 - 7:18
  Kështu që shumë prej nesh kemi
  kaq të vështirë
 • 7:18 - 7:21
  t’i kushtoj vëmendje gjërave
  se ne thjesht duam ti fshehim
 • 7:21 - 7:22
  ne nuk i duam ato.
 • 7:22 - 7:26
  Ne i kushtojmë vëmendje asaj që
  duam të shohim,asaj që na pëlqen,
 • 7:26 - 7:30
  asaj me të cilën jemi dakord. Por ne
  kemi mundësinë dhe aftësinë
 • 7:30 - 7:32
  për të korrigjuar ato pjesë
  që nuk i shohim.
 • 7:32 - 7:35
  Kaloj shumë kohë duke folur me
  njerëz të të gjitha sferave të jetës
 • 7:36 - 7:39
  në lidhje me kërcënimet e
  mundshme në jetën e tyre
 • 7:39 - 7:41
  dhe qëndrimet e tyre. Dhe mund të mendoni
 • 7:41 - 7:43
  se njerëzit që kanë më shumë
  frikë nga rreziku,
 • 7:43 - 7:45
  që janë më të ndjeshëm ndaj tyre,
 • 7:45 - 7:48
  do të ishin ata që do të ishin më pak
  të hapur për të ndryshuar.
 • 7:48 - 7:50
  Por e kundërta është e vërtetë.
 • 7:50 - 7:51
  Unë kam kuptuar që njerëzit
 • 7:51 - 7:54
  të cilët janë të gatshëm të njohin
  problemet rreth tyre
 • 7:54 - 7:55
  dhe te bëjnë plane
 • 7:55 - 7:59
  janë ata që janë në gjendje të
  tolerojnë më shumë rrezik,
 • 7:59 - 8:01
  rrezik të mirë, dhe ballafaqohen
  me rrezikun e keq.
 • 8:01 - 8:04
  Dhe kjo është sepse ne kur
  kërkojmë informacion,
 • 8:04 - 8:09
  ne e rrisim fuqinë tonë për të bërë
  diçka në lidhje me gjërat
 • 8:09 - 8:12
  të cilat kemi frikë. Dhe kjo më
  çon në pikën time të tretë.
 • 8:12 - 8:15
  Sa kontroll ndieni se keni
 • 8:15 - 8:17
  mbi kërcenimet e mundshme në jetën tënde?
 • 8:18 - 8:20
  Një nga arsyet që ne nuk veprojmë
 • 8:20 - 8:23
  është se ne shpesh ndjehemi
  shumë të pafuqishëm.
 • 8:23 - 8:26
  Mendoni për ndryshimin e klimës,
  mund të duket kaq i madh,
 • 8:26 - 8:30
  se asnjë nga ne nuk
  mund të bëjë një ndryshim.
 • 8:30 - 8:33
  Kështu që disa njerëz kalojnë
  në jetë duke e mohuar atë.
 • 8:33 - 8:36
  Njerëz të tjerë fajësojnë të gjithë
  përveç vetvetes.
 • 8:36 - 8:39
  Ashtu si miku im që thotë se nuk do
  të heqë dorë kurrë nga SUV-ja e tij
 • 8:39 - 8:42
  derisa të ndalojnë ndërtimin e
  fabrikave të qymyrit në Kinë.
 • 8:42 - 8:45
  Por ne kemi një mundësi për të ndryshuar.
 • 8:45 - 8:47
  Askush prej nesh nuk është i njëjtë.
 • 8:47 - 8:52
  Çdo njëri prej nesh ka mundësinë
  për të ndryshuar qëndrimet tona,
 • 8:52 - 8:54
  dhe ata të njerëzve përreth nesh.
 • 8:54 - 8:58
  Kështu që sot, dua të ftoj të gjithë ju
 • 8:58 - 9:02
  të më bashkohen duke ndihmuar të
  ndezim një bisedë të hapur dhe të
 • 9:02 - 9:04
  sinqertë me njerëzit përreth jush,
 • 9:04 - 9:07
  në lidhje me kërcenimet e
  mundshme në botën tonë,
 • 9:07 - 9:11
  dhe të jemi shumë të sinqertë se sa
  mirë po merremi me ato.
 • 9:11 - 9:14
  Kam dëgjuar shumë herë në Shtetet,
 • 9:14 - 9:17
  "Epo, sigurisht që duhet të merremi
  me probleme të dukshme,
 • 9:17 - 9:19
  por nëse nuk e shihni
  çfarë është para jush,
 • 9:19 - 9:21
  ju jeni ose budalla ose injorant ".
 • 9:21 - 9:25
  Kjo është ajo që ata thonë, dhe unë
  nuk mund të pajtohem fare.
 • 9:25 - 9:27
  Nëse nuk e shihni se çfarë është
  para jush,
 • 9:27 - 9:31
  nuk jeni budalla, nuk jeni injorant,
 • 9:31 - 9:32
  ju jeni njeri.
 • 9:32 - 9:38
  Dhe pasi të gjithë e njohim atë
  dobësi të përbashkët,
 • 9:38 - 9:42
  kjo na jep fuqinë për të hapur sytë,
 • 9:42 - 9:44
  të shohim se çfarë është para nesh
 • 9:44 - 9:47
  dhe të veprojmë para se të na shtypin.
 • 9:49 - 9:52
  (Duartrokitje)
Title:
Pse i injorojmë problemet e dukshme - dhe si të veprojmë ndaj tyre
Speaker:
Michele Wucker
Description:

Pse shpesh i lëmë pas dore problemet e mëdha, si kriza financiare dhe ndryshimi i klimës, deri sa të jetë vonë? Strategjistja e politikës Michele Wucker na nxit të zëvendësojmë mitin e "mjellmës së zezë" - atë katastrofë të rrallë, të paparashikueshme, të pashmangshme - me realitetin e "rhino gri", rreziku i evitueshëm që ne zgjedhim të injorojmë. Ajo tregon pse krizat e parashikueshme na kapin në befasi - dhe nxjerr disa shenja që mund të ketë një kërcënim i mundshëm në jetën tuaj tani.

more » « less
Video Language:
English
Team:
TED
Project:
TEDTalks
Duration:
10:05

Albanian subtitles

Revisions