YouTube

Got a YouTube account?

New: enable viewer-created translations and captions on your YouTube channel!

Macedonian subtitles

← #opendata

A short film about #opendata from the Open Knowledge Foundation. For more information, please see: opengovernmentdata.org.

Get Embed Code
26 Languages

Subtitles translated from English Showing Revision 5 created 05/05/2011 by Poposki Dimitar.

 1. Том Стајнберг: Отворен Владин податок е секоја информација која Владата ja собира, во голема мера за свои цели,
 2. a потоа ja прави достапнa за други лица да ja користат за сопствени цели.
 3. Руфус Полок: Тоа се владини податоци кои се отворени
 4. и отворено значи бесплатно за секој да го користи, повторно да го употреби и да го редистрибуира.
 5. Aine McGuire: Движењето за отворени податоци е начин на трансформација на односот помеѓу граѓаните и владата
 6. со тоа што секој знае што се случува
 7. и ако сите знаат што се случува
 8. тогаш тоа станува многу лесно и за двете страни да учествуваат поправедно во општеството.
 9. Крис Taggart: Нашите животи се повеќе се управувани од страна на податоци, всушност нашиот живот се повеќе е податок.
 10. Со оглед на тоа, да не можете да погледнете информации за нас,
 11. каде живееме, кој не претставува,
 12. кои компании имаат бизнис со владата, и така натаму
 13. сето тоа почнува да ја поткопува демократијата.
 14. Роб McKinnon: Тоа е многу пошироко отколку самата влада.
 15. Владата е всушност само еден учесник во нашето општество.
 16. Она што гледаме дека се случува е навистина на врвот на една од главните општествени промени, глобална општествена промена.
 17. Заедно, ние имаме способност да го трансформираме начинот на кој општеството функционира.
 18. На глобално ниво, ние здружуваме заедно, преку сајтови како Википедија или збирки на структурирани податоци
 19. голем глобален преглед на тоа како работи општеството и како ние се самоорганизираме.
 20. Значи, ние сме само на почетокот на една голема промена во начинот на кој работиме...
 21. Руфус Полок: Постојат три начини на кои отворените владини податоци може да го направат светот подобро место за живеење.
 22. Број еден: тоа им овозможува на компании, физички лица, непрофитни
 23. да почнат и да изградат интересни, корисни, вредни апликации и услуги.
 24. Број два, мислам дека станува збор за демократија, за учество во владата, станува збор за транспарентност
 25. која ни овозможува да видиме што прави нашата влада.
 26. И број три: Си велам: Зошто да не?
 27. Во основа е скоро бесплатно да се отворат владините податоци,
 28. па зошто да не се отворат податоците кои се веќе таму и кои веќе се собрани.
 29. Том Стајнберг: Отворените податоците се важни заради неколку различни причини
 30. и никоја од нив не е поважна од другата.
 31. Ја имаме можноста за создавање на економска вредност,
 32. која е на прво место во размислувањата на многу луѓе во тешки времиња како што се овие денес.
 33. Создавање на повеќе работни места и повеќе компании,
 34. и повеќе профитабилни компании кои создаваат поголеми даночни приходи.
 35. Тоа е очигледно голема работа за потенцијалната моќ на отворените податоци.
 36. Исто така постои класичниот старомоден став за изработка на отворени и достапни податоци, така што можеме да видиме можна корупција
 37. и злоупотреба на јавни пари и практики кои се неправедни или нелегални или пак немааат никаква врска со пари, но се скриени на некој начин.
 38. Тон Zijlstra: Може да се очекува луѓето да почнат бизнис преку додавање на вредност на податоците,
 39. преземајќи ги тие податоци и користејќи ги за одредена апликација.
 40. Исто така станува збор за транспарентност
 41. но исто така и за зајакнување на луѓето кои ќе можат сами подобро да донесуваат одлуки за сопствениот живот
  но исто така и за зајакнување на луѓето кои ќе можат сами подобро да донесуваат одлуки за сопствените животи
 42. врз основа на информации кои не биле достапни порано.
 43. И сто така, организациите кои ги создаваат овие податоци зајакнуваат и стануваат поефикасни и поефективни.
 44. Руфус Полок: На пример ние направивме проект наречен wheredoesmymoneygo.org
 45. со цел да ви покажеме каде одат вашите даночни пари, што мислам дека е навистина важна работа.
 46. Мислам дека ќе биде интересно да се знае, "ова е најголем придонес што можам да го направам за државата - каде одат овие пари?“
 47. Без отворени податоци во владата, не можам да одговорам на тоа прашање.
 48. Дејвид Eaves: Ние ги користиме Федералните податоци за загадувањето и ги спојуваме со картата на Избирачкиот список
 49. за да ви покажеме во близина на вашиот поштенски код или во било која област за која сте заинтересирани
 50. кои капацитети се близу до вас, колку тие загадуваат и она што го загадуваат и во чиј опсег се тие
 51. Како би можеле да почнете со испитување на нивото на загадување околу вас.
 52. Том Стајнберг: MySociety гради различни различни граѓански и социјални веб-сајтови и се грижи за нив.
 53. И со граѓански и социјални веб-сајт мислам на услуги кои прават нешта кои ви кажуваат:
 54. „Кој е мојот политичар?“ „Како можам да им пишам на нив?“, „Што тие зборуваат во парламентот?“, „Како тие гласаат?“, „Што прават тие со парите кои ги добиваат?“
 55. - тоа е од демократската страна.
 56. Од граѓанските страна изградивме услуги кои велат: „Како можам да ги средам проблеми на мојата улица да се решат?“
 57. „Како можам да ги добијам информациите кои мене ми требаат да произлезат од владата?“
 58. А наскоро и "колку можам дас ги решам моите проблеми со транспортот?“', што е следно...
 59. Дејвид Eaves: Во Ванкувер распоредот за изнесување на ѓубре е многу динамичен ...
 60. и се менува на редовна основа така што луѓето секогаш забораваат кога да го изнесат своето ѓубре надвор.
 61. Cега, тие само може да отидат на вебсајт и можат да се регистрираат
 62. и ние ќе им испратите email порака која вели: "Утре е ден за изнесување на ѓубрето".
 63. Тоа е вид на апликација која обичниот граѓанин лесно ја запамтува во својата глава,
 64. затоа што обезбедува непосредна употреба за нив.
 65. И така, кога луѓето го гледаат Van Trash, велат, "па ова е дел од она за што всушност се отворените податоци?"
 66. И ние велиме, "Да" и што велат тие, "Сакам повеќе од ова во мојот живот"
 67. Ричард Cyganiak: На ниво на Европската унија,
 68. би било навистина интересно ако ние всушност би можеле да ги добиеме сите овие податоци на едно место
 69. така што може да се бара низ различните држави и всушност да почне со споредување на работите во сите земји.
 70. Џек Thurston: Она што се обидуваме да го направаме со Farmsubsidy.org
 71. е да ги поврземе сите различни владини обелоденувањата во еден единствен центар за податоци
 72. Така што граѓаните ќе можат да одат на интернет и да дознаат што се случува не само во нивната земја
 73. туку и во други земји и тие да можат да прават споредби за тоа колку фарми се во еден дел од ЕУ во однос на друга,
 74. колку граѓани вложуваат во таа политика,
 75. колку ги чини доколку тие што се во една земја за разлика од некоја друга земја.
 76. Ова е семето на пан-европска дебата која треба да биде таму,
 77. бидејќи треба да имаме пан-европска политика.
 78. Ерик Swanson: Еден од моите омилени примери за тоа како податоците на Светската банка беа пренаменети се случи многу брзо откако ја отворивме базата на податоци.
 79. Добивме порака од група која едноставно ја имаше превземено нашата цела база на податоци
 80. и ги анализираше сите празнини кои беа во податоците
 81. а потоа произведуваа мапи кои покажуваа земја по земја, индикатор на индикаторот, од година во година
 82. каде беа празнините во податоците.
 83. Тоа не ни кажа нешто што ние веќе не го знаевме
 84. но ни го покажа начинот на кој ние не сме го виделе порано
 85. и се разбира, тоа го направи јавно за сите останати да го погледнат исто така.
 86. Карин Кристијансен: Ние сме во моментот, каде што треба податоците да бидат објавени
 87. и нас ни треба излезен стандард за податоците кои се објавуваат, за да можеме да ги мапираме и споредуваме.
 88. Бидејќи она што е потребно во Уганда, во Авганистан
 89. не е само да знаат што тоа ДФИД прави со парите од Велика Британија ,
 90. она што прават американските пари, но и за тоа како сето тоа се вклопува заедно.
 91. Симон Периш: Ние работиме на иницијатива наречена Меѓународна помошТранспарентна Иницијатива
 92. кој е за развој на стандарди за тоа како донаторите кои се вклучени во власта треба да бидат транспарентни за помошта што тие ја даваат.
 93. Двете да бидат одговорни пред граѓаните и даночните обврзници во нивните земји
 94. но, исто така, на различните инволвирани страни во земјите во развој
 95. од владите на овие држави, до граѓанските организации, до парламентарците
 96. каде сите тие сакаат подобра информација за парите што доаѓаат во нивната земја.
 97. Отвореноста и достапноста на овие податоци има потенцијал радикално да го промени
 98. начинот на кој се трошат парите за помош и ефикасноста со која тие се трошат .
 99. Важноста е во отвореноста на тие податоци, така што тоа би можело да се користи од различни групи на различни начини
 100. кои ќе ја направат достапна за различни групи на начин кој одговара на нивните сопствени специфични потреби.
 101. Ерик Swanson: Некои од графиците на Ханс Rosling,
 102. софтверот Гепмајндер во која тој го илустрира напредокот на земјите со текот на времето,
 103. користи табели кои се анимирани и се движат ...
 104. Дури и пред нашите податоци да станат достапни, Ханс ги користеше во неговите Гепмајндер табели
 105. и тоа беше страшно ефикасно во подигање на свеста за прашања за развојот
 106. Том Стајнберг: Како може да се убедат владите, кои можеби не се заинтересирани за отворени податоци
 107. дека вреди да го трошат своето време и пари и напор за да обрнат внимание?
 108. Мислам дека презентацијата е овде вистинскиот клуч.
 109. Презентацијата на услуги кои се добри, кои се корисни ...
 110. и особено услуги кои се лесно за објаснуваат, кои нудат многу очигледни вредности и општа корист за разлика од многу мала корист ...
 111. Дејвид Стреи: Имаме три цели.
 112. Првата е: да помогнеме во изградбата на заедницата околу отворените податоци во што повеќе градови низ целиот свет.
 113. Второ, ајде да дадеме место каде што локалните политичари и владините официјални лица ќе можат се сретнат луѓе кои се грижат за ова,
 114. да се сретнат со луѓе кои се ангажираат на тоа, и исто така да ги разгледаме сите интересни нешта што се случуваат во светот
 115. и да видиме колку всушност се случува, и дека ако едни го прават тоа. Мочат и другите исто така.
 116. Тогаш третата е, ајде да се изгради нешто.
 117. Ајде да се обидеме и да добиеме од секоја заедница да изгради нешто
 118. бидејќи ништото не добива разбирање од луѓето зошто отворените податоци се поважни отколку кога ќе ги видат навистина продлабочена визуелизација
 119. што им овозможува да ја разберат својата заедница на начин како никогаш порано.
 120. Џек Thurston: Нашата работа е да ги потсети луѓето колку е важно
 121. тие да имаат пристап до податоци за тоа што тоа нивната влада работи,
 122. сеедно дали тоа било она што ги тера новинарите да пишуваат приказни, им помага на НВО да ги градат своите кампањи околу податоците
 123. или едноставно креирање на веб апликации за обичните граѓани да одат на интернет и да дознаат што се случува.

  или едноставно креирање на веб апликации за обичните граѓани да одат на интернет и да дознаат што се случува.
 124. Ние треба да бидеме во можност да покажеме дека светот во кој Владините податоци се отворени е подобар од светот во која тие се затворени.
 125. Руфус Полок: Нормално најдобрите работи кои треба да излезат од новите технологии се оние за кои не ни помислуваме.
 126. Замислете ја електричната енергија, во 1820, кога Фарадеј имаше презентација на електричната енергија на Гладстон на Кралското друштво.
 127. Гладстон му вели на Фарадеј,
 128. "Да, тоа е многу фино, можете да направите грч во жабјите нозе но што е поентата на електрична енергија? "
 129. Фарадеј му одговара на Гладстон,
 130. "Па што е поентата на бебето? ...
 131. Тоа ќе прерасне во нешто ... "
 132. И мислам дека поентата за отворените податоци е дека живееме во ерата на информации,
 133. на информатичкото општество - податоците и информациите се клучна инфраструктура за тој свет.
 134. Тон Zijlstra: Ако се погледне на начинот на кој луѓето ги решаваат проблемите, тие обично се обиде да дојдат до едноставни решенија
 135. дури и ако тие се тешки или сложени проблеми.
 136. Па јас мислам дека ние треба да ги користиме податоците што ги имаме за нашите животи и нашата животна средина, како начин да се најде
 137. помалку лесни, но изводливи одговори на тешки прашања со кои се соочуваме.