Albanian subtitles

← Si të jemi të patrembur përballë autoritarizmit.

Get Embed Code
44 Languages

Showing Revision 5 created 12/23/2020 by Helena Bedalli.

 1. Në 12 gusht 2020
 2. dy grupe vajzash shkuan
  të protestojnë në Minsk,
 3. kryeqytetin e Bjellorusisë.
 4. Ato veshën rroba të bardha
 5. dhe dolën zbathur nëpër rrugë.
 6. Në mëngjes
 7. disa shkuan në marketin Komarovski
 8. në qendër të qytetit
 9. Po atë ditë më vonë
 10. grupi tjetër mblodhi lule
 11. në flakën e përjetshme poshtë monumentit
 12. të fitores.
 13. Ato qëndruan së bashku të kapura përdore,
 14. dhe filluan të këndonin
  ninullën e Bjellorusisë,
 15. duke pritur makinat e policisë
  të mbërrinin.
 16. Ato e dinin se policia do t'i merrte
  ato kështu:
 17. zbathur me lulet në duar,
 18. do t'i merrnin në stacionin e policisë,
 19. duke i rrahur dhe poshtëruar.
 20. Dhe megjithatë ata e bënë.
 21. Këtë vit, diçka ndryshoi në Bjellorusi,

 22. një shtet me nëntë miljon njerëz
 23. që ka qenë nën sundim nga një lider
  autoritar që prej 1994.
 24. Këto vajza të reja protestuan në zgjedhjet
  e fundit të manipuluara,
 25. e cila ndodhi vetëm pak ditë më parë.
 26. Shprehjet e vogla të protestës
  u zgjeruan shumë shpejt
 27. në masive, paqësore,
  demonstrata të drejtuara nga gratë
 28. në të gjithe vendin.
 29. Vetëm në pak ditë

 30. qindra mijëra njerëz dolën në rrugë
 31. dhe demonstratat vazhduan që atëherë,
 32. pëlqimet e të cilave Bjellorusia
  nuk i ka pasur më parë.
 33. E gjithë kjo pavarsisht faktit
 34. që deklaroi presidenti vetë rizgjodhi
 35. dhe që më shumë se
  10,000 njerëz u ndaluan,
 36. qindra u torturuan
 37. dhe të paktën gjashtë të vrarë.
 38. Shumë njerëz pyesnin veten
  pse bjellorusët po flasin tani.

 39. Çfarë i bën ata te vazhdojnë
  të dalin nëpër rrugë
 40. pavarësisht dhunës së paparë policore,
 41. pavarësisht paligjmërisë së shtetit?
 42. Përgjigjja që dëgjoj më shpesh
 43. është se njerëzit u bënë të patrembur,
 44. dhe është diçka që i bëri bashkë.
 45. Sepse frika është e të gjithëve.

 46. Ushqehet me izolim.
 47. Nuk diskriminon:
 48. burra, gra, fëmijë, të moshuar
 49. të gjithë mund të ndiejmë frikë,
 50. por vetëm për aq kohë sa jemi vetëm.
 51. Guximi kërkon dy.
 52. Funksionon vetëm nëse ne jemi aty
  për njëri tjetrin.
 53. Trego se fqinji yt
 54. kolegu yt, shoku yt ka kurajë.
 55. Dhe ata do bëjnë të njëjtën gjë për ty.
 56. Shumë është bërë në rolin tim
  për zgjedhjet presidenciale

 57. në gushtin e 2020.
 58. Si u futa për të kandiduar për burrin tim,
  Sergei kur ai ishte i burgosur,
 59. e ishte e qartë se autoritetet do t'i
  mohonin shansin për të kandiduar vetë;

 60. si i fitova me të drejtë zgjedhjet
 61. dhe u bëra udhëheqësja e zgjedhur
  e Bjellorusisë demokratike,

 62. por rezultatet zyrtare më dhanë
  vetëm 10% të votave
 63. dhe u detyrova me dëbim me fëmijët e mi;
 64. si akoma luftoj për ata që më votuan
 65. dhe zërin e të cilit regjimi
  dëshiron të vjedhë;
 66. sa "e patrembur" jam.
 67. Por kishte shumë momente
  që isha e frikësuar,

 68. dhe doja të hiqja dorë.
 69. Isha e kërcënuar
 70. dhe e detyruar të besoja
  se jam e vetme në këtë luftë.
 71. Megjithatë sa më shumë qytete vizitoja
 72. aq më shumë njerëz paraqiteshin në tubim
 73. aq më pak frikë kisha.
 74. Pak ditë para zgjedhjeve në Minsk,
 75. 60,000 njerëz erdhën të më mbështesnin,
 76. dhe nuk isha më e frikësuar.
 77. Unë kurrë nuk kam dashur
  të bëj asgjë nga këto.

 78. Unë kurrë nuk kam qenë tepër politike,
 79. dhe kurrë nuk kam planifikuar
  të kandidoj për post.
 80. Doja të isha një nënë dhe një grua.
 81. Por nga fati dhe dëshira e popullit tim,
 82. unë u ngrita në këtë pozitë.
 83. Dhe unë e pranoj këtë me detyrë
 84. dhe krenari.
 85. Unë nuk do të dorëzohem.
 86. Do të jem aty për njerëzit, sepse ata
 87. ishin aty për mua.
 88. Guximi ynë lindi nga bashkimi.
 89. Solidariteti ynë është forca jonë.
 90. Tani e kuptova se të qenurit e patrembur

 91. është një zotim.
 92. Është një vendim që ju e merrni çdo ditë.
 93. Është një përgjegjësi që ju e merrni--
 94. përgjegjësia për njëri tjetrin.
 95. Në këtë drejtim unë nuk jam ndryshe
  nga kolegët e mi Bjellorusë.
 96. Mbështetja e tyre është e qartë.
 97. Solidariteti i tyre po avancon.
 98. Kur janë dy prej jush,
 99. po guxon.
 100. Kur jeni 100, jeni trima.
 101. Kur janë qindra nga ju,
 102. bëheni të patrembur.
 103. Dhe pasi të jeni dhjetëra mijëra,
 104. bëheni të pathyeshëm.
 105. Faleminderit.