Albanian subtitles

← Dallimi në mes dashurisë së shëndetshme dhe jo të shëndetshme

Get Embed Code
39 Languages

Showing Revision 7 created 04/28/2020 by Helena Bedalli.

 1. Kur mendoni për një fëmijë,
  një mik të ngushtë ose një partner romatik
 2. Fjala ''dashuri'' ndoshta
  të vjen në mendje,
 3. dhe menjëherë emocione të tjera
  të kaplojnë
 4. gëzim dhe shpresë,
 5. entuziazëm, besim dhe siguri,
 6. dhe po, nganjëherë
  pikëllim dhe dëshpërim.
 7. Mund të mos ketë
  ndonjë fjalë në fjalor
 8. që përshkruan dashurinë.
 9. Ende, i japim rëndësi
  qendrore në jetën tonë,

 10. Është interesante që ende
  s'kemi mësuar si të duam?
 11. Ne ndërtojmë miqësi,
 12. ndërtojmë lidhje të reja
 13. martohemi dhe i sjellim bebet
  nga spitali në shtëpi
 14. me pritshmërinë
  që do ta kuptojmë.
 15. E vërteta është, ne lëndojmë
  dhe nuk respektojmë ata.
 16. Mund të jenë gjëra delikate
 17. fajësojmë një mik
  për shpenzimin e kohës me ne
 18. ose shikojmë tekstet e partnerit
 19. ose turpërojmë një shok
  për mundin në shkollë.
 20. 100 për qind prej nesh
  do t'i japin fund
 21. sjelljeve të këqija në mardhënie.
 22. 100 për qind prej nesh
  do të bëjmë gjëra të këqia
 23. Është njerëzore.
 24. Në formën më të keqe,
  dëmi që shkaktojmë
 25. është dhuna dhe abuzimi,
 26. dhe abuzimi në mardhënie
 27. një në tre gra,
  dhe një në katër burra
 28. do ta përjetojnë në jetë.
 29. Tani, nëse jeni si shumica,
  kur i dëgjoni këto statistika,
 30. do thoni, Jo kjo nuk më ndodh mua.
 31. Është instinkt të largoheni
  nga fjalët ''abuzim'' ''dhunë'',
 32. mendoni se këto ndodhin
  te dikush tjetër, diku tjetër.
 33. Lidhjet jo të shëndetshme
  dhe abuzive janë rreth nesh.
 34. Ne i quajmë ndryshe,
  dhe e injorojmë lidhshmërinë.
 35. Abuzimi sjellë dashuri jo të shëndetshme.
 36. Unë punoj për organizatën ''Një dashuri''
 37. po filloj me një familje,
  vajza e tyre u vra nga ish i dashuri.
 38. Kjo ishte një tragjedi e papritur,

 39. Kur shikuan prapa, kuptuan se
  shenjat paralajmëruese ishin aty
 40. Askush nuk e kuptoi atë që po e shihnin.
 41. Quaje Çmenduri, dramë
  ose pije e tepërt,
 42. veprimet e tij nuk u kuptuan,
  siç ishin,
 43. të cilat ishin shenja të rrezikshme.
 44. Famija e kuptuan se nëse ndonjëri,
  do të dinte për ato shenja
 45. vdekja e saj mund të ishte parandaluar.
 46. Sot jemi me një mision për t'u siguruar
 47. që ju keni informata të cilat
  Yeardley dhe shokët i saj nuk i patën.
 48. Ne i kemi tri qëllime:
 49. Të mësojmë fjalë
  për një temë
 50. është e vështirë dhe e pakëndëshme
  për tu diskutuar.
 51. Bëhuni bashkë për ndihmë,
  veçanërisht me shokët,
 52. dhe, gjatë procesit, të përmirësojmë
  aftësitë për të dashuruar.
 53. Për të e bërë këtë, është e rëndësishme
  të fillojmë duke analizuar
 54. shenjat jo të mira,
  që shpesh nuk i shohim,
 55. puna jonë fokusohet
  në krijimin e përmbajtjes

 56. për të filluar bisedën me të rinjtë.
 57. Sic po e prisni, përmbajtja jonë
  është goxha serioze,
 58. duke pasur parasysh temën në fjalë,
 59. Sot do të flasim,
  për temën më të rëndësishme
 60. që është ende provokuese,
 61. ''The couplets''
 62. për t'i vënë në pah pese shenjat
  e një dashurie jo të shëndetshme.
 63. E para është intensiteti,
 64. (Video) Blue: Nuk të kam parë
  ca ditë. Më mungon.
 65. Orange: Më mungon edhe ti
  (#kjoështëdashuri)

 66. Blue: Nuk të kam parë që pesë minuta.
  Më duket si një jetë.

 67. Çfarë ke bërë pa mua
  këto pesë minuta?

 68. Orange: Janë bërë vetëm tre minuta.
  (#kjonukështëdashuri)

 69. Katie Hood: Kush e dalloi?
  Nuk e di. Unë.
 70. Mardhëniet abuzive
  nuk fillojnë me abuzim.

 71. Fillojnë me entuziazëm dhe gjallëri.

 72. Ka një intesitet
  të afeksionit dhe emocioneve, nxitim.
 73. Duket bukur.
 74. Ndihesh me fat,
  si të kishe fituar çmimin e parë.
 75. Në një dashuri jo të shëndetshme,
  këto ndjenja largohen shpejt.
 76. Nga entuziazmi në mbingarkesë
  dhe ndoshta pak ngulfatëse.
 77. E ndjeni në zorrët tuaja.
 78. Ndoshta njëjtë sikur
  i dashuri ose e dashura e re
 79. të thotë ''Të dua''
  më shpejt nga sa ishit gati
 80. ose të bezdis kurdo,
  duke të thirrur dhe shkruajtur.
 81. Ndoshta nuk durojnë
  kur nuk përgjigjeni shpejt,
 82. edhe pse e dijnë
  se ke pasur gjëra të tjera për të bërë.
 83. Rikujtim, nuk është e rëndësishme
  si fillon një lidhje,
 84. është si evulon.
 85. Eshtë e rëndësishme në ditët e para
  të mardhënies së re
 86. t'i kushtoni rëndësi si po ndiheni.
 87. A po ndiheni rehat
  në këtë mardhënie?
 88. A po ndiheni sikur jeni të lirë
  për të marrë frymë?
 89. Është e rëndësishme të ngrini zërin
 90. të flisni për nevojat e juaja.
 91. A po respektohen kërkesat e tua?
 92. Shënuesi i dytë është izolimi.
 93. (Video) Orange 2: Dëshironi të dilni?
 94. Orange 1: Unë dhe i dashuri im
  dalim të hënave dhe të premteve.

 95. Orange 2: Dëshironi të dilni?

 96. Orange 1: Dalim të hënave dhe të premteve.

 97. Orange 2: Nesër?
  Orange 1: E martë dita e gjumit.

 98. Orange 2: E mërkurë?
  Orange 1: Nuk është dita e shokëve.

 99. KH: Nëse më pyesni mua, izolimi
  është një shenjë e pa njohur

 100. dhe e keqkuptuar
  e nje dashuri jo të shëndetshme.

 101. Pse?

 102. Sepse çdo lidhje e re fillon
  me një intensitet të dëshirës
 103. për të kaluar kohë bashkë,
 104. kur nuk e ke afër të mungon.
 105. Izolimi fillon kur
  i dashuri ose e dashura e re
 106. fillon të të largoj
  nga shokët dhe familja jote,
 107. nga sistemi yt mbështetës,
 108. dhe fillon të afron më afër vetës.
 109. Mund të thonë fjalë sikur,
 110. ''Pse po del me ta?
  Ata janë dështak''
 111. për shokët tuaj,
 112. ose ''Ata duan që ne të ndahemi
  Ata janë kundër nesh''
 113. për familjën tënde.
 114. Izolimi ka të bëj me dyshim
 115. për të gjithë nga mardhëniet e mëhershme.
 116. Dashuria e shëndetshme përfshin lirinë,
 117. dy njerëz që dua të kalojnë kohë bashkë
 118. por që vazhdojnë të jenë të lidhur
  me njerëzit dhe aktivitetet e mëhershme.
 119. Në fillim ju mund të shpenzoni
  çdo minut bashkë,
 120. por arritja e lirisë është çelësi.
 121. Këtë mund të e bëni duke bërë plane
  me miqtë dhe duke i mbajtur ato.
 122. inkurajoni edhe partnerin
  të bëj të njëjtën.
 123. Shënuesi i tretë i dashurisë
  jo të shëndetshme është xhelozia.
 124. (Video) Blue 2:
  Për çfarë je aq i lumtur?
 125. Blue 1: Ajo filloi
  të më ndjek në instagram!

 126. Blue 2: Pse je me nerva?

 127. Blue 1: Ajo, ajo filloi
  të më ndjek, kudo.

 128. (#kjonukështëdashuri)

 129. KH: Kur muaji i mijaltit fillon të zbehet,

 130. xhelozia ekstreme mund të filloj.

 131. Partneri fillon të bëhet kërkues,

 132. i duhet të dijë ku je
  dhe me kë je tërë kohës,
 133. fillon të shikoj kur je
  e kyçur dhe kur jo.
 134. Xhelozia ekstreme sjell
  kontroll dhe mosbesim,
 135. akuza të shpeshta të flirtimit
  me njerëz të tjerë ose mashtrim,
 136. dhe refuzon për të dëgjuar ty
  kur i tregoni atyre
 137. se nuk kanë pse të shqetësohen
  dhe ju i doni vetëm ata.
 138. Xhelozia është pjesë
  e çdo mardhënie
 139. por xhelozia ekstreme është ndryshe.
 140. Është një skaj kërcënues
  i zemëruar, që i ndanë ato.
 141. Dashuria nuk duhet të jetë e tillë.
 142. Shenuesi i katërt është nënçmimi.
 143. (Video) Blue: Dëshiron të dalim?
  Orange: Kam për të mësuar.
 144. Blue: Do të marrësh A gjithsesi,
  A për të mahnitshmen. (#kjoështëdashuri)

 145. Blue: Dëshiron të dalim?
  Orange: Kam për të mësuar.

 146. Blue: Gjithsesi, do ta marrësh F,

 147. F, për, F për... budallaqen.
  (#kjonukështëdashuri)

 148. KH: Po, hmm.

 149. Në një mardhënie jo të shëndetshme,
  fjalët janë si armë.
 150. Bisedat që dikur ishin
  argëtuese dhe të mira

 151. kthehen në të sikletshme.
 152. Ndoshta partneri juaj bënë shaka
  dhe kjo ty të lëndon,
 153. ose tregon ngjarje
  që ty të mërzisin.
 154. Kur fillon të ia shpjegosh
  se të ka lënduar
 155. ata të akuzojnë ty
  për reagime të shpejta.
 156. ''Pse je kaq shumë e ndjeshme?
  Cili është problemi yt. Sqaroje.''
 157. Këto fjalë të bëjnë të heshtësh.
 158. Është goxha e dukshme,
  por partneri yt duhet të të mbroj.
 159. Fjalët e tyre duhet ty të forcojnë
  jo të të thyejnë.
 160. Ata duhet të jenë besnik
  dhe të mbajnë sekretet e tua.
 161. Ata duhet të bëjnë ty të ndihesh më rehat
 162. jo më pak.
 163. Në fund, shënuesi i pestë:
  paqëndrueshmëria.
 164. (Video) Orange 1:
  Unë do të mërzitem nëse ndahemi.
 165. Orange 2: Unë mërzitem gjithashtu.
  (#kjoështëdashuri)

 166. Orange 1: Unë do kisha depresion
  nëse ndahemi.

 167. Unë do bie nga kjo shkallë.

 168. Do e bëj! Mos më ndalo!

 169. (#kjonukështëdashuri)
 170. KH: Ndarjet e shpeshta dhe rikthimet,
  të ngjiturat dhe të ulurat:
 171. kur rritet tensioni,
  rritet paqëndrueshmëria.

 172. Zënkat që përmbajnë emocione,
  frustrim, lot,

 173. komentet urryese dhe të dhimbshme,
 174. ''Ti nuk vlen,
  Nuk e di pse jam me ty!''
 175. të cilat pasohen me kërkim falje
  dhe premtime që nuk përsëriten më.
 176. Deri në këtë pikë, ti ke qenë
  në një lidhje rrotulluese.
 177. Nuk e ke analizuar sa e pashëndetshme
  dhe e rrezikshme
 178. mardhënia jote është bërë.
 179. Është e vështirë kur e shikon
 180. që dashuria e pashëndetshme
  është kthyer në abuzuese,
 181. Sa më shumë shënues

 182. lidhja jote ka,
 183. aq më shumë e pashëndetshme
  dhe e rrezikshme është.
 184. Nëse instiktet janë
  për tu ndarë dhe larguar,
 185. cila është këshilla
  që shumica i japim shokëve tanë
 186. kur janë në një lidhje jo të shëndoshë,
 187. nuk është këshilla më e mirë.
 188. Periudha e ndarjes
  mund të jetë e dhunshme.
 189. Nëse frikësohesh nga dhuna,
 190. duhet të konsultohesh me ekspert
  si të ndahesh pa u lënduar.
 191. Nuk është vetëm
  për mardhëniet romantike
 192. nuk është vetëm për dhunë.
 193. Të kuptuarit e shenjave
  të një lidhje jo të shëndoshë

 194. mund të ndihmojnë për të kuptuar
  çdo mardhënie në jetën tënde.
 195. Për herë të parë, mund të kuptoni
  pse jeni të zhgenjyer nga shoqëria
 196. ose pse çdo fjalim
  me pjesëtarët e familjes
 197. të le të dekurajuar dhe me ankth.
 198. Mund të filloni të shihni
  si intensiteti dhe xhelozia yte
 199. po të shkakton probleme
  me kolegët në punë.
 200. Të kuptuarit është
  hapi i parë i përmirësimit,
 201. dhe pse nuk mund të i bëni
  mardhëniet e pashëndetshme të shëndetshme
 202. disa duhet t'i lësh prapa
 203. duhet të e bësh pjesën tënde
  për t'i bërë mardhëniet më të mira.
 204. Dhe këtu është lajmi emocionues:
 205. Nuk është shkencë raketash.
 206. Komunikim i hapur, respekt reciprok,
 207. mirësi, durim--
 208. mund t'i praktikojmë këto gjëra çdo ditë.
 209. Praktikimi do të bëjë ty më të mirë,
 210. Duhet të premtoj
  që nuk do të bëjë përfekt.
 211. Unë e bëj këtë për mbijetesë

 212. çdo ditë mendoj dhe flas
  për mardhëniet e shëndetshme,
 213. dhe prap bëj gjëra jo të shëndetshme.
 214. Një ditë kur po mundohesha t'i qetësoj
  katër fëmijët e mi
 215. kishte grindje, zënka
  dhe ankesa për mëngjesin,
 216. Nuk munda t'ia dal.
 217. Me një intonacion të lartë,
 218. bërtita,
 219. ''Të gjithë mbylleni gojën
  dhe bëni çfarë u thash''
 220. Ju jeni më të këqinjt!
 221. Unë do të heq ekranin dhe ëmbëlsirat
 222. dhe çdo gjë tjetër që e shijoni në jetë!''
 223. (Qeshje)
 224. A është ndokush këtu?
 225. (Duartrokitje)

 226. Paqëndrueshmëria, nënçmimi.

 227. Djali im i madh u kthye nga unë dhe tha

 228. ''Nënë, kjo nuk është dashuri''

 229. (Qeshje)
 230. Për një moment, doja ta vrisja atë
  sepse më shpërqëndroi.
 231. Më besoni.

 232. Por pastaj mblodha vetën

 233. dhe mendova, e dini,
  po ndihem krenare.
 234. Ndihem krenare që ai e ka gjet gjuhën
  për të më ndaluar mua.
 235. Dua që të gjithë fëmijët e mi
  të kuptojnë kufirin
 236. për mënyrën se si po trajtohen
 237. dhe të gjejnë gjuhën, të ngrisin zërin
  kur kalon kufiri
 238. përkundër pranimit.
 239. Për një kohë të gjatë I kemi trajtuar
  mardhëniet si një temë e ndishme
 240. shkathtësitë në mardhënie
  janë më të rëndësishmet
 241. dhe të vështira për tu bërë.
 242. Jo vetëm për të kuptuar
  shenjat jo të shëndetshme
 243. Të ndihmon të largosh vrimën
  e lënë nga një mardhënie e pashëndetshme
 244. Të kuptosh dhe praktikosh
  artin e të qenurit i shëndetshëm
 245. Të ndihmon në çdo aspekt të jetës.
 246. Jam plotësisht e bindur
 247. perderisa dashuria
  është instinkt dhe emocion,
 248. aftësia për të dashur më mirë
  është shkathtësi që ndërtohet
 249. dhe përmirësohet me kohën.
 250. Faleminderit
 251. (Duartrokitje)