Albanian subtitles

← Për të ndryshuar mirëqenien e fëmijëve, hiqni racën nga ekuacioni

Get Embed Code
29 Languages

Showing Revision 8 created 04/17/2020 by Helena Bedalli.

 1. Dua të imagjinoni se jeni një punëtor
  i Shërbimeve të Mbrojtjes së Fëmijëve.
 2. Dhe ju duhet t'i përgjigjeni një raporti
  rreth abuzimit të fëmijëve.
 3. Ju futeni brenda në shtëpi,pa paralajmërim
  papritur dhe sigurisht të paftuar.
 4. Gjëja e parë që shihni është një dyshek
  në mes të dhomës, në dysheme.
 5. Tre fëmijë të shtrirë në të, në gjumë.
 6. Aty afër është një tryezë e vogël
  me nja dy shpuzore,
 7. si dhe kanaçe bosh të birrës.
 8. Kurthe të mëdha miu janë
  vendosur në qoshe,
 9. jo shumë larg nga ku fëmijët flenë.
 10. Kështu që ju merrni shënime.
 11. Një pjesë e punës suaj është të ecni nëpër
  të gjithë shtëpinë.
 12. Ju filloni me kuzhinën,
  ku shihni se ka shumë pak ushqim.
 13. Ju vëreni një dyshek tjetër
  në dhomën e gjumit, poashtu në dysheme,
 14. që nëna ndan me fëmijën e saj
  të sapolindur.
 15. Tani, në përgjithësi, në këtë pikë,
  dy gjëra mund të ndodhin.

 16. Fëmijët konsiderohen të pasigurt dhe
  duhen larguar nga shtëpia,
 17. dhe vendosur në kujdestarinë e shtetit
  për një periudhë të caktuar kohore.
 18. Ose fëmijët mbesin pranë familjes së tyre
 19. dhe sistemi i mirëqenies së fëmijëve
  siguron ndihmë dhe mbështetje për ta.
 20. Kur isha punonjëse e Shërbimeve të
  Mbrojtjes së Fëmijëve,

 21. kam parë gjëra të tilla
  gjatë gjithë kohës.
 22. Disa shumë më mirë, disa shumë më keq.
 23. Unë ju kërkova të imagjinoni
  veten në atë shtëpi,
 24. sepse pyes veten se çfarë
  ju shkoi ndër mend.
 25. Çfarë i udhëheq vendimet tuaja?
 26. Çfarë do të ndikojë në mendimin tuaj
  për atë familje?
 27. Çfarë race, etnie, mendoni
  se ishte familja?
 28. Unë dua që ju ta kuptoni se nëse ata
  fëmijë ishin të bardhë,

 29. ka më shumë të ngjarë që familja e tyre
  të qëndrojë së bashku pas kësaj vizite.
 30. Hulumtimet e bëra në
  Universitetin e Pensilvanisë
 31. zbuluan se familjet e bardha,kanë qasje në
  më shumë ndihmë dhe më shumë mbështetje
 32. nga sistemi i mirëqenies së fëmijëve.
 33. Dhe çështjet e tyre kanë më pak të ngjarë
  të kalojnë përmes një hetimi të plotë.
 34. Por nga ana tjetër, nëse ata fëmijë
  janë të zinj,
 35. ata kanë katër herë më shumë
  të ngjarë të largohen,
 36. si dhe ata kalojnë periudha më të gjata
  kohore në kujdestari,
 37. si dhe është më e vështirë t'i gjesh atyre
  një vend të qëndrueshëm për kujdestari.
 38. Kujdestaria ka për qëllim të jetë një
  strehë e menjëhershme për mbrojtjen

 39. e fëmijëve që janë në rrezik të lartë.
 40. Por është gjithashtu një largim konfuz
  dhe traumatik nga familja.
 41. Hulumtimet e bëra në
  Universitetin e Minesotës
 42. zbuluan se fëmijët që kishin
  përjetuar kujdestarinë
 43. kishin më shumë probleme të sjelljes si
  dhe çështjeve tjera të brendshme
 44. sesa fëmijët që mbeten me familjet e tyre
  dhe morën ndihmë dhe mbështetje.
 45. Skenari që përmenda më herët
  nuk është i rrallë.

 46. Një nënë beqare, që jeton në një banesë
  me të ardhura të ulëta
 47. me katër fëmijët e saj.
 48. Ku minjtë e bëjnë pothuajse të pamundur
  mbajtjen e ushqimit,
 49. e lëre më gjetjen e ushqimit të
  freskët në shtëpi.
 50. A e meriton kjo nënë t'ia marrin
  fëmijët e saj?
 51. Emma Ketteringham, një avokate
  e gjykatës familjare,

 52. thotë se nëse jetoni në
  një lagje të varfër,
 53. atëherë duhet të jesh një
  prind i përsosur.
 54. Ajo thotë se ne vendosim standarde
  të padrejta, shpesh të paarritshme
 55. mbi prindërit që rrisin fëmijët e tyre
  me shumë pak para.
 56. Dhe lagjia si dhe etnia e tyre
 57. ndikojnë nëse fëmijët e tyre do të
  largohen apo jo.
 58. Në dy vitet që kalova në linjën e parë
  të mirëqenies së fëmijëve,
 59. Kam marrë vendime të rëndësishme.
 60. Dhe pashë drejtëpërdrejt se si vlerat
  e mia personale ndikuan në punën time.
 61. Tani, si punonjëse sociale në
  Universitetin Shtetëror të Floridës

 62. unë drejtoj një institut
 63. që ofron hulumtimin më inovativ dhe
  efektiv të mirëqenies së fëmijëve.
 64. Dhe hulumtimi na tregon se ka dy herë më
  shumë fëmijë të zinj në kujdestari,
 65. njëzet e tetë përqind,
 66. sesa ka në popullatën e përgjithshme,
  14 përqind.
 67. Dhe megjithëse ekzistojnë disa arsye pse,
 68. Dua të diskutoj një arsye sot:
 69. paragjykimet implicite.
 70. Le të fillojmë me fjalën " implicite".

 71. Është diçka nënvetëdije,
  diçka për të cilën nuk jeni në dijeni.
 72. Paragjykimet - këto stereotipe
  dhe qëndrime
 73. që të gjithë kemi për grupe
  të caktuara njerëzish.
 74. Kështu që, paragjykimet implicite janë
  ato që fshihen prapa
 75. çdo vendimi që marrim.
 76. Pra, si mund ta rregullojmë këtë?
 77. Kam një zgjidhje premtuese që dua ta ndaj.

 78. Tani, pothuajse në çdo shtet,
 79. ka një numër të madh të fëmijëve
  të zinj që shkojnë në kujdestari.
 80. Por të dhënat zbuluan se Nassau County,
 81. një komunitet në New York,
 82. kishte arritur të ulë numrin e fëmijëve
  të zi që largohen nga familjet e tyre.
 83. Dhe në vitin 2016, unë hyra në
  atë komunitet me ekipin tim
 84. dhe drejtuam një studim kërkimor,
 85. ku zbuluam përdorimin e takimeve
  rreth largimeve të verbëra të fëmijëve.
 86. Kjo funksionon kështu.

 87. Një punëtor fillimisht i përgjigjet
  një raporti të abuzimit të fëmijëve.
 88. Ata shkojnë në shtëpi,
 89. por para se fëmijët të largohen
  nga shtëpia,
 90. punëtori i çështjes duhet
  të kthehet në zyrë
 91. dhe prezantojë ato që ai gjeti.
 92. Por këtu është dallimi:
 93. Kur ata paraqiten para komisionit,
 94. ata fshijnë emrat, përkatësinë etnike,
  lagjen, racën,
 95. të gjitha informacionet e identifikueshme.
 96. Ata përqendrohen në atë që ndodhi,
  forcën e familjes, historinë përkatëse
 97. dhe aftësinë e prindërve për
  të mbrojtur fëmijën.
 98. Me këtë informacion,
  komisioni bën një rekomandim,
 99. duke mos ditur kurrë racën e familjes.
 100. Largimet e verbëra kanë bërë një
  ndikim drastik në atë komunitet.
 101. Në vitin 2011, 57 përqind e fëmijëve që
  shkuan në kujdestari ishin të zinj.
 102. Por pas pesë vjet të largimeve të verbëra,
  kjo është ulur në 21 përqind.
 103. (Duartrokitje)

 104. Ja çfarë mësuam nga biseda
  me disa nga punëtorët e çështjes.

 105. "Kur një familje ka një histori
  me departamentin,
 106. shumë prej nesh e mbajnë
  atë histori kundër tyre,
 107. edhe nëse përpiqen t'i bëjnë
  gjërat ndryshe. "
 108. "Kur shoh një rast nga një ndërtesë
  e caktuar apartamentesh,
 109. lagje ose kod postar,
 110. Unë thjesht mendoj
  automatikisht më të keqen ”.
 111. "Mirëqenia e fëmijëve është subjektive,
  sepse është një fushë emocionale.
 112. Nuk ka njeri që nuk ka
  emocione rreth kësaj pune
 113. Dhe është shumë e vështirë të lini
  të gjitha gjërat tuaja jashtë
 114. kur e kryeni këtë punë.
 115. Pra, le ta heqim subjektivitetin
  e racës dhe lagjes,
 116. dhe ju mund të merrni
  rezultate të ndryshme ".
 117. Largimet e verbëra duket se po na ofrojnë

 118. zgjidhjen e problemit të paragjykimeve
  implicite në vendimet e kujdestarisë.
 119. Hapi im i ardhshëm është të kuptoj
 120. si të përdorim inteligjencën artificiale
  dhe mësimin e makinerisë
 121. për ta çuar në shkallë këtë projekt
 122. dhe ta bëjmë atë më të kapshëm
  për shtetet e tjera.
 123. Unë e di se ne mund të transformojmë
  mirëqenien e fëmijëve.
 124. Ne mund t'i mbajmë përgjegjës organizatat
 125. për zhvillimin e vetëdijes sociale
  të punonjësve të tyre.
 126. Ne mund ta mbajmë veten
  të përgjegjshëm
 127. për t'u siguruar që vendimet tona
  janë të drejtuara nga etika dhe siguria.
 128. Të imagjinojmë një sistem të mirëqenies së
  që fokusohet në partneritetin me prindërit
 129. fuqizimin e familjeve,
 130. dhe nuk e shohin më varfërinë si dështim.
 131. Le të punojmë së bashku për të
  ndërtuar një sistem
 132. që dëshiron t'i bëjë familjet më të forta
  në vend që t'i ndajë ato.
 133. Falemnderit.

 134. (Duartrokitje) (Brohoritje)