Albanian subtitles

← Si të përqafohen emocionet në punë

"Ju nuk mund të prekni vetëm një çelës kur futeni në zyrë dhe te i largoni emocionet tuaja. Perjetimi i ndjenjave është pjesë e të qenit njerëzor", thotë autorja dhe ilustruesja Liz Fosslien. Ajo ndan pse dobësia selektive është çelësi për ta sjellë veten tuaj autentike në punë.

Get Embed Code
25 Languages

Showing Revision 8 created 05/14/2020 by Helena Bedalli.

 1. Pavarësisht sa shumë mund të provoni,
 2. ju nuk mund të prekni
  një ndërprerës kur hyni në zyrë
 3. dhe fikni emocionet tuaja.
 4. Përjetimi i ndjenjave është pjesë
  e të qenit njerëzor.
 5. [Mënyra si ne punojmë]

 6. Një mit i përhapur ekziston
  se emocionet nuk i përkasin punës,

 7. dhe kjo shpesh na çon
 8. për të barazuar gabimisht profesionalizmin
  me të qenit stoik apo edhe të ftohtë.
 9. Por hulumtimet tregojnë se në momente
  kur kolegët tanë
 10. hedhin shkëlqimin në
  prezantim e tyre profesional,
 11. ne në të vërtetë kemi shumë më shumë të
  ngjarë të besojmë atë që po na thonë.
 12. Ndihemi të lidhur me njerëzit përreth
  nesh.
 13. Ne përpiqemi më shumë, performojmë më mirë
 14. dhe ne jemi thjesht përgjithësisht
  më të mirë.
 15. Pra, është koha që mësojmë
  si të përqafosh emocionin në punë.
 16. Tani, nuk do të thotë

 17. që ti duhesh të bëhësh tub i fikjës
  se emocioneve
 18. Ekziston një linjë mes ndarjes së gjërave
  me të tjerët që ndërton besimin,
 19. dhe ndarjes së tepërt që e shkatërron atë.
 20. Nëse befasisht i lini ndjenjat
  të vrapojnë egërsisht në punë
 21. dhe u jep njerëzve shumë më tepër
  informacion sesa kanë dashur
 22. i bën të gjithë përreth teje jo
  të rehatshëm
 23. dhe ju gjithashtu dëmtoni veten.
 24. Ju keni më shumë gjasa të shiheni
  të dobët ose me mungesë vetëdijësimi,
 25. kështu, është mirë të thuash që nuk ishe
  duke u ndier mirë natën e kaluar
 26. nuk ke nevojë të shkosh
  në çdo detaj të hollesishem
 27. në lidhje me atë se si u takove
  me darkën tuaj gjysëm të tretur.
 28. Pra, ka një spektër të gjerë
  të shprehjës emocionale.

 29. Nga njëra anë, ju keni nën-ndjenjë,
 30. ose njerëz që kanë një kohë të vështirë
  duke folur për ndjenjat e tyre,
 31. dhe në anën tjetër janë tepër-emocionues,
 32. ata që ndajnë vazhdimisht gjithçka
  qe po ndodh brenda,
 33. dhe asnjëra nga këto nuk bën
  për një vend pune të shëndetshëm.
 34. Pra, çfarë është ekuilibri
  midis këtyre dy ekstremeve?

 35. Është diçka e quajtur dobësia selektive.
 36. Dobësia selektive po hapet
 37. ndërsa ende i jep përparësi stabilitetit
  dhe sigurisë psikologjike,
 38. si për ju ashtu edhe për kolegët tuaj.
 39. Për fat të mirë, çdokush mund të mësojë
 40. të jetë selektivisht
  i prekshëm, me praktikë.
 41. Këtu janë katër mënyra për të filluar.

 42. Së pari, flaki ndjenjat tuaja
  pa u bërë rrjedhje emocionale.
 43. Disponimi i keq është ngjitës,
 44. dhe madje edhe nëse nuk jeni duke folur
  se çfare po ndjen,
 45. shanset janë që gjuha juaj e trupit
  ose shprehjet tuaja
 46. janë një tregues i madh.
 47. Pra, nëse po kryçëzoni krahët
  ose po goditni në tastierën tuaj,
 48. bashkëpunëtorët tuaj do ta kuptojnë
  se je i mërzitur.
 49. Dhe nëse nuk thoni asgjë,
 50. ata mund të fillojnë të mendojnë
  se është ne lidhje me ta dhe shqetësohen.
 51. Pra, nëse jeni duke reaguar
  në një ngjarje jo të lidhur me punën,
 52. si trafiku për shembull,
  thjesht flakeni atë.
 53. Ju nuk keni nevojë të shkoni në detaje.
 54. Mund të thuash diçka aq të thjeshtë sa
  "Jam duke kaluar një mëngjes të keq.
 55. Nuk ka asnjë lidhje me ju ".
 56. Tani nëse është një ngjarje e
  lidhur me punën
 57. kjo po ju shkakton
  të ndjeni emocione të forta,
 58. kjo na çon në pikën numër dy.
 59. Përpiqu të kuptosh
  nevojën prapa emocionit tuaj,

 60. dhe pastaj adresojeni atë nevojë.
 61. Nëse fillon që të tjerët rreth jush të ju
  duken të irrituar,
 62. uluni prapa dhe reflektoni për këtë.
 63. Dhe mund të jetë se ju jeni te irrituar
  për shkak se jeni në ankth,
 64. sepse je i shqetësuar rreth arritjës
  të një afati të afërt.
 65. Dhe në atë rast, ju
  mund të ktheheni tek ekipi juaj
 66. për të adresuar atë nevojë
  dhe thuaj diçka si,
 67. "Dua të sigurohem që të përfundoj gjithçka
  para afatit.
 68. Mund të më ndihmoni të krijoj
  një plan realist për ta bërë atë? "
 69. Nëse po mendoni të ndani,
 70. provoni dhe futeni veten në
  këpucët e personit tjetër.
 71. Pra, nëse ato që do të thoni do t'ju
  ndihmonte të ndjeheni më të perkrahur
 72. dhe te kuptoni më mirë situatën
 73. atëher shkoni përpara dhe ndajeni atë.
 74. Por nëse ju jep ndonjë lloj pauze,
  ju mund të dëshironi ta lini atë jashtë.
 75. Dhe së fundi, shikojeni situaten
  dhe siguroni një rrugë përpara.

 76. Nëse të gjithë në ekipin tënd kanë
  mbajtur orë shtesë,
 77. dhe vini re se një nga kolegët tuaj duket
  veçanërisht i lodhur ose i shqetësuar,
 78. ju mund ta pranoni atë
  dhe tregoni pak empati,
 79. por pastaj përpiquni të jepni
  atyre diçka vepruese
 80. që ata të mund të vazhdojnë.
 81. Dhe në këtë rast,
 82. ju mund ta sugjeroni atë
  ju shkoni tek menaxheri juaj
 83. dhe kërkoni që takimi juaj javor
 84. të shtyhet mbrapa një ditë kështu që
  të dy keni më shumë kohë për të punuar.
 85. Po tregoni se keni investuar
  në suksesin e tyre,
 86. por edhe se ju kujdeseni për
  mirëqenien e tyre.
 87. Kur ne mund të jemi të sinqertë
  për atë që ndiejmë,

 88. dhe sugjerojmë lirshëm ide, bëjmë gabime
 89. dhe nuk kemi nevojë të fshehim çdo
  pjesë të atyre që jemi,
 90. ne kemi gjasa të qëndrojmë në kompani
  për një kohë të gjatë.
 91. Ne jemi gjithashtu më të lumtur
  dhe më produktivë.
 92. Prandaj, merrni një moment për të
  reflektuar mbi shprehjen emocionale

 93. që e sillni në punë çdo ditë.
 94. Dhe nëse jeni të prirur
  për të tepruar, provoni të redaktoni.
 95. Dhe nëse jeni pak më të rezervuar,
 96. kërkoni momente kur mundeni
  te hapeni me kolegët tuaj
 97. dhe të jeni pak të prekshëm.
 98. Dhe shanset janë,
  do të ketë një ndryshim të madh
 99. në mënyrën se si njerëzit ju përgjigjen.
 100. Dhe dobësia selektive
  thjeshtë mund të bëhet
 101. një nga mjetet tuaja më të vlefshme.