Return to Video

Si ITU-ja mund të vërë internetin prapa dyerve të kycura

 • 0:00 - 0:04
  Interneti na jep lirinë, për të folur me miqtë,per të bërë art,
 • 0:04 - 0:09
  per të filluar një biznes apo për të folur kundër qeverive tona, të gjitha këto ndodhin në një shkallë të gjerë.
 • 0:09 - 0:11
  Kjo nuk është një rastësi.
 • 0:11 - 0:13
  Dizajni i internetit doli nga diskutimet e hapura
 • 0:13 - 0:16
  nga një komunitet global shkencëtarësh dhe inxhinierësh,
 • 0:16 - 0:20
  kështu që nuk kishte asnjë presion nga lart për ta bllokuar.
 • 0:20 - 0:23
  Por tani një degë e agjencise qeveritare ndërkombëtare po bën një komedi,
 • 0:23 - 0:28
  për t'u bërë kështu një sallëe re në të cilën do vendoset e ardhmja e internetit.
 • 0:28 - 0:32
  Ajo që quhet Unioni Ndërkombëtar i Telekomunikacionit (ITU).
 • 0:32 - 0:35
  Dhe në dhjetor qeveritë e botës do të takohen, për të vendosur nëse
 • 0:35 - 0:39
  zgjerojë mandatin e vet për marrjen e vendimeve të rëndësishme rreth rrjetit.
 • 0:39 - 0:42
  ITU mund të përbëjë një rrezik për lirinë e shprehjes on-line kudo.
 • 0:42 - 0:45
  Ja përse. Arsyeja numer nji.
 • 0:45 - 0:48
  Askush nuk e zotëron internetin..
 • 0:48 - 0:52
  Ajo është një përmbledhje e rrjeteve të pavarur në mbarë botën. Çdokush mund të ndërtojë një të tillë.
 • 0:52 - 0:56
  Standardeve të përbashkëta, mbi të cilin ishte ndërtuar Interneti, u rrit nga diskutime të hapura on-line,
 • 0:56 - 1:00
  jo sipas përparësisë së një qeverie të veçantë apo një kompanie.
 • 1:00 - 1:03
  Por tani le të flasim pak për ITU-në!
 • 1:03 - 1:08
  Së pari ITU është e vjetër. Vërtetë e vjetër. më e vjetër se CD-ja, edhe më e vjetër se telefoni rrotullues,
 • 1:08 - 1:12
  Eshtë e vjetër sa telegrafi me kodin Morse.
 • 1:12 - 1:16
  Kur u themelua në vitin 1865 ajo u quajt Unioni Telegrafik Ndërkombëtar
 • 1:16 - 1:21
  Ndryshe nga Interneti, ITU nuk ishte ndërtuar në diskutim të hapur midis shkencëtarëve dhe inxhinierëve.
 • 1:21 - 1:23
  Në vend të kësaj, vetëm qeveritë kanë të drejtën e votës në ITU.
 • 1:23 - 1:27
  Dhe këto vota zhvillohet prapa dyerve të mbyllura.
 • 1:27 - 1:31
  Nëse qeveritë do kene sukses, duke i dhënë ITU-së më shumë pushtet për të marrë vendime në lidhje me internet ne do të kemi,
 • 1:31 - 1:35
  një shkollë te vjetër, të kthyer mbrapsht, nën organizimin e qeverisjes së centralizuar.
 • 1:35 - 1:37
  Duke zëvendesuar kështu qeverisjen e hapur
 • 1:37 - 1:40
  që arriti kështu të ndryshonte boten.
 • 1:40 - 1:42
  Dhe kjo është vetëm fillimi i problemeve tona.
 • 1:42 - 1:45
  ITU-ja nuk është transparente.
 • 1:45 - 1:53
  Propozimet e projektligjeve të ITU-së nuk janë publike, ajo ka si model 1 vend = 1 vot ku i jep qeverive të gjithë pushtetin.
 • 1:53 - 1:58
  Ata do marrin vendimet per internetin tone, pa na pyetur fare...se për cfarë diskutojnë
 • 1:58 - 2:01
  Pasi të kene vendosur,atehere do na e thonë.
 • 2:01 - 2:04
  Cilat lloje vendimesh do shqyrtohen në mbledhjen e dhjetorit ne ITU?
 • 2:04 - 2:07
  E pra ja disa propozime, që kanë rrjedhur:
 • 2:07 - 2:11
  Bllokimi i internetit per arsye qe u interesojne atyre;
 • 2:11 - 2:14
  të shkelin normat ndërkombëtare të të drejtave të njeriut;
 • 2:14 - 2:20
  do tu japin qeverive më shumë pushtet për monitorimin e internetit dhe të vendosë rregulla se si trafiku duhet të jetë;
 • 2:20 - 2:23
  Do zgjerojne aq shume kuptimin e fjales Spam, sa të kenë të drejten e bllokimit të cdo gjëje.
 • 2:23 - 2:27
  nga fotot e koteleve tek protestat e të drejtave të njeriut.
 • 2:27 - 2:31
  Gjoba të renda administratoreve, që tu dorezojnë emrat e perdoruezve te zakonshëm.
 • 2:31 - 2:36
  Që do të thotë, më pak gjera neper faqe si pasoje dhe bllokimin e faqeve që nuk u sherbejne atyre.
 • 2:36 - 2:40
  Por pjesa me të vërtetë e frikshme: vendet që shtyjnë më shumë për controllin e ITU-së,
 • 2:40 - 2:44
  janë të njëjtët vende që censurojnë më me agresivitet internetin.
 • 2:44 - 2:49
  Në Rusi te bësh një vidjo në Youtube kunder shtetit rezikon 2 vjet burg.
 • 2:49 - 2:52
  Në Kinë nuk lejohen fare websitet sociale.
 • 2:52 - 2:59
  Ndërsa Irani po krijon linjën e vet të internetit dhe e-maileve që të kontrollojë popullin.
 • 2:59 - 3:02
  Tani ITU-ja gjithashtu bën edhe punë të mirë.
 • 3:02 - 3:07
  Ato ndihmojnë zhvillimin e lidhjeve të telekomunikacionit dhe zgjerimin e kapacitetit të shperndarjes.
 • 3:07 - 3:10
  Dhe qeverisja aktuale e internetit nuk ështe perfekte.
 • 3:10 - 3:13
  SHBA ka ndikim dhe autoritet pamasë kur është fjala për këtë.
 • 3:13 - 3:16
  Por, ne kemi nevojë për të rregulluar këto probleme, në një mënyrë që ruan
 • 3:16 - 3:19
  lirshmerinë, pragmatizmin the qeverisjen nga posht-lart,
 • 3:19 - 3:22
  që bëri internetin kaq të mrekullueshëm.
 • 3:22 - 3:27
  Kete Dhjetor qeveria do takohet, për të vendosur të ardhmen e internetit.
 • 3:27 - 3:30
  Na takon neve perdoruesve tani, kudo që ndodhemi,
 • 3:30 - 3:34
  tu tregojmë: që do qëndrojme për një internet të lirë.
 • 3:34 - 3:39
  Kushdo që sheh kete vidjo, te flasi me zë të larte qveritë e tyre, ne mund të fitojme.
 • 3:39 - 3:40
  Na ndihmoni të shpërndajme kete vidjo
 • 3:40 - 3:43
  dhe vizitoni faqen tone, per te ngritur zërin
 • 3:43 - 3:45
  dhe kontactoni qeverinë tuaj që tani!
 • 3:45 - 3:48
  Le të perdorim internetin global ta shpetoj atë!
 • 3:48 - 3:56
  Tregojuni liderëve të kundershtojne mbi drejtimin e internetit nga ITU.
Title:
Si ITU-ja mund të vërë internetin prapa dyerve të kycura
Description:

Të marrin masa në http://www.whatistheITU.org

Lufto për të ardhmen dhe shikoni bashkëpunimin, falë ketij vidjo të shkurter per ndikimin serioz kundë internetit të lirë dhe të hapur ku gjithashtu mund të kete efekte drastike kundër të drejtave të njeriut dhe lirisë së shprehjes në të gjithe globin.

more » « less
Video Language:
English
Team:
Volunteer
Duration:
04:08
Helion Fishekaj added a translation

Albanian subtitles

Revisions