YouTube

Got a YouTube account?

New: enable viewer-created translations and captions on your YouTube channel!

Albanian subtitles

← #opendata

A short film about #opendata from the Open Knowledge Foundation. For more information, please see: opengovernmentdata.org.

Get Embed Code
26 Languages

Subtitles translated from English Showing Revision 1 created 04/19/2011 by James Michael DuPont.

 1. Tom Steinberg: Qeveria të dhënave është e hapur çdo informacion Qeveria mbledh, nga e madhe për qëllimet e veta,
 2. se kjo pastaj e bën të disponueshme për njerëzit e tjerë të përdorin për qëllimet e tyre.
 3. Rufus Pollock: dhënave Është e qeverisë që është Hapur
 4. dhe të hapur do të thotë të lirë për të gjithë të përdorin, ri-përdorim dhe rishpërndarë.
 5. Aine McGuire: Data Hapur Lëvizja është një mënyrë për të transformuar marrëdhëniet në mes qytetarëve dhe qeverisë
 6. të tilla që të gjithë e di se çfarë po ndodh
 7. dhe në qoftë se të gjithë e dinë se çfarë po ndodh
 8. atëherë ajo do të bëhet shumë më e lehtë për të dy palët të marrin pjesë më shumë në mënyrë të drejtë në shoqëri.
 9. Chris Taggart: jetët tona janë të qeverisur gjithnjë e më shumë nga të dhënat, në të vërtetë jetën tonë gjithnjë e më shumë janë të të dhënave.
 10. Duke pasur parasysh se, për të mos jenë në gjendje për të parë në informacion rreth nesh,
 11. ku ne jetojmë, i cili përfaqëson ne,
 12. kompanitë që bëjnë biznes me qeverinë dhe kështu me radhë
 13. fillon të minojnë demokracinë.
 14. Rob McKinnon: Kjo është shumë më e gjerë se qeveria.
 15. Qeveria është në të vërtetë vetëm një pjesëmarrës në shoqërinë tonë.
 16. Ajo që ne po shohim ndodh është në të vërtetë prag të një ndryshimi të madh social, një ndryshim global shoqëror.
 17. Së bashku, ne kemi aftësinë për të transformuar shoqërinë e punimeve rruga.
 18. Globalisht, ne jemi të sjellë së bashku, nëpër vende të tilla si Wikipedia ose koleksionet e të dhënave të strukturuara,
 19. një pasqyrë e madhe globale e shoqërisë si punon dhe se si ne te organizojne veten.
 20. Pra, ne jemi vetëm në fillim të një ndryshimi të madh në mënyrën se si ne të veprojë ...
 21. Rufus Pollock: Ka tre mënyra në të cilat Qeveria Open Data mund të bëjë botën një vend më të mirë.
 22. Numri një: ajo u mundëson kompanive, individët, jo-fitim
 23. për të shkuar dhe për të ndërtuar interesante, e dobishme, aplikime të vlefshme dhe të shërbimeve.
 24. Numri dy, unë mendoj se është për demokracinë, kjo është në lidhje me pjesëmarrjen në qeverisje, është rreth transparencës,
 25. na lejon të shohim se çfarë është duke bërë qeveria jonë.
 26. Dhe numri tre: unë mendoj është arsyeja pse nuk?
 27. Kjo është kryesisht i lirë për të hapur deri të dhënat e qeverisë,
 28. kështu që pse të mos hapur deri të dhënave që është tashmë aty dhe tashmë është duke u mbledhur.
 29. Tom Steinberg: Open Data është e rëndësishme për disa arsye të ndryshme
 30. dhe asnjë prej tyre nuk është më e rëndësishme se sa të tjera.
 31. Ne kemi mundësinë e gjeneruar vlera ekonomike,
 32. e cila është në ballë e mendjen e shumë njerëzve në kohë të vështira si këto.
 33. Krijimin e më shumë vende pune dhe kompanitë më shumë,
 34. dhe kompanitë më fitimprurëse për të gjeneruar të ardhura më të taksave.
 35. Kjo është padyshim një gjë e madhe për fuqinë e mundshme të të dhënave të hapur.
 36. Ka edhe çështje klasike të modës së vjetër për të bërë të dhënave të hapura dhe në dispozicion në mënyrë që ne mund të shohim korrupsionit të mundshëm
 37. dhe keqpërdorim të parasë publike dhe praktikave që janë të padrejtë ose të paligjshme dhe të bëjë asgjë me para, por janë të fshehura në një farë mënyre.
 38. Ton Zijlstra: Ju mund të presin njerëz për të filluar bizneset duke shtuar vlerën e të dhënave,
 39. marrë që të dhënat dhe duke e përdorur atë për një aplikim të caktuar.
 40. Është gjithashtu për transparencën
 41. por gjithashtu edhe për njerëzit fuqizimin veten të jetë më mirë në gjendje për të marrë vendime në lidhje me jetën e tyre
 42. në bazë të informatave që nuk ishte në dispozicion para.
 43. Dhe kjo është edhe në lidhje me bërjen e organizatave të cilat krijojnë këto të dhëna më efikase dhe efektive veten e tyre.
 44. Rufus Pollock: Për shembull, ne bëjmë një projekt të quajtur wheredoesmymoneygo.org
 45. të ndihmojnë për të treguar se ku paratë tuaja tatimore shkon, e cila unë mendoj se është një pjesë me të vërtetë e rëndësishme.
 46. Unë mendoj se do të jetë interesante të dini, 'ky është kontributi më i madh kam bërë për shtetin -? Ku është kjo para do'
 47. Pa të dhëna të hapur në qeveri, unë nuk mund t'i përgjigjem kësaj pyetjeje.
 48. David qepalla: Ne përdorim Federale të dhënat e ndotjes dhe ne pure atë deri në një hartë me të dhënat elektorale
 49. ajo jep përdorim të menjëhershëm të tyre.
 50. Dhe kështu që kur njerëzit të shohin VanTrash, ata thonë, "kështu është kjo pjesë e asaj që Hapur dhënave është për?"
 51. Dhe ne themi, "Po" dhe ata thonë: "Unë dua më shumë për këtë në jetën time"
 52. Richard Cyganiak: Në nivelin e Bashkimit Evropian,
 53. kjo do të jetë me të vërtetë interesante nëse do të mund të ketë në fakt të gjithë e këtyre të dhënave në një vend të vetëm
 54. kështu që ne mund të kërkoni të gjithë vendet dhe në të vërtetë të fillojë të krahasojë gjërat nëpër vende.
 55. Jack Thurston: Ajo që ne po përpiqemi të bëjmë me Farmsubsidy.org
 56. është të lidhë të gjitha shpalosjet e ndryshme të qeverisë në një qendër të vetme të dhënave.
 57. Në mënyrë që qytetarët mund të shkoni në internet dhe për të gjetur se çfarë po ndodh jo vetëm në vendin e tyre
 58. por në vende të tjera dhe ata mund të bëjë krahasime se si shumë ferma të marrë në një pjesë të BE-së në krahasim me një tjetër,
 59. se sa qytetarët e vënë në të politikës,
 60. sa kushton atyre nëse ata janë në një vend në krahasim me një vend tjetër.
 61. Kjo është fara e një debati të pan-evropiane që duhet të jenë atje,
 62. duke parë si e kemi një politikë të pan-evropiane.
 63. Erik Swanson: Një nga shembujt e mi të preferuar të asaj se si të dhënave të Bankës Botërore ka qenë ripërdoren ndodhur shumë shpejt, pasi ne e hapur bazën e të dhënave.
 64. Ne morëm një mesazh kthyer nga një grup që kishte marrë thjesht database tonë të gjithë
 65. dhe analizuar ku të gjitha mangësitë ishin në të dhënat e
 66. dhe harta e prodhuar pastaj duke treguar vend pas vendi, tregues nga treguesi, nga viti në vit
 67. ku ka boshllëqe janë në të dhënat.
 68. Ajo nuk na tregoni ndonjë gjë që ne nuk e dini tashmë
 69. por ajo tha se për ne në një mënyrë ne nuk e kishte parë më parë
 70. dhe sigurisht që e bëri atë publike për të gjithë të tjerët për të parë si.
 71. Karin Christiansen: Ne jemi në pikën ku ne kemi nevojë për të dhënat e nxjerra
 72. dhe kemi nevojë për një standard për të cilat të dhënat për të dalë jashtë në mënyrë që ne mund të hartë atë dhe të krahasojnë atë.
 73. Sepse çfarë është e nevojshme në Uganda, në Afganistan
 74. është jo vetëm e ditur se çfarë DFID është duke bërë me para në Mbretërinë e Bashkuar,
 75. çfarë para amerikane është duke bërë, por për mënyrën se si kjo të gjithë së bashku i përshtatet.
 76. Simon Parrish: Ne jemi duke punuar në një nismë të quajtur Transparency International Aid Nisma
 77. e cila është në lidhje me zhvillimin e standardeve për mënyrën se si donatorëve të përfshirë në qeveri duhet të jetë transparente në lidhje me ndihmën që ata japin.
 78. Të dyja të jenë të përgjegjshëm për qytetarët dhe taksapaguesit në vendet e tyre
 79. por edhe për një shumëllojshmëri të palëve të interesuara në vendet në zhvillim
 80. nga qeveritë e këtyre vendeve, për organizatat e shoqërisë civile, për parlamentarët
 81. që të gjithë duan informacion më të mirë në lidhje me paratë që po vjen në vendin e tyre.
 82. Hapjen dhe disponueshmërinë e këtij informacioni ka potencial që të ndryshojë krejt
 83. mënyrën në të cilën AID shpenzohen paratë dhe efektivitetin me të cilën është shpenzuar paratë e ndihmës.
 84. Rëndësia është në hapjen e që të dhënat në mënyrë që ajo të mund të ripërdoren nga grupe të ndryshme në mënyra të ndryshme
 85. për ta bërë të kapshëm për grupe të ndryshme në një mënyrë që plotëson nevojat e tyre specifike.
 86. Erik Swanson: Disa nga Listat Hans Rosling's flluskë,
 87. software Gapminder në të cilën ai e ilustron përparimin e vendeve me kalimin e kohës,
 88. duke përdorur Listat që janë të animuar dhe për të shkuar ...
 89. Edhe para se të dhënat tona u bë në dispozicion, Hans ishte duke e përdorur atë në Listat Gapminder e tij
 90. dhe ajo ka qenë tmerrësisht efikase në ngritjen e vetëdijes mbi çështjet e zhvillimit.
 91. Tom Steinberg: Si mund të bindë qeveritë që ndoshta nuk janë të interesuar në Open të dhënave
 92. që ia vlen të kaluar kohën e tyre dhe të holla dhe përpjekje për të paguar ndonjë vëmendje?
 93. Unë mendoj se demonstrim është me të vërtetë kyç këtu.
 94. Demonstrim i shërbimeve që janë të mira, që janë të dobishme ...
 95. dhe në shërbime të veçanta që janë të lehta për të shpjeguar, që ofrojnë vlera shumë të qartë dhe të përfitojnë të përgjithshme në krahasim me përfitim shumë i ngrohtë ...
 96. David qepalla: Ne kemi tre gola.
 97. E para është: le të ndihmuar ndërtimin e komunitetit rreth të dhënave të hapur në sa më shumë qytete, si duan të gjithë botën.
 98. Së dyti, le të japë një vend ku politikanët vendor dhe zyrtarëve të qeverisë mund të vijë të takohet me njerëz që kujdesen për këtë,
 99. takoni njerëz të cilët janë të angazhohen për të dhe gjithashtu të shohim të gjitha gjërat e ftohtë që po ndodh në të gjithë botën
 100. dhe shohin se sa është në të vërtetë ndodh dhe që të tjerët po bëjnë atë dhe se ata mund të bëjmë shumë.
 101. Atëherë i treti është, le të vërtetë të ndërtuar diçka.
 102. Le të përpiqen dhe të marrin secili komunitet për të ndërtuar diçka
 103. sepse asgjë nuk merr njerëzit të kuptuar pse të dhënat e hapur çështje më shumë se kur ata shohin një vizualizimi të vërtetë të thellë
 104. që i lejon ata të kuptojnë bashkësinë e tyre në një mënyrë që ata kurrë nuk e kishte më parë.
 105. Jack Thurston: Detyra jonë është të kujtojmë njerëzve se sa e rëndësishme është
 106. se ata kanë qasje në të dhënat në lidhje me atë që është qeveria e tyre e bën,
 107. nëse kjo është duke u gazetarët për të shkruar histori, duke ndihmuar OJQ-të për të ndërtuar fushatat e tyre rreth të dhënave
 108. apo thjesht duke krijuar Apps web për qytetarët e zakonshëm për të shkuar në internet dhe të mësojnë më shumë për çfarë po ndodh.
 109. Ne duhet të jenë në gjendje të tregojë se një botë në të cilën dhënave të qeverisë është e hapur është më e mirë se sa një botë në të cilën është mbyllur.
 110. Rufus Pollock: Normalisht gjërat më të mira për të dalë nga një teknologji të re janë ato që nuk janë menduar.
 111. Paramendoni të energjisë elektrike, në 1820, kur Faradei ishte demonstruar të energjisë elektrike në çantë prej lëkure në Shoqërisë Mbretërore.
 112. Gladstone thotë të Faraday,
 113. "Vërtet është e shumë i zoti, ju mund të bëni këmbët e bretkosave" dridhem, por ajo që është pika e energjisë elektrike? "
 114. Faraday thotë përsëri në çantë prej lëkure,
 115. "E pra ajo që është pika e një fëmijë? ...
 116. Ajo do të rritet në diçka ... "
 117. Dhe unë mendoj se pika këtu të dhënat për të hapur është që ne jemi duke jetuar në epokën e informacionit,
 118. një shoqëri të informacionit - të dhënat dhe informatat janë infrastruktura kryesore e kësaj bote.
 119. Ton Zijlstra: Nëse shikojmë në mënyrë që njerëzit të zgjidhin problemet ne zakonisht përpiqen të hidhen në zgjidhje të lehtë
 120. edhe në qoftë se ato janë problemet e vështirë dhe komplekse.
 121. Kështu që unë mendoj se ne duhet të përdorë të dhënat që ne të mbajë lidhje me jetën tonë dhe të mjedisit tonë, si një mënyrë për të gjetur
 122. më pak përgjigje lehtë, por i realizueshëm për pyetjet e vështirë që ne të përballet.