Return to Video

Një rrugë drejt arsimit të lartë dhe punësimit për refugjatët

 • 0:03 - 0:06
  Saida Aden Said: Kam akoma
  këtë imazh të tmerrshëm në mendjen time
 • 0:06 - 0:08
  Shihja njerëz duke u rrëzuar,
 • 0:08 - 0:10
  të shtëna.
 • 0:10 - 0:11
  Isha e tmerruar.
 • 0:11 - 0:13
  Me të vërtetë, unë qaja shumë.
 • 0:13 - 0:16
  Dikush që njihte babain dhe nënën time
  më kapi dorën dhe tha:
 • 0:16 - 0:18
  "Shkojmë! Shkojmë! Shkojmë!"
 • 0:18 - 0:21
  Dhe unë thoja, "Ku është nëna ime?
  Nëna ime? Nëna ime?
 • 0:21 - 0:25
  Noria Dambrine Dusabireme:
  Gjatë netëve ne do të dëgjonim të shtëna,
 • 0:25 - 0:27
  do të dëgjonim armë.
 • 0:27 - 0:28
  Zgjedhjet supozohej të ndodhnin.
 • 0:28 - 0:31
  Kishte të rinj që shkonin në rrugë,
 • 0:31 - 0:33
  ata po bënin grevë.
 • 0:33 - 0:35
  Dhe shumica e të rinjëve vdiqën.
 • 0:36 - 0:37
  SAS: Hipëm në një automjet .
 • 0:37 - 0:39
  Ishte i mbushur.
 • 0:39 - 0:41
  Njerëzit po iknin për jetët e tyre.
 • 0:41 - 0:44
  Në këtë mënyrë unë ika nga Somalia.
 • 0:44 - 0:46
  Nënës sime i mungova.
 • 0:46 - 0:48
  Askush nuk i tregoi se ku shkova.
 • 0:49 - 0:51
  NDD: Fakti se
  ne nuk shkonim në shkollë
 • 0:51 - 0:54
  nuk mund të shkonim në market,
  ishim thjesht të bllokuar në shtëpi
 • 0:54 - 0:58
  më bëri të kuptoj se nëse kam një mundësi
  për të arritur diqka më të mirë,
 • 0:58 - 1:01
  unë mund ta ndërmerrja atë
  dhe të kisha një të ardhme më të mirë.
 • 1:01 - 1:02
  (Muzikë)
 • 1:02 - 1:06
  Ignazio Matteini: Globalisht,
  shpërngulja e njerëzve në botë
 • 1:06 - 1:07
  është duke u rritur.
 • 1:07 - 1:10
  Tani ekzistojnë pothuajse 60 milion
  njerëz të shpërngulur në botë.
 • 1:10 - 1:13
  Dhe fatkeqësisht, nuk ndalen.
 • 1:13 - 1:16
  Chrystina Russell: Unë mendoj se
  komuniteti humanitar
 • 1:16 - 1:18
  ka filluar të kuptoj
  nga hulumtimet dhe realiteti
 • 1:18 - 1:21
  se ne po flasim rreth
  një problemi shumë më të përhershëm.
 • 1:21 - 1:25
  Baylie Damtie Yeshita: Këta student,
  kanë nevojë për një arsimim të lartë,
 • 1:25 - 1:27
  një diplomë që mund ta përdorin.
 • 1:27 - 1:29
  Nëse studentët tani jetojnë në Rwanda,
 • 1:29 - 1:33
  nëse rilokalizohen,ata akoma
  mund të vazhdojnë studimet e tyre.
 • 1:33 - 1:37
  Akoma, diploma e tyre
  është e shfrytëzueshme, kudo që janë.
 • 1:38 - 1:41
  CR: Projekti ynë i guximshëm
  ishte të testonte realisht
 • 1:41 - 1:44
  Lëvizjen Edukative Globale
  të Universitetit Hampshire të Ri Jugor
 • 1:44 - 1:46
  aftësia në shkallë,
 • 1:46 - 1:49
  të sjellë diplomën Bachelor
  dhe rrugën drejt punësimit
 • 1:49 - 1:54
  për refugjatët dhe ata që përndryshe nuk
  do të kishin qasje në edukimin e lartë.
 • 1:54 - 1:58
  SAS: Ishte thuajse e pamundur,
  si një refugjate,
 • 1:58 - 2:01
  të vazhdoja edukimin tim
  dhe të krijoja karrierën time.
 • 2:01 - 2:03
  Emri im është Saida Aden Said,
 • 2:03 - 2:06
  unë jam nga Somalia.
 • 2:06 - 2:09
  Isha nëntë vjeqare
  kur erdha në Kakuma,
 • 2:09 - 2:12
  dhe fillova shkollimin
  në moshën 17 vjeqare.
 • 2:12 - 2:15
  Tani jam duke studiuar
  në nivelin Bachelor
 • 2:15 - 2:17
  me SNHU.
 • 2:18 - 2:21
  NDD: Emri im është
  Noria Dambrine Dusabireme.
 • 2:21 - 2:26
  Unë po studioj nivelin bachelor
  për artin në komunikim
 • 2:26 - 2:28
  me një koncentrim në biznes.
 • 2:28 - 2:32
  CR: Ne po i shërbejmë studentëve
  përgjatë pesë vendeve të ndryshme:
 • 2:32 - 2:36
  Libani, Kenia, Malawi,
  Ruanda dhe Afrika e Jugut.
 • 2:36 - 2:42
  Vërtetë krenar që kemi 800 AA nivele
  në mbi 400 bachelor të diplomuar
 • 2:42 - 2:45
  dhe afër 1000 studentë
  të regjistruar tani.
 • 2:47 - 2:53
  Pra, magjia është se ne po i adresojmë
  jetët e refugjatëve ashtu si ekzistojnë.
 • 2:53 - 2:54
  Nuk ka klasa.
 • 2:54 - 2:56
  Nuk ka ligjërata.
 • 2:56 - 2:57
  Nuk ka data të caktuara.
 • 2:57 - 2:59
  Nuk ka provime përfundimtare.
 • 3:00 - 3:04
  Ky nivel është i bazuar
  në kompetenca, dhe jo i detyruar me kohë.
 • 3:04 - 3:06
  Ju zgjidhni kur filloni projektin tuaj.
 • 3:06 - 3:08
  Ju zgjidhni si do t'i qaseni.
 • 3:08 - 3:12
  NDD: Kur hapni platformën,
  këtu mund të shihni qëllimet.
 • 3:12 - 3:15
  Nën secilin qëllim,
  ne mund të gjejmë projekte.
 • 3:15 - 3:18
  Kur hapni një projekt,
  ju merrni kompetencat
 • 3:18 - 3:20
  që ju duhet të zotëroni,
 • 3:20 - 3:22
  udhëzimet
 • 3:22 - 3:23
  dhe pasqyrën e projektit.
 • 3:24 - 3:26
  CR: Salca e fshehtë e SNHU
 • 3:26 - 3:30
  kombinon mësimin në internet
  të bazuar në kompetenca
 • 3:30 - 3:33
  me mësimin ballë për ballë
  me partnerët
 • 3:33 - 3:36
  për të ofruar
  të gjithë mbështetjen e gjithanshme.
 • 3:36 - 3:38
  Kjo përfshin udhëzime akademike.
 • 3:38 - 3:40
  Kjo do të thotë mbështetje psikosociale,
 • 3:40 - 3:42
  mbështetje mjekësore,
 • 3:42 - 3:45
  dhe gjithashtu është
  mbështetje për punësimin,
 • 3:45 - 3:48
  duke rezultuar në 95% diplomim,
 • 3:48 - 3:50
  dhe 88% punësim.
 • 3:50 - 3:53
  NDD: Unë jam një praktikante
  e menaxhimit të mediave sociale.
 • 3:53 - 3:57
  Lidhet me drejtimin e komunikimit
  që studioj.
 • 3:57 - 4:02
  Kam mësuar shumë
  jashtë projektit dhe nga bota reale.
 • 4:02 - 4:05
  CR: Praktika e strukturuar
  është një mundësi
 • 4:05 - 4:07
  për studentët të praktikojnë
  aftësitë e tyre,
 • 4:07 - 4:10
  në përdorim të krijimit të lidhjes
  mes praktikës
 • 4:11 - 4:13
  dhe nje mundësie të mëvonshme pune.
 • 4:14 - 4:16
  (Muzikë)
 • 4:16 - 4:20
  Ky është një model
  që ndalon vendosjen e kohës
 • 4:20 - 4:23
  dhe politikave
  dhe procedurave universitare
 • 4:23 - 4:25
  dhe në vend të kësaj vendos
  studentin në qendër.
 • 4:26 - 4:31
  IM: Modeli SNHU është një mënyrë
  e shkëlqyeshme për të shkundur pemën.
 • 4:32 - 4:33
  Shume e madhe.
 • 4:33 - 4:38
  Është një veprim i shkëlqyeshëm për
  mënyrën tradicionale të arsimit të lartë.
 • 4:40 - 4:44
  BDY: Kjo mund të ndryshojë
  jetën e studentëve
 • 4:44 - 4:47
  në komunitetet e cenueshme dhe
  të refugjatëve.
 • 4:47 - 4:48
  NDD: Nëse marr diplomën time,
 • 4:48 - 4:52
  mund të kthehem
  dhe të punoj kudo që dua.
 • 4:52 - 4:55
  Unë me vetëbesim mund të filloj
  masterin në gjuhën angleze,
 • 4:55 - 4:58
  kjo është diçka që nuk
  do të mund ta imagjinoja më parë.
 • 4:58 - 5:02
  Unë me të vërtetë kam besim dhe
  aftësitë e nevojshme
 • 5:02 - 5:05
  për t'u marrë me punë,
 • 5:05 - 5:09
  pa pasur frikë se
  s'do t'ja dilja dhe do dështoja.
 • 5:09 - 5:12
  SAS: Unë gjithmonë kam dashur
  të punoj me komunitetin.
 • 5:12 - 5:14
  Unë dua të themeloj
  një organizatë jofitimprurëse.
 • 5:14 - 5:18
  Ne mbrojmë edukimin e grave.
 • 5:18 - 5:21
  Unë dua të behem dikush
  që është, si ,një ambasador
 • 5:21 - 5:24
  dhe t'i inkurajoj ata
 • 5:24 - 5:27
  duke thënë se nuk është
  kurrë vonë që ata të mësojnë.
 • 5:28 - 5:30
  Është një ëndërr.
Title:
Një rrugë drejt arsimit të lartë dhe punësimit për refugjatët
Speaker:
Chrystina Russell
Description:

Nga më shumë se 70 milion njerëz të zhvendosur në të gjithë botën, vetëm tre përqind e tyre kanë qasje në arsimin e lartë. Lëvizja Globale e Edukimit (GEM) është në një mision për të ndryshuar këtë me iniciativën e parë në shkallë të gjerë të llojit të vet për të ndihmuar nxënësit e refugjatëve që të marrin diploma bachelor dhe të krijojnë shtigje drejt punësimit. Dëgjo nga studentët dhe drejtoresha ekzekutive e programit, Chrystina Russell, rreth asaj se si modeli fleksibël, bazuar në kompetencë të GEM, i vendos të diplomuarit për sukses dhe fuqizim kudo që të jenë.

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
Project:
TEDTalks
Duration:
05:44

Albanian subtitles

Revisions