Return to Video

(h) TROM - 1.3 Environment

 • Not Synced
  Околина
 • Not Synced
  Да го погледнеме стариот Фројд ...Сигмунд Фројд кој дефинитивно имаше своја кариера
 • Not Synced
  Тој вели однесувањето е под влијание на родителите, соновите, шегите и сексот.
 • Not Synced
  Не мора по тој редослед,
 • Not Synced
  но што кажува тоа : Ова е повторно под капата на животната средина, така?
 • Not Synced
  Многу научни истражувања, покажаа очигледен факт
 • Not Synced
  дека однесувањето на човечкото суштество е креирано од околината.
 • Not Synced
  Ако гените предиспонираат одредено однесување, но средината не го поддржи
 • Not Synced
  така, тоа однесување нема да се манифестира, што во овој случај
 • Not Synced
  гените не се важни.
 • Not Synced
  Ние живееме во извонредно време,
 • Not Synced
  ерата на генетиката.
 • Not Synced
  Вашиот геном е целата низа од вашата ДНК
 • Not Synced
  вашата низа и мојата се малку различни
 • Not Synced
  тоа е зашто изгледаме различно. Јас имам кафени очи, вие можеби имате сини
 • Not Synced
  или сиви, но не е само површно.
 • Not Synced
  Насловите на медиумите кажуваат дека гените можат да ни пренесат страшни болести,
 • Not Synced
  можеби дури и да ја формираат нашата личност или да ни предизвикат ментални пореметувања.
 • Not Synced
  Изгледа дека нашите гени имаат неверојатна моќ врз нашата судбина,
 • Not Synced
  а сепак, би сакал да мислам дека јас сум повеќе од моите гени.
 • Not Synced
  Исто така, секој конектор се менува со текот на времето.
 • Not Synced
  Каков тип на промени се случуваат?
 • Not Synced
  Па, на невроните, како и на дрвјата,
 • Not Synced
  може да им израстат нови гранки и да ги изгубат старите.
 • Not Synced
  Синапсите може да бидат создадени и уништени.
 • Not Synced
  Синапсите можат да растат поголеми и помали.
 • Not Synced
  Второ прашање: Што ги предизвикува овие промени?
 • Not Synced
  Па, точно е дека до некој степен тие се програмирани од вашите гени.
 • Not Synced
  Но, тоа не е целата приказна.
 • Not Synced
  Затоа што постојат сигнали, електрични сигнали кои патуваат низ гранките на невроните
 • Not Synced
  и хемиски сигнали кои скокаат преку гранка на гранка.
 • Not Synced
  Овие сигнали се викаат нервна активност.
 • Not Synced
  И постојат многу докази, дека нервната активност
 • Not Synced
  ги шифрира нашите мисли, чувства, перцепции, нашите ментални доживувања.
 • Not Synced
  Постојат многу докази и дека нервната активност може да ги смени вашите врски.
 • Not Synced
  Ако ги поврзете овие два факта заедно, значи дека вашите искуства
 • Not Synced
  можат да го променат вашиот конектом.
 • Not Synced
  Заради тоа секој конектом е уникатен, дури тие и на генетски идентични близнаци.
 • Not Synced
  Конектомот е каде вроденото се сретнува со стекнатото.
 • Not Synced
  И можеби е точно дека самиот акт на мислење може да го промени вашиот конектом,
 • Not Synced
  идеа која што можеби ќе ви се чини поттикнувачка.
 • Not Synced
  Дали го слушнавте прашањето
 • Not Synced
  за полот кој е социјално создаден наспроти биолошкиот, хормонално создадениот пол?
 • Not Synced
  Се разбира дека доаѓат очигледно од биолошката страна,
 • Not Synced
  но сега верувам, поминувајќи долги години во истражување на биологијата
 • Not Synced
  и навистина верувајќи дека дебатата на вродено-стекнато во многу начини е мртва,
 • Not Synced
  во овој момент, од следнава причина :
 • Not Synced
  Мозокот е многу прилагодлив.
 • Not Synced
  Сите ние сме родени со машки или женски предиспозиции
 • Not Synced
  и тогаш ќе имаме хормони кои ќе го зголемат тоа коло за однесување,
 • Not Synced
  што е работа на хормонот.
 • Not Synced
  ,,Работата'' на хормонот е да не' предиспонира на одредени однесувања.
 • Not Synced
  Како и да е, начинот на кој сме одгледани, на пр. малите деца;
 • Not Synced
  Истражувањата покажаа дека малите момчиња на коишто им е кажано дека не смеат нешто да допрат
 • Not Synced
  тие често ќе го земат тоа и ќе го допрат, додека на малите девојчиња може да им се даде
 • Not Synced
  вербалнo барање да не го допираат предметот.
 • Not Synced
  Малите момчиња низ светот се казнувани почесто за престапи.
 • Not Synced
  На малите момчиња им е кажано да не плачат, да бидат ,,мажи‘‘, така?
 • Not Synced
  Дури и на млада возраст, татковците се исплашени ако нивните момчиња
 • Not Synced
  прават некакви верзии на феминистичко однесување.
 • Not Synced
  На пример, се сеќавам кога летав од брег до брег со човек кој седеше до мене и рече:
 • Not Synced
  Неговиот 18 годишен син кога ја видол сестра му како отвара подарок, порано оваа недела,
 • Not Synced
  добила чанта,
 • Not Synced
  и тој рекол : О, може ли и јас да добијам чанта?
 • Not Synced
  Тој рече се пронашол себеси, како некој да го удри во стомакот
 • Not Synced
  и му се развикал на неговиот 18 годишен син: - Не, момчињата немаат чанти!
 • Not Synced
  Тоа ми го пренесе на мене и подоцна се осети засрамено,
 • Not Synced
  затоа што разбра дека неговиот син не изразуваше било што во врска со тоа да биде
 • Not Synced
  женствен или не...
 • Not Synced
  Така, овие работи, начинот на кој ги одгледуваме нашите мали момчиња или девојчиња
 • Not Synced
  Нашиот мозок е многу прилагодлив. На пр. ние не сме се родиле научени да свириме пијано, така?
 • Not Synced
  Тоа се стекнува со вежбање, вежбање, вежбање...
 • Not Synced
  Можете да го увежбате мозокот на разни нешта.
 • Not Synced
  Мислам дека целиот живот, ние сме обучени, полово обучени, да бидеме едниот начин или другиот.
 • Not Synced
  Мажите: изразите на лицето на пример, кога ги мерат и им ставаат електроди
 • Not Synced
  и потоа им покажуваат слика од гризли која што претпоставува дека треба
 • Not Synced
  да ги свитка и да ги направи емоционални, нивните изрази на лицето
 • Not Synced
  наспроти женските, всушност одговараат поемоционално додека да станат свесни,
 • Not Synced
  и точно после тоа, кога ќе станат свесни
 • Not Synced
  тие почнуваат да ги замрзнуваат нивните мускули на лицето, за муртење или смеење;
 • Not Synced
  Кај женските, всушност мускулите на лицето зајакнуваат а на мажите одат долу.
 • Not Synced
  Научниците веруваат, хипотезата e дека, мажите се тренирани да ги потиснуваат чувствата.
 • Not Synced
  Така, благодарам на прашањето, тоа е движечка цел за многу во нашите животи.
 • Not Synced
  И начините на кои сме одгледани, она што ни е дозволено,
 • Not Synced
  или на момчињата што им / не им е дозволено да прават,
 • Not Synced
  поврзано е со тоа, како тие пораснале да станат мажи.
 • Not Synced
  Размисли за начинот на кој реагираш, за изразот на лицето, вредностите кои што си ги прифатил
 • Not Synced
  начинот на кој зборуваш, се'.
 • Not Synced
  Запомни дека тие се резултат на средината.
 • Not Synced
  Човечкиот мозок нема механизам да распознае што е релевантно или не.
Title:
(h) TROM - 1.3 Environment
Description:

http://tromsite.com - Full documentary, very well organized (download, youtube stream, subtitles, credits, share, get involved, and many more)

Documentary´s description :
-------------------------------------------------------------------------
TROM (The Reality of Me) represents the biggest documentary ever created, it is also the only one that tries to analyse everything : from science to the monetary system as well as real solutions to improve everyone's life.

A new and ´real´ way to see the world.

"Before the Big-Bang, till present, and beyond."
-------------------------------------------------------------------------

NOTE :
-------------------------------------------------------------------------
The documentary is freely distributed over the Internet and no material used in it is owned by the documentary´s creators. You can find all the credits on its official website (www.tromsite.com) . The credits will be added to YouTube descriptions as well, because it is a 12 hour documentary it will take a while.
-------------------------------------------------------------------------

more » « less
Video Language:
English
Duration:
24:53

Macedonian subtitles

Revisions Compare revisions