Return to Video

Сем Ричардс: Радикален експеримент на емпатија

 • 0:00 - 0:03
  Моите студенти често ме прашуваат
 • 0:03 - 0:05
  што е социологијата,
 • 0:05 - 0:07
  а јас им кажувам „Тоа е наука
 • 0:07 - 0:09
  за начинот на кој човечките суштества
 • 0:09 - 0:12
  се обликувани од страна на нештата кои не ги гледаат“.
 • 0:12 - 0:16
  Потоа велат „Како можам да станам социолог?,
 • 0:16 - 0:18
  Како да ги разберам тие невидливи сили?“.
 • 0:18 - 0:20
  И јас им кажувам „Со емпатија“.
 • 0:20 - 0:22
  Започнете со емпатија.
 • 0:22 - 0:25
  Сè започнува со емпатија.
 • 0:25 - 0:27
  Излезете од сопствената кожа
 • 0:27 - 0:29
  и влезете во кожата на друга личност.
 • 0:29 - 0:32
  Ќе ви дадам еден пример.
 • 0:32 - 0:34
  Замислувам каков би бил мојот живот
 • 0:34 - 0:36
  доколку пред сто години
 • 0:36 - 0:38
  Кина била најмоќната нација на светот
 • 0:38 - 0:40
  и дошле во Соединетите Држави
 • 0:40 - 0:42
  во потрага по јаглен
 • 0:42 - 0:45
  и тука нашле големи количини јаглен.
 • 0:45 - 0:48
  Набргу потоа, почнале да го извезуваат јагленот,
 • 0:48 - 0:50
  тон по тон,
 • 0:50 - 0:53
  вагон по вагон, брод по брод,
 • 0:53 - 0:57
  назад во Кина и насекаде низ светот.
 • 0:57 - 1:00
  И на тој начин станале неверојатно богати.
 • 1:00 - 1:02
  Изградиле убави градови,
 • 1:02 - 1:06
  сите придвижувани од тој јаглен.
 • 1:07 - 1:10
  Додека пак овде, во Соединетите Држави,
 • 1:10 - 1:12
  има економски очај и беда.
 • 1:12 - 1:14
  Тоа е она што јас го видов.
 • 1:14 - 1:17
  Видов луѓе кои се мачат да излезат на крај,
 • 1:17 - 1:20
  не знаејќи што е што, ниту што следува понатаму.
 • 1:20 - 1:22
  Потоа си го поставив прашањето
 • 1:22 - 1:25
  како е можно да сме толку сиромашни во Соединетите Држави,
 • 1:25 - 1:27
  знаејќи колку вреден ресурс е јагленот
 • 1:27 - 1:29
  и колку многу пари вреди.
 • 1:29 - 1:31
  И сфатив
 • 1:31 - 1:34
  дека тоа е така бидејќи Кинезите се врзале
 • 1:34 - 1:37
  со мала владејачка класа во Соединетите Држави
 • 1:37 - 1:41
  која ги украла сите пари и сето богатство само за нив.
 • 1:41 - 1:43
  А, останатите од нас, повеќето од нас,
 • 1:43 - 1:45
  се борат да излезат на крај.
 • 1:45 - 1:48
  Оваа мала владејачка класа од Кинезите добила
 • 1:48 - 1:51
  многу воено оружје и софистицирана технологија,
 • 1:51 - 1:54
  за да бидат сигурни дека луѓето како мене
 • 1:54 - 1:57
  нема да се противат на оваа врска.
 • 1:58 - 2:01
  Ви звучи ова познато?
 • 2:01 - 2:03
  Тие ги обучувале Американците
 • 2:03 - 2:05
  да помогнат во заштитата на јагленот.
 • 2:05 - 2:08
  Насекаде имало кинески симболи.
 • 2:08 - 2:11
  Насекаде. Биле постојан потсетник.
 • 2:11 - 2:13
  Додека, пак, во Кина...
 • 2:13 - 2:15
  Што кажуваат во Кина?
 • 2:15 - 2:18
  Ништо. Не зборуваат за нас. Не зборуваат за јагленот.
 • 2:18 - 2:20
  Доколку ги прашате,
 • 2:20 - 2:22
  ќе кажат „Па, знаете...ни треба јаглен.
 • 2:22 - 2:25
  Мислам... сигурно нема да го намалам термостатот.
 • 2:25 - 2:28
  Не можете да го очекувате тоа.“
 • 2:28 - 2:31
  Тука станувам лут и ми доаѓа преку глава,
 • 2:31 - 2:33
  како и на многу други обични луѓе.
 • 2:33 - 2:36
  Почнуваме да се бориме и ситуацијата се влошува.
 • 2:36 - 2:39
  Кинезите возвраќаат на многу лош начин.
 • 2:40 - 2:43
  И, дур да трепнеме, праќаат тенкови,
 • 2:43 - 2:45
  па војници,
 • 2:45 - 2:47
  и многу луѓе умираат,
 • 2:47 - 2:52
  а ситуацијата станува многу, многу лоша.
 • 2:52 - 2:55
  Може да замислите како би се чувствувале
 • 2:55 - 2:57
  доколку бевте во моја кожа?
 • 2:57 - 3:00
  Може ли да замислите кога ќе излезете од оваа зграда
 • 3:00 - 3:02
  надвор да видите како стои тенк
 • 3:02 - 3:05
  или камион полн со војници?
 • 3:05 - 3:07
  Само замислете како би се чувствувале.
 • 3:07 - 3:10
  Бидејќи знаете зошто се овде и знаете што прават.
 • 3:10 - 3:14
  Па, го чувствувате гневот и го чувствувате стравот.
 • 3:14 - 3:17
  Доколку можете, тоа е емпатија.
 • 3:17 - 3:20
  Излеговте од вашата и влеговте во мојата кожа.
 • 3:20 - 3:22
  Мора да го почувствувате тоа.
 • 3:22 - 3:24
  Во ред, ова е загревањето.
 • 3:24 - 3:26
  Ова беше загревање.
 • 3:26 - 3:28
  Сега ќе го направиме
 • 3:28 - 3:30
  вистинскиот радикален експеримент.
 • 3:30 - 3:33
  Во остатокот од мојот говор сакам
 • 3:33 - 3:35
  да се ставите во кожата
 • 3:35 - 3:38
  на еден обичен араб муслиман
 • 3:38 - 3:40
  кој живее на Блискиот Исток,
 • 3:40 - 3:43
  поточно, во Ирак.
 • 3:44 - 3:46
  Да ви помогнам...
 • 3:46 - 3:50
  Можеби сте член на ова семејство од средната класа во Багдад.
 • 3:50 - 3:53
  Го сакате најдоброто за вашите деца.
 • 3:53 - 3:55
  Сакате вашите деца да имаат подобар живот.
 • 3:55 - 3:57
  Ги гледате вестите, следите што се случува,
 • 3:57 - 4:00
  читате весник, одите на кафе со пријателите,
 • 4:00 - 4:02
  читате весници од другите земји во светот.
 • 4:02 - 4:04
  Понекогаш дури и гледате сателитска програма,
 • 4:04 - 4:06
  гледате СиЕнЕн од Соединетите Држави,
 • 4:06 - 4:08
  па имате претстава како размислуваат Американците.
 • 4:08 - 4:11
  Но, во основа, вие само сакате подобар живот.
 • 4:11 - 4:13
  Тоа е она што го сакате.
 • 4:13 - 4:15
  Вие сте арапски муслиман кој живее во Ирак.
 • 4:15 - 4:17
  Сакате да имате подобар живот.
 • 4:17 - 4:19
  Дозволете да ви помогнам
 • 4:19 - 4:21
  околу тоа
 • 4:21 - 4:23
  за што, можеби, размислувате.
 • 4:23 - 4:26
  Број еден: причината за упадот во вашата земја,
 • 4:26 - 4:28
  во последните 20 и повеќе години,
 • 4:28 - 4:31
  и причината зошто секој е заинтересиран за вашата земја, особено Соединетите Држави,
 • 4:31 - 4:33
  е нафтата.
 • 4:33 - 4:36
  Сè се врти околу нафтата! Вие го знаете тоа, сите го знаат тоа.
 • 4:36 - 4:39
  Луѓето во САД знаат дека се работи за нафтата.
 • 4:39 - 4:41
  Причината е што некој друг
 • 4:41 - 4:44
  има план за вашите ресурси.
 • 4:44 - 4:47
  Се работи за вашите ресурси, не за нечии туѓи.
 • 4:47 - 4:50
  Ваша земја, ваши ресурси.
 • 4:50 - 4:52
  Некој друг има план за нив.
 • 4:52 - 4:54
  А, знаете зошто имаат план?
 • 4:54 - 4:56
  Знаете зошто фрлиле око на нив?
 • 4:56 - 4:58
  Бидејќи имаат цел економски систем
 • 4:58 - 5:00
  кој зависи од таа нафта -
 • 5:00 - 5:02
  туѓа нафта,
 • 5:02 - 5:05
  нафта од други делови на светот кои тие не ги поседуваат.
 • 5:05 - 5:07
  Какво друго мислење имате за овие луѓе?
 • 5:07 - 5:09
  Американците... тие се богати.
 • 5:09 - 5:11
  Ма, ајде, живеат во големи куќи, имаат големи коли,
 • 5:11 - 5:13
  сите се русокоси, имаат сини очи, среќни се.
 • 5:13 - 5:15
  Така мислите. Секако, тоа не е вистина,
 • 5:15 - 5:18
  но таков е впечатокот од медиумите и тоа ви се пласира.
 • 5:18 - 5:20
  Имаат големи градови,
 • 5:20 - 5:23
  а сите градови се зависни од нафта.
 • 5:24 - 5:26
  Додека дома, што гледате?
 • 5:26 - 5:28
  Сиромаштија, очај, борба.
 • 5:28 - 5:31
  Не живеете во богата земја.
 • 5:31 - 5:34
  Ова е Ирак.
 • 5:35 - 5:37
  Ова е она што го гледате.
 • 5:37 - 5:39
  Гледате луѓе кои се борат да излезат на крај.
 • 5:39 - 5:41
  Не е лесно. Гледате многу сиромаштија.
 • 5:41 - 5:43
  И чувствувате нешто поради тоа.
 • 5:43 - 5:45
  Овие луѓе имаат планови за вашите ресурси,
 • 5:45 - 5:47
  а ова е она што го гледате?
 • 5:47 - 5:49
  Гледате и уште нешто.
 • 5:49 - 5:51
  Американците не зборуваат за тоа, но вие зборувате.
 • 5:51 - 5:54
  Постои милитаризација на светот,
 • 5:54 - 5:56
  која потекнува токму од САД.
 • 5:56 - 5:58
  Соединетите Држави
 • 5:58 - 6:01
  се одговорни за речиси една половина
 • 6:01 - 6:03
  од светската воена потрошувачка.
 • 6:03 - 6:05
  Четири проценти од светската популација.
 • 6:05 - 6:08
  Го чувствувате тоа, го гледате секој ден.
 • 6:08 - 6:10
  Тоа е дел од вашиот живот.
 • 6:10 - 6:12
  Зборувате за тоа со пријателите.
 • 6:12 - 6:15
  Читате за тоа.
 • 6:15 - 6:18
  Порано, кога Садам Хусеин беше на власт,
 • 6:18 - 6:21
  на Американците не им беше гајле за неговите злосторства.
 • 6:21 - 6:23
  Кога фрлаше отровен гас врз Курдите и врз Иран,
 • 6:23 - 6:25
  на нив не им беше гајле.
 • 6:25 - 6:27
  Кога беше загрозена нафтата,
 • 6:27 - 6:31
  некако одеднаш работите станаа важни.
 • 6:32 - 6:34
  Гледате и нешто друго.
 • 6:34 - 6:36
  Соединетите Држави,
 • 6:36 - 6:38
  центарот на демократијата во светот,
 • 6:38 - 6:40
  изгледа не ги поддржуваат баш
 • 6:40 - 6:44
  демократските земји низ светот.
 • 6:44 - 6:47
  Има многу земји кои произведуваат нафта
 • 6:47 - 6:50
  и кои не се демократски, но ја имаат поддршката од САД.
 • 6:50 - 6:52
  Тоа е чудно.
 • 6:52 - 6:55
  Овие упади, двете војни,
 • 6:55 - 6:57
  десетте години санкции,
 • 6:57 - 7:01
  осумте години окупација,
 • 7:01 - 7:04
  бунтот што беше насочен против вашиот народ,
 • 7:04 - 7:07
  стотиците илјади
 • 7:07 - 7:12
  мртви цивили...
 • 7:12 - 7:15
  Сè поради нафтата.
 • 7:15 - 7:17
  Сигурно го мислите тоа.
 • 7:17 - 7:19
  Зборувате за тоа.
 • 7:19 - 7:22
  Секогаш ви е на ум.
 • 7:22 - 7:25
  Си велите „Како е можно тоа?“.
 • 7:25 - 7:28
  Овој човек, тој е секој човек...
 • 7:28 - 7:30
  вашиот дедо, вашиот чичко,
 • 7:30 - 7:32
  вашиот татко, син,
 • 7:32 - 7:35
  вашиот сосед, професор, ученик.
 • 7:35 - 7:38
  Некогаш, живот на среќа и радост,
 • 7:38 - 7:41
  и наеднаш болка и тага.
 • 7:41 - 7:44
  Секој човек во вашата земја
 • 7:44 - 7:47
  е погоден од насилството,
 • 7:47 - 7:49
  крвопроливањето, болката,
 • 7:49 - 7:51
  ужасот... сите луѓе.
 • 7:51 - 7:54
  Ниту еден човек од вашата земја
 • 7:54 - 7:56
  не останал непогоден.
 • 7:56 - 7:58
  Но, има и нешто друго
 • 7:58 - 8:00
  во врска со овие луѓе,
 • 8:00 - 8:02
  овие Американци.
 • 8:02 - 8:05
  Има уште нешто што вие го гледате, а тие не.
 • 8:05 - 8:08
  Што е тоа? Тие се христијани.
 • 8:08 - 8:10
  Христијани.
 • 8:10 - 8:13
  Го обожаваат христијанскиот бог, имаа крстови, носат Библии.
 • 8:13 - 8:15
  На Библиите имаат мал знак,
 • 8:15 - 8:18
  на кој пишува „Армија на САД“.
 • 8:19 - 8:22
  А, нивните водачи...
 • 8:22 - 8:24
  пред да ги пратат своите синови и ќерки
 • 8:24 - 8:26
  во војна во вашата земја,
 • 8:26 - 8:28
  а вие ја знаете причината за тоа,
 • 8:28 - 8:30
  пред да ги пратат,
 • 8:30 - 8:32
  одат во христијанска црква, се молат на нивниот христијански бог,
 • 8:32 - 8:35
  и бараат заштита и поддршка од тој бог.
 • 8:35 - 8:37
  Зошто?
 • 8:37 - 8:41
  Па, очигледно е, кога ќе умрат луѓе во војната,
 • 8:41 - 8:43
  тоа да бидат муслимани, Ирачани,
 • 8:43 - 8:45
  а не Американци.
 • 8:45 - 8:48
  Не сакаат Американци да умираат. Заштити ги нашите трупи.
 • 8:48 - 8:50
  И чувствувате нешто во врска со тоа.
 • 8:50 - 8:52
  Секако дека чувствувате.
 • 8:52 - 8:54
  Тие прават и убави нешта.
 • 8:54 - 8:56
  Читате и слушате за тоа.
 • 8:56 - 8:58
  Градат училишта, им помагаат на луѓето. Тоа е она што сакаат да го прават.
 • 8:58 - 9:00
  Прават убави работи, ама исто така прават и лоши работи,
 • 9:00 - 9:02
  а вие не можете да ја видите разликата.
 • 9:02 - 9:06
  Овој тип, полковник генерал Вилијам Бојкин...
 • 9:06 - 9:09
  вели дека вашиот бог е лажен бог.
 • 9:09 - 9:11
  Вашиот бог е идол, а неговиот бог е вистинскиот.
 • 9:11 - 9:14
  Решението за проблемот на Блискиот Исток, според него,
 • 9:14 - 9:16
  е сите вие да станете христијани.
 • 9:16 - 9:18
  Само откажете се од вашата религија.
 • 9:18 - 9:20
  Го знаете тоа. Американците не читаат за овој тип.
 • 9:20 - 9:23
  Тие не знаат ништо за него, но вие знаете.
 • 9:23 - 9:25
  Зборувате за него и неговите изјави.
 • 9:25 - 9:28
  Ова е сериозна работа.
 • 9:28 - 9:31
  Тој беше еден од водечките команданти при втората инвазија на Ирак.
 • 9:31 - 9:34
  И си мислите „Боже, ако тој така мисли,
 • 9:34 - 9:36
  тогаш сите војници мора да го мислат истото.“
 • 9:36 - 9:38
  А, овој збор... (крстоносна)
 • 9:38 - 9:40
  Џорџ Буш ја нарече оваа војна крстоносна.
 • 9:40 - 9:42
  За Американците тоа ништо не значи.
 • 9:42 - 9:44
  „Големото чудо“.
 • 9:44 - 9:46
  Но, вие знаете што значи.
 • 9:46 - 9:48
  Тоа е света војна против муслиманите.
 • 9:48 - 9:51
  Нападни ги, потчини ги, земи им ги ресурсите.
 • 9:51 - 9:53
  Ако не сакаат да се потчинат, убиј ги.
 • 9:53 - 9:55
  Во тоа е работата.
 • 9:55 - 9:58
  И си мислите „Боже мој, па овие христијани доаѓаат да нè убијат.“
 • 9:58 - 10:00
  Тоа е страшно.
 • 10:00 - 10:03
  Преплашени сте. Се разбира дека сте исплашени.
 • 10:03 - 10:06
  Овој човек, Тери Џоунс...
 • 10:06 - 10:08
  тој е тип кој сака да спалува Курани.
 • 10:08 - 10:10
  Американците велат „Ма, тој е удрен во главата.
 • 10:10 - 10:12
  Порано бил хотелски менаџер.
 • 10:12 - 10:14
  Има триесеттина членови во својата црква.“
 • 10:14 - 10:16
  Го исмеваат. Вам не ви е смешно.
 • 10:16 - 10:18
  Бидејќи во контекст на сè друго,
 • 10:18 - 10:20
  сите делови се вклопуваат.
 • 10:20 - 10:22
  Американците така го сфаќаат,
 • 10:22 - 10:24
  па затоа луѓето низ целиот Блиски Исток, не само во вашата земја,
 • 10:24 - 10:26
  протестираат.
 • 10:26 - 10:28
  „Тој сака да спалува Курани, нашата света книга.
 • 10:28 - 10:30
  Кои се овие христијани?
 • 10:30 - 10:32
  Толку се злобни.
 • 10:32 - 10:34
  Такви се сите.“
 • 10:34 - 10:36
  Вака размислувате како арапски муслиман,
 • 10:36 - 10:38
  како Ирачанец.
 • 10:38 - 10:40
  Се разбира дека ќе размислувате така.
 • 10:40 - 10:42
  И тогаш вашиот братучед вели
 • 10:42 - 10:44
  „Еј, види ја оваа веб страница.
 • 10:44 - 10:46
  Мора да го видиш ова. Библиски воен логор.
 • 10:46 - 10:48
  Овие христијаните се луди.
 • 10:48 - 10:51
  Ги тренираат своите деца да бидат Исусови војници.
 • 10:51 - 10:53
  Ги подложуваат децата на вакви работи,
 • 10:53 - 10:55
  додека не научат како да викаат „да, капетане“
 • 10:55 - 10:58
  и како да фрлаат гранати, како да носат оружје.
 • 10:58 - 11:00
  Оди на веб страницата.
 • 11:00 - 11:02
  Пишува „Армија на САД“.
 • 11:02 - 11:05
  Христијаниве се луди. Како можат да им го прават тоа на своите деца?“
 • 11:05 - 11:07
  Ја читате веб страницата...
 • 11:07 - 11:10
  Се разбира, христијаните во САД
 • 11:10 - 11:12
  велат „Тоа е некоја црквичка, во некое зафрлено место“.
 • 11:12 - 11:14
  Ама, вие не го знаете тоа.
 • 11:14 - 11:17
  За вас, вака изгледаат сите христијани.
 • 11:17 - 11:19
  Ги има на интернет... Библиски воен логор.
 • 11:19 - 11:21
  Видете го ова...
 • 11:21 - 11:23
  Дури и ги тренираат своите деца
 • 11:23 - 11:25
  исто како и американските маринци.
 • 11:25 - 11:27
  Интересно, нели?
 • 11:27 - 11:29
  Тоа ве плаши.
 • 11:29 - 11:31
  Ги гледате овие момци?
 • 11:31 - 11:34
  Јас, Сем Ричардс, знам кои се тие.
 • 11:34 - 11:36
  Тие се моите студенти, моите пријатели.
 • 11:36 - 11:38
  Знам што мислат. Но, вие не знаете.
 • 11:38 - 11:40
  За вас...
 • 11:40 - 11:43
  тие се нешто друго.
 • 11:43 - 11:46
  За вас, тие се ова... (христијански окупатори).
 • 11:46 - 11:49
  Ние не ги гледаме така во САД,
 • 11:49 - 11:52
  но вие така ги гледате.
 • 11:54 - 11:56
  Така...
 • 11:56 - 11:58
  Секако, погрешно сте разбрале.
 • 11:58 - 12:01
  Генерализирате. Тоа е погрешно.
 • 12:01 - 12:03
  Не ги разбирате Американците.
 • 12:03 - 12:05
  Тоа не е христијанска инвазија.
 • 12:05 - 12:07
  Не сме таму само заради нафта, таму сме заради многу причини.
 • 12:07 - 12:09
  Погрешно сте разбрале. Сте ја промашиле поентата.
 • 12:09 - 12:12
  Се разбира, повеќето од вас не ги поддржуваат бунтовниците.
 • 12:12 - 12:14
  Не го поддржувате убивањето на Американци.
 • 12:14 - 12:16
  Не ги поддржувате терористите.
 • 12:16 - 12:18
  Се разбира дека не. Многу малку луѓе го прават тоа.
 • 12:18 - 12:21
  Ама, некои од вас ги поддржуваат.
 • 12:21 - 12:24
  Ова е една гледна точка.
 • 12:24 - 12:26
  Еве што ќе направиме сега...
 • 12:26 - 12:28
  Излезете од кожата
 • 12:28 - 12:30
  во која што сте сега
 • 12:30 - 12:32
  и вратете се во својата нормална кожа.
 • 12:32 - 12:34
  Сите сте назад во собава...
 • 12:34 - 12:36
  Сега следува радикалниот експеримент.
 • 12:36 - 12:38
  Сите се вративме дома.
 • 12:38 - 12:40
  Фотографија на една жена...
 • 12:40 - 12:42
  Сочувствувам со неа.
 • 12:42 - 12:44
  Сочувствувам...
 • 12:44 - 12:46
  Таа ми е сестра,
 • 12:46 - 12:49
  жена, братучетка, сосед...
 • 12:49 - 12:51
  Таа ми е секој.
 • 12:51 - 12:53
  Овие луѓе... сите на фотографијата...
 • 12:53 - 12:56
  Сочувствувам со сите нив.
 • 12:56 - 12:58
  Еве што сакам да направите.
 • 12:58 - 13:01
  Да се вратиме на првиот пример со Кинезите.
 • 13:02 - 13:04
  Сакам да се префрлите таму.
 • 13:04 - 13:07
  Значи, сè е околу јагленот, а Кинезите се во САД.
 • 13:07 - 13:09
  Сакам да ја замислите како Кинескиња,
 • 13:09 - 13:12
  која го прима кинеското знаме,
 • 13:12 - 13:15
  бидејќи нејзиниот сакан умрел во Америка
 • 13:15 - 13:17
  за време на бунтот за јагленот.
 • 13:17 - 13:19
  Војниците се Кинези,
 • 13:19 - 13:21
  сите други се Кинези.
 • 13:21 - 13:24
  Како Американец, како се чувствувате во врска со оваа слика?
 • 13:26 - 13:29
  Што мислите за оваа сцена?
 • 13:31 - 13:33
  Обидете се вака... Премотајте назад.
 • 13:33 - 13:35
  Еве ја сцената.
 • 13:35 - 13:37
  Тоа се Американци, американски војници,
 • 13:37 - 13:39
  една Американка која го загубила својот сакан
 • 13:39 - 13:42
  на Блискиот Исток - во Ирак или Авганистан.
 • 13:42 - 13:44
  Сега, ставете се во кожата...
 • 13:44 - 13:46
  вратете се во кожата
 • 13:46 - 13:49
  на арапот муслиман кој живее во Ирак.
 • 13:50 - 13:53
  Што мислите и чувствувате
 • 13:53 - 13:55
  во врска со оваа фотографија,
 • 13:55 - 13:58
  за оваа жена?
 • 14:05 - 14:07
  Добро...
 • 14:07 - 14:09
  Сега следете ме,
 • 14:09 - 14:11
  затоа што превземам голем ризик.
 • 14:11 - 14:14
  Ќе ве повикам и вие да ризикувате со мене.
 • 14:14 - 14:16
  Овие господа се бунтовници.
 • 14:16 - 14:18
  Фатени се од страна на американски војници,
 • 14:18 - 14:20
  додека се обидувале да убијат Американци.
 • 14:20 - 14:23
  Можеби и успеале во тоа.
 • 14:23 - 14:25
  Ставете се во кожата
 • 14:25 - 14:29
  на Американците кои што ги фатиле.
 • 14:29 - 14:31
  Можете ли да го почувствувате гневот?
 • 14:31 - 14:33
  Можете ли да почувствувате како само сакате
 • 14:33 - 14:35
  да им го свиткате вратот?
 • 14:35 - 14:37
  Можете ли да го замислите тоа?
 • 14:37 - 14:39
  Не би требало да биде толку тешко.
 • 14:39 - 14:42
  Кога само би ги фатиле...
 • 14:44 - 14:48
  Сега, ставете се во нивна кожа.
 • 14:50 - 14:52
  Дали се брутални убијци
 • 14:52 - 14:55
  или патриотски бранители?
 • 14:55 - 14:57
  Што се?
 • 14:58 - 15:01
  Можете ли да ја почувствувате нивната лутина,
 • 15:01 - 15:03
  нивниот страв,
 • 15:03 - 15:05
  нивниот гнев
 • 15:05 - 15:07
  за она што се случило во нивната земја?
 • 15:07 - 15:09
  Можете ли да замислите
 • 15:09 - 15:12
  дека можеби еден од нив утрото тој ден
 • 15:12 - 15:15
  се наведнал кон своето дете, го прегрнал
 • 15:15 - 15:19
  и рекол „Мило, ќе се вратам подоцна.
 • 15:19 - 15:22
  Одам да ја бранам твојата слобода, вашите животи.
 • 15:22 - 15:26
  Одам да се борам за нас,
 • 15:26 - 15:28
  за иднината на нашата земја.“
 • 15:28 - 15:30
  Можете ли да го замислите тоа?
 • 15:30 - 15:33
  Замислите вие да го кажете тоа.
 • 15:33 - 15:36
  Можете ли?
 • 15:37 - 15:40
  Што мислите, што чувствуваат тие?
 • 15:47 - 15:49
  Тоа е емпатија.
 • 15:49 - 15:52
  Тоа е разбирање.
 • 15:52 - 15:54
  Можеби ќе прашате...
 • 15:54 - 15:57
  „Сем, зошто го правиш ова?
 • 15:57 - 15:59
  Зошто го користиш токму овој пример од толку многу примери?“.
 • 15:59 - 16:02
  Јас ќе речам затоа што... затоа што...
 • 16:02 - 16:04
  Дозволено ви е да ги мразите овие луѓе.
 • 16:04 - 16:07
  Може да ги мразите
 • 16:07 - 16:09
  со секој дел од вашето битие.
 • 16:09 - 16:11
  И доколку успеам да ве натерам
 • 16:11 - 16:13
  да влезете во нивна кожа
 • 16:13 - 16:15
  и да почувствувате малку,
 • 16:15 - 16:17
  само малку,
 • 16:17 - 16:20
  тогаш замислете каква социолошка анализа
 • 16:20 - 16:24
  може да направите во сите други аспекти од вашите животи?
 • 16:24 - 16:26
  Многу подобро
 • 16:26 - 16:28
  ќе можете да разберете
 • 16:28 - 16:31
  зошто некој вози 65 километри на час
 • 16:31 - 16:34
  во лентата за претекнување,
 • 16:34 - 16:36
  или вашиот син тинејџер,
 • 16:36 - 16:38
  вашиот сосед кој ве нервира
 • 16:38 - 16:40
  кога го коси тревникот во недела наутро.
 • 16:40 - 16:43
  Што и да е, ќе можете да го разберете многу подобро.
 • 16:43 - 16:45
  Ова им го кажуваме на моите студенти.
 • 16:45 - 16:49
  Излезете од вашиот ситен, мал свет.
 • 16:49 - 16:51
  Влезете во ситниот, мал свет
 • 16:51 - 16:53
  на некој друг.
 • 16:53 - 16:57
  Направете го тоа пак... и пак... и пак...
 • 16:57 - 16:59
  И наеднаш сите овие ситни, мали светови
 • 16:59 - 17:01
  се поврзуваат во сложена мрежа.
 • 17:01 - 17:04
  Градат голем, сложен свет.
 • 17:04 - 17:06
  И наеднаш, без да забележите,
 • 17:06 - 17:09
  го гледате светот поинаку.
 • 17:09 - 17:11
  Сè се сменило.
 • 17:11 - 17:13
  Сè во вашиот живот се сменило.
 • 17:13 - 17:16
  Во тоа е поентата.
 • 17:16 - 17:19
  Насочете се кон животите на другите,
 • 17:19 - 17:21
  кон визиите на другите.
 • 17:21 - 17:23
  Слушајте ги другите луѓе.
 • 17:23 - 17:26
  Да се просветлиме.
 • 17:26 - 17:28
  Не велам
 • 17:28 - 17:30
  дека ги поддржувам терористите во Ирак,
 • 17:30 - 17:32
  но како социолог
 • 17:32 - 17:34
  велам дека
 • 17:34 - 17:37
  јас разбирам.
 • 17:38 - 17:42
  А, сега можеби - можеби - разбирате и вие.
 • 17:42 - 17:44
  Ви благодарам.
 • 17:44 - 17:46
  (аплауз)
Title:
Сем Ричардс: Радикален експеримент на емпатија
Speaker:
Sam Richards
Description:

Водејќи ги Американците од публика на TEDxPSU чекор по чекор низ мисловниот процес, социологот Сем Ричардс поставува невообичаен предизивик: можат ли да ги разберат - не да ги одобрат - туку да ги разберат мотивите на еден ирачки бунтовник? И оттаму, може ли вистински да ги разбереме другите и да чувствуваме емпатија кон нив?

more » « less
Video Language:
English
Team:
TED
Project:
TEDTalks
Duration:
17:47
ALEKSANDAR MITEVSKI added a translation

Macedonian subtitles

Revisions