Return to Video

Dije vlerën tuaj, dhe pastaj kërkoni atë

 • 0:01 - 0:03
  Askush nuk do t'ju paguajë aq sa vlen.
 • 0:06 - 0:08
  Askush nuk do t'ju paguajë
 • 0:08 - 0:09
  aq sa vlen.
 • 0:12 - 0:14
  Ata do t'ju paguajnë
 • 0:14 - 0:16
  aq sa ata mendojnë se ju vleni.
 • 0:16 - 0:19
  Dhe ju kontrolloni të menduarit e tyre,
 • 0:20 - 0:21
  jo kështu.
 • 0:21 - 0:23
  edhe pse kjo do të ishte interesante.
 • 0:23 - 0:24
  (Të qeshura)
 • 0:25 - 0:27
  Kjo do të ishte vërtet interesante.
 • 0:27 - 0:29
  Në vend të asaj, si kjo:
 • 0:29 - 0:33
  duke përcaktuar dhe komunikuar qartë
  vlerat e juaja që janë thelbësore
 • 0:33 - 0:36
  të paguhesh mirë për cilësinë tënde.
 • 0:36 - 0:39
  A dëshiron ndokush këtu të paguhet mirë?
 • 0:39 - 0:41
  Në rregull, mirë.
 • 0:41 - 0:43
  atëherë ky fjalim është për të gjithë.
 • 0:43 - 0:45
  Mori aplikueshmëri universale.
 • 0:45 - 0:48
  Është e vërtetë nëse jeni pronar
  i një biznesi, ose ndonjë punonjës
 • 0:48 - 0:50
  nëse jeni punëkërkues.
 • 0:50 - 0:52
  Është e vërtetë nëse jeni burrë apo grua.
 • 0:52 - 0:56
  Tani, do i drejtohem kësaj përmes
  syrit të një gruaje, pronare e biznesit.
 • 0:56 - 0:59
  sepse në punën time kam vërejtur
  që gratë nëvlerësohen më shumë
 • 0:59 - 1:03
  sesa burrat. Diferencat e pagave në
  baza gjinore është një tregues
 • 1:03 - 1:06
  kulturor në vend. Sipas Byrosë
  së Statistikave të Punës,
 • 1:06 - 1:10
  një punonjëse grua fiton vetëm 83 cent
  për çdo dollar që fiton një burrë.
 • 1:10 - 1:13
  Çfarë mund të të befasojë
 • 1:13 - 1:16
  është se ky trend vazhdon edhe në
  në sferën e sipërmarrjes.
 • 1:16 - 1:22
  Një pronare e biznesit grua fiton 80 cent
  për çdo dollar që një burrë merr
 • 1:22 - 1:24
  Në punën time, kam dëgjuar shpesh
  gra që shprehen
 • 1:24 - 1:27
  se ndihen të parehatshme për të
  komunikuar vlerat e tyre.
 • 1:27 - 1:29
  veçanërisht në fillimet e pronësisë
  të biznesit.
 • 1:29 - 1:31
  Ato thonë gjëra të tilla si,
 • 1:31 - 1:34
  "Dua të qëndroj me këmbë në tokë."
 • 1:34 - 1:36
  "Më mirë do ta lë punën të flasë vetë".
 • 1:36 - 1:38
  "Nuk dua të vetlavdërohem"
 • 1:38 - 1:42
  Dëgjoj histori shumë të ndryshme në
  punën me pronarët e bizneseve burra
 • 1:42 - 1:47
  dhe unë mendoj se kjo diferencë u
  kushton grave 20 cent në dollarë.
 • 1:47 - 1:51
  Unë do të doja t'ju tregoja historinë
  e një kompanie këshillimi,
 • 1:51 - 1:53
  që ndihmon klientët e tyre
  në mënyrë të shpejtë
 • 1:53 - 1:56
  përmirësimin në përfitimin e tyre.
  Ajo është kompania ime.
 • 1:56 - 1:59
  Pas vitit të parë në biznes, pashë
  që fitimi po rritet
 • 1:59 - 2:01
  që klientët e mi po fitonin
  duke punuar me mua,
 • 2:01 - 2:05
  dhe kuptova se kisha nevojë të
  rivlerësoja çmimet e mia.
 • 2:05 - 2:09
  Unë vërtet isha e nënvlerësuar në
  krahasim me vlerën që po i jepja.
 • 2:09 - 2:13
  Është e vështirë për mua të pranoj
  këtë sepse jam një konsulente çmimesh.
 • 2:13 - 2:15
  (Të qeshura)
 • 2:15 - 2:17
  Është çka bëj.
 • 2:17 - 2:19
  Ndihmoj kompanitë që të vënë
  çmimin e vlerës.
 • 2:19 - 2:21
  Megjithatë kjo është ajo që vura re,
 • 2:21 - 2:24
  dhe u ula për të vlerësuar çmimet
  e mia, të vlerësoj vlerën time,
 • 2:24 - 2:28
  dhe e bëra këtë duke bërë pyetje
  për vlerat kryesore.
 • 2:28 - 2:31
  Cilat janë nevojat e klientëve të mi
  dhe si i plotësoj ato?
 • 2:31 - 2:34
  Cila është grupi im unik i aftësive që
  më bën më të kualifikuar
 • 2:34 - 2:39
  për t'u shërbyer klientëve të mi?
  Çfarë bëj që askush tjetër nuk e bën?
 • 2:39 - 2:42
  Çfarë problemesh zgjidh unë për klientët?
 • 2:42 - 2:44
  Çfarë vlere shtoj?
 • 2:44 - 2:47
  Unë iu përgjigja këtyre pyetjeve
 • 2:47 - 2:51
  dhe përcaktova vlerën që klientët e mi
  marrin nga puna me mua,
 • 2:51 - 2:53
  llogaritjen e kthimit të tyre të
  investimit
 • 2:53 - 2:55
  dhe ajo që pashë ishte se duhej të
  dyfishoja çmimin,
 • 2:55 - 2:57
  ta dyfishoja.
 • 2:57 - 3:03
  Tani, t'ju rrëfej, kjo më tmerroi.
 • 3:03 - 3:06
  Unë pritem për të qenë ekspert
  në këtë, por nuk jam shëruar.
 • 3:06 - 3:08
  E dija se vlera ishte aty.
 • 3:08 - 3:10
  Unë isha e bindur që vlera ishte atje,
 • 3:10 - 3:12
  dhe unë akoma u frikësova nga
  zgjuarsitë e mia.
 • 3:12 - 3:15
  Po sikur të mos më paguante askush?
 • 3:15 - 3:17
  Po sikur klientët të thoshin,
  "Kjo është qesharake."
 • 3:17 - 3:19
  "Ju jeni qesharake ”.
 • 3:19 - 3:20
  A vleja me të vërtetë aq?
 • 3:20 - 3:24
  Jo puna ime, por unë.
 • 3:24 - 3:25
  A vleja aq?
 • 3:25 - 3:29
  Unë jam nëna e dy bukurosheve
  të vogla që varen nga unë.
 • 3:29 - 3:31
  Unë jam një nënë beqare.
 • 3:31 - 3:33
  Po sikur biznesi im të dështojë?
 • 3:33 - 3:36
  Po sikur të dështoj?
 • 3:36 - 3:39
  Por unë e di se si ta marr ilaçin tim,
 • 3:39 - 3:41
  ilaçin që ua përshkruaj klientëve të mi.
 • 3:41 - 3:43
  E kisha kuptuar mirë situatën.
 • 3:43 - 3:45
  E dija se vlera ishte aty.
 • 3:45 - 3:48
  Kështu që kur erdhën perspektivat,
 • 3:48 - 3:51
  Kam përgatitur propozimet me
  çmimin e ri më të lartë
 • 3:51 - 3:53
  dhe iu dërgova
 • 3:53 - 3:54
  dhe iua komunikova vlerën.
 • 3:54 - 3:57
  Si mbaron historia?
 • 3:57 - 4:00
  Klientët vazhduan të punonin me mua
 • 4:00 - 4:03
  dhe të më referonin dhe të më
  rekomandonin dhe unë jam akoma këtu.
 • 4:03 - 4:05
  Dhe e ndaj këtë histori
 • 4:05 - 4:09
  sepse dyshimet dhe frika janë
  të natyrshme dhe normale.
 • 4:09 - 4:11
  Por ata nuk përcaktojnë vlerën tonë,
 • 4:11 - 4:14
  dhe ata nuk duhet të kufizojnë
  potencialin tonë për të fituar.
 • 4:14 - 4:17
  Unë do të doja të ndaja një histori tjetër
 • 4:17 - 4:19
  për një grua që mësoi të
  komunikojë vlerën e saj
 • 4:19 - 4:22
  dhe gjeti zërin e saj.
 • 4:22 - 4:25
  Ajo drejton një kompani të
  suksesshme të zhvillimit të internetit
 • 4:25 - 4:27
  dhe punëson disa njerëz.
 • 4:27 - 4:31
  Kur ajo filloi për herë të parë firmën
  e saj dhe për disa vite pas kësaj,
 • 4:31 - 4:34
  ajo do të thoshte:"Unë kam një
  kompani të vogël dizajni në internet."
 • 4:34 - 4:37
  Ajo në të vërtetë do t'i përdorte
  ato fjalë me klientët.
 • 4:37 - 4:40
  "Unë kam një kompani të vogël
  dizajni në internet."
 • 4:40 - 4:42
  Në këtë dhe në shumë mënyra
  të tjera të vogla,
 • 4:42 - 4:46
  ajo po nënvlerësonte kompaninë
  e saj në sytë e perspektivave dhe klientve
 • 4:46 - 4:49
  dhe duke e nënvlerësuar veten.
 • 4:49 - 4:53
  Po ndikonte vërtet në aftësinë e saj
  për të fituar atë që sa ia vlente.
 • 4:53 - 4:55
  Unë besoj gjuhën dhe stilin e saj
 • 4:55 - 4:58
  duke komunikuar që ajo nuk besonte
 • 4:58 - 5:01
  ajo kishte shumë vlerë për të ofruar.
 • 5:01 - 5:04
  Me fjalët e saj, ajo ishte praktikisht
  duke i dhënë shërbimet e saj falas.
 • 5:04 - 5:07
  Dhe kështu ajo filloi rrugëtimin e saj
 • 5:07 - 5:11
  për të marrë përgjegjësinë për
  komunikimin e vlerës tek klientët
 • 5:11 - 5:14
  dhe duke ndryshuar mesazhin e saj.
 • 5:14 - 5:16
  Një gjë që e ndava me të
 • 5:16 - 5:18
  është se është kaq e rëndësishme
 • 5:18 - 5:20
  për të gjetur zërin tuaj,
 • 5:20 - 5:22
  një zë që është autentik dhe
  i vërtetë për ju.
 • 5:22 - 5:25
  Mos u mundoni të drejtoni kunatën
  tuaj vetëm sepse ajo është një
 • 5:25 - 5:30
  shitëse e shkëlqyer,ose fqinji juaj që
  tregon një shaka, nëse nuk është ai që je.
 • 5:30 - 5:33
  Hiqni dorë nga ky nocion që është
  duke i mbajtur me këmbë në tokë.
 • 5:33 - 5:35
  Bëni atë për palën tjetër.
 • 5:35 - 5:38
  Përqendrohuni në shërbimin dhe
  shtimin e vlerës, dhe nuk do të
 • 5:38 - 5:41
  ndjehet si mburrje. Çfarë doni
  nga ajo që bëni?
 • 5:41 - 5:43
  Çfarë ju emocionon për punën që bëni?
 • 5:43 - 5:47
  Nëse lidheni me atë, komunikimi i
  vlerës juaj do të vijë natyrshëm.
 • 5:47 - 5:51
  Kështu që ajo përqafoi stilin e saj
  natyror
 • 5:51 - 5:53
  gjeti zërin e saj dhe ndryshoi
  mesazhin e saj.
 • 5:53 - 5:56
  Së pari, ajo ndaloi së thirruri
  kompaninë e saj dizajnues i vogel.
 • 5:56 - 6:02
  Ajo vërtet gjeti shumë forcë,
  fuqi në komunikimin e mesazhit të saj.
 • 6:02 - 6:05
  Tani ajo ka cmimin tre herë më
  lartë për dizajnimin në internet,
 • 6:05 - 6:08
  dhe biznesi i saj po rritet.
 • 6:09 - 6:11
  Ajo më tregoi për një takim të fundit
 • 6:11 - 6:14
  me një klient të ashpër dhe
  ndonjëherë të vështirë
 • 6:14 - 6:18
  i cili kishte thirrur një mbledhje duke
  vënë në pyetje përparimin në optimizimin
 • 6:18 - 6:20
  e motorit të kërkimit. Ajo tha në
  ditët e kaluara,
 • 6:20 - 6:23
  kjo do të kishte qenë një takim
  vërtet frikësues për të,
 • 6:23 - 6:25
  por mënyra e të menduarit të saj
  ishte ndryshe.
 • 6:25 - 6:28
  Ajo tha, qe përgatiti informacionin,
  u ul me klientin,
 • 6:28 - 6:30
  tha se kjo nuk ka të bëjë me mua,
  nuk është personale,
 • 6:30 - 6:32
  ka të bëjë me klientin.
 • 6:32 - 6:34
  Ajo ju tregoi përmes të dhënave,
  përmes numrave,
 • 6:34 - 6:38
  parashtroi tendencat dhe përparimin
  në zërin e saj dhe në mënyrën e saj,
 • 6:38 - 6:41
  por shumë drejtpërdrejt tha,
  "Ja çfarë kemi bërë për ju".
 • 6:41 - 6:44
  Klienti u ul dhe vuri vërejti
  dhe i tha "Mirë, e kuptova".
 • 6:44 - 6:47
  Dhe ajo tha në përshkrimin e këtij takimi,
 • 6:47 - 6:51
  "Unë nuk u ndjeva e frikësuar ose në panik
 • 6:51 - 6:54
  ose e vogël,
 • 6:54 - 6:55
  ashtu siç jam ndjerë më parë.
 • 6:55 - 6:59
  Në vend të kësaj ndjehem si:
  'Në rregull, e kam në dorë këtë.
 • 6:59 - 7:03
  Unë e di se çfarë po bëj.
  Unë kam besim në vete.
 • 7:03 - 7:08
  Të vlerësohesh si duhet është
  kaq e rëndësishme.
 • 7:08 - 7:10
  Ju mund të dëgjoni në këtë histori
 • 7:10 - 7:13
  që implikimet sillen shumë
  përtej financave
 • 7:13 - 7:17
  në fushën e vetë-respektit dhe vetëbesim.
 • 7:17 - 7:21
  Sot kam thënë dy histori,
  një për përcaktimin e vlerës tuaj
 • 7:21 - 7:24
  dhe tjetra në lidhje me komunikimin
  e vlerës tonë,
 • 7:24 - 7:28
  e këto janë dy elementët për të realizuar
  potencialin tonë të plotë të fitimit.
 • 7:28 - 7:31
  Ky është ekuacioni.
 • 7:31 - 7:33
  Dhe nëse jeni ulur sot në audiencë
 • 7:33 - 7:36
  dhe nuk po paguheni aq sa vleni,
 • 7:36 - 7:38
  Unë do të doja t'ju mirëpres
  në këtë ekuacion.
 • 7:38 - 7:41
  Vetëm imagjinoni si mund të jetë jeta,
 • 7:41 - 7:43
  sa më shumë do mund të bënim,
 • 7:43 - 7:45
  sa më shumë mund të jepnim,
 • 7:45 - 7:48
  sa më shumë do mund të
  planifikonim për të ardhmen,
 • 7:48 - 7:50
  sa të vlefshëm dhe të respektuar
  do të ndiheshim
 • 7:50 - 7:53
  nëse mund të fitonim potencialin
  tonë të plotë,
 • 7:53 - 7:57
  të njohim vlerën tonë të plotë.
 • 7:57 - 8:00
  Askush nuk do t'ju paguajë
  më shumë se sa vleni
 • 8:00 - 8:03
  Ata do t'ju paguajnë aq sa ata
  mendojnë se ju vleni,
 • 8:03 - 8:05
  dhe ju kontrolloni të menduarit e tyre.
 • 8:05 - 8:06
  Falemnderit.
 • 8:06 - 8:09
  (Duartrokitje)
Title:
Dije vlerën tuaj, dhe pastaj kërkoni atë
Speaker:
Casey Brown
Description:

Shefi juaj ndoshta nuk po ju paguan aq sa ju vleni - përkundrazi, ata po ju paguajnë aq sa ata mendojnë se ju vleni. Merrni kohën për të mësuar se si të formësoni të menduarit e tyre. Këshilltarja e çmimeve Casey Brown ndan histori dhe mësime të dobishme që mund t'ju ndihmojnë të komunikoni më mirë vlerën tuaj dhe të paguheni për cilësinë tuaj.

more » « less
Video Language:
English
Team:
TED
Project:
TEDTalks
Duration:
08:22

Albanian subtitles

Revisions